Despre casele ANL si despre lupta cu cliseele

Elena UdreaPrimul punct.

Spuneam într-unul dintre posturile de duminică despre faptul că privesc programul de locuinţe ANL ca pe o soluţie care simplifică începutul de drum al tinerilor.

Astăzi am mai făcut un pas pentru ca această soluţie să prindă contur. Am stabilit preţurile locuinţelor ANL. Astfel, pentru o garsonieră preţul este 19.140 de euro, un apartament cu două camere va costa cel mult 26.950 de euro, iar preţul unui apartament cu trei camere va fi 36.100 de euro.  O garsonieră ANL are 40-50 mp, un apartament de două camere are 57-58 mp suprafaţă utilă, iar unul de trei camere are între 67-70 mp. Deci ar fi loc şi pentru biroul unui solitar workaholic, dar şi pentru pătuţul unui copil!

Sper ca în cel mai scurt timp să avem 40.000 de tineri care să-şi ia în primire casa -sunt 20.000 de locuinţe dar, îmi place să cred, că pasiunea pentru profesie se poate manifesta chiar mai bine în doi.

Al doilea subiect. Este vorba despre programul „Renaşterea satului românesc”.

Tot astăzi am anunţat câteva detalii legate de regimul de închiriere a locuinţelor (pentru angajaţii din sistemul public doar pe durata contractului de muncă, fără posibilitate de vânzare), cifra totală (25.000 de case, 10 maxim 15 pe comună).

Dar nu despre detalii tehnice vreau să vorbesc, ci despre altceva. Despre un fapt de viaţă care mi s-a părut interesant şi expresiv pentru lupta de zi cu zi, cu realitatea cotidiană.

Eram cu câţiva colegii de la minister şi ne gândeam la un nume pentru program (o banală condiţie birocratică pentru existenţa proiectului). Am ales rapid numele (cel din acest moment) şi capitolul părea încheiat. Când, au început discuţiile. Dar ce fel de nume de proiect este acesta ” Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti” s-a insinuat scepticismul colegilor mei? „Nu va înţelege nimeni despre ce este vorba, în plus, pare un clişeu” au apărut imediat şi concluziile.

M-am surprins dezarmată. Nu mă gîndisem nici că cineva va avea dubii despre ce este vorba. Dar mai ales, nu mă gîndisem că un program legat de case la ţară trebuie să sune într-un fel în care să inventeze soluţii, pentru că soluţiile reale, pur şi simplu par obosite.

Nu mă gândisem la riscul „clişeului” pentru un proiect care, oferind condiţii decente de trai dascălilor şi medicilor de la ţară, le dă un motiv în plus acelor oameni bine pregătiţi să rămână în satul respectiv. Să nu fugă la oraş, la prima oportunitate. Şi aşa, într-un mod banal, ajută direct un sat întreg.

Am oscilat pentru o secundă între neîncredere şi pasul înapoi. Argumentele mi se păreau logice. Numai că ce m-a stârnit a fost chiar dilema în discuţie: ideea de clişeu. Ideea că o realitate deseori, foarte grea, s-a banalizat. Iar soluţia, deşi simplă şi clară şi-a pierdut sensul, s-a erodat, în contactul zilnic cu realitatea.

Clişeu? M-am gândit la ceea ce ştiu şi am văzut legat de viaţa în satul românesc (în multe cazuri încă, o luptă zilnică pentru supravieţuire); la oportunităţile pentru tinerii de la sate (încă foarte reduse comparativ cu cele de la oraş).

Mi s-a părut totul, dintr-o dată, foarte clar.

Le-am explicat şi colegilor. Şi am rămăs pe numele ales prima dată: „Renaşterea satului românesc – 10 case pentru specialişti”. Un proiect „banal” pentru case, pentru medicii şi profesorii care lucrează la ţară, ajutând astfel, concret, viaţa de zi cu zi a unei comunităţi dintr-un sat. Nimic „spectaculos”, nu?

74 thoughts on “Despre casele ANL si despre lupta cu cliseele

 1. ***Doamna E Udrea – Bună ziua! 😆

  Dacă Dvs credeţi în proiectele Dvs, asta e foarte bine. Credinţă, speranţă şi răbdare… Şi se vor realiza – în timp. Nimic din ceea ce se face pentru om, pentru binele şi confortul omului, nu este “banal”, nu poate fi “banal”…

 2. Felicitari pt initiativa Dna Elena Udrea,
  Mai exista insa problema primariilor care refuza sa vanda locuintele ANL. Locuim intr-un astfel de apartament de mai bine de 5 ani si ne-am bucurat cand a aparut posibilitatea cumpararii acestor locuinte, doar ca ne-am lovit de refuzul primariei de a vinde.
  In toti acesti ani am investit in apartament pt a-l face decent – dupa cum multi stiu, la construirea blocurilor ANL se folosesc materiale de slaba calitate– asa ca ar fi bine sa si putem cumpara un bun in care am investit.
  Poate exista solutie si pt aceasta problema.

 3. @Elena Udrea
  Un titlu, un cliseu, un program trebuie sa fie cat mai scurt si cat mai expresiv, cu elemente de generalizare. Ca spui de “Viata la tara-solutii moderne”. Asta implica mult mai multe aspecte, atrage pe mult mai multi, nu numai pe cei care sunt interesati de case.

 4. Buna ziua,
  Doamna Udrea in prima faza am fost bucuros cand a-ti decis sa vindeti apartamentele ANL, dar cand a-ti calculat preturile nu a fost corect. Eu care locuiesc intr-un oras mic de munte sa platesc acelasi pret ca in Bucuresti? Ia ganditi-va e corect… Cu pretul fixat de dumneavoastra cumpar in orasul meu un apartament de trei camere si o garsoniera. Poate totusi calculati preturile in functie de zona, ceea ce mi se pare corect, lucru care a-ti lasat sa se inteleaga despre dumneavoastra, ca si guvernare si persoana, nu doresc sa-mi schimb impresiile si sa cred ca doriti sa favorizati pe cei din orasele mari.

 5. Spune-ne si noua cum ai luat o casa prin anl si cum ai vandut-o la o suma colosala la vremea aia unui italian ce a furat palmaresul timisoarei?:))

 6. Pot sa spun o parere personala?ANL e minciuna.Statul roman e minciuna.Politicienii sunt hoţi,mincinosi,laşi.Sunt laşi pentru ca au imunitate in faţa justiei.

 7. Daca demarati programul ar fi bine sa extindeti parteneriatul cu autoritatile locale in sensul de a utiliza, ca muncitori necalificati, nenumaratii asistati sociali din localitatile respective. Pentru ajutoarele sociale primite, ei trebuie sa execute un numar de ore de munca in folosul comunitatii, ore pe care le executa, de obicei, la carciuma. Utilizarea lor ca muncitori necalificati (poate unii sunt chiar calificati) ar permite disponibilizarea de fonduri pentru atacarea mai multor lucrari de acest gen.
  O alta problema este cea a furtului de materiale. Va trebui stipulat in contractul cu autoritatile locale ca le revine integral raspunderea pentru securitatea santierului, ca inlocuirea materialelor disparute se va face din fondurile lor si ca necompletarea materialelor furate (un termen) va atrage dupa sine rezilierea contractului si recuperarea valorii investitiei din fondurile lor.

 8. Ioane,
  Cum de reusesti ca sa faci, cu un singur rand scris, lucrurile complicate si fara logica. Elena Udrea a postat aici o tema referitoare la casele ANL si lupta cu cliseele, iar tu faci propaganda nationalista, impotriva UDMR si proiectelor privind tinutul secuiesc. Sunt bloguri speciale unde lumea chiar e interesata de astfel de aspecte. Presupun ca nu ai capacitatea sa intelegi ce inseamna un topic pe un blog, asa ca iti recomand, daca esti pasionat de problematica nationalista sa testezi on line, Becali, Vadim, etc.

 9. Nu vi se par cam mici preturile acestor aparatamente? Nu toti avem acces la ele, spun asta nu pentru ca nu ne-am incadra ca si conditii ci pentru ca se stabilesc liste cu mii de cereri pentru care exista doar cateva sute de oferte. Unii sunt fortati sa cumpere de pe piata libera la alte preturi si asta doar pentru ca nu au avut norocul sa prinda pentru un an un apartament in ANL! Nu este corect moral ceea ce faceti din punctul meu de vedere! Trebuia sa pastrati vechile criterii: 3 ani si un venit care sa nu depaseasca dublul salariului mediu brut pe economie. Pentru ca foarte multi au ajuns sa stea cu chirie cand aveau venituri mici, intre timp salariile lor au crescut si isi pot permite o chirie in alta parte (nu ANL) sau chiar sa isi cumpere un apartament la pretul pietii. In acelasi timp sunt foarte multi cu venituri mici care nu stau in ANL!
  cu respect,

 10. Ce fac parlamentarii opoziţiei? Să vedeţi:

  Ponta ar fi vrut să-l bată pe Emil Boc, Premierul Romaniei http://www.ziare.com/actual/politica/02-17-2010/ponta-am-vrut-sa-l-bat-pe-boc-dar-nu-m-a-lasat-dan-nica-995876

  Crin Antonescu doreşte desfiinţarea PD-L-ului pe cale politică… http://www.ziare.com/actual/politica/02-10-2010/crin-antonescu-eu-doresc-sa-desfiintam-pd-ul-pe-cale-politica-994305

  Şi Chiuariu… Chiuariu cere desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei, pentru că nu se simte liber… http://www.ziare.com/actual/politica/02-17-2010/tudor-chiuariu-cere-desfiintarea-functiei-de-presedinte-al-romaniei-995926

 11. @ Elena Udrea
  Revin cu cele două rânduri de întrebări (se adună)…

  Câte din casele ANL sunt în Bucureşti şi câte sunt şi în alte părţi ale României?

  Legat de cele 25.000 de case, de unde vin banii, cine va face proiectele, cine va urmării execuţia, cui vor aparţine casele după construcţie (primăriei, statului, RA-APPS)?

 12. o luminita la capatul tunelului pentru tineri, dar pentru cei care au depasit varsta de 35 de ani , sunt divortati, cu copii, cu un salariu, luminita dispare. Pentru acestia nimeni se gandeste ce posibilitati de a avea o casa pot avea….

 13. Trebuie sa se faca diferenta la pret si in functie de materialele de construtie folosite.
  In cartierul Brancusi unele blocuri sunt facute din boltari, peretii interiori din rigips, iar alte blocuri (cele noi) sunt din caramida…deci nu se pot pune aceleasi preturi !
  Ca sa nu mai spunem ca ar fi buna si o expertiza deoarece ploua in casa, peretii sunt uzi, parchetul si termopanele sunt de foarte proasta calitate si difera de la un bloc la altul, etc.
  Apartamentul cu 2 camere in ANL Brancusi are 53.79 mp.
  Acum cativa ani s-a spus ca s-a construit cu 250 euro/mp…acum au in plus ceva ?!

 14. De ce autoritatile din ploiesti vor sa inchida scoala 18?Puteau sa o inchida.Dar anul trecut de ce au renovat-o?De ce au bagat bani publici in ea?Ce interese meschide sunt?

 15. A avut dreptate Preşedintele Băsescu când a spus că ăştia (adică PSD-iştii) se înregistrează unul pe altul şi apoi se dau în public…

  Citiţi aici: http://www.ziare.com/actual/politica/02-17-2010/vanghelie-il-injura-pe-geoana-si-pe-toata-conducerea-psd-audio-995965

  Ce crede Vanghelie despre colegii lui PSD-isti…

  “Sunt niste lepre nenorocite, ma… Tu crezi ca sunt indragostit de Geoana? Ce-i gagica? Da-l in p**** mea, ca are o gramada de defecte, dar e vorba de cand te uiti tu in oglinda dimineata, intelegi? Cum ma, zic una si ma zic, aoleu, voi sunteti mai tari si sunt maine cu voi?

  Eu am fost pe bulevard vagabond, astia au stat la facultate si nu au invatat nimic, da-i dracu’ de idioti. Pe cuvantul meu de onoare ca nu au invatat nici principiile elementare de bun simt. Nimic nu au in ei, niste lepre! Astia isi vand nevestele, ca sa le dai o functie isi da nevestele…”

  Sursa: ziare.com

 16. Silverstar,dar cine sa vina la sefia pnl?Catarama ce a inselat mii de oameni?Orban nu a inselat pe nimeni.E cam cel mai rational din toti.

 17. Ca proiect pare Ok. … Mai trebuie si fundamentat si, mai ales trebuiesc stabilite clar etapele si obiectivele: masurabile si cuantificabile. Altfel este ceva declarativ si atat.
  Pana atunci poate ar fi bine sa precizati cum ati stabilit pretul de vanzare pentru casele ANL … aceste case au fost facute din impozitele tuturor romanilor … este normal ca doar tinerii din orasele unde au fost construite aceste blocuri sa beneficieze de astfel de reduceri de pret? Mai mult statul devine astfel un jucator pe piata imobiliara? Este corect din partea unui partid care se revendica ca fiind de dreapta?

 18. In ce priveste ANL: avantajati cei din orasele mari si dezavantajati cei din orasele mici…

 19. Doamna Udrea,

  Va rog frumos verificati cu cat se vinde un apartament 3 camere ANL din cartierul Tilisca din Sibiu. Cu sume intre 80-110 mii de euro bucata.

  Deci le vor cumpara cu 30 si ceva de mii si le vor vinde cu profit aproape triplu. Mi se pare nedreapta suma. Cu atat mai mult cu cat stiu cum au fost obtinute acele apartamente si ce familii au primit ANL. Sunt putin care au primit pe merit. Si stiu pentru ca am luptat cativa ani sa obtinem si noi un apartament, dar nu am avut pile suficiente si nici banii care se cereau ca sa treaca dosarul.

 20. Eu mi-am luat 237 de cladiri din 2001 pana acum.In 2000 eram amarastean.Vroiamm si eu vila prin anl.:))))

 21. Doamna Udrea,

  Acest program este doar un mod in care PD-L sa-si faca publicitate si sa cistige un electorat solid pentru viitor, si toate astea pe banii contribuabililor.
  Programul de case noi pentru tineri este un program de tip comunist, prin care statul face concurenta neloiala intreprinzatorilor privati, care isi asuma nite riscuri in obtinerea finantarii si in initierea constructiei.
  Acest program, puternic de stinga, este in antiteza cu pretentia PD-L de a fi un partid de dreapta !
  In tarile civilizate, uneori, chiar daca statul (autoritatile locale, de fapt) se implica in constructia de locuinte, acestea sint destinate persoanelor defavorizate: batrini, bolnavi, familii cu un singur parinte. Tinerii, e adevarat, sint la inceput, si au dificultati in a obtine o casa, dar au si putere de munca si sanse mult mai mari pentru un loc de munca decent, bine platit.
  Conceptia conform careia un astfel de program trebuie sa existe ar trebui desfiintata din constiinta dumneavoastra si a PD-L.

 22. Intr-o piata l-am vazut pe fostul vostru coleg Romeo Hanganu.Parea foarte derutat.Parea ca nu stie ce cauta.Ce i-ati facut?L-ati distrus?

 23. ***Barbatsoi de la Parter – Programul de case noi pentru tineri este un program de tip comunist, Greşeşti aşa cum greşesc mulţi dintre cei care au postat aici. PD-L doreşte ca tinerii noştri să rămână în ţară, să nu mai rătăcească prin lume. Este un mod de a-i ajuta pe tineri. De ce trebuie să fie neapărat comunist? Dar, dacă face bine, atunci fie şi comunist, nici o problemă…

  Programul… un mod in care PD-L sa-si faca publicitate si sa cistige un electorat solid pentru viitor Nu confunda electoratul PD-L cu electoratul PSD… Asta în cazut că ştii care este diferenţa…

 24. Buna ziua,

  Stimata doamna Elena Udrea,ma numesc Badea Constantin,sunt din Buzau,ors Nehoiu,proaspat absolvent al Universitatii Politehnice Bucuresti.Sunt unul dintre putinii absolventi care si-au gasit un loc de munca,in domeniul constructiilor,ca inginer,la o firma din Bucuresti.
  Sunt simpatizant al partidului PDL si sunt de acord cu foarte multe masuri care s-au luat in ultimul timp.Cel mai mult ma bucur ca ati reusit sa indepartati principalul partid contracandidat despre care stiu o multime de lucruri negative din experienta proprie.Ma gandesc serios sa ma si inscriu in partidul din care faceti parte si dumneavoastra.
  Cat despre locuintele ANL,ca aici vroiam sa ajung,imi dau seama ca ar fi singura sansa pe care o mai are generatia tanara.In prezent locuiesc la caminele studentesti din Regie si imi pun din ce in ce mai mult problema ce o sa fac atunci cand nu voi mai avea loc in camin.Ma intrebam daca pot beneficia de locuinta ANL atata timp cat sunt din provincie.Despre cumpararea unui apartament sau a unei garsoniere in Bucuresti nici nu se pune problema.Financiar vorbind nu stiu cati tineri isi pot cumpara o astfel de locuinta fara sprijin din partea altor persoane.Eu spre exemplu nu beneficiez de un astfel de sprijin…
  Astept un raspuns,o indrumare, din partea dumneavoastra.

  Va multumesc!

 25. ***Marius – eu cred că şi în oraşele mari şi în oraşele mici construirea de locuinţe are acelaşi preţ. Adică, materialele şi mâna de lucru costă la fel… Cu ce te simţi tu dezavantajat?

 26. Silverstar,materialele nu costa la fel. In Ploiesti materialele sunt mult mai ieftine decat in Bucuresti,aproape la jumatate de pret.La diverse…

 27. @ Distinsei Doamne Ministru dar si dnei/dlui Administrator,

  1)Sunt profund recunoscator ca pot posta repede fara sa mai astept “moderation”, asta denota o incredere politica care ma onoreaza si pe care nu o voi trada!
  2) Astept, cu nerabdare si o postare in legatura cu scutul american “Obama” de instalat in Romania! Ma repet, stiu, dar cred profund ca aceasta are,chiar indirect, o legatura cu turistii americani care ar vizita Romania,iata, tara prietena la “catarama”!
  3) Lupta cu cliseele este un subiect incitant si voi reveni cu o postare tip “aforism”!
  S-auzim numai de bine pt toti cei care citesc ac. postare, dar si pt. ceilalti!MERSI PT ATENTIE!

 28. Vorbim despre Renasterea satului romanesc….despre translocarea unor specialisti in suflet ,trup si minte catre satul romanesc….deci vorbim despre ANL urile din mediul rural destinate ca locuinte de serviciu pentru acei specialisti sau despre alte ANL uri ?
  Cele din mediul rural,pentru specialisti si renastere …se vor vinde catre specialistii chiriasi ?
  Daca nu,inteleg ca preturile afisate in textul Dnei Udrea se refera la pretul platit de Ministerul Turismului si dezvoltarii…..etc….catre constructorii ANL urilor si nu de pretul de vanzare a ANLurilor…
  Deci…..despre ce ANL uri se vorbeste in textul Dnei Udrea si in postarile de mai sus?ANL uri pentru tineri sau pentru specialisti ?Pot fi specialisti tineri sau mai maturi …care vor dori in lipsa de locuri de munca in orase sa profeseze in mediul rural….
  O seara buna

 29. ing.dela izvoarele Dunarii says:
  17 February, 2010 at 6:44 pm
  @ Distinsei Doamne Ministru dar si dnei/dlui Administrator,

  1)Sunt profund recunoscator ca pot posta repede fara sa mai astept “moderation”, asta denota o incredere politica care ma onoreaza si pe care nu o voi trada!

  ps:de,nu toti sunt de incredere.Mai sunt si moderati.O mai fi si frica…hohoho

 30. Cunosc una bucata parlamentar care a primit ANL……fiind tanar probabil …sau l-a luat pe numele tatalui lui care am auzit ca ar fi mai tanar ca el?
  Inca nu l-a vandut la suprapret ….fiindca in zona au scazut preturile …..
  Ar fi bine ca cei care nu mai au nevoie de locuinte ANL ,sa le vanda primariilor …cu adaos pentru imbunatatiri plus intretinerea locuintei….in acest fel s-ar “economisi” banii de constructie si s-ar rezolva deficitul de terenuri intravilane ….
  Parlamentarul sau consilierul ANL ist ar face in acest fel un gest “umanitar” pentru comunitate si toata lumea ar castiga …..

 31. INGINERU’……Turistii americani vor fi cred specialistii din zona scutului care pot primi si ANL uri …De ce nu?….Sau pot cumpara ANLuri de ;a specialistii nostri rurali …sau direct de la stat…daca nu vor exista specialisti amatori de ANL uri in zona….

 32. Am postat doua texte ieri care deja au fost sterse; probabil ca n-am abordat subiectul “corect”…

  Administrator:
  Ati postat mesajul la articolul precedent.

 33. Foarte buna ideea cu locuintele pentru specialisti. Foarte buna !

 34. Va multumim pentru sprijinirea specialitilor din mediu rural. SUNT MEDIC DE FAMILIE CU CMI IN SATUL MINTIA .COMUNA VETEL JUDELUL HUNEDOARA.d
  Doresc sa i-mi precizati daca sunt eligibil penru o asemenea locuinta ;precizez ca in prezent locuiesc in Deva pe chirie .nu am casa prorietate personala. am varsta de 57 ani.sunt medic premar MF si asi dori sa pot beneficia de locuintana in satul Mintia .unde imi este si locul de munca.
  DACA RASPUNSUL ESTE POZITIV CE DEMERSURI TRBUIE SA FAC?
  CU DEOSEBITA STIMA.

 35. ***Moro – dragule, bună seara! 😆
  Da’ nu ne spui nimic despre show-ul PSD-ist? Da’ se poate? Când vrei, poţi… Abia aştept să-ţi citesc impresiile… 🙄

 36. Asadfar v-ati intors la comunicarea prin intermediul bloggului.probabil ati ajuns la concluzia ca e benefic si neglijarea o vreme indelungata a bloggului nu v-a avantajat,avind in vedere asaltul celor doua televiziuni surori R.TV SI INTACT.
  ne-ati aruncat manusa,si ne-ati provocat,casa PT TINERI,pe medici,profesori,etc.hmmm.asadar ,masuri de protectie sociala,care nu neaparat trebuie confundate cu politicile de stinga.
  daca ne uitam la CANADA si australia,state cu teritorii imense ,dar cu o densitate a populatiei mica…..vedem ca metoda e aprox. aceiasi cu mici nuante.
  eu nu cu ideea am o problema,eu am o problema cu altceva,nici macar cu licitatiile.eu am o problema cu eficienta acestui program.
  as vrea sa vad niste studii sociologice care sa ne spuna citeva lucruri obligatorii:
  1.-virsta populatiei rurale,si perspectvele pe urmatorii 20 de ani.
  2.-o prognoza a perioadei in care facilitatile minime care tin de civilizatie:curent,apa,canalizare,vor fi aduse in comunitatea respectiva.
  3.un studiu de impact asupra zonei.sansele ca investiile in comunitate sa ajunga[agricultura,mica industrie alimentara,mici comercianti,servicii etc]
  si evident lista ar putea continua,dar una peste alta,cred eu ca ar fi foarte corect ca investiile de anvergura sa fie insotite de date care sa certifice ca nu ne vom intilnii cu cazuri ridicole in care s-au construit scoli care astazi stau goale,etc.
  oriunde se pune in discutie BANUL PUBLIC-SI CHELTUIREA LUI-TOTUL DEVINE SPECTACULOS.
  dar,sa fim optimisti,si sa vedem cum se vor aranja lucrurile.

 37. @ silverstar 17 February, 2010 at 5:34 pm
  De ce credeţi că a spus domnul Barbatsoi de la Parter că “Programul de case noi pentru tineri este un program de tip comunist”, ce anume l-ar fi putut face să emită o astfel de afirmaţie?

 38. @lulu
  se pare ca saptamana viitoare d-na Udrea va fi prezenta in urbea ta la “zilele marin sorescu” !

 39. Sarut mana D-na Ministru,

  Va pot spune ca blogul dumneavoastra este printre putinele care imi face placere sa-l citesc, datorita faptului ca observ o vointa de nivel de top, din partea unei femei in a demara unele proiecte ambitioase de care Romania are atata nevoie si sper sa nu ma insel sau mai exact sunt convins ca aveti si forta necesara din toate punctele de vedere, in realizarea acestora. Stiti cum e orice pas inainte este binevenit, important ca aceste proiecte sa se demareze cu multa eficienta, la momentul si locul potrivit.
  Va doresc, sa aveti satisfactia multor proiecte implementate.

 40. Pe cand si garsoniere pentru burlaci, ca doar si printre ei exista tineri si specialisti ?
  Marele carmaci ar muri ( inca o data) de invidie, ca exista cineva care’i face concurenta in idei, chiar dupa 20 de ani. Mai mult, statul va face concurenta sectorului privat la vanzarea de case ? Poate va veti apuca sa vindeti si masini pentru tineri, ca asa le sta bine tinerilor casatoriti……………
  Domana Udrea, ati dat dovada ca nu sunteti persoana potrivita pentru acest post

 41. Citatul zilei 🙄

  Chiar de poartă un samar brodat cu aur, măgarul tot măgar rămîne.
  Ziya Paşa

 42. Patriciu, spectacol în sala de judecată – Sursa: evz

  Patriciu este judecat pentru iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter secret.

  Amănunte, aici: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/886945/

 43. Nu cred ca il vad arestat pe patriciu.Are cei mai tari avocati.Imi si inchipui ce stres e pe judecator.Dupa un proces cu Patriciu,judecatorul probabil merita 1 milion euro pe luna din bani publici.O ia razna altfel,ajunge sa bage pensionari de 90 ani dupa gratii pentru un ţăruş anapoda… hahaha

 44. Cugetare de dimineaţă 🙄

  Ochiul soacrei nu doarme niciodată…

 45. D-na Udrea , de ce in cazul evaluatorilor imobiliari (financiari) nu este nevoie de nici o experienta doar de un curs , iar in cazul auditorilor energetici care se bazeaza in evaluarea energetica pe un calcul tehnic este nevoie de 10 ani de experienta plus un curs de 138 de ore ??
  Adica pot sa stabilesc valoarea de piata a unei locuinte ( determinand in acest fel si eventuala garantie bancara ) dar nu pot sa fac un calcul energetic doar dupa 10 ani de experienta ( perioada in care daca lucru in executie nu efectuez nici un calcul), adica ii mai putin lipsita de importanta garantia bancara decat certificatul energetic ( care repet se stabileste in urma unui calcul matematic care se poate efectua foarte foarte usor cu ajutorul programului mathcad)?

 46. http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Statul_da_garantii_mai_mari_in_2010_pentru_-Prima_Casa_0_209979595.html
  Doamna ministru, sper din toata inima sa aruncati un ochi si pe acest articol. e grozav ce doriti sa faceti pentru cei care stau in blocuri ANL, dar programul Prima Casa se poate dovedi apa de ploaie in cazul in care ce v-ati propus dumneavoastra se va si realiza. garantiile oferite prin acest program ar merge doar catre chiriasii din blocurile ANL, iar incurajarea constructiilor va fi o himera

 47. Stimata Doamna Ministru,

  in spiritul noilor reglementari privind eventuala vanzare a caselor construite prin programele ANL catre chiriasi, as dori sa va atrag atentia asupra unui fapt destul de suparator. Chiriasii din cartierul ANL Brancusi, din Bucuresti, tocmai din colegiul electoral pe care il reprezentati, sunt lipsiti de posibilitatea de a cumpara aceste apartamente. Acestea nu se regasesc pe listele cu imobilele trecute in proprietatea privata a statului care pot face obiectul vanzarii-cumpararii. Cei care am dori sa achizitionam aceste case ne simtim discriminati fata de alti beneficiari ai programelor ANL prin prisma faptului ca pur si simplu parca am fost uitati. Noi AVEM DEJA 4 ANI DE INCHIRIERE, iar de-acum s-a redus perioada minima la 1 an. Pentru noi ce sanse sunt? Se face si pentru noi ceva? Vom putea cumpara sau nu?

 48. Dna Ministru Udrea, membru a Guvernului Romaniei,
  Dle Prim Ministru Boc, prin amabilitate

  Ref la problema creata din neatentie(nefericita exprimare) de ministrul Baconski:

  Toate aceste probleme se datoresc faptului ca nu se precizeaza clar niste aspecte ce pot fi sustinute si care nu au nimic rasist in ele, motiv pentru care fiecare non-etnic rom, asa cum mult timp a fost si situatia cu non-etnicii evrei, are groaza sa formuleze judecati in domeniu, se teme de rastalmaciri si acuze gratuite si neadevarate pe fond, si de aceea are deseori exprimari nefericite chiar gresite, exact cu un elev care, terorizat de profesor in scoala, greseste si spune lucruri in care nu crede.

  Nu va lasati tarati in diversiuniile corectitudinii politice, dar totusi trebuie mai multa atentia la exprimari in acesasta zona.

  Voi exemplifica prin analiza pe text:

  a) Dl. Baconski spune daca este adevarat, urmatoarele :

  „Avem nişte probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate, în sânul unora dintre comunităţile româneşti, în special în rândul comunităţilor cetăţenilor români de etnie romă”, a spus Baconschi, joia trecută, după o discuţie cu secretarul de stat francez pentru Europa, Pierre Lellouche.

  b)Reacţia ONG-urilor este dură. „Într-o manieră de maximă gravitate (Teodor Baconschi ) dă o explicaţie biologică asocierii în infracţionalitate, ex plicaţie caracteristică Germaniei naziste în motivarea Holocaustului”, spun organizaţiile, printre care se află ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Asociaţia ACCEPT şi Centrul de Resurse Juridice.

  c) Într-un comunicat dat publicităţii ieri, Baconschi şi Ministerul de Externe (MAE) „resping ferm orice interpretare într-o notă rasistă sau etnicistă” a declaraţiei.

  Sa analizam putin textul:

  1. Exprimarea : probleme fiziologice, naturale, de infracţionalitate, are in mod evident o trimitere posibila spre rasism, caci fiziologia, naturalul biologic tine de genotip si deci si de rasa, specie, ereditate etc.

  Daca ar fi asta interpretarea corecta, atunci nu ar trebui sa mai discutam, dar eu cred ca asta este doar interpretarea tendentioasa dupa explicatiile date de acesta si care doreste sa-l acuze, sa-l culpabilizeze, eventual sa-l faca sa demisioneze pe dl Baconski, lovind in intregul guvern.

  2. Esential este ca nu este singura interpretare posibila si atunci sa vedem care este cealalta si daca acesta nu indreptateste spusa MAE si a dl B. :„resping ferm orice interpretare într-o notă rasistă sau etnicistă”
  Cealalta interpretare se bazeaza pe posibilitatea de a asocia termenul de fiziologic de natural cu o situatie real existenta in comunitatea roma si ATENTIE dl Baconski asociaza aceasta situatie si cu alte comunitati romanesti, fata de care nu ar putea fi invinovatit de rasism.
  Ce au comun aceste comunitati, este o saracie lucie existenta endemic si astfel intr-un fel natural, asa cum este natural ceva care are permanenta unui dat exterior vointei subiectilor, adica acelor comunitati sarace.
  Acesta saracie devine un dat fiziologic atunci cand are consecinte fiziologice: boala , molime, moarte prematura etc si te duce la un comportament antisocial fiind cunoscute cazurile de canibalism chiar si ale unor oameni instruiti, civilizati, dar care mureau de foame.
  Asadar la asa ceva s-a referit dl Baconski , la ceva care este real si care din motive sociale si nu rasiale, caracterizeaza azi unele comunitati umane, in cazul in speta romanesti, printre care si cea in care agregarea se face dupa etnie, in cazul de fata cea roma.
  Numai recunoscand in mod cinstit toate astea se pot incepe a se gasi si cauzele, care in nici-un caz nu tin de etnie, de rasa ca factor determinant si deasemenea si remediile care la fel nu vor tine de aceste atribute, dar se vor adresa celor la care criteriul social de agregare este deocamdata acesta, ca un dat ce nu poate fi schimbat si nici nu trebuie, caci trebuie pastrate identitatile etnice , nationale, culturale etc.

  Un proces de intentie facut unui om care explica clar aceste lucruri, dovedeste fie prostia celor care-l fac, fie reaua lor credinta dictata de diferite interse si de regula specializatii in procese de intentie nu stralucesc nici pri QI si nici prin buna credinta.

  Succes in a infrunta si acest atac, devenit destul de murdar daca va fi continuat in ciuda tuturor acestor explicatii posibile si clare.

  PS Imi voi face datoria sa postez acest text si prin alte parti dar mai ales la MAE.

  „Ministrul Baconschi a avut în vedere existenţa unei anumite rate de infracţionalitate, considerată ca fiind «naturală», în interiorul oricărei comunităţi, dar formula utilizată nu a transmis în mod adecvat mesajul dorit”, spune MAE, care precizează că „formula a fost deja îndepărtată” de pe site.

  „Nu ne aşteptăm la un gest de onoare din partea ministrului, ţinând cont de tăria cu care respinge poziţia noastră”, a declarat Iulian Stoian, expert al ACRR.

  El spune însă că organizaţiile vor con tinua demersul ce prevede reclamarea la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a lui Baconschi, dar şi a premierului Emil Boc, „care aduce în discuţie rasismul instituţionalizat”.

 49. Nu lasati sa dispara unul din putinele lucruri bune pe care la mai are acesta tara: Institutul Cantacuzino.
  REPARATI SI CORECTATI, NU DISTRUGETI !

 50. Dna Ministru Elena Udrea

  Felicitari ptr rezultatele din sedinta de Guvern.

  Fata de ce s-a mai spus pe aici, doresc sa adaug cateva scurte comentarii ptr folosul dvs:

  a)Cineva spune:
  Poate totusi calculati preturile in functie de zona, de materiale adica in functie de pretul real de cost.
  Nota mea: daca pretul de cost este influentat de zona, de materiale, este corect sa se tina cont, coroborat cu pretul de piata similar;
  b) Criteriile de eligibilitate tb sa imbine ideea de sprijin din partea statului(programul Prima Casa si insasi ANL) cu ideea unei competitivitati si economice;
  c) In acest caz ptr ca aceste case sa nu fie un prilej de afaceri pe spinarea statului(contribuabilului) prin vanzarea ulterioara la pretz dublu sau chiar triplu, trebuiesc, daca nu sunt deja, stabilite niste conditii de comportament post achizitie(un timp in care sa nu poata fi vandut fiind o iluzie ca s-ar putea impune o vanzare la valoarea de achizitie care este probabil sub pretul pietii)si cu sanctiuni ptr incalcare.
  d) este corect si tb sa ramana asa ca locuintele inchiriate la specialistii care vin la tara, sa nu poata fi vandute de principiu acestora, ramanand de serviciu, poate cu exceptia unui contract angalament de pastrare a domiciliului in localitate pana la pensionare?

 51. Sunteti la fel de „slabi„, ca si initiatorul programului, daca voi credeti ca pretul apartamentelor trebuie sa fie peste tot la fel.
  Atunci care e pretul pietei de care se vorbeste mereu?
  Pai, se compara oraselul Dragasani, un orasel fara viitor, cu Bucurestiul?

  Parerea mea: trebuie rectificata ordonanta, in functie de pretul pietei real, pe zone (orase); marite la capitala si orasele mari, si micsorate la cele mici, pt a-i multumi pe toti, nu doar clientii politici

 52. ***adi din dragasani scrie: oraselul Dragasani, un orasel fara viitor, Ai făcut ceva ca acest oraş să aibă viitor? Sau măcar te străduieşti?

 53. @ silverstar
  Vă întrebam aseară:
  Bibliotecaru says: 17 February, 2010 at 8:43 pm @ silverstar 17 February, 2010 at 5:34 pm De ce credeţi că a spus domnul Barbatsoi de la Parter că “Programul de case noi pentru tineri este un program de tip comunist”, ce anume l-ar fi putut face să emită o astfel de afirmaţie?

  Iată, domnul adi din dragasani are şi domnia sa o problemă legată tot de decizia centralizată …daca voi credeti ca pretul apartamentelor trebuie sa fie peste tot la fel.
  Atunci care e pretul pietei de care se vorbeste mereu?

  Dumneavoastră de ce credeţi că domniile lor văd în acest program concepte care nu par a veni din idei ale politicii de dreapta, ci mai repede din partea stângii? Care este cauza?

 54. Baconschi a avansat niste ipoteze posibile…cauze ale infractionalitatii care se manifesta in procent mai mare la romanii de etnie romma ….adica asa cum spunea profesoara romma masterata gratuit (financiar si mental )precum si fizic de catre politist …parafrazand…mai mult de 85 % din cetatenii de etnie romma sunt rommi …..dorind probabil sa spuna….”sunt infractori”….acceptand ca 15 % din ei sunt pe bune angajati sau profeseaza meserii liberale pentru care platesc impozite si taxe aferente….
  85 % ..fiind liberi de contract cu orice angajator,stat sau comunitatile in care traiesc pot fi posibili infractori ..pentru a putea supravietui atat ei cat si familiile lor….fiziologic trebuind sa manance,sa se spele,sa se imbrace ,sa doarma undeva ..etc….ceea ce unii o fac in lux si opulenta ..sfidand legile Romaniei si cetatenii sai…
  Nu-mi place Baconschi care a fost numit ministru dupa ce in Paris au votat toti romanii care au vizitat Franta in ultimii 5 ani de mandat al lui Basescu ..(probabil) ..au votat cu mandria de a fi roman …toti din Franta …brusc,instantaneu si dintr-odata……probabil ultima sa necesitate fiziologica fiind dorinta sa de a utiliza pentru necesitatile sale fiziologice marunte spatiile adecvate din ministerul de externe….la fel cum si rommii ,tziganii romani explica furtul ,talharia,jaful prin multiplele lor necesitati fiziologice …vile,masini,lanturi si catuse bijuterii de aur….euro pentru camatarie ,gaini de tara si manelisti…..deci are dreptate Baconschi….infractionalitatea la romanii romani si rommi se masoara in dimensiunea necesitatilor fiziologice ….la rommi manifestandu-se exagerat de normal ..si daca mai punem la socoteala inca o mare necesitate fiziologica ..amorul…care la rommi se practica de la varste fragede ..iata ca se justifica declaratia lui Baconschi…..

 55. @ adi din dragasani
  Drăgăşanii au pe lângă vin şi Rusidava şi o pagină de istorie a războiului greco-otoman de pe timpul lui Ipislianti.

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/f/f2/Battle_of_dragashani.jpg

  Poate că refacerea acestei bătălii (19 Iunie) ar aduce turişti dar şi distracţie pentru locuitorii oraşului. Drăgăşaniul este destul de mare pentru a asigura cei aproximativ 500 de oameni care refac lupta. Poate că cele două personalităţi pe care Drăgăşaniul le-a oferit României, Mugur Isărescu şi Radu Vasile, s-ar putea implica în acest proiect, mai ales că ştiu că domnul Radu Vasile este şi istoric pe lângă economist.

  Poate că doamna Udrea v-ar putea ajuta la un astfel de proiect, la Alba Iulia a ieşit destul de bine atmosfera de epocă.

 56. SILVER….Respectele mele de seara ….mai tarziu ,dar iti raspund…..Nu e nici un show pacatos PeSeDist…..daca nu luam in seama faptul ca toti politicienii sunt pacatosi ..restul e politica ..
  Deci la PSD e politica PSD,PDL si jurnalistica ….PNListii sunt mai fini si nu se baga in taratza lor…decat sa amestece…sa nu se prinda …pe fund ..sau de fund…..
  Nastase a avut toata bunavointa fata de PDL …a incercat sa candideze,sa fie presedinte PSD si sa faca din PSD un partid prieten PDL ului cu care sa citeasca la diferite cenacluri literare din creatiile sale aflate acum la instante..pentru editare….a avut si bunul simt sa se retraga dar si abilitatea politica de a se preface ca incearca….
  Mitrea are si el biografii romantate redactate de DNA …prin formatie neam de manivela nu are bunul simt al lui Nastase si are dimpotriva nesimtirea sa se contorsioneze politic si dizgratios ..sfidand logica si rationamentele oricarui observator ..avizat sau nu…..se agita atat de tare incat deja se vad semnele unei portocalizari a obrazului si a constiintei sale ….
  Ponta …?E intr-un fel in pozitia testoasei ninja Honorius fata de adversarul sau liberal ..
  Un zburdalnic pisicher care danseaza pe tema democratiei din PSD si de fapt isi marcheaza deja teritoriul la varful PSD ….apeland la necesitatile fiziologice ale gandirii lui Baconschi…pentru a lasa urmele tineretii sale ….
  Daca Iliescu doreste sa se retraga cu adevarat iar unii din PSD nu-l lasa…facandu-i respiratie gura la ….gura ..inseamna ca sunt multi tampiti in PSD si acest partid trebuie sa se scindeze sau sa se reformeze …spre ciuda si infarctul unora ..cu presedinte Geoana ,cu Diaconescu,Dragnea,Nastase,Ponta la varf …..exclus Iliescu ,Mitrea,Oprisan, Medelin Voicu care acum se vede ca are si el mari “necesitati fiziologice” pentru vreo posibila nunta sau intretinere sau fosile portocalizate …
  Vanghelie trebuie lasat sa-si faca numarul …cine nu are in partid un Vanghelie ,sa si-l cumpere …Vanghelie e valabil cata vreme e primar si face cartile prin Bucurestiul PSD ist ….
  Deci Silver…La PSD e liniste …o normalitate romaneasca enervanta ..ca si la alte partide….
  Galagia si show ul caraghios il face presa si alte partide prietene PSD ului….m-am exprimat bine….si presa e coagulata intr-un fel de partide….doua cred….o presa PDL si una PSD+PC….ultima cinstita si asumandu-si apartenenta …..prima ..caraghioasa cel putin ….daca nu jalnica in situatia in care si acum mimeaza deontologia profesionala,responsabilitatea ,echidistanta …acuzandu-i din burta PDL pe toti ca sunt impotriva partidului drag..PDL si a conducatorului iubit …care daca nu era presa ticaloasa nu era..conducator …martir…..cred ca e timpul ca PDL sa avorteze presa deontoloaga din burta sa sau sa o nasca ,sa isi asume maternitatea ,sa ii faca actul de nastere ..impreuna cu tatal natural Dl Basescu ….Ceea ce ar fi normal ..la fel de normal ca la PSD …..
  O seara buna …..

 57. Mare brambureala mare in PSD.Atata inconsecventa printre psd-isti nu am crezut sa vad vreodata la politicieni presupusi de elita.Azi candideaza,maine nu,apoi iar,apoi iar nu…deruta totala…As vrea sa cred ca aceste manevre sunt pentru publicul spectator,dar inclin sa cred ca deruta e in capul lor…ceea ce este si mai grav,in conditiile in care imi pun intrebarea daca aceeasi brambureala ii stapaneste si in legislativul romanesc…Astept cu interes”spectacolul luminii rosii”…prevad ca va fi interesant si”educativ”…

 58. Si totusi cineva ii va asculta pe minerii blocati de peste 30 de ore in mina de cupru din Bihor… ?

 59. ***Moro – Bună seara! 😆
  Şi mulţumesc pentru răspuns… 🙄 Clasic românesc! 😳

 60. dna elena udrea ,
  va ofer o idee simpla si geniala care necesita un brevet sub brandul leului romanesc.

  este vorba de un proiect foarte simplu . are legatura cu plata online pe web.

  romania va deveni cel mai cautat cuvant pe google.

  am nevoie de 2 minute ca sa va captez atentia.

 61. Cam putine comentarii pe marginea subiectului principal, pe care eu il consider o aberatie, care dovedeste incapacitatea doamnei Udrea de a ocupa postul de ministru al dezvoltarii regionale. Cu turismul s’ar putea sa aibe “succesuri”, dar in acest domeniu este catastrofal…
  Renasterea satului sau micului oras romanesc nu se face prin oferta de pomeni unor categorii sociale care’si castiga painea destul de bine, ci prin crearea locurilor de munca pentru toata lumea. Ce le va spune doqamna ministru pensionarilor care au dse ales intre paine si medicamente ? ” e problema voastra ca ati muncit o viata intreaga pentru constructia societatii socialiste, rolul nostru acuma, este sa incurajam tinerii sa ramana in tara, oferindu’le case din munca si pensiile voastre, iar daca nu va convine n’aveti decat sa…………”
  Doamna Udrea, o demisie pe caz de boala sau probleme familiale v’ar salva…………..