Declaratie politica: Guvernul Ponta, o piedica in calea dezvoltarii turismului romanesc

Redau mai jos textul declaratiei politice pe care am depus-o in Parlament referitoare la modul in care USL distruge in mod sistematic progresele facute de turismul romanesc in ultimii ani sub mandatul meu de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

 

 

Turismul are un potential de crestere extrem de mare, putandu-se transforma in viitor intr-un adevarat motor economic pentru Romania. Acest lucru este dovedit de rezultatele ultimilor ani: cresteri de 13,5% in 2010, 16% in 2011 si 9,3% in 2012. Rezultate cu mult mai bune decat ale economiei per ansamblu, care s-a contractat in 2010, a avut o crestere de 2,2% in 2011, iar in 2012 a avut un avans de doar 0,7%.

Pun aceste rezultate excelente pe seama faptului ca, in mandatul meu de ministru al Turismului si apoi al Dezvoltarii Regionale si Turismului, s-a investit pentru prima data 1989 in infrastructura turistica, dar si in promovare, atat in tara cat si in strainatate. Este, pentru mine, o dovada a faptului ca acest sector economic, daca este stimulat corespunzator, poate sa avanseze si sa asigure un plus extrem de necesar Romaniei, mai ales in contextul unei situatii dificile in economia nationala, dar si in cea europeana.

 

Venirea la guvernare a USL a produs, din pacate, o oprire aproape totala a proceselor de investitii in infrastructura turistica si de transport. Practic, toate progresele inregistrate de turismul romanesc sunt puse sub semnul de intrebarii de oameni care nu inteleg absolut deloc domeniul, nu au gandire si viziune strategica, nu sunt in stare sa-i asculte pe experti sau pe investitori si practica o politica distructiva de o maniera revansarda.

De un an de zile, nu se mai platesc lucrarile de investitii in infrastructura. Practic, Guvernul Ponta si ministrii care au avut acest portofoliu al Turismului si-au batut joc de companiile care au executat lucrari. Si acum exista firme care au lucrat pentru a se realiza Festivalul Olimpic al Tineretului European in Romania, dar care nu si-au primit banii. O situatie absolut aberanta, care arata viziunea defecta a celor care conduc astazi tara.

 

Nu e posibil ca un domeniu care a avut o crestere anuala medie de aproape 13% in ultimii trei ani sa fie astfel batjocorit. Exemplul cel mai la indemana este acela al franarii investitiilor in infrastructura in 2013.

Asa se face ca Guvernul condus de Victor Ponta pune frana investitiilor in turismul romanesc. Astfel, bugetul alocat anul acesta pentru turism este de doar 63 de milioane de lei. O suma infima fata de necesarul de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii si mult mai mica decat in anii trecutii. Spre exemplu, in 2012, suma a fost dubla (125 de milioane de lei), iar in 2011 de sase ori mai mare (369 de milioane de lei). Cum s-a ajuns aici, doar Premierul Ponta si ministrul Grapini ne pot explica. In orice caz, efectele se vor simti imediat – si asta cu atat mai mult cu cat, din suma alocata, doar 18 milioane de lei (mai putin de 4 milioane de euro!!!) vor merge catre administratiile locale pentru finantarea dezvoltarii infrastructurii de turism montan.

Prin intermediul acestei declaratii politice, condamn public modul in care Executivul Ponta intelege sa se raporteze la turismul romanesc. Avem de-a face cu un blocaj aberant si nejustificat, care va duce in mod sigur la o stagnare intr-un domeniu cu un potential foarte mare.

Premierul ar trebui sa vada si faptul ca, din ultimii trei ani, anul in care a gestionat Guvernul sau turismul a avut cel mai mic avans. E un semnal pe care ar trebui sa-l ia foarte in serios. In caz contrar, sa vina sa spuna public ca nu-l intereseaza turismul si atunci vom sti cum stam cu adevarat.

 

Distrugerea sistematica a turismului romanesc de catre USL nu tine numai de taierea investitiilor in infrastructura, ci si de promovarea internationala. Practic, de la venirea USL la putere, totul a fost franat si chiar s-au facut taieri nejustificate. S-a ajuns la subfinantarea unor birouri de turism international, la neplata cu lunile a salariilor unor angajati din acest birouri si a altor cheltuieli curente, la blocarea participarii Romaniei la targurile de turism international, unele dintre ele chiar locuri unde tara noastra primise premii.

Daca la aceste lucruri adaugam si disponibilitatea ministrului delegat pentru Turism de a dispune oprirea implementarii proiectului de promovare a brandului turistic national avem imaginea clara a unui dezastru pentru Romania.

De un an de zile, in afara de finantarea concertului Lady Gaga, nu s-a mai facut absolut nimic pentru brandul turistic. Au ajuns cei de la Comisia Europeana sa se intereseze de aceasta stare de fapt. Suntem in pericol in acest moment nu numai de a pierde cele aproximativ 75 de milioane de euro alocate Romaniei pe Axa 5.3 a Programului Operational Regional pentru promovarea turismului, ci de a fi obligati sa dam inapoi si banii cheltuiti deja.

Acest lucru pare sa nu modifice cu nimic atitudinea unor ministri care nu au nimic in comun cu turismul, care aduc la exasperare investitorii si reprezentantii patronatelor si care transforma pe zi ce trece functia publica pe care o ocupa intr-un prilej de scandal politic comandat de sefii de partid. Este o situatie tragica pentru turism.

 

Imi doresc ca aceasta declaratie politica sa fie un semnal extrem de serios de alarma – riscam sa pierdem progresele facute in ultimii ani. Putem ajunge din nou la situatia in care turismul sa nu conteze absolut deloc in economia romaneasca. Din cauza USL, putem rata o sansa extrem de importanta. Pierdem ani in care am putea sa ne dezvoltam si sa progresam.

Cred ca, daca Premierul Ponta, este intr-adevar interesat de o guvernare eficienta trebuie sa inceapa sa finanteze acest domeniu. Sa nu-l mai trateze ca pe o Cenusareasa a economiei romanesti. Sa-i acorde mai multa atentie si sa puna in fruntea sa oameni seriosi. In caz contrar, se va ajunge intr-o situatie dramatica si decalajul dintre noi si alte tari europene va creste si mai mult.

Fac un apel catre Executiv sa ia exemplul Bulgariei, o tara cu o populatie de aproape 3 ori mai mica decat Romania, dar care aloca de 5 ori mai mult pentru investitiile in infrastructura de turism.

 

5 thoughts on “Declaratie politica: Guvernul Ponta, o piedica in calea dezvoltarii turismului romanesc

 1. Inteleg foarte bine aceasta declaratie politica, acest “strigat” plecat din suflet al Elenei Udrea, pentru ca este justificat, a muncit cu mult drag in acest minister fara sa urmareasca o clipa interese personale.. de asta a si reusit sa revolutioneze turismul romanesc, sa-l aduca pe buzele si in ochii turistilor de pretutindeni, datorita campaniei de promovare a Romaniei in lume, datorita brandului turistic atat de premiat!
  Astazi, ce foloase tragem dupa un an de guvernare Ponta?
  La Turism, nu s-a mai auzit de nicio investie! Sa va mai aduc aminte de nulitatea Hellvig. sa va mai aduc aminte de croitoareasa Grapini, care apare public din cand in cand, cu cate o declaratie de sta soarele in loc? Ce mai stim noi despre acest minister, in afara de a faptul ca au cauta nereguli in urma Elenei Udrea si nu au gasit decat niste capace de WC, care, nici alea nu au fost achizitionate de ea, ci de Hellvig, dar uitase zabaucul!
  Altceva ce stiti, ce progrese au fost, ce proiecte, cati bani au investit, cate locuri de munca au dezvoltat, infrastructura, modernizare, promovarea tarii, targuri internationale, fonduri europene absorbite? Ati auzit de asa ceva in ultimul an? Eu nu si slava Domului sunt extrem de bine informata!
  Avem un politician competent care, din cauza unor votanti manevrabili , nu putem profita de abilitatea si priceperea sa manageriala, de inteligenta sa, de agerimea si viziunea pe care o are cand este vorba de acest domeniu! Foarte bine, sa stea Ponta cu acesti ministrii incompetenti si in loc de evolutie, vom avea involutie……

 2. Doamna Udrea, va salut cu respect. Era de asteptat sa distruga tot ce dvs cu greu ati reusit sa realizati. Cand lucrurile incepusera sa se miste in sfarsit in turismul romanesc a venit molima usl-ista si a distrus tot ce se construise cu truda intr-o clipita. Sper ca romanii care i-au votat sa primeasca palma uslista si sa se vindece de acestia! Degeaba au trecut atatia ani de la revolutie daca ne intoarcem la aceiasi comunisti! O zi buna sa aveti si mult succes, veti ajunge departe…

 3. o tara ca romania nu este in stare sa producadecit turisti romani plecati sa sclavageasca peste hotare, infractori, .multe taxe si impozite aberante si daca guvernu ponta a distrus ceva se poate sa fi distrus ce nu a reusit pdl si cind nu va mai fi nimic de distrus ce ve-ti mai istruge ?sau va mutati in alta parte ca lacustele????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *