In politica, indecizia e un pacat capital

Criza economică pe care a traversat-o România a forţat Guvernul şi majoritatea parlamentară să iasă din logica soluţiilor minimale, care evitau problemele de fond. Nu am mai operat cu jumătăţi de măsură şi am atacat frontal problemele dezechilibrului bugetar. Singura cale de ieşire din criză era şi încă este reforma.

Dintr-o asemenea perspectivă, Guvernul Boc şi-a făcut datoria. Niciodată în istoria post-decembristă a României un Prim-ministru şi echipa sa nu au dat dovadă de atâta hotărâre în a reforma statul. Şi asta împotriva unei opoziţii parcă mai populiste ca niciodată şi a unei prese dominate de grupuri de interese economice. Pentru asta, îţi trebuie şi curaj politic, şi spirit de sacrificiu.

Paradoxal, efectele sunt de semn contrar: economia s-a echilibrat, dar Guvernul are o cotă de încredere scăzută.

Or, România are acum nevoie, mai mult ca niciodată, de încredere. Este ingredientul principal în relansarea economică şi în schimbarea tonusului societăţii în ansamblu. Trebuie să redevenim optimişti în privinţa capacităţii noastre de a creşte economic în perioada următoare. Sunt sigură că, odată ce această încredere va fi restabilită, procesul dezvoltării României va fi sustenabil pe o perioadă îndelungată. Nu vom mai fi dependenţi de bule speculative sau de creşteri nesustenabile ale consumului.

Pentru asta, prioritatea Executivului trebuie să fie investiţiile. Trebuie să creăm cât mai multe locuri de muncă. Să scădem astfel presiunea pe Bugetul Asigurărilor Sociale. Să antrenăm sectoare economice încă în dificultate, iar construcţiile pot reprezenta un motor important. Să dezvoltăm infrastructura şi să creăm cadrul propice unor investiţii private semnificative.

Avem, deci, nevoie de soluţii pentru a recredibiliza Guvernul. Iar timpul este factorul determinant. Niciunul dintre partidele componente ale majorităţii guvernamentale nu-şi poate permite luxul unei pasivităţi decizionale. În cazul PDL, procesul de recâştigare a încrederii românilor trebuie să înceapă cât mai curând. Presiunea competiţiilor interne, atât în PDL, cât şi în UDMR, este mare. Scopul final este însă mult mai important.

Avem mai multe variante la îndemână. Fiecare comportă avantaje şi dezavantaje. Ele trebuie cântărite atent. Această opinie a mea a fost greşit interpretată de presă ca fiind asumarea uneia dintre variante. Adevărul este că nu aş putea spune acum dacă e mai bine sau nu să păstrăm actuala formulă guvernamentală. Pot spune însă că trebuie stabilită o strategie internă clară şi apoi să ne ţinem de ea. În politică, indecizia e un păcat capital. Iar eu spun că, după Congresul UDMR, PDL trebuie să ia o decizie tranşantă. Odată stabilită strategia, toţi trebuie să ne ţinem de ea. Nu există strategii individuale, ci doar un obiectiv comun: recâştigarea încrederii românilor.

5 thoughts on “In politica, indecizia e un pacat capital

 1. Doamna minstru,pt ca acum ma adresez dv in calitate de ministru si membru al guvernului EMIL BOC.
  Ca orice lucru aminat,aminat si iar aminat vorba aia duce la o bola grea.
  asa se face ca tot aminind alegerile in partid,iata ca tocmai acum,si cind spun tocmai acum o spun cu multa ironie,partidul se afla in fata citor-va decizii majore,ori,ori.
  adica ori la bal ori la spital,s-au ca sa va citez ,INDECIZIA IN POLITICA ,ESTE UN PACAT CAPITAL.
  Din postura mea de observator,neimplicat direct in viata partidului,fara nici cel mai mic interes,lucrurile par mult mai simple,si sunt simple,pt ca eu judec si analizez cu creierul si mintea nu cu sufletul si inima,imi permit luxul sa nu tin cont de prietenii,de interese si evident de interesul partidului.
  Ca orice organizatie ,care s-a dezvoltat haotic,pur si simplu s-a umflat,a pierdut ceea ce in mod firesc numim simetrie si dezvoltare armonioasa,lucru care astazi este atit de vizibil,si care poate fi un mare handicap,spun poate,pt ca in aceiasi masura,acest corp poate fi fasonat,echilibrat si adus in limitele esteticului si armoniosului,trebuie doar sa cada in miinile unor oameni care sa aibe abilitatea ca din ceva ce la prima ochire pare dizgratios,deci un defect sa fie transformat si adjudecat ca o reala calitate.
  Doamna ministru,ma feresc ca de dracu sa folosesc banalitati,sa va dau tot felul de sfaturi,care mai de care mai fanteziste,creeind scenarii cu trimitere spre filmele S.F.dar pot sa va spun ca,trebuie sa va conservati ceea ce aveti,sa valorificati experienta tuturor,dar in acelasi timp oamenii care au dovedit ca stau prost la capitolul imagine,ca joaca la doua capete,fiind interesati in primul rind de interesul lor personal,trebuie scosi din zona de putere a partidului,altfel va veti duce la fund cu ei agatati de git.
  Va reamintesc ca ,caderea dramatica in sondaje s-a petrecut imediat dupa anuntarea masurilor dramatice,de reducere a deficitului bugetar,si evident de reducere a veniturilor.
  asadar nu IMAGINEA PARTIDULUI A FOST SIFONATA,de cine-va anume,ci pur si simplu,modul simplist si de loc onorant al milioanelor de romani,care refuza sa inteleaga ca,VINOVATI SUNT PIROMANII CARE AU DAT FOC ROMANIEI ,SI NU POMPIERII,IN CAZUL NOSTRU PEDELISTII,care au venit cu toata logistica,S.M.U.R.D.sa-i descarcereze si sa-i scoata de sub motocicleta lui TARICEANU SI A LUI MIRCEA GEOANA,care risca sa-i ucida.
  Asadar,cred eu,ca merita insistat pe acest aspect,pt ca GREAUA MOSTENIRE ESTE O REALITATE,IAR CORUPTIA DIN VAMI SPUNE CU CLARITATE ACEST LUCRU.
  Faptul ca in aparitiile publice folositi pedelisti cu reale probleme de exprimare,cu grave incoerente intelectuale,si foarte straini de ce se intimpla in tara asta,va aduce mari deservicii.
  pur si simplu ma intreb cum e posibil ca un partid aflat la guvernare sa nu aiba cel putin 100 de comunicatori,versati ,gata la orice ora sa intre in ring si sa lupte ca niste lei impotriva linsajului mediatic la care este supus partidul la cele doua televiziuni.
  fara a mai spune un mare adevar,pedelistii cu reale calitati in comunicare au facut un pas inapoi,ori pur si simplu pactizeaza cu moderatorii si invitati.
  in aceste conditii intreb cu multa naivitate,cum vreti sa schimbati imaginea partidului,schimbindu-l pe EMIL BOC?
  S-au aducind pe altcineva in fruntea guvernului?acel cineva va pati la fel ca EMIL BOC,si tribunalele bolsevice instalate de SORIN OVIDIU VINTU SI DAN VOICULESCU LA TELEVIZIUNILE LOR VA VOR DECLARA DE DIMINEATA PINA IN MIEZ DE NOAPTE VINOVATI DE TOT SI TOATE.
  Asa ca…………parerea mea este ca,pina nu veti iesi la lupta hotariti,pina cozile de topor nu vor fi executate cu singe rece,sansele sunt mici sa cresteti rapid in perceptia publica desi si rolul de victima de serviciu,poate aduce oaresce procente.
  Asadar DOAMNA MINISTRU,dumnezeu sa va lumineze calea ,si sa va ajute sa luati deciziile cele mai corecte.eu cu mijloacele mele putine,voi incerca ,atit cit imi sta in putere ca ion iliescu si ,CREATIILE LUI,HIDOASE,dezgustatoare si mult prea bolsevice,dupa gustul meu,chiar daca virsta din buletin nu i-ar recomanda,sa nu ajunga in urmatoarea jumatate de secol la putere,sa frece bancile opozitiei,pina la a 15 generatie…………MULT SUCCES…………

  P.S sper ca textul meu sa fie citit si de dv………(offfffffffff,ce orgolios pot fi uneori,ha,ha,hi,hi)

 2. Masurile de reforma si modernizare a statului trebuiau sa mearga in paralel cu cele de relansare economica si creare de noi locuri de munca …
  E usor sa raportezi “crestere economica” pe niste indicatori rezultati doar din reduceri salariale,noi taxe si reducerea aparatului bugetar ….Probabil vor urma inspre 2012 si in anul electoral cresteri salariale si de pensii a la Ceausescu ..pentru relaxare,detensionare sociala si de relansare a increderii populatiei in aceasta putere si acest guvern …pe motivatia : mai vrem odata (la putere) pentru a termina ceea ce am inceput …sa ne bucuram “impreuna ” de roadele muncii noastre …sa ne securizam guvernarea si celelalte “politici” ale actualei puteri ….
  Codul Muncii ?!!!……Salariul minim stabilit pentru 40 de ore pe saptamana pe sistemul de acum va fi acelasi cu salariul minim la aceeasi valoare dar pentru o saptamana de lucru de 48 de ore ?

 3. @Doamnă ministru
  A-l sacrifica acum pe Emil Boc, înseamnă asumarea implicită de către partid, a impotenței și incapacității sale de a susține programatic și mediatic masurile de reformă, ar semnifica lipsa de decizie și coerență din interiorul său, o sinucigașă recunoaștere a neputinței, o confirmare derivată a justeței acuzelor mizere ale adversarilor politici.
  Toată lumea cere primului minstru să comunice mai apăsat și mai aplicat ceea ce face sau dorește să facă, mărturisesc că eu însumi am intrat uneori în acest trend acuzator, dar realizez acum că problema nu este la guvern, pentru că această entitate este o instituție a României obligată să-ci centreze activitatea pe ceea ce trebuie să facă un guvern…adică să guverneze.
  Nu Emil Boc trebuie să intre în ,,plasa” politicianistă întinsă peste România ca o pânză imensă de păianjen de către opoziție și aparatul său propagandistic din media și de pe…bloguri, confruntarea de idei pe teme politico-ideologice, atâtea câte sunt ele, revine ca obligație, exclusiv partidului. Acesta este sensul sintagmei ,,guvern politic”, respectiv un guvern susținut ferm de partidul său. Atât în parlament cât și în orice for sau împrejurare de natură publică.
  Prioritatea este deci, după părerea mea, consolidarea partidului prin numirea la șefia lui a unei personalități cu impact pozitiv în conștiința opiniei publice, clarificarea doctrinară și elaborarea unei strategii de comunicare adaptate mediului ostil al spațiului virtual dominat de interese economice majore și aproape nesemnificativ de respectul nativ pentru informarea corectă a cetățeanului.

 4. Doamne cât de credul trebuie să fie cineva să mai poţi crede că s-ar mai putea schimba ceva în brambureala atâtor icneli. este atât de departe ţelul privind câştigarea încrederii românilor de către PDL, încât dau cu mult mai multă şansă Ţărăniştilor decât PDL-ului aflat pe topoganul dezintegrării. Păcat începutul era promiţător şi ne ducea cu gândul la ţepele îndreptate spre cer din faţa palatului de la Cotroceni, în schimb avem parte numai de ţepe de care siguranţă le ştie şi frumoasa ministrăreasă a turismului şi a altor dregătorii ministeriale prin care banul se risipeşte precum apa în nisipul Saharei. Pe când o vizită la Sighişoara, da nu făcută aşa, icognito, noaptea pe zborul liliecilor. Sighăşoara, cetatea medievalăare nevoie stringentă de ajutor, nu vă uitaţi că primarul este de o altă coloratură politică. Ajutaţi la refacerea Cetăţii Medievale până nu e pre târziu1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *