Despre indicatoare turistice

Aşa cum am promis, revin cu datele despre achiziţia, de către ministerul pe care îl conduc, a lucrărilor de proiectare, execuţie, instalare şi întreţinere a indicatoarelor de informare şi orientare, acţiune care face parte dintr-un proiect foarte important, acela de semnalizare a obiectivelor turistice:

 • Indicatoarele „3D” pe care le achiziţionează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului sunt, de fapt, indicatoare cu litere în relief şi nu indicatoare din filmele SF, cum ar putea înţelege publicul din prezentările făcute de presă.
 • Nu este vorba nicidecum de indicatoare de lux: din cele peste 1.215 obiective turistice pe care ministerul intenţionează să le semnalizeze prin amplasarea de indicatoare, ministerul a solicitat instalarea de indicatoare cu litere în relief pentru doar 2% dintre ele. E vorba de cele 15 obiective incluse pe lista Patrimoniului UNESCO. Asta înseamnă aproximativ 100 de indicatoare ambutisate (pentru un obiectiv turistic se amplasează minim 3 indicatoare – 2 săgeţi şi unul dreptunghiular). Restul de 1.200 obiective turistice vor fi semnalizate prin indicatoare plate, obişnuite, în limita valorii maxime prevăzute în contract.
 • Diferenţa de preţ între un indicator plat şi unul cu litere în relief merge de la 3 la 6 euro/indicator, in funcţe de mărimea lui. Asta înseamnă că pentru toate cele 100 de indicatoare cu litere în relief achiziţionate se vor plăti în plus între 300 şi 600 de euro.
 • Semnalizarea obiectivelor turistice din România prin instalarea de indicatoare de orientare nu reprezintă un moft al ministerului, ci este vorba de o acţiune esenţială pentru informarea potenţialilor turişti, pentru orientarea lor pe circuitele culturale sau spre diverse obiective turistice. Dezvoltarea şi îmbunătăţirea acestui tip de infrastructură turistică este relevantă pentru dezvoltarea turismului, sector care poate aduce mai mulţi bani la bugetul de stat.
 • Să nu uităm că MDRT a anunţat deja că operează importante reduceri de cheltuieli la nivelul instituţiei. E vorba de reduceri, în medie, cu 37 % a cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi cu 28% a cheltuielilor de personal, dar reducerile nu afectează derularea programelor prioritare ale ministerului.
 • Nu se poate spune că prin cerinţele prevăzute de MDRT în caietul de sarcini limitează competiţia, din moment ce pe piaţa românească există mai mulţi producători de asemenea indicatoare cu litere în relief.
 • Societatea care a câştigat, în 2010, licitaţia pentru semnalizarea obiectivelor turistice prin instalarea de indicatoare a participat şi în 2009, la Ministerul Turismului, la o procedură similară, pe care nu a câştigat-o. În consecinţă, nu este o firmă care lucrează în mod constant cu Ministerul Dezvoltării. Pentru acest lucru se organizează licitaţii, ca cea mai bună ofertă să câştige.

805 thoughts on “Despre indicatoare turistice

 1. Puiu,
  A zis o multime de chestii , nici nu le-am retinut pe toate, dar pare-mi-se s-a referit doar la achizitiile din bani europeni ca vor fi verificate toate.Alea din bani romanesti nu, pentru ca-s facute de oamenii lui. Ai mai auzit ceva despre achizitiile lui Monica Ridzi ? Sigur ca nu. Justitia , DNA-ul ? Sigur ca nu.marinarul e foarte nervos si, inca odata se adevereste ca nu suporta critica, deoarece el singur s-a angajat in fata Comisiei europene ca sparge muntii, crezand ca merge treaba ca si cu romanii : adica aia uita…si lucrurile se rezolva doar din vorbe..

 2. NG….Stiam eu de ce te iubesc…..Exact asta e ….intrebarea cheie “iese ceva din asta “?
  Intrebarea si mai ales raspunsul hotarasc daca e de interes pentru administratiile locale de sus pana jos….daca ai concursul lor total sau numai se va mima colaborarea….daca ai sansa sa-ti rezolvi proiectul sau nu ….de la ministru pana jos la mine….
  La mine a fost hazliu ..hazlie intrebarea unui om pe care chiar il stimez …chiar ai cheltuit tot ce am aprobat ?Si nici macar nu reprezenta jumatate din ceea ce as fi avut nevoie sa ridic proiectul la nivelul pe care-l doream …elitist si international ,la nivelul celor de afara …
  La Elena Udrea e mai rau ..aloca banii de la minister …nimeni de mai jos nu se poate infrupta ..poate doar ,ca sa fiu sincer ,cel care liciteaza si castiga….si cel care ii daruie contractul ..intre cei doi din teritoriu luand nastere o complicitate …se termina banii de la minister ,se fac acte aditionale etc ,creste valoarea contractului …si moare proiectul …nimeni din decidenti sau executanti nemaifiind atrasi de realizarea proiectului sau finalizarea sa …Moare ideea,moare proiectul …..Banii raman ingropati in baza proiectului ….proiect,studiu de fezabilitate si poate inceperea lucrarilor apoi sistate …
  Daca se pot castiga bani de pe margine e OK daca nu,nu…..
  Ideea e ca vorbim despre interesul primarilor care pastoresc si gospodaresc comunitatile….parca e un facut ca primarii destoinici si responsabili ,cu mintea si rusinea la ei nu sunt cei din zonele unde ar trebui implementate proiectele respective ..ale Elenei Udrea …cel putin asa cred….sau alte proiecte mai mici …care adunate ar schimba fata comunitatii si a orasului ….Si evident nu putem generaliza……
  Exista o stare generala de parsivenie si interes in tot ce se intampla bun la nivelul comunitatilor ,care strica pana si ideea proiectului fara sa mai vorbim de realizarea sa …Exista lene,indolenta si nesimtire generalizata ….E OK macar cand castiga si cei de pe margine dar castiga si proiectul si comunitatea ….e o realitate romaneasca optima ..singura mai valabila ca alternativa ….
  Daca as fi Elena Udrea si ministru …..as studia personal impreuna cu decidentii locali (de la prefect pana la primar si consiliul local) oportunitatea realizarii proiectului ,vointa decidentilor de a realiza proiectul si necesarul de la minister pentru ca proiectul sa fie dus la bun sfarsit ….as stabili tot in teritoriu contributia sustenabila a Cons Jud si primariei ..in bani sau tradusa in materiale ,utilaje si mana de lucru ,specialisti (de la arhitecti la constructori ) …Apoi as da termen de finalizare pe ordin de ministru si cu raspunderea civila ,materiala ,a decidentilor in caz de nefinalizare ….as colabora cu ministerul administratiei …care sa demita din functie de la prefect pana la primar in caz de nerespectare a termenului de finalizare …daca nu se pot invoca de catre acestia impedimente de forta majora …aparute ulterior ,pe parcursul realizarii proiectului …excluse cele financiare care ar decurge din contracte cu furnizorii sau constructorii …care ar lasa posibilitatea introducerii unor acte aditionale care sa mareasca factura realizarii proiectului ….s-ar stopa astfel practicile smecheresti si romanesti prin care orice lucrare poate sa moara ..din “grija ” celui care incheie contracte nefavorabile administratiei locale si comunitatii…..
  ETC ETC….

 3. Din declaratiile lui Traian Basescu pe marginea raportului de la Bruxelles pe justitie nu am retinut nimic nou fata de ce am intuit ca va declara …sintetizand: necesitatea ca ANI sa poata verifica si controla in acte si documente cat si la fata locului (perchezitie probabil) averile demnitarilor si ale functionarilor publici etc…deci ANI ca politie,parchet ..suprapusa peste cele doua institutii…..apoi anchetarea presupusilor infractori …evazionisti,corupti ,santajisti etc etc….apoi verdict (fara judecata in instanta ,probe cu martori ,aparator etc sau suprapusa peste o instanta de judecata) si confiscarea averilor ilicite ,fara ca ANI sa faca dovada si sa produca probe asupra infractiunii care a generat averea ilicita ….O ANI suprapusa peste DNA,politie,parchet si instanta de judecata ….Un nou instrument de santaj politic cu finalizare in caz de….care inlocuieste o normala ancheta si evaluare a Fiscului asupra averilor tuturor cetatenilor Romaniei si impozitarea lor de la data dobandirii ,pe diferenta neplatita de contributor …
  In cazul demnitarilor si functionarilor publici un DNA competent care sa faca proba coruptiei ,mitei,santajului si sa trimita in instanta pe vinovati ,confiscand evident si averile nejustificate ,generate de faptele penale ….valabil si pentru alte categorii de cetateni..interlopi,activitati ilegale etc etc…..
  ANI…Agentia Nationala de Integritate …probabil morala ..ancheteaza presupuse fapte civile si penale si nu incompatibilitatile morale ale demnitarilor si functionarilor publici care le genereaza profituri ilicite …pe presupunerea ca faptele generatoare de avere ar fi probe ale lipsei de integritate …si nu fapte penale care ar face obiectul de interes al DNA si justitiei …
  Am mai retinut de la Presedinte aceeasi obsesie ..schimbarea Constitutiei Romaniei ,cu speranta probabila ca se vor putea introduce pe dedesupt anumite prevederi favorabile puterii actuale ….desi logic ,pana se schimba si se aplica noua Constitutie vin alegerile la termen din 2012…dar probabil presedintelui ii place Referendumul care spera sa-i mai salveze imaginea si procentele …inutile pentru un nou mandat dar utile in convingerea sa si a PDL pentru alegerile din 2012….fara ca acestia sa previzioneze si sa aprecieze corect situatia salariilor bugetare,a pensiilor ,a preturilor ,situatia economica ..pana in 2012 la alegeri ….cand probabil se va incerca pe modelul lui Ceausescu sa se adauge la cele taiate aiurit ceva de sare la scrumbie ….
  Am mai retinut ca este nemultumit de posibile interpretari politice(???!!!) in raport si in legatura cu care va lua atitudine fata de raport si fata de Bruxelles ….
  Fara legatura cu postarea si valabil pentru toti (si pentru mine )…..parfrazand “Cogito ergo sum”……Nimic nu e mai nociv psihic ,decat sa crezi ca existi fara sa cugeti…..

 4. Foarte bine, pentru ca avem nevoie de asa ceva, avem nevoie de reconditionarea acestora. Doamna Udrea este un parlamentar de valoare.