Diametrala Buzesti – Uranus, mai aproape de realizare. Un nou bloc ANL in Sectorul 4

Am avut astăzi o zi cel puțin la fel de plină ca ieri, de această dată aproape în totalitate dedicată Bucureștiului.

Mă bucur să pot anunța că lucrările la Diametrala Nord-Sud vor fi deblocate. MDRT a avut rolul de mediator între Primăria Municipiului București și ONG-urile grupate în Asociația “Salvați Bucureștiul”. În urmă cu aproape o lună m-am întâlnit personal atât cu reprezentanții societății civile, cât și cu primarul Sorin Oprescu. Am stabilit atunci că lucrul cel mai util este o dezbatere publică, în care ministerul să fie mediator.

Nu a fost deloc ușor să convingem părțile să ajungă la un numitor comun – până astăzi au mai avut loc alte patru întâlniri pregătitoare. Am făcut eforturi semnificative ca proiectul să poată fi realizat în interesul bucureștenilor. Pornind de la elementul central – utilitatea proiectului, care nu a fost contestată de nimeni -, am putut ajunge într-un final la un acord. Orașul trebuie să-și dezvolte infrastructura, dar trebuie să-și păstreze, în egală măsură, istoria.

La întâlnirea de astăzi au participat toate părțile implicate direct: Municipalitate, ONG-uri, Ordinul Arhitecților din România și Registrul Urbaniștilor din România. Cu toții au căzut de acord asupra rolului important pe care l-ar avea această lucrare de infrastructură în descongestionarea traficului din centrul Capitalei.

S-a decis reluarea lucrărilor conform proiectului Municipalității acolo unde legislația o permite. Tocmai pentru a nu mai exista discuții privind respectarea sau nu a elementelor cuprinse în proiect, s-a stabilit înființarea unui grup de lucru care va monitoriza lucrările.

În ceea ce privește Hala Matache, practic principala clădire monument istoric față de soarta căreia ONG-utile își exprimaseră îngrjorarea, s-a ajuns la ideea unui concurs de soluții privind modul în care ar urma să fie protejată. Aceasta fie va fi mutată din loc cu aproape 10 metri, fie va fi ocolită. De asemenea, avem în vedere și realizarea unor proiecte de regenerare urbană a zonei pe unde va trece Diametrala: Gara de Nord – Matache – Calea Victoriei. De preferat, prin proiecte în care se vor accesa fonduri europene, pentru că se pare că și Primarul General a înțeles utilitatea pe care pot să o aibă acești bani.

Evident, mai există elemente de fine tuning asupra cărora societatea civilă și Municipalitatea trebuie să se pună de acord. Urmează să mai existe o nouă întâlnire, peste două săptămâni, moderată tot de MDRT.

Sper și cred că dezbaterea de astăzi de la minister, dar și semnarea contractelor cu fonduri europene din urmă cu două zile sunt argumente cât se poate de solide că, în calitatate de ministru al Dezvoltării, nu mă voi opune niciodată proiectelor bune pentru București, fie că ele vin de la Primarul General, fie că ele vin din zona altor forțe politice din Capitală. Diametrala Buzești-Uranus poate funcționa ca un exemplu pentru mediul politic despre ce rezultate poate să aducă dialogul constructiv.

 

După încheierea întâlnirii de la minister, am mers în Sectorul 4, acolo unde am inaugurat un nou bloc de 48 de locuințe – 28 de apartamente cu 2 camere și 20 de garsoniere. Pot spune că apartamentele și blocul arătau foarte bine, mai ales că s-a folosit o soluție tehnică nouă, mult mai eficientă din punctul de vedere al consumului de energie. Costul total al proiectului s-a ridicat la aproape 1,7 milioane de euro.

Datorită succesului noii tehnologii implementate, dar și ca o continuare a strategiei de a oferi tinerilor din București locuințe la prețuri accesibile, lângă blocul inaugurat astăzi se va mai realiza unul identic. La fel ca în cazul imobilului inaugurat astăzi, majoritatea materialelor de construcție vor fi de proveniență internă.

 

15 thoughts on “Diametrala Buzesti – Uranus, mai aproape de realizare. Un nou bloc ANL in Sectorul 4

 1. Cine este Mircea DIACONU ?

  Se mai spune SAFTICA.

  Prefer noul centru modern PALAS din IASI.

  Iulian DASCALU, simbol al ROMANIEI MODERNE decât acest monstru actor care isi asuma calitati politice si de gradinar.

  Si mai curios, la SAFTICA acest parvenit, Mircea DIACONU, isi demonstreaza traditia de taran dar este un parvenit de clasa.

  Are si coacaze, rosii care le doreste sa fie popularizate fara MUNCA si INTELEPCIUNE.

  Pentru acest individ politica l-a transformat in URAT.

  Revenind la IASi, PALAS va fi un model de dezvoltare urbana cu cel mai mare parking din ROMANIA.

  Cred ca in acest proiect MDTR trebuie sa aiba un superlatif a face, primaria IASI sa rezolve problema circulatiei si a stationarilor in municipiul IASI.

  Sper ca Doamna Ministru va rezolva intentia cetatenilor de a face din orasul IASi viitoarea capitala culturala a ROMANIEI.

  Iata ce inseamna turismul cultural.

  Définir le tourisme culturel n’est pas évident. Si le tourisme a une définition précise, officielle, internationale, la culture n’en a pas !

  Le touriste est bien défini, par l’Organisation Mondiale du Tourisme, comme toute personne qui se déplace et reste au moins une nuit en dehors de son domicile habituel. La culture a une définition qui varie dans le temps, l’espace, et peut se décliner à l’infini !

  Par exemple on parle de patrimoine qui fait référence à des édifices, et de patrimoine immatériel, qui comprend toutes les pratiques humaines, les us et coutumes, les faits de mémoire, l’histoire…On parle aussi de “culture scientifique et technique” pour que les Beaux Arts n’aient pas le monopole de représenter exclusivement la culture.

  Les définitions que nous proposons sur le site rendent compte de cette réalité contrastée et des enjeux de l’action conjointe entre acteurs du Tourisme et de la culture.

  Pour en savoir plus

  Les enjeux du tourisme culturel

  Comme elle ne calcule pas ses retombées économiques, l’activité culturelle n’est pas comptabilisée dans les Comptes satellites du tourisme (OMT, organisation mondiale du Tourisme).

  Asteptam ca Doamna Ministru sa inteleaga viitorul MOLDOVEI a orasului IASI.

  Merci et bonne soirée

  Cordialement

  • Tot respectul pentru Iulian Dascalu, l-am cunoscut sa am colaborat cu el o foarte scurta perioada , problema este AUTORITATEA LOCALA a Iasului. Primarul si Consiliul local au negociat parteneriatul public privat care a stat la baza proiectului Palas, in dezinteres criminal fata de cetatean si fata de istoria culturala a urbei.
   Exista arhitecti de renume in Iasi, care au contestat de la inceput acest proiect imobiliar cu singurul scop…PROFITUL si au refuzat sa se implice, desi li s-a solicitat sprijinul.
   Se putea merge pe varianta unui parc central, cu mici magazine si zone de agrement, inclusiv un strand modern, atat de bine plasat, in centrul orasului. Cel vechi a fost desfiintat, iar oamenii trebuie sa mearga la periferie.
   Iar pentru consolidarea Palatului Culturii, daca ar fi existat vointa politica, puteau fi utilizati banii PUBLICI chetuiti AIUREA de Gheorghe Nichita pe echipa de derbedei fotbalistici ai Iasului. Doar pentru că el, primarul, joacă miuțe în timpul liber.

  • …Și apropo de parkinguri. Este exact situația în care îți mărești stomacl pentru a îngurgita și mai multă mâncare, până….faci boom ! Cu cât faci mai multe parcări, cu atât, ba chiar exponențial, crește numărul de automobile
   BASTA cu automobilele în centrele istorice ale orașelor, trebuie stimulat transportul în comun.
   Fetița mea este în București și mi-a spus, la telefon, că a rămas șocată de zgomot, gaze de eșapament și oameni încrâncenați în trafic și că în veci și-n pururi nu-i va trece prin minte să locuiască în acea junglă urbană.
   Așa se întâmplă, domnule Ștefan Radoveanu, în Elveția ??!
   Se încarcă centrele orașelor cu mall-uri uriașe, betoane, parcări și mii de automobile poluante ? NU CRED , STIMATE DOMN.

  • Apropo, domnul Cătălin Tolontan tace mâlc dacă-l întrebi ce părere are de sposorizarea din bani publici a unei echipe de fotbal. Devine vocal, doar atunci când primarul este pedelist.

 2. ***Stefan Radoveanu scrie: “Sper ca Doamna Ministru va rezolva intentia cetatenilor de a face din orasul IASi viitoarea capitala culturala a ROMANIEI.”
  Domnule, pune mana pe carte si te informeaza si nu mai vorbi prostii: orasul Iasi a fost si va ramane pururi capitala culturala a Romaniei. Doamna Udrea oricat s-ar stradui nu mai poate faxce din Iasi capitala pentru ca asta este de mai bine de 200 de ani: din Iasi a pornit totul: prima tiparnita in lb romana, prima publicatie, primul teatru si prima universitate, prima scoala – toate in lb romana. Doamna Udrea poate doar sa contribuie la revitalizarea Iasului, la infrumusetare, la modernizare si intretinerea a ceea ce deja exista. Iasul e deja capitala culturala a Romaniei. Numai un incult, un neinformat poate sa spuna ca Iasul urmeaza sa… bla bla bla…

  • Probabil sa aveti dreptate, referinta mea viza IASI capitala culturala a Europei.
   Din acest punct de vedere orasul IASI are nevoie de modernizare, ordine si respect.

   Proiectul PALAS se inscrie in aceasta idee dar nu este suficient, trebuie continuat si in alte cartiere.

   In IASI este nevoie de un parc industrial asemanator celui din CLUJ sau Timisoara.
   Poate voi contazis, bazarurile au luat locul parcurilor industriale in targul IASIlor.
   ORADEA dezvolta al doilea parc industrial

 3. @NeaKutare
  Așa este, domnul ȘTEFAN RADOVEANU este un patriot, un cetățean consecvent în principii al României, chiar dacă nu locuiește efectiv sau doar intermitent în țara natală, motivat exclusiv de bună credință și speranță pentru viiotrul nației.
  Și mai este ceva de spus. Este absolut sincer și deține experiența conviețuirii cu oamenii civilizați din vestul europei, experiență extrem de utilă în procesul anevoios de reconstrucție a spiritului românesc antebelic împletit armonios cu ceea ce este bun și util nouă în țările occidentale.

 4. @
  Cristian PREDA

  A propos d’ ethnies et de UDMR,

  “Ce qui constitue une nation, ce n’est pas de parler la même langue, ou d’appartenir à un groupe ethnographique commun, c’est d’avoir fait ensemble de grandes choses dans le passé et de vouloir en faire encore dans l’avenir.”

  Sper ca profesorul nostru a inteles misiunea sa la PE si in mod deosebit in circumscriptia sa ROMANIA.

  Iesirile fara control a profesorului pe media demonstreza ca nu este pregatit MAFIEI si DESINFORMARII televeziunei IRTV si jurnalistilor MAFIOTI.

  Romania nu este constienta de ce doreste sa ofere viitorul cu PDL, guvernul Emil BOC si in particular cu Presedintele ROMANILOR de PRETUTINDENI.

  “Dans une nation qui est dans la servitude, on travaille plus à conserver qu’à acquérir. Dans une nation libre, on travaille plus pour acquérir qu’à conserver.

  Montesquieu

  Domnule Profesor,

  Sper ca mesajul meu isi va gasi prezenta mai mult ca Giulesti sau GHENCEA.

  Cordialement

 5. Intrucat sunt cel care a deschis subiectul privind exprimarea d-lui Radoveanu in limba franceza , am un sentiment de vinovatie pentru stadiul in care a ajuns discutia.
  Cred ca trebuie sa pornim de la ideea ca fiecare procedeaza cum crede ca este bine, nimeni nu zice: fac asa, pentru ca asa este rau!
  In cazul de fata, probabil ca atentionarea ar fi fost suficienta.

 6. Tre’sa recunosc ca ultimele Anl-uri construite prin tara arata super… Daca nu s-ar scrie pe ele ANL … nu ar sti nimeni de cine sunt facute…

 7. Zev,dna-ul inca nu l-a ars pe Adrian Nastase,dar daca Basescu nu desfiinteaza dn-aul,in 2012 cu siguranta se va arde.PDL pierde alegerile,basescu este suspenda si se alege praful de pdl.Toti liderii pdl vor fi arsi de DNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *