Turismul este singura alternativă la minerit pentru Valea Jiului

Valea Jiului este una dintre cele mai sărace regiuni ale Europei. După ce în perioada 1996-1998 s-a decis închiderea majorităţii minelor, această zonă a primit din ce în ce mai puţină atenţie din partea partidelor care s-au perindat la guvernare. Nimeni nu a oferit vreo alternativă oamenilor din Valea Jiului şi aşa se face că foarte mulţi din cei tineri au fost nevoiţi să plece la muncă în străinătate.

În anii de creştere economică, oamenii au mai încercat să se descurce cumva. Au apărut pensiuni agro-turistice, dar Guvernul Tăriceanu nu a oferit sprijin suficient, neinvestind absolut niciun leu în infrastructură, fie ea turistică sau de transport.

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte pe care le am ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este transformarea Văii Jiului într-o zonă turistică importantă la nivel naţional şi, de ce nu, în timp, la nivel european. Asta cred eu că este şansa pe care o au locuitorii de aici.

Potenţialul natural este, cred eu, mai mare decât al Văii Prahovei. Pentru ca el să fie însă atins, e nevoie de investiţii majore în infrastructură. Pe care eu le cred absolut necesare. Pe de o parte, pentru că altfel nu poţi face turism. Pe de altă parte, pentru a crea locuri de muncă, rezolvând astfel principala problemă a zonei.

Iar eu, ca ministru al Dezvoltării şi Turismului, am încercat să ajut cât am putut Valea Jiului. Numai prin Programul Operaţional Regional, am alocat judeţului Hunedoara peste 560 de milioane de lei care să meargă către drumuri, infrastructură de turism şi socială. De la ministerul Mediului, mai există un program de 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea reţelei de apă şi canalizare. Nu este însă suficient, necesarul de investiţii fiind mult mai mare. Tocmai de aceea am decis ca prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii să alocăm 300 de milioane de lei în drumuri locale şi judeţene şi 70 de milioane de lei în aducţiuni de apă şi canal. În total, investiţii de aproape 1 miliard de lei din partea MDRT numai în Valea Jiului. Mai mulţi bani investiţi decât în cei 18 dinainte de a prelua eu şefia ministerului Turismului.

De aici, politicienii se obişnuiseră să scoată bani, nu să investească. Presa a semnalat chiar recent contractele de milioane de euro pe care domnii avocaţi Ponta şi Şova le-au avut cu Turceni şi Rovinari. Sigur, ei sunt doar un exemplu din multele, transpartinice de altfel.

Astăzi, am semnat două contracte de 36 de milioane de lei la Lupeni cu primarul PSD Cornel Resmeriţă. 10 milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Cultural din localitate şi 26 de milioane pentru un drum de interes local. Fonduri pentru investiţii pe care localitatea nu i-ar fi avut în 10 ani de acum înainte. La final, am încheiat, tot pe POR, un contract de reabilitare şi modernizare a spitalului din Haţeg, cu un primar tot de la PSD.

De asemenea, la Petroşani, am semnat două contracte pe fonduri europene, unul de modernizare şi dotare a ambulatoriului din oras, celălalt cu primarul de la Uricani, de dotare a cabinetolor medicale care deservesc unitatea medicală din Lupeni. Alte 5,5 milioane de euro.

Aici s-a întâmplat un lucru care m-a impresionat. La inaugurarea drumului care trece prin mijlocul municipiului, realizat în 7 luni din fonduri europene prin MDRT, din mulţime a apărut un bătrân care mi-a înmânat un bilet (îl puteţi vedea mai jos) şi mi-a spus ca are trei lucruri să îmi ceară, scrise pe hartie. Mă aşteptam să fie legat de mărirea pensiilor sau o situaţie personală dificilă pe care ar fi crezut că eu pot să o rezolv. Nu mică mi-a fost surpriza să constat că bătrânul îmi cerea să refac drumul către staţiunea Băile Herculane, pe cel dintre Petroşani şi Voineasa şi să investesc în continuare în staţiunea Petroşani. Evident, l-am sărutat pe obraji şi i-am spus că voi face tot ceea ce ţine de mine pentru a realiza aceste proiecte.

O dovadă că şi oamenii din Valea Jiului înţeleg că nu au nevoie de asistenţă socială, nu au nevoie de ajutoare nemuncite de la Bucureşti, ci de oportunităţi. Au nevoie de investiţii în infrastructură, de susţinere a proiectelor proprii. Au nevoie de locuri de muncă şi, în general, de sentimentul că există o strategie, că ştim încotro ne îndreptăm. Din punctul meu de vedere, soluţia este una singură: turismul. Iar cel care mi-a dat scrisoarea ştia asta cel puţin la fel de bine ca mine.

Iată de ce nu voi renunţa la proiectele de dezvoltare a infrastructurii turistice din zonă, indiferent cât de răi şi agresivi sunt cei care critică investiţiile de aici.

42 thoughts on “Turismul este singura alternativă la minerit pentru Valea Jiului

 1. @Diaconu Eusebiu
  Licheaua (mai mult sau mai putin) politica, abia sculată (din somn evident) scrie
  ,,3. ZeV,
  dacă vrea să nu mai fie “Febleţe Politică” şi se vrea precupeaţă, adică “Coana Primăreasă”…e strict treaba ei!”
  ,,4. ZeV,
  dacă Udrea candidează la PG, SPULBERĂ TOT!”
  COMENTEZ :
  1. Sunt Toma necredinciosul. Nu cred în idoli necăliți și neverificați în confruntări adevărate și directe. Chiar dacă pierd o bătălie, sunt de preferat celor care evită duelul gentilomilor asistați de derbedei.
  2. Nimic nu-mi displace mai mult pe lume decât speculația.
  3. Comparația cu o ,,precupeață” devenită ,,Coană primăreasă”, este o jignire impardonabilă la adresa doamnei Udrea și a….bucureștenilor înșiși.
  PS
  Mă simt obligat să te spun Febleții. 😉 😉

  • Manipulantule ce eşti!
   În primul rând ai ciuntit convenabil ţie textul!
   În al doilea rând eşti un buldog pârâciosu şi ofticosu care roade osu!

   PS Vezi că tocmai ţi-a răspuns 64!
   🙂 🙂 🙂

   PS2 Dacă eşti buldog deontolog ai bre ZeV sânje în instalaţie şi posteayă de la cap la coadă răspunsurile! Nu fii nici Varan şi nici RTV-ist!
   🙂 🙂 🙂

  • Şi apropo de mesajul acela postat mai sus:

   Doamna Ministru vă rugăm lăsaţi baltă executarea drumurilor, pârtiilor şi telegondolelor de la olteni şi treceţi de urgenţă la executarea buldogilor că ăştia iar e nişte golani şi iar mârâie în front!
   Vă sugerez să începeţi cu ZeV!

   🙂 🙂 🙂

  • Sebi
   Doamna Udrea stie foarte bine ca sunt unul dintre sustinatorii lucizi ai domniei sale, ai PDL , ai Președintelui și , mai ales (repet și bagă la cap Eusebiule) , MAI ALES ai Reformei în România !
   Reforma în România depinde de doi factori-cheie : acțiunea guvernamentală decisă și coerentă și, unitatea în cunoaștere doctrinară și programatică a partidului. Succesul din Neamț este un mic pas spre victorie și se datorează în proporție covârșitoare structurilor politice locale. Nu este decisiv.
   Este momentul ca actuala conducere a PDL să se facă cu adevărat cunoscută , să impună respect în rândurile celor ca Oajdea de la Iași și , de ce nu ? TEAMĂ. 😉 Ori la bal, ori la spital.
   Și să nu uit….criteriile de integritate încă sunt esențiale ca element catalizator spre victoria deplină.
   Închei prin a spune, că mai presus de oamenii politici, se situează cetățeanul și interesul național. Nici un moment nu trebuie uitat acest lucru, față de care, orice sau oricine pălește.

  • Scuteşte-mă cu criteriile de integritate macoviste!
   Recunosc că prima oară mi-am luat şi eu ţeapă referitor la Alba ca Zăpada a Justiţiei, Dreptăţii şi Integrităţii!
   Era vreme frumoasă când am luat ţeapă!
   Când s-a stricat vremea şi a început să sufle vântu de i-a ridicat rochiţa-n cap am constatat cu surprindere că desu-urile Albei ca Zăpada – Macovei sunt cam murdare.
   Chiar şi modul în care vrea să implementeze aceste aşa zis criterii de integritate nu este corect!
   Negociază plecând de la o formă “de extremă duritate” şi speră că aceste criterii să fie acceptate măcar cu o formă “de minimă duritate”!
   Asta este un vax!
   E un fel de negociere din Piaţa Obor!
   Mai las eu de la mine dacă laşi şi tu de la tine.
   Vax, un mare vax!

   Primul criteriu pe care Monica Macovei trebuia să-l propună era următorul:

   CEI CARE AU AVUT FUNCŢII ÎN IERAHIA PCR, TURNĂTORII ŞI BEIZADELELE COMUNISTE HERAUS DIN POLITICĂ SAU ADMINISTRAŢIE!

   De ce nu l-a propus?
   Ia spune?

   Monica Macovei de când se ştie ea nu a fost în stare să concureze pentru o funcţie! Permanent a fost numită! Încă de pe vremea lui Ceaşcă când Radu de la a V-a, in primăvara lui ’84 i-a semnat mutarea de la PGiurgiu la PS1Bucureşti pe MOTIVE MEDICALE (!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

   Deci mai scutemua cu criteriile de integritate ale unei ne-integre!
   😉 😉 😉

   ***Admin dacă tu consideri că acest comentariu este cam acid nu am nimic împotrivă dacă îl moderezi!
   🙂

  • @diaconu Eusebiu valea jiului nu e in oltenia !

   Re lupeneanu:
   Aşa o fi cum spui tu şi geografic este incontestabil, dar te întreb rânjind:
   – Păi atunci de ce momărlanii portă cămăşi în carouri şi momârlancele au coate ascuţite?
   Hihihi…….n-ai să crezi, şi nici nu ţin să-ţi dovedesc că aş fi vreun neamu’ lu’ geografie dar eu fac intenţionat, încă de pe vremea lui Ceauşescu, două greşeli:
   Atribui Olteniei Valea Jiului şi Moldovei Braşovul!
   Hihihi…….
   🙂

   PS Pentru cei ce nu ştiu atenţie foarte mare că termenul “momârlan” nu este un invectiv!
   🙂

  • gresit ! cel mai frumos oras din Oltenia e Sibiu si cel mai frumos oras din Moldova e Brasov.
   Ai dreptate, momarlanii sunt un pic “olteni”, iti poti da seama si dupa conjugarea verbului a fi (fusai), dar nu sunt olteni ! Deaia eu nu cred legenda aia cu oamenii din Valea Lupului care au venit aici si au facut Lupeni.

 2. Cei care critica investitiile – si care sunt convins ca nu sunt dintre multii si amaratii locuitori ai Vaii Jiului – probabil sunt nostalgicii vremurilor nu prea indepartate cand sume exorbitante au mers pentru ceea ce se chema lucrari pentru inchiderea si conservarea minelor. Spre deosebire de ceea ce au facut predecesorii dumneavoastra, ceea ce va propuneti sa faceti, pe langa rolul pe care-l va avea pentru economia zonei, va fi ceva palpabil, ceva la suprafata, ceva care va ramane ca o dovada a implicarii dumneavoastra, a locuitorilor din Vale (cum o numesc ei) si nu in ultimul rand, a edililor din zona, indiferent de asa-zisa culoare politica. Si o numesc “asa-zisa” pentru ca dupa umila mea parere atunci cand este vorba de interesul locuitorilor dintr-o anumita zona, culoarea politica trebuie sa fie subordonata unui singur tel: cel al solutionarii problemelor majoritatii oamenilor.
  Nu in ultimul rand, probabil ca ati remarcat pe marginea drumului copii, femei, batrani, care incearca sa vanda galeti cu fructe de padure. Poate nu ar fi lipsit de interes ca niste specialisti sa analizeze impreuna cu factori locali posibilitatea infiintarii unor plantatii de arbusti fructiferi (afin, mur, coacaz etc.) si a unui centru de colectare si prelucrare a fructelor acestora.
  Toate cele bune, dumneavoastra si tuturor.

  • ***Un zâmbet… 😆 Proaspăt, astă seară primit…

   Seara de august interbelic, la fel da calduroasa ca azi, pe undeva, prin Moldova. Rasela cu Itic se pregastesc sa adoarma dar Itic se foieste tot timpul.
   – Ce dracului ai ma? Fosai ca un gasca si nu ma lasi nici pi mini sa dorm?
   – Eeee, ci stii tu? Stii ca am sa-i dau lui Smil maine 50 000 de lei?
   – Si d’asta nu dormi tu?
   – D’asta.
   Rasela se dajos din pat, isi pune papucii, traverseaza strada si bate in geam.
   Smil:
   – Cine îi la ora asta?
   – Eu, Rasela.
   – Si ci vrei?
   – E adevarat ca al meu are sa-ti dea 50000 de lei, maine?
   – E adevarat.
   – Ei, sa stii ca maine nu are de unde sa ti-i dea.
   Dupa care se intoarce radioasa langa Itic.
   – Acuma, culca-te tu, ca nu mai doarme el.

 3. Buna seara! V-am prins! 🙂 am plecat de la Arad spre Timisoara si am intrat sa vad ce faceti. Vreau sa va spun ca Aradul noaptea arata senzational. Am ratacit iesirea spre Timisoara si am avut ocazia sa admir centru orasului, cu cladiri iluminate alb, inteligent, cu strazi pline de oameni, o atmosfera de oras european addvarat.

 4. Corectarile de rigoare. Scriu in masina si mai tastez pe langa, chiar daca drumul este bun. 🙂

  • Până și în avion mai sunt turbulențe…darămite pe pământ sau pe șosele. 😉

 5. Turismul din Valea Jiului este foarte important, si este bine sa se discute despre efectele benefice pe care acesta le va aduce asupra calitatii vietii celor din fostele zone minere, dar problemele de politica ne preseaza mai mult ca orice.
  Cei care simpatizeaza PDL, Coalitia Guvernametala si pe dl. Presedinte T. Basescu (printre care ma numar si eu ) sunt preocupati de ce ar trebui facut pentru ca actuala putere sa castige alegerile din 2012.
  Din mass media, noi, participantii la discutiile de pe blog, avem informatii incomplete si contradictorii. Insa pe baza experientei si a flerului politic al fiecaruia, ajugem la anumite opinii, pe care credem ca este bine sa le facem cunoscute spre o eventuala folosire de catre cei interesati.
  In virtutea celor de mai sus, fac urmatoarele constatari si propuneri:
  1.Fara introducerea votului prin corespondenta, foarte multi romani din strainatate nu-si vor putea exercita dreptul la vot. USL-ului nu-i convine acest sistem de vot, pentru ca romanii din diaspora n-au votat, niciodata, cu PSD, care este pilonul de baza al USL.
  2.Nici UDMR nu doreste aplicarea acestui sistem de vot, intrucat prin marirea numarului total de votanti exista pericolul ca aceasta formatiune sa nu mai ajunga in Parlament.
  3. Pentru a sprijini UDMR ( dar si UNPR ) sa ajunga in Parlament, am propus intr-o postare anterioara, si sustin in continuare, ca actuala coalitie guvernamentala sa formeze o alianta politica.
  4. Conjuctura politica intervenita dupa alegerile partiale din Neamt si Maramures cred ca impune crearea unei coalitii mai largi, care sa cuprinda si partide mai mici, dar cu o oarecare podere electorala, cum ar fi PNT si PER.Aceasta alianta s-ar pute numi COALITIA NATIONALA, exploatandu-se termenul de COALITIE, deja consacrat pentru coalitia guvernamentala. Ar putea fi vorba de o varianta mai noua si mult imbunatatita a ceea ce a fost CDR, CU DIFERENTA ca noua coalitie ar avea personalitati care stiu exact cum trebuie guvernat si ar avea de partea ei un Presedinte ( dl. T. Basescu) ferm si cu mult simt politic.
  5. Partidele care vor adera la COALITIA NATIONALA vor putea propune candidati pentru parlament, in colegii in care considera ca au sanse, in numar proportinal cu procentele pe care le are fiecare partid in sondaje, sau se vor negocia posturi in viitorul executiv.
  6. Cred ca trebuie exploatata situatia conform careia USL nu se mai poate extinde, iar infiintarea COALITIEI NATIONALE ar polariza alegatorii spre doua mari aliante, cu mari sanse pentru noua coalitie.
  7.Culoarea cea mai indicata pentru COALITIA NATIONALA ar fi cea de VIOLET.

  • @NeaKutare
   O idee excelenta, subscriu fara rezerve, mai ales, ca UNPR este un partid pe care se poate conta intr-un demers de interes national.
   Candva, am spus ca aceasta este solutia ce mai buna pentru..Romania (in fond), in loc sa ne gandim (spun acum) daca pastram portocaliul sau nu.
   A nu mentine culoarea portocalie de catre PDL , semnifica un act de lasitate si un sentiment de culpa al partidului care a impartit aceasta nuanta a spectrului cu..Traian Basescu !
   Asta poate insemna si ca partidul nu este in sincron si in cunostinta de cauza cu miza nationala a masurile guvernului, nu le accepta in totalitate si nu-si intelege menirea de vector al reformei.
   Coalitia, ar rezolva, simultan, toate aceste dileme, inclusiv in ceea ce priveste…..culoarea. 😉

  • ..Schimarea periodica de culori, vestimentatie, parfumuri, coafura, etc, etc, este fireasca la consoartele noastre ce trebuie sa se reinventeze perpetuu, pentru noi amărăștenii masculini mereu pretențioși si instabili, fără a oferi mare lucru în schimb. 🙂
   Pentru un partid politic, problema se pune oarecum diferit. În momente de cumpănă, întărești conducerea, te clarifici doctrinar si te prezinti in fața cetățenilor drept garant al justiției și moralității politice, nu promovezi paliative subestimand inteligenta romanilor.
   Si mai ales, faci zid in jurul guvernului, singurul care poate implementa, efectiv, reforma. Altfel, nu are sens sa mai vorbesti de ea.
   Și mai e ceva….nu culorile candidează, ci persoanele. Abia aștept să văd CINE va fi candidatul PDL la Primaria Generala a Capitalei. Daca pierde aceasta batalie, perspectiva PDL in plan national ramane incerta.

  • ***NeaKutare – ce idee ţi-a venit cu violet, straşnică… Vom avea iar spectacole date de PSD-iştii purtaţi de violet călare pe mătură…

   Amurg violet, de G Bacovia

   Amurg de toamnă violet …
   Doi plopi, în fund, apar în siluete
   — Apostoli în odăjdii violete —
   Orasul e tot violet.

   Amurg de toamnă violet …
   Pe drum e-o lume lenesă, cochetă;
   Multimea toată pare violetă,
   Orasul tot e violet.

   Amurg de toamnă violet …
   Din turn, pe câmp, văd voievozi cu plete;
   Străbunii trec în pâlcuri violete,
   Orasul tot e violet.

 6. Ne-am dori sa nu ne inselati asteptarile,in legatura cu dezv. infrastructurii turistice,biletul primit sa nu fie folosit ca o pata de culoare pe increderea pe care noi v-o acordam. Succes!

 7. Valea Prahovei n-o sa aiba niciodata concurent. Cel putin pana se fac niste autostrazi, in special cea pe Val. Oltului. Toti bucurestenii se vor imbulzi pe Val. Prahovei oricat de aglomerat ar fi drumu. Si cum sunt cel putin 2 mil de locuitori plus imprejutimile, plus Ploiestiul…s-aduna. Plus vilele care s-au facut pentru weekend de catre privati. Pe de alta parte, investitiile in infrastructura de schi ar trebui puse dupa investitiile in infrastructura (canalizare, apa calda, electricitate, sosele etc) in zonele muntoase cu peisaje, sa poata veni un investitor sa faca niste pensiuni ca in Elvetia, pentru relaxare sau biciclism montan sau drumetii. Iarna la noi nu tine mult, max 2 luni daca avem noroc, deci schiul cred ca e pe locul 2 ca n-avem zapezile din Alpi si cu incalzirea globala, nici aia n-o sa mai aiba multa vreme zapada. Val Jiului ar putea avea ca target eventual vecinii din vest si sud, sarbii si bulgarii adica.Parerea mea 😀

 8. Good day . Vad ca Dna Udrea se simte aproape de blogul dansei atunci cand este departe de Bucuresti , prin orase ca Arad sau Timisoara asa cum spune chiar dansa . Pana acum dansa nu facea commentarii asa cum fac cei care scriu pe blogul dansei . Asta te face sa simti ca Dna Udrea este parte a ceace scrii pe blogul dansei , ca este foarte aproape , pe undeva prin apropioere , foarte aproape si asteapta sa citeasca ce ai scris . In cazul meu , am observat , ca atunci cand scriu din New York , am impressia ca sunt foarte aproape si ca stiu tot ce se intampla . Ba chiar fac uz de immaginatie care nu todeauna copiaza realitatea . Deaceia , deseori collegii care scriu pe blog imi fac observatii de ce este erronat . Legat de proiectul turistic al Dnei Udrea pe Valea Jiului este tot asa de bun , util si de viitor ca si celelalte proiecte ale dansei . Nu stiu unde exact se afla Valea Jiului , dar sunt convins ca alegerea acestui loc este bine venit . Dna Udrea are initiate multe proiecte . Si presupunem ca nu le poate termina in timp pe toate , dar piatra a fost aruncata , si in toata tara aceste proiecte vor rasari finalizate intr-o zi . Am impressia ca Dna Udrea este singura persoana , nu numai dela PDL , dar dintre toti politicienii, care nu are astampar , parca vrea sa reconstruiasca toata Romania intr-o zi . Ce este interesant este ca face ce vorbeste , sau cel putin incepe sa faca ce spune , iar oamenii simt un entuziasm de transformari in tara lor . Am mai spus odata , this lady , Dna Elena Udrea , va fi scrisa in istorie pentru calitatile deosebite pe care le are , ceace nu prea le gasesti la femei . Partea ciudata este ca in ciuda faptului ca dansa este intr-o continua alergatura si agitatie , totusi nu se uzeaza fizic , ba din contra arata si mai bine iar in combinatie cu celelalte date cum ar fi , inteligenta , frumusetea fizica si elleganta , toate astea produc invidie . La romani , invidia este o parte din caracter , asa ca Dna Udrea sa se astepte la hartuiala cauzata de invidie . So , good luck lady .

 9. TURISM POLITIC PESEDIST

  Daca tot suntem pe blogul doamnei ministru,care are in grija si turismul,cred ca merita amintit,TURISMUL POLITIC.
  Si merita,pt ca il practica nu ori cine,ci tocmai,FEMEILE PESEDISTE,BATRINELE MILITANTE,CRESCUTE PRIN SCOLILE DE PRIMARITE ALE LUI CEAUSESCU,SI ODRASLELE LOR,INDEMNATE SA SE INDESE IN PSD,PARTIDUL CARE DA,DA,DA,DA,POMENI,MULTE POMENI SI PROMITE,PROMITE URIT SI RESPINGATOR.
  Si cine,putea sa fie idolul menopauzatelor?EVIDENT CLOVNUL nasos,mazare,un natarau,despre care poti spune doar atit,-gunoi.
  Dar,trebuie sa fiu obiectiv,DE LA FOSTUL LOR IDOL,BOLSEVICUL VISARIONOVICI ILIESCU,LA NAZISTUL MAZARE,E TOTUSI UN SALT,ACROBATIC,PE CARE MENOPAUZATELE L-AU FACUT ,asa ca,astept sa le vad echipate in costumele scolii de samba la care mazare este afiliat ,IAR IN CARUL ALEGORIC PE POST DE VEDETA SPER SA O REGASIM PE DACIANA SIRBU,CA TOT LE ARE P’ALEA-DANSEZ PT. TINE,PT CINE???????????
  Nu-i treaba dl. PONTA……………..

  P.S.-curios,nu l-am vazut pe ROBERT NEGOITA,PE OMUL CARE ORGANIZEAZA CHIOLHANURI CU PROSTITUATE……………..

  • Hahaha, tot e bine! Mai naşpa era dacă organiza ciolhanuri cu prostituaţi! Ca liberalii de la mine de pe scară de la etajul 3!
   🙂

  • ***diaconu Eusebiu – Uite şi de la mine un zâmbet 😆

   – Spuneti-mi, medicamentul pe care vi l-am prescris, v-a ajutat ?
   – Da, foarte mult, eu mi-am vindecat reumatismul, baiatul nu mai tuseste, iar cu ce-a mai ramas, sotia a curatat si argintaria!

  • Arginţica draga mea, ca să fiu în spiritul bancului pot a-ţi răspunde că şi eu obişnuiesc să folosesc un astfel de medicamet bun la toate:
   Ketonal cu Whiski!
   ….chiar şi pe dinţi mă spăl cu el!
   😉

   Revenind însă la realitate, n-ai să crezi, dar io mi-s un băiat extrem de “gospodin” chiar dacă aparent par o hahaleră. Deci, din vasta-mi experienţă “gospodinologică” eu ştiu că argintăria se curăţă cu:
   – bicarbonat,
   – otet de mere,
   – suc de lamaie,
   – ceapă,
   – carbonatul de calciu (vestitul CaCO3 adicălea praful de cretă)
   sau
   – cillit zbangggggggg, dar atenţie mare, doar cel cu capacul portocaliu, nu cel cu capac verde sau galben!

   Hihihi şi acum te întreb fără a dori să par macabru:
   – Nevastă-mea cam tuşeşte! Crezi că dacă-i dau o linguriţă două de cilit zbanggggg o rezolv?
   Hihihi
   😀

 10. dupa cum bag de seama sinteti cosmarul opozitiei mai ales al tandemului PONTA-ANTONESCU ce-mi mai place cum se schimonosesc de imvidie (poate dau in icter negru si scapam de ei)

 11. Si aici ca intră multi jurnalisti, inclusiv de la ziare.com

  Scapati tara de maidanezi!

  O idee pentru publicatiile care fac reclama, mai ales, retetelor de mancaruri orientale spre care vad ca se arunca multi romani, doar ca sa epateze, numai si numai din snobism. Publicati, va rog, niste retete de mancaruri in care, de baza, sa fie carnea de caine si mai adaugati si numele a vreo doua vedete, acum, la moda care cica, s-ar infrupta cu asemenea bunatati…
  In felul acesta –
  1. scapati tara de maidanezi;
  2. faceti economie la buget – adica mai pe intelesul redactorilor ca nici ei nu stau prea bine cu etajul, nu se vor mai cheltui bani pentru vaccinuri si tratamentul bietilor romani sfasiati de dragalasele patrupede care vor poposi frumos in farfuriile celor dornici de senzatii tari…
  Sa fie!

 12. SCURT ISTORIC
  Pe timpul guvernărilor PSD şi CDR din anii ’90 turismul in Valea Jiului s-a dezvoltat mult în sensul că locuitorii acestei regiuni vizitau des Capitala utilizînd trenuri,autobuze sau chiar mersul pe jos.
  Cînd s-a constatat că îndeletnicirea locuitorilor din Vale nu mai este de actualitate,s-a trecut la reconversia profesională masivă a minerilor în ghizi turistici,monitori de schi,hotelieri,barmani,traducători,specialişti IT.
  Deci,specialişti există,cu promovarea nu stăm rău,rămîn a fi concretizate proiectele de dezvoltare a infrastructurii turistice.
  Noroc bun !

 13. nu stiu foarte bine cum stau lucrurile in vederea atragerii invesitorilor, insa ma gandesc ca adaugand pe langa aceste campaniile de promovare, unele sabloane (nu planuri de afaceri nefinalizate + anexe) pentru proiecte europene, si prezentandu-le unor firme de renume pe plan modial in aceste domenii ale turismului (statiunile balneoclimaterice si infrastructura), care sa aiba un know-how solid, se pot obtine mult mai multe rezultate (prezentandu-le zona mare cu potential puternic, si faptul ca o parte din investitii vor fi recuperate de la UE). mai putem vorbi aici si de faptul ca o zona “saraca” prezinta forta de munca ieftina, de faptul ca o firma cu traditie in domeniu prezinta si un nivel foarte bun al servirii clientului, din toate punctele de vedere (lucru la care nu stam tocmai bine ca si tara si prin care zona poate atrage clienti straini) si de multe alte aspecte.

  • “(planuri de afaceri nefinalizate + anexe)” -> fara “nu” -> adica ce se pot adapta pe situatiile firmelor in cauza

 14. statiunile balneoclimaterice (daca m-am exprimat bine) nu trebuiesc privite ca niste statiuni de care profita oamenii in varsta asa cum se intampla momentan in romania. ar trebui sa noi ca si populatie sa ne educam in acest punct de vedere si sa vedem putin ce se intampla peste hotare. (banuiesc ca nu e nimic nou in ceea ce spuns insa, sunt mici idei care in mare parte sunt omise de-a lungul timpului).

  • Maestre,totul bine pana acu.E treaba ta ce scrii.
   Problema e, cum faci lucrul acesta.
   ROMANIA

 15. Sunt mandra ca femeie si ca om de munte de initiativele pe care le aveti!Parangul este unul dintre masivele foarte putin puse in valoare si ar putea fi o solutie pentru zona!Zona Lotrului la fel! Succes!

 16. domnule diaconu eusebiu valea jiului nu este in oltenia mai invata geografie,o fii aproape de judetul gorj dar suntem ardeleni de cand ne stim,daca sunteti cumva din bucuresti nici nu ma mira faptul ca ne confundati

 17. Daca turismul este o alternativa viabila pentru zona Vaii Jiului, de ce nu luati in considerare acest lucru si pentru zona Muntilor Apuseni, evident ca ma refer la mult discutata problema a Rosiei Montane. Avand in vedere patrimoniul arheologic unic la nivel mondial din acea zona, comparabil dupa unii cu orasul Pompei, care aduce venituri considerabile anuale statului italian numai din activitatea turistica din zona, combinat cu peisajul extraordinar si cu surprizele subterane ale Apusenilor, nu credeti ca sprijinirea dezvoltarii turistice a zonei ar aduce beneficii mult mai mari pe termen lung Romaniei decat infiintarea unei exploatatii miniere care ar distruge atat patrimoniul cat si peisajul? Acestea doua din urma pot dura o vesnicie si pot aduce bani un timp mai indelungat in Romania decat o companie miniera care ia tot ce se poate lua timp de 10-15 ani si lasa in urma un lac de 600 de hectare cu apa cianurata si mai multe hauri inconjurtate de munti de deseuri toxice…
  Poate ca Ministerul pe care il conduceti ar trebui sa faca un calcul in acest sens si parerea mea sincera este ca cu investitii minime profitul obtinut de statul roman, atat din punct de vedere material, cat si din punct de vedere al imaginii, ar fi mult mai consistent decat prin infiintarea exploatarii miniere in zona.
  Cu siguranta ca daca pe Valea Jiului se poate, se poate si in Apuseni!

 18. Excelent , va rog sa ii transmiteti si presedintelui aceasta idee.
  De ce In Valea Jiului se posate face turism in locul mineritului, iar la Rosia Montana nu??
  Eu cred ca mai usor gasesc de lucru in turism cei 300 de rosieni ce ar putea fi angajati la Gold (doar pentru 15 ani, conform proiectului)decat ce cateva mii care au fost disponibilizati in Valea Jiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *