Reabilitarea fatadelor vs. Reabilitarea termica. Asemanari si deosebiri

Am observat că, la nivelul mass media, s-a creat o oarecare confuzie între reabilitarea termică şi reabilitarea faţadelor imobilelor, după intervenţia mea de ieri de la conferinţa Romania Construct Forum. Tocmai de aceea, punctez aici diferenţele dintre cele două programe şi utilitatea fiecăruia dintre ele.

Reabilitarea faţadelor imobilelor este un proiect cu dublu rol. Pe de o parte, estetic. Pe de altă parte, de siguranţă pentru trecători.

Legea nu prevede ca toate clădirile din România trebuie să aibă faţadele reabilitate, ci numai cele în stare avansată de degradare.

Legea nu presupune numai obligaţii, ci şi drepturi sau beneficii. Pentru cei care îşi renovează faţadele imobilelor, există o scutire de 5 ani la plata impozitelor pe casă. În plus, îşi vor recupera jumătate din TVA-ul plătit pentru materialele de construcţie folosite şi lucrările realizate. Pentru cei al căror venit mediu pe cap de familie este mai mic decât salariul mediu net pe economie, primăria va plăti lucrările. Pentru clădirile de patrimoniu, există varianta ca banii să vină fie de la MDRT, fie de la ministerul Culturii.

La Sibiu, cu banii primăriei, dar şi cu banii ministerului Culturii, s-a realizat reabilitarea faţadelor tuturor clădirilor din centru, pentru pregătirea anului în care oraşul a fost capitala culturală a Europei.

În Occident, proprietarii de imobile au în primul rând obligaţii şi apoi drepturi. Printre aceste obligaţii legale se numără şi reabilitarea periodică a faţadelor. Trebuie să înţelegem cu toţii că a avea un lucru în proprietate presupune şi cheltuieli, nu numai beneficii.

Reabilitarea termică a blocurilor presupune limitarea transferului de căldură între interiorul şi exteriorul clădirilor şi creşterea confortului termic.

Una peste alta, cele două tipuri de reabilitare sunt complementare şi joacă un rol extrem de important în mărirea calităţii vieţii în România. Amândouă sunt inspirate de alte asemenea programe din ţări europene care se confruntă sau s-au confruntat cu probleme similare. Eu le consider extrem de importante în strategia MDRT pentru anii ce urmează.

439 thoughts on “Reabilitarea fatadelor vs. Reabilitarea termica. Asemanari si deosebiri

 1. cmoro,

  Actuala putere are doar o mica parte de vina in mentinerea nivelului scazut al sperantei de viata in Romania. Singura lor vina, este razboiul declarat “presei ticalosite”, dar cetateanul de rand, nemaifiind capabil sa faca diferenta intre cei buni si rai, a decis sa nu mai citeasca ziarele, in felul acesta nemaiavand acces la informatiile pretioase despre binefacerile parunjelului, usturoiului sau cepei degerate….din prestigiosul ziare.com

 2. puiu, cand in cartile de istorie va aparea adevarul despre evenimentele din 89, pe care cu totii le’am trait, dar nu stim nimic, vom avea dreptul sa dezbatem si istoria Ardealului, care pana in 1918 a fost provincie ungureasca, oficial.

 3. Poveste cu un vânător 😆

  Un vânător, urmărind un mistreţ rănit, s-a afundat în pădure şi fără să-şi dea seama l-a prins noaptea şi s-a rătăcit. Într-un târziu vede undeva o lumină şi tot mergând către ea ajunge la un canton silvic. Bate la uşă şi apare pădurarul.
  – Te-ai rătăcit, spune omul şi îl pofteşte în casă. Este târziu, rămâi aici până dimineaţa. Până atunci stai la masa cu noi, dar avem numai mămăligă cu brânză.
  Vânătorul era obosit şi flămând, pentru că a mers o zi întreagă fără să mănânce nimic. După ce mănâncă o vreme, întreabă:
  – Pădurarule, pot să mai iau un pic de mămăligă? Uite, mi-a rămas un pic de brânză…
  Nu trece mult şi întreabă din nou:
  – Pădurarule, pot să mai iau un pic de brânză? Uite că mi-a mai rămas mămăligă…
  După ce acestea se repetă de mai multe ori, adorm toţi în singura cameră unde era cald, pădurarul cu nevasta în pat şi vânătorul pe o saltea pe jos. După miezul nopţii vuietul vântului este acoperit de urletul unei haite de lupi. Pădurarul sare din pat ca ars, se îmbracă pe întuneric şi cât ai clipi dispare în noapte. După un timp vânătorul întreabă în întuneric:
  – Oare stă mult?
  – Stă mult, îi răspunde femeia în şoaptă.
  – Oare nu mă prinde? întreabă din nou vânătorul.
  – Nu te prinde mai omule, că până iese el în calea lupilor la capătul pârâului, poate să treacă toată noaptea.
  – Zici că nu mă prinde.
  – Nu te prinde. Hai, curaj!
  – Atunci, spune vânătorul, mă duc să mai iau un pic de mămăligă cu brânză.

 4. ***Katrina – noi, românii, suntem de trei ori mai mulţi decât voi, bozgorii-oameni fără ţară. Noi n-avem ţară de vânzare, să-ţi intre bine-n cap. Şi nici de dat pe mâna altora pentru că şi acolo, în pământul Ardealului este scrisă istoria noastră. Aşa că…
  Să nu dea Dumnezeu cel Sfânt
  Să vrem noi sânge nu pământ…
  Versurile acestea sunt scrise de un poet ardelean român şi vor fi de actualitate ori de câte ori vi se scoală vouă dorul de Ardeal. La 1 Decembrie 1918, poporului român i s-a făcut un act de dreptate şi România a devenit “dodoloaţă”.
  Ce e? Te oftici? 😮

 5. Katrina,
  Asa este pina in 1918 Ardealul facea parte din Imperiul Austro-Ungar desigur ca prin Ungaria care-l detinea.
  O Ungarie de capul ei nu tinea Ardealul nici 3 zile dupa unirea Principatelor si chiar si inainte 🙂

 6. Mai Puiu,
  Adica vrei sa spui ca Moro este vreo autoritate in ceva? Ce subiect poate el desvolta cu cap si coada subiect si predicat fara sa fie o diversiune, o denaturare , o vopsire sau revopsire?
  Maca tu iti expui opinia si nu te incurci in sofisme . e opinia ta si basta si eu cred ca este si OK. Dar Moro are el vreo opinie? Sa fim seriosi.

  Si ma rog care sunt pierderile blogului? Intrebarile insidioase ale unui Biblio si discutiile inutile cu dlui, ref la sexul hermafrodit al ingerilor .
  Am oferit sansa acestuio blog sa exceleze prin faptul ca am incercat sa deschid anume discutii dar nu e vina mea ca acestea va depasesc . Numai azi si ieri am lansat teme de nivelul filozofiei politice dar ce sa fac cu voi mai baetzasi. Aveti dreptate, incep sa ma satur si eu de voi si sunt intradevar si alte bloguri si daca nu doream s-o sprijin cum pot pe EU si pe Marinar, de mult faceam si eu pasi in exterior sau un soi de la loc comanda.

 7. @ion adrian
  Bună seara, acum am puțin timp de blog, dar în prealabil am citit tot ce este cu adevărat relevant și interesant, adică postările ,,asumate” de Silver, Frank, Nicolae și…bineînțeles Ion Adrian 🙂
  Ardealul nu a fost parte componentă a statului ungar, care el însuși nu a prea fost un stat independent 🙂
  Ardealul a fost o provincie a imperiului austro-ungar cu administrație maghiară, pe care revoluționarii unguri conduși de Lajos Kossuth ai perioadei pașoptiste au încercat să o anexeze la Ungaria, în contextul luptei pentru independență a Ungariei față de curtea imperială.
  Teritoriul românesc de la vest de Carpați nu a fost niciodată ,,malformat” irevesibil sub aspect cultural ,etnic și al simțirii naționale de către urmașii lui Atilla.
  ,,In intreg imperiu Habsburgic existenta mai multor comunități naționale cu interese deosebite, daca nu de-a dreptul contradictorii, a complicat considerabil situatia. Astfel, in Translvania, revolutia maghiara a intrat in conflict cu cea romana, caci prima, animata de un nationalist excesiv, proclama anexarea provinciei la Ungaria si refuza acordarea de drepturi egale romanilor.
  Acestia din urma protesteaza si, la Blaj, au loc trei mari adunari nationale, cea mai importanta fiind cea din 3-5 mai care a cuprins 40 000 de oameni. Aici Simion Barnutiu rosteste un discurs inflacarat si este adoptat programul revolutiei. “Petitia Nationala” care cere egalitatea in drepturi a natiuni romane cu celelalte natiuni din Transilvania, oficializarea limbi romane, desfintarea iobagiei etc. cererile au fost refuzate de maghiari.
  In aceste conditii, Avram Iancu trece la organizarea unei armate revolutionare in munti Apusenii si instaureaza chiar o administratie romaneasca in Transilvania. Ofensiva trupelor maghiare, condusa de generalul Iosif Bem, restrange aceasta arie la Muntii Apusenii. Nicolae Balcescu incearca sa medieze o impacare intre Lajos Kossuth si Avram Iancu.
  Se ajunge chiar la un acord, dar prea tarziu, caci la 13 august 1848 armata rusa, chemata in ajutor de imparatul Austrie Franz Josef, ii infrange pe maghiari la Siria(Vilagos), langa Arad”.

 8. @silver 17.43
  Am cunoscut, silver, mulți maghiari transilvăneni, am cutreierat acele zone, comentând mai demult despre asta, și-ți pot spune că sunt oameni normali…la cap, oameni care își văd de treabă, serioși în afaceri și cu respectul cuvântului dat,de la care, unii dintre noi, avem ce învăța.
  Le-am vizitat lăcașurile de cult, pe care le respect pentru atmosfera de civilitate și comuniune spirituală, dar nu mi-au plăcut ….drumurile din orașe 🙂 Poate că un primar de etnie română, nu le-ar strica din când în când 🙂 Evident că și guvernul trebuie să acorde mai multă atenție investițiilor în zonele locuite în majoritate de maghiari. Mai ales că UDMR este…(parțial)guvernul 🙂
  Din păcate Silver, așa cum și românii au uscăturile lor, nici maghiarii nu sunt perfecți 🙂
  Mă întreb totuși, de ce nu postează pe blogul doamnei Udrea și un ungur cu scaun la cap care să dorească dialogul și nu să toarne venin (în ce scop ?..numai el știe) cu o satisfacție aproape.. erotică. La urma urmei, în pauza de tastare a personajul cu pricina singur fiind în fața calculatorului cu mâinile libere, ne putem închipui orice 🙂

 9. ***zaharescu valeriu – Bună seara! 😆
  N-am nimic cu maghiarii, oameni obişnuiţi, paşnici, muncitori şi încărcaţi de aceleaşi poveri ca şi restul românilor, care nu se lasă manipulaţi şi nici racolaţi ca să slujească interesele obscure ale unor destabilizatori. Exact cum ai spus: fiecare pădure îşi are uscăturile ei…

 10. SILVER ….Nu culpabilizam politic pe nimeni pentru speranta scazuta de viata din Romania ..desi as fi putut face referire la managementul sistemului sanitar din Romania si implicit la cel guvernamental in ansamblul sau…
  Voiam doar sa te intreb …cat ani crezi ca trebuie sa mai treaca pentru ca romanii toti sa traiasca mai bine ?Sa vedem cati din cei mentionati de mine in postarea trecuta vor mai prinde binefacerile guvernarii reformatoare a PDL ului …Tu personal ,crezi ca vei prinde vremea cand toti romanii vor trai bine ca urmare a masurilor intelepte si reformatoare luate de guvern si PDL?..Era si este cam brutala intrebarea dar am scuza ca in acelasi cos intru si eu si restul romanilor trecuti de semicentenar …si legati invizibil de speranta de viata din Romania ,nivelul de trai si sistemul de sanatate din Romania …in majoritatea lor ..
  Aceasta era singura legatura a postarii mele cu nivelul sperantei de viata din Romania…
  Evident ca restul era retoric si antiguvernamental privind masurile concrete ale guvernului de relasare economica a Romaniei,redresare financiara ,sociala etc etc….
  Doar un exemplu mic de “ipocrizie ” politica a PDL ….reducerea salariala bugetara s-a facut unitar si brutal ..de sus pana jos ..25% ..desi de la mijlocul clasamentului social al romanilor in jos aceasta reducere de 25% este dezastruoasa ,nemaivorbind de partea de jos a clasamentului …in partea de sus era suportabila si foarte suportabila …
  Constitutia a fost fentata si CCR a reactionat limitand perioada de reducere salariala …
  Acum pe legea salarizarii unitare ,la prevederile privind cresterile salariale sau revenirea partiala asupra reducerii de 25% prin crestere de 15% ….aceasta se face tot unitar..de sus in jos …pe motivul ipocrit ,mincinos sau jegos dar sigur foarte interesat ,ca ar fi neconstitutional daca maririle,sau corectarea reducerilor de 25% s-ar face cum a spus Boc in prima faza gradual…..adica o crestere mai mare la cei cu salarii(venituri) mici si foarte mici si cresteri mai mici la cei cu salarii mari si foarte mari (din functiile de conducere probabil)….
  Intreb pe toti de aici :
  In ce sens se pronunta CCR si instantele pe asemenea spete ?
  Pe masurile ,ordonantele si legile promovate si adoptate de guvern in articole si ansamblul lor sau pe diferitele cifre ,cuantum valoric prevazute in interiorul articolelor ,legilor etc ca efect direct al aplicarii ?

 11. Se pare că, cel puțin în România, demilitarizarea poliției a fost o imensă eroare. O instituție fundamentală a siguranței naționale a fost transformată în tr-un bazin electoral civil, un filon mafiot de malversațiuni politico-interlope și penetrată de otrava sindicalismului oligarhic.
  Acum se explică cu limpezime cum de a fost posibilă tentativa de lovitură de stat prin deturnarea unui marș revendicativ spre..Cotroceni, dar MAI ALES, înțelegem bine de ce PSD și-a dorit cu atâta osârdie conducerea Ministerului de Interne la începutul anului 2009 și nu un minister economic sau cel al educației, pentru a crede realmente că îl f…..grija cu adevărat de soarta românilor. De soarta …româncelor din TSD, s-a constatat recent că da 🙂
  Se revelează a n-a oară cât de mare este pericolul repesedizării României prin reintroducerea dictaturii roșii…de catifea a reptilelor îmbuibate în anii 90, dar care au din nou nevoie de ,,hrană” după ,,dieta” pe care au urmat-o …în urma retragerii prostești electoralist-iresponsabile de la guvernare în ultimii doi ani, la comanda ,,băieților deștepți”….(doar în imaginația lor bolnavă de păpușari ratați).

 12. erata…minister economic sau cel de finanțe…

 13. ION ADRIAN….Opiniile mele sunt clare la nivel de principii si obligatoriu din punct de vedere al simpatiilor mele politice punctuale …
  Nivelul tau “aplicat” si filozofic (cum crezi tu) e mult mai aerat,volatil si as spune inaplicabil si inutil in ceea ce priveste orice politica de partid in legatura cu guvernarea unei tari ..deci pe domenii aplicate si concrete …
  Fara nici o suparare ..eu doar emit opinii critice si poate subiective privind guvernarea actuala …pe baza realitatii cotidiene si ale unor cifre care de cele mai multe ori sunt luate din documente si declaratii guvernamentale …sintetizez ,observ si expun …singura mea “vina” e ca eu nu caut justificari si scuze ,nu pledez pro bono pentru acest guvern …din motive anti ..cum s-ar interpreta …
  “Filozofia” ta politica nu produce observatii critice si nu propune solutii ..poate doar in mintea ta …filozofia ta este doar o broderie la “filozofia” politica si guvernamentala a PDL …despre care eu spun ca nu exista …si deci broderia ta filozofica pluteste in aer ..nu are suport ,si se transforma doar intr-o pledoarie subtire si neconvingatoare in favoarea PDL si ..restul….
  Deci esti o “autoritate” in ceva ce nu exista ….din pozitia sau functia ta imaginara …in raport cu ceea ce se intampla concret in viata politica a PDL ,in guvern,in opozitie ,in familiile de romani si in general in societatea romaneasca…

 14. Da…Sunt ceva nostalgii in legatura cu o Politie militarizata sub comanda militara de la centru si la ordinele Comandantului Suprem ..cu bulane la purtator ca instrument de educare civica si politica si ca “stimulent” pentru imbratisarea ideilor Comandantului si a partidului stat…
  Politia trebuie sa fie formata din cetateni romani ,salariati ca oricare altii ,cu drepturi egale cu ale celorlalti cetateni si in slujba exclusiva a cetatenilor comunitatilor al caror reprezentant si interfata intre cetateni si politie sa fie Primarul …ales prin vot direct si uninominal…
  Doar organizarea aparatului politienesc trebuie sa fie centralizata si bugetata la nivel national..ca in orice domeniu de activitate din Romania…
  Sunt si trebuie sa fie militarizate armata,politia de frontiera,jandarmeria …

 15. Fiindca veni vorba …
  Stiam ca sunt pe o lista neagra a lui Biblio intro ograda proprie, motiv care nu l-a impiedecat ca sa mai intre in dialog cu mine.
  Eram al treile si ultimul azi vazui ca lista s-a dezvoltat si v-o dau spre stiinta:)

  Lista persoanelor care nu se bucură de respectul Bibliotecarului
  Anton Constantinescu, pentru autosuficienţă, aroganţă intelectuală şi cenzură.

  Silvia Holotiuc, pentru că are un suflet atât de negru încât nu poate fi recuperat.

  Andrei Ionescu, pentru incapacitatea de a purta un dialog civilizat.

  Cristian Boureanu, pentru comportament ignobil.

  Gabriel Preda, pentru lipsa unui minim confort intelectual.

  Ion Adrian , pentru denigrare şi minciună calomnioasă.

  Zaharescu Valeriu, pentru indolenţă şi promiscuitate intelectuală.

  Raluca Turcan, pentru cenzurarea repetată a unor mesaje absolut decente.

  Frank Zapa[King], pentru minciună, rea voinţă şi simulare de imbecilitate.

  Vad ca am fost trecut pe pozitia a patra.

  Dar: nu denigrez si nu mint cel putin nu cu buna stiintza.
  Daca la toti ceilalti o fi la fel. Totusi ii dau dreptate ptr primul pe lista pe urmele caruia chiar eu l-am pus , Anton Constantinescu care este un gay ateu si agnostic, de fapt proiudeu si anticrestin, adica o jigodie

 16. Am uitat incheierea:

  :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) :))))))))))))))))))

 17. Erata: am gresit la numaratoare(nivel de gradinitza): sunt al saselea.

 18. ***Moro – răul mare nu vine de la guvern, indiferent care a fi ăla, răul mare vine tot de la noi. Că s-a redus durata de viaţă… Da’ de ce s-a redus, Moro? De ce românii nu mai fac agricultură motivând că nu au unelte moderne? Să fim serioşi!… Dacă înaintaşii noştri ar fi pus la fel problema, noi n-am mai fi existat astăzi. Cine ştie ce creaturi ciudate ne-ar fi luat locul.

  Acum e vremea ca UE să facă experienţe pe noi, cobaii Europei, şi să vadă, în timp, care sunt efectele unei alimentaţii exclusiv chimice. Aminteşte-ţi că am mai spus treaba asta şi mi-aţi sărit toţi în cap că e bine să fim în UE. Na, se vede ce bine e să fim în UE: ne cumpărăm boală şi moarte înainte de termen cu bani mulţi, cu banii noştri. Poate de asta ne-au şi primit, asta să fi fost înţelegerea cu negociatorii… Uite, că ne-am coborât la nivel de marfă negociată… Pentru că asta suntem…

  Şi altceva, Moro, ca să nu mai spui tu despre mine că sunt admirator iraţional al PDL… Atâta rău cât să ridic osanale îmbuibaţilor cât eu nu am ce pune pe masă… Aminteşte-ţi că în mai, iunie am scris pe aici că una e să iei 25% din 7000 de lei şi cu totul altceva din 700 de lei. Memoria calculatorului e foarte bună şi nu minte.

  Şi şăzi ghinişor că încă n-a venit prima factură la căldură. Aştia ne tot aburesc pe la tv-uri că nu se scumpeşte căldura dar habar nu au ce se întâmplă în teritoriu şi cum sunt furaţi consumatorii care nu au centrală…

 19. Presedintele Traian Basescu este invitat la TVR, joi seara, de la ora 20.30, intr-o emisiune moderata de jurnalistul Luca Niculescu.

 20. Președintele României, domnul Traian Băsescu:
  …atâta timp cât polițistul nu înțelege că nu cetățeanul i se subordonează ci el, polițistul, este în slujba cetățeanului, acesta (polițistul) va avea o mare problemă…inclusiv cu mine….
  ….nu este admisibil ca un subofițer cu atribut de lider de sindicat, să bată cu pumnul în masă în fața comandantului sau chestorului șef….
  ….este intolerabil ca un șef de post să se considere ,,coleg” cu ministrul de interne. Un șef de post EXECUTĂ dispozițiile șefului ierarhic și este subordonatul și nu colegul ministrului…
  ….în poliție trebuie implementată grabnic o reformă profundă care să o scoată de sub influența politicului , să conducă la reinstaturarea disciplinii și demnității uniformei de polițist și care să nu dureze mai mult de un an de zile….

 21. SILVER….Exact asta i-am spus eu ambasadorului SUA despre educatie si sanatate ..ca sunt ingrijorat …mereu imi suna in cap Amazing Grace …si Leonard Cohen…..cred ca din cauza guvernului PDL ….si a serviciilor …

 22. ***zaharescu valeriu – eu am înţeles ce spune şi ce vrea Domnul Preşedinte Băsescu. Vor înţelege oare şi poliţiştii sau trebuie un mediator care să le explice ce şi cum… 😳

  Ei, uite un alt motiv ca Preşedintele să nu fie iubit: vrea disciplină chiar şi acolo unde democraţia este înţeleasă greşit şi unde educaţia şi informaţia lipsesc…

 23. Pai daca subordonam politia si o mai si militarizam…cum o scoatem de sub influenta politicului?….Ministrul e al guvernului ,guvernul al partidului care conduce majoritatea parlamentara..acum PDL ..si PDL e al lui Traian Basescu …
  In a cui slujba va fi politistul roman ….? ..A cetatenului roman John Doe sau a cetatenilor Boc si Traian Basescu via Igas (toti PDL)?

 24. Președintele României, domnul Traian Băsescu:
  ….este o mare iluzie pe care o induc politicienii fără viziune, că se poate ieși FORȚAT din criză, stimulând consumismul….țări care au în prezent DATORII STRATEGICE de 110-120% din PIB acumulate inclusiv prin încercarea de a reporni CU ORICE PREȚ motoarele creșterii economice, riscă acum recrudescența crizei…un exemplu este Irlanda, dată nu demult ca exemplu de boom economic în Europa….un crash irlandez asociat cu derapajul altor țări (care se prefigurează), poate arunca în aer zona euro, inclusiv actuala structură a U.E.
  ….România afăcut CE TREBUIE în anul 2010, desigur că se putea mai bine, dar lipsa de viziune a CC a făcut ca neaplicarea pachetului inițial de reduceri să se întoarcă ca un bumerang chiar împotriva pensionarilor, primii loviți de efectele inflației !….
  …..România este în pol pozition în perspectiva revenirii trendului de creștere economică, o va face lent, dar sănătos, pentru că a avut curajul de a face reformă…atâta cât s-a putut…iar șansele dezvoltării decurg din INVESTIȚII și nu din consum excesiv…
  PS
  Pentru cei care nu înțeleg: beția traiului peste lungimea plapumei, nu va mai reveni în România. Șansele cetățenilor de acum, dar mai ales din viitor , există în măsura în care respectul și apetența pentru muncă [asociată cu (auto)educația permanentă] și creativitate devin o prioritate zero la nivel național.
  Trebuie să spunem ADIO consumului inutil, acumulărilor de bunuri pe bază de credit și risipei de resurse naturale cu efecte ireversibile asupra mediului. Peste tot în lume.

 25. @cmoro
  Apropo de întrebări… la vârsta ta , cmoro, este timpul să ai și niscaiva răspunsuri….dacă nu le ai, citește atent ce scriu eu, ion adrian, silver și frank….am spus CU ATENȚIE,cmoro, nu trage chiulul 🙂

 26. ***zaharescu valeriu – apropo de actuala structură a U.E
  Astăzi, spunea pe tv-uri, în Grecia au fost iar manifestaţii de nemulţumire şi, printre altele, cei ieşiţi în stradă cereau ieşirea ţării din UE şi posibilitatea de a-şi hotărî singură soarta.

  Vezi tu colega, oamenii s-au schimbat, nu mai sunt aceiaşi care au format USA, au alte mentalităţi şi alte viziuni. Ai noştri români s-au bucurat că pot călători liber prin Europa dar adevăratele probleme abia încep să apară.

  Eu nu m-am bucurat că România a intrat în UE şi am spus-o de câte ori am avut ocazia, pentru că noi nu am fost primiţi ca parteneri egali ci din interese obscure, ascunse ale UE…

 27. ***zaharescu valeriu – în postarea de la ora 22,26 ai pomenit un cuvânt magic – muncă. Românii vor trebui să facă efortul de a învăţa ce înseamnă munca şi, mai ales, ce avataje presupune.

 28. ***Noapte bună, stimaţi colegi! 😆

  ***MădăMădă – o noapte liniştită! 😆

  Administrator:
  Noapte buna Silver!

 29. @ion adrian 20.34
  Văd că biblio are (aproape) un decalog…….realizezi cât suntem de importanți dacă beneficiem de ,,atenția” eminenței sale ? 🙂
  Dar pentru că poziția zece este liberă și pentru că stimabilul biblio este blocat în propria-i modestie, am să-l ,,așez” pe acea onorantă poziție:
  Biblio: un personaj misterios, însingurat în turnul de fildeș, nostalgic, visător (utopic), laș și superficial (se ascunde permanent în spatele….tomurilor de citate și extrase de legi, pe care el însuși le interpretează adeseori greșit 🙂 )

 30. Ideea dv este buna.Dar ar fi o problema ! In aceasta situatie sint si eu…Am cumparat un apt in casa monument istoric in Lugoj.Problema este urmatoarea : daca renovez fatada simplu,pretul lucrarii ar fi de aprox.4000 lei.Primaria ma obliga sa pastrez modelele vechi,dar in acest caz,renovarea costa 13.800 lei !Din cite mi s-a spus de la primarie,acestia nu pot suporta o parte din cheltuieli.E normal sa fiu obligat sa fac o lucrare care ma costa triplu sau sa fac o lucrare mai ieftina si as pune fatada casei la punct?Daca nu pot fi ajutat financiar de primarie,logic ar fi,sa nu mi se puna nici conditii !Mas bucura sa aflu si parerea dvs.[apropo,in Timisoara,primaria si o firma germana au inceput un program de reabilitare a cladirilor monumente istorice.Am inteles ca proprietarii au platit o suma mica ptr lucrare !Sau sa fim ajutati sa facem lucrarea si sa platim in rate!] Si as avea o propunere : sa se infiinteze in cadrul primariilor echipe de zidari care sa faca aceste lucruri:reabilitari de fatade vechi,renovari de scoli,spitale etc si cred ca primariile vor fi in avantaj,deoarece nu vor plati sume mari ptr aceste lucrari.