IMM-uri pentru pensii şi salarii mai mari

Ecranele televizoarelor se înroşesc în timp ce politicienii şi diverse categorii sociale se ceartă pe tema împărţirii banilor adunaţi la bugetul de stat. Bugetarii vor reîntregirea salariilor, iar pensionarii vor recalcularea pensiilor. Pe bună dreptate.

Problema noastră nu este însă neaparat legată de echitatea împărţirii banilor statului. Marea noastră problemă este aceea că încasările statului sunt mici, sunt nesatisfăcătoare. Context în care trebuie să găsim soluţii pentru a aduce mai mulţi bani la buget şi pentru a crea noi locuri de muncă.

În opinia mea, întreprinderile mici şi mijlocii sunt anticorpii ţării noastre, iar stimularea acestora reprezintă biletul României spre ieşirea din criză, spre o creştere economică sănătoasă. Fără nici un dubiu, IMM-urile pot genera creşteri de pensii şi de salarii sustenabile.

Măsurile de relansare promovate de Guvernul Boc, în paralel cu cele de austeritate, au făcut ca, în perioada 2009 – 2011, perioadă marcată de o criză economică severă, numărul întreprinderilor nou înfiinţate să îl depăşească cu peste 30.000 pe cel al firmelor care şi-au închis porţile. Obiectivul actualului Guvern este de a continua acest trend ascendent prin programe speciale dedicate sprijinirii IMM-urilor, generând astfel noi locuri de muncă. În acest context, Executivul a alocat în 2012 un buget de 6 ori mai mare sectorului IMM.

În acest an, românii interesaţi să îşi conducă propria afacere au la dispoziţie opt programe de finanţare, printre care: programul Mihail Kogălniceanu, programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale, programul pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale sau programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea incubatoarelor tehnologice şi de afaceri. Bugetul alocat celor 8 programe de finanţare este în valoare de 116 milioane de lei.

În 2012, continuă programele guvernamentale adresate antreprenorilor începători: “Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri” şi “Programul Start”, care oferă cumulat 31 de milioane de lei pentru 2012. Primul acordă fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro debutanţilor în afaceri. În timp ce al doilea se adresează celor cu vechime de maximum doi ani în afaceri şi oferă fonduri nerambursabile de până la 100.000 de lei de beneficiar, maxim 70% din cheltuielile eligibile pentru investiţii.

IMM-urile creează locuri de muncă şi aduc venituri consitente la bugetul de stat, motiv pentru care potenţialii antreprenori trebuie încurajaţi şi sprijiniţi prin toate mijloacele pe care statul le are la dispoziţie. Creşterea IMM-urilor reprezintă, până la urmă, drumul spre creşterea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, şansa pensionarilor şi a bugetarilor pentru o viaţă mai bună.

19 thoughts on “IMM-uri pentru pensii şi salarii mai mari

 1. @ Elena Udrea

  Doamnă deputat,
  Ne puteţi spune în ce măsură acest flux financiar care s-a îndreptat spre IMM-uri s-a întors, până acum, sub forma încasărilor la Bugetul de Stat?

  • bibliotecarul
   Este foarte evident ca nu faci parte dintr un sector productiv si nu ai nici cea mai vaga idee de economie aplicata.
   Simplul fapt ca un IMM are cel putin un angajat(initiatorul afacerii)care plateste impozitul pe salariu ,CAs,este suficient.
   NU mai vorbim de creare de valoare,valoare adaugata sau impozit pe profit pentru cele care devin profitabile.
   Daca mi spui ca a facut mai bine guvernul tariceanu creind doua sute de mi de locuri de munca in sector bugetar ,deci consumand resurse,emigrez in Kongo.
   Inseamna ca romania nu mai are scapare si prefer sa produc in africa decat sa ma lupt cu morile de vant.

  • @ aurel 25 Aprilie 2012, 10:27 am

   Am impresia că nu mă iubiţi deloc 😀

   Spuneţi:
   “Simplul fapt ca un IMM are cel putin un angajat(initiatorul afacerii)care plateste impozitul pe salariu ,CAs,este suficient.
   NU mai vorbim de creare de valoare,valoare adaugata sau impozit pe profit pentru cele care devin profitabile”

   Eu asta întreb. Fluxul financiar care a mers către IMM-uri a provocat o dezvoltare a IMM-urilor (cel puţin sper că asta s-a întâmplat). Din dezvoltarea IMM-urilor ar trebui să vină un surplus de flux financiar dinspre aceste IMM-uri spre bugetul de stat din impozitul de salariu, impozitul pe venit… şi aşa mai departe. CAS-ul merge în altă parte decât Bugetul de Stat iar TVA-ul nu are legătură cu dezvoltarea IMM-urilor ci cu consumul.

   La fiecare leu “investit” de stat în mai binele IMM-urilor, cât s-a întors la Bugetul de Stat?

   Eu o întreb pe doamna Udrea despre soluţiile pe care le-a avut Guvernul din care domnia sa a făcut parte. Dacă aş vrea să vorbesc despre domnul Tăriceanu, l-aş întreba pe domnul Tăriceanu, pe domnul Vosganian… ceea ce am şi făcut acum mult timp în urmă. Deci, dacă nu vă este cu supărare, mi-aş dori un răspuns de la doamna Udrea care să fie nu numai părere de principiu a unui cetăţean, ci chiar un răspuns calificat şi informat… respectiv mi-aş dori ceva cifre. Am dat X lei, am primit Y lei, deci Z% recuperare. Nu ştiu de ce sunteţi atât de înverşunat. Nu fac parte din sectorul productiv, nu am nici cea mai vagă idee de economia aplicată… îmi permiteţi totuşi să mă informez direct la sursă pentru a nu fi nevoit să iau de bune cele ce se spun pe la televiziunii ce manipulează cetăţenii?

  • bibliotecarul
   A afirmat doamna udrea ca 30 de mi de imm uri au fost infiintate…noi.
   cel putin 30 de mi de angajati cu un salariu minim pe economie ce varsa catre bugetul de stat aproximativ(peste) 400 ron
   deci lunar intra in bugetul statului 12 milioane ron..minim
   Si inca ceva…. se pune si CAS ul deoarece degreveaza statul de cheltuieli…un bugetar care plateste CAS ,de fapt plateste statul din buget pentru el….privatul,imm ul contribuie direct la buget
   Tva ul se aplica si la servicii nu doar la marfuri.
   Un imm ce are obiect de activitate plimbatul cainelui de exemplu(nu o lua la mod concret) facturaza aplicand tva ul pe care statul nu l ar incasa daca nu ar exista acel imm.
   Putem dezvolta mult mai mult dar presupun ca ai reusit sa intelegi idea.
   Cert este ca un imm,un angajat in sector privat nu numai ca aduce venituri dar degreveaza statul de o seama de cheltuieli…beneficii cel putin duble.

  • @ aurel pe 25 Aprilie 2012, 02:43 pm

   Nu spun că nu aveţi dreptate, dar nu mai bine o lăsăm pe doamna Udrea să spună domnia sa datele exacte?

   Cât despre CAS. Eu nu ştiu cât degrevează statul de cheltuieli sau nu, dar reprezintă un buget care nu este Bugetul de Stat. Putem complica lucrurile, dar de ce să le complicăm?

 2. IMM-urile sunt bune, dar singure nu vor putea face mare lucru. Au dat si dau rezultate f.bune in tari ca Germania si Franta, dar acolo IMM-urile graviteaza in orbita marilor corporatii care reprezinta coloana vertebrala a economiilor acestor tari. Daca prospera corporatiile vor prospera si IMM-urile. La noi lipsesc tocmai societatile de referinta care au disparut iar IMM-urile de la care se spera revirimentul abia se mai descurca si multe, ori au falimentat, ori sunt in pragul falimentului. Dezvoltarea economica a Romaniei trebuie regandita si sunt curios, oare cine va fi acela care va concepe o strategie de reindustrializare a tarii si cine va fi in stare sa reformeze agricultura. In loc sa ne ocupam de domeniile esentiale – industria si agricultura, ne concentram pe domenii oarecum periferice pe care vrem sa le reformam. Au si acestea nevoie de reforma, dar succesul necesarei reforme a acestora depinde de reformarea prealabila a agriculturii si apoi a industriei. Cand veti fi realizat reforma celor doua domenii principale, puteti sa va ganditi sa reformati si restul.

 3. Doamna; indiferent ce va face pdl-ul si ungureanu.. si ” lapte si miere ” de o sa dati populatiei , in toamna veti suferi o grava infrangere; populatia e atat de pornita, cu ajutorul tv incat pdl-ul n-are nici o sansa in toamna…daca mai rezistati pana atunci…sa nu uitati ca ati facut greseli grave si ati dezamagit enorm votantii pdl… daca vreti altadata va spun si care sunt greselile. dar acum cu ajutorul nesperat al opozitiei aveti ocazia sa va salvati si asta pe termen lung; cum? cu ajutorul acestei motiuni… doamna eu sunt profet de meserie si e pacat sa nu tineti cont de ce va spun; situatia pdl-ului e nasoala, a lui mru deasemenea. populatia e atat de inversunata impotriva lui basescu si a pdl-ului incat, indiferent ce masuri vor lua pdl-ul nu va castiga nimic si va pierde si ungureanu. acum are ocazia basescu sa se dovedeasca mare jucator. 1. sa convinga pdl-ul sa voteze motiunea de cenzura. cade ungureanu si basescu il desemneaza asa oficial la tv premier pe CRIN ANTONESCU. lovitura maiastra.1. usl nu poate refuza guvernarea cand 90% ( zic ei) din populatie ii vor la guvernare. 1. crin nu va mai dormi toata ziua ca pana acum. in 6 luni se rupe si usl-ul, populatia se va lamuri cu astia ca-s niste mincinosi si excroci..pdl-ul cu o parte din pnl sub conducerea lui ungureanu fac partid de dreapta in 6 luni si castiga alegerile din toamna…degringolada mare in aceasta perioada in usl. drumul lui ungureanu la presedentie asigurat prin compromiterea totala a lui crin antonescu in 6 luni de guvernare. ( asteptari mari, rezultate= canci.. se produce disparitia pdl-ului dar si a pnl-ului…aparand o alta formatiune de dreapta sub ungureanu. astfel se va adeveri ca antonescu= groparul pnl. iar psd-cu ponta” o iau in brate ” de zici ca tin un copil mic si-l leagana…ha,ha,ha… hai base aminteste-ti de don semaca…

  • Nu stiu ce meserie aveti dar v-ar prinde bine cea de regizor! SF.

  • GOLDSTAR a subliniat cel mai bine ideea.
   Dar punctez ca poate nu ati inteles ce a vrut sa zica: sa zicem ca aveti dreptate, ca USL va face rahatul praf in astea 6 luni…intrebarea mea e una singura: considerati ca asta va duce la o rasturnare de situatie in favoarea PDL-ului (hai sa fim seriosi ideea unui nou pol de dreapta e o aberatie), in conditiile in care lumea resimte 10 ani de ura (prin prisma lui Base) si vreo 4 doar de cand e doar PDL la guvernare ??? Inimaginabil..

 4. Elena Udrea , Anca Boagiu si Daniel Funeriu au fost cei mai buni ministri de dupa 1990 , ii asteptam (Decembrie 2012) sa revina in functiile de ministri.

  • ***Valea Jiului. Am observat ca de catava vreme repetati obsedant aceasta apreciere asupra activitatii celor trei ministri. Cu doua dintre cei trei sunt si eu de acord, dar cu al treilea nu cred ca ati nimerit-o. Oricum ar fi bine sa incetati cu obsedantul mesaj caci nu faceti altceva decat sa aratati, indirect, ca actualii ministri ai cabinetului M.R.Ungureanu ar fi niste incapabili. Ca o fi sau nu or fi capabili, asta este o alta problema, dar nu se face ca dv. care sunteti un sustinator al puterii sa faceti jocul Antenelor si sa denigrati oarecum voalat pe ministrii in functie. Eu inteleg ca de fapt dv. intentionati sa flatati, pe merit, pe cineva anume, dar nu cred ca merita pretul.

 5. ,Lasati TURNATORII LA SECURITATE SA VINA LA MINE-VICTOR PONTA-

  Zilele astea ,atit de incinse si agitate ,am mai avut o revelatie,pe linga celelalte,multe si foarte neplacute.
  NICOLAIE BACALBASA,MEDIC-pe acest domn din galat cu figura lui jucausa,cu o scinteie diabolica in ochi,de vre-o citi-va ani,il tot vedem bagat in fata,pe sticla de televiziunile-TICALOASE-
  Omul asta si-a dat cu parerea despre orice,mai putin despre ce se intimpla in sanatate si care este meritul lui PT DEZASTRUL DIN SPITALELE ROMANESTI,dar am aflat de ce este atit de mediatizat-SE VREA PRESEDINTE LA C.J. GALATI-WOWWWWWWWWWWW,TOCMAI LA GALATI IN FIEFUL LUI BOLDEA.
  Sa zicem ca ,repet sa zicem ca OMUL BACALBASA,ar avea dreptul sa aleaga si sa fie ales,si spun SA ZICEM,pt ca acest domn,USELIST,LA FEL CA ALT DERBEDEU NOTORIU,DAN VOICULESCU,A FOST TURNATOR LA SECURITATE IN ANII 80. Si ce facea acest falnic ,astazi uselist?isi turna la greu colegii medici,creindu-le acestora necazuri ,punindu-le,atentie viata in pericol,uitind acest tov BACALBASA DE JURAMINTUL LUI HIPOCRATE,prin care se angaja sa salveze vieti.
  De fapt,NIMIK NOU SUB SOARE-VOM FI CE-AM FOST,CHIAR MAI MULT DE ARTIT……..
  Aceasta este oferta POLITICA DE PE TARABA POLITICA A U.S.L.:
  TURNATORI,FOSTI SECURISTI,CRIMINALI[VEZI CEDO,SI MINERIADA DIN 91],TURTIONARI,TRADATORI ETC.
  Intr-un cuvint TOATA PEGRA ROMANIEI,TOATE SCURSORILE SOCIETATII…………

 6. ,Unde sunt pedelistii?

  Am asa o senzatie de deja vu,parca suntem in toamna lui 2009,cind pur si simplu,CONGLOMERATUL POLITICO MEDIATIC ,PSD+PNL+PC,invadase toate ecranele televizoarelor si nu mai puteai sa respiri,din cauza aerului greu,irespirabil ,adus in starea asta de INVAZIA ACESTOR LACUSTE POLITICE,CARE ASTAZI ISI SPUN USELISTI.
  Atunci EMIL BOC A FOST DOBIRIT TOT DE O MOTIUNE DE CENZURA,lucru care este dorit astazi ,dar cu alt actor,MIHAI RAZVAN UNGUREANU.
  Mobilizarea sistemului TICALOSIT ESTE EXEMPLARA,ORI PE CE CANAL TV TE UITI,VEZI ACEASTA HIDOSENIE POLITICO MEDIATICA CUM FACE CLABUCI,II CURGA BALELE CU GINDUL LA PUTERE,LA CIOLANUL CARE RASPUNDE ATUNCI CIND ESTE STRIGAT LA APELATIVUL-ROMANIA.
  Dar unde sunt vajnicii nostrii PEDELISTI??????????????????????????????,cu ce isi omoara ei, in aceste zile plictiseala?????????????
  Cu ceva ani in urma se spune ca dupa un scrutin electoral,intr-un cort din centrul bucurestiului,dupa anuntarea rezeltatelor,IN CORT MAI ERA DOAR CANDIDATUL-MIRCEA GEOANA-RESTUL SOBOLANILOR FIIND ASCUNSI si imposibil de a fi gasit.
  Oare de ce mi-am adus aminte de acest epiosod,si unde sunt POLITICIENII CU VINA????????????????????????????????

 7. Stimate domdule Zapa,
  Am incercat sa cuantific toate apelativele dvs,din numai doua articole;turnatori,ticalosi,criminali,tortionari,scursuri,lacuste politice,sobolani,
  derbedei,diabolici,pegra Romaniei,scursurile societatii,pegra politica,hidoseniile societatii etc. Va reamintesc ca sunteti pe site-ul Doamnei Elena Udrea,o persoana decenta ,educata,care nu cred ca-i face placere sa fie martora la indecenta si grobianismul dvs. Veniti cu idei,cu proiecte,faceti o introspectie calificata,argumentata si decenta asupra societatii actuale.

  • Propuneri-GOLSTAR-se fac ,mai bine zis se faceau la sedintele PCR.
   Acum politicienii au PROIECTE-punct.
   Eu nu sunt politician,sunt un amarit de votant-DIN NOU PUNCT-
   Epitetele,au fost create de cei care au darul de a ,VORBI’ pt a sublinia o STARE DE FAPT-in lipsa lor am injura,lucru care nu prea imi sta in caracter.
   Si te mai rog ceva,nu-mi da sfaturi,pt ca nici eu nu dau,asa ca………
   Cestiunea asta cu INTROSPECTIA………..din punctul meu de bedere e corecta,nu v-am solicitat sa fiti de acord cu mine,sunteti liber/a sa aveti propiile opinii.
   Eu atita pot,astea sunt limitele mele intelectuale.
   A si inca ceva-NU SUNTEM LA VRE-UN ASEZAMINT ,UNDE MAICUTELE PLANTEAZA margarete-aici e un blog eminamente politic………….

 8. Ganditi-va bine cu ce candidat veniti la Timisoara pentru ca aici avem o problema din moment ce majoritatea nu il vom mai vota pe Ciuhandru dupa ce sa afisat in 2009 cu PSD+PNL , plus ca orasul arata cum arata. Votam PDL, dar nu orice candidat si mie teama ca din toata tevatura asta ne trezim cu comunisti pe cap la primarie si chiar ca numai iese nimeni la vot in noiembrie ….

 9. Vorbiti despre IMM-uri, de aceea le-ati omorat in 2009 si 2010 obligandu-le la plata impozitului minim?
  Cine a mai pomenit sa obligi o firma sa plateasca impozit pe pierdere? Uite ca s-a intamplat si asta, iar o multime dintre ele s-au desfiintat.
  Halal guvern!
  Ma mir cum nu va este rusine sa mai vorbiti de economie, bunastare etc.!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *