Declaraţie politică: Turismul românesc are nevoie de mai multă atenţie din partea MDRT

Redau mai jos textul unei declaraţii politice pe care am depus-o astăzi la Parlament privind dezinteresul şi pasivitatea de care dă dovadă MDRT în ceea ce priveşte turismul românesc.

 

Stimaţi colegi,

Guvernarea USL a adus după sine o multitudine de deficienţe cauzate de lipsa de pricepere şi imaturitatea oamenilor puşi în fruntea ministerilor. Poate nicăieri însă nu s-a instalat o delăsare şi o pasivitatea mai mare decât în cazul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Acest lucru se vede foarte bine în ceea ce priveşte componenta absorbţiei fondurilor europene. De unde MDRT avea cea mai bună rată de contractare şi decontare dintre toate ministerele, acum lucrurile au fost stopate aproape total. Practic, se bate pasul pe loc.

Situaţia este cu atât mai gravă în cazul turismului, care a fost în totalitate neglijat în cele 4 luni de la venirea noului ministru. Se anulează astfel toată munca depusă în ultimii ani şi progresele reale făcute de România.

Practic, în afară de finanţarea câtorva concerte, pe care nici măcar nu a dorit să şi le asume, noul ministru nu a făcut absolut nimic. Se mărgineşte doar să constate faptul că evaziunea din turism depăşeşte 50% şi că este nevoie de o nouă lege a Turismului, după ce chiar USL a respins proiectul anterior.

Stimaţi colegi,

Acest tip de neglijenţă şi incompetenţă s-ar putea să ne coste foarte scump. Există deja foarte multe deficienţe apărute în cadrul procesului de comunicare cu partenerii noştri instituţionali. Aşa se face, spre exemplu, că am fost la doar un pas ca TUI, poate cel mai important tour-operator european, să plece din România. Asta după ce, în calitate de ministru, am făcut eforturi uriaşe pentru a readuce în ţară compania germană, ea plecând în timpul mandatului Guvernului Tăriceanu. De unde România era privită anul trecut ca o destinaţie interesantă şi atractivă, dovadă în acest sens stând premiile primite de brandul turistic naţional şi organizarea Congresului FIJET la Bucureşti, dar şi realizarea unor documentare despre Carpaţi foarte bine primite la nivel internaţional, acum ţara noastră s-a reîntors într-un con de umbră.

Mai mult şi mai grav, organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European este în continuare pusă sub semnul întrebării, pentru că noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a binevoit nici până acum să adjudece licitaţia pentru refacerea patinoarului din Poiana Braşov, necesar pentru antrenamentele sportivilor. În condiţiile acestea, după ce ne-am zbătut foarte mult să organizăm o competiţie sportivă de asemenea magnitudine, eforturile noastre pot fi în zadar. Şi asta pentru că în fruntea MDRT a fost pus un om cu o altă misiune decât aceea de a gestiona bine treburile administrative. Misiune care nu a fost însă dusă la îndeplinire.

Stimaţi colegi,

Ştiu că gândurile noii conduceri a MDRT nu se îndreaptă acum spre ceea ce se întâmplă cu turismul românesc. Dezamăgirea este mare, pentru că nu au găsit la minister banii pe care îi doreau cu atâta ardoare. Au căzut, practic, în campania propriei propagande negative, crezând propriile minciuni referitoare la miliardele avut în buget de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Totuşi, asta nu este o scuză pentru nemuncă şi lipsa de preocupare pentru turism. Este absolut esenţial să se continue pe linia reformelor începute şi în acest domeniu. În acest sens, o Lege a Turismului, în acord cu reprezentanţii industriei, este absolut obligatorie. Aceasta ar trebui să fie principala direcţie de acţiune a MDRT. Cred că este nevoie de un compromis politic şi de asumarea unui dialog constant cu cei interesaţi de domeniu pentru a avea cea mai bună lege cu putinţă.

În ceea ce priveşte evaziunea fiscală din turism, nu putem doar constata că ea există, dar să nu facem nimic. Combaterea evaziunii fiscale, eventual prin introducerea sistemului de evidenţă a turiştilor, trebuie să devină o prioritate semnificativă. Mai ales acum între sezoane. Altfel, investitorii cinstiţi nu vor veni niciodată la noi în ţară.

Nu în ultimul rând, promovarea turistică a României trebuie să continue. Există un plan de marketing clar, realizat de experţi internaţionali, care trebuie respectat. Nu putem să ne batem joc de banii europeni şi de progresele deja făcute. Turismul românesc are un potenţial extrem de mare, dar în niciun caz nu se poate dezvolta în salturi. Este nevoie de continuitate şi de consecvenţă, indiferent de culoarea politică a celor aflaţi la putere.

În concluzie, fac un apel la noua conducere a MDRT să se gândească mai puţin la alte fotolii decât cele deţinute în prezent şi să se ocupe mai mult de sarcinile care le revin. Turismul românesc nu trebuie şi nu poate să stea pe loc. Ajunge cu atâta pasivitate.

Vă mulţumesc!

Deputat

Udrea Elena Gabriela

13 thoughts on “Declaraţie politică: Turismul românesc are nevoie de mai multă atenţie din partea MDRT

 1. Bravo, foarte bine.

  TVA-ul pe turism (ca de altfel peste tot) ar fi bine sa fie 10%.
  Din cate stiu in Bulgaria e 9%.
  Sa fie stabilite taxe mici si apoi urmarit la sange respectarea acestora.

  Controalele ar fi bine sa fie externalizate, oamenii sa primeasca salariul doar in functie de buna plata a TVA-ului in zona lor de raspundere.

  Felicitari pentru postari, mi-am schimbat mult parerea despre dvs de cand le citesc. Numai bine.

 2. @ Elena Udrea
  Profit şi eu de un moment de linişte pe acest blog pentru a vă adresa o întrebare-solicitare.

  Doamnă Udrea,
  Spuneţi “organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European este în continuare pusă sub semnul întrebării, pentru că noul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a binevoit nici până acum să adjudece licitaţia pentru refacerea patinoarului din Poiana Braşov, necesar pentru antrenamentele sportivilor”.

  Recunosc că nu prea sunt un fan al sportului, aşa că a trebuit să caut ce este cu acest festival…

  http://www.montania.ro/ro_eyowf2013.html

  Am găsit deci o pagină web care conţine lista lucrărilor necesare acestui festival.

  Avem la Braşov două patinoare, Pationoar Olimpic
  (Hockey) şi Centru Sportiv Patinoar (Patinaj artistic). Ele trebuiau finalizate în 2009, respectiv în 2010. Sigur, în România termenele sunt ceva nu tocmai bătut în cuie… nu e de mirare că se spune 2009 sau 2010 şi nu e nimic gata nici la finele lui 2012… numai că domnia voastră vorbiţi în septembrie 2012 despre licitaţia la ceva ce trebuia terminat în urmă cu doi sau trei ani… despre ceva de care este nevoie, în cel mai extrem mod, înainte de 17 Februarie 2013 când Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) va începe. Pentru mine cel puţin este halucinant… chiar şi pentru România.

  Puteţi să ne daţi mai multe amănunte despre ce s-a întâmplat şi cum de s-au scurs termenele de s-a ajuns astăzi ca nici măcar licitaţia să nu fie rezolvată dat fiind că de prin 2008, cel puţin, proiectele erau deja finalizate? Vă aştept cu interese să ne oferiţi aceste informaţii. Personal chiar sunt interesat, atât relativ la ce s-a întâmplat până acum cât şi de ce ar trebui să se întâmple mai departe, de mâine încolo. Sunt interesat mai ales că domnul Dobrescu de la COR a spus, citez, “Dupa Jocurile Mondiale Universitare, organizate la Bucuresti in 1981, Festivalul Olimpic al Tineretului European reprezinta prima si cea mai importanta competitie olimpica pe care Romania o va organiza”. Îmi amintesc anul 1981 şi Universiada, am avut chiar tricou cu Universiada, la care am ţinut foarte mult, şi alte materiale de propagandă. Mai mult, totul a fost promovat ca un mare eveniment, mult am fost cumva indus în eroare şi credeam că este vorba despre Olimpiadă şi nu despre Universiadă, atât de mare era evenimentul… Trebuie spus că regimul de atunci s-a descurcat foarte bine, totul a funcţionat perfect, lucrurile au adus românilor un sentiment de mândrie, ne întâlneam pe stradă cu străinii şi cumva fraternizam… A fost o perioadă de linişte… Ce se întâmplă acum? România în 2012 nu mai poate face nici cât România în 1981?

  • bibliotecarul————-
   ..domnule fost utecist,fost pcr ist,actual usl ist….
   nu inteleg de ce nu o intrebi pe elena udrea care e scopul pentru care luna se invarte in jurul pamantului…..sau de ce se cutremura pamantul…..
   Nu inteleg de ce nu i intrebi aceste lucruri pe idolii tai aflati la guvernare, pentru ce au redus investitiile inclusiv in domeniul infrastructurii,creind premiza pierderii unor locuri de munca din sector productiv.
   Cu siguranta nu vei face acest lucru ,tu asteptand concretizarea promisiunilor de noi ajutoare sociale.
   cei ca tine ,in mod normal ar trebui sa se rusineze ori de cate ori ies in societatea ce i intretine ca pe niste paraziti,insa potrivit apucaturilor specifice celor ca voi deveniti din ce in ce mai vocali…..intocmai pirandelor si puradeilor ce abordeaza cu tupeu cetatenii pe strada sau la intersectii cu mana intinsa.
   Ar fi inutil sa te sfatuiesc a te gandi la a imbratisa o meserie ,la o activitate utila societatii,producatoare de valoare adaugata.
   Cei ca tine considerati inactivitatea si parazitismul un merit,un drept,o calitate.

  • @ aurel
   Stimate domn,
   Eu nu trăiesc astfel de perversiuni. Când vreau să îmbrățișez pe cineva, acel cineva e un om şi nu o meserie.

   Chestiunea cu “util societăţii” nu este legat de dreapta… ci de stânga. Dreapta ne învaţă ca fiecare să facă ce e mai bine pentru el, stânga este cea care fabrică “omul nou”, cu conştiinţa superioară care conduce le munca spre folosul sociale. Între noi doi, cu siguranţă că dumneavoastră aveţi o gândire mai socialistă decât mine. 😀 Sigur, nu aveţi capacitatea să vă şi daţi seama de asta… Asta este, oamenii se nasc egali în drepturi şi nu egali în capacităţi.

   Inutil să spun că “parazitismul social” este un termen inventat tot de comunişti… 😀

 3. ce a negociat blaga cu ilie sarbu ????? hihihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii … postul de senator de Deta? hihihhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… vai de tine pdl !

 4. Doamna ELENA UDREA,vin alegerile.Inca nu v-ati anuntat simpatizanti,daca veti candida,si in ce colegiu.
  Cred,eu,ca a venit momentul sa va uitati cu mai multa atentie spre subiectele politice,chiar daca nu veti mai candida.
  E o parere,pt ca oricum adversarii dv,nu pot respira in fata microfoanelor ,instalate in studiourile dl. VOICULESCU,fara sa pomeneasca cel putin o data la 30 de minute,ca sunt politicieni,dar mai ales angajatii lui VOICULESCU.
  Nu cred ca mai e loc pt penitenta,pe care eu nu v-as fi recomandat-o.
  Dar,ma rog asta e un alt subiect,pe care nu vreau sa-l abordez.
  Dealtfel,asa cum bine ati vazut,dupa nunta domnisoarei ELENA BASESCU, AMICII LUI BIBLKIOTECARU,dar si stapinii lui,n-au ,PRECUPETIT NICI UN EFORT’ in a va diaboliza……….

 5. Sunt convins,ca bloggeri,sunt familiarizati cu saitul CONTRIBUTORS.
  Este un sait,unde toata blogosfera stie,ca se promoveaza,idei si oameni de drepta si centru dreapta.
  Iata un puternic motiv pt care ,POPORUL SUVERAN BOLSEVIC,are o adevarata fobie,cind aude de acest sait,si daca ar putea nu s-ar da inapoi de la gesturile facute de musulmanii libieni,incercind astfel sa-si asigure linistea.
  Pe acest sait,este interzis,unul din bloggerii,care aici este acceptat,chiar daca,este foarte bine cunoscuta,BIOGRAFIA LUI ROMANTATA BOLSEVIC-COMUNISTA,si care la el acasa,pe blogul lui,i-a eliminat cu brutalitate pe toti cei care,sunt de alta parere ,.invocind cenzura violenta,ascunzindu-se in spatele celui mai ridicol argument-LIMBAJ INJURIOS SI DECADENT-DL. BIBLIOTECARU.
  Iata o situatie,,TIPICA’care ii defineste cum nu se poate mai bine pe uselisti si simpatizantii lor,cea in care BORFASUL,PRADUITORUL STRIGA HOTII,IN TIMP CE EL BUZUNARESTE VICTIMA…………

 6. Si acum despre cite-va ghidusii,SOCIAL-DEMOCRATE:

  1-La usa primarului MAREAN CARE ESTE VANGHELIE-sunt oamni care sunt lasati sa moara-IATA O FATA UMANA A SOCIAL DEMOCRATIEI ROMANESTI.
  2PESEDISTUL SINDICALIST-LIVIU POP-este huiduit de SINDICALISTI ADUNATI CU SUTELE-o alta fateta a SINDICALISMULUI ROMANESC

  Acum,sa nu va intrebati de ce DANA GRECU,CIUVICA,URSU OANA STANCU,DRAGOSTESCA,ORI C.T.P chiar BOGDAN CHIRIAC,nu vor comenta si analiza aceste fete ale SOCIAL-DEMOCRATIEI.
  Cum tot asa pe blogurile BOLSERVICILOR nu o sa vedeti aceste subiecte tratate.
  Daca,aceste evenimente ar fi avut loc pe vremea DOAMNEI UDREA?????????????

  OHOOOOOOOOOOOOOOO,CE MAI ZUMZET………….

 7. Frumoasa Romania
  Nu o sa mai vina nici dracul dupa ce am ajuns sa ne ranim turistii,…..mai trebuie sa muncim la aceste lucruri,la mizeria din paduri,din zonele de munte..si apoi sa ne laudam ce am facut noi…. Vai ..numai noi suntem destepti..altii sunt prosti….numai noi suntem cei mai cei…..hai sa ii lasam si pe altii ca sunt tineri si au putere de munca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *