Ministerul Dezvoltării susţine Ziua Europeană Fără Maşini

Să vezi Bucureştiul pe bicicletă într-o dimineaţă a unei zile de lucru e o experienţă nouă pentru mine şi cred că şi pentru majoritatea angajaţilor ministerului Dezvoltării. Deşi a durat ceva mai mult drumul până la serviciu, atât eu, cât şi colegii din minister, păream mai îmbujoraţi în obraji şi mai tonici când ne-am apucat efectiv de muncă.

Prin gestul de astăzi, am vrut să celebrăm aşa cum se cuvine Ziua Europeană Fără Maşini, eveniment înscris în calendarul oficial al Uniunii Europene. Încă din 2000, Comisia Europeană a decis ca 22 septembrie să fie data în care europenii să încerce să meargă la muncă fără să folosească autovehicule, dar, din câte cunosc, ministerul Dezvoltării este prima instituţie publică din România care s-a înscris în acest program.

În marile oraşe europene, există campanii puternice de promovare a bicicletelor ca alternativă la mersul în oraş cu maşina. În 2010 au fost peste 2.000 de localităţi la nivel mondial care au participat la campania UE „În oraş, fără maşină”, parte a Săptămânii Mobilităţii. Anul acesta, numai pentru a da exemplul unor ţări din UE, s-au înscris 90 de localităţi din Franţa, 629 din Spania, 51 din Portugalia şi chiar 40 din România. Din păcate însă, Bucureştiul, oraşul care ar avea cea mai mare nevoie de o asemenea zi, nu s-a înscris în această campanie, probabil Primarul General fiind prea preocupat să ducă la capăt negocierile cu USL-ul.

Chiar cred că, măcar în perioada anului în care nu sunt intemperii, bicicleta poate fi o alternativă foarte viabilă la automobile pentru deplasarea în oraş. Aşa cum spunea în iunie la Bucureşti cunoscutul arhitect danez Jan Gehl: „Curăţarea oraşului de autoturisme aduce bani! Pe spaţiile eliberate se extind comercianţii, cafenelele, restaurantele, oamenii au posibilitatea să vadă vitrinele magazinelor”. E o viziune extrem de interesantă asupra felului în care ar trebui să se dezvolte Capitala.

Până atunci, la fel cum am făcut şi în cazul autobuzelor turistice, îi invit pe toţi bucureştenii să redescopere oraşul în care trăiesc şi pe care-l iubesc dintr-o altă perspectivă – măcar la sfârşit de săptămână, pentru că şi vremea ţine cu noi, să ne putem bucura de oraş în aer liber, pe bicicletă sau pe jos, nu închişi în cutiuţe metalice cu roţi.

 

14 thoughts on “Ministerul Dezvoltării susţine Ziua Europeană Fără Maşini

 1. Sorry ca nu este la subiect dar nu-mi pot dezlipi ochii de pe site-urile de stiri, in legatura cu dezbaterile pe Schengen.
  Trebuie sa incercam sa obtinem maximum posibil din aceste dezbateri dar nu trebuie sa stam in loc si sa plangem daca vom obtine foarte putin sau chiar nimic.
  Trebuie activat bilateral (ROMANIA-BULGARIA) acordul Schengen pentru toate categoriile de frontiere, inclusiv terestra.
  Eliminarea controalelor la granita comuna ne va permite disponibilizarea unor resurse financiare, tehnice si umane care ar putea fi folosite pentru intarirea frontierelor externe.
  Se va inlesni circulatia turistilor intre cele doua tari (daca vara este mai mult catre ei, iarna este mai mult catre noi, la munte).
  In plus, se vor putea realiza mai usor pachete turistice comune (litoral Bg + Delta Dunarii sau alte combinatii) pentru turistii straini.
  In paralel trebuie intarita activitatea la celelalte frontiere, fie ca vorbim de contrabanda cu flori, produse lactate, droguri etc.
  Daca tot au fost inasprite controalele fitosanitare la frontiera trebuie verificat si un alt sector al comertului cu flori. Ma refer la cumpararile de flori/bulbi/seminte de pe internet acestea fiind transmise prin curier rapid, mai putin expus controalelor vamale. Firmele de curierat trebuie avertizate cu privire la acest tip de transporturi si sanctionate daca se implica in actiuni ilegale.

 2. Ţara arde, partidul arde, marinarul tună şi fulgeră, Udrea se plimbă pe bicicletă!
  S-a ţicnit lupul sau staff-ul lui Udrea?
  Propun domnului Cocoş să-i cumpere frumoasei doamne un cal!
  Măcar să ştim o treabă!
  Hai că m-aţi enervat rău!
  Pa!
  Pardon!
  Hai noroc!…… că bun e şpriţul de vară în buză de toamnă!
  🙂 🙂 🙂

  • ***diaconu Eusebiu – lasă dracii că tot un drac e şi dacă a mers cu bicicleta şi dacă mergea cu maşina. Şi-aşa-i rău şi-aşa nu-i bine… Ce vrei tu să faci?
   Mănâncă şi jurnaliştii o pâine după ce mănâncă_căcat…
   Scuze, anume am scris, trec pe aici zilnic şi mulţi mă ştiu…

  • ARGINŢIIIIIIICO!
   Un ministru totdeauna se dă jos dintr-o maşină neagră!
   Nu de pe o bicicletă neagră!
   PUNCT!
   Şi am încheiat subiectul.

 3. ce ai diacoane????????????n-are voie omul sa se mai si destinda?????????????
  doar tu crezi ca esti reglat pt veselie,betii si alte alea????????????
  mai taticu,suntem in 2011,pina la alegeri eheeeeeeeeeee……….
  dar nu neg ca n-ar fi stricat de loc, daca si-ar fi gasit doamna ministru si un candidat pt bucuresti,iar pe margine,in tenisi chinezesti in spilhoznii,cu maieu alb tot chinezesc,se antrena si viitorul candidat la fotoliul de la cotroceni.
  da s-ar putea sa fie doar un moft din partea mea,un circotas ceva mai mic si neinsemnat ca MARELE DIACONU EUSEBIU………………

  Haaaaaaaaaaaaaa,hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 4. Asa si care e problema? Foarte tareeee ! Imi place de doamna Ministru. Nu e cazul sa fim misogini. Felicitari doamna !

 5. Sunt încântat că aţi descoperit plăcerea mersului pe bicicletă. Sper să o folosiţi mai des pentru a merge la muncă, şi nu doar o zi pe an. V-aş sugera un proiect: trasee ciclo-turistice.

 6. Toti cei care luati in deradere initiativa pe doua roti a doamnei ministru, estem niste golani. 🙂
  Nu v-ati prins ? Olanda, este (si) tara bicicletelor, prin urmare, gestul doamnei Udrea este unul de evidenta bunavointa, in perspectiva ipoteticei aderari la un spatiu comun… 🙂

  • Beiiiii, io nu iau în derâdere iniţiativă pe două roţi a doamnei ministru, deci voi esteţi nişte golani!
   Io critic iniţiativă pe două roţi a doamnei ministru, deci io este un cârcotaş!
   🙂 🙂 🙂

  • Ei tu, golane…da, tu, tu, cel de sub pat…doamna Udrea a fost astazi superba si extrem de relaxata in postura inedita de astazi.
   Asa cum am mai spus, nu are nevoie de…sosie la primaria generala, atata timp cat originalul are potential. Nu e pacat sa se risipeasca in glastră ?
   Vrem nu vrem, tineretea si frumusetea trec, iar ceea ce este important si oportun trebuie facut exact la timpul potrivit. 😉

  • O fi fost doamna Udrea superbă şi relaxată dar n-avea cască!
   Punct!
   Lasă vraja cu primăria că nu pun botu’!
   Punct!
   🙂 🙂 🙂

 7. Stimata Doamna Ministru ,
  dvs. ieri ati facut un gest care ne indeamna pe noi bucurestenii sa mai lasam masinile masinile acasa si sa folosim bicicleta sau in cel mai rau caz un moped pentru cursele ce le avem de facut in oras.Am incercat si eu azi sa ma conformez exemplului dat de Dvs.am incercat sa ma duc la cumparaturi la un supermarket care se afla in incinta Complexului Metropolis de pe Soseaua Stefan Cel Mare nu cu o bicicleta ci cu un mic moped ,virsta nu imi mai permite bicilcleta .Imediat am fost gonit de angajatii hotelului LOFT ce se afla in aceeiasi incinta ,pe motiv ca nu e” frumos “. Ce este si mai deranjant este faptul ca acest complex METROPOLIS nu are nici rampe de acces pentru persoane cu handicap nici facilitati (rasteluri)pentru parcarea bicicletelor.
  Iata Domana Ministru cum va ajuta Hotelierii Dumneavoastra in eforturile pe care le sustineti pentru o planeta mai curata.
  Va multumesc pentru timpul acordat
  Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *