Relansarea construcţiei de locuinţe pentru tineri

Un proiect la care am lucrat vreme de aproape doi ani, important pentru mine, dar mai ales pentru tinerii din România, prinde viaţă. Putem vorbi de relansarea construcţiei de locuinţe pentru tineri şi pentru persoane cu venituri mici, lucrările de construcţii urmând a se efectua din bani ai investitorilor privaţi, şi nu pe banii statului, ca până acum. Parteneriatul public-privat în acest domeniu reprezintă un mare pas înainte, motiv pentru care mă aştept la o creştere exponenţială a numărului de locuinţe construite spre închiriere.

Guvernul a aprobat ieri, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Programul „Construcţia de locuinţe cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat”. Implementarea şi derularea programului va fi realizată de către MDRT, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), prin încheierea de contracte de concesiune de lucrări publice. De ce programul nu a fost promovat cât timp am fost eu ministru? Fiindcă a stat şase luni blocat, pe masa ministrului de Finanţe de la acea vreme. A fost nevoie, se vede, să vină un nou ministru de Finanţe care să îşi asume o soluţie inedită de finanţare a construcţiei de locuinţe, soluţia parteneriatului public-privat.

Sistemul pe care l-am gândit este avantajos pentru toate părţile implicate: tinerii vor putea obţine locuinţe cu chirii scăzute, privaţii fac o investiţie sigură, iar statul îşi îndeplineşte rolul social, dar stimulează şi economia. Să nu uităm că domeniul construcţiilor a avut o contribuţie esenţială la creşterea economică de anul trecut.

Locuinţele vor fi închiriate persoanelor selecţionate în urma aplicării unei grile de criterii. Cei care solicită locuinţă trebuie să nu aibă în proprietate sau în chirie o altă locuinţă în aceeaşi localitate, să deţină contract de muncă şi să aibă o vechime neîntreruptă de cel puţin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie pentru titularul cererii de locuinţă trebuie să fie de cel puţin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie. Valoarea chiriei pentru o locuinţă obţinută prin acest program nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie. Sumele încasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat şi 20% din cuantum revine Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, sunt optimistă în privinţa succesului proiectelor de parteneriat public-privat. Estimez că, începand chiar din acest an, numărul locuinţelor pentru tineri construite în asociere între stat şi privat va începe să acopere cererea mare existentă acum. Mulţi dezvoltatori imobiliari doresc să investească într-un asemenea program şi eu cred că programul poate să aibă imediat efecte cuantificabile.

Aştept cu interes ca şi celelalte proiecte de PPP pe care le-am lăsat la minister să fie promovate şi puse în practică. Aş aminti, în acest sens, realizarea cadastrului general al României, Sala Polivalentă din Bucureşti, aeroportul de la Alexeni, Esplanada şi eco-cartierul Ghencea.

8 thoughts on “Relansarea construcţiei de locuinţe pentru tineri

 1. Relansarea constructiei de locuinte , cred ca dvs reluati acest obiectiv dupa ce 20 nu sau mai construit mai nimic.
  Ce a construit comunistii acum nu pot fi nici macar varuite.
  Daca nu crizuiati toata ziua puteati sa faceti acest lucru cand avea un efect pozitiv in viata oamenilor si electoral.
  Acum la spartul targului degeaba vorbiti nu mai crede nimeni in povesti.

  • Stimate domnule,cred ca sunteti un pic cam dur in afirmatiile dvs; Doamna Elena Udrea a fost si va fi Ministrul Dezvoltarii. A finalizat nenumarate proiecte si nu vad de ce nu l-ar pune in practica si pe acesta; constructia de locuinte pt.tineri,degrevind statul de cheltuieli. Conditiile stipulate in proiect sunt echitabile atit pt.tineri ,pt.investitorul privat cit si pt.Stat. Deci nu fiti reticent,proiectul va prinde contur !

 2. Care relansare?
  O tara in care un magistrat corupt si condamnat ca atare primeste pensie de serviciu atentie nu de contribuabil cio de serviciu este o tara in care relansarea nu se mai poate produce decat cu mitraliera si cu biciul cu noua cozi.
  Asta este parerea mea si ce se intampla azi in toate aceste partide corupte si imputite ma confirma.
  Dar problema este cine are si cine este dispus sa foloseasca mitraliera si biciul?

 3. Incet incet se concretizeaza ideea ca Udrea a avut cele mai curajoase si utile proiecte ca ministru chiar si fata de toata clasa politica care s-a plimbat pe la putere degeaba. Dupa cum vedeti in PDL raman numai cei puternici si devotati partidului. Lasii, curvele, traseistii, tradatorii, rozatorii de ciolan…pleaca exact acolo unde le este locul sub plaria gaurita a USL-ului.
  Nu mai este un secret ca madame Mihaela Popa si cu baronul Frunzaverde traiesc o mandra poveste de Hamor si ca era normal sa-l urmeze, ca orice curca proasta si devotata cardului. Eu, chiar ma bucur ca pdl a scapt si va mai scapa de astfel de neghiobi si netrebnici….As spune ca s-au uzat si oricum mari avantaje n-au adus partidului!! FrunzaUscata asta, era baron in zona lui si este, aducea voturi e drept, dar parca asa cu japca nu era corect si cu amenintari date celor cu functii din judet!!! Hmmm, revin si spun ca PDL se curata de uscaturi.

  • Salutara si incurajatoarea initiativa, ce sper s-o desavarsiti, se adreseaza tinerilor si in special celor cu ceva puncte la C. V. unde, pe departe, au prioritate cei din “zona contagioasa”. Ce se intampla cu restul adultilor, din pacate pentru acestia nu se mai poate face nimic.
   Sunt cetateni de bune moravuri, constiinciosi cu personalitate si demnitate ce pot da lectii de etica si echitate civila, care nu se pricep la afaceri si traiesc la limita saraciei.
   PENTRU ACESTIA CE PROGRAM AVETI ?

 4. de ce se vorbeste mereu locuinte pentru tineri!?dar cei care sunt trecuti de 40 si in perioada lor nu sa construit nimic si niciodata nu au reusit sa isi cumpere un apartament scump, pentru ca plateau chirie pentru casa sau apartament cite 200 E./luna.De unde sa puna de-o parte daca au avut salarii mici si mai ales oamenii care acum au 40,50 nici nu au stiut sa profite ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *