VOM AVEA VOT UNINOMINAL?

Elena UdreaA fi sau a nu fi? Aceasta este intrebarea pe care iarasi mi-o pun in aceste zile. Cand totul parea sigur si intrat pe un drum cu un singur sens, iata ca indoiala legata de introducerea votului uninominal in alegerile din aceasta toamna’ apare din nou. Niciodata nu am avut dubii’ ca acceptarea acestui tip de vot de catre o parte a clasei politice s-a facut scrasnind din dinti. Daca nu era insistenta Presedintelui Traian Basescu, parlamentarii s-ar fi facut si astazi ca lucreaza din greu la un proiect de lege care sa aduca votul uninominal. Asa ca trudit si compromis de listele care redistribuie candidatii ce nu sunt alesi direct cu 50% plus unu din voturi, pana la urma uninominalul a trecut prin Parlament.’ Numai ca zilele acestea un amendament la lege,’ pe care il propune PRM, vine sa modifice data la care acest tip de vot va fi aplicabil si anume, 2012 nu 2008. Sigur, doar propunerea PRM nu are de ce sa ne ingrijoreze. Ea mai trebuie si votata. Dar daca ma uit si vad ca inca nu avem identificate colegiile uninominale, nu pot decat sa iau in calcul posibilitatea ca PSD si PNL sa agreeze amanarea introducerii votului uninominal si sa voteze amendamentul respectiv. Deci, uninominal sau tot liste?

PDL, partid’  serios si care isi doreste real confruntarea electorala uninominala, a si anuntat prin cativa lideri circumscriptiile in care doreste sa candideze. Eu, spre exemplu am ales sectorul 6 din Bucuresti. Si nu as dori deloc sa se renunte la uninominal, pentru ca este o modalitate de a te evalua corect ca politician. Chiar daca foarte riscanta!

207 thoughts on “VOM AVEA VOT UNINOMINAL?

  1. Berea rece, dupa cum am convenit, in aceasta luna. Ramane sa stabilim ziua. Cat priveste temele la care m-ati putea ajuta, sunt o multime. Daca vi se pare acceptabila ideea si daca va pot rasplati si eu in vreun fel. De exemplu, ma gandesc sa facem un grup de lucru in vederea activitatii de campanie. Cu posibilitatea de a ne vedea, adica renuntam la statutul de incognito, sau nu, folosind doar internetul.Putem detalia, stabili reguli, face orice, cum dorim noi cu acest proiect. Sau altceva.

  2. Citindu-va, Bibliotecaru, mi-am dat seama cum ma puteti ajuta, dandu-mi si mie posibilitatea sa va ajut la randul meu. Identificand probleme pentru care eu as putea milita, le-as putea sustine in campanie sau in afara ei si apoi le-as putea promova in Parlament. Asa ati avea satisfactia ca proiecte care va apartin au devenit legi, probleme pe care le-ati identificat si-au gasit rezolvarea si ati avea linistea ca nu munciti degeaba pe acest blog. Iar eu mi-as dovedi buna credinta si utilitatea.

  3. O intrebare cu un raspuns delicat de dat. Ratiunea PRM este aceea ca, la votul pe liste, se asteapta ca dl CVT sa faca efortul de a-l trage in parlament. Dorinta PRM este insa riscanta pentru liderul sau: daca se va vota din nou pe liste si daca va inregistra un esec, atunci situatia liderului PRM devine delicata, cu toate banalizatele sale acuzatii de furt electoral – se pare insa adevarate pentru anul 2000 in duelul sau prezidential cu dl Iliescu. De ce nu incearca insa PRM sa profite de un articol din legea electorala – daca nu ma insel, 47/2/c – care creeaza o bresa in pragul de reprezentare? Este probabil ca, facind un efort, PRM ar reusi pe undeva prin tara sa indeplineasca specificatiile alineatului respectiv si sa intre in parlament cu mai putin de cinci procente. Da, dar s-ar putea crea o asemenea situatie geografico-electorala in care, profitind de spartura Tariceanu in pragul de reprezentare, PRM sa intre in parlament cu un total mai mic de 5 procente nationale, dar fara liderul sau, situatie din nou dificila pentru dl CVT. Opinia mea este ca, prin cererea respectiva, dl CVT incearca sa lege soarta PRM de a sa: mai bine cu partidul in afara parlamentului, decit partidul in parlament fara el. Cam asta mi s-ar parea cauza, ar ramine sa discutam efectele. Citeva argumente ar pleda pentru mentinerea partidelor mari in ideea de vot uninominal; acestea ar fi: gruparea rezultatelor celor trei partide mari in recentele locale pentru primari si consilii judetene, pe seama partidelor mai mici; faptul ca din mai multe motive, seniori venerabili ai partidelor mari nu vor putea candida cu succes in sistem uninominal – cu citeva execeptii – ceea ce va elibera locuri pentru candidatii mai tineri, ca si alte argumente. Impotriva votului uninominal ar putea fi argumente precum: costuri estimate a fi de 3-5 ori mai mari ca in cazul votului pe liste, posibilitatea ca unii fruntasi politici sa-si piarda din prestigiu daca, in sistem uninominal, vor rata alegerea ori chiar daca vor astepta redistribuirea nationala pentru a capata locuri in parlament; tinere sperante ale politicii, dar cu stare materiala insuficienta, vor trebui sa se indatoreze financiar si moral pentru a candida, etc. Greu de spus. E mai probabil ca, legea electorala a guvernului Tariceanu fiind suficient de incilcita, mai incilcita chiar decit cea a votului pe liste, partidele mari sa prefere a merge pe ea, adica probabilitatea intoarcerii la votul pe lista ar fi mai mica de jumatate. Totusi, se poate intimpla si ca partidele sa prinda ocazia care li se ofera pentru o intoarcere. Personal, as evalua sansele la 2/3 pentru mentinerea votului uninominal incilcit conform acutalei legi si la 1/3 la intoarcerea la votul pe liste.

  4. Stimata doamna Udrea.
    Vad ca va preocupa mai mult chestiunile generale precum modul de trasare a circumscriptiilor, greselile altora, refuzind sa intrati in dialog cu mine. Eu va tot recomand sa va concentrati mai mult pe rezolvarea problemei dvs. Pentru ca singura v-ati creat una. V-am explicat anterior ca in legatura cu organizatia Constanta, ati comis o greseala care in politica nu se face. Acum va explic si consecintele pe care le veti avea de suportat si de care nu dati dovada ca sunteti constienta. Mecanismul prin care electoratul este determinat sa iasa la vot si sa va voteze pe dvs. si nu pe altcineva se numeste CONTAGIUNE. El este efectul determinarii manifestate de membrii PD-L in punerea in practica a planului principalelor activitati din strategia de campanie. Forta morala care face eficienta munca de convingere desfasurata de furnicutzele partitului in teren se bazeaza pe INCREDERE. Ori increderea, candidatul respectiv, o cistiga, nu o primeste ca pe un dar de la presedintele PD-L, care-l desemneaza sa candideze in parohia unei organizatii de sector unde el nu cunoaste pe nimeni. In perceptia comuna, valabila pentru orice partid, increderea nu se masoara in numarul de prestatii la TV, in avere sau aspect fizic, ci in pietrele, pungile de apa primite in cap, pancardele rupte pe spate alaturi de membrii simpli pe timpul campaniilor. Ori conducerea de la Constanta pe care dvs. ati schimbat-o ca pe o masea stricata, desi nu avea nici o vina ca le-a fost pus in brate, plocon de la centru, habarnabistul Onaca, a participat la toate campaniile de pina acum ale PD-ului, primind in cap toate zoiele inerente unei campanii. Va asigur ca membrii PD-L din organizatia sectorului 6, asa va judeca. Si daca v-ati gindit ca in conditiile acestea vor sa lupte cu determinare pentru a va face pe dvs. deputat, va inselati. Va trebui sa lasati gargara pe posturile TV si sa va preocupe mai mult sa-i cunoasteti pe oamenii aceia si sa stabiliti punti de legatura cu ei. Altfel nu va exista COEZIUNE si perceptia de IMPOSTURA pe care ati lasat-o la Constanta se va extinde si la sectorul 6 unde doriti sa candidati.