Din respect pentru cetateanul platitor de impozite

Din respect pentru cetateanul platitor de impozite, astazi am facut un pas extrem de important in privinta eficientizarii cheltuirii banului public: pentru prima data in ultimii douazeci de ani, Guvernul Romaniei a stabilit standarde de cost pentru investitii finantate din fonduri publice. Ce inseamna acest lucru?

Mai intai asta inseamna ca institutiile statului nu mai pot face investitii publice similare la preturi diferite. Va amintiti cand ma plangeam ca exista blocuri vecine reabilitate termic, pe seama unor contracte incheiate de primarii, la diferente de pret de mii, chiar zeci de mii de Euro pe apartament? Trebuia sa rezolv cumva aceasta problema, si am facut-o prin introducerea standardelor de cost pentru anveloparea blocurilor de locuinte. Conform calculelor noastre, anveloparea termica a unui apartament cu doua camere avand suprafata utila de 52 metri patrati costa, in conditiile definite in actul normativ, 2860 de Euro (suma la care se adauga TVA). Chiar daca se schimba conditiile, pretul nu poate sa difere prea mult.

Nu in ultimul rand, standardele de cost pentru investitiile finantate din bani publici trebuie sa elimine situatiile in care o firma vine si castiga licitatia la un pret infim, dupa care cere bani in plus pentru a-si finaliza lucrarea contractata. De acum inainte avem niste preturi, pe lucrari tip, estimate stiintific, astfel ca ofertele sub si supraevaluate pot fi identificate cu usurinta. Fenomenul de utilizare a actelor aditionale pentru suplimentarea cheltuielilor este generalizat, este prezent in toate ministerele si investitiile publice, iar actul normativ adoptat azi de Guvern isi propune tocmai stoparea acestui fenomen.

Am elaborat, la ministerul pe care il conduc, primele cinci standarde de cost: pentru sali de sport scolare, centre culturale, blocuri de locuinte pentru tineri, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte si pentru modernizarea unui drum comunal. Urmeaza si altele, pentru toata gama de investitii publice pe care le derulam. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului coordoneaza si elaborarea standardelor de cost de la alte ministere, iar azi Guvernul a aprobat in total 15 asemenea norme.

Am vorbit in mai multe randuri despre determinarea pe care o am in a imbunatati starea de lucruri din administratie, despre respectul pe care il datoram cetateanului – contribuabil si despre grija cu care trebuie sa cheltuim banii publici. Nu sunt vorbe goale, am facut astazi inca un pas important in reducerea cheltuielilor si a coruptiei, am stabilit standarde de cost pentru investitii publice.

27 thoughts on “Din respect pentru cetateanul platitor de impozite

 1. Din ciclul Umilinţa uniformizării la români În atenţia guvernanţilor!
  De duminică ni s-a întrerupt căldura. Tot de atunci, ni s-a întrerupt şi apa caldă, pe motiv că datoriile populaţiei sunt mari.
  De ce trebuie însă să suferim şi noi, miile sau zecile de mii de băcăuani, care suntem cu datoriile la zi?… De ce suntem şi noi trataţi la fel cu cei care au datorii.
  Am trăit anii’80 când românii erau plini de râie şi păduchi. Ce facem? Ne întoarcem în anii ’80 la râie şi păduchi? Preşedintele ne-a făcut “nespălaţi”… Stavarache îi aruncă mingea la fileu preşedintelui.
  De 20 de ani, inca nu s-a găsit o metodă ca rău platnicii să fie pedepsiţi fără a fi afectaţi cei ce-şi plătesc datoriile?

 2. Citatul zilei 😆
  Apropo de neveste… daca nu le arzi una din cand in cand, nu-s functionale.
  Chis, ziare.com

 3. Ideea este buna, chiar daca pretul este doar orientativ. In functie de conditiile concrete, de calitate, de diversi parametri, presupun ca preturile au si o marja in care pot evolua, ceea ce este normal.

 4. Buna ziua tuturor!
  O masura care poate stopa anumite practici…Poate prin aceasta,vor intra pe piata firme serioase,chiar daca mai mici,locale astfel incat forta de munca sa fie cea autohtona si sa fie create locuri de munca in comunitatile unde se realizeaza investitii.Sau firmele ce acum detin un anumit monopol in participarea la licitatii vor lucra pe preturi reale.S-ar putea sa scada intersul pentru lucrarile publice daca se strange latul… 😉 Asta ar insemna o relaxare a pietei pe acest domeniu,lucru bun de altfel pentru cei ce pana acum au oferit preturi reale si de bun simt,dar au privit doar de departe aceste licitatii…

 5. Ar fi genial daca guvernul actual ar avea mai multi ministri asemenea Elenei Udrea. Motivata si ambitioasa!

 6. O masura absolut necesara care sper sa functioneze si sa eficientizeze distribuirea fondurilor publice.

 7. Cati dintre politicienii actuali vin cu astfel de idei si proiecte?Niciunul si cu toate acestea presa continua sa o atace pe Elena Udrea.

 8. Era si timpul ca cineva sa se gandeasca la aceste lucruri. Bravo doamna ministru, sunteti un politician de nota 10!

 9. O admir pe Elena Udrea pentru ca in ciuda faptului ca este femeie si-a propus sa lupte impotriva acestui sistem corupt.

 10. Lala, de acord cu tine. Udrea este o reprezentanta de seama a sexului feminin.

 11. As vrea sa o felicit si eu pe doamna ministru. I-am urmarit cu atentie proiectele in ultima vreme si am constat ca este un politcian aparte, competent si ambitios.

 12. Sa speram ca aceasta masura va mai stopa din ilegalitati si furtisaguri. O initiativa politica admirabila!

 13. … uf , ce m-am linistit ….cat “respect”…
  esti tare de tot , ce ai realizat tu …
  DIN LIPSA DE RESPECT , fii atenta ce faceau altii acum 1000 de ani … dar nu aveau blog-uri :

  Privilegiul acordat de Împăratul Frederic Barbarossa în 1155 la Bologna, universităţilor, spune:
  „Prin această lege universală şi pentru totdeauna valabilă, hotărâm aşadar ca de-acum înainte nimeni să nu mai aibă îndrăzneala de a neîndreptăţi în vreun fel pe vreun om al şcolii, nici să cuteze a-i provoca vreo daună (…). Dar dacă, cu toate acestea, cineva ar dori să pornească o acţiune juridică împotriva vreunui om al şcolii din vreo pricină oarecare, să le fie acordată oamenilor şcolii posibilitatea de a alege dacă să vină la judecată înaintea domnului sau magistrului lor, ori înaintea episcopului cetăţii, cărora le-am acordat pentru aceasta drept de judecată. Iar dacă cineva va îndrăzni să-i tragă înaintea altui judecător, atunci hotărârea acestuia, chiar de ar fi foarte îndreptăţită, să fie anulată, din pricina unei atare îndrăzneli. Căci, întrucât făptuind lucruri bune, merită lauda şi protecţia noastră, socotim că se cuvine ca pe toţi aceia prin a căror ştiinţă e luminată lumea, iar viaţa supuşilor e îndreptată către ascultarea de Dumnezeu şi de noi, servitorii Săi, să îi apărăm cu dragoste faţă de orice nedreptate.” (Constituţiile Imperiale).

  Prin acest privilegiu, universitarii devin o stare, o clasă socială definită cu drepturi şi datorii distincte, stabilite prin lege. În asonanţă cu valorizarea îndeletnicirii universitare şi privilegierea universităţilor, universitarii dobândesc onoare şi prestigiu, atribuit colectiv, tuturor membrilor. Din momentul în care informaţia devine putere, universităţile şi elita universitară acced direct sau mediat şi la putere.

 14. aha … d’acuma toate scenele vor costa 70.000 de euro … respect, ce sa zic … 🙂

 15. ***ion adrian – chiar nu vreau să fac nici o speculaţie la discuţia provocată de tine.
  Dar, cum noi românii am fost şi suntem încă un popor de oameni înţelepţi, o să-ţi reamintesc ca un proverb de al nostru spune: nu pune toate ouăle în aceeaşi traistă…

 16. sa speram ca ministerele lui berceanu si videanu vor respecta standardele de cost !

 17. Senzational interviul Nashului cu Gorby . Sa moara Rtv si Iliescu. 🙂

 18. Salut.Cu adevarat o idee limpede.Desi sunt un adversar al d-nei Udrea sunt bucuros ca a ales aceasta initiativa.Mult succes Malena. 😛

 19. Da? Ar fi interesant de vazut analitic cum s-a ajuns la un asemenea pret. In exemplul dat cu ap. de 2 cam. Si ce cuprinde anveloparea standard ! Daca e vorba numai de acel “”scart”” popular adica polistiren expandat la exterior si termopanele (ferestre, usi, balcoane) este un pret astronomic. De aceea s-a ajuns sa coste la un bloc reabilitat 135 euro/mp de termopan !!!