Reabilitarea termica prin credit garantat de stat

Costurile de incalzire atarna greu in bugetul oricarei familii din Romania. Reabilitarea termica a locuintelor trebuie sa fie la indemana oricarui cetatean, fie ca locuieste la bloc sau la casa, contribuind la reducerea facturii de incalzire cu pana la 50%. Reabilitarea termica cu credit garantat de stat si cu dobanda subventionata reprezinta o solutie avantajoasa pentru cei care vor sa isi rezolve problema chiar astazi, in loc sa astepte ani buni, daca nu zeci de ani, o subventie directa pentru reabilitare din partea statului.

Guvernul a adoptat în vara anului 2010, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 privind reabilitarea termică a clădirilor de locuit. Potrivit documentului menţionat, reabilitarea poate să fie realizată cu finanţare prin credite bancare cu garanţie guvernamentală si dobanda subventionata de stat.

Ordonanţa de Urgenţă 69/2010 aduce, practic, două elemente de noutate. În primul rând, proprietarii de locuinţe unifamiliale (case) pot beneficia de ajutorul statului şi de condiţii avantajoase de finanţare pentru a-şi reabilita termic locuinţa, în condiţiile în care programul de reabilitare termică definit prin OUG 18/2009 se adresa doar proprietarilor din condominii (blocuri). În al doilea rând, cei interesati de reabilitarea termica pot beneficia de credite cu garantie guvernamentala si cu dobanda subventionata de stat.

În plus, prin acest credit, pe lângă lucrările de reabilitare termică propriu-zisă, se mai poate finanţa şi achiziţionarea sau înlocuirea unei centrale termice sau chiar şi introducerea unor sisteme alternative pentru asigurarea parţială/ totală a energiei pentru apă caldă de consum, iluminat şi/sau încălzire.

Perioada de rambursare a creditelor bancare e de cinci ani. Este o perioadă de timp foarte bună pentru returnarea creditului contractat pentru reabilitarea termică a locuinţei. Practic, beneficiarii nu vor fi constrânşi să plătească în condiţii dezavantajoase, ca în situaţiile în care ar contracta un credit fără ajutorul nostru.

Este important ca toţi românii care vor apela la acest program de reabilitare termică să ştie că nu îşi vor ipoteca locuinţele pentru a beneficia de credit. Un lucru care mai trebuie ştiut este că dobânda aferentă creditelor bancare cu garanţie guvernamentală acordate beneficiarilor se suportă de către stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie. Pentru anul 2011 Guvernul a aprobat un plafon de garantare în valoare de 200 milioane lei pentru acest program.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *