USL si politica externa, baba si mitraliera

Prin sedinta de plen de azi, USL nu si-a propus altceva decat sa transforme Parlamentul, dar si Guvernul intr-o anexa de partid. Singurul scop al convocarii pe genunchi a unei sedinte a Legislativului a fost acela de a mai puncta inca o data in ochii electoratului nationalist. Responsabilitate? Interes national? Acestea sunt niste necunoscute pentru guvernul USL, al carui comportament nu face altceva decat sa izoleze Romania in Uniunea Europeana. Daca Parlamentul dorea intr-adevar sa contribuie la strategia pe care Romania o va adopta la Consiliul European, atunci dezbaterea trebuia sa aiba loc in urma cu o saptamana sau doua, nu cu doua zile inainte de intrunirea de la Bruxelles. Dar asta ar fi insemnat ca interesul sa fie unul national, si nu unul pur motivat electoral…

Romanii nu au nevoie de un guvern aflat in campanie electorala din momentul in care s-a instalat, ci de un guvern care sa aiba in vedere inainte de toate interesele Romaniei. Si pe care sa le apere inteligent si responsabil, fara a da dovada de incompetenta si impulsivitate. Pe de o parte, optiunea USL pentru veto in chestiunea bugetului European este de inteles. Cu veto, fara veto, oricum nimeni nu ar sta cu actuala Putere si cu premierul in functie la masa tratativelor. Chiar si cei din propria familie- socialistii europeni ii evita. A apela la dreptul de veto inainte ca negocierile sa inceapa nu ar conduce la altceva decat la o noua izolare a Romaniei. Dupa ce romanii au platit oalele sparte ale USL urmare a evenimentelor din aceasta vara, congresul PPE din octombrie a aratat clar ca cel putin la nivelul popularilor europeni, Romania are usile deschise si mai ales este capabila sa isi apere interesele. USL nu trebuie lasata sa darame aceste punti de comunicare care functioneaza foarte bine.

Convingerea mea este aceea ca la sfarsitul negocierilor, Romania va fi avantajata de solutia gasita, pentru ca nu avem nimic de castigat de pe urma esecului negocierilor si pe urma unui eventual buget anual, in locul unui buget multianual. In acelasi timp, am incredere ca liderii europeni nu vor lua in considerare si vor ignora sfaturile in materie de politica externa ale inca imberbului Victor Ponta.

16 thoughts on “USL si politica externa, baba si mitraliera

 1. Eu sper ca Ponta să n-ajungă la vreo mitralieră că asta ne priveşte pe toţi… Despre raportul cu babele, treaba lui. 🙂

 2. Nu putem contesta cele afirmate de Udrea: ca Ponta habar nu are de politica externa si nici de faptul cum trebuie mentinute astfel de relatii- adica foarte greu! Daca Ponta a dat un mare rateu cu guvernarea tarii de unde sa-i mai pretindem sa fie un cunoscator si al celorlalte probleme europene? De sapte luni de zile ne-a bagat intr-o nebuloasa totala, nu are viziune, nu are proiecte, nu a facut investii , fondurile pentru asa ceva folosindu-le la salarii si penii- implicit zero locuri de munca, zero absortie a fondurilor europene- de aici ni se trage tot raul in relatia cu Bruxelles.Ponta si puscariabilii nu stiu nimic si nu vor sa faca nimic pentru tara deoarece stiu sa minta , sa amageasca lumea neinformata, mai putin scolita si le merge de minune .sper,pana intr-o zi. Suntem de sapte luni pe lista neagra a Europei.Acesti penali vor sa ne elimine din UE.doresc sa-si faca de cap, sa reinstaureze partidul unic , numai asa nu vor putea fi controlati de nimeni, poate de Moscova deoarece nostalgiile bolsevicilor USL sunt mai vii ca niciodata. Inca o data ministrul Elena Udrea puncteaza corect fenomenul actual si faptul ca Ponta a fost penibil ieri. Dar cand nu este penibil ?!

 3. Cel mai recent proiect care a fost realizat cu sprijinul deputatului Elena Udrea în Roman privește inaugurarea locuințelor sociale de pe strada Aleea Revoluției.

  Dacă ne uităm, însă, la ultimii trei ani, foarte multe dintre proiectele realizate în Roman au purtat și semnătura Elenei Udrea.

  În perioada 2009 – 2011, municipiul Roman a înregistrat cel mai mare număr de investitii derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) în parteneriat cu autoritățile locale din întreg județul Neamț. Printre acestea se numără: bazinul de înot, sala de sport de la Colegiul Tehnic “Miron Costin”, modernizarea străzilor, trotuarelor, spațiilor verzi, canalizării și parcărilor din zona Centru- Favorit, modernizarea arterei din estul municipiului (DN 15D – DJ 207 A – DN 2), 160 locuințe ANL, 40 de locuințe sociale. În plus, investițiile MDRT au cuprins și reabilitarea Căminului pentru bătrîni din municipiu, dar și a Centrului pentru copii, a Casei Pâinii sau a Centrului social multifuncțional “Episcop Melchisedec”. În mandatul de ministru al Elenei Udrea, la Roman au venit bani europeni și pentru mediul privat, asigurându-se finanțarea unor întreprinderi mici și mijlocii care au generat locuri de muncă și au plătit, astfel, taxe și impozite mai mari la bugetul local.

  Romașcanii s-au declarat foarte mulțumiți de proiectele care au fost desfășurate de Elena Udrea

  “Nu știam că toate – și locuințele ANL, și locuințele sociale pe care le-am văzut acum la televizor, și bazinul de înot – au fost realizate cu bani de la Elena Udrea. Sunt unii care o critică la televizor, dar uite că a făcut multe și pentru noi. Sper să fie votată deputat și să ne reprezinte pe noi la București să ne aducă investitori și să vină cu susținere, că avem mare nevoie. Singuri nu ne descurcăm. Chiar dacă avem un primar gospodar, nimic nu se face fără bani”, a spus Victor, profesor, 47 de ani.

  “Este foarte bine că, prin acordarea de fonduri europene, doamna Udrea a ajutat unele firme din Roman. Eu vreau să-mi ridic afacerea mea în curând și chiar o să mă interesez cum pot accesa fonduri europene. Și inițiativa privată trebuie sprijinită, dar nu mă gândeam că doamna Udrea a dat bani și pentru firmele de aici din Roman”, a spus Marius, constructor, 29 de ani.

  “Foarte mult îmi place doamna Udrea, de când am auzit câte a făcut pentru orașul nostru. Am și fost la lansare și am dat mâna cu dumneaei. E foarte drăguță și amabilă. Duminică m-am plimbat prin oraș și am trecut și pe lângă bazinul de înot care a fost inaugurat recent și am auzit că tot cu bani acordați de doamna Udrea a fost făcut. Aveam nevoie de o piscină, că doar nu suntem orice oraș al Moldovei”, a spus Elena, vânzătoare, 50 de ani.

  “Bugetul municipiului Roman este constituit din taxele și impozitele locale colectate într-un an și din alte alocări pe capitole importante care vin prin Consiliul Județean Neamț sau de la ministerele de resort. Dacă am fi planificat aceste investiții cu banii din bugetul local, nu știu ce am fi făcut. Numai Proiectul «Reabilitarea, Modernizarea și Extinderea clădirii destinată Căminului pentru Bătrâni» a costat 2.856.673 lei, aproximativ 700.000 de euro. Alt proiect, «Cantina Socială» a costat 2.741.057 lei, aproximativ 700.000 de euro, și exemplele pot continua. Se poate spune foarte clar, cu calculele în față, că numai un singur de astfel de obiectiv realizat ar fi costat bugetul Romanului pe un an de zile. Nici nu vă dați seama ce înseamnă ca un primar să se ocupe, cu bugetul de care dispune anual, să dea de mâncare la asistații sociali prin cantina socială, să aloce sumele de întreținere pentru școli, să contribuie la întreținerea spitalului, să întrețină infrastructura existentă, iar investițiile mari să se deruleze fără să afecteze bugetul local. Din acest motiv mi se pare normal ca, dacă doamna Udrea ne-a ajutat așa de mult, să o ajutăm și noi acum. Eu de aceea am decis să o susțin și de aceea îi rog pe romașcani să facă același lucru”, a spus primarul Leoreanu.

  • Incercati si voi sa cautati la alti politicieni care au fost in functii importante avand la indemana toate parghiile pentru a face treaba asa cum a facut Elena Udrea si spuneti-mi daca mai gasiti macar 3 exemple! Eu am cautat si n-am gasit. Toti vin si se lauda cu ceea ce sunt in mintea lor cumar fi: cate diplome au strans , cate cursuri au facut pe la tot felul de scoli fantoma, cat au plagiat si ce CV-uri stufoase prezinta in fata electoratului de parca asta ar ajuta pe bietii oameni, de parca CV-ul lor tine de foame, de parca asta misca economia, agricultura….de parca asta ne tine in relatii excelente cu Europa si America! Cat de meschini si falsi sunt si cat de neobrazati daca au tupeul sa cerseasca votul fara ca ei sa fi miscat un pai in viata lor! Udrea a aratat cu adevarat ce inseamna sa fii responsabil in fata electoratului, a muncit, a adus bani in tara, a dezvoltat zone uitate de toti colegii, a facut fericite multe comunitati si acum este atacata miseleste de catre hienele uslinoase care, cum spuneam , n-au facut nimic decat au furat si si-au urmarit interesele. Nu inteleg inca mintea omului in general, dar, pot sa-mi dau seama cat sunt de naivi unii, sustinand mafia USL si facand atata rau acestei tari! Oare s-a uitat de ce s-a murit la Revolutie si ce s-a strigat atunci?

 4. @ Elena Udrea

  Stimată doamnă deputat,
  Profit de situaţia creată şi vă rog să explicaţi tuturor care este de fapt miza acestui Consiliul European.

  Consiliul European nu este formal o instituţie a Uniunii Europene, deci în ce măsură are influenţă, în mod informal, ceea ce se hotărăşte la Consiliul European la varianta legală a Bugetului European dezbătut şi adoptat de către Parlamentul European şi Comisia Europeană?

  Recunosc că nu am studiat literă cu literă Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1995/2006 al Consiliului din 13 decembrie 2006 de modificare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, Regulamentul (CE) nr. 1525/2007 al Consiliului din 17 decembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene şi Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1081/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de modificare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, în ceea ce privește Serviciul European de Acțiune Externă, dar, atât cât am citit şi din câte îmi dau seama, Consiliul European nu are nici o treabă instituţională cu Bugetul Uniunii Europene… doar celălalt Consiliul, cel al Uniunii Europene are un pic de treabă, şi acolo este foarte clar specificată participarea “imberbului” premier Victor Ponta.

  Vă rog deci să ne spuneţi care este de fapt miza acestui Consiliul European, de ce ar dori domnul Ponta folosirea dreptului de veto şi de ce consideraţi domnia voastră şi preşedintele că “nici vorbă de drept de veto”.

  Vă mulţumesc pentru viitorul răspuns şi îl aştept cu nerăbdare pentru a-l prelua şi la mine pe blog. Consider că este un subiect de actualitate foarte interesant, mai ales pentru că toţi s-au îmbulzit să-şi dea cu părerea dar nu s-a obosit nimeni, până acum, să-l documenteze cu prevederile legale.

 5. Prin masurile luate pdl a cam “mitraliat” poporul si a intors Romania inainte de 1989,cand salariile atunci erau mai mari decat acum.Salariile de atunci erau cu vreo 15 dolari mai mari ca acum….ce au vrut unii si ce a ajuns.Mai bine lasau tara sub Ceausescu. lolik

 6. A explicat foarte bine Stolojan cum sta treaba cu acest veto bata-l vina dar si pe bovis Ponta care nu stie cu ce se mananca!!

  “Theodor Stolojan, liderul delegaţiei de eurodeputaţi a PDL, a declarat că folosirea dreptului de veto al unei ţări membre UE în cadrul procesului decizional al Uniunii este “varianta atomică, nucleară”, de folosit “într-o situaţie extremă”.

  “Cum se spune, e varianta atomică, nucleară, pe care o ţară o poate folosi într-o situaţie extremă. Eu cred că aici preşedintele ţării a dat o explicaţie foarte clară. Imaginaţi-vă că Marea Britanie vine, spune veto, altă ţară spune şi ea veto şi plecăm cu toţii, ne luăm jucăriile şi plecăm acasă. Deci nu acesta este modul de lucru la nivelul instituţiilor UE”, a declarat Stolojan, duminică, într-o conferinţă de presă, la sediul ARD.
  Ce a spus dl Basescu: “Şi eu sunt pregătit să utilizez dreptul de veto, dacă se încalcă Tratatul. De opt ani, nu am văzut niciun stat depunând, făcând un veto în Consiliul European, atunci când nu s-a încălcat Tratatul. Nu am văzut. În rest, misiunea liderilor europeni este să stea acolo până găsesc soluţii. V-aş aduce aminte negocierea bugetului 2007-2013 la care am participat, a durat trei zile şi două nopţi în care, până la urmă, România a obţinut un buget pe care nu reuşeşte să îl cheltuiască”, a spus el.

  Preşedintele Băsescu a mai declarat că nu poţi să te duci la contributori şi să spui: “Doamna Merkel, dacă nu-mi dai atât, eu îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin”.

 7. E si greseala autoritatilor ca nu explica ce inseamna un buget cu 7-8 miliarde euro mai mic.Si de ce puiul indopat cu rom (rompuy) a propus ca Romania sa aiba bugetul mai mic.
  Acei bani reprezinta fonduri europene,fonduri pe care ai nostri nu sunt in stare sa le culeaga de pe tava?Cum sta treaba?
  Acum avem un alt guvern care trebuie sa aiba aceeasi sansa cu cea a guvernului iresponsabil trecut.Nu poti sa spui ca iti dau cu multe miliarde euro mai putin.
  Guvernul trebuie sa isi arate competenta in viitor.Guvernul trecut a fost fiasco total.A fost guvernul bilderbegilor,a fost guvernul fmi-ului,nu a fost un guvern pentru cetatenii sai.

 8. Apropo de situatia de-a dreptul ridicola creata de Ponta, vizavi de fondurile UE, bani dati de altii pe care noi nu am fost in stare sa-i cheltuim – cereti voie ca politicienii sa poata fura din acesti bani, poate asa li se starneste interesul – dar cere mai multi ca sa ce?… Iata un banc, care cred eu se pliaza pe aceasta situatie: 🙂 Un satean plecase in SUA de cativa ani, ca sa-si faca un rost in viata. Totusi, in fiecare an, venea pentru cateva zile inapoi in sat, ude dadea un chef pentru toti satenii. La sfarsit, dadea fiecaru
  i satean cate 100 de dolari.
  Dar intr-un an, sateanul nostru i-a strans pe consateni la sfarsitul chefului si i-a anuntat cu parere de rau ca anul asta, pentru ca are cheltuieli mari cu copii, care trebuie sa mearga la facultate, nu poate sa le dea decat 50 de dolari.
  Unul dintre sateani a zis atunci:
  – Hai sa plecam, ca asta isi tine copiii pe banii nostrii…..

 9. Personal, nu găsesc tocmai inspirată propaganda cu anonimi, gen “…Victor, profesor, 47 de ani…” şi “…Marius, constructor, 29 de ani…”. Cineva mai scrupulos ar putea descoperi, de exemplu, că în Roman nu există nici un profesor cu prenumele Victor. 🙂 Pe de altă parte, toate pozele şi clipurile EU de la Roman au în background o mulţime de “grei” locali dintre care mulţi au binemeritat de pe urma PDL-ului şi care deşi se înghesuie la pupat mâna până nu se închide urna, preferă anonimatul, chiar şi consilierii PDL, lăsându-l singur pe primar. Păi să iasă în faţă, ca motoare de campanie auxiliare. Aşa numai de patroana Spa-ului se ştie cine e şi că e de la PSD… Pai?
  Luaţi exemplu de la oşenii şi oşencele Andreei Vass care fac pas înainte şi spun cine sunt şi cu cine ţin. Nu mai departe Maria din Călineştii Oaşului. Nu contează câte Mării sunt pe-acolo că femeia a ieşit cu poza cu ceaunu’ de tocaniţă de mistreţ. Ce m-am enervat. La noi rar dacă prind nişte mici din carne de mistreţ, nu spun unde că nik nu-i gratis! 🙂

  • Multumesc draga Silver. Multumesc mult si sa fie cum spui tu.

   Administrator:
   La multi ani domnule Ion Adrian !

 10. Multumesc Mada si tie numai bine si tot ce-ti place.
  Tarziu dar abia acum am mai ajuns pe aici cautand ceva si ti-am vazut urarea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *