Guvernul trebuie să aloce urgent fonduri pentru reabilitarea seismică a blocurilor cu bulină

Cutremurul de noaptea trecută din Vrancea şi seria de peste 100 de cutremure din localitatea Izvoarele (jud. Galaţi) sunt de natură să genereze o stare de anxietate la nivel public. Cu atât mai mult cu cât există încă în memoria naţională proporţiile dezastrului din martie 1977.

Perspectiva repetării unei asemenea calamităţi trebuie să genereze responsabilitate şi o reacţie concretă din partea administraţiei – deopotrivă Guvern şi primarii. Iar asta, din păcate, nu se întâmplă. Pe de o parte, pentru că nu există fonduri. Pe de altă parte, pentru că, în general, factorii de decizie politică se gândesc că nu li se va întâmpla tocmai în mandatul lor un astfel de dezastru.

Vreau să fac încă de la început precizarea că, în mandatul meu de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, au existat cam singurele acţiuni concrete în sensul rezolvării acestei probleme, ministerul deruland programul de consolidare a cladirilor impotriva riscului seismic. Pe de o parte, în 2010 şi 2011 au existat alocări bugetare de 13,8 milioane de lei, pentru ca programul să fie total nebugetat în acest moment. Mai rău este că nu se pune în aplicare nici cadrul legislativ pe care am reuşit să-l promovăm în aceeaşi perioadă prin OUG 16/2011 care responsabilizează deopotrivă şi proprietarii de locuinţe în astfel de imobile, aceştia fiind în acest moment obligaţi să suporte din fonduri proprii reabilitarea clădirii în care locuiesc, dar în rate.

Legea, la fel ca şi în cazul reabilitării faţadelor blocurilor, nu se pune însă în aplicare. Unii primari dau altfel dovadă de iresponsabilitate şi tupeu – când se întâmplă câte o tragedie, vorbesc de lipsa cadrului legal, deşi acesta există. Şi există două motive pentru care administraţiile locale nu fac nimic: nu există banii reabilitării în primă instanţă (se alocă fonduri pentru cu totul alte proiecte, deşi riscurile sunt foarte mari) şi nici nu vor să-i pună la plată suplimentară pe proprietarii de locuinţe, care sunt şi ei votanţi. Această nepăsare este însă foarte periculoasă şi ea poate genera probleme uriaşe.

Având în vedere că mâine, 7 octombrie, este şi Ziua Mondială a Locuirii, cred că discuţia referitoare la nevoia consolidării clădirilor cu risc seismic trebuie să fie foarte consistentă. Ea este mai importantă decât vreun conflict politic intre PSD si PNL.

Pentru a rezolva una dintre problemele de ordin legislativ apărute din cauza situaţiei socio-economice, deja am formulat in amendament la Legea în vigoare prin care obligativitatea plăţii de către proprietari a reabilitării seismice să se realizeze doar pentru spaţiile proprii, nu şi pentru lucrarile de îmbunătăţire a locuinţelor, nu şi contravaloarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă a imobilului, aşa cum se întâmplă la ora actuală, acestea ramanand in seama primariei. În felul acesta cei care locuiesc în aceste blocuri cu risc seismic vor începe să pună mai multă presiune pe stat pentru a pune în aplicare Legea.

Pentru a înţelege magnitudinea problemei, atrag atenţia că la nivelul Municipiului Bucureşti au fost reabilitate în timpul guvernării PDL 31 de imobile cu risc seismic ridicat. La plecarea noastră de la guvernare, mai erau însă 190 de clădiri care se pot prăbuşi oricând, 184 de clădiri care, în caz de cutremur precum cel din 1977 pot şi ele să cadă şi 302 clădiri în clasa de risc seismic II (care pot suferi degradări majore). Lista completă, cu tot cu adrese, o găsiţi aici. Situaţii similare se mai găsesc şi în alte zone din ţară, cu menţiunea că acolo lucrurile s-au mai rezolvat de-a lungul timpului – inclusiv cu ajutorul MDRT.

Nu vreau în niciun caz să stârnesc panică în rândul populaţiei. Atrag însă atenţia că avem de-a face cu o problemă reală. Cutremurul cel mare se va produce la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, şi trebuie să fim pregătiţi. Dacă noi tratăm subiectul în cheia lipsei de ştiri tradiţionale de duminică, pe fondul unei agende mass media destul de răsfirate, atunci vom ajunge să regretăm mai târziu. Dacă tot e Ziua Mondială a Locuirii, cer tuturor să facem un efort pentru a rezolva această problemă. Ea este stringentă şi are nevoie de o soluţie acum. Ca oameni politici responsabili, care vrem să împiedicăm pierderea de vieţi omeneşti, trebuie să acţionăm din timp. Pentru asta este nevoie de bani şi de voinţă politică.

10 thoughts on “Guvernul trebuie să aloce urgent fonduri pentru reabilitarea seismică a blocurilor cu bulină

 1. Intotdeauna cineva trebuie sa faca ceva. De obicei acesta este altcineva.
  Cu tot respectul pentru lucrurile facute, ele devin admirabile si demne de luat in seama mai ales atunci cand nu esti la putere spre a putea directiona fonduri.
  Este singurul mod in care voturile vin singure in mare parte fara mari cheltuieli si pomeni de prost gust.
  Simplul fapt al prezentei prin vorbire, mai ales in opozitie, nu micsoreaza doza de scepticism mai ales in electoratul pe care sperati sa-l recuceriti.
  Altfel, cu adevarat, banii trebuie neaparat alocati.

 2. In loc de PS
  Fixati-va o zona, un proiect, o strategie si duceti pana la capat totul.
  Aveti nevoie de cateva lucruri si anume, dorinta ferma, credinta, dragoste fata de oameni.
  Restul, adica inteligenta, diplomatie, gandire strategica, charisma aveti slava Domnului din belsug.

 3. Guvernul? Care guvern, cel condus de incompetentul Ponta?! Cel care de aproximativ doi ani de zile nu face absolut nimic pentru tara asta? Guvernul care ne impovareaza cu cele mai mari taxe si impozite din Europa? Guvernul care ne ingroapa in cea mai crunta saracie de la Revilutie si pana azi?
  Cum sa i se ceara sa faca ceva pentru oamenii care locuiesc in astfel de cladiri preiculoase? Ce? In ele locuiesc ei, familiile lor? Nu. Si atunci de ce s-ar deranja Ponta sa arunce niste bani pe care si asa nu-i are, ca sa salveze vieti de OAMENI? De cand oamenii sunt la “rang” de caini? Nu cumva Ponta tocmai a infiat un caine maidanez ca sa sfideze o lege bine venita si asteptata de ani de zile? Nu este rau ca l-a infiat, mesajul sau a fost unul ordinar!
  Apelul Elenei Udrea, este extrem de uman, ea chiar a facut cate ceva in acest sens, cand era la guvernare, dar nu s-a continuat nimic dupa plecarea sa! Si atunci, mai avem nevoie de Ponta si guv sau de paie?

 4. Evident ca Ponta trebie sa se care, dar inca nu s-a creat masa critica de niste sute de mii de oameni care sa-l faca sa se care.
  Poate daca se unesc sub aceia-si lozinca toti cei care nu vor Rosia Montana sau gazele de sist cu cei care vor o justitie independenta …
  Caci odata ce Iulia Motoc a tradat tara, caci locul ei va fi luat de PSD si cu aceasta opozitie de doi bani, slabe sperante de la calea pasnica, democratica
  Oricum calea de forta a fost necesara cu Ceausescu si este acceptata in extremis si de Declaratia drepturilor omului si cetateanului.

  • Nu mai avem timp de glume, ca se duce Romania de-a rostogolul si trebuie cu orice pret si prin toate mijloacele permise de Declaratia drepturilor omului si cetateanului sa stopam procesul si daca nu reusim atunci cum un stat in care drepturile sunt grav incalcate devine un stat fara constitutie , se deschide calea insurectiei in forta adica ce s-a intamplat in decembrie 1989.

   PPS: STENOGRAMA din dosarul ”REFERENDUM FRAUDAT”. Dragnea: „Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Nu aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria”

   Nota mea: Alegerile care nu mai sunt libere anuleaza statul de drept.
   Deci culpa lui Dragnea si toti cei care il sprijina este atac la adresa statului si deci a cetateanului.

  • Adica, daca nu iti convine ceva faci lovitura de stat. Asta se intelege sia sta au fost si motivele lui Pinochet.

 5. Seara Regal cu Elena Udrea

  ” Elena Udrea
  acum 2 ore
  În seara asta, de la 20.30, mă puteţi vedea la emisiunea Cronica Cârcotaşilor de pe PrimaTv.”

 6. Ne tot intrebam unde va aloca acest guvern banii?Poate ne va fi mai simplu de inteles daca vom privi mai atenti la modul cum s-au facut angajarile in posturile de consilieri.Pe langa faptul ca sunt exagerati de multi mai sunt si rude sau buni prieteni de afaceri.De exemplu, in cnadnr institutie aflata in sufordinea domnului sova se afla o domnusorica cu numele de niculae elena alexandra si ar fi curios de aflat daca are sau nu vreo legatura de sange cu dl ioan niculae, nu de alta dar maicasa aurora niculae stim bine ce afaceri invarte si mai ales ce limbaj are la adresa presedintelui tarii.

 7. Aceasta niculae elena alexandra este membra in adunarea actionarilor cnadnr si in acelasi timp una dintre importantele consiliere ale ministrului sova in ministerul marilor ”proiecte”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *