Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii

Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii este cel mai mare proiect de investiţii în infrastructura publică din ultimii 20 de ani. Este unul dintre programele care vor permite accelerarea investiţiilor şi transformarea condiţiilor de trai din România şi am reuşit să-l mişcăm după câteva luni de discuţii cu bănci, fonduri de investiţii şi firme de construcţii.

În conceperea acestui program s-a plecat de la nevoia acută de infrastructură edilitară resimţită în numeroase zone ale ţării şi de la faptul că fondurile europene alocate României pe perioada 2007-2013 s-au dovedit insuficiente faţă de numărul mare de proiecte pregătite pentru acest gen de lucrări.

Programul este compus din mai multe sub-programe gestionate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (primele 4) şi Ministerul Mediului şi Pădurilor (următoarele două):

– 10.000 km drumuri judeţene şi de interes local

– Modernizarea satului romanesc

– Sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate

– Alimentare cu apă a localităţilor

– Programe multianuale de mediu şi gospodărire a apelor

– Infrastructura în domeniul gospodăririi apelor, lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, mărirea gradului şi/sau de siguranţă a barajelor şi reabilitarea şi protecţia zonei costiere.

Pentru sub-programele gestionate de MDRT, ministerul va centraliza propunerile de investiţii primite de la autorităţile publice locale. Reprezentanţii autorităţolor publice locale vor întocmi şi transmite documentaţiile care stau la baza solicitărilor de realizare a investiţiilor, fiind de asemenea obligaţi să obţină acordurile şi avizele necesare pentru aprobarea finanţării şi derularea lucrărilor. Indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiţii, pe baza cărora se realizază documentaţia de achiziţie publică, vor fi aprobaţi în Consiliul tehnico-economic al MDRT sau Consiliul interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe.

În perioada de execuţie, lucrările sunt finanţate de prestatorii, executanţii şi furnizorii cărora le sunt atribuite calupuri de lucrări în urma licitaţiilor publice. Aceştia pot contracta credite bancare cu garanţie de stat, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru a realiza lucrările contractate. Fiecare constructor se poate asocia cu orice bancă sau fond de investiţii doreşte, pentru a participa la licitaţiile de atribuire a lucrărilor. MDRT va organiza licitaţiile pe calupuri, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind achiziţiile publice.

Plata lucrărilor realizate şi recepţionate se face pe bază de factură emisă conform situaţiilor de lucrări, întocmită de executant, verificate şi aprobate conform legii, începând cu anul 2013, în limita fondurilor alocate anual cu această destinaţie. Programul se derulează până în 2015, iar termenul de restituire de plată a costurilor lui este 2020.

Dintre sub-programele menţionate anterior, cel mai avansat este cel referitor la modernizarea a 10.000 km drumuri judeţene şi de interes local. Avansam cu aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru toate judeţele, iar apoi vom începe licitaţiile, în pachete de câte două judeţe.

Anul acesta vom avea primele drumuri judeţene şi locale reabilitate şi modernizate în baza unui program guvernamental gândit pentru a susţine investiţiile în infrastructură, chiar dacă bugetul de stat este mai sărac ca în anii anteriori. Aşadar, cu dialog şi creativitate, pot fi găsite soluţii pentru orice problemă.

20 thoughts on “Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii

 1. @
  Elena UDREA

  « Notre avenir à tous »:

  « le développement durable est un développement qui répond aux besoins du présent sans compromettre la possibilité, pour les générations à venir, de pouvoir répondre à leurs propres besoins ».

  Le plan d’action de la Stratégie pour le développement durable se base sur les domaines d’intervention comme étant prioritaires, notamment:

  •La lutte contre le réchauffement climatique global et la maîtrise des dangers naturels.

  •L’augmentation de la productivité de l’économie, associée à un découplage de la consommation de ressources et d’énergie.

  •L’utilisation durable des ressources naturelles ainsi qu’une réduction qualitative et quantitative des atteintes à l’environnement.

  •La garantie d’un accès équitable aux ressources sociales et économiques et l’amélioration de l’intégration de tous les groupes de population.

  •L’intensification des contributions à la lutte mondiale contre la pauvreté, corruption et à la promotion de la paix.

  Le capital de durabilité se constitue de la somme des trois stocks de capital:

  C Durabilité = C Environnement + C Économie + C Société

  L’éducation en vue du développement durable vise à doter chaque individu des capacités qui lui permettront de participer activement à la construction de l’avenir en assumant ses responsabilités.

  Cordialement

 2. Victor Ponta îi cere lui A Severin să demisioneze din PE şi din PSD. În caz contrar, va fi exclus… Din PSD, da, dar din PE, cum?

  Adrian Severin ameninţă că nu va demisiona şi că va lupta până la capăt pentru adevăr. Sigur, adevărul lui. El crede că la PE sau cu jurnaliştii englezi o să-i meargă ca în ţară, cu colegii PSD-işti ori presa aservită.

 3. @
  Elena UDREA

  Am sa va trimit pe adresa profesionala referiri la Domeniul Public.

  Sper sa-l receptionati si sa oferiti posibilitatea comunicarii.
  Gestionarea buna a domeniului public ofera resurse financiare obstei, modernizeaza imaginea oraselor asigurand in acelasi timp securizarea cetateanului.
  Un atou pentru turismul in interiorul ROMANIEI.

  In ceea ce priveste accidentul de la IASI, nu tramwaiul sau vatmanul este vina ci disciplina in circulatie, proasta organizare a domeniului public, lipsa de disciplina si ordine in gestionarea orasului.

  Imaginati-va ca cei accidentati aveau o asigurare pe viata la cat ar fi trebuit sa fie despagubiti ?

  Stimata Doamna MINISTRU,

  Cred ca este cazul sa gasiti mijloacele sa treziti aceste municipalitati din somnul lor de PROSTIE si IGNORANTA !!!

  A spune ca nu sunt fonduri si bani a plati salariile NATIUNEA este satula, este necesar MUNCA si COMPETENTA.

  Cordialement

 4. Acest punct are doar un iz electoral. Sunt prea multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii ramase in drum. Se lucreaza cu firme de joasa factura, la preturi nu tocmai mici. Dau un exemplu: A venit o firma belgiana specializata in acoperisuri si prelucrari metalice. Romanii i-au dat cu flit, considerand pretul prea mare. Cand au plecat, reprezentantul firmei a spus romanilor ca se vor opri la acoperis, care nu e un lucru asa simplu. Iata-i! S-au oprit deja.

  • Am uitat sa mentionez ca e vorba de stadionul „Lia Manoliu„ din Bucuresti.

 5. ministerul d-voastra a lansat acum 7 ani cartierul ANL henri coanda,pe vremea lui Miron Mitrea.ce se va intampla cu cele 180ha de locuimînte care nu au utilitati?

 6. Un calcul scurt: constructorul finanteaza lucrarea pe 5-9 ani. In conditiile in care ati pus o limita de 150.000 de euro/ km de drum comunal. Daca luam in calcul costurile finantarii, un km de drum comunal va fi platit cu cca 80.000 euro.
  Cine va accepta aceste conditii? Care va fi calitatea lucrarilor?

 7. Stimata Doamna Ministru,
  Reprezint un consortiu de afaceri ce este interesat in a finanta si executa proiecte de pana la 400 de milioane de euro, suma ce poate fi suplimentata in functie de necesitati (prin recalculare anuala). Cum putem participa la programele aferente, cunoastem legislatia, daca avem si autoritati contractante ce s-au aratat interesate de o colaborare pe termen lung in domeniul dezvoltarii infrastructurii si nu numai. Cu consideratie!

 8. Am sa va afisez un link, care poate va va ajuta sa intelegeti in ce stare sunt drumurile romanesti.
  http://www.bihon.ro/gropi-semnalizate-portocaliu/896940

  problema este ca nu ne referim la o poteca ce trece prin padure, ci la E79 (DN 76) drum ce duce in Thessaloniki, care, din intamplare, trece prin Beius si Deva si etc…Drumul acesta se afla intr-o stare lamentabila, nu vreau sa dau cifre, dar nu inteleg de ce nu se stabilesc prioritatile sau Bihorul poarta pecetea ghinionului ca este prea in Vest? Oare daca am propune Ungariei sa preia legatura ne-ar da la o parte? N-as prea spune…
  Mergand mai departe, ajungem pe drumul ce duce spre Parcul Natural Apuseni, poate fi emblema Romaniei (Pestera Focul Viu, Cetatile Ponorului, Pestera Ursilor, Padis, etc), din nou, drumul este intr-o stare execrabila…Nu se poate descrie in cuvinte, trebuie doar sa mergi sa vezi cu proprii ochi si nici macar atunci uimirea si surprinderea cum ca Romania, o tara europeana, cu preturi europene, dar cu salarii romanesti, ajunge sa fie intr-on stadiu atat de …..dureros. Vizitand destul de des acest areal, am ajuns la stadiul cand …. nu ma pot abtine sa nu plang cand vad ca … pentru a sollutiona aceste probleme altii arunca replici de genul:”Ne pare rau, nu avem bani”, “Guvernul nu ne da bani”, “S-a amanat proiectul”…
  Cu disperare, va rog, actionati!!! trebuie sa scoatem Romania la lumina, pentru ca are un potential turistic extraordinar care poate sa o plaseze pe aceasta in lumina reflectoarelor lumii, Apusenii reprezinta un mozaic petrografic, o raritate…unii nici nu stiu cum arata o pestera, noi avem acolo atatea si … le lasam nevalorificate.

  D-na Udrea, vizitati locul si veti vedea ca …aceasta va fi plasata in fruntea listei cu prioritati!!!!

 9. Stimata Doamna Ministru
  Nu reprezint pe nimeni ci doar pe mine insu-mi, va scriu din Germania unde traiesc de ani buni si urmaresc Politica Romaneasca pin presa si emisiuni TV.
  Nu i-mi sta in caracter sa jignesc dar de multe ori in discursurile dumneavoastra
  observ atät greseli gramaticale cat si de exprimare lucru ne permis pentru un Avocat si cu atat mai mult pentru un Ministru.
  Infatisarea fizica va avantajaza in politica insa metodele prin care vreti sa deveniti Populara sunt alese gresit de cei care va fac imagine.
  Semanati parca din ce in ce mai mult cu o alta Elena care era mereu in vizite cu ghilimelele de rigoare ,faceti mai multa treaba petru Ministerul ce i-l pastoriti si sigur veti fi apreciata de Romani
  Zilnic ma uit in toate reclamele de la Birourile care vand oferte turistice de concedii pentru Cetatenii Germaniei si nu intalnesc nici unde Romania.
  Sunt mahnit ca Romania si Romanii par dezinteresati de atragerea potentialului
  banesc al Nemtilor.
  Doamna luati model Legea Turismului German fara a aduce imbunatatiri Romanesti si veti avea surpriza ca in doua luni se vor vedea rezultatele.
  Luati in toate domeniile modelul German nu trebuieste sa va bateti capul cu Legi facute de incompetentii Parlamentari Romani traduceti si adaptati legile unei tari cu cel mai performant cod de legi din Europa si cel mai democrat.
  Traim,muncim,ne distram,aici la noi acasa in Deutscland dar nu putem uita niciodata Romania unde ne-am nascut,unde ne-am educt si format ca oameni si nu ne este indiferent daca tara merge bine s-au rau din cauza politicilor proaste .
  Cu mult respect
  Mit freundlichen Größes

 10. Pacalitzi primarii, majoritatea`si fac iluzii desharte.
  Exemplu: Primar comuna Codaesti, Jud. Vaslui, a depus proiect pe masura 322 proiectul este eligibil, proiectul initial avea un anumit punctaj iar dupa cateva luni de verificari sa ajuns la concluzia ca sa mai taie din punctaj pe motiv ca in proiect s-au gasit greseli de tehnoredactare. Acum primarul asteapta sa primeasca finantare pe PNDI, dar din cate stiu nu prea are informatii in legatura cu anumite modificari care trebuiesc facute in Dvize (trebuie adaugat dobanda la imprumut %???), informatii care nu se gasesc pe sit-urile web oficiale si sunt cunoscute doar de oameni care vorbesc intre 4 ochi cu doamna.

 11. Asteptam ca informatiile despre PNDI sa fie facute publice pe sit-urile web oficiale, pentru ca cei care depun proiecte sau cei care au de facut modificari la proiectele pe care le-au depus sau cei care vor sa vada criteriu de departajare, sa fie informati si instiintati in legatura cu acestea. Sau tre sa stea intre patru ochi cu doamna ca sa obtina informatia??!! Pe multi primari nu-i baga doamna `n seama oare`i baga domnu??!!!

 12. Stimata Doamna Ministru,
  Sunt viceprimarul comunei Greci, judetul Tulcea.
  Am depus pe POR axa 3.4, o cerere de finantare inca din martie 2009!!!!!!!!, cerere care a fost declarata acceptata si la care am adus toate informatiile solicitate de catre ADRSE Braila. Mi s-a tot spus ca urmeaza sa semnam contractul de finantare, numai ca nu se mai intampla nimic.
  Daca tot ne batem cu caramida in piept ca trebuie sa atragem fonduri europene, atunci cum se poate sa dureze atat contractarea unei astfel de cereri de finantare.
  Nu va rog sa-mi rezolvati problema ci doar sa explicati de ce trebuie sa dureze atat.
  Cu respect

 13. Cred ca e foarte important sa inventariati toate parerile si problemele care se ridica in teritoriu .Exista multa dezordine si mult clientelism in gestionarea proiectelor de reabilitari stradale din zona rurala si turistica .
  Pe de alta parte SALUTAM CREAREA A 100000 DE LOCURI DE MUNCA prin programele de dezvoltare ale infrastructurii .
  VOR muri de ciuda cei care propovaduiesc negativismul in domeniul realizarilor guvernamentale .
  Felecitari d na Minitru Udrea .!!!!

 14. Referitor la

  – Modernizarea satului romanesc
  – Sistem de canalizare şi epurare a apelor uzate

  In unele sate abia s-a tras apa pe ulita (din bani europeni).
  Dupa un an, cismelele din strada au fost oprite de catre primarie, astfel taranul sa fie obligat sa isi traga apa in curte sau sa traiasca precum a trait si pana la “tragerea apei pe ulita”: aceasta abordare face parte din modernizarea taranului ?
  In multe sate , cel putin din imediata apropiere a capitalei , canalizarea este inca un vis de multi ani.

 15. Satul romanesc, se modernizeaza pe banii locuitorilor ! In Satul Capu Dealu Comuna Branesti din Judetul Gorj, populatia plateste din propriile buzunare introducerea apei curente. 10 milioane LEI vechi de fiecare familie. De ce nu au fost accesate fondurile europene ? Oare cine este vinovat sau se incerca sa se fure din bani, cu acte in regula pentru clientela de partid !
  Oare nu este o nesimtire sa se ceara bani de la o populatie saraca formata majoritatea din batrani cu niste pensii mizere si cei cati-va someri ?
  VIN ALEGERILE SI CINEVA, VA DA SOCOTEALA !

 16. Buna ziua, doamna ministru! Va rog sa transmiteti in analiza colegilor dvs. si oportunitatea reabilitarii drumului din jud. Arges, intre Pitesti si Campulung Muscel. Parcurg acest drum spatamanal pe timpul verii, incepand din anul 2000.
  Autoritatile din Arges sunt pasive si e clar ca sunt depasite de situatie. Drumul mentionat este componenta a rutei catre Rucar-Bran- Brasov, alternativa la Valea Prahovei. Este pacat ca nu se face nimic… Sper ca veti considera oportuna relatarea mea. Cu stima, Petru

 17. buna seara , doamna ELENA UDREA , va rog in mod expres sa veniti in comuna
  VALEA NUCARILOR , din judetul TULCEA, sa vedeti cum s-a respectat programul de dezvoltare a infrastructurii . drumul a fost facut din pamant galben si o substanta “speciala ” , care dupa spusele muncitorilor nici macar nu a fost pusa cat trebuia , iar dupa prima ploaie mai serioasa , totul este dezastru . oamenii nu o sa mai aiba nici macar pietrele care au fost mai inainte , deoarece toate drumurile “reabilitate ” sunt acum doar lut.
  ce vom face la iarna cand va fi zapada , cand se va topi zapada ,cand vor fi noroaie , va rog , daca primiti mesajul VENITI , sau trimite-ti pe cineva care sa verifice temeinic ce s-a facut cu banii alocati , cu materialele care trebuiau aduse . daca doriti o sa va timit cateva poze mai explicite care va vor arata unde sunt banii nostrii . va multumesc.

  • imi cer scuze , am spus banii nostri , stiu ca nu sunt ai nostri dar nimeni nu trebuie sa isi bata joc de oamenii care la iarna nu vor putea merge nici macar pana la biserica , deoarece vor fi doar transee facute de tractoare , daca vor putea circula si ele. va rog foarte mult , stiu ca sunteti foarte ocupata cu alte probleme , dar oamenii din acest sat sunt disperati . va multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *