USL incearca sa ne mai pacaleasca o data. Legea retrocedarilor amana despagubirile si creeaza nemultumire la CEDO

Legea retrocedarilor pe care Guvernul USL si-a asumat raspunderea este un demers legislativ profund incorect si imoral. Reprezinta inca o incercare de amagire a cetatenilor ca Puterea ar avea solutii pentru problemele lor, asa cum le-a promis in campania electorala! Pe fondul sau, Legea presupune ca despagubirile in natura ale fostilor proprietari sa fie facute pana in 2016 (putine la numar), iar despagubirile in bani sa fie incepute din 2017 si sa li se ofere proprietarilor cate 14% in fiecare an pana in 2024. Practic, prin acest demers legislativ, USL se asigura ca nu va fi ea cea care va face restituirile catre proprietarii de drept si care va plati despagubirile din partea statului.

Avem de-a face, deci, cu o tergiversare a procesului restituirilor din cauza lipsei de fonduri a Guvernului. Recunosc insa talentul comunicational al Premierului, cel care a abatut atentia de la problema de fond, catre un element din lege asupra caruia mass media s-a concentrat: impozitarea cu 85% a celor care cumpara drepturile litigioase si cu care nu ai cum sa nu fii de acord, chiar fiind in opozitie. Un element legislativ corect, dar care nu a avut alt scop decat cel de comunicare politica, pentru a se impune ideea ca sunt loviti samsarii imobiliari. Nu foloseste faptul ca dezbaterea publica s-a dus in aceasta cheie si nu au fost ascultate parerile asociatiilor celor care asteapta sa li se faca dreptate, toate fiind impotriva actualului proiect legislativ.

De altfel, exista un raport al CEDO destul de critic la adresa proiectului legislativ al Executivului. Intre altele, se arata acolo ca exista dubii privind „viabilitatea mecanismului de reparatie pentru despagubirile in natura”. In plus, unele prevederi ale legii pot fi un obstacol in calea validarii sale de catre Consiliul de Ministri al Consiliului Europei. Deci, exista o opozitie fatisa a CEDO fata de acest demers al Guvernului. Pentru mai multe detalii despre raportul CEDO, puteti accesa urmatorul link.

In conditiile acestea in care proprietarii sunt profund nemultumiti de lege, iar CEDO are mari rezerve fata de proiectul legislativ, gasesc neasteptat refuzul PPDD si al UDMR de a semna motiunea de cenzura initiata de PDL cu privirea la Legea retrocedarilor. Chiar daca existau discutii la nivelul liderilor nostri cu cei ai PPDD si UDMR pentru a veni alaturi de noi in demersul motiunii, Victor Ponta i-a convins ieri, dupa cate o scurta intalnire cu fiecare grup parlamentar, sa ii sustina proiectul legislativ, desi, ca partide de opozitie, ar trebui sa critice astfel de initiative ale Puterii. Probabil ca asa va fi de acum incolo colaborarea in interiorul Opozitiei parlamentare. Ceea ce creeaza doua efecte – unul dezavantajos, pentru ca nu vom putea negocia sprijinul celorlalti pentru actiuni comune impotriva USL; altul avantajos, pentru ca ii creeaza PDL conditiile de a se profila ca singur partid de opozitie.

10 thoughts on “USL incearca sa ne mai pacaleasca o data. Legea retrocedarilor amana despagubirile si creeaza nemultumire la CEDO

 1. Inca o dovada ca Blaga nu este tolerat de nimeni din opozitie si nu prezinta incredere. Altfel, celelalte partide s-ar fi alaturat PDL-ului dar asa, nu putem decat sa constatam ca PDL Blaga nu este luat in serios si, pe buna dreptate! Pe cine sa iei in serios cand oamenii lui Blaga provoaca rasul in Parlament?!
  Mai bine s-ar infiinta urgent un post in partid de -voce importanta a opozitiei in Parlament- si, s-o plateasca pe Elena Udrea, pentru a intra in rolul acesta, este singura credibila, ascultata, este preluata de toate canalele de stiri, de toata presa scrisa, este singura care face audienta deci, lumea ar asculta tot ce spune si s-ar mai lumina. Aroganta partii feminine din jurul lui Blaga produce repulsie, starneste zambete, compatimire dar si injuraturi, deoarece distrug partidul din cauza incompetentei lor!

 2. E adevarat, PDL in conditiile date chiar ca ramane singura voce a opozitiei parlamentare. Nu stiu ce mare avantaj creeaza aceasta impresie, dar tot timpul exista si reversul pe care scrie dezavantaj, doar n-o sa merga totul ca uns ! Fiindca a te impotrivi monstrului de la putere care detine painea si cutitul e nevoie de o determinare si o putere de a rezista obstacolelor de tot felul incat pare incredibil si – se pare – irealizabil. Legat de legea retrocedarilor despre care se va vorbi multa vreme, mi se pare ca ceva scartaie rau de tot in toata povestea. Ea a fost facuta stiind foarte bine ca sansele ca CEDO sa fie de acord sunt extrem de mici, atunci care e scopul riscurilor pe care si le asuma Ponta si ai lui ? S-o luam in ordine : Blaga anunta ca va depune motiune de cenzura, iar UDMR si PPDD ii intorc fara jena spatele, preferand sa discute cu Dottore, care reuseste rapid sa-i puna cu botul pe labe ! Ce le-a promis premierul ? Cati dintre membrii celor doua partide au ceva de castigat in urma acestei legi controversate ? Miza trebuie sa fie destul de mare pentru a renunta la a accepta propunerea lui Blaga, nu vi se pare ? Pe cei care vor profita in urma aplicarii ei ii doare-n cot ca mii de romani nedreptatiti nici nu vor mai apuca sa se bucure de propriile drepturi ! Masura mi se pare a nu fi nici macar a unui partid de dreapta, ci a unei extreme stangi de sorginte nazista in care ” vrei, nu vrei, bea Grigore aghiazma ” . Iar sperantele ca CCR sa dea o hotarare favorabila PDL sunt nule ! Elena Udrea priveste perfect in viitor spunand ca platile enorme vor fi facute de guvernarile viitoare, nu de USl, ceea ce va fi dezastruos pentru politicienii care se vor afla la carma Romaniei din 2016 inainte. Nu stiu, dar o alta solutie trebuie gasita, altfel miscarile sociale vor fi violente si pe drept revendicative !

 3. opozitia este traian basescu… hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… udmr si ppdd se aliaza cu basescu in niciun caz cu vasile bleaga… hihihiiiiiiiiiiiiii nea vasile nici nu stii cat de nul incepi sa fii… hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 4. EXIGENŢĂ

  Năstase, dovedind că are încă sânge rece ,
  I-a dat notă lui Ponta, de numai nouă plus ;
  Nu s-ar fi-ndurat, de loc, să-i dea un zece ,
  Deşi sunt mulţi cei care … i-ar fi dat-o sus .

 5. Epilog la legile retrocedarilor si a justelor despagubiri

  Daca toate acestea au inceput cu doua legi vicioase si viciate si anume cele facute de criptocomunistii lui Iliescu respectiv legea 18/1991 in care se permitea restituirea de teren pana la 10 ha si legea 112/1985 o grozavie juridica, legi care comunistii rezovandu-si multe interese au fost continuate cu legea 169/1997 si legea lupu(legea 1/2000) pentru terenuri cat si cu legea 10 /2001 pentru cladiri proces finalizat cu titlul 5 al legii 247/2005.
  Acum in constatare deficientelor legilor existente guvernul Ponta intr-o voluta si spirala dialetic comunista , a revenit la excrocheria cu partile sociale cu care a distrus economia de stat, fara a reusi mare scofala intr-un proces serios de privatizare inventan punctele ca sa comemoreze pe blat si cu nostalgie comunista epoca cand mancam si ne imbracam pe puncte
  Asta-i tara, asta-i poporul asta-i jegul conducator.

  PS. Cred ca nu este necesar sa aduc vre-un argument la cele spuse mai sus caci sunt evidente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *