Romania poate pierde 2,5 miliarde de euro din cauza prostiei USL

L-am vazut pe Premier asumandu-si ieri, cu mare veselie, decizia Comisiei Europene de a aproba prelungirea cu un an a datei limita pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene, Romania avand posibilitatea sa absoarba efectiv banii pana la sfarsitul anului 2016. Atitudinea sefului Guvernului este insa una profund ipocrita, de vreme ce la inceputul lui februarie bagateliza acest lucru negociat de Presedintele Basescu. Spunea ca nu ne ajuta cu mare lucru, pentru ca ieri sa observe ca aceasta masura ar putea aduce in Romania 1,5 – 2 miliarde de euro, bani care altfel ar fi fost pierduti.

In ritmul acesta, ma astept ca Premierul sa-si asume in curand si negocierea a 40 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Asta desi in urma cu trei luni se plangea ca este foarte mica. Acest tip de atitudine dovedeste ipocrizia si cinismul de care da dovada Executivul in comunicarea catre public, mergand pe principiul ca nu conteaza adevarul, ci doar perceptia.

Ii atrag atentia Premierului ca stirea adevarata privind fondurile europene nu este cea pe care ne-a oferit el, ci faptul ca Romania poate pierde din start 2,5 miliarde de euro din cauza incompetentei Guvernului USL. Principiul n+3 se refera doar la data finalizarii implementarii proiectelor, nu si la momentul contractarilor. Asa se face ca, in acest moment, Romania are contracte semnate de 74,4 miliarde de lei din totalul de 84,9 miliarde de lei alocate de Uniunea Europeana pentru exercitiul bugetar 2007-2013. Situatia de la sfarsitul lui aprilie o puteti vedea aici. Deci, Executivul mai are de semnat contracte de peste 10,5 miliarde de lei pana la sfarsitul acestui an. Si nu vad pe nimeni grabindu-se in acest sens sau explicand ce fel de contracte ar urma sa fie semnate. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca, pentru a maximiza sansele de absorbtie totala a fondurilor structurale si de coeziune, ar fi bine ca procentul contractarilor sa fie undeva spre 120%.

Le cer public atat ministrului Teodorovici, cat si Premierului Ponta sa accelereze procesul de contractare, mai ales ca proiecte exista – s-au depus proiecte de 275 de miliarde de lei prin comparatie cu suma de aproape 85 de miliarde de lei avuta la dispozitie.

De asemenea, ii cer public Premierului Ponta sa anunte data la care se vor debloca Programul Operational Sectorial Transporturi si Programul Sectorial Operational Cresterea Competitivitatii Economice – acestea sunt blocate de aproape un an, iar absorbtia efectiva in cazul fiecaruia dintre cele doua nu ajunge nici macar la 7%. In cazul in care nu exista o asemenea data la care cele doua progame care insumeaza peste 31 de miliarde de lei (peste 7 miliarde de euro) sa fie deblocate, Prim-ministrul ar trebui sa-i demita de urgenta pe ministrii care le gestioneaza (ministrul Transporturilor si ministrul Economiei). O remaniere se impune de urgenta in cazul ambilor ministri de vreme ce intr-un an nu au reusit sa faca absolut nimic pentru rezolvarea acestei probleme a blocarii fondurilor.

8 thoughts on “Romania poate pierde 2,5 miliarde de euro din cauza prostiei USL

 1. O remaniere? O da, este extrem de necesara, dar, nu numai la cele doua ministere, ci si la min. Turismului unde totul este dezastru de cand Grapini a fost numita! Si daca stam bine sa ne gandim, niciun ministru USL nu a demonstrat pana in prezent c-ar fi competent.
  Visul romanilor cu discernamant, este unul singur: sa nu mai auzim de USL niciodata! Ce ziceti , avem sanse? Poate ca da, dar ce punem in loc? In niciun caz PDL, dar ce ziceti de Partidul Miscarea Populara? 😉

 2. cu e.u. presedinte… hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… adio pdl ! hihihhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 3. PDL- Blaga se autodesfiinteaza!
  Aceste gesturi disperate cu demiterile – mai nou se cere de catre una din prostovanele de la conducerea PDL si demiterea Elenei Udrea – nu fac decat sa ne arate neputinta lor si ca, nu pot sa depaseasca adevaratii vectori din partid chiar daca sunt doar simpli membrii PDL!
  Ei nu pot intelege ca un politician de calibrul Elenei Udrea nu ai cum sa-l egalezi macar, daramite sa-l depasesti!!
  Asta este, sa-si asume acest dezastru si sa incheie socotelile mai repede cu acest partid. Vor veni altii si il vor readuce la lumina rampei, va straluci pe scena politica… dar nu cu Blaga si echipa lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *