Declaratie politica: Guvernul USL – dezastru in absorbtia fondurilor europene

Redau mai jos textul declaratiei politice pe care am depus-o in Parlament referitoare la Guvernul USL – dezastru in absorbtia fondurilor europene.

 

Una dintre promisiunile electorale cu care USL a castigat alegerile in 2012 a fost aceea a imbunatatirii absorbtiei fondurilor europene. Timp de trei ani, opozitia reprezentata de PSD si PNL a criticat modul in care guvernele Boc si Ungureanu au gestionat problema accesarii fondurilor comunitare, spunand ca ei au solutia magica pentru imbunatatirea procesului. Pusi in postura de a guverna, reprezentantii USL s-au lovit de propria incompetenta. Asa se face ca, de aproape un an de zile, absorbtia fondurilor europene este doar un element de comunicare publica, in realitate lucrurile fiind in totalitate blocate.

Motivele majore pentru aceasta stare de fapt sunt date de faptul ca au fost suspendate fondurile europene alocate Romaniei pe POS Transporturi, POS Cresterea Competitivitatii Economice, Programul Operational Regional si POS Dezvoltarea Resurselor Umane. Acest blocaj a facut ca tara noastra sa piarda aproape un an in care ar fi putut sa primeasca bani europeni, dar nu a facut-o. Mai rau este faptul ca din cele patru programe blocate, doar doua au fost reluate: POSDRU cu corectii de 25% si POR fara corectiii, dar cu intarziere. Pentru celelalte doua programe, nu exista o data exacta privind reluarea lor si nici un orizont de asteptare.

 

Aceste blocaje s-au resimtit din plin in economia romaneasca. De la venirea Guvernului Ponta si pana acum, in Romania au venit aproape 500 de milioane de euro – o suma infima daca ne gandim la faptul ca, la sfarsitul guvernarii PDL, erau semnate contracte in valoare de 62 de miliarde de lei (peste 14 miliarde de euro). Deci, cand vine vorba de transformarea contractelor in bani efectivi accesati, Guvernul Ponta se dovedeste a fi repetent.

Dintr-o asemenea perspectiva a incompetentei USL, surprinde decizia Guvernului de a aloca pentru 2013 nu mai putin de 14 miliarde de lei (3 miliarde de euro) din Bugetul de stat pentru cofinantarea fondurilor europene, cu tinta de a absorbi 6,5 miliarde de euro numai in acest. Nu numai ca tinta nu va fi atinsa, dar exista toate sansele ca reusita sa fie mai putin de 10% din cat si-au propus.

In aceasta logica in care in mod evident USL nu este in stare sa aduca bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii romanesti, alocarea celor 3 miliarde de euro pentru cofinantare, in detrimentul investitiilor care ar fi putut ajuta Romania, reprezinta o prostie semnificativa a Guvernului Ponta. Daca USL ar fi fost in stare sa deblocheze programele si sa accelereze ritmul de absorbtie, masura ar fi fost corecta, dar in conditiile actuale, ne aflam intr-o situatie de tip lose-lose pentru care vinovati sunt doar cei care se ocupa de destinele Romaniei acum.

 

Nu numai absorbtia reprezinta o problema majora a Romaniei, ci si contractarea fondurilor europene. Ne aflam cu 8 luni inainte de termenul limita, 31 decembrie 2013, pana la care putem sa incheiem contracte pe fonduri europene pe exercitiul bugetar 2007-2013 al Uniunii Europene si Romania mai are de semnat contracte de aproape 17 miliarde de lei (aproape 4 miliarde de euro). Daca acest obiectiv nu este atins, Romania va pierde din start acesti bani.

Cu parere de rau o spun, nu vad nicio preocupare a Executivului condus de Victor Ponta de a incheia macar contractarile, stiut fiind faptul ca Presedintele Basescu a obtinut prelungirea cu un an, pana la 31 decembrie 2016, a datei pana la care se pot absorbi efectiv banii.

Prin aceasta declaratie politica, cer Premierului si ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, sa prezinte public proiectele pe care urmeaza sa se realizeze contracte prin care sa se acopere acesti 4 miliarde de euro. Pentru ca altfel vina pentru pierderea acestor bani va fi numai a lor. Vorbim de aproape 2,8% din PIB-ul Romaniei pe un an care s-ar putea pierde din cauza lipsei de preocupare a USL.

 

Guvernul USL nu este numai incompetent cand vine vorba de absorbtia fondurilor europene, ci si profund ipocrit. L-am auzit in februarie pe Premierul Victor Ponta criticandu-l pe Presedintele Basescu pentru ca ar fi obtinut „doar” 40 de miliarde de euro pentru Romania in exercitiul bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene. De buna seama, bani insuficienti pentru un Prim-ministru care a dat dovedit ca nu e in stare sa aduca nici macar 500 de milioane de euro pe un an.

Ipocrizia USL este evidenta cu atat mai pregnant acum, cand Comisia Europeana trimite Ministerului Fondurilor Europene o scrisoare in care critica in termeni extrem de duri, total nediplomatici, modul in care tara noastra a inteles sa prezinte strategia pentru absorbtia fondurilor europene pe perioada 2014-2020. Printre altele, Comisia Europeana spune ca propunerea venita dinspre oficialii de la Bucuresti este „inadecvata, prematura si nu ar indeplini conditiile minime de calitate si credibilitate”.

E o critica mai dura decat a primit Romania vreodata din 2007 si pana acum si vine impotriva Guvernului care le-a promis romanilor ca vor aduce bani europeni in tara pentru dezvoltarea infrastructurii si a calitatii vietii oamenilor. Este dovada cea mai clara ca responsabilii de absorbtia fondurilor europene habar nu au pe ce lume se afla, fiind simpli invartitori de hartii.

Ce sa te astepti de la ei la o absorbtie mai buna a fondurilor europene, cand ei nu sunt in stare sa spuna nici macar pe ce vor sa cheltuiasca banii?

Inchei intr-o nota pesimista: atat timp cat Guvernul USL va fi la putere in Romania, absorbtia fondurilor europene va merge din rau in mai rau. Incet, incet, USL devine un sinonim pentru dezastru economic si social.

 

12 thoughts on “Declaratie politica: Guvernul USL – dezastru in absorbtia fondurilor europene

 1. Si atunci cu declaratia facuta de Ponta anul trecut, cum ramane?

  “Guvernul Ponta II își propune, potrivit Programului de guvernare, o rată de absorbție fondurilor între 50% și 80% până la sfârșitul anului 2015”

  Faptul ca nu-i preocupa acest capitol extrem de important pentru toti romanii, nu poate insemna altceva decat incompetenta, rea vointa si dezinteres total.
  Va veti intreba de ce tot acest dezinteres? Raspunul ar fi, ca din fondurile europene nu se poate fura, ori, baronii USL nu sunt obisnuiti cu onestitatea cand este vorba de multi, multi… bani! Daca nu pot baga mana pana la fundul sacului asa cum sunt invatati, pentru ei, nu prezinta interes aceste fonduri europene.
  Asa ca…sa astepm mult si bine pana la “sfantul astepata” ca sa profitam ca tara de niste bani care ni se cuvin in urma unor cotizatii pe care le facem…….

 2. Incep, Elena Udrea prin a te felicita pentru aceasta ” declaratie politica ” , prima pe care PDL o depune prin bunavointa ta in Parlamentul Romaniei si continuu prin a te cita pe tine si UE : ” propunerea venita dinspre oficialii de la Bucuresti este inadecvata, prematura si nu ar indeplini conditiile minime de calitate si credibilitate”.” O palma mai aspra decat asta, indiferent de grosimea obrazului, nu puteam primi de la UE !!! Pe noi, romanii de rand, ne ingrozeste nu numai iresponsabilitatea unui guvern INCROPIT pe criterii politice, ci si incompetenta celor ce-l alcatuiesc. Hai sa admitem faptul ca ministrii ” plini ” au fost pusi in functii politic, dar secretarii de stat, consilierii, functionarii, cei ce robotesc zilnic la bunul mers al tarii, pe ce criterii au fost numiti ? Sa fie natia romana atat de indiferenta la toate aceste derapaje inacceptabile, sa fie romanul atat de inconstient incat sa-i convina sa traiasca in mizerie si saracie lucie ? Pot anticipa faptul ca banii de la UE pe exercitiul financiar 2007-2013 , care ni s-ar cuveni de drept, nu vor fi atrasi nici 20 %, daramite toate cele 4 miliarde de euro ! Asta denota nu numai incapacitate, ci pur si simplu gargara comunista a unui guvern care este aratat cu degetul de cunoscatori ca fiind in stare de colaps. Chiar nu exista o cale prin care Ponta si ciracii lui sa se justifice in fata natiunii pentru neputinta ? De ce discursuri triumfaliste, de ce un Congres al PSD demn de filmele cu Chaplin, de unde atata tupeu infantil ca ” lasa ca poporul e tampit si-l putem pacali ” ? Actuala conducere a PDL se dovedeste la fel de ineficienta si de partasa la tot ceea ce se intampla in tara si astfel, cu ei nu se mai poate continua…noi, simpatizantii PDL,nemembri, dorim sa parasesti, Elena Udrea, aceasta corabie otravita si gata oricand de tradare !!!

  • Colac peste pupăză,Blaga a mai adus ”întăriri” la PDL, prin persoana doamnei Săftoiu.știind că n-o suportă pe doamna Udrea.
   Probabil așa vor s-o forțeze să plece din partid.Pînă la următoarele alegeri cred că vor mai pierde niște procente,dacă se continuă
   politica dusă de Blaga ,de a scăpa de incomozi.Totul depinde de lista care o va face pentru alegerile în PE.Dacă vor fi nume de
   necunoscuți sau vor lipsi actualii parlamentari,eu voi vota alt partid.

 3. Actualul ministru al turismului a gonit Air Berlin.Prefera sa se duca la Varna,11 curse pe saptamana.Cativa din greseala mai ajung si la noi cu autocarul.
  Imi pare rau si de TUI…..peste tot pe unde mergeam am vazut aterizand,decoland TUI si Air Berlin.
  Asta e Romania….
  Ma bucara un lucru,aud in orasul meu englezi,francezi,italieni…
  am vazut nordici plimbandu-se prin oras cu bicicletele,cu rolele.Dupa care intrau in hotel.I-am urmarit.

 4. Nu este interes pentru aceste fonduri.Interesul este unde se pot deturna niste bani,ori de la UE nu e usor.Iese scandal mare si multi ajung dupa gratii.Nelu Iordache….Blue Air.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *