Un an pierdut de Romania

Se implineste un an de cand USL a preluat guvernarea in Romania. Chiar daca inca mai sunt creditati de romanii care i-au votat, nu departe este ziua in care primul an al guvernarii USL va fi considerat unul de trista amintire pentru romani, un an in care tot ceea ce se putea intampla rau s-a intamplat din cauza incompetentei, arogantei si a lipsei de viziune a celor care conduc in acest moment destinele acestei tari. Asa cum am mai spus-o si in trecut, cu fiecare zi care trece, USL se dovedeste a fi cea mai mare teapa a istoriei post-decembriste a Romaniei, distrugand cu consecventa sperantele si asteptarile romanilor.

Nimic din ceea ce au promis nu s-a intamplat. De unde pana in urma cu un an se prezentau ca fiind singura sansa a Romaniei de a se redresa economic, lucrurile sunt exact invers. In loc sa construiasca pe baza cresterii economice de 2,2% lasata in 2011 de Guvernul Boc, Executivul condus de Victor Ponta a reusit sa o scada pana la 0,7% la finele lui 2012. Este, deci, cat se poate de evident ca nu au solutii pentru a genera prosperitate pentru romani.

Asta se vede si din veniturile pe care le au oamenii, aflate astazi, conform INS, la acelasi nivel ca la preluarea guvernarii de catre USL. Desi au fost reintregite salariile bugetarilor, veniturile medii au ramas la acelasi nivel (1.553 de lei in februarie 2013, identic cu venitul mediu din aprilie 2012). Si asta in timp ce s-au cheltuit cele peste 5 miliarde de euro lasate in visteria statului de catre guvernarea PDL. Practic, s-au cheltuit toti acesti bani si oamenii nu traiesc mai bine. Este o dovada ca USL este un fin prestidigitator in interes propriu, dar un foarte prost gestionar al interesului public.

Din pacate, daca veniturile oamenilor nu au crescut, preturile au inceput sa galopeze. USL a reusit cea mai mare inflatie a ultimilor ani (5,25% in martie), depasind in cazul pensionarilor chiar indexarea facuta la inceputul acestui an (de doar 4%). Ceea ce inseamna ca, in realitate, oamenii traiesc astazi mult mai prost decat o faceau in timpul Guvernului Boc.

De asta si-au dat seama si cei aproape 100.000 de someri care au aparut in plus fata de aceeasi perioada a anului trecut. In loc de 1 milion de locuri de munca, atat cat au tipat in megafoanele electorale ca vor face in Romania, USL a generat 100.000 de noi someri, creand adevarate bombe sociale. Si ele continua sa fie amorsate, aproape saptamanal – e suficient sa te uiti la Oltchim sau la Mechel ca sa-ti dai seama ca USL = faliment pentru tot ceea ce inseamna industrie in Romania. Ma tem ca vor pune tara asta pe butuci si ne vor trebui zeci de ani sa ne revenim.

Ar fi fost poate mai greu de observat dezastrul produs de Guvernul USL daca s-ar fi reusit o mai buna absorbtie a fondurilor europene, care ar fi putut fi directionate catre dezvoltarea infrastructurii. Adevarul este insa ca acest proces de absorbtie s-a dovedit un fiasco de proportii uriase – timp de aproape un an, au fost blocate patru programe de absorbtie (s-au deblocat doar doua intre timp), iar suma totala a fondurilor europene intrate in tara se invarte in jurul a 500 de milioane de euro. O suma infima daca ne gandim ca ne promiteau cel putin 6,5 miliarde la inceputul acestui an. Mai mult, o suma pentru care ei nu au niciun merit, acele fonduri intrand in Romania ca urmare a facturilor trimise inca de pe vremea guvernelor Boc si Ungureanu. In conditiile acestea, ipocrizia USL a fost de-a dreptul stravezie cand Premierul striga ca nu-i ajung cele “doar” 40 de miliarde negociate de Presedintele Traian Basescu pentru exercitiul bugetar al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020.

Cea mai mare lovitura pe care a dat-o USL in acest an dezastruos a fost insa atentatul la adresa statului de drept si a democratiei din Romania. Suspendarea Presedintelui din vara lui 2012, cu o zi inainte ca ultimatumul lui Felix sa expire, a trimis tara noastra cu multi ani inapoi. Practic, tot ceea ce castigasem in aproape 6 ani de la intrarea in Uniunea Europeana a fost pierdut in numai cateva zile din cauza unor oameni care au pus interesul propriu mai presus decat soarta Romaniei. Si chiar daca astazi pare ca lucrurile s-au rezolvat, realitatea dureroasa este ca guvernantii nostri de astazi sunt inca lipsiti de credibilitate in ochii europenilor.

Ar mai fi foarte multe de spus despre Guvernul USL (despre privatizarile cu cantec, despre investitiile inexistente in infrastructura, despre protestele de strada, despre fiscalitatea care nu a scazut in ciuda promisiunilor facute in campanie, despre impozitele nou aparute etc), dar ma opresc aici, pentru ca este si a treia zi de Paste. Avand credinta ca romanii vor realiza foarte repede ca USL reprezinta calea spre pierzanie, nu pot decat sa inchei printr-o constatare dureroasa: aroganta, incompetenta, autosuficienta, interesul propriu si, pe alocuri, chiar prostia guverneaza astazi Romania.

 

12 thoughts on “Un an pierdut de Romania

 1. Perfect adevarata analiza dvs,stimata doamna,numai ca,din pacate,nu se traieste doar cu gloria trecutului,si nici macar cu cenusiul prezentului;poate ca ar fi necesar mai mult ca niciodata un program concret,pragmatic,care sa arate care sunt eventualele solutii pentru un viitor mai bun,un program care sa reaprinda speranta in sufletele romanilor pentru ca,sunt convins,de asta au in primul rand nevoie!…In fond,nu-i asa,nu ma duc la doctor pentru a-mi spune ca ma doare(asta o stiam si eu ) ci pentru a primi o solutie de vindecare… O zi buna va doresc!

 2. Voi toti v-ati batut joc de romani….toata clasa politica.V-ati dus cu totii acolo pentru privilegii.
  Asa ca romanul nu mai are ce sa voteze,se duce sa voteze in sensul ca isi anuleaza votul cu scarba maxima.

 3. Un an pierdut cu USL la guvernare, dar nu numai ca este pierdut , ci ne-a bagat intr-o saracie de n-o sa o mai putem duce de data asta! Asa le trebuie maimutelor care au votat orbiti si prostiti, sa mance radacini fierte, abia astept.
  O jumatate de an piedut cu Blaga la sefia PDL-ului-acum vedem rezultatele alegerii lui in aceasta functie! PDL se pare ca se autodesfiinteaza! Pana la urma nici nu ma mir, era de asteptat, am si spus ca Blaga nu este solutia de salvare a partidului.
  Ce mai urmeaza? Vom vedea si bine nu va fi nici pentru ei ca politicieni deoarece si-o vor lua de la bobor, ca-i flamand si pacalit de baronii USL; nici pentru noi deoarece bolsevimea ne-a impovarat si mai tare, cotrar minciunilor USL din campanie. Daca au papat si banii multi de tot lasati de guvernul Boc, atunci la ce sa ne asteptam?

 4. Intr-adevăr ,este un an pierdut ,atît pentru țară cît și pentru noi.
  Cu Lolek și Bolek am ajuns și noi să trăim ca-n desenele animate,cu aparițiile lor zilnice la tv. cu umor ieftin pe care numai ce-i doi îl savurează.
  Am ajuns să nu mai deschid sau să închid televizorul, văzînd manipularea lor și mă simt jignită ,că ne cred proști .Unde sînt liderii de sindicat ,care urlau pe vremea lui Boc la tv. iar acum cînd se fac numai concedieri toți tac ?
  Unde sînt ”greii” de la PDL,să critice acestă guvernare dezastruoasă ?
  Să nu se mire domnul Blaga,ca la alegerile pentru PE ,partidul va avea un scor mic,mai ales dacă doamna Macovei nu va fi pe listă pe un loc eligibil.

 5. Un banc adevarat:

  10 bărbați – un grec, un italian, un francez, un portughez, un spaniol, un
  cipriot, un belgian, un austriac, un olandez şi un german se întâlnesc în
  mod regulat să ia masa la restaurant. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna
  trecută.

  Nota de plată pentru toţi cei de la masă făcuse exact 500 €, pentru că le
  plăcea să se ospăteze numai cu mâncăruri fine.

  Mesenii achitau nota de plată în aceeaşi proporţie în care ne plătim
  impozitele, adică astfel:

  • patru meseni (grecul, portughezul, spaniolul și italianul) nu plăteau nimic.
  • cipriotul plătea 1 €.
  • francezul 5 €.
  • austriacul 50 €.
  • belgianul 80 €.
  • olandezul 100 €.
  • al zecelea (germanul) plătea 264 €.

  Şi treaba asta a ţinut o vreme. Iar ei se tot întâlneau să mănânce la
  restaurant.

  Toţi erau mulţumiţi de aranjament, până în ziua în care patronul
  restaurantului s-a decis să le reducă nota de plată cu 50 €.

  – Pentru că îmi sunteţi clienţi fideli am decis să vă reduc nota de plată.
  Toţi 10 veţi mânca de-acum înainte cu numai 450 €.

  Mesenii au vrut, neapărat, să achite nota de plată ca şi până acum.
  Pentru primii 4 nu s-a schimbat nimic: au continuat să mănânce pe gratis.
  Ceilaţi 6 nu ştiau cum să-şi împartă suma economisită. Dar cum să-şi
  împartă cei 50 €, şi să se aleagă fiecare cu ceva?

  Cei şase au constat că dacă împart 50 € la şase plătitori, rezultă 8,33 €
  de căciulă. Dar, când au vrut să scadă suma din participaţia fiecăruia, ar fi
  rezultat că al cincilea şi al şaselea ar trebui să mai primească bani ca să
  vină la masă.

  Atunci, patronul restaurantului le-a făcut propunerea ca fiecare să
  plătească mai puţin aproximativ cu acelaşi procent cu care contribuia şi
  până acum. A luat o hârtie, a socotit şi le-a prezentat mesenilor
  următoarele rezultate:

  • cipriotul, ca şi primii patru, nu mai plătea nimic (100% economie).
  • francezul plătea 3 € în loc de 5 € (40% economie).
  • austriacul plătea 45 € în loc de 50 € (10% economie).
  • belgianul plătea 72 € în loc de 80 € (10% economie).
  • olandezul plătea 90 € în loc de 100 € (10% economie).
  • germanul plătea 239 € în loc de 264 € (11% economie).

  Prin soluţia aceasta, fiecare din cei şase făcea economie iar primii patru
  continuau să mănânce pe gratis.

  După ce au plătit masa, au ieşit din restaurant şi s-au oprit să mai verifice
  o dată nota de plată. Şi li s-a părut că nu mai era tocmai aşa de bine cum
  crezuseră la început.

  – Eu nu am primit decât 2 € din cei 50 €, zise francezul. Apoi, arătă spre
  german şi continuă: dar el primeşte 25 €!
  – Chiar aşa! exclamă cipriotul, eu am economisit numai 1 Euro, iar el
  economiseşte de peste 20 de ori cât mine.
  – Adevărat! strigă austriacul, De ce primeşte el 25 € şi eu numai 5 €? Iar
  primesc nemţii ăştia bogaţi totul!
  – Stai aşa! au strigat grecul, portughezul, spaniolul și italianul într-un
  glas, Noi nu am primit absolut nimic. Sistemul acesta îi exploatează pe cei
  săraci!
  Şi, ca din senin, cei nouă s-au repezit la german şi l-au ciomăgit bine.

  În seara următoare, germanul nu a mai venit la masă. Aşa că, ceilalţi 9 au
  început să mănânce fără el. Dar, când a venit vremea să achite nota de
  plată, au constatat ceva extraordinar:
  Toţi împreună nu aveau destui bani ca să plătească măcar jumătate din
  nota de plată!
  Şi de n-or fi murit de foame, pesemne că mai stau şi astăzi şi se miră.

  Dar, nimeni nu poate să afirme că nu ar fi ştiut nimic din toate acestea!

 6. Adrian Nastase cel mai bun premier,pentru ca a creat monstrul DNA,unic in lume,pentru ca a privatizat PETROM,pentru ca a dat afara de la serviciu foarte multi oameni,pentru ca a gonit cateva milioane de romani din tara,pentru numarul de taxe si impozite,cel mai bun premier pentru ca a creat si un monstru mai mic,Ponta.Dupa Nastase cel mai bun(cu ghilimele) este Boc cel Mic.
  Tariceanu a fost cel mai bun premier….pe bune.

 7. Cand ati fost la Teleorman v-am aratat un calendar cu UN ARDEI IUTE
  cu care s-a pozat TRAIAN BASESCU in 2002,,,,,,vreau sa iau legatura cu
  d-voastra,,,,,,,,,,Tel,meu 0745558141,,,,,,cu stima……

 8. Stimata doamna Elena Udrea,

  Sunt un locatar al cartierului Drumul Taberei si marturisesc sincer ca va simt lipsa; cred ca si altii gandesc la fel dar le e jena sa recunoasca asta.
  E groaznic ce se intampla cu metroul, lumea nu observa ca Ponta strange toti banii pentru proiectul lui de suflet Comarnic-Brasov.
  Data fiind situatia cu Gigi Becali si cu cererea lui de gratiere va rog sa va folositi de toata influenta pe care o aveti pe langa presedintele Romaniei si sa-i conditionati asta prin spalarea pacatelor fata de locuitorii din Drumul Taberei al caror deputat este (nimeni nu pomeneste nimic de asta); spalarea astta de pacate ar insemna finantarea pentru terminarea lucrarilor si sa-si recupereze el banii de la Ponta o data…

 9. Cei de la ANI si DNA mai muncesc pentru popor? Nu am auzit mare lucru despre lupii tineri din PSD, or fi toti curati ca lacrima?Donatiile dl Sova catre bunul sau prieten dl Ponta, s-au finalizat? Instrainarea proprietatilor tot al dl Sova, catre diversi prieteni si rude nu se poate sesiza nimeni, nu este nimeni curios de ce dl Sova tine sa nu mai apara pe declaratia de avere cu proprietatile si bunurile sale reale? Pe 26 aprilie 2011 ii vinde iubitei sale imobilul din Brasov, in care aceasta detine o firma pe numele sau, cu suma de 180000 euro, dar dl Sova nu primeste decat suma de 20000 euro (cu siguranta ca aceasta nu poate justifica mai mult), restul de bani ne mai fiind achitati de catre iubita senatorului. In februarie 2013 Vali Staicu da nastere unui copil pe care dl senator o recunoaste ca fiind al sau.
  Cei din DNA si ANI nu pot, nu au voie sau nu au chef sa verifice scopul cu care senatorul Sova isi instraineaza in mod pervers bunurile, dar si provenienta banilor incasati si rulati.
  Dl Sova este un av specializat in insolventa si faliment. Nu este de mirare ca, strategia economica ascunsa, al celor doi prieteni Sova-Ponta este aceea de a baga tara in insolventa. Legea privind insolventa Primariilor are ca scop, stergerea faptelor penale facute de primarii rosii, asa cum administratorii firmelor consiliate de dl Sova au fost si sunt salvati in mod necinstit fata de stat, de la infractiunile fiscale, urmand ca daunele produse de acestia sa fie acoperite prin taxe si impozite de la amarasteni (ca ce daca s-or scarbi si n-or mai merge la vot, autocarele PSD-ului sunt pregatite sa completeze golul).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *