Guvernul Ponta sa ne spuna pe ce vrea sa cheltuiasca 40 de miliarde de euro fonduri europene

Acum cateva zile a aparut o stire in care Comisia Europeana critica in termeni foarte duri propunerile facute de Romania referitoare la felul in care ar vrea tara noastra sa cheltuiasca fondurile europene. Normunds Popens, director general adjunct al Directoratului General pentru Politica Regionala si Urbana a Comisiei Europene, a catalogat propunerile venite dinspre Guvernul Ponta ca fiind inadecvate, premature, ca nu ar indeplini conditiile minime de calitate si credibilitate si, in consecinta, nu ar permite un dialog eficient. Ca sa nu fiu acuzata ca dau o stire pe surse, precizez din capul locului ca informatia am preluat-o de la Antena3.

Marturisesc ca eu, ca si restul de 22 de milioane de cetateni romani, nici macar nu stiam ca Ministerul Fondurilor Europene a inaintat catre Comisia Europeana o propunere referitoare la directiile pe care ar urma sa se cheltuiasca fondurile europene in 2014-2020. Avand in vedere predispozitia aproape patologica a reprezentantilor Executivului de a comunica in detrimentul muncii in sine, faptul ca romanii nu au fost informati pe ce ar vrea USL sa cheltuiasca 40 de miliarde de euro fonduri europene reprezinta un argument suficient de puternic pentru a crede ca Guvernul nu a vrut sa stim. Fie pentru ca stiau ca propunerile ii vor umple de penibil – lucru care s-a si intamplat. Fie pentru ca au niste planuri mai putin transparente pentru aceste fonduri.

Marturisesc ca inclin mai degraba spre prima varianta, pentru ca observ ca nu au reusit nici pana acum sa deblocheze fondurile pe POR, POS Competitivitate Economica sau POS Transporturi. Pur si simplu, avem de-a face cu niste diletanti care se plangeau ca Traian Basescu a negociat „doar” 40 de miliarde de euro pentru Romania pentru perioada 2014-2020, dar nu sunt in stare nici macar sa faca planuri pe ce ar urma sa cheltuiasca banii. Ce sa mai vorbim atunci de implementarea efectiva a proiectelor? Mai mare rusinea pentru Guvernul care promitea cu surle si trambite ca va accelera absorbtia fondurilor europene, dar care nu reuseste, la un an de la preluarea mandatului, nici sa deblocheze programele pe care tot ei le-au blocat.

Romania are nevoie de o viziune pentru cele 40 de miliarde de euro pe care ii vom avea alocati incepand cu anul viitor, iar aceasta este o tema extrem de importanta. De aceea, cer public Guvernului, sa ne prezinte si noua strategie de absorbtie a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020. Sa ne spuna pe ce vor sa cheltuiasca banii si cum o vor face. Anunturi lapidare referitoare la desfiintarea tuturor autoritatilor de management, fara a se spune cum va arata sistemul institutional incepand cu 2014, nu reprezinta o informare publica reala.

Daca vor face asta, atunci va exista si o „denumire clara” a prioritatilor Romaniei, lucru de care chiar Premierul se plangea ieri ca nu exista, la Consiliul Investitorilor Straini. Nu mai vorbesc de faptul ca seful Guvernului Romaniei spunea ca Executivul pe care il conduce ar trebui sa prezinte o strategie de prioritati clare asupra directiei Romaniei pentru perioada urmatoare, fara insa a le enunta. Pe principiul „ce bine ar fi sa fie bine” – pentru ca asta este, de fapt, singura strategie a Guvernului USL.

6 thoughts on “Guvernul Ponta sa ne spuna pe ce vrea sa cheltuiasca 40 de miliarde de euro fonduri europene

 1. Adica astia habar n-au ce vor face maine, iar Dvs le cereti sa ne spuna strategia lor de absorbtie pe 2014-2020… Ce sa ne spuna, depinde ce ordine vor primi! Apoi ne vor spune ca-i strategia lor si care, desigur, coincide cu ceea ce dorea UE, FMI, sau clientela.

  Dar deocamdata nu absorbtia este problema lor, ci impartirea tarii in feude clientelare, proces denumit pompos regionalizare. Si abia astea, feudele, urmeaza sa absoarba, ceea ce va ingreuna si controlul fondurilor respective.

 2. Cererea Elenei Udrea o sa doara rau de tot si o sa deranjeze cateva capete “luminate” din guv Ponta!
  Sa fie ei luati la intrebari si public? Sa li se ceara socoteala despre cum vor cheltui fondurile europene ? Asta da lovitura sub centura din partea Elenei Udrea!
  Si, din cate remarc, guv Ponta a inceput cu stangul demersul, raspunsul fiind unul rusinos de la Bruxelles:
  “Normunds Popens, director general adjunct al Directoratului General pentru Politica Regională și Urbană a Comisiei Europene, a catalogat propunerile venite dinspre Guvernul Ponta ca fiind inadecvate, premature, că nu ar îndeplini condițiile minime de calitate și credibilitate”

 3. Stau deseori si ma intreb de ce Ponta si gasca sa au dorit cu orice pret sa preia puterea in 2102? Care a fost scopul imediat si care a fost cel final? Scopul imediat s-a dovedit a fi daramarea guvernului Boc, in urma unei regii abil construita in labotatoarele oculte ale securistului abject Voiculescu…daca au vazut ca se poate, au continuat si au inceput DEVASTAREA Romaniei prin loviturile date scurt, la limita legii: daramarea la limita a guv. MRU si suspendarea lui Traian Basescu. Mijloacele folosite in ultimele doua situatii sunt deja arhicunoscute. Si iata ca brusc s-au trezit cu puterea in mana fara sa stie ce sa faca cu ea ! Si au ramas de un an de zile in aceeasi cumplita si penibila situatie. Au continuat vreme de sase luni sa asculte orbeste de ordinele de la Grivco, cand la un moment dat Ponta si-a dat seama ca asa nu mai merge si a racit relatiile si cu Felix si cu Antonescu, ceea ce s-a vazut in atacurile furibunde ale clantailor de serviciu da la Antena 3! A urmat pactul de coabitare, negocierea lui Basescu cu UE pentru cele 40 de miliarde si criticile aferente…Elena Udrea atrage fantastic atentia ca guvernul NU STIE ce sa faca cu acei bani, guvernul nu are o stragie clara, ferma, de absorbtie a acestor foarte multi bani…ce sens au mai avut atunci ciriticile din timpul guvernarii PDL asupra atragerii acestor fonduri? Cine le atrage, ce planuri marete are Victor Ponta, cine-l consiliaza pe tema asta? Sunt intrebari care asteapta raspunsuri imediate, nu prin intermediul aparitiilor televizate, ci faptic. Vorba aia: teoria ca teoria, dar practica ne omoara. Ponta ar trebui sa faca o dura remaniere guvernamentala, fara remuscari, fara parti pris-uri, fara menajamente, fara oameni de partid incompetenti sau penali,altfel in Romania criza va mai dura 20 de ani!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *