De ce trebuie să-şi dea demisia Guvernul. Argumentul lui Ponta

„Un Guvern care dă o ordonanţă de urgenţă sau îşi asumă o lege care este declarată neconstituţională ar trebui să-şi dea demisia”. Declaraţia nu-mi aparţine mie, ci actualului Premier, Victor Ponta. A făcut-o în mai multe rânduri, ultima dată după ce CCR a declarat neconstituţională comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale. În virtutea principiilor invocate de domnul Prim-ministru atunci, Guvernul ar trebui să demisioneze imediat.

Nu o va face însă. Pentru că USL nu se ghidează după idei şi principii. Ei au avut o singură idee: accesul la resursele guvernării. Nimic n-a mai contat. Totul la ei se face pe repede înainte şi extrem de heirupist. Aceste prime trei săptămâni de la instalarea noului Guvern au arătat, pe de o parte, diletantismul acestor oameni, pe de altă parte, maximul de demagogie în exercitarea unei funcţii publice. Şi exemplele sunt nenumărate, începând cu reîntregirea salariilor, promisiune care nu se va onora în această vară, deşi noi am le-am fi reîntregit, depolitizarea instituţiilor publice (ce gogoaşă!) şi încheind cu OUG privind banii alocaţi administraţiilor publice locale de Executivul precedent.

Vorbind de această ultimă măsură, nu pot să nu remarc faptul că şi aici demagogia a fost mare. Asta pentru că banii nu au fost alocaţi nici pe departe pe criterii clientelare, dovadă în acest sens fiind faptul că primăriile PSD şi PNL au obţinut mai mult de jumătate din totalul alocărilor de la bugetul de stat. În al doilea rând, acele fonduri erau destinate în cea mai mare parte plăţii arieratelor (datoriilor) administraţiilor locale acumulate de-a lungul timpului şi cofinanţărilor proiectelor europene. Or, aşa cum s-a discutat în repetate rânduri cu FMI, unul dintre principalele lucruri pe care trebui să le facă administraţia din România este să plătească aceste arierate.

Decizia CCR de ieri este, prin urmare, nu numai corectă din punct de vedere juridic, ci şi din punct de vedere economic şi social. Se respectă astfel principiul descentralizării, iar primarii au oportunitatea de a-şi plăti o parte dintre datoriile făcute, aceşti bani urmând să se întoarcă în economia reală la firmele care aveau de încasat datoriile mai vechi.

Heirupismul şi acţiunile exclusiv de imagine care caracterizează acest început de guvernare se vor întoarce într-un final asupra Executivului. Cei din USL să încerce să se concentreze mai mult pe actul guvernării, pe îndeplinirea promisiunilor pe care le-au făcut românilor, decât să se ocupe de politică.

 

 

24 thoughts on “De ce trebuie să-şi dea demisia Guvernul. Argumentul lui Ponta

 1. Ponta s-a implicat in procesul lui Nastase prin numirea directorului I.S.C. … seamana a favorizarea infractorului !!!

  • POATE SI NASTASE L-A AJUTAT CANDVA MAI DEMULT UN PIC CAND ERA PROCUROR SI AVEA UN PRIETEN CU NUMELE DE CRISTIAN PANAIT…TASTEAZA PONTA SI PANAIT SI APASA PE ENTER CA SA TE CONVINGI…

 2. Şi cine i-ar impune o astfel de decizie, știind că accesul la resursele guvernării a fost prioritatea oricărui guvern postdecembrist. Dacă totuși vă țineți tari pe poziție, cu proxima ocazie fiind în opoziție, inițiați o moțiune de cenzură. e bine că amintiți despre stringenta nevoie de politizarea instituțiilor publice, numai că oricine accede la putere primul lucru pe care îl face, este curățarea la propriu a structurilor puterii de stat din teritoriu. Ceea ce se va şi întâmpla chiar înainte de alegeri

 3. doamna udrea,puii de comunisti sunt mult mai tari decat predecesorii lor,cunosc tertipurile comunismului din familie si le-au adaptat la economia de piata,daca vreti sa i infrangeti luptati cu armele lor.deocamdata aveti o problema cu electoratul dv.captiv caruia nui place ca politicienii pdl le este rusine sa spuna ca sunt din acest partid,au schimbat culoarea si altele.aceasta nu este solutia castigatoare,trebuie sa mergeti sa explicati de ce a-ti facut asa si ce urma sa se intample,unii oameni pot intelege si pe aceia trebuie sa va bazati.doresc sa fiti mai activi si sa-i intrebati pe cei din piata universitatii de ce numai demonstreaza acum cind lege e a “bunului plac”.ma opresc aici poate mai vorbim,sarut mana.

 4. Ce ne mai miră, doamnă deputat? Vorbim doar de comuniștii din PSD. Sunt la fel ca ultima oară când au guvernat. Îmi pare rău doar că atunci ați acceptat să guvernați cu ei. Politizează instituțiile, fură, nu-și respectă promisiunile.
  Pe lângă aceasta, intervin direct în justiție, favorizându-și infractorii (PDL nu a făcut așa ceva niciodată!). Tot ce pot să sper este că pe 10 iunie românii vor înțelege în ce mare eroare sunt susținând USL și vor vota candidații care chiar vor să facă o adevărată guvernare locală, netezind calea pentru reîntoarcerea PDL la guvernare din noiembrie.

 5. Dna Udrea,

  Retineti :

  Pretul salvarii lui Nastase este punerea pe butuci, nu stiu pentru cata vreme , a justitiei din Romania, a ordinii de drept si a democratiei si deci scoaterea Romaniei din randul lumii

  • La ce v-ati fi asteptat de la USL-isti domnule ion adrian ?

  • Exact la asta, eu unul, dar cred ca ca mine nu erau prea multi. Bineinteles ca acuma, dupa razboi ….

 6. Proasta-i si Turcan asta. intr-o discutie cu o uslista la B1 la acuzele aleia raspunde xa o proasta care se crede desteapta si ironica.
  “Da dna X e asa cum ziceti dvs , PDL e de vina ca pica leul etc.”

  Fai Raluco nu asa ca mai sus ci asa:
  “Da, dna X, PDL ul e de vina ca a oferit USL sansa sa incalece Romania, sa restaureze toata ticalosia FSNista si de fapt sa distruga pojghita de democratie pe care cu ajutorul Presedintelui reusisese s-o instaureze “

 7. DOAMNA UDREA,
  Din afirmatiile d-lui Ponta rezulta ca banii primiti de primariI, si necheltuiti, vor fi, totusi, returnati catre guvern.
  In aceste conditii, este foarte interesanta o stire pe care am auzit-o la radio, CA PRIMARIA UNEI COMUNE DIN JUDETUL IASI ( COMUNA BALS) A DAT IN JUDECATA GUVERNUL PENTRU ILEGALITATEA ORDONANTEI DE URGENTA PRIVIND RETURNAREA SUMELOR PRIMITE DE LA GUVERNUL MRU.
  In sprijinul demersului respeciv, primaria Bals a invocat Legea 52/ 2003, articolul 115 alineatul 4 din Constitutie, etc.
  CRED CA ACEASTA AR FI CALEA CEA MAI SIGURA DE A ANULA EFECTELE OUG. CU PRICINA: TOATE PRIMARIILE PDL SA DEA IN JUDECATA GUVERNUL.

 8. Si totusi de ce risca asa mult Ponta?
  Pentruca USL nu au candidat la presedentie caci un caraghios ca Antonescu nu prea are sanse, in schimb:

  Sa recunoastem ca daca AN nu ar fi compromis de aceste malversatiuni si acte de coruptie pentru care este in justitie, tinand cont de scorul din 2004 si de experienta politica, ar fi pentru PSD si chiar ptr usl un candidat la presedentie mult mai valabil decat un gaunos laudaros de soiul lui Antonescu. Asadar un AN curatat de pacate si victimizat ca un martir, ar fi ceva foarte de dorit ptr PSD.

  • Eu nu am prea mare incredere in Simona Fica dar ea acuza si nimeni nu raspunde ceea ce este ciudat desi poate ca se tace in baza proverbului francez cu cine se scuza.
   Dar S.F. acuza peremtoriu:
   Victor Ponta este ASASINUL procurorului Cristian PANAIT !!!..Dupa 10 ani ,Explosiv-News redeschide un dosar bine ascuns de catre complicii PSD : DOSARUL 117/2002 !!…..DOSARUL CRIMEI !!!

   forum.realitatea.net/showthread.php?t=54720

   PS Si vazand ce face, personal incep sa-l cred capabil si de asa ceva, ceea ce ar explica si ascensiunea sa fulguranta.

 9. Am incercat sa procesez informatiile din articolulul dvs., postat pe blog, sa ma bazez pe experientele si intelegerile mele ca sa pot sa comentez acel articol. Nu vreau sa fie un comentariu emotional, nici sa-l folosesc ca o reactie la cele consemnate acolo. Vreau si ma straduiesc sa inteleg cum se cuvine realitatea in care traim, actele pe care le face guvernul. Ca sa poti perceape lucrurile asa cum sunt, asa cum se întâmplă ele in realitate, trebuie sa le cunosti foarte bine in continutul si legalitatea lor si sa ai argumemte. Cum mie imi lipsesc toate acestea voi face un comentariu mai succint. Ma voi ajuta in sustinerea comentariului meu si pe ce spunea cineva : „ sistemele stricate” creează „situaţii stricate”, iar ele facilitează, „mere stricate” care determină comportamente stricate chiar şi la oameni buni “. Daca acesta nu convinge suficient, mai vin cu un altul, din Paul Valery : “ oamenii se disting prin ceea ce arata si se aseamana prin ceea ce ascund.”
  Observ ca domnul Ponta este hartuit, de dimineata pina seara, de sute si mii de probleme de guvern care ii cer concentrare, vointa, decizie, de incurcaturi si complicatii de tot felul, de greseli, comentarii. In loc sa elaboreze acele norme riguroase, care sa fie respectate sub amenintarea celor mai severe sanctiuni, sa explice mai bine unele lucruri, dinsul recurge la tot felul de curse de senzatii, de suspiciuni, de exagerari si neadevaruri. Mi-as dori sa pot vedea guvernul Romaniei ca un dispecerat responsabil de ceea ce distribuie ca oameni competenti si adecvati fiecarei functii incredintate din minister, pentru a ne cistiga, astfel, increderea si adeziunea noastra. Nu sa asmuteasca oamenii unii impotriva altora. Sa ne ajute sa intelegem prin ceea ce face guvernul ca dinsii n-au fost doar vinatori de posturi si functii, iar prin actele lor sa seamene amaraciune, indignare si sa cultive o mentalitate mercantila, acea ideologie a cistigului material, raportind totul doar la beneficii proprii. Daca nu se vor pozitiona pozitiv, in actul de guvernare, ei vor fi doar ascultati, dar nu stimati si vor fi considerati doar maniaci ai puterii. Si vor ajuta, altfel, sa se formeze acea psihoza a lasitatii, apatiei colective, blazarii totale, clacarii, de care cei de la putere vor profita. Cuprinsi de deziluzii, de scirba oamenii vor ajunge, apoi, sa fie cuprinsi si de lene.
  Uneori, viata ne scrie scenariul, noi trebuie doar sa-l citim, sa-l descifram cum se cuvine si sa gindim indelung la continutul lui. Sa nu uitam ca uneori, viata bate filmul.
  Intelepciune si straduinta, tuturora !

 10. Daca romani vor alege sa voteze pe 10 iunie USL vor face cea mai grava eroare politica pe care istoria nu le o va ierta si care va duce la restauratia PSD si adrian nastase.ASA CA ROMANI AVETI GRIJA CE VOTATI!!!Aveti puterea sa va opuneti CIUMEI ROSII nastase-ponta.

 11. Responsabilitatea guvernarii apartine in primul rand si as spune exclusiv premierului Ponta.
  Poanta aia cu ” Noi nu stiam ce face directorul I.S.C.” e aiureala – acel director a fost numit de premier pe un post de conducere pentru a face ceea ce nu a facut cel dinaintea lui (probabil membru pdl) si deci avea un mandat clar de executat atunci cand a fost trimis la post.
  In acest context “favorizarea infractorului” este un ordin direct al guvernului si in mod expres al premierului. Nu exista alta interpretare – “noi nu stim, n-am vazut si n-am inteles” ce vrea sa faca “omul nostru” la postul pe care a fost pus ca sa ” arajjeze lucrurile care mergeau prost sub vechile guvernari”.
  Demisia premierului Ponta deriva exact din acest act administrativ emis de un “specialist trimis la post” sa-si execute mandatul … pe baza increderii acordate de partid (USL). Declaratia premierului prin care nu va interveni sa anuleze actele emise de directorul I.S.C. subliniaza legatura de cauzalitate dntre numirea pe post si “favorizarea infractorului”.
  Continuind rationamentul ganditi-va ce tampenii poate face premierul Ponta ca “reprezentatn al Romaniei in UE” . Teoretic este “mandatat de Parlament” – in realitate face ce vrea si ceea ce i se cere in cine stie ce spatii oculte.
  Dovada este si trendul “diplomatiei” romanesti care s-a dus in inima nato ca sa spuna ca trebuie intarita colaborarea cu Rusia (ignorand adversitatea poporului american pentru acest subiect, agitand inutil sentimentul natiunii americane de antipatie fata de ceea ce a reprezentat Rusia in “razboiul rece” – sentiment care inca nu s-a sters ci persista – antipatie care acum a fost legata si de numele Romaniei ) si vizita premierului Ponta in Afganistan – cand inca nu se terminase intalnirea structurilor nato – si deci nu avea ce sa transmita pt ca “concluziile summitului” nu erau definite si publice (o alta gafa “diplomatica” care a agitat probabil inutil relatiile noatre cu statele pactului nord atalntic, pt ca a aratat ca premierul face ce vrea el si nu conteaza ce se discuta la summit). Cam astea sunt “realizarile” actualei guvernari – si continuand in acest ritm se prea poate ca dupa 7 luni sa pierdem tot avantajul castigat cu atatea sacrificii si sa fim “aruncati” cu 10 ani in urma – ca pozitie si imagine internationala – fiind ignorati si sanctionati ca pe vremea guvernarilor 96 – 2004. Asta e – asta am ales sa avem, acum trebuie sa suportam consecintele.

 12. DRAGA ELENA UDREA nu lasatiacest popor in gura lupului rusine tradatorilor mobilizativa ca multi tin cu voi dar se tem sa spuna

 13. LUPTATIVA PUNETI MOTIUNE DE CENZURA CA ASA MAI AUD SI ALTII CARE SINT DUSI DE NAS DE USL VA RUGAM MULT

  • Bute este campionul nostru indiferent de rezultatul luptei din seara aceasta. Sper sa fie ca tratat ca atare si de acum incolo.

 14. Vrem MOTIUNE DE CENZURA !
  Adunati-va si faceti front comun ,daca a iesit Monica Macovei si a cerut demisia lui Ponta voi ceilalti ce asteptati .Noi luptam in teritoriu cu toate mijloacele de care dispunem dar nu avem access la media .
  Nu v-ati invatat minte ca nu ati comunicat suficient

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *