Reabilitarea faţadelor degradate ale imobilelor

Proiectul de lege privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor aprobat de Guvern la propunerea MDRT este un demers firesc în sensul responsabilizării proprietarilor de imobile. Sunt nenumărate cazurile în care trecători au fost răniţi sau chiar ucişi din cauza nepăsării unor semeni ai lor care deţin imobile dar nu vor să investească în acestea din diferite motive. În marea majoritate a cazurilor vorbim de clădiri amplasate în zone centrale, istorice, dens populate şi de interes turistic ale localităţilor, iar lipsa lucrărilor de reabilitare afectează pe termen lung dezvoltarea durabilă a localităţilor.

Guvernul a fost de acord cu propunearea noastră de a obliga proprietarii să-şi întreţină clădirile, dar şi cu posibilitatea ca statul să susţină acest demers.

Astfel, în proiectul de lege propus de noi şi care va fi dezbătut în Parlament, sunt prevăzute mai multe modalităţi care statul poate să ajute.

Acordarea de credite bancare de la instituţii de credit, cu garanţie guvernamentală şi cu dobândă subvenţionată pentru proprietarii sau asociaţiile de proprietari care decid să realizeze lucrările de reabilitare.

Suportarea costurilor de către autoritatea publică locală dacă proprietarul/ proprietarii fac dovada că realizează venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie.

Pentru clădirile amplasate în zone construite protejate sau în centrele istorice ale localităţilor, precum şi în staţiunile/localităţile/ zonele turistice, balneare, climatice şi/ sau balneoclimatice, autoritatea publică locală poate co-finanţa cheltuielile legate de aceste intervenţii.

Pentru clădirile amplasate în zone protejate şi în zone de protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, MDRT, prin programe specifice aprobate în condiţiile legii, poate asigura de la bugetul de stat prin bugetul propriu, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie, preluarea parţială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenţie care se execută la anvelopa acestor clădiri.

Totodată, dacă proprietarul imobilului refuză să execute lucrările de reparaţii, după notificarea prealabilă, primarul poate solicita consiliului local aprobarea executării de către autoritatea publică a lucrărilor de intervenţie, în numele şi pe cheltuiala deţinătorilor notificaţi, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local, cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la deţinători până la data recepţiei finale a lucrărilor.

Cu alte cuvinte, trebuie să existe voinţă pentru a face acest lucru, pentru că statul este gata să susţină investiţia în proprietăţi private, numai pentru a evita pericolul public pe care clădirile degradare îl reprezintă. Subliniez că prioritatea noastră este reabilitarea clădirilor vechi, aflate într-o stare avansată de degradare, indiferent de destinaţia acestora. Nu ne propunem să obligăm locatarii de la blocuri să reabiliteze faţadele blocurilor de locuit, din cartiere, care în general nu prezintă deteriorări ale faţadelor de natură să afecteze siguranţa publică.

Cei care doresc să ia un credit pentru reabilitarea faţadei trebuie să aibă 10% din valoarea creditului şi să nu înregistreze mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi. Returnarea unui astfel de credit se face în 5 ani.

O serie de clădiri vor fi exceptate de la obligaţia renovării: clădirile cu probleme structurale expertizate tehnic şi încadrate, în condiţiile legii, în clasa I de risc seismic, clădirile reabilitate termic sau în curs de reabilitare şi clădirile şi ansamblurile clasate sau în curs de clasare, ca monumente istorice.

Sper ca Parlamentul va înţelege impactul pe care aceaste prevederi îl pot avea asupra siguranţei publice şi esteticii urbane, cu consecinţe în plan economic şi social, şi va fi de acord cu proiectul nostru de lege fără a-i aduce modificări majore.

56 thoughts on “Reabilitarea faţadelor degradate ale imobilelor

 1. Proiectul are un singur defect:va fi dezbatut in Parlament.Nu contest rolul Parlamentului acela de a face legi,dar avand in vedere traditia de la noi in mod sigur cladirile se vor darama pana sa se voteze legea.

 2. Reabilitarea fatadelor unor astfel de case este un punct mort din agenda dvs. E cam “de fatada“ aceasta initiativa. Are puternica tenta demagogica. Aceste case sunt focare de infectie, bazin de TBC, cum numai in Romania mai exista. In aceste case, nerevendicate de fostii proprietari, stau, cu chirii modice, oameni fara posibilitati financiare, inca de prin 1948, cu copii si nepoti, claie peste gramada. Chiar si in centrele marilor orase. In astfel de case insalubre, primariile gazduiesc chiar si cabinete medicale, contrar oricarei morale. Sa refaci fatadele unor astfel de case e un lucru inutil, dupa parerea mea. Acum, cand si programul “prima casa“ a decedat, sa darami astfel de case si sa construiesti altele, e si mai inutiul. Si neeconomic.

 3. Ma bucur ca se incearca o cosmetizare a cladirilor din Bucuresti, deoarece majoritatea sunt intr-o stare deplorabila. In Australia, unde am stat eu multa vreme, au o Lege impotriva Poluarii Vizuale… iar imobilele, indiferent de destinatie, nu primesc “Autorizatia de Ocupare” decat daca sunt finisate la exterior si au toate utilitatile functionale.
  La aplicarea acestei Legi Primaria emite o Notificare de 30 de zile, perioada in care Ocupantul (sau Ocupantii) trebuie sa-si remedieze problemele constatate. Daca nu, dupa 30 de zile Primaria executa lucrarea cu Contractorii sai si emite Factura, care poate fi achitata integral sau in rate. De aceea majoritate oraselor din strainatate arata asa.

 4. Este bine sa se faca demersuri si in acest sens, sa avem cladiri frumoase din punct de vedere estetic, dar proprietarii sa fie intr-adevar ajutati asa cum se intampla in Praga, Viena, Atena.

 5. Si cu cartierul “pedepsit” Henri Coanda cum ramane? De ce va bateti joc de atatia oameni care asteapta de peste 7 ani sa se mute in casele care sunt deja ridicate ,care platesc lunar ipoteca si care case incep deja sa se deterioreze ??? CAND, CAND e gata??????????? Nu inteleg cum e posibil asa ceva, am ajuns sa imi fie rusine sa mai raspund la intrebarea rudelor si prietenilor ” e gata casa, cand te muti”??!!

 6. Buna ziua,
  locuiesc la bloc, in cartierul Militari.
  Vreau sa va spun ca initial, la auzul proiectului de lege promovat de Dvs. m-am bucurat, am crezut ca iata, imi voi vedea si eu blocul darapanat reabilitat atat termic cat si estetic. Insa citind mai atent postarea de mai sus am observat ca nu se aplica si blocurilor … poate ca n-am inteles eu bine! Situatia mea este urmatoarea: vreau sa-mi izolez termic apartamentul pe exterior, dar nu pot face asta pentru ca un coleg de-al Dvs. de la PDL, invinuitul poteras (am scris intentionat cu litera mica), ameninta prin ziare ca va amenda pe oricine isi reabiliteaza termic apartamentul in mod individual. Din pacate, doar in acest fel se poate acum: individual!. Nu pot obliga eu pe altii sa se inhame la cheltuieli si sa reabilitam intreg blocul doar pentru ca vreau eu sa-mi cresc confortul termic al caminului. Si invers, nu vad de ce as fi obligat sa stau in disconfort termic pentru ca majoritatea colocatarilor blocului nu pot sau nu vor sa reabiliteze intreg blocul!
  Trebuie gasita o solutie, ori scoatem o lege care sa ne oblige sa stam toti in frig, ori scoatem o lege care ne obliga pe toti sa participam la reabilitarea condominiului (ceea ce speram ca este cuprins in legea promovata de Dvs.)!
  O cale de mijloc ar fi sa permitem reabilitarea individuala a fatadelor, dar sa se faca numai in anumite conditii: aceleasi materiale, aceeasi culoare, aceeasi firma de constructii, etc.
  Sa auzim de bine.

 7. Si cum ramane cu elementele arhitecturale disparute de pe cladirile:
  Muzeul National de Istorie
  Spitalul Coltea
  Muzeul Antipa
  Frontonul simplificat al Universitatii Bucuresti
  Bulevardul Elizabeta 2 cladiri fata-n fata ramase fara statuete pe langa altele
  BCR Lipscani
  Hotelul Cismigiu
  Hotelul Hilton
  … si MULTE altele ? Multi dintre proprietari isi permit sa readuca monumentalitatea cladirilor originale, care nu-i asa costisitoare, si astfel sa reinvie o parte din Bucurestiul interbelic dupa care multi oftam cu tristete si dezamagire. De ce nu exista interes in acest sens ?

  De ce nu i se face si PALATULUI PARLAMENTULUI un acoperis potrivit, gen potrivit unui palat, si noaptea sa fie iluminat arhitectural tot palatul dupa modelul Palatului Culturii din Iasi, si atunci ar deveni cea mai impresionanta cladire a Romaniei, atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii va lasa turistii muti de uimire. Nu vedeti ca arata ca o puscarie supradimensionata fara un acoperis ? Nu vedeti si voi cati turisti se plang pe net de uratenia cladirii ? E frumoasa, dar de aproape, de la departare e cel putin… incompleta. Cat veti mai ignora problemele tarii ? Ce e cu lipsa imagineatiei si a interesului, a vointei de a readuce o parte a Bucurestiul la imaginea interbelica, si separat, cealalta parte la o imagine moderna ? Chiar toti idiotii antinationalisti se strang in politica “romana” ? N-am votat niciodata desi am 27 ani, si n-am facut-o pt. ca nu votez in ceea ce nu cred. Vreau sa apuc sa votez si eu macar o data inainte sa mor (de batranete preferabil), si voi vota numai atunci cand, dupa modelul celorlaltor tari europene, veti reconstrui ceea ce ne-a fost distrus, ceea ce nu ne-a fost lasat si noua, generatiilor tinere sa ne bucuram, sa ne mandrim cu ele si sa avem cu ce sa facem concurenta cu celelalte tari europene, din punct de vedere turistic, evident.

  Si inca ceva, unde era tragedia daca se refaceau basoreliefurile frontoanelor de la Sp. Coltea si celelalte cateva elemente, la fel si cele 2 cupole (sau cum s-or numi) patrate de pe frontoanele refacute de langa cupola mare centrala ? Unde era tragedia daca se angaja un peisagist sa gandeasca perimetrul spitalului in mod profesional, nu acel kitsch ordinar cu felinarele alea de arama (?) nepotrivite ? Sunteti atat de IEFTINI cand vine vorba de bunul public ? De ce nu sunteti asa zgarciti si cand vine vorba furat ? Daca de asta sunt capabili mosii din politica, atunci mai bine sa se retraga, in cimitir, in casele lor, unde le-o fi mai cald, dar sa lase orasul pe mana celor care stiu ce este logic a fi facut. Sunt – S A T U L – de kitsch-uri si hotii. Deci, doamna, aveti dvs. vointa si dragostea fata de capitala sa aratati respect pt. cladirile Bucurestiului readucandu-le la integritatea arhitecturala initiala ? Daca raspunsul este unul pozitiv, atunci aveti votul si admiratia mea, dar si a celor asemeni mie, cei tineri care n-au avut oportunitatea de a se bucura de cladirile monumentale distruse sub barbaria romanului importat de la tara, care nu intelege ca fiecare detaliu conteaza. Daca nu se tinea cont de aceste detalii ignorate de romani, atunci Europa nu mai avea Parisul, Roma, Venetia, Budapesta… si era la fel de atractiva turistic precum este Africa.

 8. Doamna Ministru sant din DR.TR.SEVERIN si tin sa va aduc la cunostinta urmatorele:am ajutatat partidul sa ajunga sa conduca ,am facut reclama ,am agatat benere de bloc la fiecare alegere,in speranta de a schimba ceva in Romania,in orasul maeu natal.Degeaba cand a fost cu acele contracte de izolare a blocurilor suventionate de stat o parte,asa zisa administratora ne-a mintit miseleste pana a semnat toate actele si si-a izolat cu suventie de la stat doar scara ei asta sa ne arate nouua celor lalti ca ea este la alt partid (pnl)si noi care am tinut cu dreptatea am ramas descoperiti.am fost la primarie la Domnul primar ,care este un bun conducator””cel mai bun “”ce a avut orasul in ultimii 35 ani,dar fara nici un rezultat,pentru ca asa zisa administratora ne rade in fata pentru ca ne-a pacalit cu acte.Rugamintea noastra ar fi daca ne puteti ajuta sa izolam si noi blocul si sa fiti alaturi de noi si noi de dumneavoastra sa scapam de aceste griji si uscaturi odata pentru todeauna.Va multumesc anticipat si astept un raspuns de la dumneavoastra.

 9. Demagogie si ipocrizie sau interes ascuns. Oare cati proprietari au venituri sa reabiliteze fatadele. Pensionarii cu venituri mizere?

 10. dar parca guvernul cu primariile trebuiau sa faca reabilitarea bocutilor !!!!!! si asta nu mai e valabila ???/ ati promis ca dati 50% primariilor pentru reabilitare .. de ce sa-si faca propietaru reparatile ??/ cu ce bani daca ni iati luat ????? haide doamna glumiti cu oamenii???!!! cu viata lor ce dracu !!! chiar asa ?

 11. Daca bunica are 84 ani si o pensie de 5 milioane lei vechi, tu o pui sa faca imprumut?????? sa zicem, ca eu ca nepot, voi incerca sa o ajut, insa cum ca am salariu de 10 milioane lei vechi si nu imi permit sa fac un imprumut. AVETI VREO SOLUTIE DNA?

 12. Daca tot faci asa zisele “proiectele mele” de ce nu aduci la zi un site al unui minster public numit MDRT?! Mai mult acest proiect care este al tau(?!) este propus de MDRT! Scrie clar pe acest site ca nu a mai fost actualizat din 4.10.2010?!
  De ce te platim!?

  Ce insemna exceptii?! Care ar fi dupa tine solutiile pentru cladirile declarate monumente istorice si care sunt locuite de fosti chiriasi si care sunt proprietari in baza legii 112 si nu bani nici de o paine multi!?

  Ce solutii ai pentru cladirile care au un grad seismic ridicat, conform normelor actuale, al caror fatade pun in pericol real publicul. Nu ca s-ar fi facut vreodata vreo expertiza reala a ficarei cladiri in parte care intra in aceasta presupusa categorie!

 13. parerea mea e ca nu s-a facut in tara asta nu vedeti ca Premierul se bucura la 1 km de autostrada:)))) sa nu facem compartatie cu alte tari un Ex. dupa nenorocirea din Japonia ei s-au apucat de autostrada si ati vazut in cat timp au terminat nu mai spun cate zile a durat ca im vine sa rad…despre reabilitarea muzeelor sau a tot ceea ce apartine de Monumente e iarasi o prostie ,lucrarile de reabilitare(restaurare) se iau pe pile adica care e cu spaga mai mare nu se ia pe merit sau pe ce stie sa faca un restaurator eu lucrez in domeniu si stiu despre ce e vb am restaurat Casa V.Pogor, Biblioteca Mihai Eminescu, Universitatea Gh. Asachi , toate aceste monumente sunt din Iasi si cate mai sunt de facut in tara asta dar nu se poate, ca s-au facut legile asa cum s-au facut si lucrarile de restaurare nu le poate lua un restaurator vine o firma de constructi cu oamenii care ei stiu cu lopata nu stiu ce inseamna restaurare dar asta e legea oricum tot ce a fost facut de mana mea s-a cunoscut nu ca alti care darama monumente si iau premii pe tara :))))dar la cata mafie e in tara asta nu ne mai miram eu oricum o sa plec din tara,alte tari Europene apreciaza artisti si apreceaza ceea ce fac deci ce rost mai are sa stau in aceasta tara eu nu ii vad rostul …oricum cam toate talentele sau mai bine spus artisti din tara noastra au plecat si eu abea astept sa plec si sunt foarte multe oferte in Europa unde sunt mai bine platite ca la noi in tara , cei mari iau tot si cel care presteaza munca ia maruntisul asa niciodata nu o sa se faca nimic in tara asta!!!! eu nu mai cred nimic din ceea ce se spune pe la Tv ca o sa se faca ca nustiu ce sunt prosti jnu sa facut nimic 20 de ani si vreti sa se faca acum asa dintr-o data?

 14. Stimată doamnă Udrea,
  Care ar fi şansele de a obţine o finanţare de la bugetul de stat pentru reabilitarea faţadei unui imobil construit în 1940, în Calea Floreasca, imobil cu arhitectură unică în Bucureşti şi care este locuit în special din pensionari care nu-şi pot permite achiziţionarea unui credit, fie el chiar garantat?
  Dacă există vreo posibilitate de a explica această problema, pe larg, vă rog să aveţi amabilitatea de a mă îndruma către persoana abilitată în ada un răspuns sau a propune o variantă de rezolvare a situaţiei.
  Cu stimă,

 15. Si reabilitarile o sa le impuneti prin firme de casa? In cazul asta, ce sanse sunt ca datoriile catre banci sa fie platite in mai putin de 20 de ani, astfel incat voi sa va alegeti cu casele oamenilor? ori asta e noua nationalizare? Sunteti mai comunisti decat comunistii! Oamenii n-au ce pune pe masa si voi ii fortati sa se imprumute sute de milioane pentru a polei imaginea foamei si saraciei!

 16. Initiativa este buna… Speram sa nu ramana la stadiul de proiect, asa cum se intampla cu marea majoritate a lucrurilor bine intentionate ( in tara asta ) …. In rest, mult succes!

 17. Buna Elena! Pentru inceput trebuie sa-ti spun ca sunt o mare admiratoare a ta . In alta ordine de idei trebuie sa-ti mai spun ca sunt asa de multumita de rabilitarea termica de care am avut norocul sa beneficiem in 2009. Am redus considerabil cheltuielile la caldura. Cui spun nu ma crede ca sunt zile intregi cand nici nu deschid repartitoarele. Temperatura e aproape constanta in ap (4 camere) 23gradeC. vA MULTUMESC!

 18. Legea este foarte buna si sper sa fie votata in Parlament. Din pacate numai fortati de lege unii prorpietari vor lua in consideratie renovarea. Multi dintre ceii care au luat casele prin legea 112 pe mai nimic, nu au nici dragoste pentru bunul lor imobiliare. Nu au muncit din reu pentru a-l obtine si de multe ori, unora dintre ei pur si simplu nu le pasa de um arata casa lor si ce pericol inseamna uneori pentru altii. Treaba cu simtul de proprietate si responsabilitate nu este simpla!
  Sa speram ca legea va trece in Parlament si va fi promulgata de Presedinte!

  • Între timp, Legea a trecut de Parlament si a fost promulgata de Președinte. Avem lege! Sa ii vedem acum pe primari ce fac!

 19. As dori sa va sugerez daca tot doriti sa faceti reclama turismului romanesc,de ce nu luati legatura cu un sponsor sa dati la anumite intervale de timp cadou, cate o excursie in tara sau un Voucher de o anumita valoare pentru doua persoane
  Conditia ar trebui sa fie ca acele persoane care primesc excursia sa faca poze interesante despre acel loc si sa le posteze pe Facebook,Twitter,Netlog,Baduu,blog personal daca are ,etc si sa faca un review complet despre acel loc

  • Din textul de mai sus observ asa:
   – se doreste cel putin un centru frumos si sigur pt. turisti si toti trecatorii
   (lucru foarte bun)
   – guvernul ii obliga pe proprietari sa plateasca dar ii si sustine
   (foarte bun, depinde in ce limite)
   – “proprietarii sunt obligati” dar apoi vorbim “de proprietari care decid să realizeze lucrările de reabilitare”
   (decid sau sunt obligati sa reabiliteze?)
   – un om cu venituri sub “nivelul salarial mediu net lunar etc”
   (v1: deja pare ciudat, e sarac lipit pamantului n-ar avea ce cauta in centru, acest proiect ar trebui sa-l determine sa vanda si sa plece; asta daca este el proprietar si nu e situatia mai complexa, caz in care statul / primaria / noul cumparator poate iesi mai repede in castig)
   v2: multi “saraci” or sa apara peste noapte, sa pape subventiile)
   – “recuperărea cheltuielilor de la deţinători până la data recepţiei finale a lucrărilor”
   (suna tare mult a v1 de mai sus)
   – “O serie de clădiri vor fi exceptate de la obligaţia renovării: clădirile cu probleme structurale expertizate …”
   (nu cumva centrul turistic e chiar plin DOAR de astfel de cladiri? deci ce incurajam de fapt daca tocmai cladirile cu probleme sunt lasate sa cada in capul trecatorilor ?
   dar daca nu au o expertiza valida ..se pot reabilita ?)

   Domnilor guvernanti, puteti arata ca aveti o idee simpla si ca o implementati cu legi clare, utile, simple si cu norme complete de aplicare de la inceput?
   – actiunea “centru’ frumos/misto/beton” daca se vrea un succes si nu un insirte margarite, sa mai iasa de o shpaga mica
   – ar fi bine sa fie inclusa in categoria “decizii strategice” (sau ce expresie de lemn ar exista)
   – si sa presupuna o sensibilizare si un angajament mai rapid al locatarilor din acea zona in acest proiect
   (in genul cum se procedeaza cu despagubirile in cazul noilor pasaje, bulevarde etc.)

   Din ce citesc mai sus vizualizez ca peste un an/doi ani o sa avem un centru ..cu cateva cladiri faine si restul tot “in cadere libera”.

  • Pentru Mari: Tocmai reluam un proiect de promovare turistică prin premierea cu excursii, împreuna cu un radio cu audiență naționala. Am avut tot timpul astfel de concursuri. Dar aveți o idee excelenta cu cerintele catre castigatori de a fotografia locurile in care merg in excursie si a mediatiza fotografiile si impresiile pe care le-au avut. Le vom pune in orectica. Multumim!

 20. Sa inteleg ca, pentru reabilitarea fatadei blocurilor, primaria nu participa cu fonduri? Totul trebuie platit de proprietar? In cazul in care un proprietar nu are fonduri pentru acest lucru (de unde stim ca administratorul nu minte asupra pretului?) este amendat? Multumesc.

  • Primăria participa cu fonduri pana la 30 la suta din valoarea lucrărilor, daca vorbim de blocuri de locuințe si reabilitare termică. In cazul legii despre care vorbim, reabilitarea fatadelor caselor, primăria finanteaza in totalitate lucrările in situații sociale grele, in care veniturile detinatorilor casei sunt mai mici de un anumit nivel prevazut in lege si, de asemenea, primăria poate contribui prin scutiri de la plata taxelor si impozitelor a celor care își fac reabilitarea fatadelor. Noi am dat posibilitatea primăriilor sa facă aceste reabilitari pe banii comunității, in cazul in care proprietarul nu dorește sa le facă singur, urmând sa ii recupereze de proprietar. Este un drept al primăriei nu o obligația, iar primăria decide care ii sunt prioritatile si ce sprijin oferă celor vizavi de aceasta lege.

 21. Imi pare bine ca se fac demersuri pozitive in acest sens. “Poluarea vizuala” in Bucuresti este jenanta.
  Si ma refer in speta la “Centru Istoric al Bucurestiului”… am mai scris de asta. Eu cred ca ar trebui declarat “Obiectiv de Importanta Turistica” pentru a putea fi renovat si reamenajat… sunt sigur ca s-ar umple de Cafenele, Cofetarii, Suveniruri, Restaurante, Hoteluri Boutique… cat ai zice peste…
  Primaria Generala a Bucurestiului nu are puterea necesara sa faca ceva… plus de asta, ar trebui facut un Proiect Integrat… de reamenajarea intregii zone, finantat si executat ca un tot unitar. Sper ca am fost de folos.

 22. Pentru dl. Funeriu: Trebuia sa explice ca “colegii” lui din Opozitie sunt de genul “neutru”… pentru ca nu fac nimic, decat sa fie impotriva!

 23. Stimata Doamna
  Am avut ocazia sa fiu invitata la o cafenea pe str. Smardan acum vreo 2 luni. Credeti-ma ca am stat cu o mare groaza la masa. Cladirile din acea zona arata groaznic, ce s-a facut acolo este o spoiala si atat. Doamne-fereste de un cutremur si nu de 7 grade ci mai mic, ca mor toti ca sobolanii. Ca acea zona sa fie sigura trebuie demolata toata si refacut caci altfel totul e o carpeala. Cu poze facute la cladiri se pot reconstrui fara probleme si ar fi mult mai sigure. E mai scump sa repari decat sa faci de nou si n-ai nici o siguranta.

 24. buna ziua .ce acte imi trebuie pentru o garsoniera anl fie ea si conf3.am mare nevoie. salarul meu si al iubitului nu ne ajung sa facem imprumut la banca sau sa stam cu chirie.stam cu parintii iubitului si stam 5 persoane ne este foarte greu mai ales daca o sa vina si bebe.va rog sa imi rasundeti ca nu stiu unde sa mai apelez.am doar 24 de ani si daca pana acum a fost greu va rog sa imi faceti viata mai usoara.va mutumesc

  • Trebuie sa luați legătura cu Primăria din localitatea in care locuiti. Primăriile dețin apartamentele ANL, ministerul pe care îl conduc, prin Agenția Naționala de Locuințe, doar le construiește pentru primarii. In principiu, va trebuie acte de identitate plus cele doveditoare ale situației personale: studii, loc de munca, stare civilă, copii, venituri, alte aspecte pe care le considerati importante pentru a proba nevoia de a primi o astfel de locuința. Cu regret trebuie sa va spun ca la nivel național sunt mai bine de 100.000 de mii de cereri înregistrate, iar posibilitatea statului de a le construi se găsește undeva pe la 5000 de locuințe pe an. De aceea noi încercăm sa atragem fonduri private pentru realizarea lor. Va doresc succes!

  • Nu.încercăm sa convingem ministerul Finantelor sa accepte un TVA redus pentru produsele bio, asa cum energia verde este subventionata de stat. Doar ca ne trebuie parghii de control al autenticitatii produselor, pentru ca romanul inventiv, sigur va caută soluții sa profite de aceasta lege, fără sa se încasează de fapt in prevederile ei.

 25. Pelic_banat@yahoo.com Buna dimineata elena udrea Ne numim Pelic Petru si Zincuta si suntem sotii, cu deficienta de auz din Timisoara. Avem o fetita in varsta de 12 ani, are acceasi problema ca noi si nu numai, are o boala grea numita down.Traim intr-un mediu modest si suntem o familie trista, avem mare nevoie sa ne donati cu o suma de 16.000 de euro pentru a-ne achita datoria urgenta pe baza de ipoteca la banca. Am primit ultima scrisoare de avertizare in care trebuie sa platim suma accea, daca nu o platim, o sa ne ia apartamentul pe care numai il avem. Nu avem pe nimeni care sa ne ajute. Trecem printr-o perioada f grea, va rugam din suflet sa ne ajutati. Pelic_banat@yahoo.com telefon: 0743636957 sms cont pe numele sotiei mele, la Raiffeisen : R054RZB0000060006180843 si C.N.P ( pt orice caz ) 2711104510037. Sunteti singura noastra speranta

 26. Dna Ministru,

  Felicitari pentru preluarea Cazinoului – sunt constanteanca si proporietara a unui imobil p+2 in aceeasi zona care a re mare nevoie de reabilitare.
  Am intentii foarte bune insa trebuie inteles ca pe linga aspectul vizual, trebuie considerata si siguranta structurala.
  Tinind cont de preocuparile administratiei Mazare, va rog sa gasiti o cale de sustinere a proprietarilor in aceasi ipostaza ca a mea, si asistati-ne printr-o metodologie care sa ne permita reabilitarea structurala, si a fatadei imobilelor din centrul istoric.
  Va mentionez cu repect ca am contactat consilierul dv.Constantin Dudau si nu a fost in stare sa articuleze o fraza coerenta, a facut referiri la articole diverse din legislatie insa nu stie sa dea o informatie. Cred ca aveti nevoie de angajati mai competenti sau cel putin cu aptitudini de comunicare, sa se poata exprima cu subiect si predicat.

  Succes in continuare!

  Raspuns Elena Udrea:
  Buna ziua! Din pacate, programul de reabilitare termica nu se poate face decat in parteneriat cu administratia publica locala, deci cu primaria Constantei. Ar mai fi posibilitatea de a face reabilitarea in baza OUG numarul 69/2010, initiata de mine anul trecut, accesand asociatia de proprietari un credit fie la CEC fie la BCR, cu rambursare in cinci ani. Este foarte important sa stiti ca nu trebuie sa ipotecati apartamentele si nici nu platiti dobanda la acest credit deoarece el este cu garantii suta la suta de la Guvern si cu dobanda subventionata suta la suta de catre ministerul pe care il conduc! Va pot da detalii. In al doilea rand, eu nu am niciun consilier cu numele celui amintit de dumnevoastra, dar daca imi spuneti in ce context ati discutat cu dansul pot verifica daca este totusi angajatul ministerului.

  • Sa imi fie scuzat tonul negativ pe care il folosesc, am intentii pozitive…
   Dl. Constantin Dudau – Consilier la Directia Tehnica si Constructii ?- constantin.dudau@mdrt.ro, raspunde la tel 0372.114.565; mi-as fi dorit doar niste informatii pertinente cu la cazul meu, cu referire la ce norme metodologie ale curentei legislatii pot aplica pentru o interventie la nivel structura rezistenta si fatada.
   Am primit un raspuns plictisit, functionaresc gen te priveste si nu ma deranja, du-te la primarie, nimic folositor, cred doar ca ar trebui sa aveti ajutoare mai de nadejde, si angajati care sa isi justifice salariile.
   Apreciez orice indrumare, subliniez in principiu am nevoie doar de sustinere la nivel de grantare a fondurilor necesare pentru restaurare . Suma e destul de mare, si nu pot stringe destule garantii (ipoteca).
   Cu stima,

 27. Problema fatadelor cladirilor este o problema actuala pentruca doamna ministru este preocupata de turism si face ca Potemkin care”reabilita” doar fatadele caselor aflata in calea trecerea imparatesei,aflata in “vizita de lucru” prin “Mama Rusia”Dar oare se intreaba cineva de ce au ajuns cladirile noastre in halul in care sunt ? Credeti ca renovand fatadele, consolidati cladirile “slabite” de neglijenta proprietarilor,fosti si actuali ,de cutremure si inundatii,de alunecari de teren etc.etc. ? Nu,doamna ministru ,dar ar trebui sa va dati seama ca fara constructii de calitate,mentinute ca atare (hoteluri,moteluri,pensiuni,drumuri,sosele,poduri.restaurante,cabane,gari s.a.legate de obiectivele dv.politico-economice), nu se poate face nici turism modern,dar in general nu se poate desfasura in conditii civilizate nici o alta activitate umana. Se cunoaste ca nu sunteti de meserie constructor,dar cred ca macar intuiti ca asa stau lucrurile.
  Deci ,pentru ca in anii viitori sa nu mai avem de a face cu asemenea situatii degradante pentru o tara europeana,ar trebui luate acum o serie de masuri care sa le previna si care nici macar nu costa bani,dar ar contribui la schimbarea mentalitatii in raport cugrija fata de constructii si aparitia simtului de responsabilitate pentra acest aspect.Masurile anvizajate de mine sunt:schimbarea Legii nr.10 privind calitatea in constructii (prin responsabilizarea participantilor la activitatile specifice,ce ar forma adevaratul sistem al calitatii) ;introducerea in reglem4entarile ce privesc activitatile si ocupatiile din Romania a activitatii “Monitorizarea comportarii in situ a constructiilor” si a ocupatiilor de “responsabil cu urmarirea curenta…”,specialist in urmarirea speciala…” si “expert in monitorizarea…” comportarii in situ a construciilor.;nominalizarea asociatiei profesionale “Comisia Nationala Comportarea in situ a Constructiilor ” ca fiind de utilitate publica (si chiar este “”cea mai de utilitate publica “intre cele existente in constructii)
  De aproape 15 ani ma straduesc sa -i conving pe cei responsabili de necesitatea,utilitate si avantajele acestor masuri,dar goana dupa bani ii orbeste pe toti….si uite asa o sa propunem dupa alti multi an “renovarea fatadelor” in timp ce constructiile nemonitorizate (umarirea comportarii si interventiile de mentenanta si reabilitare) o sa ne cada efectiv in cap.
  Nu cred ca veti tine cont de cele spuse mai sus,deoarece v-am mai scris despre aceasta problema pe blogul dv,v-am trimis brosuri instructive,am intervenit la poate forurile responsabile,iar rezultatul a fost ca nu mi s-a spus nici bonjur,nici…Dixit et salvavit anima mea !Sa nu spuneti ca nu ati stiut !

 28. voi face o grseala si voi vorbi despre opozitie.
  am intrat pe blogul domnului ponta pt a vedea si opinia opozitiei intr-un moment de curiozitate personala.
  am scris 3 mesaje. unul la adresa domnului ponta, unul la adresa cititorilor si unul in care imi argumentam ideile in fata unui sustinator al usl-ului care ma trimetea la citit.
  nu am folosit in nici un comentariu vreun cuvant “urat” sau acuze directe la potentiale eveniment, ci doar reflectari ale realitatii, argumentate solid de cea ce s-a petrecut in romania.
  mesajele au fost cenzurate si nu au putut fi vizualizate.
  ma rugam ca sa fie postat macar ultimul in care ma aparam, sperante oricum nu aveam.

  ma rog din tot sufletul ca in cazul in care este posibil ca usl-ul sa ajunga la putere sa nu se inatample asa ceva in toata tara.

  in perioada guvernului nastase incepea sa se contureze o cenzura.
  este ca si cum ai fi chemat in instanta si ie si avocatului tau nu ti-ar fi permise intrarea in sala de judecata.
  ultimul mesaj il am copiat intr-un fisier, ca o amintire, mai precis pentru un moft propriu prostesc.

 29. De acord,dar in Constanta sunt o serie de cladiri ce ar trebui restituite pe legea 10/2001 dar domnul primar Mazare se lasa f greu induplecat sa lase aceste cladiri catre propietari.Dupa ce esti secatuit de rabdare si bani,de nenumaratele procese,evaluatori ,experti ,avocati apropae ca nu-ti mai raman bani sa investesti in propriul tau imobil.Eu ma lupt pentru revendicarea unui imobil din 1996 si de patru ani in justitie dupa ce am epuizat toate demersurile catre “stapanii de la primarie” unde trebuie sa vii ca un umil cetatean in cazul in care nu cunosti pe nimeni.

 30. In mod bizar Proimaria generala nu cunoaste legea nici dupa intrarea ei in vigoare, renovez consolidez o casa de acest gen, sotia a incercat sa urgenteze declansarea lucrarilor laq fatada dupa finalizare interior si ni s-a spus sa asteptam autorizatia depusa in baza documentatiei PAC/PAD avem avize etc.
  Ne-ar fi ajutat sa finalizam mai repede lucrarile la fatada dar se pare ca PMB elibereaza doar autorizatii in baza taxei nu gratuit cum prevede legea Dvs.
  Stima

 31. Doamnaa Udrea, toti cetatenii zonei Snagov, de la Nuci la Vladiceasca, va roaga sa va ocupati de construirea pasajului, suprateran sau subteran, care sa asigurea accesul la autostrada Ploiesti-Bucuresti in sensul spre Bucuresti. Avem mari probleme si stim ca sunteti singura care puteti. Va asigurama ca Dv. si PDL veti obtine multe voturi in aceasta zona. Tariceanu a promis dar nu se tine de cuvant.

 32. O initiativa laudabila,desi cam tarzie.Aceasta ar trebui extinsa la toate cladirile din tara aflate in aceasta situatie.BRAVO

 33. Timisoara are cea mai mare arie de monumente istorice din tara-14500 si nu a primit bani si nici nu detine fonduri pentru renovarea lor! majoritatea stau sa cada pe cetateni, asta cu tot cu cele 90000 de mii voturi date lui Traian Basescu in 2009 si care l au facut presedinte( chiar 90000 de mii de voturi a facut diferenta intre el si geoana). ma intreb cum veti explica doamna ministru , timisorenilor anul viitor, ca desi au votat masiv cu PDL si la prezindetiale , locale si parlamentare ,au tot prenurie de fonduri pentru renovarea celui mai frumos centru din tara ( Piata Victoriei- rezervatie de arhictectura seccesion autriac) si Piata Libertatii si Piata Unirii( considerata cea mai frumoasa din tara) arhitectura baroca….

 34. Pe când şi reabilitarea faţadelor unor politicieni ca :
  Ion Iliescu, Adrian Năstase şi Victor Ponta.

  RACUL, ŞTIUCA şi BROASCA

  1. Orice rac cât ar fi de dolofan se-nroşeşte la fiert.
  2. Doar în oală are parte racul de apa limpede.
  3. Pescuitorii de raci nu se afundă în mâlul bălţilor.
  4. Mâncătorii de raci şi spărgătorii de nuci cată numa’ miezul.
  5. Ca şi hiena racul se hrăneşte cu hoituri.
  6. La mort se dă cu parfum, de usturoi în cazul racului.
  7. Numai în galantar cozile de raci devin cele dintâi.
  8. Jocul în ape tulburi este raţiunea de a exista a racului.
  9. Când se bat doi raci se tulbură apa pentru multă vreme.
  10. „Racul (Năstase Adrian), broasca (Ponta Victor) şi ştiuca Iliescu Ion)” nu e de Dancu ; http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/d/alecu-donici-7zuddso/racul-broasca-si-stiuca-6zuuzuu.html

  PS : Zodiacal, Ion Iliescu e Peşte (ştiuca), Adrian Năstase e Rac (racul) iar Victor Ponta e Fecioară (broasca !!!).

 35. Doamna Presedinte,

  Ma numesc Ionescu Andrei Florin, cu domiciliul in Bucuresti, sectorul 1, str. Pajura, nr. 4, bl. 6, sc. B, ap. 20, Tel 0784.485.424, membru PDL si simpatizant al ideilor dumneavoastra.
  Va scriu in numele mai multor cetateni, dvs. fiind ultima noastra speranta pentru gasirea unor solutii la problemele cu care ne confruntam.
  Va relatam ca imobilul din strada Pajura, nr. 6, bl. 3, este un adevarat pericol pentru siguranta cetatenilor datorita starii avansate de degradare. Eu, insumi, am trecut pe langa moarte, deoarece in data de 09.09.2011 aflandu-ma in apropierea acestui bloc cu inca doua persoane, o parte din tencuiala blocului a cazut foarte aproape de mine, provocandu-mi un soc care a dus la internarea mea de urgenta in spital, fiind diagnosticat cu infarct si supus unei interventii chirurgicale de implant a doua stenduri.
  Inaintea acestui accident, avand inchiriata o camera in acest bloc, am fost contactat de doua persoane, pe nume Negoita Mircea si Mincu Georgeta, care m-au intrebat de statutul meu fata de aceasta camera, de chirias sau proprietar. Dupa ce le-am aratat contractul de inchiriere, crezand ca sunt din cadrul Primariei, l-am rugat pe domnul Negoita sa se ocupe neaparat de reabilitarea blocului, deoarece starea acestuia este un pericol public pentru trecatori. Acesta mi-a facut promisiune ferma ca, in cel mai scurt timp posibil, va rezolva aceasta problema.
  Dupa externarea mea din spital, impreuna cu mai multi cetateni care au fost afectati intr-un fel sau altul de pericolul pe care il reprezinta acest imobil, am facut un memoriu catre Primaria Sectorului 1, de unde am primit un raspuns in care se mentioneaza ca acest imobil se afla in proprietatea S.C. ADMINISTRARE CAZARE CANTINE S.A. si ca domnul Negoita Mircea nu face parte din cadrul Primariei si dansii nu ne pot ajuta cu nimic in aceasta privinta.
  Interesandu-ma am aflat ca acest domn este Director Comercial la societatea respectiva si fost Director la AVAS pe timpul guvernarii Tariceanu. Afland aceste informatii, am trimis scrisori recomandate la societatea respectiva cu rugamintea sa reabiliteze fatada acestui bloc, atasandu-le fotografii care dovedesc degradarea accentuata a imobilului, actele mele medicale si semnaturile celorlalti cetateni care au fost sau sunt vizati de starea acestui imobil. Dar cum, guvernul Tariceanu, ne-a promis multe dar n-a facut nimic, cred ca si domnul Negoita a pastrat metehnele acelei guvernari, deoarece nu am primit nici un raspuns.
  Doamna Presedinte, in calitatea dvs. de Ministru care aveti in subordine ISC-ul, va rog sa trimiteti inspectorii acestei institutii la fata locului, sa vada ca ce v-am relatat eu este adevarat si sa sanctioneze drastic pe proprietarii acestui imobil, care nu tin cont de Legea 153/2011 pe care dvs., din grija pentru cetateni, ati elaborat-o.
  V-am relatat ce mi s-a intamplat mie, vazand recentul eveniment ce a avut loc la Targu Mures, unde un copil a fost grav ranit dupa ce o bucata de tencuiala s-a desprins de pe acoperisul unui Oficiu Postal. Mi-am dat seama ca datoria mea de cetatean este sa alertez toate autoritatile pentru a se lua masuri impotriva celor care au imobile si nu se preocupa de mentinerea acestora intr-o stare adecvata, pentru a nu constitui un pericol public, cum este si cazul imobilului despre care v-am scris.
  Va multumim anticipat si va asiguram de tot sprijinul nostru si va dorim, indiferent de rezultatul anchetei dvs., sa ajungeti prima femeie Presedinte a Romaniei.

  Cu stima si respect,
  Ionescu Andrei Florin

 36. Cand am auzit de aceasta lege, m-am bucurat foarte mult. Nu demult admiram in Praga fatadele deosebit de ingrijite ale tuturor cladirilor din centru, si, prin comparatie, spuneam ca niciodata nu se va putea intampla la noi asa ceva.

  Este un proiect pe care il sustin din tot sufletul. Am si postat in urma cu cateva luni, pe blogul meu, un articol in acest sens, care suna mai degraba a propunere de aplicare.

  http://ochiuratiunii.blogspot.com/2011/10/turist-in-romania-centrul-bucurestiului.html

  Imi doresc sa se si aplice legea, sa nu ramana doar un proiect care suna bine.

 37. Am urmarit cu mare interes acest proiect si lege, nu voi ascunde faptul ca lucrez in acest domeniu , legea este bine venita indiferent sub ce forma va fi aprobata, dar avem nevoie de eliminarea chiar evitarea birocratiei la nivel de primarii, cred ca cel mai bine pentru a nu avea mai multe culori si orasul sa devina o sorcova, primaria prin departamentul urbanism sa faca publica culorile aprobate, astfel cetatenii nu mai pot gresi in alegerea culorii. Uitativa in alte state europene ,unde toate casele, constructiile au aceeasi culoare, eventual un nr. limitat de culori specifice zonelor. Este o placere sa le privesti si nu te obosesc cind mergi in oras, sunt culori calde
  Mult succes!

 38. Revin , am citit un mesaj intereant , acela ca este bine sa ne imprumutam pentru realizarea reabilitarilor la constructii. Din experienta , am executat, prin contract , reabilitari , pe bani constructorului cu plata in rate si nu au fost probleme.Sunt constructori care accepta acest gen de conatract.Nu credeti ca bani sunt mai bine gestionati de proprietari, decit daca sa imprumutati cu dobinzi. In acest caz constructorul este mult mai interesat de calitate ,in multe cazuri ultima rata este gatrantia de buna executie, in perioada garantiei are si reviziile , toate pe bani lui.
  Alt lucru bun vazut in Spania, firmele de publicitate, companiile care au reclame pe imobile sunt obligate prin lege sa intretina fatadele sau prin contract cu proprietari au aceleasi obligatii, cred ca putem fi mai atenti la incheierea contractelor , sa uitam de propriile interese,( pentru cei vizati), din asociatiile de proprietari .
  Si ca sa imi inchei ideea alegeti tehnologia de lucru cea mai calitativa, suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine.

 39. O analogie la reabilitarea cladirilor vechi este ca si cum ai imbraca o batranica blonva cu haina din blana de nurca in loc sa ii cumperi medicamente.

 40. opreste cresele pe care vrei sa arunci bruma de bani pe care o mai are tara asta .Inainte de aincepe vezi ca nu mai sunt cupluri tinere care sa mai faca copii.Fa studii de fezabilitate sau macar obtine hotararile consiliilor locale.

 41. Stimata doamna,
  ne-am saturat de aroganta dumneavoastra si a colegilor dumneavoastra de partid si de la alte partide incluzand USL!
  Nu uitati stimata doamna ca sunteti romanca si ca ati fost aleasa pentru a sluji in folosul tuturor romanilor nu a colegilor de partid.

 42. Ma intereseaza sincer acest proiect! E fezabil? E realizabil? Exista cladiri din perioada interbelica, de doar etaje sau doar de un etaj, iar loctatarii sunt pensionari cu venituri modeste! Pot ei sa castige ceva de pe urma acestui demers al dvs? In sensul consolidarii si reabilitarii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *