Turismul românesc va deveni cu adevărat performant când nu va mai exista evaziune

În acest moment, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului desfăşoară cea mai amplă campanie de investiţii în infrastructura de turism din ultimii 20 de ani. În zona montană, se reabilitează staţiuni întregi, se construiesc pârtii de schi, telescaune, telecabine, se amplasează indicatoare turistice etc. Există o emulaţie pozitivă din partea investitorilor privaţi în acest sens, iar turiştii sunt din ce în ce mai mulţi şi, aş îndrăzni să spun, mai mulţumiţi. Nu spun că totul e perfect, dar e clar că există un plus faţă de anii trecuţi.

Dovadă a progreselor înregistrate este şi gradul de ocupare din perioada sărbătorilor, care a ajuns chiar la 95% de Revelion. Iar asta în condiţiile în care preţurile de cazare sunt încă destul de piperate. Numai pe Valea Prahovei, Inspectoratul General de Poliţie a anunţat un trafic de 90.000 de maşini în sensul de mers către Braşov.

Aici apare o problemă – numărul locurilor de cazare declarate este de doar 32.424. Dacă ne gândim că în fiecare maşină erau în medie 3 persoane care mergeau să petreacă sărbătorile în Braşov şi Prahova, atunci avem o imagine a nivelului de evaziune fiscală practicată. Ceea ce este o problemă mare pentru bugetul de stat.

Ministerul pe care-l conduc îşi propune să crească turismul românesc şi face asta aflându-se în permanenţă sub asediul mediatic al tuturor celor rău intenţionaţi. Dacă luăm în considerare cifrele oficiale (cele declarate), turismul pare să se mişte mai încet decât o face în realitate. Progresul real este cu mult mai mare, iar profiturile investitorilor, de multe ori sunt semnificative. Din păcate există un sabotaj din partea celor care deţin unităţi de cazare pe care nu le înscriu în sistem.

Turismul românesc nu va progresa cu adevărat decât în momentul în care toate părţile implicate (minister, investitori, turişti) vor conlucra. Cu o evaziune de o asemenea amploare, de multe ori e greu să justifici investiţiile făcute. Mai mult, având în vedere că bugetul MDRT este limitat şi trebuie prioritizate lucrările de investiţii, corect se pune întrebarea dacă merită să aloci bani către proiectele de infrastructură turistică.

Există însă şi situaţii pozitive. În acest sens, aş vrea să dau ca exemplu de succes staţiunea Straja. Acolo, în urmă cu un an, la prima mea vizită, privaţii, cei care şi-au construit pensiuni sau minihoteluri, m-au rugat să investesc în extinderea si modernizarea domeniului schiabil. Le-am spus că nu pot să dau bani într-o staţiune în care nu există locuri de cazare, conform celor declarate la minister. Au înţeles ce au de făcut şi au declarat peste 1.113 de locuri de cazare reale (ieşind din economia neagră), ajungând la finalul lui 2011 la 1.313, iar noi ne-am ţinut de cuvânt şi am demarat investiţiile. Acum se exinde domeniul schiabil, se construiesc pârtii noi, apar instalaţii de zăpadă artificială şi chiar un lac de acumulare pentru tunurile de zăpadă. Zilele trecute, am văzut la ştiri câteva reportaje cu faptul că Straja a fost o staţiune plină de sărbători. Turiştii erau mulţumiţi de condiţiile de acolo, iar patronii de pensiuni şi hoteluri erau şi ei satisfăcuţi de numărul mare de clienţi. Astfel, Straja a devenit un exemplu de parteneriat între minister şi privaţi.

Dacă toţi posesorii de pensiuni şi hoteluri ar lucra fiscalizat, cu siguranţă şi investiţiile MDRT ar putea fi mai mari. Noi facem tot posibilul să-i stimulăm (avem TVA de 9% la serviciile turistice, iar taxa hotelieră a fost scăzută în acest an la 1% din valoarea tarifului de cazare), dar trebuie să înţeleagă că bunul mers al lucrurilor ţine şi de comportamentul lor. Pentru ca turismul să funcţioneze, ca orice altă ramură economică de altfel, evaziunea trebuie eradicată.

79 thoughts on “Turismul românesc va deveni cu adevărat performant când nu va mai exista evaziune

 1. Iată, exact ce spuneam pe firul trecut…

  Vorbim despre investiţii care au adus turiştii de 9 ori cât locurile de cazare. Asta înseamnă că în perioadele obişnuite (este evident că de sărbători afluenţa de turişti este mai mare) încă ne putem gândi, măcar pentru perioada de iarnă, la un grad de ocupare apropiat de 100%. Interesant ar fi fost promovarea unor petreceri de Crăciun şi Revelion în reclame din Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Rusia… pentru a beneficia de turişti şi pe perioada sărbătorilor “de rit vechi” care abia începe în perioada următoare. De ce nu promovarea în China pentru revelionul chinezesc din primăvară, doar anul trecut am început un nou tip de colaborare cu China şi chinezii au început să vină în România.

  • ***Bibliotecaru – deja au inceput să vină în statiunile montane – moldoveni, ucrainieni şi chiar şi rusi, pentru Ceaciunul lor – 6 sau 7 ian, parca.

  • Ştiu, şi asta e un câştig. Uşor-uşor România începe să aibă o dimensiune turistică. Sigur, nu se va întâmpla nimic spectaculos peste noapte, sigur, lucrurile trebuiesc dimensionate corect şi unele în concordanţă cu altele. Sigur, nu Guvernul face acest turism, este nevoie ca nişte români să scoată banii de la bancă, de la ciorap, sau de unde îi ţine, să se asocieze, şi să-i investească în societăţii comerciale cu care să facă câte un hotel, un motel, o pensiune sau chiar turism rural, în case tradiţionale, cu vaca, cu porcu, cu găina în curte, pentru că există turişti care doresc să vadă cum este să creşti animale ca acum 100 de ani (şi eu am plăcerea asta… din păcate acum e prea târziu). Cam acest lucru l-a atras pe prinţul Charles… Unora le place să prindă păstrăv, se poate închiria atunci o mică căsuţă de pescuit… nu se poate ca sătenii să nu se organizeze şi să facă ceva productiv.

   Bănuiesc că la şcoala din sat sau din comună există internet unde ar putea să-şi facă reclamă… şi în franceză-engleză, pe lângă română, că bănuiesc că prin şcoală există cineva care să poată face traducerea. Cred, de exemplu, că s-ar putea face un site care să promoveze turismul în comuna Pojorâta care să concurenţe cu Elveţia. Priviţi ce spaţii curate au aceşti domni…
   http://www.primariapojorita.ro/galerii.php
   Nu au nevoie decât de promovare ceva mai agresivă pentru a deveni o mini-staţiune la doi paşi de Suceava, mustind de istorie. Au teren de sport, au dispensar şi cabinet stomatologic, au păstrăvărie din câte observ, un peisaj paradisiac, atât iarna cât şi vara, există proiectul “Pelerin în Bucovina” care trece pe acolo, au o tradiţie istorie milenară a muntelui sfânt Rarăul…

   Poate că ar mai trebui plantaţi nişte copaci, pentru că industria locală a lemnului a cam chelit un pic teritoriul, dar asta se poate face cu un hei-rup local, de tipul intervenţiei domnului Tatulici. Ca o glumă, poate se întoarce şi Mihai Necolaiciuc şi mai investeşte ceva pe acolo… 😆

   Iată, am intrat la întâmplare pe o comună din cele câteva mii ale României, prima pe care a găsit-o Google, bănuiesc că mai sunt câteva sute care nu au nevoie decât de auto-promovare pe internet. Eventual ar fi de ajutor un portal al turismului românesc care să trimită către site-urile centrilor informaţionali ai turismului românesc.

   Da, Crăciunul lor este acum la finele săptămânii. Şi cei de rit vechi sunt, de regulă, mai “habotnici” în ceea ce priveşte tradiţia, ei ţin tot postul. Cu alte cuvinte, vin nemâncaţi, vor să facă consum… 😆

  • ***Bibliotecaru – ai citit ce a spus doamna despre evaziune şi se face nu numai în turism, domeniu pe care dumneaei îl cunoaşte cel mai bine. Cam peste tot se lucrează la negru.
   Nu ştiu dacă sunt legi şi pedepse pentru aşa ceva şi dacă se aplică. Ori sunt prea blânde, ori se cade la pace cu cei care ar trebui să-i demaşte, ori chiar nu-i sperie. Eu cred că nu trebuie să-i prindă pe toţi… Câţiva care să primească pedepse exemplare şi usturătoare care să bage spaima li în ceilalţi şi tot ar fi ceva…

  • ***Bibliotecaru – ai dreptate. Dacă nu ar fi habotnici, s-ar da în rând cu lumea. Noi incheiem sărbătorile taman când ei le încep…

  • Păi aici este şi “şmecheria”. Reclama îi ajută, fără doar şi poate, să aibă un grad de ocupare optim tot timpul anului… dar aşa “se dau şi pe faţă”, pentru că devine oficial că închiriază camere. Câştigă şi ei că au clienţi, câştigă şi statul că are încasări… şi aşa îşi recuperează bugetul investiţiile pe care statul le face în zonă.

   Ştiţi reclamele cu văcuţa violetă care paşte în curăţenia Alpilor şi oferă un lapte pur pentru “cea mai bună ciocolată”? Acea reclamă face mai multă reclamă la curăţenia Alpilor decât ciocolatei. Vă aduceţi aminte de laptele praf Rarăul? Cu toţi ştim că cea mai bună ciocolată de casă iese cu laptele praf Rarăul… În tradiţie, se spune că Muntele Rarău a fost Muntele Sfânt al dacilor. Mai aproape de noi există sihăstria Rarăului (din sec. XIV). E atât de uşor să construieşti din muntele Rarău un munte Athos al României!

   Câştigă cetăţeanul care încasează banii din turism, încasează şi statul bani, turiştii au un sejur minunat, toată lumea fericită pentru că bănuţii se adună în loc să plece.

   Dacă mai mă înfierbânt mult, trântesc o capodoperă a literaturii de tipul Codul lui Da Vinci despre Sfântului Daniil Sihastru şi Ieroschimonahul Sisoe căruia i s-au imprimant urmele genunchilor în piatră şi despre secretul mormântului Pustnicul Zosima, săvârşit din viaţă acum 5 ani la vârsta de 129 de ani. 😆

  • @Bibliotecaru. Imi cer scuze, dar intervin doar pentru acuratetea informatiei. Cel putin in Moldova, Muntele Sfant se pare ca ar fi Muntii Stanisoarei care grupeaza majoritatea manastirilor cu semnificatie majora. Desigur ca si Suceava are pe cuprinsul sau destule manastiri celebre, dar parca nu ca cele din Neamt. Daniil Sihastrul a vietuit in Muntii Stanisoarei unde si astazi i se pastreaza Schitul si faima. Dacii ar fi avut altare pe Rarau? Posibil desi nu am auzit. Stiu insa de plaiurile hunedorene in centrul carora se afla Sarmisegetuza precum si de platoul Bucegilor care ar fi avut o semnificatie spirituala majora pentru daci. Va infierbantati des?

  • ***Turnul de observatie – am fost în sept într-un tur al mănăstirilor nemţene. Atâta linişte şi-atâta pace.

  • @ Turnul de observatie

   Recitiţi ce am scris. Nu am spus că Daniil Sihastrul a trăit în Rarău, spuneam că aş putea să mă folosesc de personalitatea lui pentru a face o carte de tipul Codul lui Da Vinci. 😀

   Daniil Sihastru nu a fost pe Rarău, din câte ţin eu minte a fost la Mănăstirea Voroneţ unde discuta că Ştefan cel Mare. Cred că acolo este şi înmormântat. Însă un grup destul de mare dintre ucenicii săi s-au retras în pusnicie sub stâncile prăpăstioase ale muntelui Rarău. Căutarea motivului pentru care s-au retras tocmai în Rarău ar putea fi subiectul cărţii, nu-i aşa?

   Scrierile vechi vorbesc despre “Muntele Sacru al Geto-Dacilor”, respectiv “Kogaion” sau “Kogaionon”, un loc special pentru spiritualitatea dacilor, un “munte cu apa sfântă, unde a sălăşluit Zamolxe”. Care este în mod exact acest munte încă nu se ştie. Bucovinenii spun că ar fi Muntele Rarău, moţii că ar fi Găina, vlahii munteni că ar fi vârful Omu din Bucegi. Actual se vorbeşte despre “Triunghi de Aur” pentru că cele trei vârfuri formează un triunghi aproape echilateral. Revistele de cu preocupări ezoterice spun că aceşti centrii au o contrare colosală de energii telurice, poate în legătură directă cu Shambala, adaug şi eu.

   RU-RE’U, în sumeriană, înseamnă “Muntele pastorului care creează”. Mai sunt şi nişte megaliţi… Îndeajuns pentru o poveste frumoasă care să treacă în mitologie urbană, la fel ca şi mitul lui Dracula.

 2. Astăzi, pe un site creştin-ortodox am citit că mâine, în ajun de Bobotează se ţine post negru, după mine, un chin pentru trup, partea fizică a omului, fără apă şi mâncare pentru ca vineri, credincioşii care merg la biserică să se bucure de aghezma mare pe care o vor primi şi bea pe la ora 12 când va fi gata slujba.

  În viaţa laică, cea de toate zilele, este tocmai invers: întâi bucuria şi-apoi, chinul… 😮 Poate să spună cineva că nu-i aşa?

 3. Un zâmbet – ştiu că nu e ora cafelei, da’ acum l-am primit, e proaspăt… 😆

  Un catolic, un protestant, un musulman si un evreu discutau la masa de pranz:
  Catolicul: – Am o avere mare… voi cumpara Citibank!
  Protestantul: – Sunt foarte, foarte bogat asa ca voi cumpara General Motors!
  Musulmanul: – Sunt print, sunt fabulos de bogat… intentionez sa cumpar Microsoft!
  Evreul a mestecat calm in cana de cafea, a asezat tacticos lingurita pe masa, a sorbit linistit din cafea, s-a uitat pe rand, la toţi trei si le-a spus pe un ton indiferent:
  – Nu vand!

 4. Bună dimineaţa! Un zâmbet la cafea 😆

  – Draga mea, sa stii ca sampania te face mai frumoasa!
  – Dar, eu n-am baut nimic!
  – Tu nu, dar eu da!…

 5. D-na Udrea crede ca turismul va fi mai performant daca va fi fiscalizat. Logic, te intrebi ce-i impiedica pe lucratorii de la fisc, platiti mai bine ca un medic sau profesor, sa-si faca treaba. Nu ,stimata doamna, fiscalizarea turismului doar aduce bani la stat . Turismul va progresa atunci cind nu voi mai face 12 ore de la Baia Mare la Constanta sau 10 ore de la Bucuresti la Cluj.

 6. Sa ii inchidem pe toti evazionistii din tara asta.E greu asa?Ba,dar e chiar greu?
  Dar am o intrebare:de la cat incepe evaziunea fiscala?3 lei,10 lei,100 lei,5000000000000000 lei?

 7. Si atunci cand :

  – securitatea rutiera,
  – higiena sanitara din rest, hoteluri, pensiuni, etc
  – serviciile de sanatate
  – prezenta politiei mai vizibila si activa
  – bine inteles si fiscalitatea

  vor fi ameliorate va creste turismul in tara.

 8. COLECTARE ANEMICA

  Doamna ministru,am citit cu atentie materialul dv. si va pot spune ca am fost foarte atent la logica folosita de dv. in concluzia pe care ati tras-o ,si anume-EVAZIUNE FISCALA MAJORA IN TURISM-
  Sigur deductia dv logica,pleaca de la un element care in sine,nu stiu daca este verificabil si in realitate,adica nu stiu daca numarul de masini care se indreptau spre brasov pot fi un element serios de pe urma caruia sa emitem judecati de valoare,cu titlu de verdicte ferme-CAM ASTA AR FI PROCENTUL DE EVAZIUNE FISCALA.
  Dar sa admitem ca logica dv este infailibila,atunci avem o problema,si anume-MINISTERUL DE FINANTE ,mai exact PAROHIA DOMNULUI BLEJNAR,A.N.A.F.-care conform logicii dv este minunata de exceptie,dar lipseste cu desavirsire din activitatea pe teren.
  Ma intreb si eu,in aceiasi logica,CE FAC ORGANELE FISCALE ALE STATULUI?
  Ce fac celelate organe ale statului indreptatita sa efectueze controale?????????????
  Oare nu noi,cei care ne platim cu mare greutate taxele si impozitele,suntem cei pagubiti??????????
  Pt ca daca baza de impozitare ar creste,si aici ma refer la :T.V.A,IMPOZIT PE PROFIT SI EVIDENT C.A.S., unele din taxe si impozite ar putea fi reduse,si o data reduse,ar stimula mediul de afaceri,ar aparea noi locuri de munca????????
  Si continuind logica,OARE ACEASTA NEPASARE NU ESTE TOT UN MOD DE A SUBMINA ECONOMIA NATIONALA CU TOT CE DECURGE DE AICI??????????????????
  Sigur,rata de colectare a crescut,de la 30% probabil la 33-34% vom vedea dupa publicarea datelor oficiale,dar,COLECTAREA RAMINE IN CONTINUARE ANEMICA-IAR VINOVATII??????????????????
  N-am de gind acum sa aduc in discutie tot felul de teorii economice,dar nu pot sa nu vad ca ceva,parca nu functioneaza in parametrii normali.
  Eu daca eram in locul dv.ii dadeam un telefon dl. IALOMITEANU,care daca nu ma insel e brasovean,si il rugam sa-i dea de veste dl BLEJNAR…………….

  P.S.-Nu de alta dar doar cu o saptamina in urma,cu toti am aflat ca dl IALOMITEANU,e un ministru de exceptie……….

  • ***Zapa – avem legi, domnule! Ce se intamplă? De ce nu functioneaza?
   Sunt prea blande?
   Nu trebuie prinsi toti evazionistii, dar corectiile sa fie de asa maniera incat sa faca oameni onesti din ceilalti…

  • @Frank Zapa. Oooo… sfanta naivitate! Deci iar va intoarceti la Ialomitianu? Chiar nu vedeti ca exista o diferenta de calibru intre Blejnar si Ialomitianu? Pai ce crezi ca Blejnar a fost pus in aceasta functie pentru a primi ordine si dispozitiuni de la unul ca Ialomitianu? Mai stii tu Frank ca acu ceva vreme a fost angajat la ministerul de finante unul numit Dan Bitman care la un moment dat a iesit pe la televiziuni si a afirmat public ca la Ministerul de Finante a gasit liste cu societati comerciale care nu aveau voie sa fie controlate? Desigur, sarcina de a controla si de a aplica sanctiunile ar fi revenit institutiei conduse de Blejnar, dar acesta s-a simtit dator de a-i aduce la cunostinta ministrului de finante, indiferent cum s-ar fi numit acesta, ca anumite societati nu au voie sa fie controlate, nu de alta, dar sa nu se creeze incurcaturi. Ghinionul a facut ca Dan Bitman sa afle de acele liste, si el cum este un bun cantaret, a iesit pe televiziuni si ceea ce banuia toata lumea s-a transformat din banuiala in certitudine. Deci concluzia este ca Blejnar da instructiuni lui Ialomitianu si nu invers cum ar fi firesc. Va mai surprinde ca Blejnar a fost declarat, neoficial, dar public, ca fiind “Regina anului 2011”? Ca micii intreprinzatori isi platesc cu onestitate darile catre stat? Stiti cum se numesc acestia in anumite medii? FRAIERI! Daca tot vrea cineva sa reformeze statul roman atunci ar trebui sa inceapa reforma cu Justitia. Aceasta este cea care protejeaza “drepturile infractorilor”. Basescu avea perfecta dreptate atunci cand afirma ca nici o alta institutie nu a facut mai mult rau statului roman decat Justitia? Ei si? Inafara acelor coduri ai mai vazut vreo actiune? S-a incercat cate ceva, dar toate s-au terminat printr-un “fas”. Cauza? Din naivitate s-a acordat mult prea repede inamovibilitate judecatorilor si acum casta magistratilor “face legea”.

 9. N-am rezistat tentatiei sa va scriu aceste rinduri,pt ca am senzatia neplacuta ca cei care in mod onest isi platesc darile la stat,incep sa semene cu prostul clasei.
  Pai ,acesti domni si doamne care ,FAC O AFACERE IN TURISM’ isi imagineaza cum-va ca ,RESTUL LUMII’ ar trebui sa le multumeasca pt ca ei ,LUCREAZA LA NEGRU,BA ZIC EU,CHIAR AR TREBUI PREMIATI.
  Lasind la o parte marea evaziune si returnari de T.V.A. se pare ca in tara asta,MEDICII,PROFESORII,MICII PRIVATI DIN TURISM ,CEI CARE LUCREAZA PE DREPTURI DE AUTOR SI ALTII, isi imagineaza ca ei au doar drepturi,iar plata impozitelor fata de stat……………….PT EI E O GLUMA BUNA…………
  Nu spun ca ar fi o treaba usoara,nu spun ca e simplu sa creezi un curent normal de opinie,conform caruia,ORICE CISTIG SE IMPOZITEAZA’ pt ca acest lucru tine de mentalitatea colectiva,care are si in sec 21 apucaturi de haiduc,dar am dreptul sa spun-PLATIM O ARMATA DE FUNCTIONARI PUBLIC,CARE……………….IN AFARA DE A FI NEMULTUMITI……………MAI OARE CEVA??????????????

  • ***Zapa – lipseste educatia!
   Românului trebuie să i se spună, să i se explice de ce trebuie sa faca si asa desi nu-i convine.
   La tv-uri, românul vede si aude ca politicianul X sau Y are datorii la stat de milioane de dolari si se zbenguie in libertate ba chiar isi permite sa atace guvernul, şi-n aceste conditii cum ii poti cere constiinta si onestitate. Nu i-au partea nimanui, dar si aceasta evaziune este generata si intretinuta de suuuuuuuuuus… lucru care nu se poate nega…

 10. Nu ma mai mir, dar tin sa va anunt ca, am avut perfecta dreptate cand am afirmat ca ZEV este duplicitar, un individ parsiv care s-a strecurat aici, aparent cu intentii bune, pentru a putea mai tarziu sa-si faca rolul de fituicar. Pe multi v-a pacalit, considerandu-l un partener de dialog corect. Nu. Este doar un biet postac platit de la Iasi.
  Va anunt, ca de cateva zile, a inceput un atac virulent la adresa doamnei Udrea, pe cateva bloguri, unul extrem de josnic. Cred ca, in afara faptului ca este fituicar platit, are si o minte bolnava, altfel nu-l alegeau. Ce face el acum, este mai degradant decat practicile celor de la Antene si Realitati
  Am remarcat ca nimeni nu-l baga in seama pe unde isi varsa laturile, ceea ce denoata ca lumea il citeste si isi zice in gand “vai de capul lui, inca un frustrat care nu ajunge la struguri”
  Asta asa, ca sa stiti cu cine v-ati pus la dialog! El, profitand de voi si-a facut nestingherit “meseria”

  • @Porto. Nu este mai bine ca eu Turnul va critic de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara? O fi adevarat ca nu v-am dat nici un motiv de a ma considera duplicitar? Important este ca critica ce o faci sa nu fie facuta cu “toporul”. Totusi sa stii ca duc dorul polemicilor cu ZeV. Nu-i vorba ca au mai ramas oameni de calibru pe acest blog, dar ZeV era unicul.

  • ***Porto – pe doamna Udrea a atacat-o Zev şi aici. Dacă era pentru activitate… dar nu… Mădălina a acţionat la un moment dat şi bine a făcut… Urât, trist… Cum să mai ai încredere în oameni?
   Eu aş fi vrut să-l întâlnesc o dată măcar, să văd dacă are curajul să mă privească în ochi… Ai făcut bine că ne-ai informat.

  • ***Turnul de observatie – să se facă critică pe domeniul de activitate, nu am nimic împotrivă, pentru că nimeni nu-i perfect, toţi suntem oameni şi mai şi greşim. Dar nu critică pe îmbrăcăminte, încălţăminte şi aspectul fizic. A mai rămas s-o întrebe pe doamna Udrea de ce e frumoasă…

  • Turnule, este corect ce spui, pana la un punct. Un barbat, daca-i barbat, spune direct: baaaai popor de pe acest blog, eu sunt ZeZ (de ex.) si urasc PDL-ul, pe doamna Udrea si am sa atac pe fata”
   Dar pot lamuri si confirma de ce ZEVulache era unic. Era unic in sensul a ceea ce era pus sa produca aici. Da, era unic la momentul respectiv, alt duplicitar nu aveam pe blog.
   In postarile sale plictisitoare, propagandistice, nu gaseai originalitate, el doar copia acele texte, mai inflorea pe ici pe colo sa para personale.
   El este personajul ideal regasit in formula de “neocomunist”, unul frustrat deoarece in momentele lui de luciditate (tot mai rare) isi da seama ca are un caracter infect.
   Tu critici pe subiect, desi, nu poti avea dreptate 100%. Nu ai cum si este normal. Fiecare dintre noi este partizan unui partid, politician, doctrina (de ce nu)! nu avem cum sa fim impartiali, partinitori, da. Dar, repet suntem pe fata. Este o diferenta, nu-i asa?
   Pe fata!

   Silverstar a punctat bine, citez: ” Turnul de observatie – să se facă critică pe domeniul de activitate, nu am nimic împotrivă, pentru că nimeni nu-i perfect, toţi suntem oameni şi mai şi greşim. Dar nu critică pe îmbrăcăminte, încălţăminte şi aspectul fizic. A mai rămas s-o întrebe pe doamna Udrea de ce e frumoasă…”

  • @Porto. Numele de “Porto” are vreo semnificatie? Are cumva semnificatia pe care o intuiesc eu? Cred ca lui ZeV “i s-a aplecat” de atatea portocale.

 11. @ Turnu:
  Critică de patru ori pe zi, nu-i o problemă asta ( o fac şi eu ) însă cu argumente corecte nu de pe fiţuică!
  Dacă te declari pro cineva sau ceva, atunci fi corect şi recunoaşte acelui cineva sau ceva meritele!

  • ***ghita1964 – ai dreptate, sigur că da. Dar nu numai meritile trebuie recunoscute. Degeaba te declari “pro cineva” dacă nu eşti capabil să respecţi. Eu aşa cred că respectul pentru cineva e mult mai presus decât simpatia sau iubirea.

  • Silverstar, avem dreptul sa respectam, admiram sau sa iubim pe cine vrem noi, asa cum avem si dreptul sadetestam, dar aswta nu inseamna ca trebuie sa fim alungati cu pietre. Din pacate, celebrul slogan, Cine nu’i cu noi e impotriva, inca este foarte actual…..

  • @Ghita1964. Sugerati cumva ca as avea nevoie de fituica pentru a ma putea exprima? Imi pare rau ca ati lipsit de pe blog exact atunci cand, in cateva randuri, mi-am exprimat crezul in GANDIREA LIBERALA. In rest puteti crede tot ce doriti.

  • ***Turnul de observatie – nu cred că se referă la tine, ci la ZeV… La 12,21 pm, colegul Porto spune că ZeV este “fituicar platit”.

 12. Aparent fara nici o noima,reamintesc tuturor celor care vor fi interesati sa ma citeasca.
  Sunt funciar ANTIPSD SI ANTI PNL,cu mentiunea ca ACEST PNL asa cum este el la aceasta ora,este un partid de extrema stinga,la fel ca psd.
  Logica corecta,nu ar presupune ca neaparat ar trebui sa fiu si sustinator PD-L.
  Pt a elimina orice suspiciune,si a risipii orice indoiala,voi spuna simplu si concins.
  Sustin cu toata forta PD-L, o sustin pe doamna ELENA UDREA,TOT ASA CUM IL SUSTIN PE EMIL BOC.
  Pe cit posibil voi cauta sa-i ajut,si daca din gresala voi produce deranjuri pedelistilor,imi ce scuze anticipat.
  Sunt un om cu p[rincipii-NICIODATA N-AS PUTEA VOTA PARTIDE ORI ALIANTE IN CARE TURNATORI GEN VOICULESCU,CRIMINALI PRECUM ILIESCU SUNT MENTORII SPIRITUALI AI ACESTOR ALIANTE.
  Cum sa il sustin pe ADRIAN NASTASE???????????????
  Cum sa il sustin pe tutzerul VICTOR PONTA,CUM?????????????

 13. Turnu’
  Chestia cu ciobanii ( cuvant turc ?) ramasi dupa plecarea romanilor, care au reusit sa formeze un popor stapan peste cateva sute de mii de hectare, e buna s’o povestesti nepotilor ca sa adoarma mai repede….
  Pentru ca ai avut “curajul sa bagi in seama o persoana careia “ii place sa se bage’n vorba” sau chiar ignoranta, am sa’ti aplic o mica “tortura”, care, cred eu, ca’ti va folosi, sper, la largirea orizontului cunoasterii si care te va ajuta sa depasesti stadiul de fericit cel sarac cu….cunostintele, sperand ca nu ma vei “injura” cand vei deveni nefericit…
  A propos, “Vlah” nu inseamna pastorul romanilor, ci pur si simplu pastot, cfonform definitiei anumitor lingvisti….

  http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/en_GB/features/setimes/articles/2005/05/09/reportage-01

  Dar hai sa ne intoarcem la etnogeneza poporului roman, care pana in secolul al XIX lea era cunoscut ca popor valah…..
  http://www.imninalu.net/myths-Vlach.htm

  Si daca tot suntem la capitolul ” sa afl;am originile popoarelor” poate ai fi interesat sa afli si originea tiganilor, care s’au impus ca “romi”….

  • @Katrina. Stau si ma intreb, cu mare mirare, oare ce pacat va impinge a emite judecati asupra unor aspecte pe care nu le cunoasteti? In vreo doua randuri v-am adus ca argument pe insusi cronicarul regelui Bella al III-le al Ungariei. In lucrarea sa “Gesta hungarorum – despre faptele ungurilor” Anonymus descrie cu lux de amanunte toata istoria acelei perioade ce tie Katrina inca iti este necunoscuta, dar o umpli cu himere. Termenul cioban inca nu patrunsese in limba acelor pastrori de care vorbea Anonymus. Vlah nu insemna nici pastor si nici cioban, ci era denumirea straveche a populatiei romanesti ce anterior fusese “daco-romana”. Anonymus foloseste denumirea de Vlahi pentru a-i denumi pe bastinasii acelui teritoriu. In continuare Anonymus adauga “pastorii romanilor ca un fel de nota explicativa pentru ca cititorul sa stie cine erau “Vlahii” – “Pastori ai romanilor” Atentie va rog la termeni pentru a nu-i mai confunda. Astazi il voi lasa deoparte pe Anonymus care observ ca va sta ca un “os in gat”. Afirmati zilele trecute ca nu sunt dovezi ale daco-romanilor vreme de 700 de ani. Luati un plaivaz si notati va rog.
   – Cronica turceasca “Ogusmame” dezvaluie ca la anul 839 exista o tara a Romanilor la Nordul Dunarii si in teritoriile din Nordul Marii Negre pana spre Nipru:
   – Atlasul german din anul 1826 contine o harta cu popoarele Europei de Est in anul 900 in care pamantul romanesc se intindea din Panonia pana la Nipru, specificandu-se “Walahen oder Rumuny;
   – O scrisoare a unui conducator khazar referitoare la sec. VII-lea din care rezulta existenta in Transilvania a “tarii ARDIL”, adica a tarii Ardealului, termen curat romanesc, aparut cu doua secole inainte de aparitia invadatorilor maghiari in bazinul mijlociu al Dunarii. Asta dovedeste ca ungurii au fost aceia care au imprumutat denumirea de Ardeal din limba romana spunandu-i dupa topica limbii maghiare – Erdely;
   – preotul romano-catolic a facut sapaturi arheologice in regiunea Lacului Balaton scotand la iveala vestigii ale unor conace, biserici si cetati voievodale romanesti din sec. X tocmai din vremea navalirii triburilor migratoare ungare;
   – Cronica imparatului german Frederik Barbarossa atesta la anul 1189 existenta unei tari romanesti numita “WALAHIA” intre Dunare si Muntii Carpati condusa de un principe.
   – descoperirea surselor documentare a unei lucrari a unui carturar roman din sec. al IV-lea – Aeticus Dunareanu, lucrare intitulata Cosmographia si scrisa intr-o limba cu alfabet geto-dacic, tradusa apoi in limba latina romana (dela Roma).
   Mai doresti argumente si dovezi Katrina, caci inca mai am?

  • Scuze pentru omisiune, preotul romano-catolic ce a facut sapaturi arheologice in regiunea Lacului balaton se numea LUCACS KAROLY.

  • @TdO:
   Evident ca lectiile de istorie nu au se vor prinde niciodata de Katrina, asa sunt ei programati venetic si e inutil sa insistati: vlahii sunt extraterestri si au fost parasutati pe Terra direct in capul hunilor; si gata, ce atata discutie !
   Eu insa va adresez doua intrebari:
   1) credeti ca urmasii dacilor au drepturi si pentru ce se afla in subsol, sau doar, asa, la suprafata, ca sa faca turism ?
   2) Cuplul dvs. favorit, care reprezinta concurenta Loganului pe benzina (evident, ma refer la copllotii Citroenului pe bere) ce parere are ?
   PS
   Mea culpa: …genetic, evident

  • Si eu sunt siderat de comentariul tau. Daca luam exemplele scrise de unii istorici se pune o intrebare: de ce navalitorii nu s-au oprit de prima data pe pamanturile vechii Dacii si s-au cantonat in Campia Panoniei? Raspunsul corect este ca acest pamant era deja ocupat de urmasii daco-romanilor care nu au parasit niciodata locurile. Logica spune asa : de ce ar pleca o populatie care are la dispozitie campuri cerealiere, mine de aur si argint, ape si paduri, sare si fier? Mai gandeste inainte sa dai cu parul.

 14. Doamna ministru

  Recunoscand existenta evaziunii fiscale, recunoasteti neputinta sau reavointa sau coruptia, persoanelor responsabile din guvern. Legi exista, dar daca nu sunt aplicate, desi exista personal platit din buget ca sa aplice legile, statul pierde si venituri importante din perceperea impozitelor, dar si cheltuielile cu salariile celor care ar trebui sa aplice legea.

 15. Bibliotecaru,
  Am aflat de prin ziare ca se instrumenteaza un mare dosar de coruptie la nivel inalt…
  http://www.gandul.info/news/dosar-de-coruptie-de-126-milioane-de-dolari-40-de-persoane-printre-care-si-sefi-din-romgaz-anre-ministerul-economiei-sunt-acuzate-in-dosar-apare-miliardarul-ioan-niculae-9125666

  Un lucru pe care nu’l inteleg, este notiunea de “săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prev. de art. 167 alin. 1 şi art. 165 alin. 2 C.p.”, in contextul existentei societatilor private, care fac parte din economia nationala.
  Daca imi aduc bine aminte, Presediintele Romaniei, Nicolae Ceausescu a fost asasinat pentru aceleasi fapte………

  • Păi mai întâi să vedem definiţiile:

   Complot:
   Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra sigurantei statului, asezate in t. I, art. 167, C. pen., partea speciala, si consta in initierea sau constituirea unei asociatii sau grupari, in scopul savarsirii vreuneia dintre infractiunile contra sigurantei statului (tradarea, tradarea prin transmitere de secrete, tradarea prin ajutarea inamicului, spionajul, atentatul care pune in pericol siguranta statului, atentatul contra unei colectivitati, subminarea unei puteri de stat, actele de diversiune si subminarea economiei nationale etc.) ori aderarea sau sprijinirea sub orice astfel de asociatii sau grupari.

   Observaţi că este specificată “subminarea economiei naţionale”.

   Subminarea Economiei Naţionale:
   Infractiune care face parte din grupul de infractiuni contra sigurantei statului, prevazute in t. I, art. , C. pen., partea speciala, si consta in fapta de a folosi o autoritate publica, institutie publica sau alte persoane juridice de interes public (art.) ori de a impiedica activitatea normala a acesteia, daca fapta este de natura sa submineze economia nationala.

   Vedeţi că avem o autoreferenţialitate, subminarea este atunci când se subminează.

   Apelăm deci şi la DEX.
   SUBMINÁRE, subminări, s. f. Acțiunea de a submina și rezultatul ei. ♦ Acțiune conspirativă întreprinsă împotriva ordinii sociale și politice oficiale, în vederea instaurării unui nou regim politic; subversiune

   A SUBMINÁ ~éz tranz. (persoane, activități etc.) A combate uneltind (pentru a compromite sau a zădărnici). ~ autoritatea cuiva. ~ o inițiativă. /sub- + a mina

   Nicolae Ceauşescu nu putea submina economia naţională pentru că domnia sa reprezenta poziţia oficială şi autoritatea neoficială, respectiv Guvernul autoritatea oficială.

   Din ce se sugerează în articol se extrag următoarele concluzii.
   1. Cele 40 de persoane sunt legate de funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul “SNGN ROMGAZ SA, MINISTERULUI ECONOMIEI, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI, AUTORITĂŢII NAŢIONALE DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL ENERGIEI – A.N.R.E. şi reprezentanţi ai unei societati comerciale din municipiul Bucureşti”. Avem deci societăţi comerciale (private şi cu capital de stat), funcţionari ai ministerului Economiei, funcţionari ai instituţiei care trebui să reglementeze şi să vegheze asupra instituţiei româneşti care se ocupă cu afaceri cu gaz.
   2. Există o asociere între persoane private şi persoanele care sunt funcţionari publici în scopul săvârşirii de fapt menite să submineze economia statului.

   Noul Cod Penal nu mai are “subminarea economiei naţionale” şi nici “complot”, cum Constituţia spune “Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile” (art. 15, alin 2), şi este exclus ca procesul să se încheie înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, aceste capete de acuzare se va volatiliza. Probabil că se putea trece în rechizitoriu şi corupţie în loc de subminare şi complot, numai că această corupţie continuă să rămână în noul cod penal. Dacă lucrurile stau chiar aşa, probabil că la intrarea în vigoare a noului Cod Penal acest proces se va stinge de la sine.

   Cele câteva cuvinte sunt de neprofesionist şi nu au legătură efectivă cu ce este în dosar. Nu aş vrea să se creadă că acuz sau scuz pe cineva.

  • Interesant că nu vorbim despre DNA ci despre DIICOT, ceea ce sugerează că avem crima organizată în instituţiile guvernamentale ale statului român şi nu o banală corupţie.

 16. Dan Diaconescu a luat în greutate 100 de grame de sărbători. Vezi cum arată!
  Sursa: http://www.timesnewroman.ro/monden/6247-dan-diaconescu-s-a-ingrasat-200-de-grame

  Excesele culinare specifice sărbătorilor de iarnă și-au lăsat amprenta și asupra lui Dan Diaconescu. Deși știa că este predispus la îngrășare, patronul OTV nu s-a putut abține de la mâncare și a ajuns să arate ca un animal, fiind mai gras cu aproape 200 de grame.

  „Așa-mi trebuie, dacă n-am măsură”, recunoaște Dan Diaconescu. „De la Crăciun încoace am mâncat aproape zilnic. Uitați-vă la mine cum arăt! Când m-am urcat pe cântar m-am îngălbenit la față. Cel mai enervant e că mi s-a depus numai pe șolduri și pe abdomen. Păi numai la masa de Revelion am mâncat un ditai bobul de mazăre umplut cu mac, o pulpă de graur întreagă plus doua felii de zmeură, ca desert. Îmi e silă de mine.”

  Dan Diaconescu și-a propus să slăbească urgent cu un regim disociat, folosit cu succes de nutriționiștii somalezi. „O să dau jos fiecare gram în plus! Trebuie să îmi recâștig respectul de sine, că altfel o să ajung să nu mai încap în tomberon”, mărturisește Dan Diaconescu.

  • @Silverstar. Cuvintele ii apartin intradevar luiDD-OTV sau dumneavoastra ca semn de inalta pretuire ati binevoit a-l impodobi intr-un ambalaj pamfletar?

  • ***Turnul – dă click pe link. Nu-mi aparţine.
   Acum sunt răcită şi m-a părăsit simţul umorului ca să facă loc strănutului… 😮

 17. Nu prea ştiu eu cine este acest Ioan Niculae, dar am auzit că l-au luat la ochi organele de control şi nu degeaba. Omul, revoltat ca fost prins precum “căţeluş cu părul creţ”, a ameninţat că-şi mută afacerile în Bulgaria.
  Ăia, bulgarii, nu au legi?

 18. Nu va opreste nimeni sa nu luati masuri impotriva evazionistilor din turism,oarca sunteti in guvern nu?
  Ialomitianu si Blejnar snt colegii dvs nu?
  In cine mai lovesc masuri drastice anti evaziune de merg asa greu treburile?

  • ***cruciatii din Braila – doamna Udrea nu poate lua măsuri. Există autorităţi plătite să facă ordine. În articolul de mai sus n-a făcut decât să sesizeze nişte nereguli şi tocmai datorită acestei sesizări se văd bunele intenţii. Nu cred că cei în drept nu vor acţiona.

 19. Ar fi ideal ,ca bugetul tarii sa se mareasca si prin eradicarea evaziunii fiscale in acest domeniu.Orice roman de buna credinta, isi doreste sa-si petreaca concediu de odihna in tara sa ,frumoasa .Succes!

 20. Si inca odata a fost dovedit cat de capabila este Doamna Elena Udrea , 90000 de masini care au trecut in sensul de mers catre Brasov , o fi , da nu cred ca toate au ramas in Brasov sau Prahova , avand in vedere ca nu toti sau oprit in acele locuri , exista si alte locuri in care acele 90000 de masini sau o parte sa nu exageram, sa isi petreaca timpul liber , si Doamna Elena Udrea vorbeste de evaziunea , exista, da nu in asa mare procentuaj conform calculelor Doamnei Udrea care dupa parerea mea is calcule facute la nivelul unui copil de clasa a I -a poate nici atat. Sper ca sa va revizuiti calculele cu unu ,doi sau chiar trei specialisti in domeniu , ca poate intelegeti si dumneavoastra ca nu asa se procedeaza , si daca ati citi acest mesaj cred ca as fi cel mai bucuros de pe blogul domniei voastre.

 21. Ar trebui aflat de la Inspectoratul General al Poliţiei care este traficul, în acelaşi interval de timp, într-o perioadă din mijlocul săptămînii. Acest număr ar trebui diminueze numărul de 90000 de maşini. Ar trebui aflat de la Inspectoratul General al Poliţiei cîte maşini au ieşit pe celelalte şosele, care ies din Braşov. Poate unii mergeau la Mureş, în Covasna sau mai ştiu unde prin Transilvania! Ar mai trebui de socotit cîţi oameni au case de vacanţe proprii în zonă. Sau cîţi au familii prietene în zonă! Rezultă că socoteala nu este aşa simplă. Numărul real de locuri de cazare poate fi recenzat, deci aflat cu exactitate.

 22. @

  Silverstar

  Se pare ca este un om sarac si are avion.
  Are datorii la stat si a facut concurenta iloiala la export.

  Intrebarea, mai au bancile incredere in el ?

  Cum isi explica averea fata de fisc, ce a spus FISCUL pana acum ?

  • Toţi sunt escroci si lucreaza mana-n mana. Stiu bancile cu cine au de a face… 😮

 23. Turnul

  “descopenirea de către istoricii români a celei mai vechi cronici turceşti, intitulată
  Ogusmame, în care se menţionează existenţa în secolul al IX-lea …..”..Hahahaha!!! unde au descoperit “istoricii romani” cea mai veche cronica turceasca, la Bucuresti ?
  Daca veneai cu argumente “beton” din Alba ca Zapada sau Croitorasul cel Viteaz, aveai mai multa credibilitate..
  Si eu am citit undeva…..ca un kondukator ,,,viking a afirmatca a intalnit in Transilvania…o multime de “pastori ai romanilor” (Vlahi) de la care au cumparat cas si branza telemea la un pret foarte bun, in comparatie cu preturile “pastorilor galilor”…care in plus, vindeau branza cu miros de picioare……
  A propos,spartul semintelor de floarea soarelui, este un obicei mostenit de la daci sau de la romani ?
  Constatca nu prea te’au interesat sursele istorice pe care ti le’am dat, probabil de frica adevarului….. Cu toate astea, sunt sigur ca ai gasit doi admiratori pe acest subiect, Zapa Voievod si judex….

  • @Katrina. Constat cu regret ca in dialogul cu tine nu pot depasi bariera urii care te macina din interior. Asta depinde numai de tine. Gresesti iarasi, nu istoricii romani au descoperit acea cronica turceasca “Ogusmame”. Revine meritul istoricilor turci. Noi doar am luat la cunostinta de descoperirea acestora si bineinteles ca istoricii romani s-au aplecat cu atentie asupra informatiilor transmise de acea cronica. Ce argument mai “beton” vrei decat cele scrise de Anonymus. Scrieri interesante referitoare la daco-romanii din Transilvania are si un alt cronicar ungur – Simon Keza. Ce faci, il vei contesta si pe acesta? Dar “Codex Rohonczy” iti spune ceva? In ciuda numelui, aceasta cronica nu este deloc ungureasca, este scrisa intr-o daco-romana veche si se gaseste tot la Budapesta. Ai auzit de aceasta? Cu alta ocazie iti voi relata despre continutul acesteia. Dar despre acel pastor catolic – Lucacs Karoly care a descoperit vestigii romanesti prin imprejurimile Balatonului, ce ai de zis? Nici pe un ungur de-al vostru nu il veti crede? Iti lipseste buna credinta Katrina si de aceea te dai la insulte.

  • Readings of the Gesta Hungarorum were thus used after 1918 to justify the cession of Transylvania to Romania as well as, after the Second World War, of Oroszvár toCzechoslovakia.10In 1987, the Gestaacquired particular notoriety on account of afull-page advertisement inThe Times, paid for by the Romanian government,affirming the validity of the chronicler’s account of a Romanian presence in theCarpathian basin more than a thousand years before

  • Publicitatea platita de guvernul roman, mai precis de catre Securitate, a aparut in The Times, 7 April, 1987

 24. Bună dimineaţa! Un zâmbet la cafea 😆

  Înainte de înmormântare, soţul intră în cameră pentru a-şi vedea soacra pentru ultima dată şi bufneşte în plâns.
  Soţia: – De ce naiba plângi, n-ai plăcut-o pe mama niciodată !
  Soţul: – Ştiu, da’ mi s-a părut că mişcă !

 25. Citatul zilei 🙄

  “Prietenia este firul de aur care leagă inima întregii lumi.”
  John Evelyn

 26. Privind pe geam tabloul de afara – Se pare ca in iarna aceasta vom avea primavara in loc de zapada… 😮

  • @Silverstar. Iarna a venit in forta in Germania si curand ajunge si la noi. Cu primul postalion sigur soseste. De-am fi noi pregatiti sa o intampinam. Precis cineva va zice ca a fost luat prin surprindere.

  • ***Turnul de observatie – păi, dacă nu s-ar spune că am fost luaţi de iarnă prin surprindere n-am mai fi români, am intra şi noi în rândul lumii.

   Cred însă, că e nevoie de un pic de iarnă autentică. Ce Dumnezeu! Uite, că din cauza instabilităţii vremii am cam răcit şi încă bine şi nu-mi place că am altele de făcut, nu să mă legăn precum plopul lui Eminescu…

 27. Sunt foarte dezamagit de ce ati facut cu noua taxa de poluare. Aveam de gand sa imi iau o dacie din anii 1999-2001, care ar fi fost cam 3000 de lei. Apoi daca as fi avut bani mai multi, ma gandeam si la un Logan. Acum, daca vreau sa cumpar o dacie 1310. trebuie sa achit o taxa de poluare de 13.000 de lei, adica jumatate din pretul unui Logan. Nu pot sa va inteleg, de ce faceti lucrurile astea, care cu ce va gresit ? Am inteles din presa, ca Romania a fost semnatara unui protocol, de la Kyoto, in care a acceptat sa aiba un anumit nivel de poluare. Intre timp, industria a cazut, iar noi nu mai poluam nici pe un sfert, fata de limita maxima admisa. Era vorba ca aceste certificate de poluare vor fi vandute cu 1-2 miliarde de Euro, tarilor semnatare ale protocolului, tari care acuma sunt in dezvoltare puternica. Nu era mai simplu, sa faceti un singur lucru in astia 4 ani ? 2 miliarde de euro dintr-o lovitura ? Ati pus taxe, vi lea anulat Cedo, probabil ca taxa asta o sa fie anulata din nou, chiar nu inteleg, ce aveti ?

  • Cu toate ca suntem “off-topic”, nu ma pot abtine sa nu torn putin gaz peste foc… Astfel, este mai mult decat evidenta imprejurarea ca aceasta “taxa auto” sau “taxa de poluare” sau cum D-zeu ii mai zice a fost, de la bun inceput, o masura profund injusta care, pe langa faptul ca a incalcat si incalca pricipii legale si de bun simt nu are nici macar un fundament moral sau economic… Pur si simplu s-a luat o masura aberanta si discretionista (si aici nu pot sa nu-l amintesc de Calin Popescu Tariceanu), masura care a fost apoi cosmetizata de mai multe ori (le-am si pierdut numarul…), tot de atatea ori declarata neconforma cu pricipiile sanatoase de drept, la nivel european, infranta si in justitia autohtona, unde a generat si va mai genera un numar infinit de procese, dar, spre stupoare tuturor celor care mai au un dram de judecata limpede, guvernantii tot insista cu aceasta mizerie. I-au schimbat denumirea, apoi, mai nou, au venit, vezi Doamne, cu un principiu :”poluatorul plateste”, o adevarata imbecilitate, potrivit cu care, daca circul 4000 de ani cu masina mea inscrisa inainte de 2007 ea nu polueaza, dar, daca imi trece cumva prin cap s-o vand, brusc, rabla polueaza si polueaza al dracului de scump… Halal logica, halal principii, halal guvern si halal tara… Nu sunt de acord cu poluarea mediului sau cu circulatia rablelor pe drumurile publice, dar nu astfel sa procedeaza pentru limitarea acestor fenomene… Sa va fie rusine dragi guvernanti pentru impotenta de a gasi masuri corecte si de bun simt in acest domeniu, in special, cat si in toate domeniile, in general.
   Si acum trei cuvinte “on-topic”: d-na ministru, nu va mai bateti cu caramida in piept cu realizarile dvs. si intelegeti odata ca nu se poate face turism eficient avand o astfel de infrastructura rutiera, feroviara si aeroportuara. Nu uitati nici un moment ca, prin toata lumea civilizata se calatoreste, in medie, cam 15-20 de minute de la aeroport pana la destinatia turistica aleasa, pe cand in Romania putem linistiti sa inmultim aceste cifre cu 10… Or, Guvernul Romaniei, prin onor ministerul condus de Domnia Voastra nu face altceva decat sa lupte cu efectele fara a inlatura cauza care le determina! Si toate astea pe bani foarte multi, banii nostrii…

  • ***Stefan RADOVEANU – Nu ştiu ce ştia fiscul, dar am văzut că, de ciudă că a fost demascat, nu prins, că toţi ştiau cu ce se ocupă, a amenintat că-şi mută afacerile în Bulgaria… Vax! Preşedintele l-a întrebat cum o să mute curentul ieftin în Bulgaria… 😮

  • Puschea pe limba voastra. Cu asa ceva nu se glumeste. Operatiunea este destul de simpla. Unitatile de productie raman acolo unde sunt, in Romania, iar in Bulgaria se poate muta doar sediul. Scoate un certificat de rezidenta fiscala la Ruse de exemplu, si el face productie in Romania si plateste impozitele in Bulgaria. Stiti ca pe langa combinatele de ingrasaminte chimice, Ion Niculae mai dispune si de societatea “Interagro” ce exploateaza, in conditiile unei agriculturi moderne, circa 100000 ha? Daca cele 100000 ha. vor fi lucrate de taranii romani, iar rodul acestora va fi fiscalizat in Bulgaria? Atentie ca asta nu ar fi o inventie a lui Ion Niculae ci se practica inca de multa vreme indeosebi de transnationale si operatiune este considerata perfect legala. Oricum cred ca nu este bine sa ne “jucam cu focul”. Fanica draga, daca va fi sa fie, Ion Niculae va consuma curent din Bulgaria doar pentru calculatoare si cafelele birocratilor. Pentru productia industriala va consuma curent din Romania. Ieftin sau scump, daca ii va conveni il va cumpara, daca nu va inchide o parte din pravalie. Cum va suna perspectiva? Inca ceva, referitor la gazul ieftin, se zice ca “prost este cel care dan nu cel care cere”. Daca va fi sa fie un proces, se pare ca va fi cu multe surprize. Vor intra poate unii la puscarie, desi eu nu cred, dar cel pe care voi deja il vedeti in spatele gratiilor, va va face cu mana peste Dunare – Pa, Pa!

  • Eu cred că el n-a cumpărat nimic fără patalama, adică … legal. Vinovaţi sunt cei ce au dat, nu cel ce a primit, aşa cum zice Turnul. Şi, bineînţeles, de va intra cineva la puşcărie, doar aceia vor intra.

  • @Zanzibar. Spre stiinta dv, Prezidentul are obiceiul ca periodica sa isi desemneze cate un dusman personal, iar procurorii se simt datori sa sara la gatul celui desemnat ca fiind dusman. Asa a procedat cu Dinu Patriciu, cu Gigi Becali, cu Dan Diaconescu, SOV si cine stie cine o mai fi pe lista. Acum i-a venit randul lui Ion Niculae. Istoria ne spune ca de fiecare data, acuzatiile s-au dovedit nefondate, fie nu au fost probe, fie dosarele au fost intocmite cu neglijenta sau chiar prin incalcarea flagranta a unor proceduri. De fiecare data, poate cu exceptia lui SOV, dosarele inaintate spre judecata s-au terminat printr-un mare si rasunator “fas”. Pe Ion Niculae, Justitia l-a scapat din mana acum mai multi ani in urma cand a fost judecat pentru neregulile in domeniul afacerilor ilegale cu produse petroliere. Au intrat la puscarie niste trepadusi, dar Ion Niculae a scapat din lipsa de probe. Se pare ca si de aceasta data se va intampla la fel, desi eu nu cred. Nu se va ajunge la faza unui proces, cred ca mai degraba, lui Ion Niculae “i s-a arata pisica”, acesta s-a facut ca nu intelege si atunci s-a decis “convingerea” lui cu ajutorul procurorilor. In cazul lui Dinu Patriciu s-a procedat la fel. S-a incercat sa i se sterpelesca afacerea cu petrol de catre trustul Haliburton din America al carei proprietar majoritar era un ministru american – Dik Cheney, in care scop un consilier prezidential al lui Ion Iliescu a confectionat un dosar penal, dar nu pentru a merge cu el in judecata ci doar in scop de santaj pentru a-i smulge afacerea din mana. Santajul a esuat, Patriciu a ramas cu afacerea pe care ulterior a dezvoltat-o si apoi a vandut-o cu un castig substantia. Dinu Patriciu avand “onoarea” de a fi desemnat drept dusman personal al Prezidentului, procurorii s-au simtit datori sa execute indemnul prezidential “So pe el”! Actiune a fost facilitata de existenta prealabila a unui dosar penal. Atata doar ca acest dosar penal, imensa ca volum, in opinia cunoscatorilor este extrem de subtire d.p.d.v. juridic. La acestea se adauga o multime de incalcari ale normelor de procedura penala fapt ce a dus la tergiversarea procesului. Asa ceva se va intampla si cu Ion Niculae, cu exceptia cazului in care el va consimti sa cedeze in fata vreunui presupus santaj. Asa functioneaza Justitia in Romania.

 28. Eu sunt curios sa vad cand vor avea locuitorii din zonele turistice personalitate juridica si case de marcat pentru activitatea pe care o desfasoara la negru.

  • depinde numai de noi toti. daca trecem indiferenti pe langa nereguli, clar ca statul nu are interes sa rezolve nimic. si pana acum cred ca se stie si care sunt motivele

 29. SARUT MANA. APARETI DES IN CONFLICTE CU CONFRATII POLITICI. BARBATII STIU SA BARFEASCA MAI BINE DECAT FEMEILE, DECI SA NU LE LUAM ACEASTA PLACERE. DUPA MINE, FEMEILE SE OCUPA MAI BINE DE ADMINISTRATIE PENTRU CA S-A IMPAMANTENIT IDEEA CA FEMEIA TINE BANII. SI CUM IN MAJORITATEA CAZURILOR SUNT PUTINI, E NEVOITA SA GASEASCA SOLUTII INGENIOASE. SUNT ABSOLUT SIGURA CA NICI DOMNIA VOASTRA NU ATI DISPUS DE ROCHII CA CELE RECENT COMENTATE DE PRESA DINTOTDEAUNA, DECI PROBABIL AVETI SANSE SA VA DESCURCATI. REPET. TURISMUL ROMANESC STA EXAGERAT DE PROST LA PROMOVARE. SI SERVICIILE NU-L AJUTA. DECI, FACETI RECLAMA, DAR NU ASA CUM ISI FAC CEI MAI MULTI AGENTI ECONOMICI

 30. in efervescenta care a cuprins clasa politica romaneasca in ultima vreme, efervescenta legata de identificarea nevoilor spirituale ale cetateanului, nu se regaseste una care zic eu ca nu ar fi de neglijat. si anume, aceea a crearii unui ambient placut. pentru acest lucru, sugerez si eu pe unde mi se da voie. adica pe nicaieri, sa existe o mai mare rigoare in constructii si macar din cand in cand sa se consulte un arhitect care sa dea directia de dezvoltare a unei localitati. ma gandesc ca daca tot se renoveaza , macar sa se faca acet lucru cu simtul raspunderii. in romania constructiile si parcurile arata jalnic. si poate si asta este o cauza. nu a existat o preocupare legata de arhitectura. specialisti, ca in toate domeniile s-ar putea sa avem. daca-i mai si valorificam cine stie, poate nu ajungem ca bulgaria care este o tara saraca si fara pic de turism

 31. Ma bucur ca s-a constatat ca daca in principiu avem obiective turistice in stare sa atraga poate milioane de turisti nu avem infrastructura necesara pentru cazarea lor. Macar si pentru 24 de ore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *