Raspunsul la scrisoarea deschisa a domnului Dan Tanasa

Elena UdreaTrecând peste atacurile la persoane exprimate în scrisoarea dumneavoastră şi plecând de la premisa că orice subiect poate fi discutat în termeni civilizaţi, vă transmit, domnule Tănasă, că mă preocupă soarta şi bunăstarea cetăţenilor români, fie ei de naţionalitate română sau maghiară, din Harghita şi Covasna, la fel de mult cum mă preocupă, de exemplu, cea a cetăţenilor români din Brăila sau Maramureş. Nu sunt genul de om care să stea indiferent când ştie că implicarea lui poate schimba lucrurile în bine, cu atât mai mult cu cât am şi pârghiile necesare pentru a influenţa în bine viaţa cetăţenilor români, indiferent de naţionalitatea lor.

Susţin în continuare promovarea tuturor zonelor care au potenţial turistic. Prin atribuţiile pe care le am ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului, am sprijinit toate iniţiativele pe care autorităţile publice locale le-au avut pentru a-şi dezvolta, moderniza şi promova comunităţile, prin cele peste 50 de programe pe care ministerul le derulează. Cred că este cazul să înţelegem că promovarea turistică reprezintă o modalitate de a aduce plus-valoare în zonele care au ceva de oferit, şi nu o platformă de dezbateri pentru extremişti.

Prin proiectele pe care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului le finanţează în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş au de câştigat toţi locuitorii zonei, indiferent de naţionalitate. Prin investiţii susţinute putem dovedi că ne pasă cu adevărat de soarta acestor oameni, şi nu prin retorică lipsită de conţinut. Eu ştiu că toţi sunt cetăţeni români şi că merită, indiferent de naţionalitate, atenţia şi respectul demnitarilor acestui stat. Susţin reducerea decalajelor economice dintre regiunile României şi doresc o dezvoltare durabilă şi armonioasă, care să genereze prosperitate pentru toţi locuitorii. Cred că acest aspect îi preocupă şi pe locuitorii din Harghita, Covasna şi Mureş, iar înverşunarea nu-şi are rostul, atâta timp cât toţi au aceleaşi nevoi şi plătesc aceleaşi taxe. Consider că este contraproductiv să privim către trecut în loc să căutăm soluţii pentru prezent şi viitor, iar eu sunt omul care vrea soluţii şi rezultate.

Susţin iniţiativa autorităţilor publice locale din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş de a promova potenţialul turistic al zonei sub numele de Ţinutul Secuiesc. Această susţinere nu are nimic de-a face cu vreo agendă politică separatistă, pe care altfel nu o împărtăşesc, ci exclusiv cu dorinţa mea şi a locuitorilor zonei de a dezvolta turismul şi de a îmbunatăţi condiţiile de viaţă ale românilor şi maghiarilor din aceste judeţe.

În concluzie, vă asigur că toate judeţele şi toate zonele cu potenţial turistic din România se bucură de atenţia şi sprijinul meu în egală măsură. Nu fac parte din categoria politicienilor care doresc să câştige capital politic din exploatarea unor conflicte şi cred că dialogul şi cooperarea sunt determinantele lumii moderne în care trăim. Ii condamn pe cei care, pentru a-şi crea o poziţie publică sau politică, agită în mod nejustificat spiritele între diferite naţionalităţi, naţionalităţi care altfel convieţuiesc fără probleme şi tensiuni.

În privinţa conflictelor etnice din ţara noastră, cred că acestea există doar în mintea acelor români şi maghiari care nu sunt în stare să construiască nimic, ci doar să dezbine şi să învrăjbescă.

114 thoughts on “Raspunsul la scrisoarea deschisa a domnului Dan Tanasa

 1. Sunt si eu de acord ca cei care nu sunt in stare sa construiasca nimic, nu au nici-o valoare. Dar isi gasesc totusi, in sistemul nostru oarecum democratic, culoare destul de largi spre banii publici. Ma intreb, oare pina cand?

 2. Intr-o zona cu mare potential turistic, la Valeni, ofer o posibilitate de asociere in vederea sprijinirii turismului romanesc. Variantele sunt nelimitate, solutiile sunt destul de diverse, insa, cum spun americanii: two heads are better then one. Vedeti imagini aici: http://andreisamericandream.wordpress.com/2010/04/22/big-house-for-sale-for-rent-for-partnership/
  Ma adresez, pe aceasta cale, nu atit ministrului, ci numerosilor cititori ai acestui blog, interesati mai ales de afaceri, nu doar de polemica, politica si diversitati.

 3. Daca nu ma insel, e ceva sef pe la trustul realitatea. Se poate vedea, dealtfel, ca el nu are interes sa aplaneze conflicte sa ofere solutii, sa dezvolte altceva in afara de audienta postului. Si, pentru profesia lui, un element de mare atractivitate este atragerea Elenei Udrea in scandal, chiar si fara nici-o baza reala. Un conflict media cu Elena Udrea este ca un loz castigator la loterie, iti aduce audienta, iti creste tarifele de publicitate. Esti un om facut, mai ales ca-ti mai da si Vantu niste prime pentru dezvoltarea postului. Numai ca o sa vina o vreme cand publicitatea, o sa ii fie de folos Elenei si atunci, acel domn Tanasa, o sa fie nevoit sa cam plateasca.

 4. Doamna Ministru
  Va multumesc pentru aceste precizari.Pentru noi cei ce traim aici,romani si maghiari deopotriva si impreuna si care de 20 de ani am fost lasati de izbeliste si turistic si economic,nu e greu de inteles raspunsul dumneavoastra,dimpotriva,exprima exact ceea ce oamenii rationali de etnii diferite gandesc cand e vorba de a privi in viitor…A trecut vremea cand mintile infierbantate etnic sau politicieni cramponati in interese personale au tinut zone nedezvoltate in ideea ca asa detin controlul,asa cum a cam trecut vremea cand oamenii simpli au preferat dezbinarea in locul colaborarii.Poate asta ar trebui sa inteleaga si Tanasa…ca generatiile care au crescut sau vin din urma vor sa traiasca in zonele lor nu sa fie nevoiti sa plece in lume,asa cum multi o fac in ultimii ani…Eu stiu cum vorbeste lumea aici despre dvs.romani si maghiari,pentru primarul Praidului sunteti politicianul si ministrul cel mai iubit,doar de dvs.vorbeste…Tanase nu reprezinta vocea romanilor din Harghita,e doar un exponent al extremismului mai nuantat si nu ar trebui sa va supere sau sa va reduca”motoarele”.Eu am un punct de vedere propriu vizavi de aceste judete:Istoria trebuie s-o stim,sa luam aminte,sa invatam din eventualele greseli ale ei,sa ne respectam predecesorii indiferent de apartenenta,dar nu trebuie sa lasam istoria sa ne impiedice sa ne traim prezentul frumos si corect sau sa ne impiedice sa privim in viitor.Nu stiu daca e corect,dar stiu ca aici toti ne dorim alt viitor decat cel de pana acum…si doar dovedind toleranta si echilibru putem determina pe cei intoleranti si mai putin echilibrati sa fie la fel.

 5. Biblio
  Un roman care crede ca romanismul inseamna scandal,tupeu si scrisori deschise catre alti romani,pline de jigniri.Un roman care prin comportamentul si scrierile sale intretine ceea ce oamenii simpli am vrea sa nu mai existe:extremismul romano-maghiar…Exista de ambele parti cate un Dan Tanase,iar ceea ce ma intristeaza pe mine este ca sunt tineri…tot mai tineri…cand ar trebuie sa fie batrani si pe cale de disparitie..

 6. Pingback: Promoveaza-l

 7. Rescrierea Legii Educației Naționale este impetuos necesară.
  Precizez, motivatia mea referitor la faptul ca nu sunt de acord cu legea in forma actuala ,aratand urmatoarele puncte slabe:

  – bugetul limitat pt. educatie;DECI: SUBFINANTARE;(vezi:
  http://www.senat.ro/PDFMotiuni…..032010.pdf
  Deci: guvernul va finanta educatia in 2010 cu 32% mai putin decat in 2008.
  Si totusi guvernantii doresc un sistem educational competitiv si mai ales superior dpdv calitativ.
  Astfel apare necesitatea emiterii unui nou slogan pt abilitatii sistemului:- A trai sustenabil inseamna, a face mai mult, folosind mai putin. Pe masura ce ne organizam sa traim folosind mai putin, si inovam creativ in acest scop, rezultatele sunt uimitoare. Asta ne va permite sa obtinem cresteri de productivitate la costuri mai mici, si mai sigure.)

  – legea promoveaza imixtiunea politicului in invatamant;

  – finantarea per elev nu tine cont de specificul unitatilor de invatamant(vezi ex. vocationalele);

  – adanceste si mai mult discriminarea intre scoli, universitati, vedeti in Ro la ora actuala sunt comunitati bogate si comunitati sarace;

  – are un subiectivism f. ridicat referitor la recrutarea si evaluarea personalului didactic;

  – implicarea excesiva a comunitatii in numirea directorului unitatii scolare, precum si in deciziile care trebuie sa fie luate la nivelul scolii, in preuniv.; acelasi lucru si in cazul invatamantului universitar;

  – 1/3 +1/3 este cam mult personal fara atributii didactice in scoala pt. luarea deciziilor;

  – creeaza o presiune in plus asupra profesorilor, in special in preuniversitar;

  – legea nu tine cont, de slaba implicare a parintilor in activitatea scolii din ultimii ani;

  – NU ASIGURA UN STATUT DECENT PENTRU CADRUL DIDACTIC;

  – se acorda o prea mare importanta resurselor secundare, si tertiare, ca si verigi in sistemul de finantare al scolilor si universitatilor( vezi atragerea fondurilor extrabugetare);

  – duce la scaderea importantei consiliului profesoral, in actul educativ, si in scoala in general;

  – si cate si mai cate.
  In continuare spun din nou un NU hotarat referitor la acesta lege.
  Consider ca noua lege a educatiei scrisa in varianta Miclea – PDL, nu a respectat pricipiile procesului de descentralizare din educatie, si anume:

  – raspundere publica;

  – autonomie institutionala;

  – transparenta actului decizional;

  – valorizarea resursei umane;

  – abordarea etica a serviciului educational;

  – apropierea actului de decizie de locul actului de educatie;

  – subsidiaritatea( corelarea aplicarii principiului subsidiaritatii cu alte principii de baza, ca acelea ale competitiei, democratiei, eticii, dezvoltarii sustenabile);

  – diversitatea culturala si etnica.
  Referitor la CALITATE, (vezi OG75/2005-ordonanta care stabileste pricipiile politicii nationale pt. Asigurarea Calitatii in Educatie pt. intregul sistem, vezi si def. date prin ISO 8402, si ISO 9000/2000-def. calitatii, managementul calitatii), nu este corect tradusa nici prin noua Lege a Educatiei Nationale, deoarece cresterea calitatii actului educational este baza „societatii bazate pe cunoastere”, iar acest deziderat nu poate fi realizat fara o dezvoltare intelectuala si profesionala in Ro. din perspectiva invatarii permanente.

  In noua lege, nu sunt respectate pricipiile pe care se bazeaza asigurarea calitatii, si anume asigurarea calitatii si in sistemul de evaluare – aceasta trebuie sa fie usor de inteles, administrat cu eficienta, supus responsabilitatii publice, legea tinand cont doar ca acest sistem al calitatii trebuie aplicat in conditii de eficienta financiara.( de austeitate bugetara)…(nici nu mai vorbesc de validitate, fidelitate si practicabilitate in cazul evaluarii).

  Astfel nu s-a tinut cont de urmatoarele probleme:

  – neajunsurile din sistem si din societatea romaneasca in general;

  – infrastructura precara;

  – slaba legatura intre formarea initiala si formarea continua in sistem si in Ro.;

  – standardele „nationale”…;
  vezi și:http://gabrielnicolaeteodorescu.wordpress.com
  http://www.petitieonline.ro/petitie/apel_national_pentru_rescrierea_legii_educatiei_nationale-p25985058.html
  http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/protestul_profesorilor_de_fizica_din_romania-p02225042-pg18.html

  dacă ești de acord semnează și promovează petițiile

 8. MARYLAND……Atentie la ce ? Nu inteleg sensul …..desi nu prea ma ingrijoreaza atentionarea ta decat in sensul in care m-ai inteles gresit …Pentru ca in rest ..mi-ar place niste “provocari ” europene si pe subiecte CEDO….te asigur ca m-ar distra foarte tare ….asa ca iti pot scrie si eu …”atentie” la ce doresti si ce gandesti ….
  Deci….nu am sustinut si nu sustin ca suportabilitatea limita a romanilor e cauzata de actuala guvernare…..doar ca PDL a nimerit in locul nepotrivit ,adica la guvernare intr-o perioada nepotrivita …iar esecurile lor sunt si vor fi amplificate de reverberatiile crizei care se vor intinde sigur pana la anticipate sau la termen in 2012 …..In rest sigur ca fiecare guvernare a pus cate o caramida la nefericirea noastra materiala si morala de acum…..Sigur ca de vina au fost si sunt politicienii cu sange si morala rosie indiferent de culoarea steagului politic sub care s-au inrolat definitiv sau temporar…in functie de interesele personale ….
  Si iar ai dreptate in privinta mimarii economiei libere de piata etc…acum par exemple suntem intr-o economie libera ,in economie de piata ,concurentiala mimata de tip PDL care este la putere….cealalta parte a mediului de afaceri de alta culoare politica este tratata ca economie comunista ..care asteapta pomeni de la stat ….Dupa 2012 va fi invers….
  Totul ar fi OK daca nu as observa ca diferite personaje din actuala putere ,parte minoritara a presei si cativa din societatea civila cu sediul la Cotroceni sau finantati de guvern din bani publici ,incep sa creada din ce in ce mai mult ca un regim autoritar ,prezidential,poate totalitar de tin neodemocrat romanesc pot rezolva tare si crize financiare,sociale,profesionale si morale ale societatii romanesti ce tin de 20 de ani in Romania …..ca pot rezolva toate problemele intr-un an de criza …dezordonat ,novator amator,entuziast juvenil ,retardat sau arogant si inconstient….sau mai rau ,intr-un haos si dezordine calculata ce am observat doar imediat dupa 89 ‘ la regimurile Iliescu ….pentru ca la adapostul si cortinelor de mai sus sa incerce sa toarne temelia unei puteri de lunga durata …autoritara si politic aristocrata ..
  Sper sa nu mai reuseasca odata strategia model PSD si Iliescu …..
  Spui ca ai fost revolutionar,privesti detasat ordinea si politica din Romania ,guvernari etc etc..
  Esti si relativ tanar,jurnalist etc etc…..cum ti se par propunerile de modificare a Constitutiei si modalitatile alese de guvern si Cotroceni pentru a realiza dorintele de partid si proiectele personale politice in legatura cu revizuirea Constitutiei …..Nu ca ar fi fost mai breji cei de la PSD si Iliescu…..sau PNL apoi…dar acum comentam despre actuala putere , actualul guvern Boc si actualul Presedinte Basescu …..Tare am senzatia ca au urmat cursurile lui Iliescu ….si s-au perfectionat la Moscova…..Poate de aia a fost Geoana la Moscova pe NV….sa duca acolo lucrarile de doctorat a actualei puteri …..

 9. M.Andrei ..Iata economia de piata PDL-UDMR…ministrul sanatatii maghiar…Institutul Cantacuzino nu are voie sa mai fabrice vaccinuri….personalul nu va fi “disponibilizat” ..va fi redistribuit..probabil prin spitale….probabil vom importa vaccinuri intr-o vesela economie de piata ,de catre o firma privata sau holding PDL-UDMR……si comisioane aferente pentru cei ce semneaza contractele din ministerul sanatatii desi toti oficialii incasatori de comisioane la semnarea diferitelor contracte externe sunt platiti pentru aceste activitati de la buget iar comisioanele de acest tip le consider castiguri ilicite…sau ilegale …
  Ai avut dreptate …ne tin comunistii in loc….Probabil terenul si cladirea Institutului Cantacuzino …..tot de comunistii transpartinici….dar acum lipiti sau la putere..ca altfel nu ar avea cum…..Inainte de 89 eram curios sa vad cum va fi fara Ceausescu….erau niste vise si sincer nu includeau UE si democratie ,libertatea de acum….Acum sunt curios cum se va termina povestea de acum….circul si lupta politica toti contra toti…si cum va fi dupa 2012,2014 sau mai devreme…..Daca se va schimba puterea …pe ce pozitii ne vom situa fiecare de aici…cum vor comenta jurnalistii pro PDL ,Basescu….unde vor fi toti ..de care parte….?Declarativ cel putin ,ca in mintea si inima oamenilor nu poti patrunde cu adevarat niciodata…..

 10. Doamna Ministru ….Sincer imi place tema si promovarea regiunii sub denumirea de “Tinutul Secuiesc”…Imi place detasarea ministeriala si de politici publice, de politica de partid sau interese politice …Tot sincer ,abordarea Dstre ma face sa ma simt european ..macar pe aceasta tema….Sustin modernizarea Romaniei si regionalizarea sa dincolo de interese politice,declaratii parsive rasiste ,iredentiste,si de oricare declaratii care ar denatura sensul si obiectivul real al regionalizarii si descentralizarii……
  Indiferent de declaratii sau inventii jurnalistice cu miez sau fara ,ramane ideea si realizarea sa…speciale amandoua….

 11. Moro
  Eu am facut doar niste mici precizari privind cauzele, mai exact, pacatul primordial. Restul, comentariile tale sunt destul de ieftine. Incerci sa amesteci, cauze cu efecte, argumente si sa nu delimitezi probele de argumente, in ciuda faptului ca sunt un amestec de mere cu pere. Nu vreau sa spun ca actuala guvernare este de maxima calitate, dar remarc ca este perfectibila si ca se straduieste, in masura posibilitatilor. Iar daca nu o sa renunte la pedepsirea tuturor celor vinovati, o sa ai ocazia sa te plasezi de partea opozitiei, inca o tura. Ca asa imi pare ca iti place. Sau tu adori doar sa te contrazici si sa polemizezi steril, cu argumente colaterale si irelevante. Daca e asa, iti recomand eu un bun prieten, care uneori mai posteza si pe aici impresiile de pe restul blogurilor, ca e mai talentat la incoerente de genul tau. Iti doresc o seara buna.

 12. @ N.G.
  Scandal, tupeu… păi nu aşa suntem noi românii, consumatori de ştiri tabloide?
  Şi totuşi este un personaj atât de important încât doamna Udrea să considere necesar să-i ofere o replică. De aici deduc că este cineva mai important decât mine. 😀

 13. MARYLAND …Ca de obicei te invarti in jurul cozii portocalii…insetat de evenimente guvernamentale pozitive….Daca o sa fie invers decat spui ,in 2012 ,inainte sau dupa …unde o sa te plasezi….?Intotdeauna autoritarismul ,dictatura democratica prezidentiala a creat siguranta pentru jigodii si limbisti….Din toate analizele se vede o mare distractie dupa 2012…Amice…in Romania nu se potriveste deloc regimul prezidential ,sau marea adunare nationala,partidul stat etc…e prea aproape amintirea regimului comunist totalitar al lui Ceasca ..indiferent ca o anumita parte “hazlie” a societatii romanesti adora personajele glumete ,populare ,ranjind gales ,voios ,imaginandu-si pentru cateva momente ca sunt egali cu cei care-i fraieresc electoral ..E vorba doar sa nu sari bariera intre ceea ce esti si prezinti si ceea ce pretinzi sa se intample cu romanii zambareti sau nu….dincolo de bariera democratiei si libertatii e bau bau pentru orice conducator ,sef,sefut …etc…mai ales in Romania de azi…
  Daca te referi la personajul Adrian ca talentat la postari ..si eu zic la fel…El e parfum pe langa mine ,superficial si steril ..Chiar…nu ai respuns nimic pe textul meu …ai aburit doar un pic ..ce parere ai de revizuirea Constitutiei ,de modalitatile politice de abordare a temei…ce parere ai despre depolitizarea institutiilor publice …despre legea invatamantului.legea pensiei ,legea salarizarii unice ,despre racolarile de parlamentari pentru a face majoritatea conjuncturala …despre faptul ca in proiectul de revizuire a Constitutiei ,scribii nocturni sau diurni (ceea ce e mai impardonabil ) vorbesc despre unicameral ca apoi sa scrie despre reunirea camerelor ….?Sunt destul de concrete temele ,realizarile guvernului Boc ?

 14. ***Bibliotecaru – da’ cine ţi-a spus ţie că tu ai fi un “personaj important”? Ce faci? Iar ai rătăcit drumu’? 🙄

 15. Emblema Romaniei – Imagologia, intoxicarea si discretitarea romanilor.

  Romanii s-au rasculat in 1989 nu pentru a trai mai rau, ci pentru a trai mai bine.

  Discutiile pe marginea cererii (1)de a se recunoaste (sau nu!) existenta unui “tinut secuiesc” pe teritoriul statului numit Romania si (2)de a i se acorda acestui tinut un statut legal, ca entitate administrativa si teritoriala, au un caracter prea putin documentat. Din putinul surplus de care dispun fac urmatoarele observatii:

  Primul lucru care trebuie lamurit este numarul secuilor din Romania si din teritoriul revendicat pentru a fi declarat “tinut secuiesc”. La ultimul recensamint au fost inregistrati putin peste 5.000 (cinci mii) de secui. Aceasta cifra practic pune punct discutiei. Sunt prea putini secuii din Romania ca sa li se acorde un statut atat de deosebit. Dat fiind scandalul provocat si care urmeaza sa ia chiar amploare la Uniunea Europeana, cred ca am putea inchide ochii si – treaca de la noi!, sa le atribuim un “tinut” de o intindere proportionala cu numarul secuilor. Nu ma pricep sa calculez, regula de trei simple este pentru mine un fel de asimptota. Sa calculeze vreun expert de la UDMR ce intindere ar urma sa aiba tinutul celor cinci mii de secui….

  Mai mult, acesti 5000 (cinci mii) de secui nici nu sunt recunoscuti ca ar exista. In nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu sunt inregistrati. Drept care ei nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati, dintre care nici macar una nu revendica un teritoriu propriu. Ba chiar daca stai de vorba cu reprezentantii celei mai numeroase minoritati nationale din Rominia, cu liderii maghiarimii, usor de identificat ca lideri UDMR, primesti informatia naucitoare ca secuii sunt maghiari, ca, deci, secuii nu exista. Asadar, ne aflam in plin absurd: o entitate etnica inexistenta cere sa i se acorde cele mai largi drepturi civile. Absurdul este si mai …adanc: cu toate acestea cei care pretind sa se recunoasca existenta unui tinut secuiesc sunt tocmai cei care neaga existenta secuilor, adica liderii UDMR!

  In Romania nu sunt unguri, ci maghiari: ungurii sunt in Ungaria. Secuii nu sunt unguri sau maghiari. Secuii nu sunt un trib ungur! In romanul Dracula, Bram Stoker ni-l prezinta foarte clar pe mandrul conte Dracula drept unul dintre aristocratii secuilor care au refuzat jugul ungar! Exista o ideologie a maghiarizarii populatiei romanesti. Secuii sunt vechii daci. Numarul siturilor dacice din ‘tinuturile secuiesti’ vorbeste cat se poate de pertinent in sprijinul romanilor. Chiar si dupa 2000 AD, nationalistii extremisti maghiari au distrus sistematic dovezile arheologice dacice din tinuturile secuiesti. Ardealul(tinuturile secuiesti) inseamna Aur Deal= Dealul de aur. Tran-silva(nia)- origine latina (dacica), inseamna dincolo de padure.
  Cam aceasta este situatia daca iei in serios actele existente. Numai ca aceste acte au fost falsificate, iar cei care le-au falsificat sunt ungurii, de la Budapesta si din UDMR, care aveau diverse interese sa-i declare pe secui maghiari, inclusiv interesul ca in felul acesta sa creasca peste 5% numarul maghiarilor din Romania.

  Astfel ca al doilea reper pentru discutia noastra este raspunsul pe care il vom da la intrebarea secuii sunt unguri sau sunt de alta etnie?

  Sustinand ca nu exista secui ca etnie, Budapesta si UDMR pun din nou capat discutiei. Daca secuii sunt unguri, “la fel de unguri cum sunt oltenii de romani” (l-am citat pe Atila Verestoy), atunci a infiinta un tinut secuiesc in Romania e totuna cu a infiinta un tinut unguresc, adica o Ungarie ceva mai mica, pe teritoriul Romaniei! Nimeni in Europa nu ne-ar da voie sa facem asa ceva!… Si iarasi nu mai avem ce discuta!

  Eu stiu insa ca secuii si ungurii sunt doua neamuri diferite. Si acesta ar fi al treilea reper al discutiei. O discutie pe ideea ca secuii nu sunt unguri este o discutie pe care Budapesta si UDMR nu o accepta. Dar pe care multi locuitori maghiarofoni, care se considera secui, abia o asteapta. Acesti secui, care se considera secui, iar nu maghiari, sunt de ordinul sutelor de mii, circa cinci sute de mii, dupa informatiile mele. Au fost mentionati in toate statisticile austro-ungare pana la 1919, la Trianon, cand despre ei nu a mai vorbit nimeni. Au fost declarati unguri fara sa-i intrebe nimeni ce sunt. Drept care proclam acest adevar: daca este nevoie sa se tina un referendum in secuime, acela trebuie sa fie un referendum prin care secuii sa fie intrebati ce sunt: secui sau maghiari? In functie de raspunsul ce se va da la acest referendum putem face pasii urmatori, dintre care unul poate fi si luarea in discutie a cererii pentru un “Tinut secuiesc”. Acesti pasi ar fi consecutivi unui recensamint corect al secuilor, al cetatenilor romani care se considera secui, iar nu maghiari. Cati sunt acesti secui?

  Inainte de a se tine un astfel de referendum, secuii din Transilvania ar trebui sa stie ce au de pierdut atunci cand renunta sa se mai considere secui. Nu stiu cu ce avantaje reale sau numai promise i-a pacalit Budapesta si UDMR pe bietii secui. Dar stiu bine ce au pierdut prin asta secuii. Si constat ca li se ascunde secuilor ce au avut de pierdut atunci cand s-au declarat maghiari! In principal, este vorba de legislatia comunitara, europeana, care sprijina foarte mult si in mod justificat acele entitati etnice minoritare care nu au sprijinul unei tari mama. Asa cum sunt, de pilda, bascii din Spania si din Franta. Ei se bucura de drepturi si facilitati care nu sunt recunoscute germanicilor din Alsacia sau italienilor din Corsica. Etnicii care nu au o tara “de sprijin” sunt amenintati cu pierderea identitatii etnice, ceea ce este sinonim cu disparitia etniei respective. De aceea ei trebuie sustinuti de intreaga comunitate internationala. Daca dispar romanii din Ungaria sau maghiarii din Romania, asta nu inseamna disparitia etniei romanesti sau unguresti. Dar daca dispar secuii din Romania, dispare insusi neamul secuiesc. Or, pe cale de dispartie nu sunt maghiarii din Romania, ci secuii din Romania, secuii in general! Iar asta nu din pricina unei politici criminale, de genocid a romanilor, ci secuii sunt pe cale de disparitie din pricina Budapestei, a liderilor secui care si-au tradat neamul si au intrat in jocul meschin si iresponsabil al UDMR.

  Secuii pot vedea exemplul tiganilor, care primesc un sprijin atat de mare de la comunitatea europeana. Un sprijin asemanator li se acorda si bascilor, in Spania. De ce acest sprijin din partea comunitatii internationale? Pentru ca si bascii, si tiganii nu au o tara care sa-i sprijine, unde conationalii lor, basci sau tigani, sa fie majoritari. Pretentia de autonomie teritoriala in cadrul altui stat, daca are vreo sansa sa fie luata in serios, va fi conditionata de acest statut, statutul de minoritate lipsita de un stat-mama. Cata vreme secuii se declara maghiari, ei recunosc ca au o tara-mama, care, la nevoie si atat cat este permis de legile internationale, le va apara interesele. Daca lipseste un astfel de stat protector, Uniunea Europeana, prin legi ad hoc, si-a asumat obligatia de a fi protectorul acestor etnii. Li s-a prezentat secuilor aceasta alternativa? Tare ma indoiesc… Facem asadar un reper al discutiei noastre si din aceasta jalnica imprejurare: secuilor li s-au ascuns dezavantajele faptului ca au acceptat sa se declare maghiari.

  Recent, in “Ziua”, Laszlo Tokes a reclamat “genocidul pasnic” care s-ar fi abatut asupra maghiarilor din Romania. A spus multe ne-adevaruri, minciuni propriu zise, pentru care interlocutorul sau, Cristian Unteanu, a ezitat sa-l taxeze de fiecare data. Bunaoara, faptul ca in 1918 romanii reprezentau 55% din populatia Ardealului, iar azi sunt mult mai multi, nu are nicio relevanta, cand se stie ca au plecat sasii, svabii si evreii din Ardeal. Singurul calcul corect este prin comparatie, intre numarul maghiarilor din Ardeal si numarul maghiarilor din …Ungaria! Dupa o statistica din anii 1980-90, se pare ca evolutia demografica a maghiarilor din Ardeal era mai buna decat a maghiarilor din Ungaria. Iar rezultatul acestei comparatii trebuie apoi raportat la evolutia demografica a celor 300.000 (trei sute de mii) de romani care au ramas in Ungaria dupa Trianon. Numarul romanilor din Ungaria a scazut de 10 (zece) ori in mai putin de 80 de ani. Acesta este un veritabil “genocid” si ar fi un alt reper al discutiei la care ne invita cei ce ridica problema “tinutului”.

  In fine, retorica maghiara invoca si angajamentele luate de romani la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia. Se eludeaza adevarul: prin Proclamatia de la Alba Iulia, romanii stabileau un minim de reguli si norme la care statele europene, in noua lor configuratie de dupa razboi, erau invitate sa adere, sa le respecte. O buna parte din prevederile acelei proclamatii au devenit legislatie romaneasca. Din pacate, Ungaria de dupa Trianon a nesocotit invitatia lansata la Alba Iulia si a continuat funesta ei politica de maghiarizare a minoritatilor din Ungaria. Ba chiar si a unor minoritari din afara Ungariei! Vezi cazul svabilor din Romania, maghiarizati prin biserica reformata, sub amenintarea ca daca nu accepta protectia statutului de maghiar, vor fi persecutati de statul comunist ca “nazisti”, vor fi deportati in Siberia etc.

  Chiar in zilele noastre se duce mai departe o strategie extrem de abila si de perversa pentru maghiarizarea unor romani din …Romania! Da, da, din Romania! Un exemplu: exista in Bucuresti un liceu cu predare in limba maghiara. Nu pentru copiii din familiile de maghiari traitori in capitala Romaniei! Acesti copii invata si se simt foarte bine in liceele romanesti. La liceul cu predare in limba maghiara sunt adusi copii de ceangai din Moldova. Acestora, pe cheltuiala statului roman, li se asigura sederea in Bucuresti si toate celelalte cheltuieli, daca accepta sa se declare maghiari! Cum sa nu accepti, cand acasa foamea si lipsurile te dau afara din casa?… Basca sa faci liceul la Bucuresti!

  Alta “smecherie” udemerista ii vizeaza pe copiii orfani, adunati din toata tara in Harcov, unde li se inculca constiinta maghiara, odata cu limba maghiara in care li se adreseaza personalul acestor orfelinate. Netrebnicia unor astfel de procedee este fara pereche in lumea civilizata, crestina. Rezultatul: pedeapsa transcendenta acestei lumi mizere!!! Altfel cum sa-ti explici ca, in ciuda a doua secole de preocupari constante pentru deznationalizarea si maghiarizarea minoritarilor, demografia Ungariei este in prabusire, pe o linie mereu descendenta? Azi, populatia Ungariei a coborit sub cifra de 10 (zece) milioane, prag psihologic greu de suportat, cu atat mai mult cu cat etnia care s-a declarat prima maghiarizata, tiganii, isi iau cuvintul inapoi si isi afirma tot mai zgomotos pretentiile la o identitate proprie, distincta de a maghiarilor. Maine-poimaine, dupa modelul Tinutului Secuiesc, vor pretinde oare si autonomie teritoriala, un Tinut Tiganesc in pusta, in virtutea faptului ca, procentual, tara cu cei mai multi tigani este Ungaria? Deocamdata, tiganii au autonomie teritoriala urbana: cartierele de tigani in care maghiarii nu au voie sau nu au curaj sa calce…

  Este obisnuita in publicistica si literatura maghiara teama de extinctie a etniei ungare. Nu doresc niciunui neam aceasta soarta. Dar afirm, reafirm, de fapt, ca o figura de stil retorica: Daca chiar vor disparea din istorie maghiarii, ultimii supravietuitori ai maghiarimii vor fi in Transilvania, la Cluj Napoca sau Targu Mures… Si va asigur de pe acum ca nimeni din Romania nu-i va ajuta sa dispara mai repede…

  In sfarsit, un scurt comentariu la mereu invocatele modele europene dupa care ar trebui sa ne luam si noi daca vrem sa solutionam corect “problema maghiara”. Exemplul Tirolului, al suedezilor din Finlanda si altii. Acest modele nu constau numai din drepturile acordate cu generozitate unor minoritari. Mai exista ceva: dovezi nenumarate de loialitate ale minoritarilor fata de populatia majoritara, dovezi adunate de-a lungul catorva secole!.. Avem asa ceva din partea maghiarilor din Romania?… Loialitate? Acest cuvint nu exista in vocabularul udemerist!

  Maine-poimaine, dupa modelul Tinutului Secuiesc, vor pretinde oare si autonomie teritoriala, un Tinut Tiganesc

  Tiganii au aparut in Romania, in anii 1200-1300, ca robi ai imigrantilor evrei. Legatura de limba si cultura dintre cele doua etnii este foarte evidenta. Ca dovada este faptul ca manelele, fac parte din muzica populara evreiasca. Istoricii evrei insa, ii prezinta ca descendenti ai indienilor din Pandjaf. Dar absolut nici un cuvant din limba tiganeasca nu se potriveste cu limba indienilor. In schimb cu ebraica, se aseamana enorm.
  In Ardeal, tiganilor li se spune si “faraoni”, din cauza originilor acestora. Adica de unde au fost alungati si evreii pentru ticalosiile lor. Tiganii si evreii au in comun multe obiceiuri, lenea in munca, hotia, criminalitatea, tendinta de migratie, ateismul, faptul ca fac nuntile joia, copii multi, et co. Nici unii nici altii nu se pot integra. Exista similitudini perfecte intre staborul tiganesc si lojile masonice evreiesti.Peste 90 la suta din conducerea Partidului Comunist din Romania, in perioada anilor 50-60 era formata din alogeni – unguri, evrei, tigani. Procentul s-a mai schimbat in timp, dar controlul a ramas tot in mana minoritatilor in activul de partid precum si in Securitate. Nu intamplator la GDS, organizatie fondata de Silviu Brucan, s-a afiliat Reteaua Soros, prin care s-au propagat tezele tiganizarii romanilor, Retea care controleaza astazi parghii cheie din media, servicii, administratie si politica. Stiati ca Soros este de vina pentru schimbarea denumirii tiganilor in Rromi desi aceasta redenumire are un impact nefast asupra imaginii romanilor. Sunteti de acord cu titulatura de “r(rom)” ? … Li s-a atribuit tiganilor acest nume dupa poporul roman. De ce pedelistii il folosesc… De ce nu tigan? Va dau jos numele lor in alte limbi: spaniola: gitano, franceza: Gitan, albaneza/croata/poloneza: cigan ,ceha: Cikán,daneza/engleza/greaca: Gypsy, germana/olandeza: Zigeuner, italiana: Zingaro, letona: Čigānu, lituaniana: Čigonų, maghiara: Cigány, portugheza: cigano, turca: Çingene …Nu va deranjeaza ? …Jigodismul institutional de la orice nivel si dispretul fata de plebe sunt raspunsurile la asemenea intrebari. Cel mai mare prejudiciu adus Romaniei de Regimul Bulibasa este prin impunerea unor indivizi semidocti, parveniti, in fruntea a tot ceea se reprezinta Putere de stat.

 16. @ silverstar
  Sunt un cetăţean român. Vreţi să spuneţi că un cetăţean român nu este important pentru politica românească? Acum că mă gândesc mai bine, s-ar putea să aveţi dreptate… 😀

  Eu nu spuneam că eu sunt important, ci că el este mai important decât mine… A fi el mai important, sau destul de important, nu înseamnă neapărat nici că el este important şi mai ales nu se deduce deloc că eu aş fi important. Dimpotrivă, se poate deduce că eu aş putea fi neimportant din moment ce sunt mai puţin decât important… Uneori am impresia că nu vorbiţi limba română, ci un amestec de română cu rusă latinizată… Ia să facem o încercare, “важнее, чем мне”! Acum aţi înţeles?

 17. Pingback: Elena Udrea ii raspunde lui Dan Tanasa: “Susţin iniţiativa de a promova potenţialul turistic al zonei sub numele de Ţinutul Secuiesc”! | NapocaNews

 18. Problema nu este faptul ca la Biblioteca Judeteana Covasna sau Primaria Sfantu Gheorghe nu sunt angajati romani. Problema este ca Dan Tanasa e extremist pentru ca intreaba autoritatile de ce nu sunt angajati romani in cele doua institutii si cere ca si romanii sa fie angajati in aceste institutii. Problema nu este faptul ca autoritatile publice locale din Covasna si Harghita nu reproduc stema Romaniei pe documentele oficiale. Problema este ca Dan Tanasa cere respectarea Constitutiei. Problema nu este faptul ca Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna este cercetat de Parchetul de pe langa Judecatoria Sfantu Gheorghe pentru utilizarea unui slogan similar celui nazist (foto sus), problema este ca Dan Tanasa a sesizat acest lucru.

  Ii reamitesc Elenei Udrea ca extremistii sunt cu ea la masa, nu cu mine pe blog. Ii reamintesc Elenei Udrea o declaratie a primarului Antal Arpad din 2006, de pe vremea cand acesta era deputat in Parlamentul Romaniei:
  ”Sper că domnului președinte nu-i va plăcea dacă românii din ținutul secuiesc vor ajunge să aibă soarta sârbilor din Kosovo. Trebuie să se orienteze și să decidă dacă vrea să devină un Tito sau un Milosevic al României? – a declarat Antal Arpad”. Printre altele, Antal Arpad consideră că Ținutul Secuiesc nu este încă un vulcan activ, lupta pentru autonomie de abia de acum va începe și nu este indiferent cum se va raporta la aceasta puterea românească de la centru, pentru că în funcție de aceasta se va decide dacă vom înainta înspre un Kosovo sau înspre Muntenegru, Tirolul de Sud, Catalonia – a accentuat deputatul (pentru conformitate aici).
  http://tanasadan.blogspot.com/2010/04/si-daca-prostia-ar-durea-fara-sa-zica.htlml

 19. Cetatene ignorant “roman”,

  N’am mai citit de mult atatea aberatii concentrate intr’o singura postare…

  “Secuii sunt vechii daci. ” Hahahahahahahaha!!!! Adica dacii, cum imbatraneau deveneau secui ??

  “Numarul siturilor dacice din ‘tinuturile secuiesti’ vorbeste cat se poate de pertinent in sprijinul romanilor. Chiar si dupa 2000 AD, nationalistii extremisti maghiari au distrus sistematic dovezile arheologice dacice din tinuturile secuiesti. Ardealul(tinuturile secuiesti) inseamna Aur Deal= Dealul de aur. Tran-silva(nia)- origine latina (dacica), inseamna dincolo de padure.”

  Nu exista absolut nicio dovada arheologica ( reala) ca sa dovedeasca prezenta dacilor in secuime, iar Ardeal nu inseamna dealul de aur si vine din ungurescul Erdely, iar dacii nu foloseau termenul Transilvania, pentru ca nu exista ca provincie daca…

  Du’te bah tataie si invata istorie, inainte de a abera pe bloguri….

 20. Domnul Dan Tanasa extremist ?

  Membrii guvernului PDL oameni cinstiti ?

  ———–

  D’asta tara asta e in halul asta. Din cauza oamenilor de mai sus. Impuscati-va sau mutati-va mai repede. N-avem nevoie de asa ceva.

  Prostiti de 20 de ani, prostiti in continuare. Vai mama voastra.

 21. Fratilor voi care nu locuiti in Covasna sau Harghita puteti sa va abtineti. In legatura cu scrisoarea domnului Dan Tanasa, acesta are perfecta dreptate. Voi nu puteti vorbi de la Bucuresti sau din alte parti, pentru ca nu cunoasteti problemele din zona respectiva. In schimb dumneavoastra doamna Elena, din raspunsul dat acestui cetatean nu am inteles nimic. “Tulburati apele ca sa nu stiti ce prindeti”

 22. Originea latina/dacica/romana

  Ardeal inseamna Aur Deal / Ar Deal = Dealul de Aur /Ar Dealul
  Transilvania inseamna Dincolo de Padure = Tran Silva

 23. Dan Tanasa
  Ar fi bine sa vorbesti in numele tau,Harghita nu ti-a cerut ajutorul…Daca asa crezi ca iti faci publicitate ai gresit…nu faci decat sa iti compromiti”lupta”pentru faima…care o fi ea…Cand vei fi ales de catre romani sa le reprezinti interesul,atunci vei putea trage la raspundere un ministru pentruca doreste sa dezvolte o zona din Romania.Ajung la concluzia ca nu meriti niciun raspuns pentru ca nu reprezinti decat un instrument de manipulare grosolana,menit sa puna piedici dezvoltarii unui judet.E pacat,pentru ca altii,gen PC vor profita de”faima”ta si vor escalada acest pseudo-conflict pe care tu l-ai creat.Ai putea sa ii acorzi prezumtia de buna credinta doamnei ministru in ceea ce priveste turismul si dezvoltarea celor doua judete,unde traiesc OAMENI in primul rand,inainte de ETNII,insa orbit de D-zeu stie ce motive,nu aduci decat prejudicii unor oameni simpli a caror vina este ca isi doresc un viitor mai bun si incerci sa sabotezi munca unui ministru care nu tine cont de mentalitati etnice care nu fac altceva decat sa duca la regres.Si aici ma refer la mentalitati de ambele parti…asta ca sa nu spui ca”tin cu ursul”…Te zburlesti la un ministru iubit in Harghita si de romani si de maghiari,asa ca oricat caz vei face nu vei avea raspunsul popular dorit,decat din partea politicienilor opozitiei,pe care nu ii mai ia nimeni in seama…

 24. ***Gabi – se pare că acest Dan Tanasa a intrat de curând în rândul tonomaţilor aserviţi lui D Voiculescu… Omu’ e foarte vocal, mai ales, că a fost alimentat de curând… Ce să facă? Mănâncă şi gura lui o pâine. Nu contează pentru el în cine loveşte… Pâinea să fie albă şi mare…

  ——————————————–
  Oare despre Mănăstirile Neamţului ce-ar avea de spus acest Dan Tanasa?

 25. Silver
  Ca sunt ale nemtilor… 😉 ? Pacat…uite asa ajungem sa uram istoria,pentru ca nu ne lasa sa traim linistiti prezentul…

 26. @ Dan Tanasa
  Stimate domn,
  Consider că aveţi, în mare parte dreptate, mai ales în cazul abuzurilor care se produc instituţional de către anumiţi funcţionari, cu subliniere pe cazul în care aceste abuzuri sunt făcute demonstrativ, cum este lipsa stemei după documentele oficiale.

  Dacă îmi permiteţi o opinie, problema nu este folosirea sintagmei “ţinutul Secuiesc”, care are o valoare istorică, la fel cum este Bucovina sau Transilvania, sau ţinutul Mureşului… O problemă este raţiunea anumitor lideri români care se gândesc la un sistem “stat în stat”. Dincolo de argumente, o astfel de autonomie care face din anumiţi cetăţeni mai egali decât restul, “mai speciali” vine în contextul în care România este deja o ţară europeană şi, în consecinţă, noţiunea de graniţă se reinventează. Ce va face “ţinutul Secuiesc”, se va enclaviza şi faţă de Europa? Mie tocmai aici mi se pare a fi absurdul autonomiei cerute de UDMR. În timp ce cu toţii ne îndreptăm spre un guvern şi parlament comun pentru toate ţările Uniunii Europene, cineva se gândeşte să facă o auto-guvernare pentru un ţinut de câteva judeţe. De ce ar face cineva efortul întoarcerii în feudalism?

 27. secuii sunt rodul dragostei dintre Bulciu şi Lehel … 🙂

 28. Cu ce s-a imbunatatit calitatea actului medical… 🙄
  ……………………….
  … daca cei cu asigurare suntem obligati sa platim la medicul de familie? De ce suntem obligati sa platim? De ce cand am dat telefon sa ma programez pentru ziua urmatoare, medicul de familie mi-a spus ca are planificari pana la sfarsitul lunii?(Asa spune legea? Asa se procedeaza?) Dar, daca platesc 10 lei pot veni a doua zi la ce ora vreau eu… Cum se poate asa ceva? Este de neimaginat… Pana cand atata bataie de joc?
  …………………………………
  Cine sunt cei peste 9 milioane de scutiti de noua taxa? In majoritate sunt pomanagii, sunt cei care traiesc din pomana guvernului, sunt intretinutii pe banii celor care muncesc… Sunt cei care voteaza in functie de cum li se cere de catre guvernanti care fac legi speciale pentru ei…

 29. DAN TANASA….Sunt multe servicii sau asociatii secret(e) finantate inclusiv in SUA…revolutionari emanati si care de regula militeaza pentru putere si al mai tare-n portofele…par exemple William I de Burduf….Toti astia primesc si stiu multe chestii…care sunt si vor fi valabile pana cel tarziu in 2012 ..cel putin asa sper….istoria o fi ciclica ,dar ..nu atat de repede..avem 20 de ani de libertate si democratie ..mai trebuie 30 ..sa fie egali cu cei ai lui Ceasca ..apoi …Dzeu cu mila…
  Despre ce se intampla in Harghita,Covasna,etc mai stim..dar nu inseamna ca Elena Udrea nu are dreptate in demersul sau ministerial …Regiunea este frumoasa si face parte din teritoriul Romaniei…iar banii de la minister sunt pentru toata Romania…Ai dori sa le otravim fantanile si sa ardem recoltele pentru ca locuiesc acolo maghiari? ..In Romania sunt lepre,oportunisti si jigodii romani ,maghiari,tigani….Fiecare mananca rahat cat incape in functie de interese si colorat dupa partidul de la putere….Fiecare discrimineaza pe fiecare ..dar nu etnic Dan Tanasa ci politic.administrativ,economic si social….
  Lauda realizarile si critica nerealizarile sau reaua credinta,iresponsabilitatea si incompetenta …etnicii si romanii isi regleaza reciproc relatiile …fara “ajutor”…Tu ai un of cu maghiarii…eu ii admir si ii respect pentru ca respecta legile tarii,sunt harnici si buni de exemplu pentru multi gospodari romani si mai ales nu se cer discriminati pozitiv si cautati intre coarne ca tiganii…case sociale,ajutoare sociale,pomeni ,tratament special si finut ,plin de intelegere in fata politiei sau justitiei….Mai egali in drepturi decat romanii,”rezistenti” la plata datoriilor,taxe impozite de orice fel,utilitati etc..intelesi de politicieni si utili mereu pentru voturi…Dan Tanase…nu autonomia si descentralizarea institutionala,regionalizarea Romaniei ar trebui sa te ingrijoreze(inclusiv a Tinutului Secuiesc) ci autonomia si nealinierea la legile tarii a tiganilor ..care-si spun rommi si facand trimitere parsiva la Romania in hoinarelile lor infractionale prin Europa si in lume…Personal eu cred ca tiganii sunt un popor nomad si international iar Europa ,(UE)si comunitatile internationale trebuie sa si-i asume cu bune si rele in egala masura cu Romania …
  Cred ca Dna Elena Udrea ar trebui sa investeasca in turismul din regiunea fiintei lor tiganesti sau romme …sa-i ajute sa calatoreasca ,sa faca un turism ireversibil…mai ales ca practica o infractionalitate novatoare si ecologica…precum tot ce vine din Romania …sau cel putin asa ne laudam….
  Am scris despre o Romanie imaginara iar personajele sunt pura fictiune…..Sper ca tu ai scris la fel ,Dan Tanasa……

 30. taxa pentru lipsa programarii la medicul de familie ( 10 lei) o plateste toata lumea … scutirile se vor da pentru coplata … aia intra in iunie in vigoare

 31. ***cenusheres – nu înţeleg de ce trebuie să mă fure guvernul, de ce să-mi bage mie mâna în buzunar dacă eu am plătit corect CAS cât am fost activă? Pentru ce să dau 10 lei? Ca să-mi scrie o reţetă? Pentru mine, 10 lei înseamnă pâine pentru 2 săptămâni… Pensia mea, după 35 de ani de muncă, e cât să supravieţuiesc, nu să trăiesc. Cui serveşte acest guvern? De ce am votat PDL? Ca să ajung acum bătaie de joc? Ce mai urmează? Ce biruri ne mai pun pe umeri în timp ce pensiile şi salariile nesimţite merg mai departe…
  …………………………………
  De ce eu, din banii mei, să fiu obligată să plătesc pentru jigodiile împuţite, pentru cei care nu au muncit în viaţa lor? Aşa le-a făcut ăstora şi pensia socială, de 350 de lei, condamnându-i la viaţă mizeră pe pensionarii de drept…

 32. silverstar, … nici eu nu inteleg … asta inseamna dreapta … cine poate sa traiasca sa traiasca … cine nu, poate sa moara … cati au stiut asta atunci cand au pus stampila? … ei erau ocupati cu “lupta cu comunistii” … acuma sa plateasca … 🙂

 33. majoritatea celor care vor fi scutiti de plata sunt copii, elevi si studenti … jigodii imputite sunt putine … in rest toti sunt buni de plata … 🙂

 34. ***cenusheres – pentru mine, “jigodii împuţite” sunt toţi cei care primesc ajutor social pe nedrept plus moşnegăraia care nu a muncit niciodată şi primeşte 350 de lei lunar… De ce aceşti bani? Pentru că au dormit când alţii tăiau omătul sau înotau prin ploaie spre locul de muncă? Dacă ştiam că statul îi răsplăteşte pe leneşi, nu mai făceam 17 ani de şcoală şi 35 de ani de serviciu… Mă făceam direct pensionară cu pensie socială că oricum aceştia au mai multe drepturi…

 35. nu stiu … da’ cred ca esti indreptatita, ca votant al actualului regim, sa’l intrebi pe boc cum de le’a dat pensie jigodiilor imputite, de ce te pune sa platesti serviciile medicale, dupa ce tu ai cotizat 35 de ani asigurarea de sanatate … eu nu am de ce sa’i cer socoteala … ca nu l’am votat … 🙂

 36. Moro
  Cred ca Dan Tanasa nu a gasit ce a vrut pe acest blog…Apreciez ultima ta postare…
  Noapte buna tuturor!

 37. in timp ce tu platesti orice vizita la medic, guvernul plateste in 2010 suma de 100 000 000 000 de lei ungurilor care au adus nu stiu ce aparat la oradea … in loc sa cumparam noi aparatul cu 50 000 000 000 si sa’l exploatam cel putin 10 ani noi le platim, prin intermediul ministrului bozgor al sanatatii, ungurilor 100 000 000 000 de miliarde pe an … care’i diferenta intre ce se intampla acum si ce se intampla pe vremea lu’ nastase sau a lu’ tariceanu … nici una … deci, noi cei care spuneam ca toti sunt la fel avam dreptate … 🙂

 38. Ce înseamnă victimele manipulării…
  pensia socială, de 350 de lei, condamnându-i la viaţă mizeră pe pensionarii de drept

  Cu puţină informare aflăm că…
  Pensia socială minimă garantată va fi determinată ca diferenţă calculată de la nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată şi va fi acordată pensionarilor din sistemul public, cu domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
  Diferenţa va fi suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii.

  Pensionarii de drept sun plătiţi de la Fondul Naţional de Pensii. Suplimentul de bani până la pensia socială minimă garantată se ia de la Bugetul de Stat. Nici o legătură între acordarea pensiei sociale şi mizeria pensionarilor de drept. Se poate spune că pensia socială se face de la Bugetul de Stat şi are de suferit orice altceva care este plătit de la Bugetul de Stat, cu siguranţă nu au de suferit “pensionarii de drept”. iată cât de uşor muşcă manipularea din poporul român. Iată de ce lupt eu pentru combaterea ignoranţei civice. Este incredibil cum oameni de la care ai pretenţii, elite ale României, uneori chiar şi oameni politici sunt extrem de uşor de manipulat pentru că sunt absolut ignoranţi din punct de vedere civic. Li se spune, de exemplu, că şomerii sunt asistaţi pentru că li se plăteşte şomajul şi înghit această informaţie pe nerăsuflate.

 39. ***cenusheres – am postat în mai multe rânduri art “Despre umilinţa uniformizării la români” dar nimeni nu a venit cu nici o părere… Semn că toată lumea-i mulţumită şi cu lacrimi pe obraz…
  ………………………
  http://bacaul.ro/umilinta-uniformizarii-la-romani-4426/
  ……………………………
  Şi, când l-am scris încă nu eram pensionară…

 40. ***Bibliotecaru – ce e domnule? Te simţi? Faci şi tu parte din rândul trântorilor care nu au avut serviciu niciodată şi primesc bani de la stat?
  Bugetul de stat din ce este format? Aduc miniştri i bani de acsă, de la ei?
  Fond de pensii? De unde? Nu mai există de prin anii ’90… L-au păpat PSD-iştii cei care ştiu ruseşte…
  ……………………..
  Aşa că lasă vrăjeala şi nu-i mai apăra pe pomanagii…

 41. doamna Udrea tocmai l-a facut celebru pe dan tanasa … pariez ca teleVantu si felixtv vor dezvolta “subiectul”…hihihiii

 42. cel mai mare pericol pt romania il reprezinta milioanele de beneficiari ai legii psd-iste 416/2001… sper ca guvernul boc sa modifice aceasta lege care stimuleaza lenevia !

 43. @ silverstar
  Văd că nu aveţi absolut nici o dorinţă să scăpaţi de manipularea propagandistică, a devenit pentru domnia voastră o a doua natură. Vă meritaţi soarta. Din păcate cei ca dumneavoastră hotărăsc soarta tuturor românilor şi rezultatul se vede.

 44. Cati dintre cei care va bateti cu caramida in piept ascunsi in spatele unui pseudonim locuiti sau ati locuit in Covasna sau Harghita? Aud….?

 45. ***rasputin – vrei să-mi spui şi mie ce/despre ce este legea aceasta 416/2001?
  Mulţumesc!

 46. Ce/cine este medicul de familie?
  ………………………….
  Un medic ratat, plafonat care nu a fost în stare să se specializeze pe un anumit domeniu medical… De ce nu pleacă medicii de familie să lucreze în străinătate? Pentru că şi cei din străinătate îşi au proştii lor… 😳

 47. salutul romanesc nu a fost inventat de tziganii din occident … el a fost inventat in romania de catre medici, profesori (cine are copil la scoala intelege ce spun), politisti, functionari …. tiganii doar l’au exportat … 🙂

 48. in ultimele trei saptamani “m’am invartit” prin sistemul sanitat … am fost ingrozit … toti se uita la tine ca la un sac cu bani din care abia asteapta sa se infrupte … dintotdeauna a fost asa … da’ acuma s’a depasit orice limita … si culmea e ca cersetoria asta incepe sa fie incurajata de guvernanti …. da’ astia care ne’au scapat de comunisti … legea educatiei e in asa fel facuta incat sa se scoata cat mai multi bani din buzunarul parintilor … nu m’as mira sa apara un amendament aprobat prin care se va hotara ca parintii sunt obligati sa plateasca toate “fondurile” ce se cer pe la scoli … fonduri “hotarate”, bineinteles, nu de profesori ci de comitetul de parinti … poate in curand o sa trebuiasca sa platim o taxa de cate ori ne va opri politistul in trafic, sau de cate ori traversam strada … 🙂

 49. orice e posibil atunci cand soarta acestei tari e condura de unu’ care a fost in stare sa loveasca un copil in halul in care a facut’o … ala va lovi orice alt om fara sa clipeasca … si ne loveste … cu biruri … ca doar are in spate armata de 5 milioane care inca se mai lupta cu comunistii … 🙂

 50. Oare de ce politicienii îşi ţin copiii la şcoli în străinătate? 😳 Ţara are nevoie de proşti. Îi dă prostului ajutor social sau îi face pensie socială de 350 de lei celui care nu a muncit niciodată după care îi dă ştampila în mână să-i voteze pe cei care le dă pâine moca…
  ………………….
  Niciodată, în vecii vecilor, în România nu se va mai face şcoală ca pe timpul comuniştilor… Nici măcar şcolile particulare nu vor fi ce ar trebui să fie… Nu există interes din partea autorităţilor care ştiu, instrinctiv, că prostu’ poate fi uşor manipulat, minţit, furat…

 51. Ce biruri ne mai pregăteşte guvernul?
  ……………………….
  1. impozite şi taxe noi pentru producătorii agricoli… Dar n-am auzit nici un politicien care să vorbească despre mafia ţigănească din pieţe, mafie care face preţurile…
  ………………….
  2. impozitarea pensiilor… Să le impoziteze pe cele de 350 de lei că tot sunt de pomană nu să impoziteze pensiile celor care au muncit zeci de ani ca să trăiască o viaţă de chin cu mult mai grea ca a celor care nu au avut niciodată serviciu…

 52. am citit si eu articulul despre spitalu’ cu un singur medic … impresionant … da’ am aflat tot d’acolo ca avem si motive de bucurie …. elena basescu implineste 30 de ani … ce medici, ce biruri, ce impozite … la le lasam deoparte si sa ne sarbatorim conducatorii …. ca’s exact cei pe care ii meritam .. sa ne traiasca … in vecii vecilor …. 🙂

 53. Doamna Udrea, cu respect ii raspund raspunsului pe care i l-ati dat lui Dan Tanasa la scrisoare sa, intru si eu pe fir, ca un judecator colateral, ca azi asa se poarta.Tare mi-e teama ca obisnuindu-va sa fiti primita poate ca Mesia prin judete, cu flori si taraf, nu normal si decent, nu cunoasteti realitatea. Mergeti incognito in Harghita si Covasna si vedeti ca nici la un wc public nu puteti intra, ca om simplu, daca nu vorbiti in maghiara. Stiu foarte bine ca exista extremisti ca Vadim Tudor care numai rau fac fiindca balacaresc aceste discutii despre maghiaritate si altele, dar coborand in concret aproape chiar asa e, cum spun ei, numai ca, luandu-le in desert, problemele devin cliseu, devin limbaj de lemn al dorintei de mai bine, nu dorinta de mai bine. Un gest de reparatie ar fi la Sovata, la Borsec sa nu mai fiu refuzat sa fiu servit pentru ca sunt roman, cum am patit. Nu am mers acolo sa fac pe romanul ultragiat, nu mi-am cantat imnul in supermarket, desi eram perfect liber sa o fac, dar nu permit nici sa fiu tratat asa cum nici macar in Ungaria nu sunt cand ma duc. Sau se recupereaza in avans ceva istoric, purtare? Iertati-ma sa v-o spun, dar intotdeauna la Bucuresti au ajuns pe sfert problemele din Ardeal, ca informatie, si distorsionate, ca la telefonul-fara-fir. Superficialitatea si egalitarismul dumneavoastra mi se par ipocrite, dar nu din rautate ci pentru ca v-a obisnuit politica asa, adica din rutina. Ce facem cu castelele de pe Valea Muresului, de la Brancovenesti de exemplu? Ce facem cu Valea Tarnavelor? N-am vazut niciun festival al vinului în parteneriat cu privatii. Sau am vazut? Stiu ca acum cultele s-au separat de Ministerul Culturii, dar si cu ele se poate face turism. Daca totul e roz in ceea ce priveste etnicismul in Ardeal, in Harghita si Covasna, Muresul e diferit de celelalte, de ce credeti ca dureaza de 1000 de ani aceste conflicte? Exista un Vadim continuu care de 1000 de ani latra sau niste ministri continui care nu baga in seama pentru ca nu cunosc si li se pare politicianism? E mult politicianism, e multa flegma la nivel inalt, dar sunt realitati pe care aveti datoria sa le priviti clar si in fata. Nu puteti suferi de pretiozitate in aceste probleme si, iertati-ma, o cam vad. Va sugerez, daca imi permiteti, sa va gasiti alti consilieri particulari pentru acele judete, oameni care, dincolo de flama, sa poata privi corect lucrurile, daca nu aveti timp personal sa umblati travesti, ca Voda altadata prin judete, ca sa vada problemele reale, fara fardul venirii ministrului. In loc sa condamnati ca se traseaza soseaua pentru venirea dumneavoastra de multe ori laudati starea drumurilor de pe la noi. Cam asta faceti poate fara sa vreti. De aceea acest guvern nu poate iesi din bancuri. Macar de-ar ramane folclor tot ar fi ceva de el, il vor culege altii din gura in gura. Oricum ar fi la Bucuresti, oricat high-life v-ar inconjura, va rog eu nu confundati criteriile plasei de un leu cu ale gentii Louis Vuitton, criteriile sunt altele, Ardealul e mult mai complex decat Bucurestiul, desi poate pentru ca e putin mai arhaic pe alocuri nu pare. Logica e alta. Va rog, gasiti acest cod si faceti din el o specificitate turistica. Va multumesc.

  Darie Ducan, poet

 54. multi medici de pe la noi castiga sume frumusele … majoritatea medicilor de familie incaseaza in jur de 2000 de euro … o fi mai putin decat in germania … da’ romanii nu’s nemti … acuma, de cand cu noile biruri, probabil ca vor castiga 3000 de euro … cica medicul merita ca’ti salveaza viata … da’ muncitorul care lucreaza la fabrica de biciclete nu’ti salveaza viata daca isi face bine meseria … daca el ar pune in bicicleta ta o piesa defecta si te’ar lasa bicicleta exact sub rotile unui tir n’ar fi cam nashpa? … p’ala de ce sa nu’l platesti “la plic” pentru ca ti’a salvat viata facandu’si bine meseria?

 55. bibliotecaru … crezi? … e suficient sa te uiti cum au votat “studentii” din strainatate in 2009 si intelegi ca nu’i chiar asa … 🙂

 56. ***Bibliotecaru – n-am spus nicăieri că oamenii se deşteaptă numai studiind în străinătate. Ferească Dumnezeu! Dacă nu este acea scânteie dăruită de Dumnezeu la naştere, nu prea contează unde studiază omul, că moare la fel cum s-a născut… Şcoala din străinătate nu dă nimănui inteligenţă dar cultivă inteligenţele ceea ce şcoala din România nu are nici un interes… 😳

 57. spueana zilele trecute ca sunt sigur ca “pensiile nesimtite” nu vor scadea … desi boc se batea cu pumnuletzul in piept ca asa va fi … iata ca, la guvern se cauta solutii pentru ca “pensiile militarilor sa nu scada” … probabil se vor gasi in continuare solutii si pentru restul pensiilor nesimtite … si de scazut vor scadea alea nesimtite … ca’s mai multe … si aia voteaza oricum contra pixelului albastru …. daca or mai fi in viata la alegerile viitoare … 🙂

 58. Una dintre bătrânele de pe scară de la mine a murit astă noapte… 😥
  ……………………….
  O alta a fost evacuată săptămâna trecută din motive de datorii la întreţinere…
  ……………………….

 59. mi’ar fi placut sa existe dumnezeu, rai, iad … cred ca iadul ar fi fost plin cum medici care ii fosrteaza practic pe amaratii speriati de moarte, sa le de banii luati “de la gura copiilor” … 🙂

 60. As dori sa stiu si eu de ce impozitul pe hectar e atat de mare in Insuratei Braila…mi se raspunde si mie ca domnului Dan Tanasa,sau nu?
  Impozitul e 72 lei/hectar.Toata lumea din Insuratei se minuneaza.Autoritatile de acolo dau din umeri si maresc nebuneste anual impozitele.

 61. Avem dovezi de loialitate ale minoritarilor fata de populatia majoritara, dovezi adunate de-a lungul timpului!.. Avem asa ceva din partea maghiarilor din Romania?…
  … Loialitate? Acest cuvint nu exista in vocabularul udemerist!…In nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu sunt inregistrati. Drept care ei nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati, dintre care nici macar una nu revendica un teritoriu propriu. Ba chiar daca stai de vorba cu reprezentantii celei mai numeroase minoritati nationale din Rominia, cu liderii maghiarimii, usor de identificat ca lideri UDMR, primesti informatia naucitoare ca secuii sunt maghiari, ca, deci, secuii nu exista. Asadar, ne aflam in plin absurd: o entitate etnica inexistenta cere sa i se acorde cele mai largi drepturi civile. Absurdul este si mai …adanc: cu toate acestea cei care pretind sa se recunoasca existenta unui tinut secuiesc sunt tocmai cei care neaga existenta secuilor, adica liderii UDMR!

 62. PDL ii ajuta pe teroristii UDMR

  Experienta istorica a relatiilor romano-ungare este prea incarcata de exemple tragice pentru romani. Drepturile romanilor din Ungaria sunt reduse la minimum, existand, dintotdeauna un proces de izolare, umilire si nerecunoastere a drepturilor elementare ca etnie, acestia fiind supusi unui proces- existent in intreaga istorie a relatiilor romano-ungare- de maghiarizare!

  Administrator:
  Pe acest site puteti posta sub un singur pseudonim.

 63. putini medici conditioneaza direct actul medical … nu, frate …. ei au creat un sistem al “conditionarii subliminale” … prietenii stiu cum sta treaba … 🙂

 64. ***cenusheres – nici un medic nu-ţi bagă mâna în buzunar… Dar dacă nu se “mişcă” (adică nu face ce e de făcut din punct de vedere medical) nestimulat, se înţelege de la sine, ce vrea…

 65. silverstar, … se misca … da’ se misca cu incetinitoru’ … si te priveste intr’un fel de te trec fiorii, si’ti vine sa bagi mana in buzunar … probleme mari sunt cand in buzunar gasesti doar “mancarea” ta si a copiilor de luna viitoare … 🙂

 66. silverstar, … chiar daca stiu ca tie nu’ti convine tot o sa spun … acelasi lucru se intampla si in invatamant … poate la scara si mai mare … adica daca ai patru copii, ca mine, si socotesti ca ai dat in 12 ani cam 100 de milioane la scoala iti dai seama ca n’o sa dai banii astia, poate, niciodata la doctori … 🙂

 67. Silverstar

  Dar unde au evacuat’o pe batranica, la azil sau in strada ?

 68. HOTNEWS invadeaza nesimtit internetul prin indermediul pacalelii legale Vize America si informeaza despre ingrijorarea Ambasadei Americane in legatura cu deflorarea democraticei ANI de catre CCR….uitand ca intr-un contract de casatorie cu cetatenii Romaniei ,implicit si obligatoriu cu CCR deflorarea si apoi convietuirea armonioasa este indicata si chiar dorita ..intr-o casnicie legala si normala bineanteles….evident ca atunci cand ma refer la ingrijorare ma refer la Tapalaga si oficina de informatii strategice portocalii si nu la vreun functionar din Ambasada SUA …care probabil are alte preocupari mai importante decat sa urmareasca politica decoltata si dizgratioasa din Romania….poate tot cu F ..dar de la pretioasele avioane americane,cu B ce ne-ar duce cu gandul la Bula dar de fapt fiind Bechtel….
  Poate HOT NEWS sa fie in sau pe langa TV ul de stiri care se preconizeaza a fi deschis in prezenta respectabililor Mao,Stalin si Ceausescu….cu concursul DJ ului Tapalaga?Pariez ca vor fi acolo si Zdrob si Zdrub…pentru ca mereu se simte un curent dinspre Prut….si fantoma lui Cuza bantuie deasupra Romaniei si in mintile infierbantate sau fermentate ale unora…care ar compensa dorintele UDMR …totul e sa fie de acord Medvedev si Putin….
  De aia e bine si ca ANI sa ramana nemaritata cu cetatenii romani si CCR….independenta si virgina,fata morgana ANI ar fi mereu seducatoare si pentru UE si pentru SUA si pentru Rusia..si evident pentru puterea de la Bucuresti…carora ANI le-ar arata nurii ..pe rand sau la toti deodata…
  S-a facut vreo statistica in Romania ..cata avere exista in Romania la populatie…bani in conturi si bunuri materiale dobandite dupa 1989..si cate taxe si impozite s-au incasat in raport cu averile de dupa 1989…?Evident plecand de la politicieni,oficiali,functionari publici,magistrati,politisti etc etc pana la interlopi si apoi la micul contrabandist….Poate ANI ar trebui sa se numeasca ANIF..Agentia Nationala de Integritate Financiara..care sa se ocupe fara discriminare de pozitie sociala de toti cetatenii Romaniei…Cu ANI care se ocupa de functionari publici,demnitari etc prezumam ca toti cei mentionati anterior sunt predispusi mereu sa incalce legea si trebuie ca ANI sa-i monitorizeze si sa-i pazeasca de cel rau si viclean mai mult sau mai putin ,in functie de…..pentru ca si functionarii ANI sunt publici si predispusi la….ar trebui sa se infiinteze inca o agentie care sa pazeasca ANI……AN pentru ANI..agentie nationala formata din functionari americani…care sa le risipeasca ingrijorarea americanilor in legatura cu pudoarea si integritatea morala a ANI…cea cu vino-ncoa….

 69. ***Katrina – din câte s-a auzit prin bloc, se pare că au dus-o la un bloc de nefamilişti, la Letea… În ziua de pensii, a venit şi a aşteptat poştaşul la scara blocului dar n-am putut, n-am avut curaj s-o întreb… De fapt, şi ea stătea cu capul în pământ şi nu vorbea… Şi eu am trecut mai departe…

 70. Am o constatare “ciudată”…
  Dacă toţi profesorii s-ar sili să educe această societate, România ar fi condusă de adevăratele elite şi nu de elitele fabricate conjunctural. Atunci România ar merge ceva mai bine. Poate nu ar merge excelent, dar ar merge ceva mai bine. România mergând ceva mai bine… şi profesorii ar duce-o ceva mai bine.

  Dacă profesorii nu-şi exercită profesiunea ca pe exprimare a vocaţiei, ci ca pe o meserie banală şi plictisitoare, trece ziua, profesorii iau banii… educaţia societăţii are de suferit, ajungem să fim conduşi de tot felul de “oameni de afaceri” şi sângele României va curge înspre afacerile lor… ţara va sărăci, banii vor fi puţini, profesorii vor fi săraci.

  Noi am fost acum 20 de ani undeva la mijloc, între extreme. De 20 de ani cădem spre cea de a doua variantă. Dovada este că sărăcim. Rezultatul… profesorii vor fi săraci şi vor fi şi mai săraci pe zi ce trece… alături de întreaga societate.

  Oare, cum există un malpraxis pentru doctori, nu ar trebui să existe şi un malpraxis pentru profesori?

 71. invatamantul a devenii ceea ce ar trebui sa fie foarte simplu … instalandu’se camere de luat vederi in clase … si imaginile pe internet … simplu si foarte eficient … incapabilii ar pleca singuri

 72. ***Cenusheres – în 2002, când am luat atitudine împotriva colectării banilor de la copii şi de la profesori, mi s-a restrâns îmediat catedra, nu am mai avut ore… Scurt… Şcoala a căutat să scape de mine… În 2005, când am luat atitidine împotriva profesoarei de mate care-i teroriza pe copiii a căror părinţi munceau în străinătate, la fel, n-am mai avut ore, am intrat la restrângere… Am plătit cu vârf şi îndesat curajul de a-i face hoţi în faţă…
  A mai îndrăznit cineva?

 73. ***Cenusheres – ai tu obsesia ta cu camerele de luat vederi. Cu siguranţă, mulţi au gândit că sunt nebună când am scris pe aici că autorii distrugerii învăţământului sunt liderii de sindicat, directorii de şcoli şi ISJ…
  Vreau să înţelegi… E şi vina profesorilor pentru că elevii nu sunt pregătiţi dar toată această distrugere a fost/este dirijată de sus…
  Când directorul spune în plină cancelarie, ca să audă toţi, să nu ne batem capu’ că oricum elevii sunt nişte handicapaţi făcuţi la beţie, ce-ai vrea tu să înţeleagă absolventul acela de USH?
  Nu există voinţă, nu se vrea învăţământ de calitate în România… Totul este bulibăşeală…

 74. ***Bibliotecaru – nu se sileşte nici un profesor. Dacă îndrăzneşte, intră imediat la restrângere… Şi crede-mă că nu exagerez. Nu am nici un interes să mint.
  Sunt şi şcoli în care lucrurile merg mai bine numai că sunt foarte puţine… De regulă, ca profesor, ţi se cere să fii la/în şcoală, între cpii, ca elevii să nu-şi în cap, unul altuia…
  Pe nimeni nu interesează nimic decât ca banii să intre pe card, în ziua fixată…

 75. Iată de ce cred că profesorii ar trebui să fie mai puţini cercetaţi la nivelul de cunoştinţe şi mai mult cercetaţi la capacitatea de a preda şi la vocaţia de profesor.

 76. Dan Tanasa
  Cauta si tu pe blog si afli… 😉 Eu sunt din Harghita…Altii au prieteni maghiari,sau au trait candva printre ei…alte argumente… aud… 😉 ? Eu zic s-o lasi balta,ti-am mai spus,nu vei gasi pe acest blog ce cauti…si daca pui la socoteala viata reala…nici acolo…Bucura-te de viata si sanatate,nu iti otravi sufletul cu ceva ce altii folosesc doar ca instrument politic,si daca ai copii sau vei avea invata-l sa traiasca in echilibru,sa respecte pe cei ce merita indiferent de etnie si vei avea mai multe satisfactii…Sa fii sanatos…si lasand la o parte motivatiile tale de a fi aici,acest blog este unul placut…s-ar putea sa iti placa pana la urma… 😉

 77. gabriela, … io n’as avea nimic cu “prietenii” mei secuii … da’ vad ca ei au ceva cu mine … daca nu le raspund s’ar putea sa creada ca nu’s in stare …. si probabil atata asteapta … 🙂

 78. mie tare mult mi’ar placea sa vad cu ochii mei ce au secuii astia’n cap … 🙂

 79. Buna seara.
  La cateva sute de km de noi, pe malul sudic al Balatonului, exista un orasel – Siofok – drag inimii mele. Si pentru ca tot vine vara – caci o sa vina, nu ? – va recomand daca aveti drum sa popositi acolo. Cum nu s-au prea ingramadit sa-si construiasca hoteluri, veti putea sa innoptati la oricare dintre gospodariile ce inchiriaza camere. Iar daca veti avea gazde trecute de prima tinerete, care in afara de limba materna nu stiu decat cateva cuvinte in germana, cu atat mai mult veti putea sa apreciati calitatile si ospitalitatile acelui neam. Sa va mai spun ca drumul pana acolo, chiar atunci cand trece prin sate mai sarace, este intotdeauna strajuit macar de pomi proaspat varuiti ?!
  Toate cele bune, tuturor.

 80. nicolae, … mda … cred ca ai dreptate … da’ nu exista nici o legatura intre pomii varuiti de pe marginea drumului din ungaria si autonomia unei parti din romania … cea mai draga mie … pentru ca acolo m’am nascut si pentru ca acolo traieste o persoana pe care eu o admir foarte mult, gabriela … 🙂

 81. ***cenusheres – lasă-i pe secui în pace, ei nu au nici o vină… Întoarce-ţi privirea spre vârfurile UDMR… De acolo vine răul, de la vârfurile UDMR…

 82. da …. da’ nu’l vezi pe katrina ce enormitati debiteaza? … 🙂 … el nu e varf udmr … 🙂

 83. eu, desi m’am nascut in sfantu-gheorghe am copilarit in sud … in prahova … acolo n’am crescut, nene, cu educatia cum ca eu sunt superior altora … nici moldovenilor, nici oltenilor, nici macar tziganilor … cand aveam 19 ani si am ajuns la brasov am constatat ca sunt romani care se considera superiori celorlalti romani … pentru mine a fost un soc … poate d’atunci sunt socata … 🙂

 84. nicolae, …. in satul in care locuiesc, care nu e ungaria, nici macar ardeal absolut toti pomii sunt varuiti … ba chiar si stalpii din vie … si cei de curent electric din fata portilor … 🙂

 85. o poveste cu medici … am o verisoara care’i medic … si urmeaza sa nasca … si’mi poveste ce i s’a intamplat … se duce la ginecolog … ala se uita … si zice … stii, totul pare a fi in regula da’ cred ca ar fi bine sa facem o analiza ca sa fim siguri … ea ce sa zica … ala’i ginecolog, e are alta specialitate … accepta … cand se duca sa’si faca analiza afla ca era 15 milioane … a facut’o desi era absolut sigura ca ala a trimis’o la analiza degeaba … doar pentru ca a stiut ca’si permite s’o plateasca si probabil el avea comision daca nu cumva aia care facea analiza era nevasta’sa … concluzia: sa ne bucuram … mediciii si’o trag si’ntre ei …. 🙂

 86. @ cenushares
  Buna dimineata.
  In satul in care m-am nascut eu pomii de pe marginea drumului nu mai exista; i-au pus oamenii pe foc, fiind mai la indemana decat lemnul din padure (asta este, trebuie sa recunosc).
  Una peste alta, cred ca fiecaruia dintre noi ne este cea mai draga tara in care ne-am nascut, asa cum cred ca in fiecare din noi – de la popoare si etnii pana la indivizi – exista si parti bune si parti mai putin bune. Important cred eu este in ce masura interesul nostru individual sau de grup se regaseste in interesul asa-zis general, dar si in ce masura acel interes general nu se rasfrange de o maniera inhibatoare asupra intereselor indivizilor ce compun intregul.
  Dumneavoastra si tuturor, o zi buna.

 87. Preţul lucrurilor
  …………………….

  Un om avea un băiat tare leneş. Atât de leneş, că nu făcea nimic toată ziua, dar ştia să ceară bani de la părinţi ca să-şi cumpere lucruri de nimic. Dar, într-o zi, tatăl său a hotărât să-l lecuiască şi, când băiatul a venit iarăşi să-i ceară bani, i-a spus:
  ………………………
  – Fiule, eu ţi-aş da banii aceştia, dar mă tem că tu nu ştii să-i preţuieşti. Nu ştii valoarea lor şi îi cheltuieşti fără rost.
  ………………………….
  – Cum să nu, tată? Ştiu foarte bine că banii se câştigă greu şi nu îi voi mai risipi.
  ……………………
  Dar în timp ce băiatul tot încerca să-şi convingă părintele să-i dea bancnota după care îi scăpărau deja ochii, tatăl său a aruncat-o deodată în soba aprinsă. Băiatul a rămas locului, mut de uimire, neînţelegând de ce a făcut tatăl său acest lucru.
  ……………………………..
  – Acum să ştii că eşti pedepsit! a mai spus tatăl. Pleacă din casa mea şi să nu te mai întorci până nu vei fi şi tu în stare să câştigi un ban.
  …………………
  Băiatul nu a mai avut ce face şi s-a dus la brutarul din colţul străzii, rugându-l să-l primească ucenic. O săptămână întreagă a muncit cărând sacii cu făină, frământând coca şi trebăluind prin brutărie. Când se împlini o săptămână, brutarul îi dădu o grămadă de bani.
  ……………………..
  Fericit nevoie mare, băiatul s-a întors acasă.
  ………………………….
  – Tată, tată, a strigat el, intrând val-vârtej, am câştigat şi eu bani. Uite bancnotele astea! Uite ce multe sunt şi doar eu am muncit pentru ele, nimeni nu mi le-a dat pe degeaba!
  ………………….
  – Bravo fiule, i-a zis tatăl. Ia dă-mi-le şi mie să văd câte sunt…
  ……………….
  După ce le cercetă cu luare-aminte, tatăl le aruncă imediat în foc. De data aceasta, băiatul a sărit ca ars, băgându-şi mâinile în flăcări să scoată banii pentru care muncise atât.

  – Vezi fiule, de-abia acum ştii valoarea banilor. Şi doar cine le cunoaşte valoarea ştie cu adevărat şi cum să-i cheltuiască, îi mai spuse tatăl cu dragoste.
  ……………
  Viaţa este muncă şi numai munca îi dă omului dreptul la viaţă. Apa curgătoare dă viaţă, cea stătătoare devine otrăvitoare. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

 88. Buna dimineata…Maghiarii cu cetatenie romana au la fel ca si noi ,in acelasi perimetru social,economic,geografic si politic sentimente predominante si generale de satisfactii-insatisfactii,impliniri-neampliniri,dorinte,bucurii,tristeti…
  Poate multi din ei au sentimentul ca daca si-ar administra singuri comunitatile pe o descentralizare totala si reala ar trai mult mai bine si s-ar responsabiliza ,alegandu-si cu mai mare atentie liderii de opinie si conducatorii politici UDMR…Gandesc probabil asa privind cu coada ochiului si a mintii la vecinii nostri unguri si fratii lor …Probabil au credinta ca intr-o autonomie administrativa reala regiunea lor s-ar dezvolta mult mai repede si mai eficient decat dirijati de la centru…ceea ce ar ajuta Romania in eforturile sale de 20 de ani incoace de a se integra in UE social,cultural si economic …nu numai pe hartii ….Maghiarii sunt solidari,harnici,buni si eficienti gospodari..de ce nu s-ar detasa de pluton daca simt ca au potential uman ,democratic si economic?…Nu cred ca e vreun sambure de adevar in legatura cu nemarturisite dorinte politice si teritoriale …de independenta si autonomie teritoriala…acestea sunt teme ale liderilor UDMR si ale extremistilor sau ‘patriotilor” romani oportunisti care le folosesc ca instrumente de lucru in politica …temele lor nu coincid sigur cu temele cotidiene ale majoritatii maghiarilor :locuri de munca,trai decent,dreptul la educatie si cultura,la democratie si libertate de expresie etc…dezvoltare sociala si economica durabila pentru regiunea lor …teme comune cu ale tuturor romanilor din Romania care simt si realizeaza pe pielea lor decalajele dintre regiunile Romaniei….Ardeal,Banat,Oltenia,Dobrogea,Maramures,Bucovina,Moldova de est si de jos…
  Regionalizarea Romaniei se impune din ce in ce mai tare…o regionalizare inteleapta si eficienta economic,social si cultural care sa includa regiunilor bogate si dezvoltate economic si cu potential economic,geografic,climatic etc..zone,localitati sarace care au doar potential uman,nu si darurile naturale cu care au fost daruite zonele de mai sus ,bogate si dezvoltate datorita conditiilor de clima,relief,resurse naturale etc…
  Regionalizarea Romaniei,reampartirea administrativa a Romaniei in zone mari administrative si economice ar fi o dovada de eficienta manageriala politica si economica…ar distribui eficient si uniform,corect si echidistant ,pe intreg teritoriul Romaniei interventiile si forta de dezvoltare europeana si a statului roman ca administrator general,economic si politic al acestor regiuni economice romanesti si europene…unde traiesc romani,maghiari,evrei ,armeni etc ..si tigani care trebuie asimilati ca si ceilalti romani ,dincolo de origine,etnie, poporului roman care se supune aceleasi Constitutii si legi ale Romaniei ,fara deosebire de rasa,sex religie…egali in fata legii…a drepturilor cetatenesti dar si ale obligatiilor de cetateni ai Romaniei

 89. Patronatul farmacistilor din Brasov a dat in judecata guvernul si a castigat.Guvernul mai poate face recurs.
  Patronatul farmacistilor pe tara de ce nu a dat in njudecata guvernul?Pentru ce s-a cotizat acolo?Ca sa isi bata joc guvernul de sanatate?
  S-a facut si patronatul Prahova de curand.As vrea sa cred ca nu e moale,dar asa pare.Toti ar trebui sa urmeze exemplul brasovului.

 90. Patronatul brasov a cerut ca decontarea retetelor compensate si gratuite sa se faca la 2 luni(2 luni+ una de verificare),adica 3 luni in total,nu la 7 luni cum e in prezent.HG 1088/2009 e problema.Am spus si eu ca e o nebunie ce a facut guvernul prin hg 1088/2009.
  UE ne atrage atentia ca in Romania se incalca drepturile omului.Bolnavii de SIDA nu gasesc medicamente.Nu isi mai pot face tratamentul in Romania cu lunile.Guvernul asta i-a condamnat la moarte rapida.
  Asa poti sa vezi incompetenta,indiferenta,hotia unui guvern.Acest guvern face genocid.E cel mai slab guvern de pana acum.
  UE se intreaba cum e posibil ca intr-o tara membra UE sa nu se gaseasca medicamente pentru cei bolnavi de sida.
  In Romania s-a vrut panarama de guvern…daca asa s-a vrut asta e.Dar ce vina au oamenii bolnavi in tara asta?Ce vina au ca sunt bolnavi?
  Concluzia:Nu va imbolnaviti…daca v-ati imbolnavit e vina voastra.Noi nui va tratam.Sa va duceti in strainatate sa va tratati!Noi vrem sa furam.Nu ne intereseaza nimic in rest.Asa “trateaza” alesii nostri bolnavii.

 91. moro, …. vorbe … in timp ce noi ne suntem ocupati cu vorbe ungurii lucreaza … au facut’o in 1940 si o vor mai face … sunt sigur … unul si probabil cel mai important dintre ghinioanele noastre “istorice” este c’am ajuns sa fim vecini cu poporu’ asta de nesatui … daca ar fi dupa ei ar reface imediat ungaria de dinainte de 1918 in care ungurii erau minoritari … adica minoritatile erau majoritare … p’astia nu’i linistesti decat cu barda … uita’te la katrina ce ineptii scoate pe goarna … voi n’aveti decat sa’i raspundeti cu “mejase pacifiste” … eu n’o sa fac asta … 🙂

 92. am umblat mult … am trait o vreme intr’un sat de romani care in 1940 a fost evacuat din bihor undeva langa timisoara … norocul lor a fost ca s’au retras impreuna cu armata romana … ca altfel nu se stie daca mai ramanea vreunul in viata … da … omorati de aia care isi vopsesc pomii din fata portii … ospitalierii … 🙂

 93. Dupa ce ca romanii platesc asigurari sociale,voi ati bagat si coplata.Nu puteti sa bagati in aceasta tampenie nici psd,nici pnl,poate doar pe bozgori,partenerii vostri de guv.

 94. Cenushares
  Omorati de cei de atunci,cei de acum care isi vopsesc pomii nu auomorat pe nimeni,ei sunt doar ghinionistii urmasi ai celor de atunci,care in mod nedrept suporta efectele unor nedreptati trecute.Ce vina au acestia,au ales ei sa se nasca din acel popor?Am ales noi sa fim romani?Nu…si cred ca atata timp cat nu vom fi capabili sa judecam oamenii si urmasii istoriei pentru ce sunt ei nu pentru ce au fost cei de dinainte,nu vom avea liniste.Si e valabil pentru orice etnie care isi inchipuie ca au datoria de a plati politele trecutului cu oamenii prezentului.
  Moro spune bine…conceptul de autonomie este distorsionat si eronat perceput,daca ar fi dupa mine,poate ar merge o autonomie teritoriala extinsa in care populatia sa fie 50-50%astfel incat sa nu aiba de ales si sa invete odata pentru totdeauna sa traiasca corect impreuna fara nelinisti etnice.Dar cred ca acum nu e momentul,nu suntem pregatiti pentru asemenea schimbari majore,populatia maghiara de rand e una saraca,economia Harghitei e doar una de consum si servicii,ar fi o remorca inutila si greoaie atasata unui concept de autonomie economica zonala.Abia acum incepe sa se dezvolte(turistic nu industrial sau agricol)poate in timp dupa ce devine un”jucator”pe piata sa poata sa puna conditii in economia zonei…Pana atunci, cererile lor sunt nerealiste si populatia maghiara e constienta ca suntem din punct de vedere economic pe linia de plutire…doar liderii lor inca nu pot sau nu vor sa vada realitatea…

 95. gabriela, … da … la inceput va fi 50-50 … da’ de a doua zi or sa’nceapa sa creasca procentele ungurilor … astia au in sange ideea ca e de datoria lor sa’i faca pe ceilalti maghiari sau sa’i alunge … asa e poporul asta … nu e el vinovat … da’ daca nu’i vinovat nu inseamna ca noi trebuie sa ne lasam la mana lui … 🙂

 96. gabriela, … nuuuuuu .. nu’i vorba doar de lideri … uita’te la ineptiile pe care le sustine katrina … el nu e varf … 🙂

 97. Cenushares
  Katrina e doar unul…cel cu scrisoarea e iarasi unul…pana cand cei ce isi doresc liniste si echilibru ii vor depasi numeric,de ambele parti consider ca suntem pe calea cea buna…Hai nu mai fi carcotasa ca voi inclina sa cred ca si tu faci parte din grupul al’ mic… 😉

 98. Si ba da…e vorba doar de lideri,ei sunt modele pentru cei mai jos de ei…

 99. nu stiu altii cum sunt .. da’ mie’mi creste ura fata de poporu’ asta … prefer sa traiesc printre tizani decat printre unguri … ca tziganii n’o sa incerce niciodata sa ma faca tigan da’ ungurii vor incerca mereu sa ma faca ungur … 🙂

 100. bine … ca io pe secui nu’i cred a fi unguri … sunt niste amarati care nici nu mai stiu ce au fost … acuma se cred unguri pentru ca vorbesc ungureste … 🙂