Litoralul romanesc – cu bune, dar si cu rele

Trebuie să învăţăm să avem o privire realistă legată de litoral. Există şi lucruri bune şi lucruri rele, indiferent că vorbim despre infrastructură, despre plaje sau despre hoteluri. În ultimele săptămâni, am avut un aflux de turişti la mare, vârful fiind înregistrat în acest week-end, cu peste 160.000 de oameni prezenţi. Grad de ocupare la cazare de aproape 100%.

Vreau să resping o teză pe care am auzit-o formulată în presă: că MDRT ar fi investit mult prea puţin în litoral, în comparaţie cu alte zone din ţară. Nimic mai fals. MDRT a alocat în 2009-2010, peste 10 milioane de euro pentru 16 proiecte de investiţii, referitoare la amenajarea falezei, construirea unor pontoane pentru ambarcaţiuni de agrement, amenajarea unor centre de prevenţie şi tratament medical ş.a.m.d. În plus, am investit major în infrastructura rutieră. MDRT a asigurat finanţare pentru fluidizarea traficului spre sudul litoralului, prin crearea de noi drumuri, respectiv consolidarea şi asfaltarea drumurilor judeţene care leagă Medgidia de localităţile 23 August şi Mangalia, prin Topraisar, Amzacea şi Pecineaga.

Sunt prima care recunoaşte că mai sunt multe de făcut. Dar nu toate atribuţiile sunt la MDRT, plajele fiind în administrarea Apelor Române, iar dezvoltarea staţiunilor în responsabilitatea primarilor şi a consilierilor locali. De altfel, se vede că acolo unde au existat primari preocupaţi de dezvoltarea turismului, rezultatele s-au făcut simţite. Repet, mai sunt multe de făcut, dar este normal să începem cu ceea ce s-a împlinit până acum. Ca ministru m-am luptat cât am putut pentru ca litoralul românesc să aibă o şansă în plus. Nu ştiu câtă lume a sesizat că TVA-ul pentru cazarea la hoteluri este de numai 9%. TVA de 9% reprezintă o şansă enormă pe care toţi hotelierii de pe litoral o au, dar pe care trebuie să ştie să o folosească.

Acum câteva zile am vorbit cu nişte prieteni care invitaseră nişte rude din Germania în ţară şi au mers câteva zile la mare. Mi-au spus că, faţă de ceea ce au auzit, realitatea arată mai bine: plaja este curată şi nu mai există pădurea de construcţii improvizate de acum câţiva ani, faleza este şi ea reabilitată şi, în general, se simte un aer mai occidental. Aşa şi este, pentru că am reuşit să demolăm 150 de construcţii care tronau pe plajă, fără a avea toate avizele legale.

Le-am cerut prietenilor mei să îmi spună pe scurt care a fost impresia lor. Mi-au spus: „Mai bine, dar nu suficient”. Sunt perfect de acord cu ei. Sincer, mi-aş dori ca litoralul să fie punctul forte al României, pentru că ţărmul Mării Negre şi Delta Dunării trebuie să atragă mai mulţi turişti străini, dar şi să ofere condiţii foarte bune pentru milioanele de români care vin în fiecare an. De aceea MDRT va continua să investeasca zeci de milioane de euro, aşa cum a făcut-o şi în ultimii 2 ani. Mi-aş dori însă ca şi din partea autorităţilor locale să existe o mai mare disponibilitate de colaborare, pentru că, în definitiv, avem acelaşi obiectiv.

415 thoughts on “Litoralul romanesc – cu bune, dar si cu rele

 1. cmoro … ma faci sa rad … ce job? … pana acum, ca profesor, oricat de prost ti’ai fi facut meseria statu’ te scotea la pensie … in aceste conditii char daca in tinerete ai fi putut fi in stare sa faci un lucru serios, cand ai ajuns sa te pensionezi dupa o viata de huzurit la catedra nu mai stii sa mai faci nimic … ce job? … e tare rau asta … 🙂

 2. CENUSHARES…Lazaroiu a fost cinstit in “sperantele” sale ….”cand romanii vor vota cu mai multa responsabilitate …”probabil se refera la alegerile prezidentiale din 2014…..
  Retrag cele scrise mai sus …este un om corect Dl Lazaroiu …

 3. este o mare rusine sa fie in politica romaneasca asfel de partide ca ,,PSD,PNL,PC,,unde pt ei romania e vazuta numai negativ,si tot acest guvern condus de BOC este cel rau si hot.Parea mea ca aceste partide amintite trebuie sa dispara de pe scena politica a romanie

 4. Pe criza si penuria de bani din Romania primarii si judecatoriile incep din nou “retrocedarile” de case mostenitorilor proprietarilor de dinainte de cel de al II lea razboi mondial…Cati ani aveau atunci proprietarii,cat au acum “mostenitorii”revendicatori…unde au fost pana acum de nu au auzit ca in Romania a fost revolutie in 1989,comunismul a cazut si se retrocedeaza toate proprietatile …?Singura explicatie este ca “mostenitorii” ori au fost criogenati ori ca au fost in eprubete ca materiale fertilizatoare …asta pe prezumtia de mostenitori ….dar pariez ca cei care revendica acum case si alte proprietati sunt indivizi care au cumparat drepturile de proprietate ,reprezentare si litigioase de la cei din eprubete,laboratoare de cercetare a victimelor criogenate a comunismului in prezenta unor deontologi si prea putin bogati notari…
  Legea Voiculescu ce a fost promulgata si publicata pare-mi-se in Monitorul Oficial asteapta si acum norme metodologice de aplicare ….este un termen procedural si legal de intocmire a normelor de aplicare ce curge de la data promulgarii si publicarii unei legi in MOf..?Daca da,este o incalcare a legii si infractiune ?Cine sunt responsabilii si prezumtivii “infractori”?
  Se pot adresa romanii actuali proprietari legali la CEDO contra statului roman aceasta speta ,pentru a-si recupera de la statul roman banii platiti pentru proprietate ,actualizati la actualul curs ..pentru a-si recupera cheltuielile facute pentru intretinerea,renovarea,modernizarea locuintei cumparate ….care impreuna cu folosirea locuintei ca bun proprietar ar intra sub incidenta legii uzucapiunii pentru cei care au locuit un numar mai mare de 25 de ani in locuinta respectiva …pentru ca statul roman sa le plateasca cheltuielile de judecata cu revendicatorii proprietatilor ,cheltuielile de judecata la instante si CEDO si daune morale pricinuite de statul roman actualilor proprietari,cumparatori legali si de buna credinta ?
  Iata de ce este buna legea lui Voiculescu….inlatura din start responsabilitatea juridica si materiala a statului in raport cu cumparatorii de buna credinta ,actualii proprietari …despagubeste la valoarea de piata posibilii si prezumtivii mostenitori revendicatori si creste responsabilitatea institutiilor statului in ceea ce priveste retrocedarile,calitatea legala si de necontestat a celor care revendica si veridicitatea actelor ,documentelor legale depuse pentru a atesta calitatea de mostenitor sau a mostenitorilor care “vinde ” drepturile litigioase ale proprietatii revendicate catre terte persoane si verifica si documentele tertei persoane care revendica in nume propriu sau in numele propietarului de drept….toate sub imperiul unei “griji” fata de banul public ,a respectarii legii si pentru a evita implicarea statului roman in procese pierdute din start si foarte paguboase material in Romania sau la CEDO….

 5. MAREAN…Deci ar trebui sa dispara din Romania PSD,PNL,PC ,PNTCD …sa ramana unic PDL cu ceva fluturasi fara aripioare ..UNPR ,PPul lui Diaconescu si ceva minoritati….De unde le scoti, pui de dac si urmasul lui Traian ,deci dac corcit ?

 6. ***Moro – sigur că da, sunt şi eu de acord să dispară de pe scena politică românească aceste partide antiromâneşti, şi nu numai… Cele două canale TV – Realitatea şi Antena 3 ar trebui interzise cu desăvârşire pentru că instigă la ură şi haos… Acestor două partide le pute tot ce se întâmplă bun în România.

  Când, la 1, 2, 3, 4 iulie leul a început să piardă din putere, aceste două canale jubilau şi o ţineau într-un breaking news cu galben şi negru. Când leul a început să prindă putere, anunţau cursul zilei de parcă ar fi fost înmormântare… 🙄

 7. @cmoro:
  Sa le-nceapa din nou…lenesul mai mult alearga …in cazul asta statul reprezentat de bugetarii neatenti care au incurcat modalitatea si realizarea efectiva a despagubirilor/retrocedarilor..Si va spun in cunostinta de cauza -a se vedea cazul comunei Floresti jud. Cluj, unde mafia de tip romanesc si cu juristul firmei si fostul ing.agronom si…Dumnezeu mai stie cine, de 20 de ani taraganeaza niste dosare…si asta fiindca, in primul rand invidia cetateanului roman simplu e orbitor de mare si in al doilea rand, oricate legi s-au dat pentru reglementarea reglementarii greselilor legii legilor anterioare, acolo…tot nu s-au putut descurca, dragii de ei.Este adevarat ca sunt multe interese de tip supermarket-uri care dau impozite bune acum primariei -deci au adus venit acestei primarii- plus investitorii dezvoltatori imobiliari, cu “bonitatea lor caracteristica”, evident, si mai puneti si un fost S.A. care a apucat sa-si vanda societatea astfel incurcand itele si mai mult (e vb de o balastiera pe care ai lui ceao au plasat-o exact pe mosia unui fost urmas al unui cavaler din armata austro-ungara, care s-a romanizat de altfel cand au venit comunisti,respectand legile momentului -iar acum veti spune…in bunul spirit roman…”biine i-a facut”.. 🙁 ) …deci cmoro…?
  Nu ati trecut prin astfel de situatii/incurcaturi voite sau nu, dupa cum suna comentariul dv. Nimeni nu e vinovat pentru ca n-are mosteniri de mostenit.
  Si legea Voiculescu…tot o reparare a unor jmekerii legislative (a legii 12 parca..)sau 18…ce mai conteaza..doar iliescienii au incurcat cu profesionalism maxim treburile, nu s-au uitat la modul elegant si rapid in care au rezolvat vecinii unguri problema proprietatilor ) miticesti a corectat.
  In rest..PCR se reinfiinteaza deci puteti sa va reinregimentati acolo unde va doreste sufletelul .. 🙂 .
  @silverstar:
  Multumesc pentru pont! Este cu siguranta o minune cereasca care ne mai alina cu frumusete gandurile triste/negre/resemnate/fataliste/ din prezent sau doar le imbogateste pe cele bune pe care cine le are le are.

 8. Deci,SILVER …Ce partide sau care partid ar trebui sa ramana in Romania ?

 9. p.s.stiti cum e cand primesti un raspuns de genul: n-aveti decat sa dechideti proces…! zise juristu’ jmeker.Iar mostenitorul fara bani pentru proces (in care ar fi platit institutia pentru gresala/indolenta/reauavointa functionarului, si nu functionarul efectiv implicat ca persoana vinovata pentru prejudiciu adus si primariei si reclamantului caruia si posibilitatea de a-si dezvolta din acea mostenire vreo afacere proprie i s-a anulat)…inghiti in sec.

 10. sa dispara toate partidele rele … sa ramana numa ala bun … partidul lui basescu traian … si cand te gandesti ca cei care viseaza la asta sunt tot aia care ne acuza pe noi de nostalgii comuniste … 🙂

 11. lucrurile nu vor merge niciodata perfect … da’ ca sa mearga cat de cat trebuie sa dispara un singur partid … partidul lui basescu traian … pana cand nu se va’ntampla lucrul asta vom continua sa ne’afundam incet … 🙂

 12. ALICE …Nu ma supara nici o retrocedare legala,pe bune …ma supara toti excrocii care mana in mana cu notari flamanzi si gata de mismasuri revendica proprietati ca mostenitori ,reprezentanti ai acestora sau cumparatori de drepturi litigioase ..pe acte intocmite pe la alti notari de aceeasi teapa sau de buna credinta si neobisnuiti cu excrocii romani ,din strainatate …pe acte si documente false ,fabricate furate sau luate de la persoane varstnice prin inselaciune ….apoi mersul e normal si romanesc…..se prezinta la primarie cu actele ,da spaga pentru urgentarea retrocedarii (de fapt pentru ca functionarul sa nu cerceteze sau sa ceara alte documente) apoi…….sau invers….se plimba prin orasele Romaniei ,isi fixeaza tintele ,merg la arhive unde contra cost vad actele proprietatii ,scriu sau copiaza de-a dreptul datele din documentele de arhiva ….apoi trec la resuscitarea mostenitorului sau proprietarului ..sau la dezgroparea sa pentru cateva minute ,pana semneaza la un notar….etc etc etc….M-am intalnit cu astfel de cazuri…mor de placere sa dibui excroci,falsificatori ,smenari etc etc….
  Personal daca as fi la guvernare as infiinta un serviciu SRI,filiala Interpol specializate pe aceasta speta a retrocedarilor din Romania …de la inceputurile lor ..in Romania ..servicii formate din documentaristi,experti grafologi,somitati si avocati in drept civil si penal etc etc……As lua la rand fiecare retrocedare din Romania …cu exceptia celor in care revendicatori au fost proprietarii de drept in viata …care sunt trecuti pe actele de vanzare cumparare sau de mostenire a proprietatilor …dupa ce as verifica originalele documentelor ,scris,vechime a hartiei pe care a fost redactat actul respectiv etc etc …
  Crede-ma ca s-ar recupera multi bani la buget din despagubiri pentru prejudicii,confiscari ale proprietatilor retrocedate in cazurile de fals in inscrisuri ,fals de identitate etc…si cel mai frumos ar fi sa-i trimiti pe toti excrocii indiferent de functii si stare materiala in puscariile patriei …unde sa devina chiriasi in loc de proprietari …
  Alice…ai scris pe ce este de interes pentru tine…poate interesata …citeste toata postarea mea si raspunde pe text daca speculatiile mele ti se par irationale si ilogice….
  Personal nu am fost inscris vreodata in vreun partid ,nici in PCR si nici dupa …spune-mi tu unde te inscrii in raport cu cei de mai sus pe care i-am mentionat : proprietar legal si de buna credinta ,revendicator si mostenitor legal al vreunei proprietati sau in cealalta categorie…?
  Oricum nu ma voi inscrie vreodata alaturi de excroci sau in vreun partid care apara excrocii,coruptia si smenurile din Romania ..un partid care refuza sa aplice corect si nediscriminatoriu legea ..valabila si pentru tigani si pentru interlopi etc etc…