Sulina, primul pas către un turism performant în Delta Dunării. 8200 de turişti într-o localitate de 4600 de locuitori

Fără îndoială, Delta Dunării este cea mai importantă comoară naturală pe care România o are. Potenţialul turistic este fabulos şi nu a fost niciodată exploatat ca atare. Pe de altă parte, ar fi destul de simplu să fructificăm Delta în favoarea turismului, neglijând însă aspectele de mediu şi de cultură de aici. Din punctul acesta de vedere, legislaţia românească a fost destul de restrictivă şi bine a făcut, deşi mai există unele scăpări.

Astăzi, am participat la Sulina la şcoala de vară a tinerilor din diaspora şi am apucat să vorbesc puţin şi despre felul în care trebuie să facem turism în Deltă, despre cât de important este să protejăm acest ecosistem unic în Europa. Repet ce am afirmat în urmă cu doi ani: nu trebuie să transformăm Delta în Vama Veche, acolo unde betoanele şi-au făcut loc până pe plajă.

La Sulina erau 8200 de turisti, record absolut, de trei ori mai mulţi decât veneau până acum doi ani. Semn evident că implicarea MDRT în dezvoltarea turistică şi promovarea Sulinei dă roade. A fost fantastic să văd încântarea turiştilor, dar şi a localnicilor, recunoştinţa acestora din urmă, pentru investiţiile care au schimbat oraşul.

Sulina este unul dintre cele trei proiecte pilot, alături de Băile Herculane şi Borsec, pe care le derulăm cu PNUD, prin care localităţile respective vor trece printr-un proces de regenerare urbană cu obiectivul principal de a le creşte atractivitatea turistică. Aici am realizat deja amenajarea plajei, reamenajarea falezei şi reabilitarea străzii doi. Urmează reabilitarea cimitirului maritim, a fostului sediu a primei instuţii europene, Comisia Dunării, dar şi a două faruri vechi. Cred că oraşul se va dezvolta foarte mult în următorii ani şi datorită fondurilor accesate prin implementarea de către ministerul Dezvoltării a Strategiei Dunării, unde MDRT coordonează din partea României domeniul prioritar cultură şi turism.

Plaja creste în fiecare an, fiind cea mai lată de pe litoralul românesc. Organizăm un eveniment care să o pună în valoare şi să promoveze Sulina, Festivalul cailor sălbatici din Delta Dunării, care se doreşte unul dintre cele mai importante eveniment folk la nivel naţional. Evident că va fi promovată şi această atracţie turistică aflată în Pădurea Letea.

Săptămâna viitoare mă întorc pentru câteva proiecte interesante, pe care vi le voi dezvălui mai târziu.

Ca întotdeauna în Deltă, o zi de muncă a fost o bucurie unică. Seara m-am cazat la Complexul Cormoranul şi mâine îmi voi continua vizita.

Puteţi vedea câteva poze aici.

 

59 thoughts on “Sulina, primul pas către un turism performant în Delta Dunării. 8200 de turişti într-o localitate de 4600 de locuitori

 1. Pentru un turism performant, puteti incepe cu trensportul catre aceasta locatie. Turistii stau ore bune pe faleza in asteptarea navelor de pasageri care raman defecte in Sulina. Pe data de 13.06.2011 era faleza plina de turisti straini care au ramas cu un gust amar dupa aceasta experienta.

  • Observatie importanta si cred ca si utila dnei ministru.

 2. Pe vremea lui Ceausescu, aici[sulina] se faceau zilnic patru curse de nave rapide si o cursa de pasageri, care aduceau 1.500 de turisti zilnic.
  Mare realizare a portocaliilor!!!!!!!!!!8200 de turisti.

 3. Spre stinta : MONTESQUIEU (care crede ca are de-a face cu un blog de păcălici, similare celor vânturate în disperare de Voiculescu, Ponta, Năstase și …naiba să-i chieptene care or mai fi, că pe mine nu mă interesează 😉 ) :

  Cine este Robert Horvath, (în afară de ) membru al diasporei romanesti din SUA ?
  – Stim ca este roman evreu, cetatean american
  – Stim ca s-a autosesizat si a trimis NYPDistii pe capul expozantilor de la Institutul Cultural din New York, unde a fost expozitia cea atat de controversata, “Freedom for Lazy People“.
  NOTA: Robert Horvath “Deva” a sesizat Poliţia americană că una din expoziţiile ICR din New York este “nazistă”. Poliţiştii veniţi la faţa locului au constatat că a fost vorba de “false alarm”.

  -Dar mai poate fi si altceva, din urmatoarea perspectiva :
  CITAT:
  ,,Robert Horvath este acuzat că a fost spion român “plantat” în SUA care, după încetarea “Războiului rece”, s-a trezit fără misiuni şi obiectul muncii. El se prezintă ca artist din diasporă cu pseudonimul “Deva”. Spune că numele a fost inspirat de oraşul din România în care s-a născut”
  …………………………………………………………………………………
  ,,Robert Horvath, un personaj acuzat că a fost spion de-al lui Ceaşescu în America şi care spune că este din Deva pregăteşte la New York o manifestaţie anticomunistă şi anti Băsescu, indignat de o expoziţie artistică organizată în SUA de către Institutul Cultural Român (ICR).
  Horvath este un român stabilit, în anii 1970, în Statele Unite ale Americii, al cărui nume este extrem de activ pe forumurile mai multor publicaţii româneşti şi pe o serie de bloguri. Robert Horvath povesteşte pe unele pagini web că mai este cunoscut în calitate de artist cu numele “Deva” şi mărturiseşte că şi-a ales acest pseudonim de la oraşul unde s-a născut. Mai mult, el are o galeria de artă online, “Deva Gallery”, unde şi-a expus lucrările.
  “Am început pregătirea în aceste zile a unei demonstraţii a intelectualilor şi artiştilor din fostele ţări comuniste. Vom demonstra împotriva expoziţiei comuniste în faţa misiunii României la UN”. Anunţul revoluţionar a fost postat pe mai multe bloguri româneşti şi este semnat “Deva (Robert Horvath) New York”.

  “Artistul” 007

  În timp ce în autobiografia prezentată pe internet, Horvath se dă victimă a regimului comunist şi spune că a fost nevoit să fugă din ţară în America, există voci de pe blogosferă care-l acuză pe acesta că, dimpotrivă, a făcut spionaj în SUA în folosul regimului Ceauşescu.
  Ioan T. Morar, jurnalist la “Academia Caţavencu”, a publicat pe blogul său, morar.catavencu.ro, un fragment din textul lui Horvath, pe care-l cataloghează “o mostră din opera unui fost spion”. Pentru Morar, cazul lui Horvath ilustrează situaţia spionului român trimis în străinătate de regimul comunist şi care, după Revoluţia din 1989, a rămas fără obiectul muncii. “Brusc, România s-a aliat cu America, iar spionul român a rămas cu ochii în soare. Dar el fusese instruit să reziste la diverse situaţii. Aşa că a rezistat şi a făcut ce a ştiut, a raportat la Bucureşti tot ce, în nebunia lui recentă, i se părea normal să raporteze”, explică Ioan T. Morar motivaţia manifestului revoluţionar al lui Horvath.”
  PS
  Aștept informații suplimentare de la DIACONU EUSEBIU, cel care are in comun cu personajul nostru, atitudinea (ostilă) fata de Tismaneanu. Dar culmea, acelasi amic îl face arsice pe Marco Maximilan Katz si este pro Basescu declarat public. Dumnezeu sa-l mai inteleaga…. 😉

  • @elena udrea
   Scuze, pare ca nu exista legatura intre sul-ina si prefec….pardon, comentariul meu. Dar cred că , pentru sănătatea minții, este MULT mai periculoasa DIVERSIUNEA de tip SRS sau voiculescian (adica fost-SECURISTIC), decat un amarat de cameraman de pe strada.

  • @Cum a pus Vîntu mâna pe documentele despre România ale WikiLeaks
   CURENTUL
   ,,Colegul Dan Badea, autorul dezvăluirii despre târgul Vîntu – WikiLeaks, era de părere că sunt cel puţin două motive care l-au determinat pe Vîntu să cumpere cablogramele sustrase de Assange. Primul ar fi că numele său apare în mai multe dintre aceste documente, el fiind unul dintre oamenii de bază ai Kremlinului care au primit misiunea de a destabiliza puterea de la Bucureşti şi de a-l schimba prin orice mijloace pe preşedintele român Traian Băsescu, iar al doilea dintre motive este folosirea unora dintre informaţii în scop de şantaj şi de intimidare la nivel înalt. Complicii lui Vîntu, se mai arăta în „Curentul“, au fost Nistorescu şi Alison Mutler, şefa biroului Associated Press de la Bucureşti. Pentru a-şi plasa cele peste 230.000 de cablograme sustrase, Assange a folosit, alături de site-ul WikiLeaks, şi câteva publicaţii de renume. Este vorba despre „The Guardian“, „The New York Times“, „Le Monde“, „El Pais“ şi „Der Spiegel“, publicaţii care au editat cum au crezut de cuvinţă documentele. Alison Mutler a folosit Asociated Press pe post de cal troian, intromisionându-l pe omul lui Vîntu, pe Nistorescu, în „afacerea“ cu Assange, căruia banii lui Vîntu i-au schimbat principiile de viaţă.
   Nistorescu afirma că atunci când a semnat protocolul de colaborare cu Assange i s-a atras atenţia, în mod deosebit, să nu dezvăluie identitatea persoanelor care ar putea avea de suferit ca urmare a dezvăluirilor. „La semnarea protocolului, Julian Assange a insistat asupra unui paragraf. Mi-a atras atenţia că trebuie să urmăresc un lucru. Adică să fiu atent şi să redactez orice informaţie care creează posibilitatea ca o anume persoană asupra căreia planează riscul de persecuţie sau de încarcerare să fie identificată. Şi mi-a arătat cu pixul rândurile în care scrie asta“ – zice Nistorescu. Declaraţia vine în contradicţie cu ceea ce s-a întâmplat atunci când acelaşi lucru, specificat în protocol, s-a produs în cazul colaborării dintre Assange şi „The New York Times“. Atunci, când anumite nume au fost protejate de dezvăluiri, Assange a acuzat conducerea ziarului american că-i cenzurează dezvăluirile şi că ar face jocul Casei Albe. În aceste condiţii, de ce şi-ar fi schimbat el, radical, poziţia? Pentru că avea probleme financiare, iar Vîntu este cunoscut tocmai pentru rapiditatea cu care rezolvă astfel de probleme.
   În ce-l priveşte pe Nistorescu, sub conducerea sa, „Cotidianul“ a devenit supapa number one de lansare a celor mai bizare şi fantasmagorice intoxicări, Nistorescu depăşindu-şi uneori chiar maestrul, pe „Naşul“ Sorin Roşca Stănescu. Seria de aberaţii semnate de te miri ce dezaxaţi mintal, de la ROBERT HORVATH la Simona Fica, sunt introduse în „Cotidianul“, preluate pe publicaţiile-hazna ale lui Vadim, preluate încă o dată în reţeaua de supape alimentate cu hărnicie de Roşca Stănescu, apoi sunt aruncate în casele publicului larg prin ventilatorul de rahat media – cutie de rezonanţă – Realitatea TV. (și ANTENA 3 n.mea).
   Atacurile au fost sistematizate şi grupate în „dosare şi documente“ la adresa preşedintelui pe un aşa-zis domeniu WikiLeaks România, unde 99 la sută dintre materiale sunt de fapt atacuri la adresa lui Traian Băsescu. Pe pagina intitulată „Despre noi“ se specifică: „Proiectul WikiLeaks România este iniţiat de un grup de intelectuali din România, foşti şi actuali membri ai «Agenţiei Enigma», pentru a vă pune la curent cu cele mai credibile informaţii despre Conspiraţia Mondială şi pericolele care pândesc omenirea în această perioadă, precum şi cu pericolele care pândesc România“.
   Ca o ultimă observaţie cu privire la credibilitatea WikiLeaks, am primit recent o corespondenţă personală de unde rezultă că se întâmplă ceva foarte interesant cu aşa-zisele documente WikiLeaks, respectiv sunt schimbate pe traseu. Un administrator al listei global lists.reporter.org, care a organizat o oglindă a site-ului WikiLeaks, face următoarea observaţie: „One of the first things I want to pursue is how WikiLeaks releases documents. It seems that some documents are pulled back, then redacted, and come back in a different form. Our computers say 35 documents are totally gone. It is interesting to see what text is changed and which documents are totally gone. The bigger question is: why?“.
   Chiar aşa: de ce sunt „schimbate“ unele dintre documente şi cui îi foloseşte „editarea“ documentelor WikiLeaks?George Roncea”

   COMENTEZ : Lui Dan Voiculescu, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Crin Antonescu…….SRS, Nistorescu, Chireac, Ciutacu, Ursu…. cel puțin așa cred ei, ÎN DISPERARE DE CAUZĂ. ,,Cauza” LOR, a celor cusuți artificial în ,,coaliția de la GRIVCO”, fără nici o legătură cu cetățeanul (român) și România.

  • ZeV,
   Vad ca transporti referirea ta la acel Robert Hotvarth despre care stiu dar nu stiu ce legatura are cu acest blog?
   Ma bucura ca semnalezi ce spune Curentul despre SOV si sper ca tii minte ca eu de mult mult inaintea episodului wikileaks si aici si la Realpolitik(Nicoleta Savin) si cred ca si p[rin alte parti precum Sebi etc am spus ca RTV este oficina kgb, asta ca sa nu actualizez denumirile oficinelor respective.
   Unii probabl ca prosti si invidiosi fiind ei, au sarit pe ocazia de a face misto crezand ca trec astfel inaintea mea si altii mai putini, in comanda si plata aceluiasi serviciu si i-am si numit odata sau de doua ori, au incercat deasemenea sa treaca in ridicol ce spuneam si nereusind, pe blogul personal al lui Nicole m-au si amenintat cu moartea, ca eu cred ca nu pot intelege altfel acel mesaj “crestin” de altfel. 🙂
   Dar mie nu mi-e fica, nu mi-e frica c-am mancat chiar si`o furnica. 🙂

  • PS Poate te intrebi de unde stiam pe atunci acestea?
   De nicaieri, dar miroseau cele doua VUVUZELE prea tare a “turbinca si a ciorti”. 🙂 🙂 🙂

  • ..Are legarura cu postarea perfida a numitului Montesquieu de pe pagina anterioară, un diversionist care se dă șmecher și subtil.
   Au încercat, până acum , abrupt și de-a dreptul (să ne pervertească mințile), au eșuat, acum se pare că s-au mai rafinat și încearcă subtilitatea și accesul subliminal la mințile noastre. Din nefericire pentru ei, aici postează cei mai neprostibili bloggeri din lume și citesc cei mai inteligenți dintre cetățeni 😉
   Citește atent ce scrie în final, unde introduce șopârlicește numele de Anvers.
   Unul dintre vârfurile de lance destinat să decredibilizeze imaginea președintelui, este acest fost securist suspendat între timpuri, numitul Robert Horvath.

  • Revin acum si la discutia amorsata si pe care tu vrei s-o continuam pe firul curent asta obligandu-ne la niste rostogoliri, nu atat pentru noi dar pentru ceilalti care poate ca ar urmari-o.
   Asa dar rostogolesc

   ion adrian a scris pe 17 August 2011, 11:27 pm

   ZeV,
   In continuare ;poti sa-mi explici cum pot decodifica aceasta stire ceva mai veche:

   Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat duminica seara ca se va implica activ pe piata obligatiunilor, pentru a tempera criza datoriilor din zona euro. BCE va pune in aplicare in mod activ programul sau de rascumparare a obligatiunilor.(intre timp a si cumparat obligatiuni spaniole si italiene)

   ZeV a scris pe 18 August 2011, 08:06 am

   ion adrian
   Buna dimineata
   BCE preia spre administrare o parte din portofoliul datoriilor suverane ale statelor din zona euro, deoarece (presupun) sistemul bancar privat refuza sa-si asume fie si un fragment de risc, s-au sa-si diminueze profiturile uriase.
   Culmea, tot ele, bancile private, ne-au vanturat pe la nas produse toxice iluzionand o lume intreaga ca nivell de trai poate creste nesustenabil.
   Uneori, imi vine in minte, la nervi, solutia extrema a pulverizarii sistemului bancar privat si transformarii lui intr-un fel de CEC european.
   Pur si simplu, imi vine sa-i strang de gat pe acesti camatari scrobiți, care nu fac altceva decât să ,,inventeze” zilnic, ajutați de o liotă de avocați de elită, metode subtile și sofisticate de a păcăli o lume întreagă. Strecoară mereu clauze mărunte și șopârlițe în contracte. Dacă vrei o refinanțare, LA CARE FAC CU NEOBRĂZARE RECLAMĂ, îți spun : ,,aveți o dobândă de 6,5%”. ,,Numai atât (întreb eu) ? Păi…nimica toată, mai sunt niște coeficienți simbolici conform politicii băncii..un coeficient de risc….unul de administrare… bine și în final ? ……cam 12,5%”.
   Duplexul ,,bancher-politician ales prin sufragiu universal” poate nimici din interior întreg eșafodajul democrației.

   ion adrian a scris pe 18 August 2011, 01:36 pm

   ZeV,
   Nu te enerva caci desi nu esti economist(nici eu nu sunt) esti singurul cu care pot disutala modul serios niste lucruri de maxima importanta.
   Asa dar acum te intreb :cum intelegi tu datoria suverana adica cine este (sunt) cei care se imprumuta si mmecanismul de imprumut si cine sunt creditorii adica cei care in final primesc banii sau poate bunuri(gajuri) imprumutati?
   Nu te mira ca intrebarea este simpla, dar acestea stau la baza lucrurilor . De ex :
   de ce cade marul? ))))

   Dupa raspunsul tau voi incerca sa continui.
   PS De acord cu ce spui mai sus.Dar cum va plati BEC. Este solvabila ? cine o finanteaza?
   ion adrian a scris pe 18 August 2011, 01:49 pm

   Si ca anexa la linkul de mai sus uite-l pe acesta. O sa le compar.

   http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-9837914-romania-devenit-din-iunie-2011-vanzatoru-net-obligatiuni-americane-martie-cumparase-bonduri-2-2-miliarde-dolari.htm

   ion adrian a scris pe 18 August 2011, 01:46 pm

   Si daca tot am ajuns aici ceva care se leaga de TC dar daca este si pe un sfert adevarat? si de firul principal al discutiei noastre:

   http://morocanu.blogspot.com/2011/04/bnr-detine-70-bonduri-in-loc-de-aur-si.html

   ion adrian a scris pe 18 August 2011, 02:13 pm

   Si asta este in context:

   http://www.rfi.ro/articol/stiri/politica/george-soros-pariaza-euroobligatiuni?utm_source=Newsletter__Newsletter_rfi&utm_medium=yahoo.com&utm_campaign=newsletter_22766

  • @ion adrian
   Pana acumulăm suficeinte informatii, eu vin și mă intreb și te intreb, ce se intamplă cu banii din depozitele sistemului bancar privat ? Stau țepeni în seifuri, sau circulă pe piața extrem de mobilă și volatilă a plasamentelor financiare ?
   Dacă BNR cumpără titluri de stat americane, de ce BCE nu ar răscumpăra hârtiile de valoare ale statelor europene de la băncile private, cele care au contribuit la criză prin rigiditatea lor de a nu renunța nici la un fir de păr din profiturile uriașe, făcute pe seama plătitorilor de taxe și impozite ?
   E adevărat că și aceștia, încurajați de politicenii populiști, au vrut să trăiască mult mai bine decât le-ar fi permis eficiența muncii prestate și competența și sunt în egală măsură victime și vinovați.
   Dar… e , să admitem, de înțeles, deoarece viața este extrem de scurtă și nu știm ce urmează, îndoindu-ne de tot și toate sub asaltul relativizării (și deprecierii) valorice occidentale. Mai bine mâncăm acum, până cădem sub masă, iar mâine, vom mai vedea. Poate vine sfârșitul lumii. 😉
   Cred totuși, că ar trebui să ne onoreze cu prezența profesioniști din domeniu, fie domnul Vasilescu, fie domnul Croitoru. Nu cred că ar fi ținuți de Mădălina în spam. 😉

  • Am sezizat chestia cu Anvers -ul probabil in speranta ca fiind corectat va starni din nou acest subiect si de aia nici nu am reactionat. Pe diliul ala de RH da-l in ma-sa ca nu merita mai multa atentie

  • ZeV,
   Ma voi gandi la ce spui, dar pana atunci pun si eu o intrebare mare cat roata carului:
   CINE SUNT(nume si prenume sau institutii) beneficiarii datoriilor suverane, ca de platit stim cine le platesc: natiunile

 4. Nu prea inteleg legenda fotografiilor in ceea ce priveste “personalul navigant” 🙂

  • Oare ce părere are oștimea felixoidă (idă,vine de la tabloidă) despre blugii doamnei Udrea ?
   Or fi originali, Levy Strauss ? 🙂
   PS
   știmea, vine de la puștimea. 🙂

 5. @ion adrian
  Din cate inteleg, de la Sebi, Ciutacu, fost bugetofag pe timpul lui Adrian Nastase (2001-2004 n.m.) , este in vizorul DNA, in legatura cu privatizarea ALRO.
  Ma intreb….in jurul căror gatlejuri ,,se strange lațul “, ca să folosesc o expresie foarte dragă ziariștilor implicați în lupta politică , de fapt, împotriva democrației și a interesului național ?
  Lucrurile devin simple precum cristalul. Tot ceea ce spun adversarii președintelui împotriva șefului statului, din 2007 ]ncoace, devoalează, pentru oamenii inteligenți, exact ceea ce vor ei să ascundă mai adânc. 😉
  Le este FOARTE teamă, prietene ion adrian.

  • ..Iar atacurile la doamna Udrea, nu sunt (încă) destinate cu prioritate împotriva distinsei doamne (sper să nu se supere), ci împotriva Președintelui României, Domnul Traian Băsescu.
   Doamna Udrea va deveni realmente o țintă predilectă, atunci când va veni și timpul domniei sale de a fi independentă la modul absolut. Și….. lideră a PDL, prin voința a cel puțin 10.000 de electori. 😉
   Oricum , este percepută de presă ca fiind deja cel mai puternic adversar (al intereselor oculte), după Traian Băsescu.

  • ZeV ,
   Vad ca realizezi exact directia atacurior.
   Iti amintesc desi nu cred ca erai pe aici ca in 2009 in timpul campaniei spuneam ca dl Basescu nu-si poate permite decat un PM de totala incredere si cu8 adevarat dedicat cauzei comune si ca acela este dintre cei de sex masculin doar Boc (nu trebuie sa explic mentionarea termenului de masculin). Asa dar doar Boc poate fi PM si dupa uzante si mai ales ptr ca in Romania ar fi rau daca nu ar fi asa, PM unui partid care lupta cu adversari interni dar si cu agenti de influenta si diversiune trebuie aproape cu necesitate sa fie si liderul de partid coute que coute . ..
   Asta insa nu inseamna ca ministrii nu pot fi schimbati si ca nu pot fi pusi unii din cei mai capabili, dar in politica chiar si asta este foarte greu, mai ales in acest echilibru politic precar de la noi si nu mai dau explicatii .
   Asa ca e bine cum suntem si mai binele este cu siguranta dusmanul binelui.

  • Corect, de aceea nu am fost de acord cu remarca doamnei Udrea (pe B1 TV) privind părerea dumneai că unii miniștri ar trebui schimbați, dar fără a da nume.
   Este un nou mod de a submina autoritatea premierului, despre care, îți reamintesc, spunea că ar trebui înlocuit după alegerile din PDL.
   Taman cu asta nu pot fi de acord, lucrurile stau exact pe dos, premierul trebuie menținut cu orice preț, iar PDL trebui întărit cu oameni care au timp pentru muncă de partid.
   Păi eu, în locul domnului Boc, i-aș fi spus : de ce mă susțineți, doamnă la conducerea PDL, dacă, pe de altă parte, faceți declarații de subminare a autorității mele ca prim ministru ? Ce-ați spune să rămâneți un timp pe tușă până la alegeri și să faceți activitate de organizare în teritoriu, în perspectiva alegerilor ? ” 😉
   În fine, nu mai contează, dar vreau să văd că …vicele Paleologu se prezintă mai bine informat pe la televiziuni și-și face o injecție prealabilă de anesteziere a buzelor. Ca să nu se mai jâmbească-ntruna. 😉

 6. Aveti viziune, imi place dar cred ca pentru a vedea bubele rele si neajunsurile din turismul romanesc, ar trebui sa mergeti si dvs in concediu in Romania, dar nu in calitate de ministru – dupa un concediu petrecut oriunde in Romania doar ca simplu cetatean care te lovesti de lipsa infrastructurii, camere infecte, plaje murdare si, e drept. peisaje..dar care au toate tarile. Iarn noi nu avem exact ce au toate tarile: oameni care vor sa faca ceva, nu doar sa priveasca dintr-un anumit unghi si unde sa scrie ca ” festivalul cailor salbatici” este un eveniment sau se doreste a fi ceva maret cand in urma cu cu 1 luna de zile se omorau caii salbatici si doar oamenii simpli incercau sa protesteze. Apropo,de atunci si pana acum aveti idee cati sai au mai fost omorati?!? Bineinteles ca nu! Sunteti un ministru ce faceti parte dintr-un minister cu probleme mult prea mari…pacat!
  Pacat, pe hartie totul arata atat de frumos, daca n-as vedea realitatata in care traim zi de zi..cu siguranta v-as cred toate vorbele dulci si planurile marete care nu vor fi impliite niciodata!

  • ..Ce nu va place la mare, stimate, domn ?
   Eu, impreuna cu alti 200.000 de romani, suntem multumiti. Desigur ca seara, plajele sunt presarate cu hartii si peturi. Nu avem nici un viitor daca il degrevam pe cetateanul anonim de orice responsabilitate si il incarcam cu aceasta, doar pe politician. Culmea este ca, exact cei care fac proiecte si le implementeaza, tot in ei se trage.
   Am mai spus (machiavelic) că avem nevoie de o criză adevărată ca să ne vină mintea la cap.

 7. 1 .Intrucat este clar ca Delta este puctul nostru turistic forte, trebuie exploatat, in continuare, cu si mai multa energie.
  2. Am urmarit, in urma cu cateva zile, o emisiune a d-lui Cristoiu, la care a fost invitata d-na Udrea. Nu vreu sa vorbesc despre ceea ce a fost bine. In schimb vreau sa ii fac o recomandare d-nei Udrea, si anume aceea de a nu se grabi la pronuntarea unor cuvinte. Uneori are tendinta de a scurta cuvintele, asa cum militarii pronunta ” geal” in loc de ” general”.
  3 La emisiunea respectiva a d-lui Cristoiu a fost invitat ( nu concomitent cu d-na Udrea) si dl. Dan Diaconescu. Cu debitul verbal al d-sale, demn de al unui crainic sportiv de la radio, dl. D.D. va pacali destul de multa lume. In schimb, si-a facut cunoscuta si infantilitatea politica, prin aceea ca vrea sa formeze Guvernul, dar in statutul partidului sau este trecuta prevederea ca NU SE VA ALIA CU NICIUN ALT PARTID. Cum a obtine ,singur, 51% di voturi este imposibil, ramane varianta ca D.D. nu prea stie ” cu ce se mananca politica”.
  4. Legat de intrarea in politica a d-lui D.D. remarc faptul ca DNA tinde sa devina o TRAMBULINA DE LANSAT PRESUPUSI INTERLOPI IN POLITICA. Pana acum avem doi: dl. Gigi Becali si dl. Dan Diaconescu. Ar fi bine ca DNA sa alega una dintre variante: ori are suficienta ” munitie ” atunci cand pune catuse unor indivizi, ori o lasa balta.
  5. Se vorbeste, deocamdata neoficial, despre renuntarea de catre PDL la culoarea PORTOCALIE, pentru culoarea VERDE. Intr-un reportaj am vazut chiar si niste pungi din plastic , de culoare verde( o nuanta cam stearsa), cu insigna PDL. Eu cred ca ,daca tot vor sa schimbe culoarea, atunci sa aleaga culoarea VIOLET. Mai toti sefii PDL au cravate de culoarea VIOLET, iar in legatura cu aceasta culoare au fost ” tocati” saptamani in sir, pornind de la opinia d-lui Hrebenciuc precum ca, in anumite zile, PDL foloseste aceasta culoare pentru a-si crea anumite avantaje poitice.
  6. Puterea unei porecle de a caracteriza un om este foarte puternica. Din acest motiv am sustinut ca , de exemplu, dl. Antonescu sa nu mai fie numit in diverse moduri ( Porumbacu, Repetentul etc.) ci doar , asa cum l-a botezat, dupa cate stiu eu, dl. Zapata , si anume PUTUROSUL. Cred ca , mai bine decat atat, nu se putea spune despre respecivul. Am facut aceasta introducere pentru a-mi arata dezamagirea ca, la o emisiune a Realitatii, atunci cand dl. PNL-isto USL-ist Nicolaescu a spus ca participarea d-lui Presedinte Basescu la Ziua Marinei era obligatorie, ca sarcina ” de serviciu”, dl. Toader , invitat din partea PDL nu a avut inspiratia sa ii spuna ca, daca tot vorbim de sarcinile oamenilor politici, de ce nu aminteste si de faptul ca PUTUROSUL lipseste la peste 95% din sedintele de Parlament, la care ar trebui sa participe?

  • da, da,…. in niciun caz verde, decat doar daca se declara ecologisti 🙂

  • DNA este o trambulină preliminară și fără voie, ADEVĂRATA trambulină, atent construită și cu destinație precisă, este TELEVIZIUNEA.
   Televizunea, este ,,îngerul și demonul” civilizației moderne și lucrează după principiul ,,eu te-am făcut, eu te omor….dacă”. 😉
   Aproape nimic din show biz nu este conform cu ceea ce vedem și auzim, aproape tot este un imens fâs sau kichi.
   La fel este și în lumea politică, cea care se parazitează reciproc cu televiziunea, pentru bani. Cât mai mulți. Împreună se stimulează/potențează reciproc, azi se ridică, mâine se coboară, funcție de interesele de moment.
   Dacă lumea ar fi, prin absurd, mult mai inteligentă și mult mai educată, politicienii, vipurile și televiziunea ar arăta cu totul și cu totul alfel.
   Ataete, vorba lui sebi. 😉

  • ..Domnul Toader este reprezentantul părții din PDL la care IQ-ul, busola și coloana vertebrală nu sunt elemente definitorii.
   Când își vor da seama că au nevoie de Cristi Boureanu, s-ar putea să fie cam târziu.

 8. In primul rand Delta a ajuns o groapa cu gunoi unde tot fac legea pescuiesc majoritatea cu electricitate , gaz unde vezi cu ochi peturi aruncate peste tot !!! ar treb sa se investeasca in niste automate de reciclare a peturilor in orice magazin !!

 9. Foarte buna initiativa.
  Exista o fraza in acest post care supara putin la “urechi” :
  “Organizăm un eveniment care să o pună în valoare şi să promoveze Sulina, Festivalul cailor sălbatici din Delta Dunării, care se doreşte unul dintre cele mai importante eveniment folk la nivel naţional.”
  Poate ca ar fi necesara o reformulare spre a delimita evenimentul folk de restul cailor!
  Felicitari pentru nivelul civilizat de exprimare a opiniilor pe acest blog!

 10. Exigentile si masurile de diminuare a fraudelor la bac sunt special luate dupa iREALITATEA TV.

  Un oarecare “jurnalist” dela catavencu spunea ca ministrul FUNERIU doreste intentionat aceste masuri transformând ROMANIA intro tara de capsunari.
  A explicat ce inseamna capsunari, meseriasi si muncitori.

  Pe acest indivd il durea ca nu mai sunt candidati la facultatile private unde dipolmele se cumpara si probabil acesta are cursuri si isi vinde litografiile scutind asa zisii studenti de prezenta.

  Mama Mia unde a ajuns PROSTIA in ROMANIA.

  Ministrul FUNERIU este apreciat in lumea academica din LAUSANNE si ZURICH.

 11. @ion adrian
  Răspuns la intrebarea pusă la ora 04:09
  Birocratia sistemică, instituțiile redundante, instituțiile suprastatale, contributorii olimipiadelor si marilor competiții internaționale, televiziunile, clienții politici, firmele căpușă, asistatii sociali, pensionarii, agricultorii (occidentali) , ministerele de forta, fabricantii de arme, furnizorii de utilități publice subventionate, ONG-urile, partidele politice, institutiile financiare si de asigurari de tip pilon ,,injectate” cu fonduri publice pentru a stimula consumul (gen Lehman Brothers) , evazioniștii fiscali, contrabandiștii și traficanții, speculatorii transfrontalieri si nu în ultimul rand, bancile private care practica un adaos exorbitant.
  ..Și mar fi și alții, dar nu-mi vin în minte. 😉

  • …..televiziunile, prin contracte de publicitate din fonduri publice

  • reiau : ….și or mai fi și alții, dar nu-mi vin în minte.

  • Asa dar cei care nu produc valoare adaugata si consuma. La noi spre ex o categorie ar fi asistatii sociali fraudulosi . Ma intreb insa care este ponderea bancilor in tot acest carusel al hotiei ? Pentru ca daca primele tin de populism si mite electorale si se pot destul e usor elimina de fapt reduce daca exista vointa politica, in cazul al doilea fiind vorba de O PROBLEMA SISTEMICA , foate greu si de inteles apoi de urmarit itele si apoi de taiat unghiile si scos dintii. 🙂

   Adica daca cu adevarat BNR ar fi facut cele de care este acuzata(nu inteleg de ce ar fi facut-o) intr-un link de mai sus, atunci acest fapt ar deveni un foarte bun exemplu al celor spuse de mine mai sus.
   Ata ete.

 12. @
  ZeV

  Buna Ziua

  Cine este acest felcer acer apare foarte des la iRTV si face consultanta pentru medicina de urgenta ?

  Si nu am inteles ca si la IASI aveti un MAZARE, este vorba de cine ?

  Merci

  • 1. …Cred că întrebați de Tudor Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al spitalului de urgență. A fost în PSD, a plecat la UNPR, după care, a ajuns ,,în barca” lui Voiculescu Felix.
   Este un adevărat jolly joker , unde sunt ziariști, hop, apare și el, umblă pe stradă și pe culoarele primăriei îmbrăcat numai în halat, cu stetoscopul la gât și cu tensiomentrul în buzunar. Este nonșalant în orice situație și cu oricine, nu are scrupule, dar este un medic bun.
   2. ,,Mazăre” al Iașului, în versiunea soft, este Gheorghe Nichita, un mare ctitor de biserici (cum ar fi cea de la Seminarul Teologic), finanțator al Mitropoliei, dar și al….fotbalului (de doi bani reali) ieșean.
   Din păcate, este coautor la monstrozitatea de pe versantul sudic al Palatului Culturii. 😉

  • ….Am spus ,,cred”, pentru că eu, rareori mă uit la iRTV. De regulă, la unele știri . Când încep cu generice parcă desprinse din filme împănate cu acorduri muzicale grave, menite a semăna groaza cu orice preț, în preambulul unor informații-șoc de retardați mintal, schimb instantaneu. Nimic nu mă enervează mai tare, nici măcar relenovela și maneaua. 😉

  • @
   ZeV

   Am inteles si va multumesc.

   Gabi GRIGORE probabil va candidai la Primarie si orasul va arata altfel.

   Nu am inteles prea bine despre monstrul din partea sudica.

   Merci sau puteti sa-mi scrieti pe e mail solicitându-l de la administratorul blogului.

   O zi buna, la noi este 34 grade Celsius

  • Bei Zev, Nichita nu-i Mazăre!
   Nichita a fost este şi va rămâne un BIG ROBINET! CU ROZETĂ!
   🙂 🙂 🙂

 13. Desi nu-mi sunt dragi agentiile de ratig trebuie sa recunosc ca ele sunt necesare dar tb sa fie serioae si credibile. Cred ca Standard&Poor’s are niste probleme sau daca nu, le are Fitch ca doar ce s-a intamplat in economia reala a USA ptr ca Fitch sa mareasca ratingul retrogradat se S&P?

  • 1. ….TREBUIE să înceteze cotația liberă a acțiunilor la burse, altfel decât în urma publicării datelor de bilanț, la intervale precise.
   2. Cursul stabilit de băncile naționale, nu trebuie să mai poată fi influențat de speculatori și bănci private.
   3. Trebuie interzis capitalului să părăsească țara de origine, sau țara în care produce, dacă prin asta distruge o investiție cu locuri de muncă, altfel decât prin constatarea falimentului sau a pierderilor semnificative și sistematice. Dacă salariații și sindicatele nu acceptă restructurări, abia atunci, prin sentință judecătorească, se poate închide acea capacitate. Vezi cazul NOKIA, cea care poate pleca oricând și din România, dacă i se scoală patronului.

  • …sau dacă pleacă, să plătească de să-l usture. Mama lui de obsedat de profit maxim, în detrimentul pu….imii, pardon, populației.

  • Interesant ZeV,
   Dar care este baza principiala , teoretica ptr asemenea decizii?
   PS. 1.Jocul bursier nu cred ca trebuie interzis caci el este colateral cam cum ar fi daca niste chibiti la ruleta ar paria intre ei pe culoarea care va iesi .
   Astfel:
   a) Actiunile iti permit activitate economica reala adica decizie daca ai un pachet mai mare si produc deasemeni dividende(profit).
   b) Investitorii intr-o activitate lanseaza oferte de actiuni majorandu-si capitalul exact precum un stat vinde bonuri de tezaur, si primi si statul imprumutand de la populatie, si atunci speculatorii care cumpara sprijina capitalizarea intreprinderii.
   Nu cred ca se poate elimina activitatea pe credit fara sa ne intoarcem mult in urma, asa cum nu putem lucra doar cu acoperire in aur in economie cu valori reale de zeci de ori mai mari decat rezervele mondiale de aur. Rugina avea aceiasi dreptate teoretica ca si Cojocaru in planul sau de privatizare(pe care il descoperisem cu cativa ani inaintea lui adica prin 1985 la cofeneaua Colibri de pe Calea victoriei starnit find de un amic filozof poet sau mai bine poet filozof) dar din pacate fiind vorba de utopii din punct de vedere practic intrun regim economic liberal
   2. Cursul nu poate fi altfel decat liber ca si actiunile, banul fiind de fapt un instrument similar;

   3. De acord cu principiul spus de tine la pct 3 dar cu proceduri clare si motivate si motivatii de principiu corecte chiar exista.

   Desigur ca actiunile speculative oneroase si atacurile asupra unor monede sau economii trebuie drastic puse la stalpul infamiei, si in SUA erau legi stricte pana cand tot sistemul lor a fost dat peste cap de borfasii si rechinii marei finante speculative cu complicitatea unei clase politice putrede si corupte , clase care existand in aceasta forma creaza conditia nenorocita pentru aparitia tuturor marxismelor.

 14. TRANSALPINA
  Un drum mirific este pe cale de finalizare, astfaltat fiind in proportie de 98 %.
  O cale de acces spre rai, la inalțimile amețitoare ale necuprinsului situate dincolo de 2100 metri, cu 300 mai mult decât Bâlea Lac.
  Drumul traversează Parângul, cuprinzând Valea Jiului și valea Oltului și este deja apreciat mult mai pitoresc decât Transfăgărașanul.
  În mod surprinzător, iRTV a prezentat publicului acest traseu, fără a spune totuși un cuvânt despre autorii acestuia.
  Desigur că meritul realizării lui revine exclusiv, Sfântului Duh. 😉
  ..Când sunt în schimb filmate peturi pe plajă, atunci apare instantaneu vinovatul : doamna Udrea. Și odată cu ea, în mod evident, Emil Boc și Traian Băsescu. 😉

  • …Legate de proiectul PALAS ? 😉
   Mi-am exprimat părerea în mod repetat.

  • @
   ZeV
   Stimata

   Care este situatia cu noul candidat Gabi GRIGORE ?

   Se pare ca este imaginea de viitor pentru IASI.

   Merci

  • Domnule STEFAN, domnul GRIGORE este inca necopt pentru o batalie cu Gheorghe Nichita. Sincer sa fiu, nu stiu pe cine poate propune, in mod credibil, PDL.

  • Hihihi!
   Este candidatul cel mai potrivit!
   Vă rog să nu-l schimbaţi!
   Este mai mult decât potrivit!
   Hihihi!

   😀 😀 😀

 15. ion adrian
  Continuare de la 05:04
  …Mi-am mai amintit ceva… o parte ÎNSEMNATĂ a datoriei publice, intră în PROFITUL EXCESIV generat de COMPORTAMENTUL MONOPOLIST, care urcă artificial prețuri și servicii.
  Vezi cazul medicamentelor mult prea scumpe, SUBVENȚIONATE DE stat, prezentat incorect de televiziuni. CNAS si Presedintele au perfectă dreptate, distribuitorii de medicamente trebuie plesniți în moalele capului, iar industria farmaceutică ar trebui renaționalizată.
  Liberalii populiști, atunci când tot aruncă la disperare, doar doar or prelungi agonia sistemului, ideea pachetelor de stimulare a consumului, se gândesc, în realitate, la PROFIT. PROFIT SUBVENȚIONAT DE STAT ! Adică de fraierii nației, mulți și (cred ei) proști , trăitori toată viața cu frica neplății ratelor la banci, pentru ca O MINORITATE să se destrăbăleze în paradisuri scumpe , EI, Atât și nimic mai mult.
  Am văzut avionul lui Donald Trump, un Boeing 757 cu placări interioare din aur. Le ce i-o fi folosind frate, că nu pricep ? Cred că ne pierdem cu toții mințile. O mână de oameni cu un creier și nevoi comparabile cu ale celorlalți, acumulează MULT MAI MULTE RESURSE DECÂT LE ESTE NECESAR PENTRU A TRĂI. Ei sunt CREDITORII (sau ASPIRATORII de resurse planetare), iar noi, majoritarii plătim pentru ,,nivelul” lor de trai, până la adânci bătrâneți ! S-a creat o struțo-cămilă grotescă compusă din marii capitaliști/bancheri și sistemele populiste bugetofage de clienți și dependenți/asistați economic, social și politic , care DEVOREAZĂ resurse necuvenite sau peste limita lor de saturație!
  Noi, cei din ,,clasa de mijloc”, trăim cu iluzia că o ducem bine, sub această ,,umbrelă” , pe fond, nemiloasă, care ne lasă-n stradă cât ai clipi din ochi, dacă devenim, insolvabili. Întreaga ,,prosperitate” mondială se bazează pe fumul iluziei și valorilor virtuale, extrem de volatile când bate vântul recesiunii, de altfel, INEVITABILE.
  ,,Calea Băsescu” de austeritate bugetară este tot mai mult preluată, în întreaga Europă. Ce să stimulezi, când există precauție generalizată ? Nu faci altceva, decât să amputezi resurse bugetare, reducând , de exemplu, taxe, pentru că, veniturile nu vin automat pe fond de instabilitate și neîncredere.
  Liberalii ar trebui să se ascundă în cele mai adânci peșteri, după bătaia de batjocură din anii de ,,duduială economică”. După cum se vede , nu sunt conștienți nici acum de (i)responsabilitatea lor tăriceano-vosgănească.
  A venit vremea cumpătării, ecologiei, competenței, creativității și productivității. Economia reală, investițiile cu mare impact public/social și educația trebuie repuse în drepturi dacă vrem să avem viitor, noi și copiii noștri.
  Și nu în ultimul rând, a venit timpul ca o casă să ajungă DIN PRIMA la destinatarul final, cel care are nevoie REALĂ de locuință. Pentru asta, se poate promova o lege care să stipuleze imposibilitatea înstrăinării unui imobil NOU, timp de 10 ani. Mai ales, casele subvenționate.

  • @
   ZeV

   la noi este 34 grade, o adevarata canicula deci stam la interior si luam aperitivul, vinul rosé si legume, ardei rgrasi, morcov, conopida si iaurt bulgaresc.
   Suntem invadati de produsele bulgaresti si unguresti.

   Branza Bufalo este la moda, vacile au fost aduse din ROMANIA de un agricultor din GRISON si prepara cea mai buna MOZARELA.

   Deci caldura ne permite sa petrecem timpul sub coopertiana terasei.

   Pe Buna ziua IASI la articolul Fenechiu si Sinescu un comentariu interesant

   Purtatorul de galeata sau de apa vinde PALAS
   Este vorba de acest sud de palat ?

   O seara buna

  • ZeV, te superi dacă i-am tras un pic la gioale Macoveascăi?
   Că cică se vrea Primăreasă de Capitală!
   Hahaha, hihihi!

  • sebi
   No problem, coafura , pardon, Monica, rezistă. 😉
   Oricum PDL scapă de perspectiva rușinii, aruncând în arenă un candidat cu mai puține șanse, oricare ar fi el, decât…… Blaga. Prin urmare, după exemplul USL-ului, poate susține un catindat ,,endependent”. 🙂

  • ion adrian
   Ba da, jocul bursier TREBUIE interzis. La ce folosește că tranzacționezi șim pulverizezi acțiuni, de multe ori, în contrasens cu evoluția ecomomică REALĂ a companiei ?
   DA, cotării la bursă, dar valoare acțiunii trebuie să fie intrinsec legată de calitatea funcționării companiei și de performanța managerială și nu de interesele speculatorilor.
   Cursul monedei nu am spus să fie fix, ci să depindă , decizional, de băncile centrale și de autoritățile financiare ale statelor responsabile, constrânse prin Constituții să se încadreze în anumite limite de deficit și grad de îndatorare. Nu de speculatori sau bănci private cu unicul obiectiv, PROFITUL.
   Ai spus bine ,,activitatea pe credit”. Așa e, Ioane, activitate și nu consum.
   Băncile să finanțeze CU PRIORITATE activitatea economică privată, ÎN CONDIȚII AVANTAJOASE ȘI PENTRU COMPANII…nu numai pentru bănci.
   Acest lucru, dublat de autorități responsabile, adică nepopuliste, poate reduce presiunea datoriilor suverane.

  • ZeV,
   Asta era si pe timpul lui Ceasca si cei care doreau sa faca afaceri imobiliare faceau prin coruptie(e ca si cu prohibitia din SUA) iar omul corect a carui familie crestea era legat de maini.
   Vezi ce usor este sa calci stramb. Iadul este pavat de intentii bune.
   Calea de mihjloc, calea intelepciunii chiar si in economie este drumul. 🙂

 16. Buna seara. Pe malul stang al Dunarii se afla si santierrul Naval Sulina.Este o lacalitate interesanta din punct de vedere turistic.Cu aceasta ocazie doresc sa-mi exprim punctul meu de vedere despre Rosia Montana.Si eu am rezerve ca aurul din Rosia Montana sa fie eploatat de o firma straina si aproape numai in avantajele acesteia.Nu inteleg de ce miliardarii autohtoni,Dinu Patriciu,Tiriac,Dan Voiculescu,Gigi Becali,etc,daca sunt cu adevarat patrioti,sa infiinteze o societate comerciala si ei sa preia exploatarea zacamintelor aurifere din zona Rosie Montana si pe buna dreptate mult discutata.Ma face sa cred ca afacerea cu canadienii este neeconomicoasa ,cu o redeventa simbolica de 2%,ca si exploatarea de catre austrieci,O.M.V,incheiata in perioada domnului Adrian Nastase, 2000-2004,cu o redeventa de numai 6% fata de media europeana de 15%,unde perdem anual 600 milioane euro.Cred ca nu este cazul sa ne grabim,pentru ca un contract odata incheiat intre partile contractante devin un document ce nu va mai putea fi reziliat.

 17. ZeV,
  Mai gandeste-te . Daca interzici cumpararea si vanzarea de actiuni in orice moment si de oricine, poti sa si inchizi bursa si sa te intorci la legea deszoltarii planice si proportionale. Desigur, si repet asta, tb interzise si sanctionate dur speculatiile oneroase care pun competitorii in situatii de neegaliate altele decat inegalitatea normala la care conduce cantitatea de actiuni detinuta de oricare din cumparatorii/vanzatorii pe bursa(observi ca am eliminat termenul de joc 🙂 )

  • Cat despre banci revin deasemeni, totul este in regula , ele lucreaza cu banii clientilor care astfel le crediteaza , dau dobanzi dar si imprumuturi de la care iau dobanzi. Totul este marja de profit si asta trebuie controlata impiedecand monopolul bancar prin liberalizare maximala dar precauta.
   Infine, eu dau aici niste directii si desigur ca de la ele se pot scrie tomuri. 🙂 Dar este treaba celor cslor ca Andreea Vass.
   By the way, este o realitate fantastica faptul ca teza lui Riemann (Asupra ipotezelor care stau la baza geometriei) nu are decat vreo 8 pagini(1868), iar marele matematician Dedekind, am citit asta pe undeva, dezvolta ideile acesteoia intrun tom de multe pagini si pe care-l intituleaza cu modestie cam in genul Comentarii la teoria lui Riemann.

  • ZeV,
   Motorul dezvoltarii in real si in conformitate cu natura medie umana este lenea si lacomia(cu stiinta este altceva).
   Inteligenta omului politic este ca sa faca ca acestea doua sa lucreze implicit si in interes public social, ca in cel personal este evident ca lucreaza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *