Ponta pregăteşte campaniile electorale din 2014 prin neaplicarea Legii publicităţii stradale

În vară, eram foarte bucuroasă că un proiect legislativ extrem de important – Legea publicităţii stradale – a fost adoptat de Parlament chiar dacă el îmi aparţinea mie, un simplu deputat aflat în Opoziţie. Spuneam atunci că trebuie să ne luăm adio de la haosul instalat în marile oraşe cu panourile publicitate instalate ilegal care pun în pericol siguranţa cetăţeanului, dar afectează într-o mare măsură şi peisajul urban.

Ei bine, la 6 luni distanţă de la intrarea în vigoare a Legii publicităţii stradale, lucrurile nu s-au îmbunătăţit deloc. Am avut ocazia să mă conving de asta în ultimele zile. Pot trage, deci, o singură concluzie: deşi avem o lege în vigoare, ea nu se aplică! Vina aparţine deopotrivă administraţiei locale, dar şi administraţiei centrale care nu forţează consiliile locale să pună în aplicare legislaţia în vigoare. Practic, vedem în continuare panouri şi banner-e peste tot prin oraş, viaţa cetăţenilor este în continuare pusă în pericol şi pestriţul reprezentat de toate aceste mijloace publicitare amplasate ilegal parcă s-a intensificat.

Există două motive cred pentru care Legea publicităţii stradale nu este aplicată. Pe de o parte, ea afectează interese de sute de milioane de euro. Deşi aplicarea sa ar putea aduce la bugetele locale bani foarte frumoşi (ca să nu mai apeleze primarii la Bugetul de stat), primarii şi consiliile locale prefer să cadă la pace cu cei care activează pe această piaţă.

Mai periculos este însă faptul că Executivul USL tolerează această situaţie, ba chiar o încurajează. Motivul? Campania electorală din 2014, când Ponta şi Antonescu vor avea nevoie de toate panourile publicitare din ţară pentru a-şi prezenta măreţele realizări din timpul guvernării. Practic, Guvernul refuză să aplice legea pentru că mai-marii politici au această pârghie pe care vor să o folosească pentru a-şi face publicitate electorală în 2014. Siguranţa cetăţeanului, estetica oraşelor sau considerentele de urbanism nu contează absolut deloc. Totul este ca feţele lui Ponta şi Antonescu să fie pe toate gardurile.

Dacă este adevărat că se doreşte amânarea prin OUG a termenului limită pentru aplicarea Legii publicităţii stradale, aşa cum se tot aude prin presă, atunci USL-iştii dovedesc încă o dată că 2014 este un an pierdut: că nu contează guvernarea, nu contează ce se întâmplă cu oamenii şi cu România, tot ce contează este bătălia electorală.

Sper, totuşi, ca Premierul să aibă înţelepciunea necesară să evite acest abuz de putere gratuit, mai ales că el nu generează niciun fel de pierdere pentru Bugetul de stat – ba mai mult, reduce povara de finanţare pentru administraţiile locale. Atâta minte şi luciditate i-o fi rămas şi lui Victor Ponta. Nu i-or fi necesare toate banner-ele, panourile publicitate şi afişele de pe garduri anul viitor pentru a explica necesitatea măririi accizei sau planurile sale măreţe de creare a 1 milion de locuri de muncă fictive şi atragerea a 10 miliarde de euro investiţii străine în fiecare lună.

În final, nu pot decât să-mi exprim speranţa că societatea civilă va fi mai activă pe acest subiect decât a fost la modificările Legii urbanismului şi că împreună vom reuşi să împiedicăm un nou abuz al Puterii politice.

6 thoughts on “Ponta pregăteşte campaniile electorale din 2014 prin neaplicarea Legii publicităţii stradale

 1. Hmmm, pai tocmai asta e buba, ca Ponta se vrea afisat pe toate gardurile, zidurile blocurilor, panourile speciale cu afisaj electronic, pe toti stalpii….Fata sa de mongoloid cu ranjetu-i iliescian ne va agasa retina de la anul mai ceva ca pe vremea lui Ceausescu. De parca ar fi mare diferenta!
  Legea Elenei Udrea este una europeana care ne-ar incadra in normele civilizate, suna pretios pentru bolsevicii USL. Am mai calatorit si eu prin lumea asta, am prin si campanii electorale de ex. in Italia, Belgia, Franta, dar strazile lor nu erau invadate haotic de mutrele candidatilor asa cum se procedeaza la noi.
  Daca va aduceti aminte la parlamentare, toti PSD-istii in frunte cu mongoloidul Ponta erau pe suprafete uriase expusi, iar amaratii de PDL-isit abia daca mai aveau cate un coltisor permis.
  Publicitatea stradala aduce multi bani, in marea lor majoritate la negru. Oprescu nu va misca un deget, pentru ca in an electoral toti isi fac socotelile si cine ar fi prostu’ sa nu isi bage la teschera banutul nemuncit, picat de la tovarasu’ Ponta cel darnic, doar nu da de la ma-sa pensioanra si mare afacerista cu statul!

 2. hihihiiiiiiiiiiii… usl a inceput kim ir sen-izarea tarii… la ce sa ne asteptam cand presedintele senatului este un repetent, presedintele camerei tot un repetent, iar premierul un plagiator ? asteptam cu nerabdare gratieri si amnistii… hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiii…

 3. Dna Udrea,
  Ce a vrut sa spuna Basescu referitor la faptul ca sefii vostri de grup parlamentar au semnat nu stiu ce chestie impotriva ANI si ca Monica Macovei s-a facut ca nu observa asta. Cine din PDL adica dintre parlamentari a observat-o ca Basescu a observat-o . Ati facut cu totii cum spune Presedintele ca a facut Monica?

 4. Intre Faurei si Buzau(distanta 40km) limita de viteza la CFR a ajuns la 30km/h.Tronsonul este intens circulat de trenuri de marfa si calatori facand parte din legaturile Brasov-Constanta,Brasov-Galati, Bucuresti-Galati, Iasi-Constanta, Suceava-Constanta.Începând din 2005 viteza s-a redus continuu. Ministrii perindati la Ministerul Transporturilor au facut figuratie.

 5. Stimata doamna,

  In primul rand vreau sa va felicit pentru intrarea in PMP si sa va urez sa aveti succes in toate actiunile politice pe care le intreprindenti.

  As avea o sugestie, bazata pe faptul ca marea masa a alegatorilor nu rezoneaza la ideologii.: in loc de partid/partide/uniune de dreapta sa se folosesca o sintagma care sa ilustreze preocuparea centrala a partidului (partidelor), cum ar fi “partid/partide anticoruptie”, sau ceva asemanator.

  Va multumesc pentru atentie,

  Tudor Antoniu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *