Ultima rectificare bugetară înseamnă consolidarea creşterii economice prin investiţii în infrastructură

Rectificarea bugetară care s-a realizat ieri se înscrie în categoria măsurilor de stimulare a economiei. Aud foarte des dublul discurs al unor oameni interesaţi doar să critice. Se susţine ideea că statul nu ajută economia, că nu se fac investiţii. În momentul în care, datorită unei execuţii bugetare coerente şi corecte, ne permitem să alocăm mai mulţi bani către investiţii, iarăşi nu e bine. Acest tip de discurs duplicitar face rău şi vieţii politice, şi vieţii sociale, dar, poate mai important, începe să facă rău şi vieţii economice a României.

Creşterea economică este încă fragilă. Ea trebuie consolidată prin măsuri de stimulare. Surplusul de încasări bugetare obţinut pe prima jumătate a anului nu putem să-l aruncăm pe salarii şi pensii mai mari, aşa cum presează de câteva zile televiziunile de ştiri. E mai bine să-l direcţionăm către investiţii. De fapt, aceasta este şi logica rectificării bugetare de ieri: consolidarea creşterii economice prin investiţii.

Este prima dată de când sunt ministru când nu se mai face o rectificare pe minus pentru investiţii, ci pe plus. Până acum, miniştrii care se ocupau de dezvoltarea infrastructurii se obişnuiseră deja cu tăierile la rectificări, pentru că trebuiau acoperite pensiile şi salariile. Spre exemplu, anul trecut, la MDRT exista un buget de investiţii de aproximativ 373 de milioane de euro, tăiat la rectificarea din august 2010 (în acelaşi timp cu măsurile de austeritate) cu aproape 40 de milioane de euro. Ieri, după rectificarea bugetară la care MDRT a primit aproape 300 de milioane de lei, bugetul de investiţii al MDRT a ajuns la 354 de milioane de euro.

Ei bine, la un an de la măsurile de reechilibrare bugetară, ne aflăm în sfârşit în postura de a nu ne pune problema dacă putem plăti pensiile şi salariile bugetarilor. Cred că şi aceştia se simt ceva mai bine fără să fie ameninţaţi zi de zi de spectrul incapacităţii de plată. Este un progres evident, care a necesitat măsuri cu efecte sociale dure, dar extrem de necesare. Simplul fapt că putem da mai mulţi bani către lucrările de infrastructură înseamnă un câştig. Este o evidenţă care nu poate fi contestată nici de atât de acizii noştri detractori.

Evident, nu toate lucrurile sunt roz. România are nevoie de mult mai multe fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii decât dispune în acest moment. Atunci când am preluat conducerea ministerului Dezvoltării Regionale, erau proiecte în derulare de 1,5 miliarde de euro, pentru care, evident, nu ajungeau bugetele pe următorii 10 ani. Între timp, lucrurile au intrat sub control. Am introdus  standarde de cost, am limitat la maximum 10% adiţionalele la contractele cu statul, am stabilit criterii de prioritizare, am suspendat sau închis toate investiţiile care nu erau absolut necesare.

Nevoia de investiţii este mai mare decât cea din proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional din fonduri europene, prin PNDI, ori cele de alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor din mediul rural, reabilitarea şi asfaltarea drumurilor de interes local şi judeţean pornite deja pe HG 577/1997.

România are nevoie de investiţii în infrastructura încă 10 ani, în condiţiile bugetelor de astăzi. De aceea criticile faţă de rectificarea bugetară, prima în care se acordă mai mulţi bani ministerelor de investiţii, sunt total nejustificate.

Dintr-o asemenea perspectivă, oricâţi bani ar veni în acest moment, tot nu sunt suficienţi pentru programele aflate în derulare. Este însă primul moment în care putem vorbi efectiv de o stimulare economică semnificativă prin investiţii. Ca să merg în continuare pe logica articolului precedent de pe blog, nu mai suntem în situaţia de acum un an în care să facem noi tăieri, ci intrăm în logica finanţării active a creşterii economice.

 

36 thoughts on “Ultima rectificare bugetară înseamnă consolidarea creşterii economice prin investiţii în infrastructură

 1. C’est par modestie que le gouvernement a adopté cette rectification puisqu’il ya une « incertitude qui plane sur l’effectivité les activités de la mobilisation des recettes internes attendues » mais également « au retard pris » dans la mise en place de la capacité administrative en vue de mobiliser les fonds extérieurs.

  • Cher Monsieur Etienne,
   Am citit cu viu interes numeroasele dumneavoastra comentarii,pertinente,analitice ,pe alocuri cu valente eseistice.
   Consideratiile dvs.denota o buna cunoastere a fenomenului social,o evaluare corecta a stadiului economic si politic actual, un vizionarism deloc exacerbat.
   Constat de asemeni ca va simtiti putin incorsetat sa va exprimati gindurile si ideile in limba romana de aceea a-ti apelat la plasticitatea ,multitudinea de sensuri pe care o prezinta limba lui Voltaire.Totusi doresc sa precizez ca intrati putin in contradictie cu Presedintele Basescu care intrebat de ce nu vorbeste franceza a raspuns textual : “numai cunoasterea limbii engleze poate salva vieti in cazul unui vapor aflat in pericol pe mare”
   Je vous prie d’agreer,Monsieur l’expresion de mes sentiments tres distingues.

 2. Eu nu zic ca e rau.Dar pun o intrebare.Daca nu o sa mai dati si la lefuri ceva,pentru cine veti mai face investitii?

 3. Bugete, rectificări, investiţii… Oricum nu înţeleg nimic. Dar, după tonul optimist, cred că e ceva de bine…
  Atunci, s-o dăm pe râs, spun un banc… 😆

  Bunica, care era pe patul de moarte, isi cheama nepotul si-i spune:
  – Eu pot muri in orice moment asa ca vreau ca tu sa mostenesti averea mea. Vila, ferma, herghelia de cai, tractorul, toate animalele de casa plus cele 22 de mllioane de euro, toate vor fi ale tale.
  – Wow! – exclama nepotul. Multumesc bunico, nu stiam ca ai asa o avere. Unde este ferma de care vorbesti?
  Bunica raspunde, dandu-si ultima suflare:
  – Pe Facebook…

 4. Boc: Nu exclud o alianţă cu PNL

  Pentru ca este foarte important revin cu acest mesaj,

  Mintile luminate din PNL au inteles foarte bine mesajul Presedintelui ROMANIEI.
  Viitorul politic a ROMANIEI apartine Dreptei.

  Succesul DREPTEI din ROMANIA este construit pe adevarate valorii :
  – angajare totala pentru viitorul ROMANIEI
  – responsabilitate
  – curaj si stabilitate.

  Stânga socialista mascata in USL ataca economia de piata si face promisiuni fara acoperire.
  Este terminata !!!

  PDL se bate pentru solutii si reforme constructive, numai o politica axata pe proiecte fezabile si realiste va face sa progreseze ROMANIA.

  Astfel se asigura prosperitatea ROMANIEI,se asigura securitatea si succesul pentru generatiile viitoare.

  In Elvetia Liberalii au fuzionat cu Radicalii constituind o forta politica puternica in jurul noului partid PLR.

  Socialismul mitterandian este revolut, societatile au nevoie de acumulari si de un social in spirit crestin democrat.

  In concluzie Uniunea Socialista Liberala s-a nascut moarta !!!

  PDL sigur va fi victorios in viitoarele alegeri pentruca prioritatile sale sunt :

  – Antreprenariat, crearea de locuri de munca.
  – Asigurari sociale durabile si control riguros la datorii, accorda atentie deosebita in reformele care le preconizeaza in viitor.
  – Declara Stop la birocratia absurda din administratia publica si locala. Statul trebuie sa fie eficace si puternic in competentele sale prioritare.

  Succesul ROMANIEI depinde de vointa si responsabilitatea cetatenilor ei.

  Polemicile si frica lansata de stanga socialista nu raporteaza NIMIC.

  PDL asuma responsabilitatile sale si se angajeaza pentru solutii concrete pentru viitorul ROMANIEI.

  NATIUNEA are de câstigat, Merci si SUCCES TOTAL !!!

  Cordialement

 5. Basescu a rectificat bugetele apararii si sri,sts,etc.Probabil vrea sa asculte telefoanele oamenilor aiurea,e distractiv.Oare ce vorbesc fetele la telefon?Cu cine se intalnesc?Trebuie sa stie basescu lucrul asta si a suplimentat bugetul serviciilor secrete.Cseke a demisionat.De ce oare?I-a dat zero lei?

 6. Investitiile in drumuri canalizari alimentari cu apa sunt prioritate 0.
  Un investitor care vrea sa faca o fabrica , o unitate de productie se loveste in primul rand de neexistenta utilitatilor (apa, canal, gaz, drum). Ca sa-si asigura aceste utilitati trebuie sa cheltuie foarte multi bani, se ajunge la solutii tehnice fortate si scumpe si renunta la investitie. Aceeasi problema este in domeniul locuintelor. Nu poti sa construiesti blocuri cartiere de vile si sa fie toate la fose septice sau bazine vidanjabile.

 7. Am fost in concediu la Olanesti. Accesul la izvoarele statiunii este concesionat la o firma care detine si un hotel in statiune.Cei cazati la hotelul respectiv au acces gratuit la izvoare. In felul acesta hotelul respectiv are asigurata o oarecare clientela. Am inteles ca izvoarele au fost in proprietatea primariei de dinainte de 1900 si au avut acces gratuit.
  Ideea si propunerea cu care vin este urmatoarea. Toti cei care vin si se cazeaza cu forme legale adica au platit servicii de cazare in baza unei facturi si a unei chitante sau ordin de plata si a unei recomandari medicale sa aiba acces la izvoare. In feul acesta se impulsioneaza turismul la vedere si se micsoreaza cei cazati la mica intelegere (la negru) sau vor fi obligati sa taie factura pt. oamenii vin in statiune in principal pentru ape. Cota parte din facturi sa fie directionati pt. intretinerea izvoarelor.Cred ca in felul acesta ar fi impulsionata activitatea pentru toti agentii de turism din statiune.

 8. Sa nu mariti salariile si pensiile.Romanii va considera populisti si vor crede ca ati facut-o electoral.Eu stiu ca nu ati facut-o electoral/Pe mine nu ma pacaliti.Chiar nu ati facut-o electoral,nu aveati de ce.In 2011 nu s-a putut,se poate in 2012,an electoral.Dar voi nu o faceti electoral.Nu ma puteti pacali.De ce incercati sa ma pacaliti?
  Basescu va cere sa renuntati la populism.Dar voi vreti sa mariti salariile si pensiile.Nu este electoral nimic,s-a nimerit sa fie 2012.Pe mine nu ma pacaliti.
  Stiu ca Boc nu doreste nici el sa creasca salariile si pensiile,probabil vor creste singure.

 9. Bună dimineaţa! Un zâmbet la cafea 😆

  Pe o banca, in parc, un copil manca intr-o disperare dintr-o cutie de
  bomboane. O batrana il vede si ii spune:
  – Nu trebuie sa mananci atatea bomboane, te poti imblonavi!
  – Dar Dvs stiti cat a trait bunicul meu? 105 ani!
  – Si manca atat de multe bomboane?
  – Nu, DAR ISI VEDEA DE TREABA LUI!…

  • ***Păi acum dimineaţă nu m-a durut piciorul şi-am putut şi eu să dorm mai mult. 😮

 10. Silverstar,iti dau un sfat.Da-i piciorului niste ciocane.Eu asa am facut cand eram mic.Era galma si s-a facut galma mai mare.Nu m-am dus la doctor.In mod sigur a fost fisura.Acum alerg,inot,nu am nimic.Galma e la locul ei insa.Cred ca nici fotbalistii mari nu au galma aia.Probabil se pune de un reymarism acolo.Daca stau in umezeala multa,piciorul doare,dar nu rau,cat sa ma faca sa ii dau ciocane.
  PS: Am cazut si piciorul a parait.A doua oara m-am impiedicat de o linie de tramvai ridicata(defecta).Am cazut mai rau decat prima data.Iar a parait.Sub genunchi…acelasi loc,acelasi picior.Nimereala nimerelii…

 11. 20% din farmacii nu mai elibereaza retete compensate si gratuite.Basescu spune ca cei ce spun ca pacientii bolnavi de camcer sunt ticalosi.Dar daca aceste farmacii nu mai elibereaza medicamente,pacientii bolnavi de cancer,cum traiesc?De unde iau medicamentele?Si de vina sunt presedintele si guvernul,nu mai spun Lucian Duta,presedintele cnas si ministrul finantelor.
  Basescu o tot trage cu achizitiile,s-o traga,dar medicamentele pentru bolnavii cronici ajung in strainatate,nu mai raman in Romania.Da,cei ce spun ca bolnavii de cancer sunt omorati de presedinte si guvern,au dreptate si nu sunt ticalosi,altii sunt ticalasii.Sunteti cu arieratele in urma,inca de anul trecut le aveti.Sunteti unici,niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva.

  • @
   balbeck

   cred ca sunteti bine platit de MAFIA néo comunisto securista a lui ponta si antonescu.
   Sau desigur sunteti si faceti parte din sistemul care se opune MODERNIZARII, REFORMEI ROMANIEI.

   Cei care sunt dusmanii natiunii si intr-o democratie sunt condamnati pedepsiti foarte dur.

   Cum a fost va asigur nu va mai fi, ORDINEA si DISCIPLINA se va introduce si in ROMANIA si aceasta GRATIE Presedintelui ROMANIEI Domnul Traian BASESCU !!!

   Cei care au FRICA de MODERNIZAREA ROMANIEI va asigur vor ramane cu FRICA si vor avea MODERNIZAREA ROMANIEI !!!

   Merci

 12. niciun guvern postdecembrist nu a sustinut interesul national asa cum a reusit guvernul boc cu toata opozitia partidelor comuniste psd,pnl,pc si a televiziunilor acolite acestor partide. cel mai recent exemplu fiind contractul cu comp. bechtel incheiat de psd prin nastase in 2004 cu 30 mil euro /km,cel mai scump km de autostrada din lume,cu cele mai dezavantajoase clauze pentru romania o adevarata subminare a economiei nationale si a intereselor statului roman. reusind sa rezilieze acest contract fara plata daunelor care erau prevazute initial si reusind sa aduca pretul pe km la 7.9 mil .euro fata de 30 mil.si avand construti peste 100 de km iar in constructie cateva sute de km pe timpul unei crize internationale acest guvern este fara indoiala eroul (poate de sacrificiu) al perioadei de dupa ”90.fireste ca mai sunt si alte calitati pe care niciun alt guvern nu le-a avut pana azi in romania.

  • ***KAPPY – câţi români ştiu aşa ceva? Câţi români acceptă ideea că PSD a distrus România, că din cauza PSD în cârdăşie cu PNL a ajuns poporul acesta la disperare? Marea majoritate a românilor ştiu doar că PSD “ni dăăă…” şi aşteaptă cu mâna întinsă anul electoral în loc să meargă la muncă…
   Şi numai pentru atat, pentru contractul acesta păgubos pentru ţară, A Năstase ar trebui încarcerat pe viaţă. Nu înţeleg de ce nu se întâmplă… Ce-ar mai trebui să facă Năstase ca să înfunde puşcăria?

 13. kovesi deschide dosarul lui Vantu evident la comanda politica.E clar ca il uraste pe Vantu din moment ce si-a permis sa dea stenograme cu Vantu presei portocalii.Dar daca Vantu e vinivat,sa plateasca,nu conteaza ca e terminat…

 14. Miturile sărbătorii Schimbarea la Faţă

  Creştinii ortodoxi vor sărbători, mâine, Schimbarea la Faţă a Domnului. Această sărbătoare aminteşte de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Hristos îşi descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o.
  Deşi ne aflăm în postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca pe 6 august să se facă dezlegare la peşte. În această zi, cea mai importantă pomană constă în fructe, în special struguri şi prune.
  Sărbătoarea Schimbării la Faţă, sau Obrijenie, este considerată hotar între vară şi toamnă, moment în care natura îşi schimbă veşmintele. Se spune că acum se răcesc apele, astfel că, de la această dată, trebuie să înceteze scăldatul până în primăvara anului viitor. Conform credinţelor populare, fetelor tinere le este interzis îmbăiatul în ajunul acestei sărbători. Se crede că cine nu-şi vede umbra capului în dimineaţa zilei de 6 august va muri pana la sfârşitul acelui an, iar pe cel pe care-l va durea capul în acestă zi îl va durea tot anul. Nu se recomandă nici pornirea la drum lung, călătorii riscând să se rătăcească (Andreea Dobre).

 15. Usl castiga…basescu desemneaza premier din pdl.USL va avea SI CC.Basescu va fi suspendat si de data asta nu mai castiga nimic,cu toate ca Branzica va fura voturi pentru Basescu.Se va alege praful de basescu si pdl.

  • ***balbeck – vise, domnule, vise… Ca şi în 2009, la prezidenţiale… 😮
   Domnul Băsescu n-o să permită USL la guvernare cât e dumnealui la Cotroceni, n-o să-şi dezamăgească electoratul…

  • Ce ati vrea voi sa reveniti cand totul se fura si vinde din Romania.
   Sa fii avut un gEOANA presedinte care sa va amnistieze de pacatele voastre.

   Iata ca soarta a fost cea dreapta sa vina Traian BASESCU Presedintele Romanilor de pretutindeni si sa aduca ORDINEA si DISCIPLINA in ROMANIA.
   Stiu ca nu va convine deaceea si IRTV si Antenele s-au unit fortele in MINCIUNA si MANIPULARE.

   Nu uitati Traian BASESCU este obisnut cu asemenea furtuni care sunt invinse , si de aceasta data MAFIA va fi invinsa.

   NATIUNEA este cu Presedintele ROMANIEI cu viitorul ei si cu PROSPERITATEA responsabila si durabila.

   MAFIOTI si cei care sustin RAUL ROMANIEI vor sfarsi acolo unde le este locul si vor plati scump dupa modul in care au FRANAT ROMANIA de la BUNA STARE !!!

   Vor avea fiecare locul lor dupa cum li se cuvine.

   Cordialement

 16. Emil Boc a spus ieri: “Adrian Nastase ar trebui sa isi ceara scuze romanilor de 6 miliarde de ori pentru ca a incheiat acest contract. A fost moftul guvernului Nastase. Autostrada Transilvania e necesara, dar nu la orice pret si nu oricum. Contractul a fost incheiat in defavoarea statului roman.”

 17. Asta seara, am fiert niste cartofi, curatati, spalati si taiati in patru. Intre timp, am facut niste mujdei si i-am adaugat putin ulei de masline. Am pus cartofii fierti peste mujdei si i-am zdrobit usor cu furculita atat cat sa-i pot amesteca uniform cu mujdeiul. a iesit o mancare delicioasa si sanatoasa daca e sa luam in calcul si compozitia fiecarui ingredient.

  Sa nu spuneti ca v-am facut pofta… 😮

 18. Eu nu inteleg o chestie: De ce basescu l-a protejat pe Patriciu?Vantu l-a ajutat pe basescu sa castige presedintia,dar basescu nu il protejeaza.Asta e recunostinta……….
  Pe Nicolae Popa nu l-a protejat,chiar a facut tot ce a fost posibil,chiar depasindu-si cu mult atributiile ca sa fie adus.
  Basescu a asmutit-o pe kovesi pe Vantu.
  Incerc sa gasesc o logica si nu gasesc.Eu cred ca tot ce face basescu e razbunare.I-a furat vorba regizorului Nicolaescu: “un fleac.I-am ciuruit”.Pe cine?Pe toti romanii se razbuna Baselul?Lasa ca o sa vina randul si altora sa se razbune pe pdl,de sus pana jos.Acest partid daca nu gaseste o cale sa pacaleasca pnl sau psd,s-a distrus.Va avea soarta taranistilor.Mai rau,multi vor ajunge la bulau.Tot ce a facut basescu rau,se va intoarce impotriva lui.

 19. PT.balbeck-20% din farmacii nu mai elibereaza retete compensate.
  hmmmmmm,pai atunci e clar de ce ai luat-o razna,esti arondat la una din farmaciile care se inscriu in cele 20%,si uite cum iar nu ti-ai luat prafurile,si iar infuleci cu linhuroi ala mare.
  Culmea este insa ca,tu mai balbeck un mare bogatas in zgircenia ta,de inavutit peste noapte prin praduiala,nu te lasa inima sa bagi minutza la tescherea si sa-ti cumperi prafurile,care te ajuta cit de cit sa nu fii un paranoic insupoertabil …………

  • Franky,ce intelegi prin sa te imbogatesti peste noapte?In 2-3 ani,ca fostul director de la CFR?Oricum 3 milioane euro nu inseamna bani multi,dar sunt foarte multi cand e vorba de bani publici.Eu m-am imbogatit in cel putin 10 ani,nu peste noapte.Nu am facut afaceri cu statul.Daca faceam afaceri cu statul,aveam 100 miliarde euro cash.

  • Eu nu am farmacii,iau chirie de la ele.Si astea nu pica,inseamna un lant de farmacii.Eu iau chirie de la lant,dar ii dau in cap.Sa plece,de ce basescu a acceptat lanturile?Ca sa-si ia profiturile si sa le duca in tarile lor?Acum de ce le critica?El le-a autorizat pe cele mai multe.Doar pentru acest esec putea sa-si dea demisia Basescu.S-au gandit ca vor scoate bani de la lanturi cu cisternele,cu vagoanele,dar uite ca nu e asa.

 20. Silverstar,Basescu a avut si 70%…acum are 10%.Oamenii si-au dat seama.Daca o sa fie suspendat,la un referendum inutil si costitistor Basescu mai pierde 5 procente.hahaha

 21. Va fi rau si de procurorii puterii,la fel si de judecatori.Va fi razbunare totala.Vor ajunge procurorii opozitiei,daca pdl mai prinde parlamentul.Vor fi anchetati,condamnati,va fi vai si amar de ei.Mi-e mila de ei.Ce sa spun….mila,astia au nenorocit tara asta si noi platim sanctiunile date de CEDO,nu ei.

 22. Bună dimineata şi weekend plăcut! Incepeti ziua cu o cafea si un zâmbet… 😆

  O sotie era orice, numai gospodina nu!
  Pe barbat parea ca nu-l deranjeaza prea mult asta, pana intr-o zi cand, venind acasa, intra in hol si intreaba :
  – Draga, ce s-a intamplat cu praful de pe masuta? Aveam un numar de telefon notat acolo !…

 23. Citatul zilei 🙄

  Nimeni nu vorbeste de noi, in prezenta noastra, cum vorbeste in absenta noastra.
  Blaise Pascal

  • Ar fi interesant de ştiut, de aflat câti bani le-a intrat în contul celor care au încheiat aşa un contract? Dar lui A Năstase? 😮

 24. Ce bani aloca MDRT pentru infrastuctura rurala ? Ce proiecte cu fonduri europene sunt in derulare ? Sunt indignat deoarece in comuna unde locuiesc parintii mei ( Branesti – Gorj) are loc introducerea apei curente. Lucrare suportata 100 % de catre populatie, in majoritate formata din batrani si someri. Costurile pentru racordarea de la magistrala principalaq care alimenteaza orasul Craiova si pleaca din zona Isverna se ridicala aproximativ 1000 lei. Dar mai trebuiesc suportate si cheltuielilede racordare de la conducta principala din sat pana in curte care sunt de acord ca le suporta localnicii. De ce trebuie sa suporte lucrarea principala, de ce nu se aloca bani de la buget si mai rau DE CE NU SE ACCESEAZA FONDURLE EUROPENE pentru infrastuctura de dezvoltare rurala. Primarul afirma ca a primit raspuns negativ de la prefectura pentru alocarea de fonduri. Ca aceasta localitate, banuiesc, ca mai sunt destule unde nu exista apa curenta si inca se folosesc fantani improprii consumului casnic.
  Sper sa se rezolve ceva chiar daca s-ar plati de catre populatie 25% din costul lucrarii generale, intelegand poate ca nu sunt fonduri sau..mai rau ca nimeni din clienti nu ia comisionul de rigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *