Reducerea CAS – Nu cred până nu văd

În principiu, reducerea contribuţiilor pentru asigurările sociale pentru angajatori reprezintă o măsură de stimulare a mediului de afaceri privat. Ar fi un balon de oxigen pentru firme, mai ales pentru IMM-uri şi ar putea, într-o oarecare măsură, să combată munca la negru.

Din păcate însă, Guvernul Ponta ne-a obişnuit deja cu trei constante:

 1. Ce dă cu o mână, ia cu două. Iar asta am văzut-o din plăcerea continuă pe care o găseşte Executivul în a inventa noi taxe şi impozite, distrugând, practic, economia privată. Taxa pe stâlp şi creşterea accizei la motorină şi benzină au băgat mediul de afaceri în corzi şi nici măcar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a acoperi reducerea contribuţiilor. Deci, dacă Guvernul Ponta va reduce într-un final CAS cu 5 puncte procentuale, trebuie să ne aşteptăm la o nouă avalanşă de taxe şi impozite.
 2. Guvernul Ponta promite multe, dar face puţine. Reducerea TVA, creşterea salariilor profesorilor sau a medicilor, alocări mai mari pentru Educaţie şi Sănătate, 1 milion de noi locuri de muncă, sute de kilometri de autostradă – toate sunt promisiuni de care Victor Ponta nu s-a achitat. Deci, reducerea CAS este deocamdată o măsură ipotetică pe principiul PSD: „ce bine-ar fi să fie bine”.
 3. Fuga de răspundere. Din nou, Premierul face acelaşi joc al mutării responsabilităţii deciziei în Parlament, pentru că nu e în stare să-şi asume o decizie care aparţine, în mod normal Executivului. Exact pe modelul Roşia Montană. Dacă Parlamentul va vota această scădere a CAS, Victor Ponta va putea pretinde că este o decizie a majorităţii parlamentare pe care nu o poate eluda. Dacă, din contră, Parlamentul nu va vota, Premierul va spune că Legislativul nu a girat această măsură pe care el a propus-o. Reamintesc tuturor că nu avea nevoie de Parlament pentru această decizie, putând să acţioneze aşa cum a făcut-o şi cu acciza pe benzină şi motorină pe care a crescut-o prin ordonanţă de urgenţă.

 

Faptul că FMI nu a dat girul său acestei măsuri dovedeşte lipsa de credibilitate a Executivului în ochii partenerilor internaţionali. Toată lumea s-a prins că Premierul nu poate fi un om care să fie crezut pe cuvânt şi că nu e în stare să-şi asume o decizie fermă. Mutarea responsabilităţii către Parlament este un argument puternic în acest sens şi care dovedeşte încă o dată laşitatea Premierului şi convinge partenerii noştri că nu se pot baza pe Guvern.

Pentru că a venit vorba de deficit, fac observaţia că încasările bugetare sunt mai mici decât prognoza. Pe primele 4 luni, conform Ministerului Finanţelor Publice, avem venituri în creştere cu 4,4%, deşi Executivul estimase 5,4%. Se remarcă scăderea dramatică a încasărilor din fonduri europene, semn că s-au cam terminat proiectele semnate în timpul guvernării Boc şi în mandatul meu de ministru al Dezvoltării şi s-a ajuns la proiectele inexistente contractate de USL.

Deficitul este încă la un nivel mic din cauza faptului că au scăzut cheltuielile bugetare. Acest lucru s-a întâmplat însă nu într-un mod pozitiv, ci prin reducerea masivă a investiţiilor. În perioada ianuarie – aprilie 2014, acestea sunt cu 42,4% mai mici decât în acelaşi interval din 2013. Practic, au tăiat toţi banii de proiecte de infrastructură, aceştia urmând probabil să fie utilizaţi în campania electorală din toamnă.

 

În concluzie, nu cred în capacitatea lui Victor Ponta de a crea cadrul fiscal necesar reducerii CAS pentru că avem o execuţie bugetară absolut dezastruoasă. În condiţiile în care face, totuşi, acest lucru fără acordul FMI, s-ar putea să ne trezim cu o pierdere masivă de credibilitate internaţională. Şi tare mi-e teamă că, după prezidenţiale, am putea să ne trezim cu un nou val de taxe şi impozite marca Victor Ponta & PSD.

13 thoughts on “Reducerea CAS – Nu cred până nu văd

 1. DA , aceasta este strategia discretionara a Hotului MITOMAN . FUGA de a raspunde in fata unei decizii luate de el personal si trasferata parlamentului -instrumentul care valideaza masura sa politica care loveste dur in economie . Efectele acestei masuri iresposabile le vom resimtii tot noi, imediat dupa alegerile prezidentiale . Acest lucru nu l stie naivul popor, care devine platitorul de serviciu a deciziilor lui ponta.

 2. Nici eu, nu cred pana nu vad! 🙂 sa fim seriosi, de unde sa rupa Ponta ca sa poata reduce CAS-ul?
  Am urmarit tot felul de comentarii pe tema asta de la tot felul de analisti, bateau campii, nimic care sa lumineze boboru’ intunecat!
  Singura analiza pertinenta a dat-o dl Mirecea Cosea: ” Mircea Cosea. Intr-o interventie telefonica, el a mentionat ca dezacordul dintre Guvern si FMI este un lucru ingrijorator si reprezinta un semnal ca economia merge prost si nu poate sustine reducerea CAS. Analistul a avertizat si ca aplicarea masurii trebuie sa fie compensata cu o crestere de taxe sau cu introducerea unor noi biruri.”
  Observ ca si Elena Udrea este la fel de pragmatica, cu un mesaj corect vis-a-vis de acest subiect si, in asentimentul unui mare economist!
  Deci, iar a punctat Elena Udrea impotriva guv Ponta.
  Ma intreb ce face restul falsei opozitii?
  Am tras concluzia ca PNL si PDL sunt mai de stanga fata de PSD, E de analizat acest fapt pentru ca nu-i de gluma!

 3. On topic 🙂 🙂 ca mă râd de nu mă văd 🙂 🙂
  Din ciclul; am decazut dar tin nasul pe sus. (ma refer la PDL)
  Nu pot sa nu apreciez jocul inteligent al lui Chiliman, nu degeaba este in politica, a invatat cum sa joace pana-si atinge scopul.
  Multi au sarit fericiti nevoie mare ca a venit Chiliman in PDL dara sa gandeasca mai departe la ceea ce ascunde planul, nu i-a dus minte!
  Chiliman a pleca la “ambâţ” din PNL….a inceput sa regrete, deoarece a fost in dezavantajul sau. Degeaba esti primar in cel mai tare sector din Bucuresti, daca nu ai sustinerea unui partid. Te pierzi….
  A plecat, si-a regretat..sa se intoarca nu mai avea portita pe unde sa intre senin, asa ca, mintea i-a functionat si a gasit portia ocolitoare, prin Modrogan- nu face nici cinci minute pana la cea de la PNL 🙂 🙂
  Cum PDL practic nu mai exista deoarece este asimilat de PNL, e logic ca, Chiliman intra acolo unde isi doreste folosindu-se de PDL 🙂 🙂
  Oare ce spune Blaga sau Vass? S-au prins? 🙂 🙂

 4. Si totusi am o nedumerire!
  Imi spune si mie cineva ce meserie are Baconschi? Si daca are, cand o practica? Deoarece este non stop pe FB unde ba anunta ca nu se mai plange ca este perdant, ba ca tace o perioada, ba ca intelectualii nu sunt doriti de societate… si hoooop acum am fost anuntata de FB ca nu tace, ca se plange, ba de sale 🙂 ba ca-i frustrat, ca nu este bagat in seama, ca este sedus si abandonat!!! Cine sa-l mai inteleaga Doamne?!
  Ce ti-e si cu FB-ul ata mai frate, Imi spune tot 🙂 🙂

 5. Tin sa felicit PMP si pe doamna Elena Udrea deoarece astazi nu au participat la cea mai urata zi dupa multe altele urate din cauza celor care ne guverneaza. Ziua solemna din Senat, a fost Ziua Bolsevimii USL-PDL.
  Am vazut la tribuna Senatului pe Iliescu, m-am cutremurat. Cel care ne-a confiscat libertatea castigata; pe cel care ne-a cotonogit in Bucuresti cu minerii lui, multumindu-le in final pentru macelul facut.
  Am vazut si pe Blaga alaturi de Iliescu care nu a zis nici pas pe tema Presedintelui Basescu, s-a complacut si s-a contopit cu Iliescu si Ponta.
  Corect era, daca cei din PDL se considerau de dreapta, sa nu participe la aceasta mascarada. Dar asa, sunt la fel de tovarasi ca si Ilici. Nici o diferenta.
  Crin Antonescu, chiar daca a participat, macar a subliniat despre gestul total gresit si 100% de tip comunist facut de tembelul ala de Tariceanu sustinut de clika bolsevica PSD+PDL. Dovada mai evidenta ca sunt pe felie, nu este. Am fost suparat cand doamna Udrea a parasit PDL-ul, azi nu mai sunt, am inteles de ce a plecat si imi cer scuze pentru reprosurile de la acea vreme. Tot resectul meu!

 6. Doamna Lenuţa sunt foarte supărat pe dumneavoastră!
  SUNTEŢI CRUDĂ ŞI FĂRĂ DE INIMĂ! ….. şi cât vă iubea bietul Baconschi …. şi ce vise erotice avea cu dumneavoastră ……p-asta o ştiu de la o fostă iubită de-a lui.

  Dar cu Papahagi nu faceţi nimic?
  NU DE ALTA DAR NOI MITICII NE-AM CAM SĂTURAT DE GAZELE SULFURATE EMANATE DE ACEST FUND DE ELEFANT!

 7. Doar barbatii adevarati rezista in politica, in PMP 🙂 🙂
  Domnul Baconschi a dorit cu disperare la Bruxelles, nu s-a putut, electoratul nu l-a vrut, nici in PDL si nici in PMP. Vina ii apartine in totalitate.
  Eu nu inteleg de ce s-a suparat ca prostu’ pe sat? Ce vina are Elena Udrea ca d-lui nu convinge, nu aduce voturi? Asta este, a ales sa plece, sa-i uram drum bun si, sa inteleaga ca politica este pentru cei puternici. Se spune ca cel care renunta la ceva in care crede (proiectul PMP, unul de viitor) este las si ca, asa isi va petrece viata, renuntand. Dar, cum spunea si Elena Udrea, nicio plecare din partid, nu bucura pe nimeni. E o vorba in popor: pleaca unul pot veni zece, nu? Sa nu facem o tragedie din asta, toate partidele trec prin asa ceva.

 8. Inca ceva 🙂 🙂 doar barbatii puternici rezista langa o femeie sefa… pe deasupra si data naiba de inteligenta dar si frumoasa. Nu putem sa negam evidente sau putem?!

  • Bărbaţi puternici ]n jurul Udrei_
   HAHAHA, UNDE CARE CINE?
   HAHAHA, DOAR PANTALONARI LIBIDINOŞI ŞI NEPUTINCIOŞI CĂRORA LE TRANSPIRĂ BUCILE CÂND SE UITĂ DOAMNA LENUŢA URÂT LA EI!
   Toţi aceşti sinecurişti trebuie să dispară din jurul Elenei Udrea.
   ACESTE LĂCUSTE SINECURISTE IMPUSE DE MOŞ BĂSESCU ÎN PARTID AU FRACŢIONAT ELECTORATUL DREPTEI!
   Frustraţi, cărpănoşi, neputincioşi, orgolioşi şi misecuvenişti aceşti gândaci au generat doar scandal şi dezbinare.
   EI AU DISTRUS CREDIBILITATEA DREPTEI!

   Papahagi fund de elefant spune:
   “Elena Udrea, care a preferat sa se inconjoare cu sicofanti fara anvergura si a marginalizat complet vocile critice din partid. Eu, fiind mai tanar, mai rabd o vreme. Ma intreb, arghezian: ‘dar, Doamne, pana cand?”,

   Eu spun:
   DOMNULE FUND DE ELFANT, TU EŞTI UN TURNĂTOR JALNIC, UN MAHALAGIU ISTERIC ŞI PIŢIGĂIAT PRECUM UN HOMĂLĂU!
   N-AI NIMIC BĂRBĂTESC ÎN TINE!
   EŞTI O INSECTĂ VERZULIE CARE NU MIROASE A MOSC CI A A TRANSPIRAŢIE RÂNCEDĂ!
   AI ÎNŢELES BĂ ZDREANŢĂ CU OCHII DE FAIANŢĂ?
   (asta-i tot de la Arghezi citire băi sicofantule!)
   🙂 🙂 🙂

   PS Ţi-ai dracu’ de ‘telectuali cu smochinele voastre …..

 9. Problema nu este plecarea dlui Baconschi pana la urma se banuia, deoarece e stiut faptul ca el totdeauna dorea functii si nu orice, ca deh e mai visator si “adorator” de capitale europene…..
  Elena Udrea s-a straduit, a preluat de la intelectuali partidul avand nici macar 3%, iar in trei luni l-a facut vizibil, l-a scos in lume cum s-ar spune si, a reusit acel 6,21% Doar in trei luni, sa nu se uite acest aspect important.
  Cum spuneam, problema este in alta parte, ca PNL este 100% cu PSD, ca USL doar de fatada a fost declarat “divortat” si ca au un plan urat, de-a desfiinta Opozitia asimilind PDL in ograda USL. In acest caz, PMP ramane singur pe drum, adica in Opozitie, le va fi greu dar nu imposibil cu Udrea la carma si, pana la urma bazandu-se pe fondul tradarii din partea PDL.
  Vedem cu iese la iveala si planul urzit de ani buni de catre Abraham, Voiculescu (securisti harsiti) Ponta, Ghita (mai novici, dar la fel de periculosi) si ceva agentii rusesti care, sunt foarte acitve in Bucuresti. Toata “consumatia” fiind platita de Varan cu banu’ jos……
  Observ cum ne indreptam usor, cu ajutorul Antenei 3 spre greseala fatala: partid stat prin ceea ce numim azi USL format din PSD-PC-PNL-UNPR-PPDD si de “maine cu PDL. Oare asta meritam?
  De asta ne-am luptat in acesti 24 de ani sa devenim stat european, un stat liber, un stat demn si fara bolsevime?
  Atat meritam dupa ani de sacrificii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *