Retrospectiva anului politic 2013. Așteptări de la 2014

2013 a fost, pentru foarte mulți dintre români, anul marilor așteptări și speranțe. La finalul lui, câteva concluzii sunt evidente.

1. USL și premierul Ponta nu-și pot îndeplini promisiunile făcute românilor. Nu au viziune, nu au o strategie economică, pentru a suplimenta veniturile au ca singură soluție creșterea taxelor și impozitelor. Așa s-a ajuns la insolvenţa ori falimentul a aproape 150.000 de firme și la apariția a 46.000 de șomeri noi față de anul 2012. A scăzut puterea de cumpărare, nu s-au mai făcut investiții, nu s-au atras banii europeni prognozați. În concluzie, românii au trăit mai greu deși USL, Ponta și Antonescu, le-au promis că vor trăi mai bine.

Toate acestea ne conduc la o singură concluzie: anul 2014 va însemna anul căderii electorale a lui Victor Ponta, chiar dacă acum sondajele încă îl arată ca fiind foarte popular. Așteptările și speranțele românilor au fost înșelate și premierul va fi cel care va răspunde, aceasta înseamnă că Victor Ponta va încerca să trimită pe altcineva în competiția pentru Președinție, știind că eșecul lui ar însemna pierderea definitivă a puterii, precum în cazul lui Năstase ori Geoana.

2. Scandalurile politice în creștere din interiorul USL ne-au arătat că această construcție politică nu mai are viață foarte lungă. Ele sunt rezultatul direct al implacabilei decizii a PSD de a avea candidat propriu la prezidențialele din 2014. În această logică, Crin Antonescu și liberalii săi vor forța cât de curând o ruptură în interiorul USL, sperând să coaguleze electoratul lui Traian Băsescu dar și pe cel de centru-dreapta. Șansele sale de reușită sunt însă mai degrabă reduse ca urmare a asocierii de câțiva ani cu PSD și cu Dan Voiculescu, dar și drept rezultat direct al participării active la tentativa de lovitură de stat din vara lui 2012.

De altfel, efectele acțiunilor politice și de comunicare ale ultimilor ani se văd în cazul lui Crin Antonescu – acesta a ajuns la un scor de încredere mai mic decât al tuturor posibililor adversari ai săi din PSD și la un nivel mai redus decât al „dușmanului asumat”, Traian Băsescu.

Cei cinci ani de zile de când Crin Antonescu este candidat la prezidențiale, marcati de un discurs tot mai uzat, și de niciun proiect dus până la capăt (nici măcar revizuirea Constituției) arată incapacitatea politicianului de a genera un proiect real pentru România. Iar eu sunt convinsă că prezidențialele din 2014 nu pot fi câștigate fără un proiect de țară convingător. Discursul negativ de tip „Jos Băsescu!” nu mai poate funcționa într-o țară ai cărei locuitori sunt atât de dezamăgiți de conducătorii lor.

3. Nici Opoziția nu a avut un 2013 plin de împliniri. După Convenția Națională a PDL din martie, nu s-a întâmplat mare lucru. Ambițiile liderilor partidelor de centru-dreapta au atomizat opoziția și au făcut-o necredibila deopotrivă în ochii mass media, dar și ai electoratului.

Ne-am trezit în postura de a avea vreo trei-patru candidați la prezidențiale, fără a avea însă un vehicul electoral semnificativ în spate și fără ca vreunul dintre posibilii prezidențiabili să beneficieze de sprijinul explicit al lui Traian Băsescu. E o realitate obiectivă care nu poate fi cosmetizată și care, dacă se păstrează, anulează șansele de reușită la prezidențialele din 2014.

Cu mențiunea că nici acum nu ar fi târziu pentru un proiect unionist, care să ofere o șansă reală de reușită anul viitor, pentruca nu există pe zona de centru-dreapta un candidat capabil să câștige de unul singur prezidențialele, victoria putând veni doar printr-un efort conjugat.

4. Marele câștigător politic al anului 2014 este Traian Băsescu, care s-a reinventat. Președintele a reușit să reprezinte adevărata Opoziție, să împiedice mai multe proiecte percepute de români ca nocive și să recupereze acea conexiune profundă cu poporul.

După peste 20 de ani de politică și aproape 10 ani de Președinție a țării, Traian Băsescu reușește să redevină acum actorul politic providențial pentru electoratul de centru-dreapta. Tot în el stă speranța tuturor celor care vor să evite întoarcerea la „liniștea” lui Ion Iliescu și „partidul-stat” al lui Adrian Năstase.

5. Toate cele patru puncte de mai sus impun o concluzie clară: România are nevoie de un nou proiect politic semnificativ care să ducă mai departe lupta cu sistemul, apărând ceea ce s-a câștigat în ultimii zece ani și continuând să urmărească obiectivul de a genera progresul pe care toată lumea îl așteaptă. Adică o țară occidentală în ceea ce înseamnă funcționarea instituțiilor, nivelul de trai și independenţa justiției.  Acest deziderat se poate realiza în 2014 dacă oamenii responsabili și bine intenționați din politică dar și din celelalte domenii, vor forma masa critică necesară pentru a provoca marea schimbare de care România are nevoie.

Sunt încrezătoare că un astfel de proiect va fi generat în 2014 și simt că există deja starea de spirit propice susținerii populare de care el are nevoie ca să reușească.

23 thoughts on “Retrospectiva anului politic 2013. Așteptări de la 2014

 1. Dupa dezgustul provocat de alegerile interne, se pare ca reinfloreste speranta. Va doresc mult succes !
  La Multi Ani !.

 2. Punctul 3 si 4 sunt cele care ma privesc in mod direct si nu ma pot impaca cu ideea ca PDL a cazut in dizgratia noastra a celor care am votat PDL cu ochii inchisi, atunci cand era condus de oameni capabili. Azi ce avem? 100% respingere. Sa nu mai auzim de ei mai ales in formula actuala.
  Referitor la punctul 4. Basescu creste in sondaje desi nu mai candideaza! Are multe procente peste PDL si este nefiresc.
  Oare Blaga si gasca sa nu realizeaza in ce situatie se afla? Ei intre ei nu vorbesc, nu se trezesc?
  Mai avem o veste buna, Elena Udrea creste in sondaje, desi inca nu si-a anuntat intentia de-a candida la Presdintie!
  Tot ne alegem ceva, nu-i asa? Avem pe cine ne baza pana la urma daca Dreapta este asa debusolata.
  Ce rol mai are conducerea PDL? Dar Blaga cand se stie ca lumina zilei ca Predoiu este candidatul de paie pentru a nu deranja USL?!

 3. In tara asta exista doua mari partide; USL(puterea) si Traian Basescu (opozitia). Lasati comentariile si treceti la treaba! sunteti de tot rasul. nu numai ca nu ati fost in stare sa gestionati tara cat ati fost la putere, nici opozitie nu sunteti in stare sa faceti.
  va admir pentru ca sunteti un politician puternic,lucru demonstrat la alegeri,dar trebuie sa va desprindeti de PDL, partid care nu mai are nimic de spus.
  va doresc un an nou fericit si multa intelepciune

  • Degeaba sint 10 miei cumintii , cind afara stau 1000 de dulaii infometatii

 4. D-na Elena!
  In primul rand doresc sa va urez-scuze pentru intarziere!- LA MULTI ANI! si un an nou cat mai bun! Aratati impresionant si sunt sigur ca ve-ti gasi puterea sa luptati pentru un nou mandat,aveti certe calitati de politician!
  Referitor la analiza politica a anului care se incheie eu zic ca ar fi trebuit,neaparat!, sa mentionati si dezastrul din constructii unde autostrazile exista doar pe hartie si in mintea acestui baietas numit ponta si,mai ales!, lotul de puscariabili care a impanzit atat guvernarea usl cat si partidul marelui “ strateg“ victoras! Nu are rost sa le reamintim numele ,ar fi pierdere de timp si energie!, oricum “mentorul“ lui victoras ,l-am numit aici pe tov.nastase se pregateste de o noua si binemeritata vizita la Jilava! Bineinteles pentru toate furturile si nenorocirile pe care le-au facut intr-un timp record-alooooooooooo! bizonule romanesc trezeste-te,e ceasul al 13-lea!- “vinovatul“ de serviciu este presedintele Basescu! Pana la urma revine in actualitate ,chiar usor adaptata,,o vorba celebra a presedintelui: victorase nici nu sti cat de mic incepi sa fi! Q.E.D!

 5. Celor care vorbesc despre unitatea opozitiei (a dreptei reale) si care cam plang cu lacrimi de cdrocodil pe umarul acestei unitati, eu le spun in prag de An nou:
  Ce ar fi sa conveniti impreuna lasand deoparte orice alt subiect: alegeri, fuziuni, aliante, candidati etc etc asupra unui set minimal de critici si acuze consistente si concrete la adresa puterii si in replica si asupra felulului in care le vedeti rezolvate, dar problema sa fie pusa doar tehnic si concret adica fara conditionare politica, de ex fara :
  daca asta xxxxx este reprosul si asta este raspunsul yyyyyy cu care suntem cu totii 100% de acord, rezolvarea concreta ar presupune urmatoarele deziderate: unitate cu PDL in frunte presedinte de ex Ungureanu sau alt cineva etc etc. Desigur daca sunteti 100% de acord si cu deziderate concrete ca asta exemplificat de mine si altele asisderea(dar ma indoiesc total) le puteti trece , dar nu puneti in aceasta lista deziderate de tipul unor bla-bla-bla-uri de soiul :dorim unitate , puritate etc etc cu care desigur ca nu poti fi de acord macar declarativ.
  Daca nu faceti asta nu meritati nici macar o ceapa degerata 🙂

 6. Azi Victor Ponta prin programul scurt prezentat si prin cele spuse a reiterat continuarea loviturii de stat(lovitura de stat in forma continuata) asupra statului de drept prin indicarea distrugerii totale a regimului Basescu care insa nu cred ca e format din executivul si legislativului USList si nici dintr-un singur om cu niste consilier pe langa el , fara prea mari puteri in stat ci evident puterea de la bun inceput urmarita aia care trimite hotia si coruptia la mititica.
  Sa vad reactia mintior de bibilica, minti proaste sau doar tradatoare din cicatelea opozitia din Romania 🙂

  • PS.
   Asadar:toti azi masoara si numara zilele de detentie ale dlui AN in loc sa inteleaga ca problema fundamentala este: proces politic si deci o crima juridica sau infractiune corect evaluata ptr un fost PM si un bun ministru de externe si atunci este o mare palma si o mare rusine pentru istoria statului nostru.
   Oare mai ramane in continuare poza lui AN pe situl PSD asa cum a fost pana nu demult?
   Se pare ca datorita acestei intrebari repetata de mine si aici si aiurea(chiar si pe blogul lui Nastase care ciudat nu mi-a cenzurat-o) dar la care nimeni nu a avut curajul sa raspunda, caci poza lui Nastase trona ca presedinte al CN al PSD pana si la inceputul acestui an .
   Recunosc ca in final a raspuns azi pe situl PSD se gaseste un CN decapitat adica fara un presedinte ales conform statutului in octombrie dupa ce la momentul cogresului PSD care a fost intre 19-20 aprilie 2013, se alege totusi un nou CN a carui lista este la : http://departamente.psd.ro/lista.html
   Spun decapitat caci nu exista inca nici-un presedinte, postul probabil fiind tinut, probabil ca pana azi in rezerva ptr AN, care cred ca de acum nu mai poate astepta asa ceva:

   Structura CN al PSD(fostul sit unde trona inca post condamnare si post inchisoare poza dlui AN azi modificat):
   http://departamente.psd.ro/structura.html

   PS Acum pariez ca foarte repede pe acest sit unul din acei presedinti pe departamente sau secretatul executiv care nici el nu exista in opinia mea PSD fiind un partid de tip totalitar incalcandu-si propriul Statut dovedind ca acesta nu are semnificatie decat formala si neglijabile.
   Daca nu ma credeti analizati si statutul si comparati cu ce gasiti pe siturile de mai sus:
   http://www.psd.ro/wp-content/themes/psd/pdfs/Statut-PSD.pdf

 7. Bai acestia, chiar vi se rupe de ce a zis azi Ponta sau voi fara orientare de la stapanire nu aveti opinii, chiar sa aiba dreptate sora lui AN cand ne face viermi.
  Hai Lulu astept opinia ta ca o aud mereu dupa si niciodata inainte. 🙂

  • Adica sa te vad si la preludiu si nu doar la postludiu!? 🙂
   Asta asaaa, cu multa prietenie ca avem iubiri comune. 🙂

 8. Noapte buna Madalina ca vad ca sunt lasat sa combat singur si ma simt de multe ori ca un lup stingher aflat intr-o ceata de catelandri. 🙂

 9. Adrian Nastase se poate adresa CEDO daca se considera victima politica. Instantele din Romania nu sunt ultima treapta in dovedirea nevinovatiei unui om.

 10. In continuare tacere dar si cand se va deschide urmatorul fir de discutii ce veselie o sa fie 🙂
  La Multi Ani celor botezati cu numele Botezatorului!

 11. Dar pana atunci sa-mi continui ideile:

  Intrucat nu am aflat inca care este pozitia PDL fata de declaratiile si documentul PSD de ieri dimineata adaug ceva:

  Adaug ceva ce am inteles mai bine abia in seara de ieri si anume daca ieri cand l-am auzit pe Ponta, credeam ca acesta cu chemarea la demolarea a ce a mai ramas din regimul Basescu, din caramizile puse de regimul Basescu adica si de PDL cat a fost condus de Boc, s-a adresat baronilor si coruptilor PSD , am inteles ca de fapt el trebue tradus astfel:
  Corupti, infractori, borfasi, prostituate politice din toate partidele, analisti mincinosi si de fapt intreaga jigodime nationala, aliniati-va in spatele meu si al PSD contra lui Basescu si a justitiei care mai vrea sa fie libera si sa judece in interesul adevarului adica al romanilor.

  Astept in continuare pozitia PDL caci eu spre deosebire de multi nu sunt multumit doar cu referirile punctuale la AN si ma intreb daca impartasiti si voi ingrijorarea dlui Algica sau va lasa rece cum incep din ce in ce mai mult sa cred lucru de altfel constatat de dl Basescu

  Transcriu comentariul excelent al dlui Algica:

  “Va fi urgie. Sa ne gandim: fiecare judet are cel putin doua sau trei familii de tip Nastase al caror trecut, prezent si viitor -influente si prospere – sunt bazate pe abuz, trafic de influenta si coruptie.
  Intreaga structura administrativa si politica a tarii este acum puternic impregnata de prezenta retelelor de famile sau de influenta. Parlamentul Romaniei insusi este international recunoscut ca cea mai spectaculoasa expresie a coruptiei politice in lume in 2013. Guvernul Romaniei este extensia executiva a acestei retele nationale de coruptie institutionalizata.
  Sunt asadar cel putin cateva sute de mii de romani (multi ajunsi sa aiba la dispozitie cu resurse materiale sau administrativ-politice considerabile) care traiesc in acest moment clipe de panica. Daca mai cade si Fenechiu si/sau Voiculescu in perioada urmatoare, panica se va transforma in isterie. Nu e de gluma.
  Ganditi-va, pentru toti astia e: ori la bal or la spital. Se simt cu spatele la zid, scrupule sau morala nu au avut niciodata, ceva resurse au sa puna la bataie.
  Ce e de facut? Ce am facut si pana acum:
  Spunem public, mereu si mereu, tare si raspicat, oricui vrea sa asculte sau nu vrea, adevarul asa cum este. Exact asa cum este: Avem de a face cu o intreaga patura sociala corupta si parazitara care impreuna cu complicii ei mediatici si intelectuali distruge cancerigen statul de drept, economia de piata si destinul european al Romaniei.
  Sutinem pana la capat orice forma de rezistenta si contra-reactie la acest cancer social, politic, economic si institutional reprezentat stelar de familiile Nastase, Voiculescu & co. Sustinem institutiile statului, ONG-urile, figurile publice, cetatenii privati, pe oricine si orice incearca sa opreasca sau elimine aceasta cangrena.
  Asta e: nici ei nu vor da inapoi, nici noi.

  Asadar dragilor , voi PDL unde va situati: in categoria indicata de Algica cu sintagma ei sau in cea indicata cu noi?

  Astept totusi un raspuns serios caci asta este problema esentiala si nu daca cazul Nastase seamana sau nu( la ce tampit(adica chestia cu asemanarea) subiect de discutie suntem gata sa punem botul) cu situatia dnei Timoshenko, o eroina a Ucrainei.

 12. Doamna Ministru,
  Ati putea valorifica mai bine turismul balnear din Romania.Macar printr-o publicitate mai agresiva.
  Va multumesc,
  Bongioianu Genunea Alis

 13. D-na Udrea ar fi bine sa candidati la functia suprema in stat pentru a continua reformele d-lui Basescu, dar pentru asta reveniti la vechiul look!

 14. S-a cam ales praful de asteptarile celor 7 milioane de romani. Sigur, multi dintre ei erau decedati, din pacate, inca de la vot. Poate totusi exista speranta.

 15. Va felicit pentru tot ce faceti in PMP si pentru ca veti continua proiectele domnului Basescu! Trebuie insa, sa va luati consilieri de imagine (cred ca este mai bine sa renuntati la Breton). Spun asta, deoarece ati inchide gura carcotasilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *