Ritmul de crestere al turismului romanesc a incetinit foarte mult

Institutul National de Statistica a prezentat astazi datele privind evolutia turismului romanesc pe primele patru luni ale anului. Acestea sunt foarte ingrijoratoare: ritmul de crestere al turismului romanesc a incetinit extrem de mult fata de anii trecuti. Daca intre 2010 si 2012, cresterea a variat intre 9,3% si 16%, pe fondul investitiilor masive in infrastructura de turism, avansul pe primele 4 luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut este de doar 2,7% la innoptari si 6,9% la sosirile in unitatile de cazare. In ceea ce priveste numarul de turisti straini, cresterea este si mai mica: doar 1,1%. Si asta in conditiile unei ierni foarte prielnice pentru sporturile montane si a desfasurarii la Brasov a Festivalului Olimpic al Tineretului European, cea mai importanta competitie sportiva organizata in Romania in ultimii 30 de ani.
Luna aprilie consemneaza evolutia cea mai slaba din 2013: numarul sosirilor a crescut cu 4%, dar innoptarile au scazut cu 5,7% fata aceeasi perioada din anul trecut. Mai rau, numarul turistilor straini este cu 7,6% mai mic fata de aprilie 2012.
Toate acestea sunt semne ca turismul romanesc mai functioneaza doar din inertie. USL reuseste, din pacate, sa anuleze in foarte mare masura progresele inregistrate de Romania in mandatul meu de ministru al Turismului si apoi de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Secretul „succesului” USL este nepasarea fata de acest domeniu. Aceasta se manifesta brutal prin blocarea tuturor investitiilor importante si a tuturor proiectelor de promovare turistica a Romaniei. Cu doar 4 milioane de euro alocate pentru dezvoltarea infrastructurii, in conditiile in care numai turismul montan ar fi avut nevoie de 60-70 de milioane de euro, si cu aproape niciun demers de promovare a brandului turistic (desi mai exista peste 55 de milioane de euro pe care ministrul delegat pentru Turism le are la dispozitie) nu poti face performanta. Din contra, transmiti un semnal extrem de prost de delasare si demotivezi astfel si posibilii investitori privati.
Singurii care ies castigati din aceasta situatie dezastruoasa sunt Radu Mazare si prietenii sai, care au obtinut PUZ-ul mult dorit pentru Mamaia, putand acum sa construiasca nestingheriti pe plaja. Felicitari, USL: ati reusit sa puneti si turismul romanesc pe butuci!

7 thoughts on “Ritmul de crestere al turismului romanesc a incetinit foarte mult

  1. Cata dreptate aveti doamna Elena.. Dar nimeni nu se gandeste la binele tarii, la binele tinerilor… Tara incepe sa se rupa in bucati si lumea fuge din ea… In general eu ca tanar.. prefer sa plec in alt spatiu decat in romania.. in romania nu te poti realiza pentru a iti face un viitor.. vreau mai mult de la mine vreau ceva mai bun pentru mine.. O sa ramana o tara fara cainii!1 Rusineeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!

  2. Ca tot ce e bine sau bun, ramanad sa creasca ce este rau si murdar precum ciupercile dupa ploaie.

  3. Nu numai ca baba Frapini nu s-a zbatut niciun moment sa aiba mai multi bani la alcatuirea bugetului de Stat, ci, dimpotriva,a vrut sa distruga si ceea ce cu mare efort a inceput Elena Udrea. Doar niste minti bolnave nu doresc sa invesesteasca in acet alt fel de aur al Romaniei, TURISMUL ! Iar aici l-as adauga in primul pe Dottore care ar fi primul care ar trebui sa-si prezinte demisia dupa peste un an de guvernare catastrofala in timpul careia nu s-a inregistrat niciun plus ! LOCURILE DE MUNCA pe care le-ar fi creat turismul pentru finalizarea proiectelor din guvernarea trecuta si pe care USL le-a promis, nu exista nici macar pe hartie…Romania e intr-un haos guvernamental incredibil : toti au bani, toti fura, iar tara stagneaza ingrijorator…Jos Dottore !

  4. @ MADA
    Nu, nu la moderare pe aici ma refeream, ca doar nu sunt moderat ci la rapida afisare a comentariului meu la subiect pe blogul lui pe blogul lui Dancu. 🙂

    Administrator:
    Am observat, greseala mea 😀 .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *