Legea turismului

Probabil cel mai aşteptat demers de către operatorii din industria turistică a fost finalizarea Legii Turismului. Este un proiect la care m-am angajat, din primul an al mandatului meu de ministru şi la care am lucrat împreună cu specialiştii din minister şi cu reprezentanţii industriei de profil. A fost dezbătut luni de zile, cu societatea civilă, cu Consiliul Consultativ al ministerului, astfel că, astăzi, pot spune că toţi cei care au fost interesaţi de prevederile acestei legi, au putut să cunoască proiectul nostru şi au putut să-şi exprime punctele de vedere, unele dintre acestea fiind şi preluate.

Era nevoie de o lege a turismului, pentru că reglementările referitoare la turism se regăsesc astăzi în nenumărate acte normative, emise de-a lungul mai multor ani, în aşa fel încât este foarte greu să poţi să-ţi faci o imagine unitară asupra cadrului legislativ referitor la turism, lucru care se vede în felul în care funcţionează turismul românesc.

Această lege aduce o limpezire, o lămurire a atribuţiilor legate de dezvoltarea, promovarea turismului, între autoritatea publică centrală, între autorităţile publice locale, şi stabileşte pentru fiecare dintre acestea care este rolul în dezvoltarea turismului, în dezvoltarea infrastructurii turismului, organizarea staţiunilor turistice şi în promovarea turismului românesc. Între noutăţile pe care legea turismului le aduce pentru turismul românesc este aceea că acordă o atenţie deosebită diferitelor ramuri de turism. Avem capitole separate pentru diferitele tipuri de turism, cel mai important fiind acela referitor la turismul de litoral.

Prin lege, toţi operatorii au obligativitatea, sub sancţiuni ferme, de a avea deschisă activitatea în perioada 1 mai – 1 octombrie şi de a oferi un cadru proprice desfăşurării activităţilor de turism. Totodată, utilizarea plajelor turistice va fi permisă numai către şi pentru operatorii de turism din staţiunile de pe litoral.

Prin această lege, creăm cadrul şi dăm criteriile după care staţiunile turistice în care există resurse balneoclimaterice să fie definite, aşa cum se întâmpla şi în trecut.

O altă prevedere nouă se referă la înfiinţarea parcurilor turistice. De asemenea, prin această lege, se înfiinţează asociaţiile de dezvoltare şi promovare turistică la nivel regional. De fapt este o reglementare a acestor asociaţii, care astăzi funcţionează dealtfel, dar vor avea un cadru special legislativ. Tot acum am creat cadrul legal pentru înfiinţarea unei entităţi speciale care să se ocupe de promovarea turismului românesc, în care vor juca un rol important şi reprezentanţii industriei de profil.

Creăm, de asemenea, un sistem propriu de gestiune şi analiză a informaţiilor utile în turism, pentru că astăzi, aşa cum se ştie, funcţionăm cu informaţii date prin Institutul Naţional de Statistică, informaţii pe care nu le considerăm deloc relevante pentru realităţile din turism, din prezent.

Elementele de patrimoniu turistic se vor înscrie în Registrul general al patrimoniului turistic, care va fi deţinut şi administrat la MDRT, iar certificarea rezultată conferă proprietarului sau administratului obiectivului dreptul de a valorifica în scop turistic elementele de patrimoniu turistic atestate.

Este o lege care va reuşi să reglementeze turismul românesc, îi va da o coordonare şi, în viitorul apropiat, va putea să aşeze drumul acestui sector – turismul românesc, aşa cum ne străduim să încercăm s-o facem de doi ani de zile.

14 thoughts on “Legea turismului

 1. I INTELEG DE CE SE PROMOVEAZA IN CEA MAI ARE PARTE TURISMUL ESTIVAL ,IAR TURISMUL BALNEAR CU POSIBILITATI DE ACTIVITATE PE TOATA DURATA ANULUI ,IL OMORAM INCET SI SIGUR.

 2. Degeaba va agitati atata cu litoralul , pentru ca niciodata pa aceasta bucata de plaja pe care o avem nu se va face ceva bun atata timp cat asa zisi “manageri” nu umbla la pret si calitatea serviciilor , ei vor sa castige pe loc,.
  Ministerul trebuie sa fie mult mai activ ,prin controale neanuntate sa vada concret ce se intampla ,sa vada realitatea de pe teren .
  De turismul montan nu mai spun ca exista multe posibilitati dar nimeni nu vrrea sa se implice concret .
  Doamna Udrea stiti ca existe cabane care nu primesc turisti? Si alte cabane care se uita la turist cum este imbracat si daca ai ghinionul sa te prinda ploaie pe traseu nici nu te primesc in cabana si prima fraza pe care o spune cel de la receptie este ” nu avem locuri ” ?

 3. litoralul…,nu ne avantajeaza nici clima,iar in ceea ce priveste al tip de turism,pina nu rezolvam problema ciobanilor si a ciinilor acestora,risti sa te manince de viu,daca cumva te aventurezi in alte zone ale tarii pe jos.

 4. Turismul ar trebui promovat ca un tot unitar, pe un site centralizat “See Romania Beautiful”… unde sa fie prezentate centralizate pe Regiuni, toate Ofertele existente de la Hoteluri, Moteluri, Parcuri Turistice, Restaurante, Discoteci, Muzee, etc. etc… pentru ca Turistul, indiferent de locatia la care este cazat, sa poata accesa aceste Informatii Online si sa-si poata petrece timpul in Romania cat mai bine. In momentul de fata, daca te duci oriunde in tara, te uiti ca musca la bordura… nu stii unde sa te duci, ce puncte de atractie zonale sunt, ce distractii ai la dispozitie si asa mai departe.
  Stiu, este un proiect foarte complex, dar… elefantul se mananca felie cu felie!

 5. Elena draga,
  imi pare rau, dar eu chiar nu mai dau nici o sansa celor din turism. Am asteptat destul si, e clar, voi merge si eu doar afaca!!!
  Acum sunt intr-un hotel din Felix, destinatia promovata de minister! Nu stiu cine si pe ce le-a dat unora 4 stele. A propos, afara nu se folosesc stelele, stiai? Fiecare isi ia camera de cati bani are. Aici, am si poze, daca le vrei, minibarul este gol, nu s-a facut curat in camera dupa turistii precedenti…La restaurant, nu mai spun!!! Farfurii, tacamuri, pahare, murdare… Nu se poate! Eu chiar sunt cu vizita medicala la zi, si nu pot sa vad pe masa vesela nespalata! Stropita!
  Da, stiu, nu sunt preturi de 4 stele, dar atunci de ce au tatea stele?
  Hartie de scris din mapa e sifonata? Cum sa trimiti o scrisoare pe astfel de hartie?
  Si sa vezi finisaje la termopane!!!
  Sa mai spun de personalul care nu stie decat sa vorbeasca foarte tare, chiar daca tipa in urechea turismului! Deci, nu mai pot!!! E deja al treilea hotel in tara unde ma umplu de nervi! Habar n-au ce-i ala respect pentru cineva care a venit sa se odihneasca!
  Probabil ca angajatii spun ca nu sunt bine platiti si atunci lucreaza si ei la fel, dar e un cerc vicios care, cumva trebuie ….”indreptat”.

  Abia am venit si deja spun “norocul lor ca n-au ce-i face apei termale”, desi, naiba stie ce-o mai fi?!

  Cu siguranta, revin cu noutati. Si pastrez pozele. Inca nu stiu unde sa le pun…

  Spor la treburi!

  Millana

  ps: Parca nu mai voiai inca o functie in partid? Cum de te-au convins?

 6. Pagina web a Romaniei trebuie imbunatatita! Uitati.va la pagina Norvegiei, a spaniei…..luati exemplu, este neglijata si incompleta…..

 7. In turism se pot face foarte multe lucruri bune care sa aduca valuta Romaniei
  Unul dintre acestea ar fi dezvoltarea turismului balnear bazat pe medicina complementara : acupunctura, homeopatie, fitoterapie chineza .
  Sunt peste 5000 de medici specialisti ce au urmat cursurile de acupunctura si homeopatie . In plus exista posibilitatea ca sa aducem profesori chinezi de renume din China si sa dezvoltam turismul balnear largind sfera serviciilor medicale .
  E o propunere .

 8. A doua propunere .
  Romania are circa 2 % din suprafetele agricole cultivate cu produse bio, anul trecut am exportat de 150 milioane de euro produse bio .
  Pentru turist e important si ce mananca .
  Utilizarea de produse bio in turism nu poate fi decat benefica pentru a atrage turistii romani si straini .

 9. in Viena unde locuiesc eu nu apare ROMANIA in reclamele turistice Europene.De ce? E atat de simplu sa postezi unde posteaza si bulgarii,slovacii,cehii….ca sa nu mai vorbesc de altii.

 10. Nu stiu daca va citi cineva mesajul meu, dar am cateva propuneri: – acordarea de tichete de vacanta la mare/munte pentru bugetarii din invatamant si sanatate. Aceastea ar putea sa compenseze o parte din reducerile de salarii. In felul acesta se va aplica principiul win-win. O parte din reducerile salariale vor fi compensate, dar banii vor intra partial in sistemul bugetar prin TVA. Deasemenea, cred ca profesorii si medicii vor putea promova turismul in scoli si spitale.(tichetele ar putea sa fie si in statiuni balneare, cele care au mai ramas)
  – reducerea TVA-ului in turism, dar in acelasi timp implementarea unei taxe care sa mearga direct la turism, pentru infrastructura. Va fi acelasi principiu win-win. Cel putin se vor plati ceva bani, dar cu adresa directa. In aproape orice tara europeana se plateste la hotel o taxa speciala.
  O alta propunere legata de un alt domeniu, ar fi reducerea banilor investiti in cladiri decelerate monument istoric din impozitul pe salarii. In Germania cei care isi investesc banii in renovarea cladirilor declarate monument istoric isi pot recupera o parte din investitie in 10-12 ani, prin reducerea anuala a impozitului pe salarii, care in Germania ajunge pana la 45 o/o (trebuie sa fie
  construite inainte de 1900)

 11. Stimata Doamna Ministru,
  Va propun realizarea unui Program national de valorificare a ofertei turistice romanesti si de creeare a locurilor de munca in zona rurala. In principal, programul isi propune punerea in valoare a noi posibilitati de cazare la locuintele cetatenilor domiciliati in mediul rural, antrenarea autoritatilor locale la valorificarea ofertei turistice, creearea de locuri de munca prin scutiri sau diminuari de taxe si impozite, creearea unui sistem simplu si eficient de urmarire a circulatiei turistice si, nu in ultimul rand, valorificarea resurselor locale prin realizarea, realmente a unui turism de masa la tarife accesibile. Daca ideea vi se pare interesanta va rog sa ma contactati, pentru detalii.

 12. Stimata Doamna Ministru,
  Am o vila in statiunea Baile Herculane. As vrea sa o introduc in circuitul turistic. Pentru aceasta am nevoie de unele amenajari pentru a imbunatati calitatea ofertelor pentru turisti, cum ar fi : o piscina, un teren de tenis,si altele. Unde ma pot adresa pentru a putea obtine fonduri europene ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *