MDRT a gestionat cel mai bine situaţia fondurilor europene

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se află pe primul loc atât la absorbţia efectivă a fondurilor europene, cât şi la contractarea proiectelor. De altfel, anul acesta vom încheia contractările pe Programul Operaţional Regional. Deci, avem toate argumentele să solicităm realocarea de fonduri europene de pe alte programe sectoriale mai puţin performante către POR. Am discutat deja cu reprezentanţii Comisiei Europene, cu vicepresedintele acesteia Comisarul Antonio Tajani, dar şi cu Comisarul pentru Dezvoltare Regională Joannes Hann, pentru a obţine astfel finanţare europeană pentru unul dintre cele mai utile şi solicitate programe ale MDRT, reabilitarea termică a blocurilor din România, derulat deocamdată prin bugetul ministerului.

Aş vrea să dau o replică presei care fie nu are habar ce înseamnă accesarea fondurilor europene în România, şi atunci ar trebui pur şi simplu să tacă până învaţă, fie este de rea credinţă în ceea ce mă priveşte.

Spre deosebire de alte ministere din România, MDRT nu gestionează contracte de lucrări publice cu finanţare europeană, pentru că nu este beneficiarul acestor fonduri europene. Beneficiarii sunt administraţiile locale, fie ele primării sau consilii judeţene. Deci, MDRT nu derulează licitaţii şi nici contracte de lucrări publice! Singurul rol al MDRT este acela de a acorda finanţare europeana din POR proiectelor administraţiilor publice locale, după reguli fixate de către Uniunea Europeană. De aici înainte, este responsabilitatea primarilor sau preşedinţilor de CJ. Dacă, spre exemplu, se reabilitează un drum, atunci de licitaţii şi de asigurarea executării lucrării se ocupă CJ-ul sau primăria.

Blocarea plăţilor pe Axa 2 a POR este vina beneficiarilor de fonduri europene, adică a celor din administraţia locală – ca să nu spun a baronilor locali. Neregulile ei le-au produs, fie în derularea licitaţiilor, fie în implementarea proiectelor. Comisia Europeană ne-a sesizat referitor la patru contracte pe care le-a verificat direct în luna mai: două ale CJ Teleorman, unul al CJ Ilfov, unul al CJ Tulcea. Asa că ne-a cerut nouă (celor de la minister) să verificăm toate aceste contracte,  în total 124. Asta pentru că au avut încredere în noi.

Din controalele pe care ministerul le-a făcut, s-a constatat că sunt nereguli la aproape o treime (39) din contractele pentru reabilitarea drumurilor judeţene, finanţate prin Axa 2 a POR. Motiv pentru care am aplicat sancţiunile prevăzute de legislaţia europeană. Am prezentat public rezultatele şi le-am atras atenţia personal în repetate rânduri celor de la CJ-uri şi primării să nu se joace cu fondurile europene şi să nu genereze situaţii din cauza carora care banii să fie blocaţi.

În altă ordine de idei, ca număr este firesc să existe mai multe contracte pe POR care sunt cu probleme. Dintr-un motiv simplu: programul gestionat de MDRT este şi cel mai accesat, are cele mai multe contracte şi, prin natura lui, alocă sume mici catre către cât mai mulţi beneficiari. Pentru a vă face o idee, există 2638 de contracte semnate de MDRT cu administraţiile locale beneficiare. Dintre acestea, doar 3% au probleme. Deci, nici vorbă de 40% aşa cum au spus unii “bine-intenţionaţi”.

Nu în ultimul rând, MDRT este cel care a efectuat aceste verificări la autorităţile publice locale şi a aplicat corecţiile legale, nicidecum MAEUR (Ministerul Afacerilor Europene), care nu are nicio competenţă în acest sens.

În final, aş vrea să le mai atrag o dată atenţia primarilor şi preşedinţilor de CJ care se ocupă de implementarea contractelor cu fonduri europene: nu vă jucaţi cu aceşti bani! Controalele sunt mult mai stricte şi nicio neregulă nu va rămâne nesancţionată. Scopul României este de a absorbi aceşti bani, nu de a-i pierde din cauza intereselor sau neatenţiilor de la nivel local.

 

27 thoughts on “MDRT a gestionat cel mai bine situaţia fondurilor europene

 1. Mda,asa este doamna ministru,dar cred eu,ca ceva tot vi se poate reprosa,si anume:
  Cu toata simpatia pe care vi-o port,dupa ce controalele au fost finalizate,dv ca ministru ar fi trebuit ca in fiecare zi-SA IESITI PUBLIC SI SA ADUCETI AMINTE ROMANILOR-800 DE MILIOANE DE EURO STAU BLOCATI DIN VINA URMATORILOR DOMN;X,Y,ETC
  Nu ati facut acest lucru si acum se intoarce impotriva dv,faptul ca ati fost mult prea ELEGANTA-
  Cu parere de rau,aici cred eu ca ati avut o sincopa de comunicare, de care ,AMICII’ dv se grabesc sa se foloseasca,in harmalaia asta generalizata.

  • ***Zapa – şi eu sunt adesea revoltată că doamna nu iese să vorbească, să informeze să povestească ce a făcut, ce are de gând să mai facă şi ce şi din cauza cui nu se învârte rotund. 😮
   Nu-i timpul ca politicienii de la putere să fie modeşti pentru că modestia poate fi interpretată în multe feluri. Detractorii se pricep de minune.

 2. Daca vi se pare ca am gresit in felul in care am judecat acesta speta puteti linistit sa-mi spuneti,poate mie mi-a scapat ceva,lucru foarte posibil.
  Eu insa in acest moment asa vad acest lucru,si nu numai.Pt ca ar mai fi citeva lucruri care ma deranjeaza,sigur nu sunt in grija dv ca inalt demnitar,e vorba de baietii destepti din energie,unde………….
  Asta e,vine vremea deconturilor si trebuie sa fiti pregatiti cu raspunsuri pertinente si la obiect,altfel lumea va intelege ca ,IMAPARTIREA BANULUI PUBLIC E TRANSPARTINICA-pleaca ai nostrii vin ai nostrii-NOI CU DRAG FACEM BANI…………

  • Am citit pe teletext TVR1:
   PSD îi solicită prefectului de Cluj începerea acţiunilor de suspendare din funcţie a primarului Sorin Apostu, a declarat olguţa Vasilescu, purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD. Tot aceasta a mai spus că Aarestarea lui Apostu pentru fapte de corupţie dovedeşte că PDL este “partidul primarilor corupţi.

  • De acord ca S Apostu şi cei care umblă cu şpaga să fie demişi, pedepsiţi, adică să primească ceea ce merită.

   Dar… pentru că nu întâmplător am scris ce e mai sus: cu câteva luni în urmă când C Nicolescu, preşedintele CJ Argeş a fost arestat tot pentru fapte de corupţie, PDL nu a intervenit. A urmat circul cu salvarea şi plimbarea la Bucureşti, ieşirea PSD-iştilor în stradă, ameninţarea magistraţilor etc. PDL nu a intervenit.
   După scurt timp, acest C Nicolescu s-a întors ca un erou, şi-a reluat funcţia şi de atunci este bine mersi, nici presa nu mai spune nimic.

   Oare un partid, cu mai bine de 90% din membri, pătaţi mai ceva ca dalmaţienii, are dreptul să se amestece în treburile altui partid? De ce? PDL e sat fără câini şi trebuie să intervină PSD, incapabil să-şi facă ordine în propria-i ogradă?

  • Acest lucru Arginţico se întâmplă deoarece PDL-iştii sunt nişte fricoşi şi nu îi dau afară din partid pe Monica Macovei Gherghescu şi pe Cristian Preda!
   EI SUNT VINOVAŢI DE IMAGINEA PROASTĂ PE CARE O ARE PARTIDUL! EI AU ŢIPAT PE LA TOATE BLOGURILE ŞI PE LA TOATE TELEVIZIUNILE CĂ PDL ESTE UN PARTID CORUPT! EI ŞI-U ACUZAT COLEGII!
   🙂 🙂 🙂

   Hahaha ce -mi place !
   ZeV va deveni isteric!
   🙂 🙂 🙂

  • ***diaconu Eusebiu – da, fiecare cu părerea lui.
   S-ar putea şi tu să ai dreptate şi aşa să se explice tupeul acestora de la PSD.

  • ZeV mai citeşte asta o dată:

   Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se află pe primul loc atât la absorbţia efectivă a fondurilor europene, cât şi la contractarea proiectelor.

   Cine conduce acest minister?
   Ia spune-mi şi mie?

   În timp ce Udrea aleargă şi munceşte ce face leneşa ta?
   Stă bine mersi la PE pe bartai salariu bea trăscău de ploşniţe şi umple blogu’ cu lozinci?
   Ia spune măi ZeV?
   Cum vine treaba asta?
   🙂 🙂 🙂

  • AM DREPTATE ARGINŢICO!
   PSD-ul jubilează când mai este arestat un PDL!
   Unu’ din PSD a propus ca lui Monica Macovei să i se dea titlul de “Membru Onorific” şi “Medalia de Onoare” pentru faptul că face tot ce poate ca să distrugă imaginea PDL-ului!
   Să mor eu de te mint!
   Ăla de i-a dat medalia regelui a propus ca şi lu’ Monica Macovei-Gherghescu să i se dea titlul de “Membru Onorific” şi “Medalia de Onoare” pentru faptul că face tot ce poate ca să distrugă imaginea PDL-ului!
   🙂 🙂 🙂

 3. Manipulare, minciună, dezinformare sau bătaie de joc la adresa românilor creduli, neobişnuiţi să gândească singuri

  PSD: S-ar putea să avem o surpriză plăcută la suspendarea lui Băsescu, la ce se întâmplă acum în PDL

  Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, că, deşi USL nu are voturile necesare în Parlament pentru a-l suspenda din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu, s-ar putea să aibă o supriză plăcută de la unii parlamentari PDL.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/w4_psd-s-ar-putea-sa-avem-o-surpriza-placuta-la-suspendarea-lui-basescu-la-ce-se-intampla-acum-in-pdl_887645.html#ixzz1dyBpb0eR

 4. Daca va inchipuiti ca presa va relata vreodata corect din ceea ce faceti cred ca nu va dati seama cu cine aveti de-a face. Stiu ca incercati sa nu ii starniti si sa fiti impaciuitoare, dar dusmanii din antene pe langa faptul ca habar n-au de nimic in general, au si ordin sa dea in tot ce faceti si tot ce va imbracati si ce conduceti si orice. Nu puteti sa-i contracarati decat prin aparitii la alte tv, nu la ale lor sa le faceti rating, si sa explicati sau sa scrieti aici, asa cum faceti. Ca ei va citesc sigur blogul 😀 Ei habar n-au cum e cu leu si dobanzile dar dau in BNR, habar n-au legi, nimic dar scopul lor e sa faca atmosfera ostila din orice. Trebuie sa rezistati psihic ca nu e usor sa vezi zi de zi 24/7 ca niste nimeni la costum te toaca aiurea fara argumente, fara nimic.

  • ***grasutu enigmatic – de acord cu tine că trebuie să iasă pe tv-uri şi să vorbească de realizări dar şi de neîmpliniri care, e firesc să existe. Presa nu are nici un interes să vorbească despre PDL şi oamenii lui, asta e!
   În rest, nici o problemă, doamna rezistă. De la început, de când s-a hotărât să intre în politică, şi-a asumat şi riscurile, nu numai responsabilităţile. Sigur că trebuie încurajată şi trebuie să ştie că în această bătălie nu este singură. 😆

 5. ***Ştefan Radoveanu – răspunsul la întrebarea de dimineaţă:

  Din tot ce este ilegal în ţara noastră, cineva câştigă. De asta se şi luptă să nu avem legi aspre şi nici un sistem judiciar corect.
  E foarte simplu…
  Pe tema aceasta Realitatea si Antenele ar fi făcut sezători de multe ore ca să demonstreze – ce?
  Că Băsescu, Boc şi Udrea fură…
  Pentru că, indiferent de ce se face strâmb în ţară, tot la cei enumeraţi de mine se ajunge…

 6. Îmi permit să boldez acest fragment:

  În final, aş vrea să le mai atrag o dată atenţia primarilor şi preşedinţilor de CJ care se ocupă de implementarea contractelor cu fonduri europene: nu vă jucaţi cu aceşti bani! Controalele sunt mult mai stricte şi nicio neregulă nu va rămâne nesancţionată. Scopul României este de a absorbi aceşti bani, nu de a-i pierde din cauza intereselor sau neatenţiilor de la nivel local.

 7. Pe la ora 5, pe Realitatea sau Antene, nu ştiu unde era deschis tv-ul, a arătat pagina de deschidere a blogului şi mesaje ale cititorilor la subiectul Mandria de a fi român.

  Cred că mesajele au fost luate de pe facebook că aici, la noi, nu sunt. Doar un mesaj citat a fost antiUdrea.

 8. Observati ca pe scena politica romaneasca se intampla ceva deosebit in legatura cu doi politicieni : Dna Elena Udrea este laudata si appreciata , asa cum a fost in asta seara la RealitateaTV , pentru mandria de fi Romanca si mai ales ca acest lucru l-a spus printului Charles al Angliei . Ba chiar si Opozitia are o attitudine pozitiva fata de Dna Udrea . Se vede clar ca Dna Udrea , a intrat in istorie Pe celalta parte , avem pe presedintele Basescu care singur si-a vrut prabusirea , poate datorita unor greseli grave din inconstienta . Opozitia, in aceste zile lucreaza pentru suspendarea dansului , si de data asta vor reusi . Cum ? Foarte simplu : cand se va vota in Parlament pentru suspendarea dansului , in afara de parlamentari Opozitie care vor vota pentru suspendare , vor vota si nun numar destulo de mare din parlamentarii PDL . Cine sunt acesti nparlamentari ? Va reamintiti ca la discursul Regelui Mihai in Parlament , in afara de parlamentarii Opozitiei , au venit si foarte multi parlamentari PDL . Ei bine , cel putin jumatate din acesti parlamentari PDL vor vota pentru suspendarea presedintelui . Si dece vor vota asa ? Atunci cand T. Basescu a jignit pevRegele Mihai si mai ales cand a vrefuzat sa spuna ” la multi nani ” unui om de 90 de ani , care nu era mai mult decat un om de rand , era un monument de istorie pentru Romania . Acest comportament al domnului Basescu fata Majestatea Sa , a mahnit enorm pe acesti parlamentari PDL, si ca sa razbune mahnirea care le-a produs-o Traian Basescu , vor gasi firesc si normal sa voteze pentru suspendare . Deci , nu este gluma cand va fi votul in Parlament . Presedintele Basescu s-ar putea sa fie suspendat . Si cine va fi Presedinte interimar ? Geoana ? Si cine va fi prim ministru ? Dna Udrea ? Dna Udrea ar fi cel mai potrivit prim ministru . Se pare ca numai dupa suspendarea lui Traian Basescu , PDL va creste peste celelalte partide .

  • ***Silver Aquianti scrie: Opozitia, in aceste zile lucreaza pentru suspendarea dansului… Adica a presedintelui Băsescu.
   Ce vorbeşti, domnule? Şi are şi sorţi de izbândă?
   Opoziţia lucrează să-şi salveze onoarea care, după părerea mea, va rămâne “nereperată” dacă Ponta nu-şi dă demisia, aşa cum a promis, pentru că Geoană va rămâne li în PSD şi la şefia senatului. Chiar eşti chior şi nu vezi că nu poate fi nici clătinat?…

  • ***Silver Aquianti – eu ştiu că trădători şi oportunişti sunt în toate partidele. Nu văd de ce PDL ar face excepţie. Dar, sfântă manipulare! să iei de bun ce spune Olguţa Vasilescu cum că o parte dintre parlamentarii PDL ar vota împotriva Preşedintelui, hai că-i prea de tot.
   Opoziţia vorbeşte acum aiurea crezând că îşi poate acoperi cu vorbe neputinţa şi incompetenţa.

  • ***Silver Aquianti scrie: Mihai – un monument de istorie pentru Romania… Ce vorbeşti? Un bâlbâit, un fonf, un gângav, un trădător şi un laş! Asta este Mihai…
   De când este greşeală să spui adevărul? Preşedintele Băsescu n-a vorbit niciodată fără a fi bine documentat…

  • ***Silver Aquianti – la câte jigniri primeşte preşedintele de la toţi neisprăviţii şi vânduţii, oameni incapabili, inculţi, nişte rataţi, care nu au fost în stare să facă nimic în viaţa lor, ce mai contează că ăstora li te alături şi tu…
   Dă-i înainte, fii perseverent, nu te opri…

  • @ SILVERSTAR : Ma bucur ca te-ai racorit . Commentariul meu ti-a facut bine : te-a facut sa te racoresti . As fi vrut sa-ti dovedesc cat este de erronat , distorsionat , steril , in ceace ai scris in cele trei segmente de mai sus , dar va fi o pierdere de timp , cu toate ca am timp sufficient .

 9. Nu criticile si ironiile ma intereseaza – pe care dealtminteri- le gasesc contraproductive dar fie-mi permis sa intreb : am depus un proiect cu finanţare europeană pentru o localitate din judeţul Gorj în urmă cu 1-2 ani despre care nu mai ştiu nimc şi nimic n-a fost comunicat oficial decât faptul că este în evaluare. De atunci trecu mult timp. Ulterior s-a înfiinţat şi un minister de specialitate. Întrebare : Cine ar putea să-mi furnizeze date despre acesta şi cine câştigă de la întârzierea obiectivării lui ? Aduc mulţumiri pentru un răspuns concludent.

 10. Ministerul nou infiintat tocmai s-a pronuntat si a spus ca MDRT are mari probleme cu licitatiile, iar dvs. pierdeti timpul pe aici, pe blog sa convingeti fraierii de cat de grozava sunteti.
  Mai bine ne povestiti cum ati reusit sa va imbogatiti asa mult si repede, fara sa faceti nimic.
  Vrem si noi reteta!

  • Divorţează de fraierul cu care eşti măritată acum şi ia-ţi de bărbat unul ca Dorin Cocoş!
   Simplu nu?

   Licitatiile nu se fac la MDRT, se fac in teritoriu de catre baronii locali. Iata un motiv pentru care multi dintre ei nu se agita prea tare sa deruleze proiectele pe care le-au castigat sau, din contra, fac diverse ‘smecherii’ si atribuie contracte firmelor prietene. Daca mass media doresc sa gaseasca fraudele cu fonduri europene si alocarile clientelare de contracte, sa le caute mai ales la nivelul administratiilor locale.

   Adică, băi ciutacoido de ce este Udrea vinovată că Dragnea fostul amant al Mihaelei lui Geoană este derbedeu?

   Cât despre securistul împuţit Ovidiu Nahoi care a scris acest material spune-i să-l şteargă pe broscoiul ăla de Patriciu la cur cu acest articol!
   😉 😉 😉

 11. Bună dimineaţa! Un zâmbet la cafea 😆

  Sotia: – Nu ma iubesti!
  Sotul, aratand spre cei 5 copii:
  – Si crezi ca pe astia i-am descarcat de pe Google?

 12. a miscat ceva in turismul romanesc de cand este dna UDREA la acest Minister.
  Se poate si mai bine…trebuie mai bine monitorizat Litoralul Romanesc si de asemenea minunatele statiuni HERCULANE,Borsec,Olanesti,Slanic Moldova,Buzias,Sovata etc…infrastructura cu cativa ani in urma si unele cladiri de conotatie istorica aratau jalnic.
  sa auzim de bine dna UDREA si mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *