Pentru USL, romanii din afara granitelor nu exista si nu trebuie sa aiba drepturi

Majoritatea USL din Comisia de revizuire a Constitutiei a respins astazi, fara o dezbatere prea lunga, un amendament care presupunea introducerea in Legea fundamentala a procedurii dreptului prin corespondenta. USL a dovedit astazi ceea ce spuneam inca din vara anului trecut: pentru ei, romanii din afara granitelor tarii nu ar trebui sa aiba drepturi. Pentru actuala Putere, mai bine de 3 milioane de romani din diaspora nu conteaza, sunt cantitate neglijabila, nu trebuie bagati in seama.
De buna seama, sunt niste „deviationisti si tradatori de neam, cu o mentalitate decadenta si idei capitaliste nesanatoase”, asa cum se spunea despre cei fugiti peste granita in perioada comunista. E un semn ca USL-istii nu au o gandire foarte indepartata de PCR-isti.
Interpretez respingerea amendamentului privind introducerea votului prin corespondenta ca un semn imens de nerecunostinta fata de muncitorii romani din afara granitelor care trimit anual aproape 5 miliarde de euro in Romania, bani fara de care aceasta tara nu ar putea functiona. Practic, li se ia acestora dreptul de a decide drumul pe care trebuie sa-l urmeze Romania, desi ei ar fi mai mult decat indreptatiti sa o faca. Asta si pentru ca traiesc de ani buni in tari occidentale dezvoltate economic, dar si din punct de vedere democratic.
Prin decizia de astazi, USL dovedeste o frica acuta fata de oamenii care ar putea intelege ca directia in care actuala Putere indreapta tara este profund gresita. Nu am absolut nicio indoiala, ca actualei majoritati parlamentare ii este extrem de frica de romanii „europenizati”. La fel cum ii este foarte teama de o prezenta mare la urne. De altfel, am vazut asta foarte bine si din decizia de saptamana trecuta de a reduce cvorumul de prezenta la referendum la 30%, in loc sa incerce pe cat posibil sa-i incurajeze pe oameni sa iasa la vot.
Cel mai bucuros dintre toti pentru respingerea respectivului amendament este, probabil, Crin Antonescu. Si asta pentru ca inca se imagineaza candidat la presedintia Romaniei si incearca sa minimizeze sansele unui vot potrivnic. Se comporta asemenea unui alergator care ii provoaca pe altii la intrecere, cu conditia ca adversarii sa fie legati de picioare, el asigurandu-se intre timp ca nodul este bine strans.
Dezgustul presedintelui PNL fata de romanii din afara granitelor e un lucru deja stiut de ceva timp, el fiind sustinatorul ideii ca, daca nu platesti taxe in Romania, nu ar trebui sa votezi deloc, chiar daca esti cetatean roman. Atitudinea PSD in aceasta poveste este insa condamnabila sub toate aspectele: pe de o parte, pentru ca ei ar trebui sa fie cei responsabili, ocupandu-se de guvernare; pe de alta parte, social-democratia, ca si curent doctrinar, ar trebui sa se preocupe de egalitatea de sanse si drepturi pentru toti cetatenii unei tari (implicit, si pentru cei aflati in diaspora).
Eu inca sper ca USL va intelege intr-un final ca romanii trebuie sa aiba drepturi egale oriunde s-ar afla in lume. La fel cum sper ca vor intelege ca democratia se bazeaza pe vot, pe cat mai multi oameni care sa se exprime asupra drumului pe care trebuie sa-l urmeze o tara si nu pe controlul exercitat asupra unor categorii sociale dependente de stat. De aceea, imi doresc foarte mult ca initiativa legislativa din Parlament referitoare la introducerea votului prin corespondenta sa aiba parte de o alta soarta. Pentru asta insa, ar fi de dorit ca partidele politice din Opozitie, asociatiile de romani din diaspora, mass media si societatea civila in general sa genereze o presiune mai mare asupra acestei majoritati absolute, care crede ca poate face orice.

3 thoughts on “Pentru USL, romanii din afara granitelor nu exista si nu trebuie sa aiba drepturi

  1. Ceea ce ne spui tu, Elena Udrea, este atat de trist si de ingrijorator incat nici macar o revolta populara impotriva USL, n-ar putea sterge rusinea unor decizii luate cu un asemenea dispret. Antonescu spune ca cei din diaspora n-ar trebui sa aiba aceleasi drepturi ca romanii din interior fiindca nu platesc taxe si impozite ? Culmea ! Dar nu tot aceeasi oameni contribuie la bugetul Romaniei prin miliardele de euro aduse in tara ? Miliarde necesare functionarii statului ! S-a intrebat oare ce i s-ar intampla tarii in situatia lipsei acestor bani ? Pe unde ar scoate camasa ? Vorbesti mai departe, Elena Udrea despre doctrina social-democrata si egalitatea de sanse pe care ar trebui s-o aplice fara niciun fel de tergiversari…Ponta nu aplica aceste principii si nu le va aplica niciodata ! Mai degraba doctrina lor se apropie de cea nazista in care germanii n-aveau voie sa cracneasca si nici sa rasufle impotriva Fuhrerului Hitler ! Spre asta tindem noi, sa ne intoarcem in istorie cu zeci de ani, sa devenim din nou umili si umiliti ? Sa ni se spele creierele asa cum incearca de ani buni trustul INTACT ? Nu, multumesc, ne ajunge !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *