Jurnal: 30 august

În ultimele zile, din cauza unor probleme tehnice, nu am reuşit să continuu, aşa cum mi-aş fi dorit, jurnalul pe care am promis că îl voi ţine pe blog. Iată că problemele tehnice au fost rezolvate şi pot să-mi reiau şirul articolelor.

Aşa cum vă spuneam în urmă cu o săptămână, una dintre deciziile pe care le-am luat în cadrului ministerului a fost reorganizarea structurilor care se ocupă de turism. S-a înfiinţat astfel Direcţia Generală Turistică care va gestiona întreg domeniul, fie că vorbim de investiţii, fie că vorbim de promovare. Ea va acţiona unitar şi va avea competenţe depline pe zona turismului.

În cel mai scurt timp, MDRT va organiza un concurs pentru angajarea directorului general. Vom mediatiza acest demers tocmai pentru că este nevoie de un profesionist în fruntea acestei structuri. Cu atât mai mult cu cât nu mai avem un secretar de stat responsabil de această zonă. Vă asigur că nici de data asta nu voi ţine cont de „recomandările” din zona „prietenilor”. Consiliul Consultativ al Turismului este forul care va avea ultimul cuvânt în evaluarea candidaţilor pentru funcţia de director general al structurii nou create.

Din discuţiile pe care le-am purtat cu membrii Consiliului Consultativ, rezultă clar că se simte nevoia unui partener din partea MDRT, altul decât ministrul, cu care să colaboreze. Acesta trebuie să fie un profesionist pe care toţi cei implicaţi în turism trebuie să-l respecte pentru competenţele pe care le are.

Noua strategie a ministerului presupune orientarea resurselor de care dispunem în acest moment spre zonele cu potenţial turistic şi înspre staţiuni. Până acum, resursele au fost împărţite pe mai multe zone de interes, neexistând un focus extrem de clar. Această deficienţă va fi acum remediată.

Că veni vorba de investiţii în infrastructură, nu pot decât să mă bucur de succesul promovării mediatice de care are parte staţiunea Terra care urmează să fie construită pe litoralul Mării Negre. E un exemplu concret despre cum ar trebui să funcţioneze un parteneriat public-privat în turism. Practic, ministerul se ocupă de infrastructură, iar privaţii se ocupă de investiţiile în obiectivele turistice şi în unităţile de cazare. PPP-urile sunt calea de urmat pentru turismul românesc şi, cred eu, garanţia unei profesionalizări a domeniului.

Business-plan-ul noii staţiuni este construit pe nişte principii despre care eu vorbesc de mult: servicii diversificate şi capacitatea de a atrage turistul şi când nu ne aflăm în plin sezon. Orientarea către turismul all inclusive va genera cu siguranţă un nou public ţintă care până acum se orienta către staţiunile turistice din afara ţării. Mă bucur să văd, în sfârşit, investitori străini serioşi pe litoralul românesc.

49 thoughts on “Jurnal: 30 august

 1. Sper ca TV-urile să-şi revină şi să fie mulţumite că au ce despica în patru sau în… “paişpe”… Că mie mi-e egal. A revenit Doamna Udrea cu jurnalul.

 2. Un nou partener din partea MDRT, altul decât ministru
  Interesant, foarte interesant… Cine ar putea fi un asemenea personaj? Un profesor universitar? Poate doamna Prof. Univ. Dr. Gabriela Ţigu de la ASE Bucureşti?

 3. Hopa….
  incepe sa miroasa-a bine….poate voi fi luat si eu in seama cu proiectul meu care se adreseaza unei dezvoltari regionale intr-o zona rurala in apropierea unor obiective balneoclimaterice-Lacul Sarat- si potential obiectiv turistiv-insula mica a Brailei- o mica delta a dunarii….
  Obiectivul meu este un parteneriat public- privat adica infrastructura plblica si constructii private (residenta privata si constructii turistice private gen sanatoriu, cottageuri pescaresti si de vinatoare, port ambarcatiuni private ptr agreement turiastic si privat pe Dunare,etc)
  Sa speram ca voi primi un raspuns sau cel putin voi fi redirectionat spre niste factori de decizie rapida ptr a putea demara etapa de pregatire…..
  Cu putin cap si munca de partea publica se poate accesa fonduri europene ptr realizarea infrastructuriii in zona rurala…..

 4. @ David
  Spuneţi:
  Avem nevoie de locuinte cat mai multe iar dumneavoastra doamna Udrea puteti sa faceti asta pentru tineri. Respect!

  Este adevărat, foarte mulţi tineri au nevoie de o locuinţă. Pe de altă parte, piaţa imobiliară este încă căzută. Nu prea există cerere, nu prea există ofertă la asemenea preţuri, şi mă refer la faptul că preţurile sunt încă foarte, foarte jos. În aceste condiţii a construi şi mai mult, cât timp nu există o cerere pentru locuinţe, înseamnă cumva să construieşti pe stoc în speranţa că undeva, în viitor, piaţa imobiliară îşi va reveni la o valoare din care să iasă şi un profit. Mă îndoiesc că cineva ca construi case ca să aştepte 5 ani sau 10 ani pentru ca piaţa să-şi revină. Aş supralicita un pic spunând că previziunile pentru viitor indică o scădere accentuată a populaţiei României, fie prin spor natural negativ, fie prin emigrări, în consecinţă asta s-ar traduce şi cu scăderea nevoii de locuinţe, scădere mai mare decât în acest moment.

  Sigur, părerea mea de amator nu are o valoare foarte mare.

  Şi ca să pun totuşi ceva în loc, cred că în această perioadă cel mai bine ar fi să se investească în refacerea imobilelor cu relevanţă istorică, monumentelor, zonelor istorice. Acest efort va conduce, cu siguranţă, la o altă imagine a României şi, pe termen ceva mai lung, la creşterea turismului, la atractivitatea investiţiilor, la alt climat social…

 5. Deşi se pare că art îi lipseşte ceva, merită citit cu foarte mare atenţie, cu accent pe aceste două informaţii:

  Numai ca vine acum, pe un alt post de televiziune, un fost ziarist al mogulilor, care plin de inocenta, ne da o informatie bomba: esti politician si vrei sa te vada toata tara, faci ce iti spune Vantu!

  Spusa de membrii guvernului sau de altii din afara, informatia ar fi fost o simpla elucubratie menita sa denigreze respectivul canal pentru dezvaluirile facute in orele de audienta maxima sau pentru criticile aduse puterii.

  Cum acuzatia pleaca doar de pe buzele d-lui Turcescu, cunoscut aparator al presedintelui, poate fi rastalmacita in fel si chip. Dar daca adaugam si declaratia liderului Victor Ponta, in care afirma ca pe vremea lui Geoana “mogulii influentau 100% deciziile PSD”, parca trebuie sa privim cu alti ochi la ce se intampla in spatele usilor inchise de la Grivco.

  Notre respect, Iliescu!
  Sursa: ziare.com http://www.ziare.com/ion-iliescu/psd/notre-respect-iliescu-1038666

 6. ***Bibliotecaru scrie, apropo de locuinţe: şi mă refer la faptul că preţurile sunt încă foarte, foarte jos.
  Nu, preţurile de acum sunt cele reale sau mai aproape de adevăr…

 7. poveste cu dezamagire:
  doamna udrea … nimic nimicut despre cum a rezolvat cgmb problemele administrative din spitate? … io abia asteptam sa se rezolve “problemele tehnice” ca sa aflam cum pdl bucuresti a pus picioru’n prag si a luat tauru’ de coarne … 🙂

 8. problema cu paleozoologie:
  doamna udrea … asa … bravo … sa nu tineti cont de recomandarile prietenilor … sa puneti un om de nadejde … un dinozaur din aia pe care i’am vazut io la televizor zicand bine de frunza cu coada albastra … daca se poate sa fie vreun securist pensionar … ca astia ne’au demonstrat de nenumarate ori ca sunt adevaratii specialisti ai noii democratii … 🙂

 9. poveste cu povesti:
  doamna udrea … asa doamna udrea … e nevoie de cat mai multe “exemple concrete de cum ar trebui sa functioneze parteneriatele public-private” … ca asta cu facerea terrei … n’ar strica sa avem cate un exemplu’ d’asta in fiecare zi … nici nu’i greu … puneti niste vorbe frumoase pe o hartie … lansati “proiectul” in presa … si dupa aia il dati exemplu alora care habar n’au cum e cu parteneriatele reusite … 🙂

 10. @ N.G.
  Când aţi spus…
  Sa fuga unde… 😉 ? Este ca si problema rromilor,toata lumea ii alunga doar ca nimeni nu stabileste si o destinatie… 🙂
  … m-aţi pus serios pe gânduri şi chiar nu-mi mai poate ieşi din minte.

  Dumneavoastră vedeţi o problemă a rromilor. La fel a fost pe timpuri, timpuri de foarte tristă amintire, o problemă evreiască care a condus la o intoleranţă din partea tuturor asupra evreilor.

  V-aţi gândit că “problema rromilor” se poate gestiona foarte simplu, adică fără ca nimeni să facă diferenţa dintre rromi şi alte naţionalităţi. România are un sistem instituţional, un sistem de legi şi o Constituţie care garantează că legea se aplică la fel indiferent de naţionalitate, nediscriminatoriu. La fel şi toate ţările europene. Încalci legea, eşti pedepsit de lege.

  La început am vrut să citez din Constituţie, art. 4, art. 6, art.16, art. 30, art. 44…

  Nu am să apelez însă la Constituţie de această dată. De această dată am să apelez la preambulul Declaraţiei Drepturilor Omului…
  Considerând ca recunoasterea demnitatii inerente tuturor membrilor familiei umane si a drepturilor lor egale si inalienabile constituie fundamentul libertatii, dreptatii si pacii în lume,

  Considerând ca ignorarea si dispretuirea drepturilor omului au dus la acte de barbarie care revolta constiinta omenirii si ca faurirea unei lumi în care fiintele umane se vor bucura de libertatea cuvântului si a convingerilor si vor fi eliberate de teama si mizerie a fost proclamata drept cea mai înalta aspiratie a oamenilor,

  Considerând ca este esential ca drepturile omului sa fie ocrotite de autoritatea legii pentru ca omul sa nu fie silit sa recurga, ca solutie extrema, la revolta împotriva tiraniei si asupririi,

  Considerând ca este esential a se încuraja dezvoltarea relatiilor prietensti între natiuni,

  Considerând ca în Carta popoarele Organizatiei Natiunilor Unite au proclamat din nou credinta lor în drepturile fundamentale ale omului, în demnitatea si în valoarea persoanei umane, drepturi egale pentru barbati si femei si ca au hotarât sa favorizeze progresul social si îmbunatatirea conditiilor de viata în cadrul unei libertati mai mari,

  Considerând ca statele membre s-au angajat sa promoveze în colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite respectul universal si efectiv fata de drepturile omului si libertatile fundamentale, precum si respectarea lor universala si efectiva,

  Considerând ca o conceptie comuna despre aceste drepturi si libertati este de cea mai mare importanta pentru realizarea deplina a acestui angajament,

  Adunarea Generala proclama

  Prezenta Declaratie Universala a Drepturilor Omului, ca ideal comun spre care trebuie sa tinda toate popoarele si toate natiunile, pentru ca toate persoanele si toate organele societatii sa se straduiasca, având aceasta declaratie permanent în minte, ca prin învatatura si educatie sa dezvolte respectul pentru aceste drepturi si libertati si sa asigure prin masuri progresive, de ordin national si international, recunoasterea si aplicarea lor universala si efectiva atât în sânul popoarelor statelor membre, cât si al celor din teritoriile aflate sub jurisdictia lor.

  De ceva timp am impresia că am început să folosim cuvintele şi principiile după care societatea noastră se ghidează, dar absolut golite de conţinut Aş vrea ca astfel de cuvinte, precum democraţie, drepturile omului, suveranitate, inalienabil, independenţă, unitate… să nu mai fie lipsite de conţinut, să capete o carne a sensului profund, să intre în noi, să fie în natura noastră.

 11. poveste cu sfat:
  doamna udrea … ar fi posibil ca business-planu’ construit pentru noua statiune sa fie singura constructie care se va ridica in acest caz … io zic sa nu ratati totusi ocazia de a taia o pamblica … io zic sa mergeti cu business-planu’ undeva in mijlocul campului care ar trebui sa fie statiune cu arcuri si sa taiati o pamblica in fata lui … si sa va luati si dumneavoastra o bucatica de pamblica … sa ramaneti cu ceva amintire de la proiectu’ asta … 🙂

 12. Inca am o speranta ca anul acesta sa faceti ceva si cu drumurile comunale si de la sate .H.G 577 , mai exista ? Cred ca ati putea sa imi raspundeti la aceasta intrebare , asta daca nu cumva am intrebat ceva de care nu mai exista in planurile dv.

 13. @ silverstar
  Spuneţi:
  Nu, preţurile de acum sunt cele reale sau mai aproape de adevăr…

  Este şi părerea mea. Este necesar însă foarte mult timp până psihologia celui care vinde va ajunge la aceleaşi concluzii şi proprietarii îşi vor vinde casele la preţuri mici venind în întâmpinarea cererii.

 14. Mai cenushe….
  tu nu prea te potolesti….
  dece nu aplici opozitie constructiva…nu de genul…nu faci nimic nu esti bun….incerci sa demarezi ceva tot nu esti bun….
  Rolul ministrului in general este de manager la nivel structural….poate intelegi exact ce vreau sa spun….sa asigure o structura cit mai flexibila in cadrul careia se pot rupa parteneriete public-privat cit si atragere rapida de fonduri europene ptr sustinerea acestor parteneriate…..
  S-a dovedit pina acum ca realizarea documentatiei necesare ptr aprobarea acestor fonduri europene….este o treaba f dificila ptr un factor privat si dificila si ptr companii specializate in astfel de finantari…cu alte cuvinte se vrea accesare de fonduri europene…mecanismale specializate din minister dc. exista sunt cele mai in masura sa acceseze rapisd aceste fonduri…. sa ne intelegem… aceasta activitate poate fi remunerata cu pina la 15% din valoarea sumei accesate asa cum s-ar face in cazul companiilor specializate….

 15. poveste cu burtosi la mare:
  doamna udrea … ati vazut investitori seriosi la mare? … unde? … asteptau in biroul lu’ mitrana asezati pe valizele in care se gaseau cei 600.000.000 de euro sa le dati semnalul de incepere a lucrarilor? … aham … tare … 🙂

 16. poveste cu inghesuiala:
  doamna udrea … am vazut organigrama mdrt … era asa stufoasa, doamna udrea, ca nu mai era nici un locsor unde sa incapa un dreptunghi oricat de mic … taaaaaare curios sunt cum o sa faceti loc unui in care sa puneti “directia generala turistica” … io va sfatuiesc sa infiintati o noua directie … una care sa se ocupe cu rearanjarea dreptunghiurilor in organigrama …. eventual sa cumparati, cu vreun milion doua de euro, un soft, ceva, care sa se rezolve problema asta … 🙂

 17. poveste cu tot felul de directii:
  doamna udrea … io nici nu inteleg cum v’ati descurcat pana acuma doar cu “directia generala control si autorizare turistica” …. “directia generala marketing pentru turism” … “directia fondurilor comunitare” … “directia privatizare si post privatizare” … “directia dezvoltare turistica” … e clar … era neaparata nevoie de o “directie generala pentru turism” … sa’i coordoneze p’aia de la celelalte directii sa nu se calce’n picioare, saracii …. 🙂

 18. Biblio

  Hai sa va spun si eu o poveste…la mine in oras s-a pus problema alungarii rromilor,respectiv expulzarii lor,pentru ca au devenit o reala problema pe langa faptul ca sunt din ce in ce mai multi si populatia a devenit extrem de intoleranta.M-am declarat total impotriva si am propus sa ii integram(evident asta presupune munca nu gluma,dar ca sa nu fie ca arunc cu vorbele m-am oferit impreuna cu alti naivi voluntari si cu reprezentantul etniei rrome un om de isprava la un asemenea angajament pe termen lung)in loc sa ii expulzam.Evident am pus aceeasi intrebare intrebatoare si anume…unde ii alungam? Stiti ce mi s-a raspuns,nu spun de catre cine ca nu are rost…sa ii duc la mine acasa…La asa raspuns s-a cam dus naibii si democratia si drepturile omului…si dorinta de a te implica cu folos pentru comunitate indiferent care ar fi ea,romaneasca sau rroma…

 19. BIBLIO….Tiganii,liderii lor la nivel central ,sau regi locali nu vor accepta niciodata ca sa dispara diferenta dintre cei de etnie tiganeasca si romani ..diferenta in nominalizari,in documente oficiale interne ,la nivel de reprezentare in parlament si agentii guvernamentale etc….Nu vor accepta pentru ca isi vor pierde privilegiile in Romania si in Europa ..privilegiul de a fi discriminati ..pozitiv sau negativ,de a avea locuri gratuite in facultati,de a fi tratati cu deferenta si chiar respect de catre autoritatile romane ,in raport cu romanii majoritari..privilegiul de a avea mereu in fata scutul “etniei discriminate si neintegrate “..etc etc…
  Eu accept ideea ta avand in vedere ca nici o tara din lume nu si-a revendicat apartenenta etniei tiganesti din punct de vedere al originii lor…si invers,tiganii nu au putut demonstra niciodata ca ar apartine ca origini vreunei tari ..demonstratie stiintifica pe cercetare istorica ,bine documentata si acceptata de tara respectiva dar si de forurile si organismele internationale …Totul pentru a reprezenta o etnie in Romania,Bulgaria ,Moldova etc etc ..
  pentru ca tiganii sa aiba motivatia legala de a nu fi asimilati si tratati egal cu populatia majoritara ,fara nici cel mai mic privilegiu sau exceptie de la lege …
  Este singura etnie care nu-si poate demonstra apartenenta …si ca carei apartenenta nu si-o revendica si nu o accepta deocamdata nici o tara din lume ….desi ,o origine trebuie sa aiba ..avand in vedere pigmentul pielii,obiceiurile si traditiile ,materialul sonor si ritmica muzicii tiganesti originale si nu manelelel(exclus cultura tiganeasca ce nu exista ).
  Evrei,maghiari,turci,bulgari,rusi lipoveni,armeni etc ..toti au apartenenta la un popor si tara ,acceptata de tara respectiva …exceptie facand in acest sens tiganii romani,bulgari etc etc….
  Asimilarea lor de catre populatia majoritara in fiecare tara ar fi justificata si ar scapa de batai de cap organismele internationale ,fara ca vreo tara indignata sa ridice aceasta problema in aceleasi foruri internationale ,indignata ca cetatenii originari din tara lor sunt asimilati si nu au dreptul la identitate ,limba ,invatamant in limba materna si cultura proprie ..care identitate,care limba materna ,care cultura proprie..?Ceea ce s-a facut in acest sens ,s-a facut la nivel central de catre liderii tiganilor mai scoliti ,tocmai pentru a castiga privilegii,ca instrumente de santaj si amenintare cu organismele internationale etc etc…..
  Am amici,colegi tigani….nu e nici o problema de comunicare sau de intelegere intre noi ,ca persoane ….ca etnie ,unii o recunosc dar nimeni personal nu o sustine …de unde se trag concluziile de mai sus plus concluzia…sunt romani cand trebuie si tigani discriminati in raport cu institutiile statului ,cu organele de ordine ,cu organismele internationale ,sunt tigani romani discriminati afara …in strainatate …

 20. Nimic pe lumea asta nu există nepereche…pentru menținerea echilibrului universal…forței centripete sau gravitaționale i se opune forța centrifugă, acțiunea este intim asociată cu reacțiunea, alfa și omega (începutul și sfârșitul) sunt părți ale aceluiași întreg, Yin (loc întunecos) și Yang (loc însorit) sunt forțele primordiale și complementare ale universului.
  De ce nu am admite că…drepturile omului sunt indisolubil legate de OBLIGAȚIILE omului….pentru menținerea echilibrului social.
  Față de el însuși și față de semenii săi.
  Cazul particular al comunității rrome este unul special, având în vedere că în virtutea politically correct…ezităm să dezbatem necesitatea impunerii de educație și integrare a acestor cetățeni universali…
  Comunitatea evreiască nu poate fi un exemplu de problemă COMPARABILĂ, pentru că oriunde s-ar afla, evreii se preocupă de educație, pun accent pe întrajutorare (nu am văzut și nu am auzit că ar exista evrei cerșetori) și generează activitate economică , implicit dezvoltare benefică pentru întreg arealul adiacent.

 21. NG….Citeste postarea mea referitor la tigani ..pe onoarea mea ca ii cunosc bine de tot de tigani si liderii lor din localitatea mea …cu unii relationez corect ,cu altii optim.cu altii sunt amic ..desi le spun intotdeauna la vreo cotcarie ca au “sange vienez” in ei pe care nu-l pot inlocui…pentru a nu-i ofensa formuland “sange tiganesc” ..o mica gluma la care rad cu mandrie….de realizarea cotcariei si nu de sangele lor …Deci tot ce am scris nu e nici discriminare si nici intoleranta …sunt pur si simplu constatari si opinii personale …

 22. OARE CE FIRME VOR PRINDE CONTRACTELE PENTRU STATIUNEA TERRA ? CU SIGURANTA NU ORICARE FIRME, CI UNELE

 23. poveste cu indestulare:
  gabriela .. si? … nu i’ai dus? … ai gresit, iubita … iti dai seama ca nu mai trebuia sa mai cumperi nimic … tot ce furau aduceau la tine … ai fi avut si tu turnuletze … iti faceau o legatura la instalatia electrica direct de la stalp … le luai comision cand ii consiliai cum sa’si faca dosarelel de ajutor social … ai fi avut foc de tabara permanent in mijlocul curtii … numa’ avantaje … 🙂

 24. @ Cenushe…
  unde mai pui ghiuluri de aur si argint….bani de tunat pe toate partile, etc. etc……
  In Canada si Us prin comunitatile romanesti sunt destui tigani….si toti sunt intergati….
  isi mai dau in petec pe la vreo agapa cind se cearta intre ei si mai se si bat….dar nu se baga cu ceilalti…..
  Copii lor sunt chiar perfect integrati….nici cea mai mica deosebire de rest….tinind cont ca, cukoarea pielii este f. diversificata pe aici….
  Deci totul pleaca de la capacitatea societatii de ai obliga sa se integreze….
  in Canada venisera citeva grupuri de tigani din Ro. nu stiu cum au reusit… si stateau pe ajutor social cite 15 intr-un apartament….pina au intrat in ei serviciile sociale….i-au dezmembrat…nu le-au mai dat bani sociali fara munca in folosul comunitatii…ba pe unii i-au trimis pe tacute inapoi in tara…si uite asa incet le-au spart gasca si dejucat planurile….am citi asta in Toronta Star….dar cind am fost in Torono nu am vazut tigan cersimd,etc…..
  Meseriile unde au reusit sa se impuna…truckisti, lucratori in constructii, muncitori cu calificare redusa in intreprimderi de piese de plastic, etc…..
  unii au incercat sa deschida mici businessuri….sau s-au dus la college si si-au terminat liceul si au si facut cursuri ptr diferite meserii….deci statul le da oportunitati…si ceoi care vor le pot lua…uscaturile inapoi acasa in Ro.

 25. Cati turisti straini a atras mdrt?unii spun ca acest minister chiar functioneaza,hahaha,cica aici nu se impune o remaniere.Nu prea vad strainii.Probabil s-au pitit in mdrt.

 26. Parafrazand titlul unei melodii de exceptie a baietilor de la Parazitii – care spuneau “Daca as fi pentru o zi presedinte / V-as amaneta pe toti si nu v-ati prinde”, mi-am permis un exercitiu de imaginatie pe ideea … ce as face … “Daca as fi pentru o zi premier” ?

  Cu mintea de pe urmă şi în al doisprezecelea ceas, dacă aş fi în locul domnului Boc măcar pentru o zi, nu aş mai întârzia nici o secundă privatizarea companiilor la care guvernul are deţineri, fie minoritare fie majoritare! După un calcul simplu (făcut în numărul 30 al revistei Forbes România) aş încasa între cinci şi zece miliarde de euro. Dar mai mult decât atât, prin privatizarea acestora aş face economii serioase la buget rupând legăturile prin care societăţile sau regii autonome (adică statul) sunt acum căpuşate prin tot felul de contracte mai mult sau mai puţin dubioase!

  Aş începe cu CFR şi Poşta Română, aş continua cu societăţile din sectorul energetic şi cel minier, după aceea cu porturile aeroporturile şi Tarom, şi aş face tot posibilul ca până miezul zilei, să fi parafat deja privatizarea Loteriei şi a Metrorex-ului.

  În paranteză şi cu cinism fie spus, actualul guvern ar trebui să vândă companiile de stat, măcar şi … doar pentru a” se răzbuna” pe sindicate, care i-au pus serios “sula-n coaste” în ultimul an şi jumătate. Privatizarea companiilor de stat ar slăbi mult puterea unor sindicate care nu mai sunt decât foarte puţin reprezentative. Odată muncitorii trecuţi în mediul privat vor fi mult mai puţin dispuşi să se lase manipulaţi de liderii de sindicat, iar mişcarea sindicală se va întoarce natural la funcţia ei primordială: aceea de a reprezenta muncitorii în faţa patronatului. Având un “patron” la cârma societăţii, liderii de sindicat nu vor mai putea căpuşa compania, mână în mână cu directorii numiţi politic! Povestea spaţiilor comerciale ale Metrorex este poate cel mai elocvent exemplu – dar nu singurul, de afacere sindicală “de succes”.

  Prin vânzarea acestor companii, aş rupe şi lanţul vicios al numirilor politice în funcţii de conducere în diferite societăţi de stat! Mi-aş asuma astfel riscul de a lovi în propria-mi clientelă politică. Deşi, poate i-aş face chiar un bine, pentru că nu i-aş mai lăsa pe cei din clica mea “să se chinuie să fure” clienţii companiilor de stat (şi google-ul îţi serveşte rapid un astfel de exemplu, în relaţia dintre Grupul Feroviar Român, Conpet şi CFR Marfă)! Le-aş da posibilitatea să ia clienţii acestora … cu tot cu concurenţi! M-aş grăbi să fac tranzacţiile înainte ca societăţile de stat să ajungă în faliment!

  Cum le-aş vinde? Obligatoriu prin bursă! Fie în întregime, fie măcar pachete semnificative din fiecare companie în parte! Aş împuşca astfel mai mulţi iepuri dintr-un foc: consolidarea pieţei de capital, creşterea culturii financiare a populaţiei, şi aş atrage atenţia investitorilor străini asupra României (aşa cum fac polonezii). În plus, voi aduce pe viitor mai mulţi bani la buget din impozitul pe tranzacţiile făcute la bursă.

  Şi nu m-aş opri aici! Aş scoate la vânzare toate casele, vilele, terenurile sau fondurile de vânătoare şi cele piscicole din patrimoniul RAPPS! Asta mi-ar aduce nu doar banii din vânzări, ci m-ar şi scăpa de cheltuielile cu întreţinerea acestora. Cheltuieli care sunt făcute acum de la buget, şi nu cred că mai este cazul să reamintim cât de uşor se lasă “prostit” statul la încheirea contractelor cu societăţile private. Dar şi mai important este că, puse la lucru în sistem privat, toate aceste active ar genera afaceri, profituri şi bani la buget.

  Şi pentru a rămâne la patrimoniul RAPPS, nu pot să nu aduc în discuţie clădirea Casei Presei Libere, pentru care sunt sigur că cel puţin Sorin Ovidiu Vântu (care are întregul trust Realitatea-Caţavencu în acest spaţiu) s-ar putea scormoni prin buzunare după ceva mărunţis! Ba cred că aş putea “licita” pentru a ridica preţul, pentru că Dan Voiculescu, Silviu Prigoană, sau alţi oameni de afaceri, “ar pune bid” măcar pentru o aripă din această imensă clădire.

  Şi asta mi-ar consuma în mod sigur prima parte a zilei! Şi cum mandatul meu este pentru 24 de ore, aş intra grăbit în cea de-a doua parte în sistemul sanitar! Este în faliment? Îl privatizez! Avem circa 450 de spitale îngropate în datorii de managerii numiţi politic! De cealaltă parte a baricadei, în sistemul privat de sănătate, avem întreprinzători care se chinuie să-şi construiască unităţi spitaliceşti, dar care fac un business ce creşte cu 20%-30% de la un an la altul. În această situaţie nu aş sta să mă gândesc decât la “cum” şi “cât de repede” pot da cel puţin două treimi din spitale pe mâna privaţilor! Cu banii din vânzarea acestora aş transforma cealaltă treime în aşezăminte sociale! Câţi bani aş lua? Greu de spus! Dar nu asta m-ar interesa în mod deosebit, cât mai ales faptul că voi ridica sistemul de asistenţă de sănătate la un nivel superior şi voi determina realizarea de investiţii care vor trage în sus PIB-ul. Voi câştiga însă mult mai mult din economiile făcute la buget, pentru că nici guvernul şi nici Casa de Asigurări de Sănătate nu vor mai plăti la preţuri de zeci de ori mai mari decât cele reale, aparatura, medicamentele, materialele de uz curent sau renovările clădirilor!

  În paralel cu privatizarea spitalelor aş stimula populaţia să-şi încheie asigurări private de sănătate prin subvenţionarea unei cote părţi din costuri şi prin deduceri de la plata impozitelor şi taxelor. Şi de ce nu, aş introduce un sistem de “bonuri de sănătate” după exemplul celor de masă!

  La fel aş face şi cu sistemul de învăţământ! E slab? Neperformant? Consumă resurse? Îl privatizez şi sprijin educaţia populaţiei prin acordarea de burse celor lipsiţi de posibilităţi financiare şi de garanţii guvernamentale şi stimulente fiscale (sau de orice altă natură) familiilor care vor să facă împrumuturi la bănci pentru trimiterea copiilor la studii! Aş introduce iarăşi în joc sistemul privat de asigurări şi pe cel bancar, şi aş contribui (eu – Guvernul) alături de părinţi la crearea unui fond bănesc pentru fiecare copil, exclusiv pentru şcoală. Nu m-aş da în lături să pun din buget chiar o treime din bani! Instituţiile private de învăţământ “s-ar bate” astfel în competitivitate pentru atragerea de elevi şi studenţi.

  Probabil că administraţia mi-ar da serios de furcă. Este oare supra-dimensionată? Sigur! Un guvern cu mai puţin de zece ministere este primul pas! Suficient pentru o ţară de dimenisunea şi condiţia României! Aşa aş reduce numărul de miniştrii, consilieri, secretari şi secretare, directori şi directoraşi! Cu acelaşi risc de a lovi în oamenii care m-au ajutat să vin la putere! Mi l-aş asuma şi aş trece şi mai departe la administraţia locală!

  Pentru ce avem nevoie de 42 de judeţe, cu 42 de prefecturi, 42 de prefecţi, sub-prefecţi, secretare, cu 42 de bugete de protocol? Adică o instituţie a prefecturii la aproxiamtiv 500.000 de cetăţeni! La ce bun 42 de direcţii sau structuri judeţene în instituţiile de control sau de autorizare ale statului? Nu sunt oare prea multe? Avem nevoie de 2.700 de comune, cu tot atâţia primari, şi cu mii de angajaţi?

  10 judeţe, cu 10 prefecturi, 1000 de comune, şi un sfert din direcţiile teritoriale ale instituţiilor de autorizare şi control ale statului ar fi mai mult decât suficiente! Aş reduce povara unui aparat administrativ supradimensionat şi aş consolida resursele disponibile. Asta ar elimina multe dintre aberaţiile adesea întâlnite, când un drum, conductă, sau un simplu şanţ începute într-o comună se termină brusc la marginea comunei vecine. Iar aceasta la rândul ei are un proiect de aceeaşi natură, care se încheie tot undeva “în aer” la hotarul unităţii administrativ teritoriale următoare.

  Ce facem cu primăriile şi prefecturile rămase goale după redesenarea unităţilor administrativ-teritoriale? Le vindem sau le închiriem, indiferent de preţ! Privatul va găsi sigur cea mai profitabilă destinaţie pentru respectivele spaţii! Aşa scap de cheltuielile de întreţinere şi mai aduc şi bani la bugetul noilor structuri administrative!

  Ce aş face cu banii (mai mulţi sau mai puţini) pe care i-aş încasa din vânzarea companiilor de stat, a patrimoniului RAPPS şi din vânzarea sau închirierea celorlalte spaţii (primării, prefecturi, etc)! I-aş concentra pe unul sau cel mult două proiecte de infrastructură! Nu aş sta mult pe gânduri pentru a alege finalizarea autostrăzii prin care să leg până la urmă Bucureştiul de litoral! Din restul de bani … aş adăuga măcar câteva din porţiunile ce lipsesc încă celebrei autostrăzi “Transilvania”! Aşa voi tonifica sectorul construcţiilor – şi nu prin contracte de asfaltare sau de înlocuire a bordurilor, cum se practică acum. Şi dacă aş rămâne în pană de cash, i-aş face pe români părtaşi la aceste proiecte! Fie prin acordarea dreptului de a subscrie acţiuni la companiile dezvoltatoare ale respectivelor proiecte, fie prin emiterea de obligaţiuni sau titluri de stat! În oricare dintre variante aş folosi piaţa de capital pentru a asigura accesul oricărui român interesat. BVB-ul şi Sibex-ul abia aşteaptă, iar fondurile de pensii private nu ar refuza un astfel de parteneriat.

  Ar fi foarte mult de lucru, dar la încheierea acestei ipotetice zile, nu mi-ar mai rămâne decât două lucruri de făcut: dublarea controlului vamal prin aducerea unei firme private (după model bulgăresc) şi introducerea amnistiei fiscale (aşa cum au făcut ruşii în urmă cu 10 ani). Şi pe ultima sută de metrii a mandatului meu de o zi, aş lua topul Forbes, şi pe primii 20 sau 50 de oameni din topul celor mai bogaţi oameni din România i-aş invita să facă parte dintr-o strutură numită ad-hoc “Consiliu Economic Consultativ”. Vom câştiga cu toţii dintr-un schimb de idei deschis!

  S-a făcut ora 12.00! La final de mandat i-aş invita pe cei 20 sau 50 de afacerişti români să ciocnim un pahar de şampanie! Poate nu vor veni toţi, dar eu mi-am făcut datoria de a încerca să aduc pe un făgaş comun interesele divergente care rup acum România în bucăţi. Asta o va putea face însă şi Prim-ministrul de mâine!

  Eu v-am spus Doamna Udrea iesti afara si construitii case nu blocurii, nu costiuge depe vremea lui ceausescu, iesti afara oraselor si faceti cartiere ca in america, aerisitii orasele darimatii blocurile care abia se mai tin ascultati-ma pe mine ca am 25 de ani de capitalism si v-am rugat sa ma contactati s-au sotul dumneavoastra as dori sa stau de vorba cu dumnealui asa ca intre oamenii de afacerii

 27. Cine vorbeşte despre integrare?

  Atunci când cineva deranjează societatea, atunci când cineva provoacă pe cei din jurul lor, există legi care restabilesc normalitatea. Legea trebuie aplicată şi impusă. Pentru asta nu trebuie un comportament special numai pentru rromi, ci o lege egală care să se răsfrângă asupra tuturor celor care încalcă legea. Aplicarea legii rezolvă problema nu tratarea unei comunităţi diferit funcţie de etnie. Nu rromi sunt problema, ci faptul că în România nu se impune respectarea legii.

  Alungăm rromii, dar ce facem cu “ultraşii” de la Steaua sau alte echipe care provoacă lupte de stradă? Ce facem cu cetele de drogaţi, copii de oameni potenţi financiar, de prin cluburile scumpe ale marilor oraşe? Ce facem cu beţivii, cu aurolacii, cu cerşetorii, cu comis voiajorii, cu hoţii de maşini, cu hoţii pe internet, cu cei care clonează carduri, ce facem cu bolnavii de SIDA, ce facem cu cei bolnavi de sifilis, ce facem cu peştii şi prostituatele…? Îi alungăm pe toţi cei care nu ne convin, care ne incomodează, care ne sperie, toţi cei care ne fac să ne simţim vulnerabili?

  Societatea este formată din oameni cu defecte. Şi eu sunt parte dintre cetăţenii cu defecte, şi alţii sunt parte dintre cetăţenii cu defecte… nimeni nu este perfect. Suntem însă egali în faţa legii şi fiecare trebuie să plătească pentru încălcarea legii.

  Eu aşa văd lucrurile.

 28. poveste cu propunere:
  doamna udrea … io zic asa … ce sa va mai complicati cu concursuri si chestii d’astea … ca sa puneti un amarat de director peste directia aia generala de turism … io zic sa’l puneti pe marius crivtonencu … omu’ tocmai a ramas fara slujba … o fi terminat aia 180.000 pe care i’a luat de la mdrt in mai … la contracte se pricepe … numa’ lui si’a dat vreo suta in ultimii ani … va spun io … e cel mai bun … 🙂

 29. Doamna Ministru

  Sa intelegem ca aceasta Directie Generala Turistica va avea in atributii si
  colaborarea cu autoritatile locale acolo unde acestea doresc implementarea unor strategii de dezvoltare turistica avand ca baza relansarea turistica pe infrastructuri turistice deja existente dar care au nevoie de finantare si dezvoltare in cadrul unor programe finantate de autoritati?

 30. Integrare nu înseamnă dizolvare etnică și culturală. Integrare înseamnă asimilarea prin autoeducație sau impunere,dacă este cazul ,a unor standarde minimale educaționale, de conduită civică și de formare profesională, pentru că minoritarul să se poată întrețină singur, pe el și familia lui.
  Trebuie descurajată mentalitatea de asistat social. Invocarea excesivă a rasismului este un mod de a șantaja majoritatea etnică și… statul având ca rezultat conservarea parazitismului și potențialului infracțional.
  Locul etnicului român este în România, iar statul român trebuie să impună politici ferme de integrare socio-profesională.
  Respectarea legii este o altă problemă, aplicarea ei vizează comportamentul antisocial individual.
  În cazul țiganilor, trebui rezolvată problema socială a unei întregi comunități, începând cu școlarizarea forțată a copiilor și cu alfabetizarea tuturor indivizilor comunității.

 31. Biblio

  Vedeti lucrurile corect,insa cei ce aplica legea au un mod interesant de a pune problema In general legea inseamna aplicarea de amenzi care in Romania nu inseamna mare lucru in conditiile in care nu exista raspundere de niciun fel pentru neplata amenzilor.Nu se merge pe prevenire,supraveghere si obligativitatea respectarii legilor ci pe constatarea faptelor si amendare.

 32. Zaharescu

  Un bun punct de vedere,desi cred ca aproape toata lumea cand se gandeste la integrare se gandeste si chiar doreste dizolvarea etnica si culturala cel putin in cazul rromilor.

 33. Caut ajutor printre femeile care fac politica si sper sa reusesc sa gasesc ajutor sa urnim din sertarele parlamentului legiferarea concubinajului . Multe femei sunt nedreptatite de lipsa unei legi care sa le ofere stabilitate economica atunci cand un barbat fara curaj pleca dintre noi si … De douazecisicinci de ani impart binele si raul cu un barbat care ma iubeste dar nu are curaj . Am tras amandoi la caruta si …Din prima casatorie are doi copii , cu mine are unul . El a avut bani (si inca are) eu am curaj si initiativa , asa am pus pe picioare o afacere profitabila din care a rezultat o avere . Nu contest dreptul copiilor din prima casatorie dar nu-mi pare drept ca ei sa primeasca mai mult decat eu si fiul meu . Statul ar trebui sa-mi recunoasca dreptul de-a beneficia de munca depusa langa un barbat fricos , chiar si impotriva dorintei lui . Cu multumiri .

 34. E destul de cinic ca Paunescu in momentul unei boli grele sa fie adus in fata natiunii pentru o manipulare sentimentala.E folosit si ma intreb daca o face cu buna stiinta…

 35. SILVER..L-am “citit” pe Vadim la Realitatea …e in coma psihica …dar nici Dan Diaconescu nu se simte mai bine …merge cu fraierii din presa dupa el la procuratura …cica sa citeasca dosarul …a promis ca zilnic …..dar nu e de ras ..e de plans ..ca astia doi umbla in libertate printre noi….si sunt destul de periculosi de vreme ce au fraieri care sa-i creada…probabil tot ca ei …nu ajung clinicile de psihiatrie …nu avem personal medical suficient ….
  Vadim si Diaconescu…..Tom si Jerry ….Sa-i vezi cate nastrusnicii vor face in curand si in campania electorala …Cum viseaza ei dispare PNL,PSD si PDL…..Tom are deja in mintea lui vreo 55% si Jerry inca vreo 55%….unul spume si celalalt cascaval……

 36. ZAHARESCU….Daca ne indepartam de partide putem fi de acord pe alte teme …e OK ce ai postat in privinta tiganilor ….si total de acord cu ce ai scris despre evrei….
  NG…Dizolvarea etnica si culturala ?Daca in privinta etniei si a dizolvarii pot fi de acord cu tine ca cel putin o perioada va mai exista etnia tiganeasca ,iar liderii ei se vor opune “dizolvarii” ,asimilarii,integrarii etc ….din motive expuse mai sus ….in privinta culturii proprii a etniei ….in afara de costumele traditionale tiganesti ,obiceiurile traditionale sumare si destul de prelucrate si adaptate la contextul social si de habitat ,materialul sonor si ritmic al muzicii originale tiganesti (exclus manelele) ….ce alte exemple de cultura tiganeasca imi poti da …ca fiind reprezentative pentru etnia tiganeasca din Romania …?
  Maghiarii,armenii ,rusii lipoveni…evreii….se pot mandri cu cultura tarilor lor de origine …si cu a celor care au trait in Romania de-a lungul vremii ….ca parte a intregului popor maghiar,armean,evreu,rus etc etc….
  Cultura tiganeasca …?Nu poti dizolva ceva ce nu exista ….

 37. Muzica,dansul,portul,mestesugul prelucrarii metalelor,ritualurile nasterii,nuntii si mortii sunt cateva aspecte culturale de baza pentru o etnie.Celelalte aspecte sunt doar instincte cu care s-a confruntat si lumea civilizata in etapele evolutiei istorice sociale.Ca rromi sunt mai intarziati la acest capitol nu e vina lor ca s-au putut manifesta asa cum o fac pe fondul tolerantei majoritarilor ci vina celor care au tolerat…Acum depinde de integratori si integrati cum vor reusi sa imbine utilul cu placutul in tot acest proces.

 38. Moro

  ”Puterea”de rezistenta a etniei rrome de-a lungul tentativelor de asimilare sta in ceea ce lipseste cu desavarsire romanilor: unitatea.Este interesant cum pentru unitate este nevoie de atat de putina cultura si civilizatie.Se pare ca pe masura ce inaintam pe scara sociala si culturala aceasta-unitatea-dispare…

 39. Se pare ca am ramas sa sting lumina in seara aceasta…asa-i cu pasarile de noapte… 😉
  Noapte buna tuturor insomniacilor…si nu numai…
  Madalina…de aici de la 10 grade,sa ai o noapte calda… 😉

  Administrator:
  Multumesc la fel N.G.!
  Noapte buna.

 40. @ N.G.
  Stimată doamnă,
  🙂
  Exact acesta este stilul românesc. Nu rezolvăm ceea ce nu mergem bine, construim probleme şi mai mari pentru a rezolva problema într-un mod ocolit.

  Iată rezolvarea în cazul drepturilor de autor. Pentru că unii eludau legea, fără a o încălca, folosind drepturile de autor pentru a nu plăti prea mult la stat, cineva dă o ordonanţă care omoară drepturile de autor cu totul.

  Supoziţia mea este că…
  După ce cei ce veghează ca oamenii să plătească ce trebuie către stat au spus că Realitatea TV datorează nu ştiu câte milioane statului român, pentru că au folosit drepturile de autor şi nu salariile, şi-au dat seama că de fapt nu au încălcat legea şi nu prea are nimeni ce să le facă. Pentru că totuşi şi-au pus ambiţia cu ei, ordonanţa de urgenţă era menită să arate cine-i şefu’.

  Oamenii se revoltă împotriva rromilor nu pentru că aceştia sunt diferiţi faţă de alte etnii, ci pentru că legea nu se aplică, cei are fură nu sunt pedepsiţi, prejudiciul nu este recuperat… E mai uşor să întărâţi populaţia, “unul împotriva altuia” decât să rezolvi, cu calm şi operativitate, problemele. Şeful de post ştie asta, ştie că a interveni cu operativitate înseamnă să-şi pună viaţa în pericol, mai ştie că face asta pentru un salariu de mizerie, ştie că este mai economicos să închidă ochii.

  Doamnă N.G.,
  Politica trebuie să rezolve problemele nu să le înlocuiască cu probleme şi mai mari. Este destul de simplu, de aceea există principiile scrise şi nescrise, de aceea există şi doctrine, de aceea există ideologie.

 41. Pingback: Tweets that mention Jurnal: 30 august | Elena Udrea -- Topsy.com

 42. @ Dna Ministru Udrea

  Cu toata deferenta, consider ca este ABSOLUT INADMISIBIL ca la un asemenea 🙂 nivel sa apara “probleme tehnice” care sa impiedece comunicarea cu “publicul blog-ist” IN TOTALITATE! O comunicare moderna cu fanii sau criticii interesati de blog-ul Dvs trebuie
  sa aiba la nivelul functiei DE DUBLU MINISTRU DE STAT ce detineti o FIABILITATE (siguranta in functionare) EXEMPLARA data de ex. de dispozitive redundante care inlocuiesc dublu sau chiar triplu orice prabusire teoretica a sistemului,iar repararea “avariei” virtual-blogistica se poate astfel face in maximum cateva minute NU ZILE INTREGI DE TACERE INGRIJORATOARE! SAU IN PARALEL CU BLOG-UL SA MAI AVETI UN PODCAST, CA SI CANAL DE COMUNICARE!

  Curaj draga dna Udrea sa verificati cine e responsabil pt problemele “tehnice” de la blog-ul dvs care probleme tehnice in general daca sunt luate prea in lejer pot DIN PACATE PRODUCE DRAME CUTREMURATOARE CA DEFECTIUNEA TEHNICA DE LA MATERNITATEA GIULESTI!

  S-auzim mai degraba de bine, fara BLACK-OUT-uri de blog!

  al dvs fan nepupincurist

 43. Pingback: Jurnal: 30 august | Elena Udrea | Șmen.ro

 44. Lumea ar trebui sa vada macar ce fel de persoana sunteti, pentru ca de simtit mai greu la unii. Respect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *