Obstacolele se fac vazute doar cand pierzi din vedere obiectivele finale

Elena UdreaSunt profund conectata la fluxul schimbarilor din lumea in care traim si stiu ca trebuie sa schimb, la randul meu, acele stari de fapt care ne tin pe loc, care ne impiedica sa evoluam. Nu mi-am asumat mandatul de ministru al turismului pentru a deplange situatia in care ne gasim, ci pentru a intreprinde actiuni concrete in vederea transformarii Romaniei intr-o destinatie turistica distincta si competitiva pe plan international, in vederea statuarii turismului ca o prioritate strategica a politicii de dezvoltare economica a tarii noastre.
Deja am trecut la treaba. Doi dintre pasii pe care i-am intreprins in acest sens, si anume constituirea bugetului Ministerului Turismului si introducerea tichetelor de vacanta, au starnit valuri de comentarii. Sunt unii care, ca semn al neputintei personale, se indoiesc de succesul respectivelor masuri. Altii chiar ma insulta, dar Nicolae Iorga aprecia ca “insulta este neputinta exagerata”.

Dupa ce au comentat ca bugetul Ministerului Turismului este cel mai mic buget din Guvern, ca o dovada a faptului ca acesta nu trebuia infiintat, “sustinatorii mei fideli”au revenit afirmand ca as fi fost favorizata prin bugetul alocat. Insa prea putini au fost cei interesati de proiectele ce urmeaza a fi finantate cu banii respectivi. Peste 75% din banii alocati sunt destinati investitiilor in infrastructura turistica, cu consecinte dintre care amintesc: dezvoltarea economica la nivel local si regional; dezvoltarea agentilor economici din turism, dar si a celor care furnizeaza bunuri si servicii pentru turism; absorbtia fortei de munca si redistribuirea celei disponibilizate din alte sectoare economice; nu in ultimul rand, sporirea incasarilor valutare si echilibrarea balantei de plati externe. Oricum, sprijinul pe care statul il acorda turismului prin cofinantarea acestor investitii reprezinta doar o cota infima din contributia pe care turismul romanesc o are la Produsul Intern Brut.
S-a mai spus ca as fi scris pe genunchi, avand tot felul de intentii malefice, proiectul privind introducerea tichetelor de vacanta. Nu eu am inventat aceste tichete, sistemul functioneaza din 1982 in Franta si din 1998 in Ungaria, iar in Romania a fost vehiculat pentru prima oara in urma cu cinci ani. Am prezentat public analiza din care rezulta ca statul, angajatorii si agentii economici din turism vor avea de castigat prin introducerea acestor tichete, dar cel mai avantajat trebuie sa fie beneficiarul serviciilor de turism. Urmeaza sa stabilim, la minister, ce contine pachetul care urmeaza a fi decontat prin aceste cupoane valorice, marea mea preocupare fiind cea legata de calitatea serviciilor de turism oferite in Romania romanilor. Mereu am cerut un raport echitabil si competitiv intre calitatea si pretul serviciilor de turism, ori acum, dupa promovarea unei masuri legislative solicitate de jucatorii din industria turismului, am si autoritatea de a impune criterii severe de selectie a agentilor economici care isi pot deconta serviciile pe baza cupoanelor.
Este inceputul mandatului meu de ministru, cu multe valuri care se doresc a fi obstacole. Dar o sa continui in aceeasi maniera, sa nu va indoiti de acest lucru, tinand cont de ceea ce spunea Oscar Wilde: “Obstacolele sunt acele chestii ingrozitoare pe care le vezi atunci cand nu te concentrezi asupra obiectivelor finale”.

851 thoughts on “Obstacolele se fac vazute doar cand pierzi din vedere obiectivele finale

 1. stefan …tu ai aruncat subiectul si acum fugi ,stai sa mai comentam de imoralii rosii si galbeni ,voi astia portocalii aruncati momeala si fugiti ,cineva ti-a postat mai sus oarece subiecte de la portocalii ,nu comentezi ?,nu face bine la partid ….niciodata sa nu mai postezi asa ceva ,nu sunteti tari la MORALA ,din contra aveti mari lipsuri,vb. de partid ,nu de tine ,doamne fereste ….tu esti baiat bun ,pacat ca stai rau cu actiunea RABLA ….hihhiho

 2. bibliotecaru,

  nu pot decat sa ma bucur … poate n’o vei avea vreodata drept sotie pe doamna saftoiu pentru ca e e si cu elvis si cu peter si cu ala de la firma de publicitate si cine stie cu cine o mai fi … 🙂 … cu toate astea sunt sigur ca in cazul in care ar avea blog ti’ai aduce contributia macar cu niste comentarii daca nu cu altceva .. 🙂

 3. @ Katrina
  E discutabilă chestiunea cu experienţa. Câţi din miniştrii de 20 de ani de democraţie ai României au avut experienţă prin direcţiile ministerelor înainte de a fi miniştri? Extrem de puţini. Câţi parlamentari au fost înainte de a fi parlamentari ajutori de parlamentari, stagiari, cărători de servieta diplomat a parlamentarului cu state vechi? Aproape că-i numeri pe degete. Această situaţie îmi aduce aminte de o perioadă când am vrut să mă angajez ca lucrător pe PC şi un nene îmi cerea 10 ani de experienţă operare INTERNET într-o perioadă în care INTERNETUL era în România de cam 5 sau 6 ani de zile. Eu nu zic că nu aveţi dreptate şi sunt de acord că aşa ar trebui să fie, din păcate partidele politice, în totalitatea lor, nu au învăţat însă să-şi facă o şcoală de cadre (chiar dacă termenul este demn de PCR, nu ştiu cu ce altceva să-l înlocuiesc) şi să plătească pentru ca membrii lor de partid să capete experienţă. Politicienii trebuie să crească şi ei, să înveţe şi politică şi “meserie”. Poate că în viitor aşa va fi, astăzi însă lumea se pregăteşte la şcoli şi practica este pe furate, de la unul şi altul.

  O persoană publică trebuie să aibă viaţă privată. Faptul că Persoana Publică nu are dreptul la Viaţă Privată este o invenţie a ziariştilor. Înţeleg ca alegătorul să fie anunţat despre lucrurile care au legătură cu funcţia în stat sau în partid pe care o are o persoană publică. Ce interes poate avea un alegător în zona intimă a unei persoane publice. Ce ar trebui să facă o persoană publică, să facă afişe pornografice pentru a ne prezenta adevărul gol-goluţ? Pe mine unul nu văd de ce m-ar interesa ce face o persoană publică când nu munceşte pentru popor, atâta timp cât aceste lucruri nu-i afectează capacitatea de a lua decizii corecte. Cred că mai interesat aş fi dacă o persoană publică bea prea mult, consumă narcotice, are o boală psihică severă, dacă aste şantajat cu ceva. Că o persoană publică are dorinţe sexuale sau că e mai “kinki” şi se excită, de exemplu, la pantofii de lac cu cui purtaţi de parteneră… ori mai ştiu şi eu ce “perversiune” (căci nu mă prea pricep), chiar nu mă interesează. Cât timp nu încalcă legea, e treaba lui ce face în timpul lui liber.

  Dacă mai ţineţi minte scandalul cu fostul viitor purtător de cuvânt al guvernului… Spuneam imediat după scandal că nu mă interesează ce a făcut domnia sa în bar, spuneam că m-am deranjat doar atunci când a spus că e “omul lui Boc”, pentru că abia atunci şi-a arogat o funcţie publică şi a depăşit statutul de om ieşit la o bere într-un local cu manele.

 4. @cenushares si puiu
  cei doi ministri de la pd-l ?pai unul a venit din pnl si celalalt(paleologu) era deja despartit cand a intrat in pd-l …lamuriti ?

 5. stefanut …pe mine nu ma intereseaza viata privata a nimanui ,asta ti-am zis si tie dimineata ,mai sarit ca pe sant ,nu mi-ai raspuns ,oricum am inteles din tacerea ta ….nici pe tine nu ar trebuii sa te intereseze ,performanta profesionala trebuie sa fie criteriul principal in aprecierea cuiva .Nu s-a intalnit cu Peter baci in parlament sau in timpul programului ,sau intalnit seara ,bine au facut ,sa fie sanatosi si sa se mai intalneasca ,viata asa-i frumoasa …nu mai lamurit cu Rablamentul …hihihihi…daca mai consumi nurofen ,nu o sa mai fii medaliat ….hihihi

 6. stefan,

  sa inteleg ca daca sunt ministri si sunt divortati asta nu e o problema de moralitate pentru ca au divortat inainte de a fi ministri … pai si olteanu divorteaza dupa ce n’am mai fost presedintele camerei deputatilor .. si tariceanu a avut cele trei divorturi inainte de a fi prim ministru , cioroianu a divortat in 2003 si ceilalti la fel… de ce ei ar avea o problema si cei doi de la pdll nu? … 🙂

 7. Eu acum am aflat că cei de la PSD au votat, în mare parte, pentru începerea urmăririi penale şi cu bilele la vedere. 🙂
  Dat fiind că doar 13 deputaţi erau necesari să voteze în favoarea lui Adrian Năstase pentru a nu fi validată cererea DNA, înseamnă că ceilalţi, mulţi de la PD-L şi PNL au votat în favoarea neînceperii urmăririi penale. Halucinant. 😀

 8. Valul de concedieri continuă la Cluj. În judeţ, sunt înregistraţi 12.384 de şomeri, a anunţat directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, Daniel Don, pentru corespondentul Informatia.ro (AMOS News).

  Numărul de şomeri este în creştere, spune Daniel Don. În luna ianuarie, erau 11.300 de şomeri, iar în octombrie 2008, erau doar 9.219 de şomeri. Rata şomajului din judeţul Cluj a ajuns la 3,5 la sută. Daniel Don se teme că, dacă situaţia economică se va agrava, rata şomajului ar putea să se dubleze. Şi asta pentru că există noi companii care au anunţat concedieri. De pildă, compania Ager va da afară 252 de angajaţi, iar firma de securitate şi pază SWAT va concedia 82 de persoane. În acelaşi timp, Agenţia pentru Ocuparea Forţelor de Muncă are doar 400 de locuri vacante. Numai patru dintre acestea sunt pentru persoane cu studii superioare.
  Printre ultimii ramasi fara loc de munca se afla si cunoscutul pierde vara Fleanca, care dupa cum s-a observat, deja s-a dat la fund (inca nu stim al cui).

 9. Buna seara tuturor !

  Poate ca daca ati fi indeajuns de realisti,ati sti ca in viata nu totul decurge asa cum se crede dupa primul ”da”.E evident ca viata privata a unei persoane publice devine publica indiferent de ce parte este cel care comenteaza.Ideea este ca e simplu sa judecam,e simplu sa privim de afara,detasati de subiect,sunt sigura ca daca personajul principal ar fi cel ce comenteaza,s-ar schimba radical optica.Ideea este ca e simplu sa spui ”trebuie sa fii moral”,mai complicat de realizat,insa,iar cel mai important este ca cei ce cer moralitate sa fie ei insisi morali.Felul in care isi traiesc persoanele publice viata personala e importanta in conditiile in care creaza modele pentru cei ce le urmaresc sau pentru cei ce isi doresc sa le calce pe urme.Ajungem din nou la media care promoveaza ca prime time asemenea stiri mondene,la societatea civila care nu taxeaza anumite comportamente s.a.m.d.Raman ”moralistii”,ultimii mohicani ai moralitatii romanesti,izolati,racindu-si gura de pomana si consumand energii inutile pentru urechi care nu vor sa auda si ochi care nu vor sa vada si generatii derutate in cautare de punct de sprijin -moral sau imoral-important sa fie beneficii.

 10. Traian Basescu a ajuns la 35% privind intentiile de vot pentru presedintie. Mari dureri de cap, mai alesa ca trandul este descrescator ….

 11. Gabriela ….am vrut sa intreb de tine ,unde ai fost 2 zile ?,se vede ca ai treaba in turism ,blogul este pe planul 5 …hihhih..sunt de-acord cu postarea ta …este adevarat ,cine arunca piatra …..

 12. Argus …la mai IN JOS …hihihihi…..sa-l vad cu face poteca la DNA ……doamne-doamne nu bate cu bata ,vede el ……

 13. Buna seara Madalina, buna seara tuturor!

  Administrator:
  Buna seara Democrat!

 14. @ N.G.
  Un lucru foarte interesant şi demn de o dezbatere atentă. Cine sunt personajele “model” ale societăţii de azi? Să presupunem că există o mamă care are un fiu sau o fiică. Cam ce personaje din societatea de astăzi sunt modelele, ca cine ar vrea mama să-i fie fiul? Ar vrea să fie ca un politician cunoscut, ca un om de afaceri cunoscut, ca un fotbalist sau alt sportiv, ca un mare profesor, un doctor de prestigiu, un scriitor, un jurnalist, un judecător… Ce credeţi, dacă aţi avea un copil (cu atât mai mult dacă aveţi), ca cine aţi vrea să fie?

 15. Demo …noroc ,ce mai faci ?,n-ai mai aparut ,ai lasato pe colega ta sa sustina portocalicii si sa promoveze turismul in zona voastra …..

 16. @ Bibliotecaru
  Parerea mea este ca principalele modele pentru copii sunt proprii lor parinti. Caracterul unui individ se formeaza, in cea mai mare masura, la varsta la care cele mai importante persoane, pentru el, sunt tata si mama.

 17. Salut Puiu!
  Numai asa te poti maturiza in politica… 🙂

 18. Biblio

  Da,e un subiect interesant si foarte vast.Nu cred ca TREBUIE sa avem modele.Pentru asta ar trebui ca acele modele sa fie perfecte,ori perfectiunea umana nu exista.Insa ”inoculand”intr-un copil principii solide si morale,nu e nevoie prea mare de modele.O persoana cu principii sanatoase si caracter solid si moral,credeti ca are nevoie de modele? Eventual de modele comportamentale pe anumite domenii.Stim bine ca nu poti cere unui finantist sa fie balerin,si atunci poate urmari miscarile cuiva pentru a se cizela.Dar nu e cazul cu ceea ce se intampla la noi.Paradoxal ”modelingul”moral a luat-o razna iar ceea ce este pozitiv a devenit un stigmat si invers.Ce vreau eu pentru copilul meu,care apropo’ are 14 ani?….. sa nu faca rau in primul rand.Daca voi reusi sa-l cresc in acest spirit,inseamna ca se va lipi de el si tot ce deriva din asta.

 19. puiu

  Esti optimist in ceea ce ma priveste…..regret sa te dezamagesc,lipsa e din probleme tehnice:) ,calculatorul meu e in penurie morala si face greva….

 20. Iată că de la Parlament mai vin şi veşti bune. Una ar fi cea cu urmărirea penală a lui Adrian Năstase. Curios să-i văd reacţiile am dat o fugă pe blogul lui şi, o altă surpriză. Un membru susţinător al PSD, propulsat în partid chiar de fostul premier, care, de acum, urmează a se confrunta dur cu Justiţia, linguşitor ca mulţi alţii, îi face nişte propuneri fantastice lui Adrian Năstase. Repet, mesajul este fulminant, fiind postat pe siteul personal al fostului prim ministru, chiar imediat după ce Parlamentul a hotărât ridicarea imunităţii acestuia. Este un exemplu extrem de clar despre cum unii îşi pot face praf atât liderul cât şi partitul, doar cu dorinţa de a se face remarcaţi. El dă şi o măsură a valori celor care mai cred în liderii acestor formaţiuni mai mult sau mai puţin comuniste. Dar mai bine să copiez mesajul aici.
  “VASIA C-TIN spune:
  martie 4, 2009 la 4:09 pm

  domnule presedinte,va admir foarte mult.Am fost alaturi de dmv. din 2000.Sunt membru PSD datorita dmv.AM propus o serie de masuri dl.Primar F.CARCIMARU ca sunt din TG JIU,si o mare parte au fost de bun augur.Singurul om cu care mai puteam vorbi mi-a intors spatele.M-am hotarat sa intru pe blogul dmv. si sa va spun ca aveti o mare sansa sa fiti ales presedinte.Am spus de S.OPRESCU ca are sansa sa fie primar.Nu m-a ascultat nimeni.Propun cateva masuri de iesire din criza:daca guvernul ar merge in tarile arabe sa faca contracte de constructii ptr.romani ar putea relansa constructiile;daca guvernul ar face un proiect de dezvoltare rurala,in care sa se dea bani europeni pentru sere(cat maimulte)agricultura ar reduce efectele crizei,deoarece s-ar face un plan de export ptr.tarile arabe si Isdrel dar si pentru Pachistan,India si China cu produse agricole conservate.Sigla CE este un brend.Daca doriti sa mai stam de vorba va rog sa-mi lasati un mesaj pe adrsa de Email”

 21. @bibliotecaru
  “Eu acum am aflat că cei de la PSD au votat, în mare parte, pentru începerea urmăririi penale şi cu bilele la vedere.
  Dat fiind că doar 13 deputaţi erau necesari să voteze în favoarea lui Adrian Năstase pentru a nu fi validată cererea DNA, înseamnă că ceilalţi, mulţi de la PD-L şi PNL au votat în favoarea neînceperii urmăririi penale. Halucinant. “(bibliotecaru)

  Cineva te-a mintit,doar deputatii pd-l au votat cu bilele la vedere…adica 105 voturi,restul fiind de la psd,pnl si udmr pana la 158…128 au votat pt netrimiterea in instanta …

 22. @ stefan7777c
  Se poate să aveţi dreptate… Nu am urmărit votul, am spus şi eu ce am auzit pe la ştiri. Cred că mă voi uita la vot pe înregistrarea de la cameră să văd ce şi cum. Mulţumesc de informaţie. Este interesant că deşi votul cu “bile la vedere” este puternic contrar regulamentelor, el continuă nonşalant. Eu mă întreb de ce nu hotărăsc votul deschis dacă se doreşte desecretizarea votului şi, mai ales, de ce nu se iau măsuri. Interesant este că sistemul electronic de vot poate fi şi secret, dar totuşi se apelează la mascarada votului cu bile şi parlamentarii o fac cu bile la vedere. Este un non-sens pentru mine.

 23. @…

  Nu se poate fără modele, fiindcă altfel îţi petreci viaţa în căutări sau, vorba cântecului, încercând să fii ceea ce crezi că vor alţii de la tine. Modelul meu a fost şi rămâne Winston Churchill.
  Dacă-l luam model pe tata, rămâneam oltean…

 24. Lipsa unui model cred că este principala problemă a societăţii româneşti. Am avut modelul religios amestecat cu regulile sociale, cristalizat acum 2000 de ani într-un singur personaj: Iisus. După ce forţa religioasă şi-a mai atenuat forţa, modelele au început să fie mai schimbătoare, fie voievozi, fie cavaleri (şi aici important era codul cavaleresc), modele date de viaţa culturală, profesori, preşedinţi…

  Astăzi modelul nu mai este unic, nu toţi copii vor să ajungă în viaţă entităţi modelate după şablonul unui personaj unic. Şi atunci cel care are model pe Poponeţ, cu bani, maşini, femei şi viaţă de club, nu poate coabita nici cu modelul Gigi Becali, nici cu modelul Traian Băsescu, nici cu modelul Gică Hagi, nici cu modelul Eugen Simion… Avem zeci de mii de modele care se bat cap în cap.

  România are astăzi nevoie de un cavaler în armură strălucitoare care să devină un model unic pentru majoritatea românilor. Acest model reprezintă, sau ar putea reprezenta, coeziunea naţională, factorul care ne face fraţi înainte de a fi duşmani între el. Acest model poate insufla acel hei-rup de care este nevoie acum. Este România o ţară care poate avea un om deajuns de puternic, interesant, cu fond bun şi necontestat pentru a deveni model unic?

 25. @ nimrod
  In poza de la intalnirea cu bloggerii pari un om serios. Nu stiu cat de aproape de modelul tau vei ajunge, dar ma gandesc ca oltean vei ramane oricum. Nu ca ar fi un lucru rau….

 26. nimrod

  Si al meu oamenii care reusesc in viata in ciuda piedicilor celorlalti….. dar sa nu uitam ca tot cautand sa ne ajungem modelele,uitam sa fim noi insine de cele mai multe ori. Deci un echilibru e cel mai indicat,altfel riscam sa pierdem acea unicitate proprie fiecarei persoane.

 27. ***democrat – faci confuzii. nimrod e moldovean. Ştefan e oltean… 😳

 28. 2009 va fi un an plin, bogat… 🙄 Singurul lucru care ar trebui să nu ne lipsească ar fi un cutremur… Măcar ca cel din ’77… 😳 Cică ar fi spus aseară ing Istrate pe OTV… 😮

 29. Biblio

  Uitati ca acel cavaler in armura este doar un personaj de poveste…. Poate ”el lider maximo” ?
  Glumesc evident,dar am ajuns un popor mult prea divizat moral,social,si cum doriti,pentru a mai putea cineva sa ne stranga la un loc.Americanii au gasit in Obama ael model unic de care vorbiti,insa acest model a venit pe un fond moral colectiv mai sanatos decat cu ce ne confruntam la noi.

 30. silverstar

  Falsele previziuni distrag atentia de la criza…..

 31. @ silvestar
  Multumesc pentru observatie. Se schimba doar ……forma.

 32. @ N.G.
  Acel model nu este musai să fie un om în carne şi oase, poate fi un model imaginar, un personaj fictiv în care punem cu toţii cele mai bune calităţi pe care colectiv le considerăm, nu numai supreme, dar şi indispensabile fiecărui cetăţean român. Ştiţi cine ar trebui să facă acest model şi să-l propună întregii societăţi?

 33. ***democrat – toţi suntem români şi cred că asta e important în primul rând… 😆

 34. @Bibliotecaru
  Sper ca nu vorbesti serios. Ni s-a mai propus, candva, “tutulor”, un model.

 35. ***Gabi – nu cred în ing Istrati… Şi-apoi, din câte ştiu, nimeni, niciodată n-a ştiut când va avea loc un cutremur… Minte Istrate de îngheaţă apele… 🙄

 36. Biblio

  Niciun model unic nu poate intruni toate calitatile menite sa ”multumeasca”idealurile tuturor.Iar ceea ce spuneti dvs.se regasesc in codurile morale si educationale nescrise.Cu asta trebuie cat mai multi sa se nasca sa creasca sau sa se educe,apoi pot trece la nivelul urmator : un eventual model de urmat.Nu cred ca un singur om e responsabil cu ”facerea”acestui model de care spuneati,responsabili suntem toti,dar in special cei ce detin parghiile propagarii unor comportamente,sau modeleaza societati.

 37. @Biblio spune:
  “E discutabilă chestiunea cu experienţa.”
  Cel putin in tarile dezvoltate, fara experienta nu poti ajunge in asemenea posturi. Comparatiile cu ministrii si restul nu este relevanta, deoarece ei au consilieri. Niciun presedinte nu poate depasi doua mandate……..dar consilierii da….

 38. @democrat,

  a. Numai proştii sunt serioşi.

  b. Eu nu l-am ales pe Chruchill ca model pentru că a fost prim ministru şi a cîştigat un război mondial ci pentru modul în care a izbutit să-şi controleze slăbiciunile, inclusiv aia pentru băutură şi să rămână performant. Oricum n-aş vrea să fiu în pielea celor care şi l-au luat de model pe Adrian Năstase…

  c. Evident, nu e rău să fii oltean, uneori.

 39. silver

  O baza reala,au si fizicienii cand vorbesc de posibile miscari seismice,problema mare nu o constituie ceea ce spun ei,mai mult sau mai putin dovedit,ci infrastructura subreda a tot ce inseamna cladiri in Bucuresti.Pe noi nu ne vor ucide cutremurele ci neglijenta atator ani de delasare in materie de consolidari sau alte lucrari menite sa reduca riscul seismic.Suntem in stadiul tragic in care ne dorim doar sa nu moara prea multi…..asta in caz de seism.

 40. @ Katrina
  Practic susţineţi ce spuneam eu, anume că Partidele politice ar trebui să se preocupe de propunerile pe care le au pentru diferite posturi politice, să construiască din timp experienţa celor pentru care îi propun, fie ei candidaţi, la alegeri, fie drept personaje menite să ocupe posturile cheie.

 41. @nimrod
  Daca seriosii sunt prosti, neseriosii ce sunt? 🙂

 42. nimrod

  Cei care l-au luat de model pe AN,or fi avand si gaini 😉 ?

 43. ***N.G. – ferească Dumnezeu!
  Îmi amintesc bine ce a fost în ’77, momentele de groază trăite dar dimensiunea cutremurului de atunci am realizat-o numai după ’90, când am putut vedea, la TV-uri, imaginile…

 44. @NG spune:
  “Ideea este ca e simplu sa spui ”trebuie sa fii moral”,mai complicat de realizat,insa,iar cel mai important este ca cei ce cer moralitate sa fie ei insisi morali”

  Devenind o persoana publica te detasezi de gloata, tocmai pentru ca ai anumite avantaje pentru care trebuie sa platesti un pret. Cand vorbim de persoane publice sa nu ne gandim la manelisti, prostutuate si alte VIP-uri ci la POLITICIENI, la aceia pe care ii alegem ca sa ne reprezinte interesele, la aceia care voteaza legile care dicteaza buna conduita in societate, ori daca politicianul interzice prostitutia prin lege ( dandu’si votul) si face apel la prostituate, cine’mi garanteaza mie ca cetatean ca nu incalca si restul legilor pe care le voteaza, tocmai pentru ca este o persoana publica privilegiata. Epoca in care lorzii deflorau miresele s’a terminat de cateva sute de ani…….
  Nu stiu daca ati aflat, dar un senator american, care “lupta” pentru o viata morala, a fost surprins cu o prostituata, drept pentru care a demisionat a doua zi. Care’i diferenta intre o prostituata si o consiliera care si’o angajata doar ca sa nu frecventeze centura ?

 45. demo ….model Winston Churchill,nu a castigat nici-un razboi ,daca nu erau americani el ramanea cel mai prost premier britanic ,betiv notoriu ,tot timpul era beat si facea bai fierbinti ,cand a fost premier pe timp de pace a fost hulit de toata Anglia ,pentru romanii a fost un Satana ,ne-a dat pe mana rusilor ..sa nu aiba liniste in vecii vecilor ….

 46. @N.G.

  Unii, poate. Cel pe care-l ştiu eu are vilă şi termopane şi, evident, un proces pe chestia asta…

  @democrat,

  Citatul, din George Călinescu, nu are nuanţe…

 47. @ N.G.
  Niciun model unic nu poate intruni toate calitatile menite sa ”multumeasca” idealurile tuturor.

  Nu este vorba despre foarte multe calităţi, doar cele care despart moralul de amoral şi normalul de anormal.

  Ei bine, am să vă spun eu cine trebuie să propună acest model… politica.
  Politica are ceva interesant în fiinţa ei: DOCTRINA. Doctrina descrie în construcţia ei exact acea societate ideală şi acel om ideal, modelul despre care vorbeam.

  Întrebarea este, unde e doctrina politicii româneşti?

 48. silverstar

  Asa e ,dar pana la D-zeu oamenii mai au si roluri de preventie,ori tocmai asta nu ne place noua sa facem.Stam cu drobul de sare si ne vaitam….uneori ma gandesc ca toate povestile si zicatorile romanesti sunt un fel de ”biblie”romaneasca,daca le-am studia cu atentie probabil am recunoaste in ele exact ce fel de popor suntem.Fatalist si comod.

 49. @silverstar
  multumesc pt clarificari…in oltenia mi se zice ca-s moldovean,in moldova si ardeal ca-s oltean…ma intreb oare de ce nu a existat si in “Miorita” un cioban oltean ? daca ar fi lulu pe aici sigur m-ar ajuta sa scap de dilema !

 50. Katrina

  Poate repeti intrebarea de la sfarsit….. De ce sa nu vorbim despre manelisti si prostituate,mai ales ca sunt pusi pe aceleasi pagini cu politicienii sau in aceleasi studiouri cu acestia ? Cred ca trebuie sa definim notiunea de persoana publica,pentru ca asa si Tolea si Naomi sunt persoane publice.
  Sita nu trebuie sa cearna DOAR politicienii,trebuie sa cearna tot ce inseamna persoana publica.Ce faci cand gloata (aici nu imi place termenul,dar ma rog…) ajunge model ? Ce te faci cand oameni care ar trebui sa cearna,fac compromisuri imorale?

  Biblio

  Touche….. politica e adevarat,ar trebui sa fie motorul moral al unei societati,dar Romania are societate ? Are,una derutata,divizata,dispersata,crizata……
  Gata ca ma ia valul 😉