Discursul din Parlament la învestirea Guvernului Ponta – 7 mai 2012

Domnule Prim-ministru desemnat Victor Ponta,

Domnilor miniştri,

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Viaţa politică din România este foarte ciudată uneori. Ne face să ne îndoim asupra corectitudinii şi moralităţii modului în care se iau deciziile importante atât pentru ţară în general, cât şi pentru români în particular.

De-a lungul ultimilor ani, i-am auzit în repetate rânduri pe liderii şi purtătorii de mesaj ai USL vorbind despre integritate. Despre luarea şi respectarea deciziilor. Despre cum ei sunt capabili să promoveze un alt mod de a face politică, despre cum accesul la putere se va face exclusiv în urma deciziei suverane a cetăţenilor. Ultima dată chiar dumneavoastră aţi avut un asemenea discurs la învestirea Guvernului Ungureanu.

„Numai românii au dreptul să-şi aleagă conducătorii. Dacă ne vor alege pe noi, dacă vor alege pe alţii, important este ca românii să aibă din nou dreptul de a-şi alege conducătorii”. Ce vorbe frumoase şi corecte. Vă aparţin dumneavoastră, domnule Premier desemnat, pe data de 20 ianuarie 2012. Din păcate, atunci când principiile trebuiau să stea puternice, aţi abdicat de la ele. Aţi preferat calea uşoară şi cred că aţi greşit atât faţă de români, dar şi faţă de interesele partidelor din care proveniţi. E un semn de rău augur pentru acest Executiv şi mai ales pentru construcţia politică pe care o conduceţi alături de domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Majoritatea dumneavoastră de incoruptibili şi de oameni de bine este formată acum din cei pe care îi numeaţi trădători şi traseişti.

E un motiv pentru care nu cred că dumneavoastră puteţi fi alternativa, puteţi fi salvarea.

 

Domnule Prim-ministru desemnat Victor Ponta,

După trei ani în care aţi spus mereu că guvernele PDL trebuiau să procedeze altfel, dar nu aţi spus niciodată cum. După trei în care aţi vorbit mereu de alternativa economică, socială şi politică pe care o poate reprezenta Uniunea Social Liberală, dar nu aţi adus niciodată argumente, veţi avea probabil de astăzi şansa să arătaţi ţării întregi cât de pricepuţi, capabili şi determinaţi sunteţi.

În virtutea speranţelor pe care şi le-au pus românii în dumneavoastră, mi-aş dori ca vorbele frumoase pe care le-aţi spus de-a lungul timpului să devină adevăruri. Cu riscul ca partidul în care mă aflu să ducă o luptă mai grea din Opoziţie, mi-aş dori să puteţi să puneţi în aplicare promisiunile pe care le-aţi făcut. Mi-aş dori să puteţi dubla pensiile şi salariile. Mi-aş dori să puteţi scădea CAS-ul şi TVA-ul. Să creaţi un milion de noi locuri de muncă – dacă se poate, chiar de mâine. Mi-aş dori să absorbiţi în proporţie de 100% fondurile europene, mi-aş dori să faceţi 3.000 de kilometri de autostradă într-un an, să introduceţi apă şi canalizare în toate localităţile din România, să atrageţi turişti.

Mi-aş dori să trăiesc în acea ţară în care totul se poate face peste noapte, fără sacrificii.

Din păcate, dumneavoastră ştiţi că aceasta este o iluzie şi ea se va risipi curând. V-aţi folosit de promisiuni deşarte pentru a ajunge la Putere.

După trei ani de vorbe şi promisiuni, acum e momentul să treceţi la fapte. Pentru că aţi spus că veţi face indiferent de situaţia în care se află România, Europa sau economia mondială.

Programul de guvernare cu care veniţi astăzi în faţa românilor arată că deja aţi uitat ce aţi promis! Toată demagogia Opoziţiei s-a risipit în faţa realităţii pe care nu aţi fost capabili să o înţelegeţi sau nu aţi dorit să o faceţi.

Dar am şi motive să vă felicit. Vă felicit că aţi renunţat la orgoliu şi aţi preluat în cea mai mare parte programul de guvernare al PDL. Vă doresc să fiţi capabili să-l puneţi în aplicare.

 

Domnule Premier desemnat,

Stimaţi colegi,

Domnule Ponta, fiindcă facem parte din aceeaşi generaţie, şi eu, personal, aş vrea să vă dau o şansă. Aveţi ocazia să demonstraţi că puteţi genera, în contextul internaţional pe care îl cunoaştem cu toţii, creştere economică şi bunăstarea populaţiei.

Dar, cu toată bunăvoinţa din lume, am motive întemeiate să cred că veţi rata această şansă, şi când spun acest lucru mă refer în principal la trei aspecte:

1. La faptul că nu veţi avea capacitatea să duceţi mai departe lucrurile bune pe care guvernele PDL le-au început.

2. La greaua moştenire din PSD, la ambiţiile nemărginite ale lui Crin Antonescu şi la visele revanşarde ale domnului Voiculescu pe care va trebui să le gestionaţi.

3. La faptul că, în vremuri de criză, nu există un surplus de bani la buget pe care stânga să îi distribuie oamenilor aflaţi la nevoie, ci e nevoie de soluţii de dreapta pentru a produce creştere economică.

Referitor la buna guvernare, nu la greaua moştenire pe care PDL o lasă Guvernului Ponta, aş începe prin a vă mulţumi că aţi preluat în programul dumneavoastră de guvernare cel mai amplu program de investiţii în infrastructură, PNDI, pe care l-am iniţiat cât am fost ministru. Dar nu pot să uit că m-aţi acuzat, vreme de un an de zile, că vreau să fur 4 miliarde de Euro din acest program. Fie habar nu aveţi la ce se referă programul, şi atunci acuzaţiile pe care mi le-aţi adus sunt de rea-credinţă, fie chiar credeţi că banii din PNDI sunt la cheremul puterii şi speraţi ca, venind la guvernare, să îi duceţi chiar voi acasă. Este un program care va îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor din localităţile urbane mici şi din mediul rural şi aveţi obligaţia să îol puneţi în practică.

Aţi vorbit de prioritizarea programelor la MDRT, ori măsura prioritizării programelor a fost prima măsură pe care am luat-o când am ajuns ministru.

Printre acuzaţiile pe care USL le formula la adresa Guvernelor Boc şi Ponta se numără şi cele de politizare. Nimic mai fals, eu am lucrat, de exemplu, cu aceeaşi echipă de profesioişti pe care am găsit-o când am venit în minister, cu care am obţinut rezultate remarcabile. Voi cu cine veţi lucra?

Pe de altă parte, aţi vorbit mereu de alocarea fondurilor de la MDRT pe criterii politice. E o mare minciună. Întrebaţi-i pe colegii dumneavoastră, pe primarii PNL din Râşnov şi Sinaia sau primarii PSD din Voineasa şi Ocna Sibiului. Întrebaţi-i pe preşedinţii USL de consilii judeţene din Constanţa, Gorj, Vrancea, Braşov sau pe oricine altcineva. Sper să fiţi la fel de echidistanţi cum am fost noi.

Când vorbeam de probabilitatea mare ca Victor Ponta să nu poată să răspundă aşteptărilor oamenilor, mă gândeam la performanţele pe care ministerul le-a avut în vreme ce eram ministru, performanţe care nu sunt uşor de menţinut. Astfel, în 2011 am avut creşteri în două sectoare importante pe care le gestionam: creşteri de 17% in turism şi de 5,7% in construcţii. În plus, MDRT, prin POR, a fost şi este în continuare pe primul loc în ceea ce priveşte contractarea şi absorbtia fondurilor europene. Am semnat contracte pe fonduri europene în valoare de aproape 5 miliarde de euro şi am adus în România aproximativ 600 milioane de Euro din FEDR.

Sper să continuaţi proiecte importante de la MDRT la care s-a muncit mult şi care crează locuri de muncă, care aduc bani în pus la administraţiile locale şi la bugetul de stat. În acest context, sper să vă aplecaţi cu toată seriozitatea asupra implementării proiectelor de PPP pe care le-am început noi, cei de la PDL, şi aş aminti aici construcţia de locuinţe ANL cu fonduri private, cadastrul general, ecocartierul Ghencea. Să nu uitaţi nici de promovarea României ca destinaţie turistică fiindcă turismul poate constitui un motor de dezvoltare economică pentru ţara noastră.

 

Dragi colegi,

Îmi doresc de la acest Guvern care probabil urmează să fie învestit să demonstreze că el este total independent. Îmi doresc de la Victor Ponta să fie un Prim-ministru adevărat, capabil să ia singur decizii. Îmi doresc ca acest Cabinet să fie condus de la Palatul Victoria.

Atrag însă atenţia că, în acest moment, acest Executiv, aşa cum arată el, pare mai degrabă făcut în curtea lui Felix la Grivco. Sau poate pe drum spre Braşov, vorbind la telefon, în timp ce la celălalt capăt al firului se află stăpânul Antenelor. Domnule Ponta, cine priveşte mai atent va vedea că mulţi dintre miniştrii pe care dumneavoastră spuneţi public că i-aţi ales sunt de fapt oamenii apropiaţi lui Dan Voiculescu.

Vă rog, în numele românilor ale căror interese spuneţi că le apăraţi, să fiţi atent la resursele ţării. Nu-l faceţi pe Felix un băiat mai deştept decât este, nu-i daţi lui toate pământurile arabile ale României, nu-i oferiţi şansa să pună mâna pe Compania de Sare sau pe exploatările miniere. Daţi dovadă că resursele României nu sunt tainul pe care trebuie să-l daţi celor care v-au propulsat prin propagandă în locul unde vă aflaţi.

Domnule Ponta, dovediţi, vă rog, că sunteţi Premierul României, nu al televiziunilor de ştiri. Şi, mai important, nu al lui Felix.

Domnule Prim-ministru desemnat, îmi permit să vă ofer un sfat – numai în cazul în care vă veţi dezlipi de securişti, de cripto-comunişti şi de oameni cu probleme cu justiţia veţi reuşi să arătaţi că sunteţi pe picioarele dumneavoastră.

Guvernul a pornit rău – probleme cu incompatibilităţi, oameni care au probleme cu legea, plagiate şi foarte multă aroganţă în discurs. Până în acest moment, nu aţi convins pe nimeni că dumneavoastră puteţi fi cei care să schimbe România în bine.

Cabinetul Ponta este o echipă asupra căreia planează multe suspiciuni generatoarea de neîncredere. Speranţa pe care trebuia să o redea românilor nu a venit. În locul ei s-a instalat însă impresia generalizată că acest Guvern este unul care trage de timp. Nu poate să-i ajute pe români, dar aşteaptă trecerea timpului.

 

Domnule Premier,

Dragi colegi parlamentari,

Doamnelor şi domnilor miniştri,

Libertatea de exprimare în România s-a obţinut cu sacrificii dureroase de-a lungul timpului.

Până să se ajungă la o libertate a presei, s-a dus o muncă grea şi îndelungată. Odată cu înfrângerea lui Adrian Năstase, prezentat mereu între 2000 şi 2004 ca atotputernic, presa a început să-şi recâştige poziţia pe care trebuie să o aibă în societate – aceea de câine de pază al democraţiei.

Au rezultat excese şi multe, foarte multe exagerări. Presa s-a tabloidizat şi a devenit aproape extremistă în unele cazuri. Victime i-am căzut cu toţii. Eu însămi am fost ţinta a nenumărate campanii de presă incorecte. În tot acest timp însă, presa a rămas liberă. Fiecare a putut spune ce gândeşte.

Îmi doresc, domnule Ponta, să înţelegeţi aceste lucruri. Am încredere în dumneavoastră că nu vă veţi erija într-un protector al trustului lui Felix. La fel cum am speranţa că veţi putea opri pornirile agresive ale colegului dumneavoastră din USL, Crin Antonescu, care dorea deunăzi desfiinţarea unui ziar cu mare tradiţie şi a unei televiziuni în România doar pentru că îndrăznea să nu laude USL şi Guvernul pe care îl conduceţi.

Sper din tot sufletul să nu ne întoarcem la perioada de tristă amintire în care presa supravieţuia exclusiv din publicitatea obţinută de la companiile de stat.

Şi mai sper ceva, domnule Prim-ministru: că nu veţi subvenţiona cu publicitate televiziunea lui Dan Voiculescu. Sper că nu o veţi transforma în televiziune de stat. Aţi început şi aici greşit, încercând să aduceţi deja la ordine TVR, aşa cum se prezenta într-un ziar de astăzi. De unde până mai ieri criticaţi Televiziunea Publică, acum vă arătaţi foarte interesaţi cum să o controlaţi.

După cum sper că nu veţi pune căluş justiţiei şi nu îl veţi aresta pe procurorul din Dosarul Adrian Năstase, aşa cum propunea ministrul desemnat al Justiţiei, chiar dacă în Guvern există miniştri care cereau Rodicăi Stănoiu să rezolve dosarele PSD-iştilor pe vremea când aceasta era misnistru al justiţiei, aşa cum reiese din celebrele stenograme.

 

Dragi colegi,

Domnilor şi doamnelor miniştri,

Domnule Prim-ministru desemnaţi,

Acest Guvern are datoria să pună în aplicare revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de 2010 şi să aplice legea în cazul contribuţiilor de sănătate pllătite de pensionari conform cu decizia Curţii Constiuţionale. Aşa cum se angajeaseră Guvernul Boc şi Ungureanu şi chiar dacă dumneavoastră aţi decis să daţi înapoi bugetarilor doar 8% din salarii, faţă de 16% cât ar fi dat Guvernul PDL. Sunt surse de finanţare în buget – rezultatul sacrificiilor făcute de români şi a măsurilor de creştere economică iniţiate de Guvernul Boc.

Vă urez succes în punerea în practică a acestor propuneri pe care le-aţi făcut de-a lungul timpului. Şi aştept să le văd, dacă se poate, chiar începând de mâine.

Aveţi şi obligaţia să continuaţi pe drumul creşterii economice. În 2012, trebuie să obţineţi un avans de cel puţin 2,5% aşa cum a fost stabilit la începutul anului şi este estimat de toate instituţiile internaţionale şi să rămâneţi într-un deficit de maxim 3%.

Vă cer însă un singur lucru, domnule Premier şi domnilor miniştri, să acţionaţi responsabil. Să nu sacrificaţi interesul naţional doar pentru că este an electoral. Nu încercaţi să salvaţi alegerile din toamnă cu pomeni electorale aşa cum aţi făcut întotdeauna când aţi fost la putere. România nu se termină după alegerile din noiembrie 2012 odată cu mandatul dumneavoastră. Nu daţi frâu liber impulsurilor populiste care vă mână în bătălie. Ar fi păcat să aruncaţi pe apa Sâmbetei toate sacrificiile făcute de români în ultimii trei ani doar pentru şapte luni, că aveţi nevoie să vă confirmaţi în funcţie.

Domnule Prim-ministru desemnat, Vă asigur că vă puteţi baza pe toată susţinerea noastră, a celor din PDL. Chiar dacă nu vom vota Guvernul cu care veniţi astăzi în faţa românilor, noi vom încerca să facem o opoziţie constructivă şi reală. Vă puteţi baza că, spre deosebire de USL, noi vom face o Opoziţie constructivă, responsabilă şi în interesul oamenilor, aşa cum am şi guvernat. Nu vom lovi în cei de la Putere doar pentru că sunt acolo, nu vom deveni peste noapte populişti. Vom fi alternativa reală şi responsabilă la Putere pe care românii o merită. Vom încerca să punem umărul din Opoziţie la redresarea României. Şi pentru asta ne veţi găsi în Parlament. Pentru că noi nu vom trage chiulul inventând greve parlamentare doar pentru a bloca funcţionarea instituţiilor statului. Sperăm că vă veţi ţine de cuvânt şi veţi respecta Parlamentul din care şi dumneavoastră faceţi parte.

Vă mulţumesc mult pentru atenţia pe care mi-aţi acordat-o. Românii vor face diferenţa între promisiuni şi fapte.

 

107 thoughts on “Discursul din Parlament la învestirea Guvernului Ponta – 7 mai 2012

 1. va doresc succes in campania electorala si sa veniti din nou la guvernare nu vedeti ca deja au inceput sa dea cu stangul in dreptu nu stiu ce sa faca ce au cautat asta au

 2. FOARTE FRUMOS DISCURSUL DUMNEAVOASTRA SI FOARTE DIRECT ,SUNT MANDRU SI MA MANDRESC IN ACELASI TIMP SA FAC PARTE DIN SUSTINATORI DUMNEAVOASTRA ,SPER CA SA REVENITI CURAND LA CONDUCERE SI SA PRIMITI POSTUL PE CARE IL MERITATI CU ADEVARAT ,IMI PARE RAU SA VAD CA NU MULTI DIN PD-L MAI AU RESPECTUL SI INCREDEREA IN PARTID .LA FEL SI AICI IN ALBA VAD UN DEZINTERES TOTAL FATA DE SIMPATIZANTII SI SUSTINATORI PARTIDULUI

 3. @ Elena Udrea

  Eu aş fi “pieptănat” aşa discursul, ca să vedeţi cât de puţin este necesar pentru a transforma un discurs războinic şi iritant (inclusiv pentru cetăţenii care s-au plictisit să audă bătaia cuvintelor) într-un discurs responsabil excelent… fără a pierde nimic din mesaj:

  Domnule Prim-ministru desemnat Victor Ponta,

  Domnilor miniştri,

  Doamnelor şi domnilor parlamentari,

  Viaţa politică din România este foarte ciudată uneori. Ne face să ne îndoim asupra corectitudinii şi moralităţii modului în care se iau deciziile importante atât pentru ţară în general, cât şi pentru români în particular.

  De-a lungul ultimilor ani, i-am auzit în repetate rânduri pe liderii şi purtătorii de mesaj ai USL vorbind despre integritate. Despre luarea şi respectarea deciziilor. Despre cum ei sunt capabili să promoveze un alt mod de a face politică, despre cum accesul la putere se va face exclusiv în urma deciziei suverane a cetăţenilor. Ultima dată chiar dumneavoastră aţi avut un asemenea discurs la învestirea Guvernului Ungureanu.

  „Numai românii au dreptul să-şi aleagă conducătorii. Dacă ne vor alege pe noi, dacă vor alege pe alţii, important este ca românii să aibă din nou dreptul de a-şi alege conducătorii”. Ce vorbe frumoase şi corecte. Vă aparţin dumneavoastră, domnule Premier desemnat, pe data de 20 ianuarie 2012.

  Nu cred că dumneavoastră puteţi fi alternativa, puteţi fi salvarea.

  Domnule Prim-ministru desemnat Victor Ponta,

  După trei ani în care aţi spus mereu că guvernele PDL trebuiau să procedeze altfel, dar nu aţi spus niciodată cum. După trei în care aţi vorbit mereu de alternativa economică, socială şi politică pe care o poate reprezenta Uniunea Social Liberală, dar nu aţi adus niciodată argumente, veţi avea probabil de astăzi şansa să arătaţi ţării întregi cât de pricepuţi, capabili şi determinaţi sunteţi.

  În virtutea speranţelor pe care şi le-au pus românii în dumneavoastră, mi-aş dori ca vorbele frumoase pe care le-aţi spus de-a lungul timpului să devină adevăruri. Cu riscul ca partidul în care mă aflu să ducă o luptă mai grea din Opoziţie, mi-aş dori să puteţi să puneţi în aplicare promisiunile pe care le-aţi făcut. Mi-aş dori să puteţi dubla pensiile şi salariile. Mi-aş dori să puteţi scădea CAS-ul şi TVA-ul. Să creaţi un milion de noi locuri de muncă – dacă se poate, chiar de mâine. Mi-aş dori să absorbiţi în proporţie de 100% fondurile europene, mi-aş dori să faceţi 3.000 de kilometri de autostradă într-un an, să introduceţi apă şi canalizare în toate localităţile din România, să atrageţi turişti.

  Mi-aş dori să trăiesc în acea ţară în care totul se poate face peste noapte, fără sacrificii.

  Din păcate, dumneavoastră ştiţi că aceasta este o iluzie şi ea se va risipi curând. V-aţi folosit de promisiuni deşarte pentru a ajunge la Putere.

  După trei ani de vorbe şi promisiuni, acum e momentul să treceţi la fapte. Pentru că aţi spus că veţi face indiferent de situaţia în care se află România, Europa sau economia mondială.

  Programul de guvernare cu care veniţi astăzi în faţa românilor arată că deja aţi uitat ce aţi promis! Toată demagogia Opoziţiei s-a risipit în faţa realităţii pe care nu aţi fost capabili să o înţelegeţi sau nu aţi dorit să o faceţi.

  Dar am şi motive să vă felicit. Vă felicit că aţi renunţat la orgoliu şi aţi preluat în cea mai mare parte programul de guvernare al PDL. Vă doresc să fiţi capabili să-l puneţi în aplicare.

  Domnule Premier desemnat,
  Stimaţi colegi,

  Domnule Ponta, fiindcă facem parte din aceeaşi generaţie, şi eu, personal, aş vrea să vă dau o şansă. Aveţi ocazia să demonstraţi că puteţi genera, în contextul internaţional pe care îl cunoaştem cu toţii, creştere economică şi bunăstarea populaţiei.

  Dar, cu toată bunăvoinţa din lume, am motive întemeiate să cred că veţi rata această şansă, şi când spun acest lucru mă refer în principal la trei aspecte:

  1. La faptul că nu veţi avea capacitatea să duceţi mai departe lucrurile bune pe care guvernele PDL le-au început.

  2. La greaua moştenire din PSD, la ambiţiile nemărginite ale lui Crin Antonescu şi la visele revanşarde ale domnului Voiculescu pe care va trebui să le gestionaţi.

  3. La faptul că, în vremuri de criză, nu există un surplus de bani la buget pe care stânga să îi distribuie oamenilor aflaţi la nevoie, ci e nevoie de soluţii de dreapta pentru a produce creştere economică.

  Referitor la buna guvernare, nu la greaua moştenire pe care PDL o lasă Guvernului Ponta, aş începe prin a vă mulţumi că aţi preluat în programul dumneavoastră de guvernare cel mai amplu program de investiţii în infrastructură, PNDI, pe care l-am iniţiat cât am fost ministru. Dar nu pot să uit că m-aţi acuzat, vreme de un an de zile, că vreau să fur 4 miliarde de Euro din acest program. Fie acuzaţiile pe care mi le-aţi adus sunt de rea-credinţă, fie chiar credeţi că banii din PNDI sunt la cheremul puterii şi speraţi ca, venind la guvernare, să îi duceţi chiar voi acasă. Este un program care va îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor din localităţile urbane mici şi din mediul rural şi aveţi obligaţia să îol puneţi în practică.

  Aţi vorbit de prioritizarea programelor la MDRT, ori măsura prioritizării programelor a fost prima măsură pe care am luat-o când am ajuns ministru.

  Printre acuzaţiile pe care USL le formula la adresa Guvernelor Boc şi Ponta se numără şi cele de politizare. Nimic mai fals, eu am lucrat, de exemplu, cu aceeaşi echipă de profesioişti pe care am găsit-o când am venit în minister, cu care am obţinut rezultate remarcabile. Voi cu cine veţi lucra?

  Pe de altă parte, aţi vorbit mereu de alocarea fondurilor de la MDRT pe criterii politice. Întrebaţi-i pe colegii dumneavoastră, pe primarii PNL din Râşnov şi Sinaia sau primarii PSD din Voineasa şi Ocna Sibiului. Întrebaţi-i pe preşedinţii USL de consilii judeţene din Constanţa, Gorj, Vrancea, Braşov sau pe oricine altcineva. Sper să fiţi la fel de echidistanţi cum am fost noi.

  Când vorbeam de probabilitatea mare ca Victor Ponta să nu poată să răspundă aşteptărilor oamenilor, mă gândeam la performanţele pe care ministerul le-a avut în vreme ce eram ministru, performanţe care nu sunt uşor de menţinut. Astfel, în 2011 am avut creşteri în două sectoare importante pe care le gestionam: creşteri de 17% in turism şi de 5,7% in construcţii. În plus, MDRT, prin POR, a fost şi este în continuare pe primul loc în ceea ce priveşte contractarea şi absorbtia fondurilor europene. Am semnat contracte pe fonduri europene în valoare de aproape 5 miliarde de euro şi am adus în România aproximativ 600 milioane de Euro din FEDR.

  Sper să continuaţi proiecte importante de la MDRT la care s-a muncit mult şi care crează locuri de muncă, care aduc bani în pus la administraţiile locale şi la bugetul de stat. În acest context, sper să vă aplecaţi cu toată seriozitatea asupra implementării proiectelor de PPP pe care le-am început noi, cei de la PDL, şi aş aminti aici construcţia de locuinţe ANL cu fonduri private, cadastrul general, ecocartierul Ghencea. Să nu uitaţi nici de promovarea României ca destinaţie turistică fiindcă turismul poate constitui un motor de dezvoltare economică pentru ţara noastră.

  Dragi colegi,
  Îmi doresc de la acest Guvern care probabil urmează să fie învestit să demonstreze că el este total independent. Îmi doresc de la Victor Ponta să fie un Prim-ministru adevărat, capabil să ia singur decizii. Îmi doresc ca acest Cabinet să fie condus de la Palatul Victoria.

  Domnule Ponta, cine priveşte mai atent va vedea că mulţi dintre miniştrii pe care dumneavoastră spuneţi public că i-aţi ales sunt de fapt oamenii apropiaţi lui Dan Voiculescu.

  Vă rog, în numele românilor ale căror interese spuneţi că le apăraţi, să fiţi atent la resursele ţării. Daţi dovadă că resursele României nu sunt tainul pe care trebuie să-l daţi celor care v-au propulsat prin propagandă în locul unde vă aflaţi.

  Domnule Ponta, dovediţi, vă rog, că sunteţi Premierul României.

  Domnule Prim-ministru desemnat, îmi permit să vă ofer un sfat – numai în cazul în care vă veţi dezlipi de securişti, de cripto-comunişti şi de oameni cu probleme cu justiţia veţi reuşi să arătaţi că sunteţi pe picioarele dumneavoastră.

  Guvernul a pornit rău – probleme cu incompatibilităţi, oameni care au probleme cu legea, plagiate şi foarte multă aroganţă în discurs. Până în acest moment, nu aţi convins pe nimeni că dumneavoastră puteţi fi cei care să schimbe România în bine.

  Cabinetul Ponta este o echipă asupra căreia planează multe suspiciuni generatoarea de neîncredere. Speranţa pe care trebuia să o redea românilor nu a venit. În locul ei s-a instalat însă impresia generalizată că acest Guvern este unul care trage de timp. Nu poate să-i ajute pe români, dar aşteaptă trecerea timpului.

  Domnule Premier,
  Dragi colegi parlamentari,
  Doamnelor şi domnilor miniştri,

  Libertatea de exprimare în România s-a obţinut cu sacrificii dureroase de-a lungul timpului.

  Până să se ajungă la o libertate a presei, s-a dus o muncă grea şi îndelungată. Odată cu înfrângerea lui Adrian Năstase, prezentat mereu între 2000 şi 2004 ca atotputernic, presa a început să-şi recâştige poziţia pe care trebuie să o aibă în societate – aceea de câine de pază al democraţiei.

  Au rezultat excese şi multe, foarte multe exagerări. Presa s-a tabloidizat şi a devenit aproape extremistă în unele cazuri. Victime i-am căzut cu toţii. Eu însămi am fost ţinta a nenumărate campanii de presă incorecte. În tot acest timp însă, presa a rămas liberă. Fiecare a putut spune ce gândeşte.

  Am speranţa că veţi putea opri pornirile agresive ale colegului dumneavoastră din USL, Crin Antonescu, care dorea deunăzi desfiinţarea unui ziar cu mare tradiţie şi a unei televiziuni în România doar pentru că îndrăznea să nu laude USL şi Guvernul pe care îl conduceţi.

  Sper din tot sufletul să nu ne întoarcem la perioada de tristă amintire în care presa supravieţuia exclusiv din publicitatea obţinută de la companiile de stat.

  Şi mai sper ceva, domnule Prim-ministru: că nu veţi subvenţiona cu publicitate televiziunea lui Dan Voiculescu. Sper că nu o veţi transforma în televiziune de stat. Aţi început şi aici greşit, încercând să aduceţi deja la ordine TVR, aşa cum se prezenta într-un ziar de astăzi. De unde până mai ieri criticaţi Televiziunea Publică, acum vă arătaţi foarte interesaţi cum să o controlaţi.

  După cum sper că nu veţi pune căluş justiţiei şi nu îl veţi aresta pe procurorul din Dosarul Adrian Năstase, aşa cum propunea ministrul desemnat al Justiţiei, chiar dacă în Guvern există miniştri care cereau Rodicăi Stănoiu să rezolve dosarele PSD-iştilor pe vremea când aceasta era ministru al justiţiei, aşa cum reiese din celebrele stenograme.

  Dragi colegi,
  Domnilor şi doamnelor miniştri,
  Domnule Prim-ministru desemnaţi,

  Acest Guvern are datoria să pună în aplicare revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de 2010 şi să aplice legea în cazul contribuţiilor de sănătate plătite de pensionari conform cu decizia Curţii Constituţionale. Aşa cum se angajaseră Guvernul Boc şi Ungureanu şi chiar dacă dumneavoastră aţi decis să daţi înapoi bugetarilor doar 8% din salarii, faţă de 16% cât ar fi dat Guvernul PDL. Sunt surse de finanţare în buget – rezultatul sacrificiilor făcute de români şi a măsurilor de creştere economică iniţiate de Guvernul Boc.

  Vă urez succes în punerea în practică a acestor propuneri pe care le-aţi făcut de-a lungul timpului. Şi aştept să le văd, dacă se poate, chiar începând de mâine.

  Aveţi şi obligaţia să continuaţi pe drumul creşterii economice. În 2012, trebuie să obţineţi un avans de cel puţin 2,5% aşa cum a fost stabilit la începutul anului şi este estimat de toate instituţiile internaţionale şi să rămâneţi într-un deficit de maxim 3%.

  Vă cer însă un singur lucru, domnule Premier şi domnilor miniştri, să acţionaţi responsabil. Să nu sacrificaţi interesul naţional doar pentru că este an electoral. Nu încercaţi să salvaţi alegerile din toamnă cu pomeni electorale aşa cum aţi făcut întotdeauna când aţi fost la putere. România nu se termină după alegerile din noiembrie 2012 odată cu mandatul dumneavoastră. Nu daţi frâu liber impulsurilor populiste care vă mână în bătălie. Ar fi păcat să aruncaţi pe apa Sâmbetei toate sacrificiile făcute de români în ultimii trei ani doar pentru şapte luni, că aveţi nevoie să vă confirmaţi în funcţie.

  Domnule Prim-ministru desemnat, Vă asigur că vă puteţi baza pe toată susţinerea noastră, a celor din PDL. Chiar dacă nu vom vota Guvernul cu care veniţi astăzi în faţa românilor, noi vom încerca să facem o opoziţie constructivă şi reală. Vă puteţi baza că, spre deosebire de USL, noi vom face o Opoziţie constructivă, responsabilă şi în interesul oamenilor, aşa cum am şi guvernat. Nu vom lovi în cei de la Putere doar pentru că sunt acolo, nu vom deveni peste noapte populişti. Vom fi alternativa reală şi responsabilă la Putere pe care românii o merită. Vom încerca să punem umărul din Opoziţie la redresarea României. Şi pentru asta ne veţi găsi în Parlament. Pentru că noi nu vom trage chiulul inventând greve parlamentare doar pentru a bloca funcţionarea instituţiilor statului. Sperăm că vă veţi ţine de cuvânt şi veţi respecta Parlamentul din care şi dumneavoastră faceţi parte.

  Vă mulţumesc mult pentru atenţia pe care mi-aţi acordat-o. Românii vor face diferenţa între promisiuni şi fapte.

 4. …fain discursul cu unele amendamente ,cine-i Grivco ? ,aha ,sunt aia care v-au adus la guvernare in 2004 cand alegerile au fost castigate de PSD ,atunci marinerul s-a dus si-a adus “solutzia imorala “la guvernare ,arunci era Grivco portocaliu si era BUN 😆 😆 ,Elena si Ponta se plac dupa parerea mea ,se cunosc demult [a declarat Elena intr-o emisie tv] se contreaza asa de ochii lumii 😆 😆 dupa alegerile locale [pierdute de pedele ]si cele parlamentare din noiembrie Elena o sa revina la partidul in care s-a inscris prima data 😆 😆 care-i partidul ???? 😆 😆

 5. V-am spus parerea mea pe facebook despre discurs.Aici vreau doar sa adaug o fraza pe care ati fi putut-o rosti.Ma mir ca cei din staful dv.nu v-au sugerat-o.Nu stiu chiar exact dar cred ca pe 1 Mai d-nul Ponta era pe toate posturile de stiri spunand urmatorul lucru:ca ei nu vor accepta asa zisele ,,pomeni electorale sau de orice fel,, in timp ce primarul Constantei Radu Mazare impartea ,,daruri,, de 1 Mai in pietele orasului si in locurile unde lumea venise pentru a le primi.

 6. V-a cam trecut vremea…oficial in opozitie.Asta e.Asa veti ramane si dupa alegeri.Nu ati vrut sa luati masuri bune pentru cetatenii acestei tari.Tot ce ati facut a fost impotriva lor.In opozitie cu voi….ziceti merci ca mai intrati in Parlament.Inca mai aveti votanti.Nu stiu de ce.Dar sunt si multi masochisti in lumea asta.

  • Nu stiu de ce spui, referindu-te la faptul ca mai au votati; pai, din ceea ce ai scris, nici nu cred ca ai sanse sa intelegi; poate doar daca iti explica Crin.

 7. @ Elena Udrea

  Doamnă Udrea,
  Dat fiind că acum munca domniei voastre s-a mai relaxat un pic şi încă pentru că dă campania electorală peste noi, poate că veţi reveni la dialogul direct cu comentatorii acestui blog… ca în 2008. 😀

  • Vazand de unde te documentezi, puiule, am inteles de ce intelegi ce intelegi, adica NIMIC.
   Stiu, Cotidianul este infiintat de Ion Ratiu; p’orma insa…..

 8. Zapa stai in pozitzie de drepti ,Ponta Victor noul PM al Romaniei impreuna cu cabinetul lui ,validat de parlament cu o majoritate confortabila depune JURAMANTUL ,sa nu te misti pana nu-ti dau comanda ,”pe loc repaus ” 😆 😆 😆

  • …gata zapaievici avem guvern ,pe loc repaus 😆 😆 ,succes guvernului Ponta pe toate planurile ,are ocazia sa intre in istorie la PLUS 😆 😆

  • Biblio …nu l-am observat si nici nu stiu ce cauta ,poate-i consilier presidentzial si noi nu stim 😆

 9. Ce bine ca l-au trantit si pe Lucian Duta!Ponta vrea audit in toate ministerele.wow,nu e de glumit cu procu,,,,,
  Noapte buna,se pare ca nu mai e nimeni.loloi

  • Din nou nu faci decat sa confirmi ce am spus mai sus:”gandire” limitata.
   PS Desigur tu nu insulti, tu “sugerezi”. Esti subtil.
   “Ce fata avea…” e un text plin de chestii ….De care?
   Pai, intelepte, nu?
   Ca nu intelegi multe, nu e vina mea: dar nu e cazul sa discuti ceea ce nu intelegi. Sau, ca sa folosesc limbajul tau, esti “masochist”?

 10. Un discurs bun ,se poate si mai bine .Trebuia sa-i aduci aminte domnului prim- ministru de perioada in care mentorul sau era seful mafiei din Romania,nici un parlamentar al puterii nu era deranjat de institutiile statului.In acest moment ,dupa o perioada de guvernare a partidului din care si eu fac parte ca membru,avem primari,parlamentari,consilieri din acelasi partid ….care joaca sah la inchisoare:).Consider ca ce s-a intamplat in ultimele zile este un castig pentru PDL.Incepuse ca aroganta lui Nastase sa-si faca simtita prezenta si in singurul partid de dreapta din Romania.Mai am de commentat dar las si pentru maine

 11. Buna ziua , iata ca suntem in prima zi de “opozitie” . Socoteli savante au determinat miscari politice in valuri , constiinte sau lipsa de constiinte s-au aratat romanilor ramasi cu gura cascata la spectacolul din cladirea Parlamentului .
  O legislatie facuta de oamenii lui Iliescu — ii cunoastem , sunt aia care in ’90 strigau “am dosarul !” si li se raspundea ” si eu am dosarul !” – snatajandu-se intre ei .
  Stimata Doamna Udrea !
  Parerea mea este ca PDL trebuie sa iasa rapid , chiar acum la alegerile pt primari , consilieri samd si cu niste tinte pt parlamentarele de la toamna .
  Va rog sa-i dati romanului obisnuit motivul pt care sa mai voteze PDL !
  Va rog sa-i garantati ca daca el va voteaza , PDL nu va renunta la voturile lui predand tara in mainiole dusmanului .
  Va rog sa redati speranta romanilor .

  Nu-i asa ca e incredibil ca unii care nu au facut nimic pt Romania sa ajunga acum sa o conduca !??

  • “Nu-i asa ca e incredibil ca unii care nu au facut nimic pt Romania sa ajunga acum sa o conduca !??”

   PS: Asta sa i-o spuneti lui Petrica Roman sau lui Frunzaverde.

 12. Eu cred ca mesajul pe care ati dorit sa il transmiteti noua si celor care vor prelua puterea trebuie, asa cum va cunosc sa se inscrie pe doua componente, pe care, in esenta, le-ati mentionat: primul este acela a unei opozitii constructive, profesioniste care sa va ajute sa reveniti la conducerea tarii si cel de-al doilea ca veti sprijini orice initiativa a acestui guvern capabila sa faca bine Romaniei si noua, cetatenilor sai ! Restul sint vorbe frumoase dar pentru un politician, ca dvs nu ajuta ! Va sintem alaturi, mult mai concret in postura de opozanti.

 13. daca Ponta va fi consecvent cu atacurile impotriva E.U. exista sanse sa o transforme in liderul opozitiei … hiiiihihiiiii… nu este rau deloc pt e.u. hihihiiiiiiiiiiiiiii

  • puiu

   Cred ca toata lumea ti-a inteles punctul de vedere…daca insisti prea mult voi incepe sa cred ca puterea ti-a luat mintile… 😉 cam asa se comporta si USL in teritoriu,rade in nas cu tupeu celor de la PDL propovaduindu-le zile grele…Cam asta va fi noua atitudine USL… ?

  • ..balby …normal in alt partid ,cei mai mari dusmani a Elenei sunt in pedeleu ,acolo nu-i placuta deloc de “hoastele “care conduc partidul ,locul ei este intrun partid liberal autentic [nu ca pedeleul ,in cca.5 ani si-a schimat de 4 ori doctrina 😆 😆 ] ,intre oameni de afaceri ,diplomatzi ,juristi si alte elite ,nu in feseneul lui Traian baci …hihihih…ihhi….viitorul presedinte ar trebui s-o puna la externe ,prezentabila ,desteapta ,frumoasa si placuta in conversatzii …ce zici ?

  • Puiu

   Parafrazand o zicala,nu crezi ca si ”invingatorii”ar trebui sa stie sa castige cu demnitate…?

  • Gaby neni draga ,stai linistita ,glumesc cu zapa si balby ,ma doare-n basca cine conduce ,sa conduca bine si eficient ,restul ii CANCAN politic ,ceva de doi bani vechi ,te salut Gaby neni draga ,ma grabesc …Serbus .

  • mai usl istii isteti….
   Bucuria voastra nedisimulata ,insotita de frenezie emotionala orgasmica specifica liceenilor cu eruptii acneice si marginalizati permanent,ma face sa cred ca voi chiar va credeti ca facand parte din putere.
   Treziti va, nu sunteti decat niste bieti pensionari ce si au luat inca odata teapa de la demagogii neamului ponta si antonescu .

 14. Romanii ar trebui sa-si cumpere Chevrolet Camaro de 6.2l si 432 cp….in Dubai am numarat 40 de astfel de masini.La noi in decembrie 2011 erau doar doi cumparatori.In Romania doar 2 masini Camaro?

  • balbek
   felicitari….dar faptul ca ai luat teapa nu te disculpa.
   Ce ai sperat si ce t i se ofera? …doar daca nu te multumesti cu cei doi mici….

  • balbek
   este de la sine inteles ca ai o problema personala,frustrari peste care ogoul tau egoist nu poate trece.
   crezi insa ca un alt individ ce va conduce casa iti va rezolva neajunsurile?
   o anumita bruma de educatie nu ti asigura din start capacitatea de a percepe corect realitatea inconjuratoare.Analizeaza ti traseul prin viata si o sa fi surprins sa constati cat de inconsecvent ai fost.Nu asta ar fi problema ….tu cum ati asterni asa dormi,insa dezastrul intervine cand alegerile tale influenteaza viata altora.Insa sunt convins ca egoismul tau ajuns la paroxism te impiedica sa mai ai si constiinta.Nu tot ce e bine pentru tine face bine omenirii.

 15. Asadar iata-ne in prima zi de dupa investitura,si depunerea juramintului in fata………………CULMEA TOCMAI IN FATA PRES. TRAIAN BASESCU,care culmea l-a uns P.M. PE VICTORAS,ocazie cu care VICTORAS CEL NARANAS SI-A TIRIT TOATA FAMILIA,de la mamica pina la DOAMNA DACIANA,SI TATA SOCRU-FRUMOASA POZA DE FAMILIE………..
  Dar nu de POZA DE FAMILIE,am in intentie sa vorbesc,ci despre altceva,in primul rind despre discursul doamnei UDREA.
  Contrar parerilor pupincuristilor ROSCOVANI-ADICA USELIMEA UNSUROASA SI URDUROASA,discursul doamnei UDREA,ESTE DISCURSUL UNUI POLITICIAN MATUR,INTELIGENT CU VOCATIA LUPTATORULUI,care nu-si menajeaza adversarii politici,aratind foarte clar ca niciodata,dar absolut niciodata nu si-ar trada camarazii de partid,ca niciodata nu ar recurge la ,MIZERABILA TRADARE,la care tot felul de ,IMBECILI’ STRIGOI COMUNISTI’ o indeamna cu atita patos.
  Discrusul in sine,este o radiografie severa,la adresa DEMAGOGULUI CIRLAN,la felul de-a dreptul ordinar in care s-a comportat in ultimii ani,dovedind din plin ca nu degeaba a crescut ca politician printre nadragii lui ILICI VISARIONOVICI ILIESCU,CA NU DEGEABA I-A CARAT GEANTA LUI ADRIAN NASTASE ANI DE ZILE.
  Este o scurta relatare a EVOLUTIEI POLITICIANULUI DE CEA MAI JOASA SPETA,care s-a insotit in demersurile lui politice cu TURNATORIO,CRIMINALI COMUNISTI SI PRADUITORI-CEA MAI TOXICA COMBINATIE PT NATIA ROMANA.
  Asa ca ii sfatuiesc de imbecilii,care se grabesc sa-i dea sfaturi doamnei UDREA,sa-si vada de treburile lor,si daca mai au un dram de bun simt,sa intrev in adormire.

  • Ieri,romanii au avut sansa sa vada un spectacol,care sunt convins nu le-a cazut prea bine,pt ca bucuria de a ,LUA’ obsevati termenul folosit,de a lua si nu a cistiga,puterea,le-a aratat cit se poate de limpede ,CINE ESTE FOSTA OPOZITIE’
   De la tot spectacolul desantat au lipsit doar PURCEII SI CATELUSII DE COMPANIE,asa incit tabloul sa fie complet si tota suflarea uselista multumita.
   Senzatia pe care mi-a lasat-o a fost una de sfirsit de an scolar,CIND MAMICILE PLINE DE HORMONI,ISI INVITA VECINELE AMICELE,SI NEAMURILE,PT A SE LAUDA CU PROPIILE PROGENITURI,CARE SPRE SURPRIZA TUTUROR PRIMESC CORONITA,DESI toata lumea stie ca,CORONITA PRIMITA ESTE MERITUL MAMICII,care a avut de grija sa-i prinda in mreje pe cei care AU PUTEREA DE A DECIDE CINE PRIMESTE CORONITA SI CINE NU.
   Este cred eu,un moment unic,petrecut in lumea romaneasca,CIND CU PURCEL,CU CATEL ,PRIMUL MINISTRU ISI PRIMESTE MANDATUL.
   Ce ne spune acest lucru?????????????????
   Multe,in primul rind frustrarea,apoi DORINTA FAMILIEI FLAMINDE SA PUNA MINA PE PUTERE,si nu in ultimul rind TRUFIA.
   Imaginati-va ca la numirea ca ministru,doamna UDREA si-ar fi invitat6 sotul si fiul.
   Ce parere aveti??????????Va imaginati ce s-ar fi intimplat la ANTENA 3 ,LA REALITATATEA SI ROMANIA TV?????????????????
   Vi-l imaginati pe jegosul CRISTIAN TUDOR POPESCU CITA OTRAVA AR FI DEVERSAT,DAR UNSUROASUL BOGDAN CHIRIAC????????????
   Iata de ce ,INCA O DATA IMI REVINE ONOAREA SA SPUN-USELIMEA ESTE O STRUCTURA DE TIP TRIBAL CARE SE BAZEAZA PE FAMILIE,DECI CU APUCATURI DE TIP MAFIOT.

 16. Aurel,oricum nu imi pasa.Era omul lui Videanu.Oricum s-a compromis si ca medic.
  Programul Casesi a costat 100 milioane euro si e vax.Nu functioneaza.S-a furat in draci.

 17. Romania are petrol,cu toate astea benzina e foarte scumpa.Foarte multe tari nu au petrol si benzina e mult mai ieftina.Sa bagati accize la greu….

  • Unde “au benzina mai ieftina”? De fapt, esti trecut pe pilot automat; circuitele un pic deranjate (nu sunt protejate la umezeala, nu?).

 18. Mie mi-ar fi rusine sa guvernez tara cu atat de mult petrol si gaz,dar sa am benzina atat de scumpa.Dar unora le place sa se umileasca.
  Am putea sa vindem petrol si gaze Europei la cat avem…

 19. Repet si aici ce am scris ieri pe firul anterior:

  Felicitari dna Elena Udrea , pentru discursul excelent si nu va suparati pe javrele care latra si schelalaie si vor latra din ce in ce mai mult si mai agresiv pe aici si pe unde vor mai putea

  • Si adaug un text foarte realist despre starea actuala a invatamantului nostru superior,gandindu-ma ce pericol paste invatamantul romanesc care cu adevarat azi este in situatia descrisa mai jos , situatie pe care Funeriu a incercat sa inceapa s-o corecteze ,dar probabil ca de ce a inceput el se va alege praf si pulbere:

   Trist dar, din pacate, adevarat!!!!!

   Invatamantul din Romania

   DAN UNGUREANU – prof.univ. Univ Bucuresti

   Le-am cerut studentilor mei, anul III Romana-Engleza, sa comenteze, in engleza, un poem englez din secolul XIX, la alegere.
   Trei sferturi n-au putut numi nici un poet englez din secolul XIX si nici o poezie. (Au studiat in anul II Byron, Coleridge, Wordsworth, Shelley). Unul a povestit un roman de Dickens.
   Cinci au povestit piesa de teatruRomeo si Julieta (numita alternativ “roman“, novel, ori poem).
   Restul de cincisprezece din saizeci, care si-au amintit totusi o poezie, au scris totusi in engleza. Am corectat mai jos greselile lor:

   Pluralul lui viu nu e vi, ci vii. verbul a lua nu se scrie i-au. obijnuit e incorect. Ii nu se scrie despartit, i-i.
   sa de-a e incorect (corect e sa dea). Nu se zice propiu, ci propriu.
   them nu poate inlocui their. No se poate spune them mother in loc de their mother.
   intitulated nu exista in engleza (cf. Merriam-Webster) .
   combinated nu exista in engleza.
   to enjoy of life e incorect (verbul to enjoy e tranzitiv).
   writted e incorect in loc de wrote.
   poetry nu e identic cu poem.
   lirycs nu e ortografiat corect, si cu siguranta nu inseamna textul unei poezii, ci versurile unui cantec.
   roman nu exista in engleza, corect e novel.
   disapointness nu exista, corect e disappointment.
   beautifuly thing e incorect.
   tryed e incorect.
   gaves nu exista (give sau gave).
   tooked place e incorect.
   tabloul Gioconda nu e de Picasso, ci de Leonardo da Vinci.
   Romeo and Juliet nu e un roman.
   Romeo and Juliet nu e un poem.
   Shackspear nu se scrie astfel.

   Daca se dadea admitere la facultate ei ar fi cazut la admitere.Toti acesti tineri vor deveni profesori de limba engleza si romana peste trei luni.
   Imi este inexplicabil cum asemenea studenti pot deveni profesori, cand in oranduirea veche, bolsevica si totalitarista, ei n-ar fi putut nici macar trece admiterea.

   Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Putin dupa Revolutie, prin 1995, cred, au aparut locurile cu taxa la universitati. Ceva mai tarziu s-a suprimat concursul de admitere.
   Astfel, universitatile au dat de gustul banilor. Studentii deveneau intangibili. Devreme ce plateau, prezenti sau nu, trebuiau sa treaca examenele, trebuiau sa capete diplome.

   Dupa diplome, dadeau concursul de titularizare, pe care nu-l luau, ramineau suplinitori, si titulari negasindu-se, tot suplinitorii predau.

   Primii studenti pe bani au terminat prin 2000. Primii lor elevi au terminat liceul prin 2004.
   Dupa implementarea programului Bologna, studentii au terminat in trei ani, in loc de patru sau cinci, cu lucrari de licenta de saizeci de pagini, nu de o suta sau doua sute.
   Lucrarile scurte pot fi cumparate sau descarcate contra cost de pe internet, de pe situri specializate (o suta de lei bucata).

   Liceenii intra pe bani la universitate, fara admitere, termina in trei ani, devin profesori suplinitori, iar elevii lor sunt prost pregatiti, mai prost pregatiti decat precedentii.

   Paradoxal, se face mai multa scoala la liceu decat la Universitate: la liceu, profesorii pot inca sa lase repetenti elevii care nu invata, fiindca liceul e gratuit, iar profesorii nu sunt platiti dupa numarul de elevi.
   Studentii sunt mai prost pregatiti decat elevii de liceu.

   Le-am cerut celor saizeci de studenti ai mei referate. Din saizeci, mi-au dat referate vreo 20. Din ele, zece erau transcrise (copy – paste) de pe un sit internet, http://www.referate. ro.

   O vina pentru situatie o are asa-numitul invatamant axat pe competente. In noul sistem, elevii, vezi doamne, nu mai tocesc date seci, ci dobandesc competente.

   Mare este confuzia din capetele pedagogilor de scoala noua !
   Exista materii axate pe competente (a invata engleza, franceza ori muzica inseamna sa stii vorbi engleza, franceza, respectiv sa canti, fluieri sau fredonezi melodii).
   Exista materii bazate pe cunostinte (istoria, geografia, anatomia si zoologia, de pilda).
   Exista materii intermediare, ca biologia si chimia, in care competentele si cunostintele sint complementare.
   Cultura generala e alcatuita doar din cunostinte.
   Educatia axata pe competente naste monstri, fiindca a sti cine a pictat Gioconda e o cunostinta, nu o competenta.

   O alta studenta, tot de anul III Litere, ma instiinteaza ca poetul ei preferat e Macedonski, autorul frumosului poem Mistretul cu colti de argint. Pe vremea mea, a numi pe cineva “autorul meu preferat” presupunea macar sa-i fi poti identifica poeziile. Se presupune ca un absolvent de engleza stie dupa trei ani ca in engleza, romanul se numeste novel.
   Universitatea zulusa

   Este imperativ necesar, e indispensabil ca sa se revina la universitatea gratuita cu concurs de admitere si cu numar limitat de locuri.

   E suficient ca s-a inchis un cerc vicios, ca absolventii de universitati fast-food au virusat invatamantul gimnazial si liceal, si trimit universitatilor liceeni care nu stiu nimic. Conform cu situl QS, Quaquarelli Symonds, Israelul, tara mica, cu suprafata Moldovei, are trei universitati pe locurile 102, 114 si 132 din lume. Carolina din Praga e pe locul 230 in lume. Universitatea Eotvos Lorand din Budapesta e pe locul 400. Universitatea Bucuresti e pe locul 500, langa Universitatea din Szeged, (populatie 166 000 locuitori) universitatea Kwazulu din Africa de Sud, din Bangladesh, Kazahstan si Sri Lanka. Universitatea din Liubliana e pe locul 400. Universitatea Iagelona din Polonia e pe locul 302. Universitatea Ben Gurion, din desertul Neghev, e pe locul 323.
   Universitatea Babes-Bolyai este dupa locul 600, langa niste universitati saudite, srilankeze si kazahe (nisip, jungla, nisip). Situl ARWU al Institutului de Pedagogie al Universitatii Jiao Tong se opreste la primele cinci sute de universitati din lume, unde pe la coada se afla Universitatea Kwazulu Natal, cea din Liubliana si cea din Wellington, Noua Zeelanda. Universitatea din Bucuresti are de ajuns din urma universitatea zulusa din Durban , cea slovena (Liubliana, 280 000 locuitori) si cea din Wellington (386 000 locuitori, la capatul lumii, in largul Pacificului) .
   Am expus in Observatorul cultural, numarul 296 din 2005, cazul unui profesor universitar de latina. Greselile de traducere pe care le facea demonstrau o cunoastere precara a limbii latine.
   (Solilocviile lui Augustin) Aliud est enim exhausta pestis, aliud consopita. Una este o epidemie terminata, altceva e o epidemie care mocneste.
   Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 60: „…una sunt secaturile molimei, si alta scufundarile in somn adanc“.
   (Etica lui Abelard) Poenitentia est commissa deflere et flenda non commitere. Cainta inseamna sa deplangi cele savarsite si sa nu savarsesti lucruri de deplins.
   Dan Negrescu, Etica lui Abelard, p. 81: „Cainta a fost data spre a pliage, dar nu inseamna ca plansul o si face eficienta“.
   (Solilocviile lui Augustin) Hoc ergo unum superius praetermiseras. Trecusesi cu vederea acest lucru mai sus. Dan Negrescu, traducere la Solilocvii, p. 82 : „Asadar, acest lucru il pui mai presus“.
   (Toma de Aquino, De ente et essentia) sicut diaphaneitas de aëre…“ – …ca transparenta la aer…
   Dan Negrescu, traducere, p. 85: „… starea diafana in arama…“.
   Un om care confunda a neglija cu a pune mai presus, si care confunda transparenta aerului cu opacitatea aramei, prevedeam in acel articol, va deveni in curand conducator de doctorate in limba si literatura latina .
   Profetia mi s-a adeverit. Din 2009, profesorul dr. Dan Negrescu, de la Facultatea de Litere din Timisoara , conduce doctorate in limba si literatura latina.
   Invatamantul romanesc e prabusit cu totul. Predau profesori care fac greseli de clasa a sasea. Absolva cu diploma studenti care acum cinsprezece ani ar fi cazut la admitere. Conduc doctorate oameni total necalificati. Comisia centrala de acreditare a titlurilor universitare face conducatori de doctorat in gluma.
   Sunt un excelent prooroc.
   Nu se mai mire nimeni ca n-avem universitati remarcabile cu cercetatori remarcabili, cand insisi conducatorii de doctorat se fac din carton lipit cu aracet.
   Coda

   Am cunoscut din mers, pe strada, in aprilie 2010, un domn, Chira, din Bistrita ori Dej. De meserie facea garduri de fier. Ca studii, ispravise liceul cu vreo patruzeci de ani in urma. Am stat cu el de vorba despre Eugen Barbu, Ivasiuc, Blaga, Esenin, Petru Culianu, Cioran, I. D. Sarbu si Art Nouveau. Citise imens.
   Am stat de vorba la Sasca Montana cu un batranel sarman, Mircea Bragea, despre navarhii de la Arginuse, Hannah Arendt, Parinteasca dimindari, poeziile lui Dinescu, Ernest Renan, despre depozite cuaternare porfiroblastice, marnocalcare triasice si Ben-et-Nash, prima stea din Ursa Mare. Ca studii, avea cinsprezece ani de temnita grea dupa 1950.
   Cand universitatile romanesti vor fi in stare sa cultive intelectuali de talia absolventilor de liceu din vremea lui Dej, de talia puscariasilor din vremea lui Groza, fiti amabili si treziti-ma.
   Problema universitatilor din Romania nu e sa ajunga din urma cine stie ce universitati vestice. Problema universitatilor noastre e sa ajunga din urma nivelul liceelor romanesti din 1988. Si atunci mai vorbim.
   Educatia e singurul domeniu in care nu se vorbeste de greaua mostenire a comunismului. Regimul de debandada, numit democratie si ministrii incapabili si iresponsabili au transformat invatamantul romanesc intr-un haos.
   Din toti olimpicii internationali romani de anul trecut, unul singur s-a inscris de nevoie la Universitatea din Bucuresti, fiindca nu stia engleza, ca sa devina bursier la o Universitate straina.
   Fac inca patru profetii :
   Peste cinci ani nici un liceean olimpic nu se va inscrie student in vreo universitate romana.
   Peste zece ani, nivelul de analfabetism al studentilor romani va fi acelasi ca cel pe care l-am pomenit mai sus.
   Peste zece ani nici o universitate romaneasca nu va intra in lista primelor cinci sute de universitati din lume, iar kazahii, sauditii, srilankezii si zulusii ne vor privi ca si acum, de sus.
   Nici peste zece ani ministerul educatiei nu-si va decupa din presa un articol despre starea invatamantului roman, ca sa-l aiba la indemana.

  • …Ponta joaca tare ,a schimbat toti prefectii si subprefectii ,sper ca-i nivelul cel mai de jos din teritoriu ,secretarii de stat pusi politic si gata ,portocalicii au schimbat pana la femeia de serviciu ,sa nu-l puna dracu sa faca la fel ,toate posturile importante trebuie ocupate prin concurs adevarat si numai profesionistii competentzi sa castige posturile respective ,asta-i castigul adevarat in bunul mers al tarii ,daca pune politruci ,o pune de mamaliga ,o sa fie mai rau ca acum ,sa vedem mai departe ce face PM ….

 20. zapa …am mai avut o postare ,a fost aruncata la marele COS 😆 😆 ,revin ,care-i baiul cu participarea mamei si sotziei PM la investitura ? ,tu cand ai fost promovat somer vechi sau mai nou lozincar 😆 n-ai fost sustzinut de familie ? 😆 ,yankeii isi aduc si caiinele familiei la investitura ,se vede ca judeci cu patima si ura portocalie 😆 .oricum parerea ta nu conteaza ,nici a mea 😆 ,Ponta ii PM si pedeleul in OPOZITZIEEEEEEE….

  • Si acum ,sa ma opresc putin la un personaj care de cind se stie ia masa in grup,cu cei de teapa lui si cu care are adevarate festinuri pantagruelice,de cite ori se serveste cu generozitate rahat USELIST.
   Este vorba de amicul meu ,USELIST PUIU,care este de-a dreptul inflacarat de ispravile lui PONTA,care vezi doamne,in opinia lui E UN ADEVARAT BARBAT DE STAT PT CA A REUSIR PERFORMANTA DE A-I DESTITUII PE TOTI PREFECTII.
   Uitind amicul meu PUIU,cum RAGEA PRECUM MAGARUL CARE SI-A PRINS OUTALE ,INTRE GARD SI CARUTA,de cite ori cite un uselist,era luat de guler ,si aruncat in strada,pt ticalosiile si praduielile pe care le patrona.
   Sigur,in fata unor asemenea reactii nu-mi ramine altceva de facut decit sa ma intreb,de ce mama natura permite atit de multe esecuri,care altereaza la greu ,rasa umana.

 21. Sunteti intrebati cum e in prima zi de opozitie,de parca ati fi la puscarie…picati pe capete,prefectii,subprefectii,presedintii cjas-urilor,etc au picat.V-au picat oamenii.O fi bine?Isi pun oamenii lor,slugile lor.

 22. Ieri in Parlamanet, inainte de votul de incredere pentru Ponta, am avut fericirea sa aud scult discrusul citit la presedintelui Senatului Dl. Vasile Blaga. Impresionant. Dar ce mi-a placut cel mai mult a fost argumentatia sa privitoare la loialitatea maghiarilor, mai exact a UDMR. Nimic de comentat. Afirma dl. Presedinte ca aceasta loialitate trebuie rasplatita. Acest sfat sau indemn sau atitudine, m-a facut sa ii trimit un SMS si sa-i confrim ca sunt intrutotul de acord cu cu acest fel de a te purta cu oamnei care iti sunt loiali. L-am asigurat, ca respect gandirea sa, si ca nu numai loialitatea maghiarilor trebuie rasplatita, ci si a membrilor PDL care au adus voturi partidului, prin castigarea Colegiilor electorale unde au candidat in 2008. As fi apreciat in mod deosebit pozitia domniei sale, in acesta chestiune, daca rasplata loialitatii ar fi fost una reala, meritoasa, si nu declarativa. Nu am primit nimic. Nici un raspuns. Mai astept in loialitatea mea.

  • Ce s-a ales de PROMISIUNILE LUI VICTOR PONTA??????????

   Cu ceva ani in urma,am tot fost curtat sa intru in politica,la vremea respectiva fiind un curent puternic in acest sens,in conditiile in care aveam in rucsacul meu,datele necesare pt a putea,cel putin teoretic ,pe tarimul politicii.
   Niciodata,nu am privit cu seriozitate ,aceasta situatie,si anume de a face politica,fiind atras de cu totul alte lucruri,care imi procura satisfactii,avind in vedere ca fac ce-mi place si sunt propiul meu stapin si sef.
   LA vremea respectiva,inspiratia mea a fost la inaltime si fara sa fac eforturi prea mari,intr-una din zile,la intrebarea ,DE CE NU INTRI IN POLITICA’ am oferit un raspuns,care astazi face istorie,si a ramas in antologia situtiilor de acest gen.
   Iata cam ce am putut raspunde eu la vremea respectiva,la intrebarea :
   ,DE CE NU INTRII IN POLITICA:
   ,Vreau ca toata viata mea sa maninc singur tortul,si-i las pe altii sa manince rahat ,IN GRUP’.
   Ei dragii mei,cam asta s-a ales din promosiunile lui VICTOR PONTA SI A GRUPULUI USELIST-MANINCA BAIETII ASTIA INTR-O VESELIE RAHAT IN GRUP.
   Cu cite-va minute in urma,seful delagatiei F.M.I. tocmai ia spus dl P.M. VICTOR PONTA,CA DE MAI BINE DE UN AN MANINCA RAHAT LA GREU,SI CULMEA,CA IN CONTINUARE VA FACE ACELASI LUCRU.
   Cam cu acest lucru s-a ales U.S.L.dupa ce din opozitie,PROMITEAU AMARASTENILOR CRETINIZATI DE CAMPANIILE TRUSTURILOR MOGULIENE IN FRUNTE CU CEL DETINUT DE TURNATORUL LA SECURITATE DAN VOICULESCU, si din MAREA VRAJEALA CONFORM CAREIA,laptele si mierea vor curge la robinete in locul apei plina de rugina,s-a ales praful.
   Populismul,demagogia,dar mai ales prostia,i-a adus pe uselisti acolo unde trebuie,adica fata in fata cu propiile promisiuni,fata in fata cu minciunile ,care de astazi vor incepe sa-i striveasca.
   Cind romanii vor vedea ca s-au ales cu praful de pe toba,de pe urma ,PROMIIUNILOR FACUTE DE USELISTI,SI CA RAIUL SOCIALIST,ESTE DE FAPT UN LAGAR BOLSEVIC,IN CARE DOAR O MINA DE PRADUITORI VOR CISTIGA,GEN DAN VOICULESCU SI TOATA LIOTA DE FLAMINZI USELISTI, CIND SE VOR SATURA SA INFULECE IN GRP,RAHATUL USELISTI,iadul se va pogorii si falisii ,PROFETI USELISTI,SE VOR INTILNII CU FURIA AMARASTENILOR.
   Nu stiu daca CITADELA DE LA GRIVCO,va fi cu adevarat o citadela inexpugnabila.

  • Ponta a luat in intregime tot programul de guvernare al PDL. Inclusiv PNDI infiintat de Udrea, dar si restul programelor de la minister.
   Ponta, acum mai are un tel- sa-si puna baronii in functii, sunt flamanzi rau….vor face praf banii agonisiti de Boc si Ungureanu ptr zile negre.
   Asta ati vrut, asta aveti.
   Bravo bobor, astept sa va vad acum cu burdihanele pline si peste 7 luni sa va vad iar infometati. Votati mafia comunista si bolsevica USL si veti fi onorati in toamna cu” degetul” unsurosilor!

  • 😆 😆 😆 baieti destepti uselistii ,nu conteaza cine promite ,conteaza cine DA …hihihihih….,opozitzia se rumega greu ,burdihanele pline portocalii o sa se subtzieze 😆 😆

   cel mai bun banc ,zapa a vrut sa intre in politica ,ajutorul celebrului Vasilica din Modrogan …hihihihi…,bine ai facut ca n-ai intrat zapaievici ,ce faceam noi fara tine ,aici pe blog 😆

  • … bey zapaievici chiar daca esti in opozitzie esti tot asa de nebun ,odata nu te-am vazut sa-i critici sau sa le gasesti o vina idolilor tai ,acum cand sunt in prapastie degeaba ii mai dojenesti 😆 😆 ,Ponta care in 90 nu era major ii viitorul Romaniei ,nu comunisti ,fesenisti [tot comunisti ,mai rai si corupti ] si alti imbuibati ai pseudorevolutii romane din 89 ,zapaievici nu mai merge cu lozinci si alte minciunele ,Ponta ,Elena ,Ungureanu si multzi alti tineri sunt viitorul ,Ilici ,Basescu impreuna cu ciraci lor sunt ISTORIE 😆 😆 …hai noroc bun zapacila

 23. @Elena Udrea.Felicitari si multumiri pentru cum a-ti participat la guvernare.Am o rugaminte punctuala,ca tot se cheama ca de azi faceti opozitie: Incepind chiar de miine va rog ca impreuna cu membrii de partid ai PDL sa treceti la alegerea celor mai competenti oameni pe care ii aveti si sa formati asa numitul ,,Guvern din umbra” ,dupa modelul partidelor din Marea Britanie.Cred ca veti cistiga multi votanti la urmatoarele alegeri,promovind cei mai buni oameni si sustinindu-i de la inceput pina la sfirsit,in mod serios.Asta cred ca trebuie sa faceti cind sunteti in opozitie,sa pregatiti un alt guvern cu adevarat capabil sa guverneze chiar din prima zi.Dupa cite se arata de la guvernul Ponta,nu cred ca ve-ti ramine mult in opozitie asa ca va rog sa va apucati de treaba,fara a mai pierde timpul.Multumesc anticipat…

 24. ,PROPUNERI INDECENTE’

  In perioada cind la moda erau AFECERISTII POSTDECEMBRISTI’care dadeau o fuga pin la ‘ Stambul,incarcati cu rulmenti, de bietele dacii mergeau cu fundul pe jos pina treceau bosforul,s-au intimplat multe tragedii ,si multe romance si-au lasat cinstea si onoarea prin tot felul de cotloane si camere mizere din leaganul bizantinismului, mi-a parvenit si mie o intimplare adevarata,care seamna foarte bine cu zilele pe care astazi le traim in Romania.
  Pe scurt povestea suna cam asa:
  O tinara pereche proaspat iesita de pe bancile facultatii si-a propus sa-si ia viata in miini,si sa devina OAMENI SERIOSI,DE AFACERI.
  Si ca tot romanul fuga la ‘Stambul cu rulmenti cu dacia lu’ TATII,si inapoi plini de bulgi si tot felul de rize.
  Trebuie sa spun ca erau o pereche foarte reusita,atit el cit si ea,darmai ales ea,erau foarte aratosi.
  Ajungind in stambul in vestitul bazar,sunt abordati de un turcalete,care de cind o zarise pe romanca noastra nurlie,ochii au inceput sa-i sclipeasca precum lupului cel rau ,fata i se lungise datorita unui rinjet ,cam ca cel pe care il are acum Puiu,de cind uselistii guverneaza,care prevestea ca omul urmeaza sa puna mina pe o prada pretioasa.
  Turcul hotarit,incepe negcierile rapid si propune tinrei perechi proaspat casatorite,ca,contra sumei de 1000 de marci,TINARA SA-L SATISFACA.
  Cei doi,dar mai ales EL,SURPRINSI DE modul direct in care turcul i-a abordat au ramas inmarmuriti si fara grai,prima care si-a revenit a fost ea,care incepuse sa-l evalueze critic pe turc cu un licar in ochi,care era greu de spus ce insemna.
  El,un adevarat ARDELEAN,mai lent in reactii,a avut nevoie de cite-va secunde bune pina sa iasa din uluiala,timp in care remarcase sclipirea din ochii frumoasei lui neveste.
  N-au acceptat,s-au intors acasa si dupa cite-va luni s-au despartit,datorita episodului pe care tocmai vi l-am expus.
  Acum,o sa va intrebati ce legatura are episodul cu politichia/
  Pai cum sa va spun eu episodul petrecut cu multi ani in urma,il adaptez cam asa la zilele noastre.
  VICTOR PONTA ESTE EL,CRIN ANTONESCU ESTE EA,IAR TURCUL SIGUR NU PUTEA FI DECIT DAN VOICULESCU.
  Ei pina aici v-am ajutat,de aici aveti liber la imaginatie si sa intelegeti de ce am scris si spus ca :
  ,PROPUNERI INDECENTE’ vor face ca pina in toamna-u.s.l.-sa devina istorie si dracul i va lua pe protagonisti……………….

 25. Cum n-am prostul obicei de a ,RAMINE ULUIT’ de nimik,am citit un articol chilometric scris de INTELECTUALA OENGISTO-SOROSISTA,ALINA MUNGIU PIPIDII,articol in care doamna cu pricina face un balet dizgratios,intelectual,incarcat de bale si clabuci,care au ca scop validarea acestui individ,care raspunde la NUMELE DE VICTOR PONTA,astazi P.M.
  Doamna cu aere de INTELECTUAL DE MARE ANVERGURA,si cu pretentii de-a dreptul ridicole,in lumea universitarilor,ataca un subiect foarte sensibil,si anume cel care ne spune si ne arata,CUM FOSTII COMUNISTI,SI-AU DOBINDIT DIPLOMELE SI SI-AU CONFECTIONAT C.V.-URILE SI DIN FOSTI TRACTORISTI ,FEMEI DE SERVICIU,ORI TEXTILISTE,ASTAZI SUNT ADEVARATE GLORII ALE LUMII UNIVERSITARE DE PE MALURILE DIMBOVITIEI,SI MINDRIA INTELECTUALITATII STINGISTE.
  AAAAAAAAAAA,sa nu va imaginati cum-va ca doamna PIPIDDI,se rafuieste cum-va cu dl MARGA,ORI DOAMNA ANDRONESCU,nici vorba ,doamna incearca sa-l ajute pe VICTOR PONTA explicindu-ne in felul ei,alambicat si destul de penibil,DE CE VICTOR PONTA A DAT CEL PUTIN UN RATEU DE PROPORTII CU MULT PREA CINSTITUL SAU GUVERN,CARE S-A DOVEDIT CA ESTE UN GUVERN AL RESTAURATIEI NEOCOMUNISTE.
  Faptul in sine-GASIREA SCUZELOR PT ACEST ESEC,A LUI VICTOR PONTA-te trimite ferm cu gindul ca ,ALINA MUNGIU PIPIDDI A BATUT PALMA CU BOLSEVICII,A CAROR TROMPETA A DEVENIT.
  Un singur lucru ma preocupa-CARE-I PRETUL BENEVOLENTEI DV DOAMNA ALINA MUNGIU???????????

  Am scris aici acest text,pt ca IN ROM LIBERA,acolo unde a aparut articolul,domana ALINA MUNGIU,si-a luat masuri de precautie,si NU SE POT FACE COMENTARII,DECIT DIN ANUL 2013.
  Sigur,cred ca va imaginati de ce DOAMNA OENGISTA PIPIDDI,A TRECUT LA CENZURA ACEASTA DRASTICA,si sper ca veti mai intelege de ce cind DOAMNA PIPIDDI A FOST STAPINA PESTE TELEVIZIUNEA ROMANA,ERA ATIT DE URITA INCIT………
  Si sper sa mai intelegeti ceva-UITE DE AIA INTELECTUALII ROMANI AU STAT IN GENUCHI IN BATA UNUI ANALFABET CA CEAUSESCU,UITE AIA ROMANII SUNT CEI MAI INDOCTRINATI,SARACI SI IDIOTI DIN TOT FOSTUL LAGAR COMUNIST,PT CA EXISTA OAMENI CA DOAMNA PIPIDDI………..

 26. Si dupa acest discurs excelent care-l completeaza foarte bine pa al lui Blaga caci unul fara celalalt, ma refer la discursuri ar fi fost poate usor dezamagitoare, vreau sa adaug si ce spune pe situl ziare.com care nu este prea pro pdl si care de aceea este ijurat si pe drept si pe nedrept de unii cu idei fixe, vreau sa-l completez caci niociodata doua fara trei cu:

  http://www.ziare.com/victor-ponta/premier/andreea-paul-guvernul-ponta-le-ofera-romanilor-bomboane-otravite-interviu-ziare-com-1166023?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_63591

  Desigur ca nici-un individ cu cerebelul pe umeri si nu intre picioare, nu are ce spune contra acestei abordari foarte corecte, si probabil ca toti latratorii si sceunatorii de pe aici se vor face ca nu observa. 🙂

 27. Hotelierii din Bucuresti in mare parte sunt hotzi.Au marit de 20 ori pretul la o camera pe noapte cu prilejiul finalei Europa League.O camera costa si 4000 euro.Ii cred pe spanioli chiar atat de bogati?
  Ar trebui sa se dea amenzi drastice,cu pana la 10% din cifra de afaceri.Consiliul Concxurentei,Garda Financiara,Protecia Consumatorului ar trebui sa intervina.
  Nu putem sa iesim si noi in evidenta decat prin hotie.

  • Asa e, usLASULE: iesiti in evidenta doar prin HOTIE. La tine, caz particular (sa nu te umfli in pene: si Oprescu e cam la fel), mai pun si “sarmul limbajului”.
   Poate faptul ca in Ucraina se intampla la fel (tot cu fotbalul) te va face (in secole, desigur) sa intelegi ca nu se poate face capitalism cu d’astia ca tine ACUM. Vezi? Sunt optimist 🙂
   PS Ai citit ce ai scris? 4 0 0 0 ?

 28. E alta viata cand antenele sunt de partea ta, iti pun intrebari de tipul: nu-i asa ca era rau inainte? Nu-i asa ca n-ati gasit bani? Nu-i asa ca…? Acum se vede cine chiar incerca sa afle adevarul sau sa inteleaga cum e situatia si bugetul si tot si cine pur si simplu tinea cu USL. Se vede clar sustinerea si apararea lui Ponta si dublul standard cu care se fac stirile despre aceeasi masura luata. Ce e patologic e mentionarea chiar si acum a Elenei Udrea 😀 Suntem in mai, si inca e ministrul care e pomenit chiar si dupa 4 luni de la schimbare in tot felul de subiecte.
  Discursul a fost ca de obicei cel mai taios si cel mai la obiect. “Nu te pui cu blonda” 😀

 29. O analiza a guv Ponta, cititi ca merita!

  -Ministrul „Posta Romana” Dan Nica.
  Cercetat pentru abuz în serviciu, în cazul înstrainarii unui teren al Postei Române si ca a folosit serviciul secret al Internelor („Doi si-un sfert”) în interes de partid cat timp a fost ministru in timpul lui Adrian Nastase.

  -Ministrul “Consilierul lui Nastase” Titus Corlatean.
  S-a facut remarcat printr-o declaratie in care a sustinut ca procurorii care-l ancheteazape Adrian Nastase ar trebui arestati. Ponta vrea sa-l ajute sa-si indeplineasca visul numindu-l Ministrul de Justitie.

  -Ministrul “sluga indatorata” Daniel Constantin.
  Numit la Agricultura doar pentru ca stapanul lui, Voiculescu, a fost dat in judecata de acest Minister pentru o teapa de 60 de milioane de euro.
  Ca sa fie totul corect, Daniel Constantin a fost “imprumutat” cu 300.000 de euro de seful lui Voiculescu.

  -Ministrul “Tombola” Ioan Mang la Invatamant.
  plagiator si prost …

  -Ministrul “Specula cu valuta” Lucian Isar.
  In 2008 Lucian Isar, fiind responsabil cu operatiuni de Trezorerie la Bancpost a initiat un atac speculativ asupra leului. BNR l-a acuzat ca a incalcat regulile, si nu s-a lasat pana nu l-a expulzat din sistemul bancar.L-a adus Ponta unde altundeva daca nu la Economie?

  -Ministrul “Tunuri financiare” Florin Georgescu.
  A fost ministrul finantelor in guvernul Vacaroiu perioada in care au inflorit escrocheriile liberale CARITAS, SAFI SI FNI. A fost promovat fiind omul lui Vantu la Banca de Investitii dupa care a ajuns in BNR. A fost numit la BNR in octombrie 2004 cu o luna inainte de pierderea alegerilor de catre PSD. Acum este promovat si mai sus de Ponta: Ministrul de Finante al Romaniei.

  -Ministrul “Traseist” Eduard Hellvig.
  Fost deputat al lui Voiculescu, ajuns secretar general al PNL, considerat “omul lui Antonescu”. La asa traseu politic, a meritat Ministerul Dezvoltarii Regionale.

  -Ministrul “Abuz in serviciu” Mircea Diaconu.
  A intrat de doua ori în vizorul ANI fiind in paralel si Senator si director al Teatrului Nottara. Ati crede ca i-a fost greu sa mai mearga pe la teatrul pe care-l conducea dar a reusit fiind cercetat si acuzat de abuz în serviciu si conflict de interese pentru ca ar fi favorizat numirea sotiei sale, actrita Diana Lupescu, în functia de regizor la Teatrul Nottara. Omul de cultura al USL.

 30. D-na Udrea:cum comentati actiunile acestui individ-botezat PIEDONE- din urma cu niste ani cand ne imprastia produsele prin piete…Nici aia care au fost, nici colegii d-voastra si, sunt convins, nici astia de venira nu vor zabovi catusi de putin asupra specificitatii greutatilor noastre.CE SPECTACOL,PIEDONE rasare odata cu primavara la voi-PDL-si “infloreste” la “MATCA”…Am inteles MULT SI MULTE din discursul de astazi.Nefiind “inregimentat” colegilor d-voastra ma opresc aici. Sunt convins ca voi aparea cu “Raspunsul d-voastra este in asteptare…” Va multumesc,sa auzim de bine!

 31. dna. Udrea, ce mai asteptati referitor la ministrul mang ?

  daca era de la pdl va rupea opozitia pe toate posturile ….

  nu vad pe nimeni incriminandu-l pe ponta si clica lui comunista ?

  chiar nu aveti initiativa !!!!

  • De la sisnistrul Mang nu asteptam decat sa-si dea demisia. Premierul a anuntat deja ca a solicitat mediului academic un verdict in privinta dumisale, iar in cazul, foarte probabil, ca acest va fi nefavorabil, demisia e singura optiune. Cred insa mai degraba ca ii ofera sansa domnului Mang de a-si prezenta singur demisia de onoare – atat cat mai are.
   Cat priveste presupunerea daca era de la pdl, ce sa spun?! A avut si PDL cioburile sale: Ridzi, Apostol, Blejnar, Costea, Falca, Solomon si restul clicii comuniste. Astia aveau cele mai multe initiative!

 32. ..mare ti este gradina ta doamne….multe si mari frustrari ai acumulat la viata ta domnule bulbek….vinovat e pdl ul ca nu ploua,vinovat e pdl ul ca esti nevoit sa consumi viagra ca pe bomboane…..fara efect,vinovat este ca nu a putut retroactiv sa impiedice conceptia ta.Asa gandire sincer sa fiu nu am putut concepe ca exista….,,si totusi” exista…..

 33. Iulian Badescu,fostul vostru coleg,dadea pixuri prin piete si prin supermarket-uri ieri…se viseaza primar.Si are sanse,il face praf pe Volosevici.

 34. …cat tam-tam se face pentru plagiatul lui Mang ,ma doare-n sapaca de doctoratul individului ,oricum dupa 89 aproape toate doctoratele [95% ] sunt facaturi ordinare ,se iau de politicieni idiotzi ,sau sunt platite cu bani grei de oameni de afaceri necinstitzi si hotzi ,Ponta ar trebui sa-l demita pe porcul asta de bihorean ,in fruntea la educatzie nu poate sa fie un plagiator si un mincinos ordinar ,sa puna un tanar cu studii afara ,sunt multzi oameni competentzi ……
  😆 😆 ptr. zapa …hihihihi….cine-i la butoane ?????

 35. Văd că lumea e tot supărată.Dar ăsta e doar un mic șoculeț,șocul cel mare va fi ca nu veți câștiga alegerile.Acolo tragedie….bine că nu sunt în politică.Nu mă interesează.Nu îmi da nimeni funcție sau nu mă demite nimeni.

  • bibliotecarul
   continuam discutia aici ….nu se cade sa polemizam intr un moment delicat .
   Sincer nu mi pot da seama cum un individ ce se pare are o oarecare inteligenta,percepe lucrurile atat de deformat.
   Cum poti spune ca masurile luate de basescu inpotriva poporului?care popor?cel bugetar?Daca intrebi majoritatea cetatenilor, ce masuri trebuie luate pentru a scoate tara din criza iti vor spune ca trebuie sa se tipareasca bani si sa dea la populatie.Cati crezi ca vor spune ca trebuie sa se munceasca mai mult,ca trebuie sa se cheltuiasca mai putini bani?Este culmea penibilului sa afirmi ca un conducator trebuie sa faca ce spune populatia(spui tu poporul) ,in sensul ca trebuie sa asculte fiecare parere in parte.Este altceva sa spui ca un conducator nu trebuie sa ia masuri care sa faca rau populatiei.Insa din punctul tau de vedere a limita cheltuielile sociale a micsora cheltuielile bugetare inseamna ca a luat masuri dictatoriale.Daca nu facea acest lucru era nevoit sa mareasca taxele pe care eu le platesc…pentru cei ca noi nu este dictatura ,inseamna ca nu am intrat in faliment.Se vorbeste enorm de raportul intre baza de impozitare (numarul de indivizi ce produc si platesc taxe) si modalitatea de distribuire a acestora.
   Pai daca colectezi taxe de la un contribuabil si le distribui la cinci ,trebuind sa ramana si pentru investitii cum crezi tu ca se poate supravietui fara sa strangi cureaua?Nu sunt convins ca intelegi sau daca vrei sa accepti adevarul,insa cu siguranta privesti problema partizan.In nici un caz nu esti impartial si independent…nici macar economic.

  • @ aurel a scris pe 12 Mai 2012, 09:55 am

   Aţi înţeles greşit, domnul Băsescu a spus că domnia sa şi domnul Boc au fost nevoiţi să impună aceste reforme împotriva dorinţei poporului. Nu am spus-o eu. Sper că nu mă puneţi să pierd o zi ca să caut fişierul video, s-a comentat atât de mult la vremea respectivă că este imposibil să nu ştiţi această informaţie.

   Nu mai credeţi tot ce spun politicienii la televizor.

   Cel mai bun exemplu este clasică spusa că X salariaţi ţin în spate Y pensionari. Brusc amnezia loveşte în politicieni care uită că şi cea mai mare parte a pensionarilor sunt şi ei contributori la fondul pensii, adică li se opreşte corespunzător din pensie.

   Taxele se colectează de la toţi contribuabilii. De exemplu TVA-ul îl livrează spre buget toţi cetăţenii, pentru că, într-un fel sau altul, îşi cheltuie cumva banii, consumul înseamnă TVA. Beţivul care stă toată ziua în birt “şi nu face nimic” plăteşte în plus şi accize pe lângă TVA, pentru că alcoolul are în preţ şi nişte accize nu tocmai mici.

   Nu vă lăsaţi împins la marginea interpretării realităţii de manipularea politică. Nu trebuie să fiţi de acord cu mine sau să-mi daţi dreptate… dar cercetaţi dumneavoastră ce şi cum înainte de a-mi da mie cu leuca în organonul gândirii.

   Cât despre politici publice…
   http://bibliotecarul.blogspot.com/2012/05/politici-publice.html

   Şi aş sublinia următoarea concluzie pe care am vrut să o reliefez şi acolo:
   De aici o concluzie importantă, nu ar trebuie să fie nici un moment partide care acţionează împotrivă bunăstării societăţii. Unele partide au o activitate politică care produce mai multă bunăstare, altele au o activitate politică care produce mai puţină bunăstare sau un alt tip de bunăstare… dar bunăstarea este punctul de plecare al activităţii politice a partidelor politice. De ce este important? Cetăţeanul care merge la vot trebuie să plece de la premiza că pe oricine ar vota va exista o creştere a bunăstării sale… sau oricum că nu-i va fi mai rău.

   Ne apropiem de momentul alegerilor şi este din ce în ce mai evident că trebuie să votăm răul mai mic şi nu binele mai mare. Politica face deci mai mult rău decât tehnocraţii apolitici.

   Valul de simpatie cu care a fost înconjurat la început dl. Mihai Răzvan Ungureanu s-a datorat, în mare parte, faptului că venind de la SIE nu era membru de partid. Lumea l-a ataşat deci speranţei apolitice. S-a dezumflat totul când s-a descoperit că premierul MRU răspundea la apăsarea butoanelor politice. La fel şi primarul Johannis, a prins imediat doar pentru că era apolitic.

   Sunt semne de alarmă la care politica este oarbă şi surdă. Iată că partidele nu se pot desprinde de nevoia lor de a face bine oligarhiei de partid înainte de binele ţării, gândind poate că modul acesta cu politicienii la “conducerea ţării” este nesfârşit.

 36. ,INTR-O IERARHIE,FIECARE SALARIAT TINDE SA URCE PINA LA NIVELUL SAU DE INCOMPETENTA’

  Iata pe scurt,o defintie a ,STATULUI SOCIAL’atit de mult iubit de o parte a romanilor captivi idelogiilor otravitoare de stinga si extrema stinga.
  Pt ca statul ,ROMAN’ chiar dupa micile interventii chirurgicale care au avut loc de la inceputul anului 2010,ARATA SI ARE OSATURA UNUI STAT COMUNIST, gata orincind sa se intoarca la INTUNERICUL MINTII-SOCIALISMUL CEL MAI DESANTAT.
  Dar cel putin pt moment nu despre STATUL BEZMETIC SOCIAL,vreau eu sa vorbesc aici,ci despre felul in care in aceste zile am intrat in contact direct cu CEEA CE INDEOBESTE AM NUMIT BURGHEZIA ROSIE SAU SISTEMUL TICALOSIT.
  Cladit si plamadit din minciuna,si violarea adevarului si realitatii,SISTEMUL TICALOSIT REPREZENTAT CU BRIO DE ACEST MASTODONT POLITICO MEDIATIC CARE ESTE U.S.L. a demostrat cu virf si indesat ca:
  intr-o ierarhie fiecare salariat tinde sa urce pina la nivelul sau de incompetenta’
  Asadar tradus-GUVERNUL VICTOR PONTA COMPUS EMINAMENTE DIN TOV SI CAMARAZI EXCUSIV BUGETARI CONFIRMA CU VIRF SI INDESAT CARE ESTE NIVELUL DE INCOMPETENTA.
  Luat la ,BUCATA [BUGETAR]ori in ansamblul sau,GUVERNUL VICTOR PONTA,ESTE O CULME A INCOMPETENTEI,CARE A ADUNAT IN INTERIORUL SAU ATITA MINCIUNA,EXCROCHERIE SI JMECHERIE,incit nu-ti ramine altceva de spus ca ,si daca si-ar fi dorit acest lucru nu ar fi reusit atit de bine.
  Lasidu-i deocamdata in pace pe PLAGIATORII DIN psd,pt ca ar trebui sa te ocupi de tot partidul,care stim foarte bine cum si-a recrutat cadrele-TRACTORISTI, SAPAGII,TEXTILISTELE DE LA APACA[VEZI ROVANA PLUMB SI ECATERINA ANDRONESCU] vedem astazi TOATA HIDOSENIA STATULUI SOCIAL PRIN PREZENTA ACESTUI GUVERN,VICTOR PONTA.
  Extrapolati si veti avea IMAGINEA REALA A CEEA CE NUMIM BUGETARUL ROMAN DIN VIRFUL PIRAMIDEI SI PINA LA TALPA EI-
  Cind noul ministru de EXTERNE -II FACE LAUDATIO DL VLADIMIR PUTIN,cred ca incepem noi romanii ca neam sa avem o problema,si mai cred ceva-
  IN CURIND ROMANIA VA REDEVENI O TARA NEFRECVENTABILA-si toate astea ………………….

 37. aloooooooooooooooooo-ANTENA3,REALITATEA TV,ROMANIA TV-ce faceti mai baieti????????????
  Lasa-ti pt cite-va zile MIZERABILUL LAUDATIO FACUT USELISTILOR SI MERGETI PRIN PIETE,PE STRADA,ASA CUM FACEATI CU O LUNA IN URMA SI INTREBATI-I PE ROMANI ,CUM LE MERGE ACUM CA STAPINII VOSTRII SUNT LA PUTERE.
  Voua sigur o sa va merga bine,dar lor-PROSTIMII??????????????????

 38. TICALOSIE USELISTA-EMISIUNEA FOC INCRUCISAT-A FOST SCOSA DIN GRILA DE PROGRAME-ATENTIE A REVENIT CENZURA PESEDISTA-MARCA ADRIAN NASTASE………
  HUOOOOOOOOOOO,COMUNISTILOR…………..

 39. VICTOR PONTA are visulindeplinit e premier !!!
  dar daca va uitati mai bine pe posturile tv (nu conteaza tv) veti vedea un VICTOR PONTA obosit !!!! Daca acuma e obosit, ce o sa faca pana in noiembrie ???

 40. ce nebunii ne mai pregatesc politicienii?Nu pot sa plec si eu linistit,ca se schmba guvernul.Iar o sa plec.Se schimba presedintele?lol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *