Turismul românesc se prăbuşeşte fără investiţii. Circul lui Mazăre a gonit turiştii de pe litoral

Încep prin a spune încă o dată ceea ce am declarat ori de câte ori am avut ocazia: iubesc această ţară, am făcut o pasiune din a călători în Romania, din a o descoperi în splendoarea peisajelor ei copleşitoare, a naturii ei neatinse, a  tradiţiilor si obiceiurilor vechi, păstrate ca prin minune în asaltul modernităţii de multe ori kitsch-oase. Îmbinând utilul cu plăcerea, am vizitat în ultimul timp mai multe staţiuni turistice din ţară, încercând să trag un semnal de alarmă important privind necesitatea alocării de resurse bugetare pentru proiectele de investiţii începute în mandatul meu de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Dacă Guvernul USL ar reuşi măcar să termine lucrările începute în vremea mea, multe probleme ar fi rezolvate. Din păcate, avem un Executiv cu miniştri care preferă să îşi petreacă vacanţele doar în afara ţării şi de aici dezinteresul pentru turismul românesc, căruia nu îi dau nicio şansă. Sau, mai rău, îi iau orice şansă.

Aşa se face că avem de-a face cu o contracţie semnificativă a turismului anul acesta. Conform datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică, pe primele 7 luni ale acestui an, numărul înnoptărilor a scăzut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Fără să vreau să par în vreun moment unica deţinătoare a soluţiilor, nu pot să nu observ că, de când am plecat eu din fruntea MDRT, nu s-a mai făcut absolut nimic. Am fost primul ministru după 1989 care a investit în infrastructura de turism, construind pârtii, cabane salvamont, refugii montane, centre balneare, miniporturi turistice, amenajări de plaje, centre de informare turistică, reabilitând monumente istorice, case memoriale, amenajând peşteri, trasee de cicloturism ori punând indicatoare turistice.

Din păcate însă, miniştrii USL care mi-au urmat nu s-au bătut pentru turism. Ei au avut doar sarcina precisă de a scormoni încercând să găsească vreo neregulă pe care să fi făcut-o eu. N-au găsit nimic până acum şi nici nu o vor face pentru că am fost un ministru corect şi responsabil. Tot ce s-a spus despre mine la televiziunile lui Voiculescu au reprezentat atacul unui penal în încercarea lui de a mă compromite.

Dar ce face, totuşi, USL-ul cu turismul românesc? Cu doar 4 milioane de euro pentru investiţii, nici măcar nu reuşeşte acoperirea costurilor de conservare a proiectelor începute de mine. Despre ce dezvoltare am putea vorbi? Promovarea? Zero! Nu reuşesc nici măcar să cheltuie fondurile europene pe care le avem la dispoziţie. Au criticat brandul de ţară dar ei nu sunt în stare nici măcar să îl folosească.

Aş vrea să mai demontez un mit construit în ultimii ani: capacitatea lui Radu Mazăre de a atrage turişti pe litoral prin prestatia sa rocambolescă. Ei bine, conform aceloraşi date ale INS, luna iulie de anul acesta este cu mult mai proastă decât luna iulie de anul trecut. Astfel, sosirile în structurile de cazare turistică au scăzut cu 1,6%, iar înnoptările cu 4,2%. Deci, carele alegorice şi fetele puse să danseze în ţinute sumare de Radu Mazăre nu reuşesc să ţină loc de investiţii în infrastructură sau de promovare adecvată în străinătate.

Închei cu o constatare tristă: munca mea de trei ani şi jumătate este năruită de incompetenţi şi oameni fără viziune. În acest moment, turismul românesc este distrus de oameni care nu cred în şansa sa de a aduce prosperitate ţării. Deşi nu-mi doresc să am dreptate, cred că datele de acum care indică scăderea turiştilor sunt doar începutul. Pe măsură ce vor vedea că nu primesc sprijin, investitorii se vor retrage, iar turiştii români (aceia care încă vor să schieze în ţara lor, spre exemplu) vor prefera alte meleaguri, nemaiacceptând bătaia de joc a USL.

 

11 thoughts on “Turismul românesc se prăbuşeşte fără investiţii. Circul lui Mazăre a gonit turiştii de pe litoral

 1. Daca doriti am ceva proiecte pentru turismul roman dar imi trebuie foarte multe aprobărisi ceva fonduri dar facă doriti va pot trimite ceva schite

 2. Avem dovada ca Elena Udrea in ultimile doua luni a calatorit cam peste tot in tara, a promovand zone minunate, a arata lucrari de ale sale finalizate si care azi aduc profit, a aratat cum alte proiecte au fost sistate din cauza incompetentei lui Grapini si a lui Ponta, a aratat si locuri dezvoltate strict in privati si arata demential, de zici ca nu-i in Romania.
  Deci, toata vara Elena Udrea a fost la fel de activa ca a tunci cand era ministru la MDRT, restul clasei politice a disparut cu desavarsire, parca au fost goniti cu potera peste mari si tari!
  Legat de Mamaia, am constat cam toti cei care avem pretentii cand mergem in vacanta, ca a devenit un bordel in toata regula. Bordelul lui Mazare… imitatii nereuiste, mizerie, mirosuri neplacute, chioscuri infecte, toalete neschimbate, preturi enrom de mari, chiar mai ridicate ca la Monte Carlo., servicii deplorabile….o harmalaie de lume pestrita, necivilizata…asa ca, stainii s-au cam speriat, cautand sa plece din Mamaia lui Mazare unde au vazut cu ochii!

  • Si atunci, cum sa avem crestere de turisti? Daca preturile la noi bat alte tari cu deschidere la mare, daca nu s-a mai facut nimic de cand Udrea nu mai este ministru! In plus, nimeni din guvern n-a mai promovat tara, Grapini de o luna se tot plagne ca-i racita si ne spune pe FB cam asa:
   -“buna dimineata sunt racita,stau in pat”
   -Buna seara sunt racita merg la somn, noapte buna”
   Daca mergeti la ea pe FB va luati cu mana de par, veti gasi acolo texte de-o prostie si de un agramatism monumental! Femeia asta, cred ca a trecut prin scoala ca gasca prin apa, nu s-a prins nimic de ea! Si, nu uitati este MINISTRU!

 3. Multa tristete se ascunde printre randurile tale, Elena Udrea…tristete amestecata cu neputinta, un strigat de ajutor in pustiul politicii romanesti actuale…cu cine sa te intelegi ? Cu dr. Ponta, saltimbancul, cu Crina adormita, cu baba Grapini ? Imposibil, dar revoltator in acelasi timp…o trezire a romanilor la realitatile crude de astazi, niste marsuri de protest, niste mitinguri spontane sau organizate, ar fi niste solutii bune, cred eu…in ceea ce-l priveste de Che Guevara, dl. Pastaie de la malul marii as putea spune multe, dar prefer sa ma rezum la cateva cuvinte : cel mai mare farseur al politicii romanesti…prin aceste expuneri ridicole, facute pentru prostituarea tinerilor, nu face decat sa ascunda afacerile veroase pe care le desfasoara in deplina siguranta si liniste la aceasta poarta importanta de intrare in Romania, Constanta !!!

 4. Acestia, în frunte cu mascariciul-plagiator, sunt exponentii de baza ai gruparii USL.

 5. Referitor la legea privind rezolvarea problemei cainilor vagbonzi declarata de CCR ca fiind neconstitutionala la sezizarea USL si la presiunea ONG corupte

  CCR a considerat(eu cred ca total eronat) ca un articol care preciza modalitati de rezolvare de catre primarii a problemei este cu un caracter aleator adica va conduce la decizii aleatorii.
  Solutia este sa se introduca in acel articol conditia ca decizia sa fie motivata si si deci nealeatorie.

 6. Referitor la romani si conducatorii lor:

  Eminescu a spus de mult ca pe noi doar “norocul ne petrece”, asta insemnand ca suntem niste “fluiera vant(sau un “popor vegetal ” ) care fiind el petrecut de noroc, trece prin vremi ca rata prin apa, dar daca nu-l mai petrece norocul se duce rapid la fund.
  De aceea un smecheras de smecheras ca Sorin Oprescu ne scufunda in dejectia sa de gargaragiu cu excremente demagogice
  De aceea un copil moare ucis de niste animale salbaticite care au invadat capitala si un “smecheras de smecheras” ca Sorin Oprescu ne scufunda in dejectia sa de gargaragiu cu excremente demagogice
  De aceea la scara tarii o haita de politruci-mafioti-agenti sraini si etc, ne sug sangele de vita proasta ce parem a fi, asa petrecuti de noroc cum suntem sau mai degraba credem ca suntem, cufundati in somnul vegetal al norocosilor, de cca un sfert de secol, daca nu adaug si jumatea in care Moscova si agentii sai care si azi lucreaza inca la vedere ne-au jefuitsi umilit
  Si in final de aceea o gramada de nemernici carora li se adauga o gramada de cretini se chinuie sa-l darame pe singurul care s-a batut pentru demnitatea acestui neam in ultimul sfert de veac.

 7. Buna dimineata! 🙂 🙂

  Daca n-ati trecut pe EVZ inca, va recomand sa cititi unul dintre cele mai bune interviuri si mai ample date de catre Elena Udrea!
  Daca veti citi cu atentie si rabdare, veti intelege multe si necesare… 😉

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/interviu-elena-udrea-vasile-blaga-1056175.html
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/interviu-elena-udrea-razvan-ungureanu-1056177.html
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/interviurile-2-1-elena-udrea-1056151.html

  • Asa este, CCR a fost sezizata de cei 124 USListi dar decizia ei nu a confirmat neaparat criticile acestora ci a fost una eronata in opinia mea caci nu era nimic aleator in acel articol declarat neconstitutional iar solutia de constitutionalizare a legii este simpla si am aratat-o la “ion adrian on 04/09/2013 at 21:06” si desigur ca daca exista vointa politica se putea pune de mult de acord legea cu obiectia CCR .
   Sa-i vedem acum in parlament pe uslisti. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *