Jurnal: 8 septembrie. Targoviste primeste peste 230 de milioane de lei prin Programul Operational Regional

Dimineaţa a aparţinut Şedinţei de Guvern. Multe lucruri importante pe ordinea de zi, din care aş semnala alocarea a 47 de milioane de lei pentru unele lucrări de prevenire a inundaţiilor.

Apoi, am dat fuga  până la Târgovişte unde aveam de semnat patru contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional. Trei cu Consiliul Judeţean, reprezentat de preşedintele Florin Popescu. Unul cu municipalitatea, reprezentată de primarul Gabriel Florin Boriga.

Suma totală a finanţării trece de 232 de milioane de lei şi reprezintă un pas major pentru dezvoltarea municipiului Târgovişte. De altfel, trei dintre proiecte sunt părţi ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

elena-udrea-la-targoviste-1

Picture 1 of 3

Principalele direcţii de acţiune sunt îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, construirea de piste pentru biciclişti, modernizarea staţiilor de transport în comun, modernizarea reţelei de apă şi canalizarea, dar şi construirea de spaţii de joacă pentru copii.

De asemenea, Spitalul Judeţean Dâmboviţa va primi banii pentru o reabilitare structurală. Pe de o parte, pentru a creşte calitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor. Pe de altă parte, pentru a micşora costurile cu utilităţile existente în prezent.

Al treilea program vizează creşterea siguranţei persoanei şi prevenirea criminalităţii. Având în vedere cele văzute în aceste zile la televizor, eu cred că Târgovişte avea neapărat nevoie de un asemenea program, care nu trebuie sub nicio formă întârziat.

E încă o dovadă a ceea ce spuneam zilele trecute: de administraţiile locale depinde în ce măsură comunitatea poate beneficia de infrastructură sau de servicii mai bune.

La sfârşit, am vizitat Biserica Mănăstirii Dealu. Aceasta este cunoscută pentru că aici este îngropat capul lui Mihai Viteazul. Alături de Înalt Prea Sfinţitul Nifon, arhiepiscop şi mitropolit al Târgoviştei, am analizat stadiul lucrărilor de consolidare făcute până acum la acest obiectiv istoric şi cultural. MDRT a contribuit cu aproape 1,7 milioane de lei la reabilitare. Sper ca până anul viitor lucrările să se încheie şi aşezământul de cult să fie redat circuitului turistic.

417 thoughts on “Jurnal: 8 septembrie. Targoviste primeste peste 230 de milioane de lei prin Programul Operational Regional

 1. ***zaharescu valeriu – am o colecţie impresionantă de bancuri şi de perle.
  Da’ de astea ce zici?

  Împăratul avea o livadă şi în fund avea un măr.
  Sau…
  Ion Creangă s-a născut între 1837-1889.

 2. FRANK……Mi-ai raspuns….inteligent si clar asa cum sunt toate postarile tale….
  Dar…ai fi de acord ca deponentii ,”investitorii” speciali sa dea inapoi banii incasati de la FNI ..profitul…?Pentru ca au facut profit din banii fraierilor amarati….
  Ai fi de acord sa se publice lista cu investitorii “castigatori” de la FNI?
  Daca FNI a fost gandita ca o megaexcrocherie de la inceput….profitul incasat de investitori nu este ilegal?Ei nu devin complicii lui Vantu,Vlas si Popa daca au luat si ei bani alaturi de cei mentionati?Poate au fost si de buna credinta ….tot cu buna credinta ar trebui sa dea banii inapoi pentru ca nu sunt ai lor…..sunt a amaratilor pe umarul carora tu plangi fara sa dai solutii…..iata..ti-am dat eu solutii sa-i ajuti pe amarati…..Lista cu cei care au incasat de la FNI…..sumele depuse si cele castigate…..apoi predarea banilor din profitul de la FNI catre stat sau catre un fond din care sa fie despagubiti naivii…..
  Daca-mi raspunzi la obiect,punctual…asa cum obisnuiesti …iti dau permis pentru portcap…

 3. @cmoro
  Bună dimineața
  Statul a garantat pentru deponenți, iar beneficiarii norocoși de plus valoare, nu pot fi constrânși de lege să returneze profitul realizat.
  Pe de altă parte, cine face,cmoro, acte de caritate autentice în țara asta…în lumea asta…
  Ceea ce vedem în teledonuri sau în alte manifestări publice de caritate, sunt doar campanii de imagine ale vedetelor sau a celor bogați care vor să-și îmbunătățească imaginea și implicit
  cota de afaceri, aruncând mărunțiș (a se citi un oscior) sărmanilor 🙂
  Până la urmă, tot firmiturile strânse de la cei mulți pentru cei în suferință sunt baza…așa cum se întâmplă de exemplu la inundații…

 4. erata…în loc de ,,campanii de imagine”, citește ,,campanii de publicitate” (pentru a evita pleonasmul)

 5. intreb si eu oare de ce nu pot exista in salile de clasa din scolile romanesti drapelul national si cel al UE?……daca vrem sa formam copii cu orientare europeana de acolo trebuie inceput…..apropo la americani nu cred ca exista sala de clasa fara drapelul american

 6. cmoro-PS
  …în plus, donatorii sau sponsorii beneficiază de anumite deduceri fiscale, deci…tot statul plătește ..:)

 7. ZAHARESCU…..Nu ma irita aspectul juridic al profitului realizat prin FNI ..unde ai dreptate..
  as vrea insa publicata din nou listele cu “castigatorii” de la FNI…..sa vada amaratii naivi cu cine a impartit Vantu ,Vlas si Popa banii lor…cui a dat prioritar …pe liste sa apara datele depunerilor la FNI si data incasarii …Stiu ca au luat multi demnitari,justitiari,ianalti politisti(si mai mici) politicieni …si alti multi smecheri…care acum sunt in partide la varf,in functii inalte ale statului…altii sunt oameni de afaceri cu staif…etc etc…
  Sunt PSD isti si PNL isti?…Cu atat mai bine ..trebuie triati la capitolul moralitate si onoare…dar poate mai sunt si de pe la PDL?Nu ar trebui sa-i vada amaratii fraieriti ,si sa stie cine s-a infruptat din banii lor….?Toti stiu ca numai Vantu …de ce sa nu stie si de ceilalti?

 8. ***bogdan – Bună dimineaţa! 😆
  Da, de regulă există sau ar trebui să existe. Depinde de învăţător şi de diriginte. Directorul spune, recomandă dar nu poate să oblige.
  Şi iertat să-mi fie, n-o să meargă ministrul prin şcoli, din clasă în clasă, să pună steguleţe.

 9. Pentru a nu crede cineva că ţin partea FNI, trebuie să mai adaug că “afacerea” era absolut serioasă din punctul de vedere al contractelor.
  În primul rând, printre cei care au semnat contractul de înfiinţare al FNI se află Fondul Proprietăţii Private II – Moldova. Apoi trebuie spus că S.C. S.O.V. Invest S.A. a fost autorizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare ca societate de administrare a fondurilor deschise de investiţii, adică nu era o firmă venită de pe stradă, fusese verificată. Nu în ultimul rând exista un “girant”, şi nu ascuns sub duş, cum era pe vremuri reclama, ci materializat print-un contract de fidejusiune/cauţiune cu C.E.C. S.A.
  Teoretic, toţi aceşti specialişti în finanţe, răspândiţi prin toate instituţiile implicate, instituţii cu sonoritate de “experţi”, trebuia nu să se prindă că este ceva necurat cu activitatea.

  Ceea ce nu prea înţelege lumea este că S.C. S.O.V. Invest S.A. nu este egal FNI (FNI este înfiinţat de S.C. Arcasrom S.A., S.C. Latina Plastics S.A., Fondul Proprietăţii Private II – Moldova şi S.C. Societatea Generală de Investiţii – S.G. I. S.R.L.), ci doar firma care administra fondul, angajată în acest scop de FNI, iar discuţia prin tribunale, din câte am înţeles eu, nu este în jurul acuzaţiei de excrocherie sau înşelăciune, ci doar în jurul recuperării banilor.

  Marele Pericol este că românul achiesează imediat la risc în numele oricărei posibilităţi de câştig fabulos în termen scurt. Pe de o parte avem o ţară care este fascinată de dobânzi, pe de altă parte avem o ţară fascinată de uşurinţa creditelor.

  Îmi amintesc că Guvernul Boc vrea şi el să facă un Fond de Investiţii Naţional, care însă să nu aibă legătură cu bugetul de stat … Desigur, tot un fel de FNI, dar unul mai FIN. 😀

 10. Deci sa raspund la intrebari,desi e una din chestiile care nu prea imi plac,nu-mi plac FIGURILE IMPUSE,nici sa-mi dovedesc expertiza pe anumite segmente de economie,voi incepe cu moro:
  -Trebuie sa plecam de la urmatoarea stare de fapt-F.N.A SI ULTERIOR F.N.I,a fost acceptata sa JOACE IN PIATA DE CAPITAL DE AUTORITATILE statului roman,cu acordul lor,de aici prezumtia de NEVONOVATIE SI LEGALITATE.
  Ca,administratorii F.N.A. au deturnat societatea de investitii F.N.I.de pe drumul legalitatii este decizia lor si pt aceasta decizie trebuie sa suporte consecintele.
  nici un om nu poate fi acuzat ca vrea sa cistige dintr-o investitie LEGALA-de acuzat si tras la raspundere sunt administratorii care au incalcat regulile jocului.pt ca daca as merge pe logica ta moro,putem ajunge sa judecam insasi natura umana,lucru de neadmins.
  -acum pt BIBLIO-textul tau de aceasta data este un text al unui veritabil om de drepta,doar ca sufera de aceleasi defecte,ca si a lui moro-SCHIMBA TERMENII-NU PUTEM JUDECA SI CONDAMNA UN SENTIMENT FIRESC AL OMULUI DE A SE IMBOGATI,pt ca asa ar trebui sa-i inchidem pe cel putin 99%din cetatenii acestei tari.
  Coeficentul de risc al unui fond de investitii este anuntat odata cu nasterea fondului,prin plasamentele pe care le face.F.N..I.-conform statului inregistrat la C.N.M.V.avea un coeficient de risc de max 20%,in realitate,dupa cum a fost gestionat coeficientul de risc a fost de 99%-DOAR UN MIRACOL AR FI SALVAT FONDUL.
  asa ca BIBLIO-este nefiresc sa acuzi oamenii ca au jucat la acest fon legal-

 11. ei si acum comentariu despartit de cel tehnic-e clar ca moro si biblio,s-au prevalat de argumentele care aparent,spun aparent ar fi de drepta,conform carora,da orice om care investeste RISCA,SI RISCIND MAI POATE SI PIERDE.
  acest lucru a fost posibil in capitalismul salbatic,nu intr-o piata de capital reglementata,si supravegheata.
  faptul ca aceasta frauda majora a fost posibila arata o poza a societatii romanesti,a caracterului si al mentalitatii de tilhar a celor care au intrat in afaceri.
  de la un recidivist care fura gogosi,si pt care a platit cu citi-va ani de temnita,intr-o societate civilizata nu i sa-r fi permis sa desfasoare asemenea activitati.
  iata de ce argumentele celor doi mi se par tendentioase,pt ca muta vina spre cei care sunt victime si nu recunosc ca raul a fost nascut si pus la lucru in capul acestor derbedei.
  restul sunt amanunte,nicidecum CAUZE,CEL MULT EFECTE.

 12. @ silverstar 12.09.2010 at 17:44
  Aş vrea să vă recomand un film excepţional, ultimul pentru Akira Kurosawa (pentru acest film regizor şi scenarist)

  Madadayo (1993)

  Este un film despre un profesor de germană ieşit la pensie şi studenţii săi.

  Întâmplător, prin film “se rătăceşte” şi un mic cântecel reclamă care, improvizat de profesor, sună aşa:

  Medicina poate vindeca multe boli
  Dar niciun medicament nu poate trata un prost
  Prostia e incurabila
  Japonia musteste de prosti
  Invinsa si sub ocupatie
  Dar prostii au numit acest lucru “sfarsitul razboiului”
  Chiar asa!
  O democratie transparenta
  Numai borfasii se ingrasa
  Coruptia nu mai este pedepsita
  Afaceri necurate pe fata
  Scandaluri, paradis pierdut
  Acesti prosti nu se invata minte
  Tipa si rad la unison
  Tipa, rad, tare, tare,
  Sfarsit.

 13. FRANK….Sunt multumit in parte de raspuns….Dar….cred ca Fondul s-a prabusit tocmai din cauza celor care prin diferite mijloace au facut presiuni asupra lui Vantu pentru a-si lua prioritar si repede banii investiti plus profitul…..tinand cont de functiile si mijloacele de care dispuneau pentru a face presiuni…..Nu stii nici cat au investit respectivii ..concret sau pe vorbe,cecuri fara acoperire,documente false si acceptate etc….Fata de “investitiile” celor mentionati mai sus investitiile deponentilor normali,amarati erau mici de tot…..
  Nu prea cred ca Vantu a avut de ales si timpul sa investeasca banii deponentilor pentru a avea profit fondul,din care sa achite banii prevazuti in contracte deponentilor “obisnuiti”…
  Din fond de investitii FNI s-a transformat in joc piramidal…la fel cu Caritasul dar la alta scara..
  De aia zic…chiar daca “investitorii” castigatori la FNI au incasat banii legal….sa admitem…nu ar fi corect si interesant de publicat listele cu cei care au incasat banii de la FNI…?Nume,functii detinute la acea vreme,sume depuse,data depunerii si data incasarii banilor investiti plus profitul….?Apropos….erau in contract ceva clauze care sa prevada ca “investitorii” isi incaseaza profitul la un termen dat …si alta care sa prevada ca persoanele care incaseaza profitul (“dividendele”) nu au voie sa-si retraga si investitia..sau un fond de rulment?Oare si-au tras toti banii..si cei investiti si profitul?…Daca da,o asemenea maniera de lucru,de procedura intr-o investitie,depunere ,prabuseste si o banca,nu numai un fond de investitii in faza primara….
  Deci….Imi poti raspunde relativ la publicarea listelor cu persoanele beneficiare ale FNI…dupa modelul de mai sus?
  Mai raspunde-mi la cateva chestiuni..punctual….tu care le stii pe toate….
  De ce nu se impoziteaza cu un minim forfetar cetatenii din mediul rural?
  De ce nu se incaseaza de la acestia o suma modica macar pentru fondul CAS,de pensii si somaj…ca cei care incaseaza pe activitati liberale..sa zic?
  Evident incasari cu anumite exceptii ..pana la o limita de varsta …sa zic varsta pensionarii celor din mediul urban…..exceptati fiind bolnavii cronici,handicapatii ..impozit si taxe reduse pentru familiile cu multi copii minori aflati in intretinere …etc etc…
  E adevarat ca populatia din mediul rural reprezinta aprox 40% din populatia tarii?
  De ce se face vorbire mereu despre etnia romma ca despre o categorie speciala de cetateni romani….care trebuie tratata cu prudenta,toleranta etc?
  Si retoric….daca s-ar aloca special locuri de munca ,locuinte corespunzatoare nr de membri de familie unor familii de tigani…..crezi ca acestia si-ar pastra locul de munca si salariul minim pe economie….s-ar integra social si ar fi fericiti pana la adanci batranete?

 14. @ toti,
  vedeti ce scrie prin ziar Tiriac despre noul imprumut care se preconizeaza…
  om cu experienta si gindire matura…..
  ce-i de facut…..ca E.U. a promis o groaza de bani pe la primari ptr. la anul dar si salariile bugetarilor trebuie platite…..

 15. @ Frank Zapa[King]
  Eu nu-i acuz că au dorit să “joace” la acest Fond. Problema este că au făcut o investiţie fără să se priceapă la investiţii şi când, nişte “inteligenţi ai afacerilor” au profitat de naivitatea lor, doresc să fie despăgubiţi pentru naivitate. Practic şi un jucător la LOTO ar putea să-şi ceară banii înapoi pentru că nu au câştigat…
  Vedeţi dumneavoastră,
  În timp ce eu văd necesară judecata cazului mai mult pentru a pedepsi necinstea celor care au profitat, dumneavaostră, şi mulţi alţii, vedeţi în proces mai mult partea materială a celor născute din necinste. Adevăraţii vinovaţi sunt cei care au permis ca un astfel de lucru se întâmple, cei care au dat autorizaţii, cei care ar fi trebuit să semnaleze problemele înainte de a se întâmpla. Orice om din finanţe ştia că nu există în urma investiţiilor profituri de 1000%, oricât de bun afacerist ai fi.