Cum se aplică Principiul lui Pfeifer vieţii politice româneşti

Motto (Principiul lui Pfeifer): Nu lua niciodată o decizie pe care poate s-o ia altul.
Nimeni nu ţine evidenţa deciziilor pe care ai fi putut să le iei, dar nu le-ai luat. Toţi ţin evidenţa deciziilor tale proaste.

 

Citind astăzi din „Legile lui Murphy”, am constatat că există o maximă pentru lipsa de curaj în asumarea deciziilor din partea celor care sunt în drept să le ia. Ea este caracteristică societăţii noastre, la toate nivelurile.

Am mai vorbit şi cu alte ocazii despre cea mai importantă dintre revelaţiile pe care le-am avut după ce am ajuns în funcţia de ministru. Am aflat de ce lucrurile nu se mişcă într-o direcţie sau alta, conform aşteptărilor oamenilor, conform logicii sau bunului-simţ. Nu pentru că, aşa cum spunea cu ironie domnul Pleşu, cei care ne conduc sunt mult mai deştepţi decât noi şi ştiu ei mai bine ce trebuie să facă, ci pentru că aceştia nu sunt suficient de puternici pentru a-şi asuma o decizie la un moment dat sau, mai rar, pentru a o putea impune celor care trebuie să o pună în practică. Asta daca nu este vorba de o a treia variantă – şi anume dacă nu cumva interesul unora în păstrarea statu-quo-ului este atât de mare încât reuşesc să ţină lucrurile pe loc.

Dar să ne întoarcem la cea mai frecventă situaţie, aceea în care anumite lucruri nu se întâmplă pentru că nimeni nu vrea să îşi complice existenţa cu luarea unei hotărâri.

Cum am mai spus şi într-un interviu în Adevărul, majoritatea celor aflaţi în funcţii de decizie nu îşi asumă niciun risc. Nici riscul de a lua o decizie greşită, nici riscul de a fi criticaţi de opozanţii soluţiei adoptate, de regulă mult mai puţini decât susţinătorii ei, dar mult mai vocali. Nici riscul de a da cu subsemnatul pe la diferite instituţii ale statului, cum ar fi Parchetul, care cercetează orice decizie pornind de la prezumţia că este motivată de interese oculte ale celui care o emite! Astfel, cei mai mulţi stau liniştiţi în funcţiile lor, îşi consumă fericiţi mandatul, cu toate avantajele pe care acesta le aduce, după principiul „cine nu munceşte sigur nu greşeşte”. Şi uite aşa trec anii, câte patru, câte patru, şi lucruri simple şi necesare nu se întâmplă pentru că nu are cine să decidă să se întâmple.

Această abulie politică afectează însă profund societatea. Dorinţa de a te proteja pe tine ca politician are efecte puternice şi negative asupra celor pe care-i reprezinţi. Şi am să încerc să vă dau patru exemple clare.

1. România a pierdut o bună oportunitate de a valorifica vestitele certificate verzi. Atunci când PDL era la guvernare alături de PSD, din cauza dezbaterilor interminabile despre cine ar trebui să se ocupe de vânzarea certificatelor de emisii de carbon, respectiv ministerul Mediului (Nemirschi) sau ministerul Economiei (Videanu), nu s-a luat nicio decizie. Am venit ministru interimar pentru 45 de zile şi printre proiectele deblocate în acele zile a fost şi acesta prin stabilirea atributiilor la ministerul Economiei. Dar aici s-a oprit până în această toamnă, când a fost prea târziu. Aşa se face că acum suntem pe punctul de a pierde aproape trei miliarde de euro din cauza incapacităţii de a lua decizii. Chiar dacă putem încă vinde aceste certificate de emisii de dioxid de carbon, sunt atât de multe în piaţă şi atât de mic interesul, încât ele nu mai valorează mult.

2. RAAPPS-ul reprezintă iarăşi un nod gordian care ar fi trebuit tăiat de mult. Din cauza temerii de a nu fi interpretat ca o afacere, nimeni până acum nu şi-a asumat răspunderea rezolvării problemei. S-au păstrat active, mai ales în zona hotelieră, într-o stare de incertitudine, încât acestea aproape că au fost distruse. Sunt hoteluri, altă dată adevărate perle arhitectonice, care s-au degradat atât de mult încât abia pot primi o stea, de care profită diverşi acoliţi politici ai tuturor guvernărilor care s-au succedat. Vânzarea lor acum este târzie, iar beneficiile mici pe o piaţă imobiliară prăbuşită.

3. Roşia Montană este un alt exemplu de indecizie. Nimeni nu şi-a asumat rezolvarea problemei aproape 15 ani. Să spună într-un fel sau în altul. În continuare păstrăm acea indecizie din care nu avem cum să câştigăm ceva.

4. La fel şi legea câinilor maidanezi. Toată lumea s-a ascuns în spatele unui vid legislativ şi n-a acţionat. Nici administraţii locale, nici ONG-uri şi nici simpli cetăţeni. Acum, după ce PDL a propus şi votat o lege a câinilor fără stăpân, cadrul s-a schimbat şi trebuie să luăm deciziile care se impun. Dar politicieni precum Oprescu, primii care ar trebui să hotărască, având în vedere calitatea de primar, fug de răspundere şi încearcă pasarea ei către alţii, în speţă primarilor de sectoare.

Teama de a fi criticat face din politicieni personaje slabe. Cei care ţin mai mult la imaginea proprie decât la progresul societăţii sunt cei care nu sunt în stare să conducă. Din marea masă de actori politici, există însă cazuri de politicieni curajoşi, capabili să ia deciziile care se impun în orice moment. Sunt „jucătorii” adevăraţi, aceia capabili să meargă pe drumul lor indiferent de campania de presă mai mult sau mai puţin interesată a unui mogul sau a altuia. Aceşti politicieni fac parte din forţa motrice a societăţii şi reuşesc să impună acele reforme de care aceasta are atâta nevoie.

România are un astfel de actor politic curajos, un om care nu joacă la trecerea timpului. Iar acesta este Traian Băsescu. Sub impulsul şi presiunea sa, România se modernizează, au loc reforme în sectoarele cheie ale societăţii: muncă, asistenţă socială, sănătate, educaţie etc. Chiar dacă acum ne este mai greu să vedem, efectele pozitive ale tuturor reformelor nu vor putea fi negate în viitor. Este unul dintre politicienii curajoşi care nu apelează la Principiul lui Pfeifer.

Am dat acest exemplu pentru a arăta, pe de o parte, că există soluţii politice câştigătoare din asumarea posturii în care te afli, pe de altă parte, pentru a-i mobiliza pe toţi colegii din majoritatea de guvernământ. Mai mult ca niciodată avem nevoie să luăm decizii şi să continuăm pe drumul reformelor. Avem şansa să arătăm că suntem făcuţi din aceeaşi stofă şi că ne interesează mai mult binele României, ne interesează mai mult ca lucrurile să se mişte, decât acest joc continuu de zero la zero.

 

61 thoughts on “Cum se aplică Principiul lui Pfeifer vieţii politice româneşti

 1. Lipsa de curaj a politicienilor ţine ţara pe loc, stopează reformele pentru care PDL a fost votat.
  De aici, de la aceste indecizii, şovăieli se şi spune că toţi politicienii sunt la fel – PDL=PSD. Chiar zilele acestea am citit mai multe comentarii in care ideea era cam asta: PDL a avut timp în trei ani să-l priponească pe Năstase – de ce n-a făcut-o? Concluzia? Tot din acele comentarii – 1. toţi sunt la fel sau, 2. corb la corb nu-şi scoate ochii…

  • Observaţie 1

   Dacă ar fi să sistematizez articolul de mai sus intr-o propoziţie, aş spune scurt: Teama românului, a omului, în general, de nou, de necunoscut.

   Pornind de aici subiectul se poate dezvolta pe două planuri:
   1. pe de o parte populaţia care ar vrea reforme dar fara costuri, fara implicare si sacrificii, pentru că nu-i aşa, orice reforma presupune nişte costuri;

   2. pe de altă parte politicienii, mai precis, teama politicienilor la reacţia mulţimii care, obligată la nişte sacrificii de dragul reformei, nu i-ar mai vota şi astfel ei, politicienii, şi-ar pierde privilegiile la care ţin mai mult decât la nişte promisiuni care rămân neonorate, promisiuni care, oricum, au fost uitate, intre timp.

  • Observaţie 2

   De regulă, articolele de aici, de pe blog, devin imediat subiect de presă, lucru care cu acesta încă nu s-a întâmplat dar să aşteptăm…

   Observaţie 3

   Ce-a făcut doamna Udrea în articolul de mai sus? Exact ce a făcut preşedintele Băsescu în 2007, când a ieşit pe tv-uri, şi a prezentat populaţiei felul în care este minţită, furată şi înşelată de cei mai mulţi politicieni. S-a vorbit atunci de D Patriciu, de vântu şi Voiculescu şi încă de mulţi alţii după care opoziţia toată a sărit pe Băsescu şi de atunci face eforturi să-l dărâme.

   Aici, doamna Udrea arată cu degetul spre toţi politicienii şi explică clar, pe înţelesul tuturor, de ce de mai bine de 20 de ani se fac promisiuni care, in cea mai mare parte a lor, ramân neonorate şi, in ciuda faptului că politicienii nu fac nimic, sunt aleşi iar si iar. Sigur că vinovaţi sunt alegătorii care cred în minciuni şi promisiuni. Cam aşa stă treaba: Minte-mă, da’ minte-mă frumos…

  • Silver,
   Poate ca nu i s-a putut stabili vinovatia. Asa cum nu i s-a putut stabili nici domnului presedinte in legatura cu casa din Mihaileanu, cu flota, cu afacerile cu Casuneanu…

  • ***gimer – Bună! 😆

   Crezi tu că dacă vreo una din acuzele aduse lui Băsescu de tine, mai sus, ar fi fost reală şi de dovedit cu probe, în 2009, bandiţii care l-au urmărit cu asiduitate în campanie, ar mai fi fost nevoiţi să recurgă la falsuri?

   Apoi… Te-ai întrebat vreodată de ce în problema flotei PSD nu spune nimic? Vezi poate te lămureşte Văcăroiu.

   Eu nu spun că Băsescu n-a fost şnapan. O fi fost dar, la un moment dat, s-a oprit, s-a cuminţit, s-a făcut băiat de treabă şi asta le cere şi colegilor. Scurt… Nu-i nici greu şi nici nu doare. Ai observat ce face USL acum, că e de actualitate? O comisie care să găsească motive pentru care Băsescu să fie suspendat… E de râsul curcilor, nu-i aşa?

   Spui că nu i s-a dovedit vinovăţia lui Năstase. Eu spun că justiţia e încă în mâinile PSD-iştilor şi nu vrea să dovedească vinovăţia lui Năstase. Dovadă? Ceea ce s-a întâmplat cu câteva luni în urmă la Piteşti, circul cu acel preşedinte CJ Argeş, luat cu salvarea şi dus direct la Bucureşti sub atenta îngrijire a unui medic PSD-ist… S-a mai auzit de atunci ceva de acel C Nicolescu, hoţ, şantajist, şpăgar, mincinos, manipulator=PSD-ist?

 2. Sigur că PDL nu face arestări… E ştiut dar românii ar fi trebuit, până acum să vadă ceva concret… Ori, Năstase e mai activ ca niciodată…

 3. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim… Şi asta se întâmplă de mai bine de 20 de ani… Nu-i chiar aşa… Munca lasă mult de dorit ori salariile pe care le primesc politicienii şi avantajele pe care le au nu se justifică în nici un fel banii primiţi.
  Cu siguranţă, PDL va mai vrea un mandat sau… nu?
  Dacă DA, cu ce se vor lăuda politicienii PDL-işti în faţa alegătorilor? Până la alegeri timpul e scurt, mănăstiri nu se pot ridica bătând din palme…

  • Silverstar
   Manastirile nu se pot ridica batand din palme, dar, in schimb, se pot aduce niste moaste, pentru pupat, sau ceva lumina de la Ierusalim, ca oricum, contribuabilul nu intreaba cat a costat si din banii cui…..

 4. *** E Udrea scrie: efectele pozitive ale tuturor reformelor nu vor putea fi negate în viitor. Nu se ştie, doamnă, ce ne va oferi viitorul. Dacă ajunge PSD la guvernare, ştiţi ce ameninţări a lansat. Şi, la cât sunt PSD-iştii de flămânzi după 8 ani de stat pe uscat, îi cred în stare de orice, mai ales că au spus că tot ce a făcut PDL, mai pe limba lor, ce a stricat PDL cu legile date, va fi îndreptat de PSD şi românii îşi vor primi înapoi ce li s-a luat.

  Tot PSD, prin gura şefului, a spus că se vrea ca aceasta perioadă de guvernare PDL-istă să fie ştersă din istoria actuală. Poate de aceea nici presa nu prea consemnează ceea ce face PDL-ul că mai face şi lucruri bune.

  A trebuit să citesc în presa străină despre laudele autorităţilor UE pentru preşedinte, Boc, guvern. Presa din ţară nu ştiu să fi spus ceva, ori n-am găsit eu.

  • Hai lăsaţi vrăjelile şi careva care are fir direct cu marinarul să-i transmită următoarea depeşă:

   emisiune b1tv
   stop
   cristoiu supărat
   stop
   că dacă se comasează alegerile
   stop
   se comasează şi bani jurnaliştilor
   stop

   🙂 🙂 🙂

 5. Foarte corect si relevant exemplul cu Traian Basescu.
  Dar, ,,bag” si eu un motto :
  Cu o ,,stea” de mare, nu se lumineaza cerul nocturn. 😉
  Aveti, pe de altă parte, destule exemple pozitive in propriul guvern. Nu ezitati sa faceti nominalizări. Dacă nu le-ati facut pe acelea negative, in conivență cu vehicularea, într-o perioadă anterioară, a ideii de ramaniere guvernamentală, cel puțin, asumați-vă cu curaj, exemplele care fac din guvernul Romaniei unul apreciat , prin masurile lui, in Europa.
  Eu personal, mă gândeam la Emil Boc.

  • Băi ZeV Nici nu râd, nici nu glumesc, nici caterincă nu fac!
   Te întreb foarte serios:

   Tu nu care cumva eşti 2-3 ZeV-i care când vă îmbătaţi începeţi să înjuraţi sau să slăviţi după cum vă taie capul?

   Băi fratele meu eu chiar nu mai înţeleg nimic!
   Înainte de alegerile în partid l-ai porcăit pe Băsescu în toate felurile!
   În timpul alegerilor ai aruncat cu lături în Febleţea!
   După alegeri albie de porci l-ai făcut pe Boc de s-a enervat Zapa şi ţi-a umplut frigiderul.
   Acum văd că-l dai exemplu pe Boc!

   Băăăăăăăăăăăi frate tu înjuri sau susţii după anotimp?
   Primăvara îl înjuri pe Base şi-l slăveşti pe Blaga, vara îl înjuri pe Boc şi-o slăveşti pe Macovei, toamna o înjuri pe Udrea şi-o slăveşti pe Vass?
   Acum a venit iarna şi văd că ai început să-l slăveşti pe Boc!
   Oare pe cine te pregăteşti înjuri?

   Repet: acest comentariu nu are nici-un strop de băşcălie!
   Este foarte serios!

   Sau te pomeni că tu eşti vrun curvoi din ăsta de jurnalist care scrie în funcţie de cine-i dă banu’ de-un mic şi-o bere!
   Ia spune nenicule, că să mă dumiresc şi eu!

  • Stimabile, buna dimineata
   Greu e cu curcubeul ăsta…mama lui, cine l-a inventat. 😉
   Nu era mai simplu ca in anii 60 ? Aveam, pe atunci, doar doua nuante : alb si negru. Nu numai la televizor. 😉
   Ia să facem noi un mic recurd la memorie cu ajutorul arhicunoscutului utilitar :
   1. 22.02.2011
   ,,Ministrul…………… crede ca inlocuirea actualului premier Emil Boc ar reda încrederea românilor în Guvern.
   Schimbarea prim-ministrului ar putea fi decisă „cât mai repede”, potrivit ministrului ………………. „Putem s-o facem cât mai repede, avem şi condiţionarea alegerilor, dar vom vedea”, a declarat ……………… pentru „Adevărul”, refuzând să nominalizeze un posibil înlocuitor.
   „Nu vreau să discut despre nume, dar pentru relansarea economică trebuie ca cetăţenii să aibă încredere în Guvern. Iar în actualul Cabinet nu există încredere!“, a mai spus………., subliniind că Executivul condus de Emil Boc a pierdut girul populaţiei, în mare parte şi din cauza măsurilor dure adoptate.
   „Nu există încredere necesară pentru următorul pas după scoaterea României din criză: relansarea”, a subliniat ministrul. Reacţia a venit după ce, la finalul săptămânii trecute, ……… a spus, la Ploieşti, că PDL poate să anunţe că a scos România din criză şi chiar a lăudat „meritul” premierului Boc.
   De altfel, până la adoptarea unei decizii în privinţa schimbării premierului, conducerea PDL l-a mandatat tot pe Emil Boc să finalizeze şi să semneze în această săptămână protocolul de coaliţie guvernamental. Potrivit unor surse din PDL, partidul aşteaptă „semnalul de sus” şi Congresul UDMR pentru a lua o decizie în ceea ce-l priveşte pe Boc.”
   2. 26.05.2011
   ,,Ministrul …………, a discutat, joi, la emisiunea Evenimentul Zilei, cu Ion Cristoiu și Robert Turcescu, despre oportunitatea unei schimbări din funcţie a primului-ministru Emil Boc și despre varianta unei posibile întoarceri a președintelui Traian Băsescu la conducerea PDL, după terminarea mandatului la Cotroceni.
   ……….. a declarat că au existat într-adevăr două momente, în care a susținut că “ar fi mai bine pentru partid să vină alt guvern, însemnând să vină un alt premier, dar și o remaniere”.
   “A fost astă-toamnă, când s-a și făcut o remaniere consistentă și în februarie, când am fost între cei care am susținut (…) că ar fi bine să fie schimbat primul ministru”, a declarat……….. la emisiunea difuzată de B1 TV. Ministrul a explicat apoi că acestea s-au întâmplat înainte ca lucrurile să fie pe un “trend ascendent”.
   La “patru luni de la momentul acela, avem datele certe că România a ieșit din recesiune” și ca urmare „în acest moment” nu mai este oportună o schimbare a premierului, a ………..”
   COMENTEZ:
   Analistul/comentatorul care a relatat evenimentul de la punctul 1, si-a permis o remarca. CITEZ:
   ,,Daca Emil Boc ar avea demnitate, daca ar fi un politician puternic, un adevarat prim-ministru, dupa acesta declaratie in mod normal ar trebui sa o demita pe ministrul…………… si pentru ca este presedintele partidului sa o dea afara si din PD-L.”
   Eu personal, nu as merge chiar atat de departe, PENTRU CA ORICE OM ESTE SUPUS GRESELII. Dar nu-l abandonezi pe cineva, in care crezi, doar pentru ca a gresit LA UN MOMENT DAT. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa-i spui ce crezi/ce gandesti, TOCMAI pentru ca tii la el. Ințelegi ? E greu cu logica si cu nuanțele , nu-i asa ? 😉

   Luand in analiza pozitionarile de mai sus, tu, daca ai fi prim minstru, ai fi procedat asa cum sustine analistul, sau nu ? Cum esti tu de…… ON/OFF (sau 0-1) , nu m-as fi mirat 😉
   SĂ MAI ADUGĂM CEVA :
   3. 8.03.2011
   ,,Îl pot vedea pe Emil Boc preşedinte de partid, îl pot vedea pe Blaga un foarte bun preşedinte de partid şi lista nu s-a închis, dar am fost întrebat care variantă ar putea să aducă cea mai mare susţinere a partidului. Cred că o variantă cu păstrarea lui Emil Boc (ca premier n.r.) şi cu Blaga preşedinte (de partid n.r.) poate să aducă un 90% poate şi mai bine din partid în spatele acestei idei. Nu 90% în spatele lui Blaga sau 90% împotriva lui Boc, ci în spatele unei astfel de construcţii, a explicat Boureanu.”
   COMENTEZ:
   Incearca niscaiva sapaturi, supraincarca-ti neuronul bi-(in)stabil si aminteste-ti de cine se apropie cel mai mult esenta comentariilor mele anterioare ? 😉
   Ce crezi ? Oare, daca presedintele meu, nu ar fi intervenit, varianta lui Cristi s-ar fi materializat, sau nu ? 😉
   NOTA FINALA:
   (Repet) Greu e cu amicii mei. Unul are doar o stangă, unul o dreaptă, iar eu dețin…perspectiva.
   Impreuna, poate, vom castiga alegerile din 2012.
   🙂 🙂 🙂

  • Nu m-ai lămurit!
   În plus, arhicunoscutul tău utilitar este extrem de selectiv!
   Nu mă enerva ca să bag eu mâna în arhinecunoscuta mea arhivă.
   Şi nici nu încerca să mă vrăjeşti cu vrăjeli telectualiste!
   Adicălea mai pe româneşte spus nu încerca să fii taur că rişti să ajungi un bou pe coadă precum profesorul de comunism Cristian Preda!
   La mine este ca la armată:
   TE ÎNTREB ŞI TU RĂSPUNZI!
   NU FACI BALET ÎN CEAŞCĂ CU LIMBA!

   Deci aştept răspunsul sec şi concis la următoarele întrebări:

   1. Tu nu care cumva eşti 2-3 ZeV-i care când vă îmbătaţi începeţi să înjuraţi sau să slăviţi după cum vă taie capul?

   2. Băăăăăăăăăăăi frate tu înjuri sau susţii după anotimp?

   3. Oare pe cine te pregăteşti înjuri?

   Am o întrebare şi pentru PDL!
   PDL-işti cât mai aveţi de gând să-i permiteţi lui Cristian Preda să-şi bată joc de voi pe la televiziuni?
   Nu de alta dar să ştim ce avem de făcut.
   VOTĂM CU VOI sau VĂ FMUMA-N CUR DE ‘TELECTUALI CU MELCII VOŞTRI CU TOŢI?

 6. Bună dimineaţa! Un zâmbt la cafea 😆

  Un tip nimereşte în rai. Cerul este albastru, soarele auriu, cântă păsările, grădinile sunt pline de flori.
  – Oh, sunt în Paradis!
  Deodată, îşi aude soţia:
  – Ai fost!

 7. – HIER fait partie de l’histoire.

  – DEMAIN demeure un mystère.

  – AUJOURD’HUI est un cadeau.

  C’est pour ça qu’on dit que c’est le PRÉSENT!!

  • Hai enervează-mă şi tu Balbecikă ca să-ţi dau şi io UNA! Nu UNU! După ceafă!
   🙂 🙂 🙂

 8. LES LOIS DE MURPHY

  Legea lui Murphy este maximă care are următorul enunț:

  „Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”.

  Numele legii vine de la inginerul american Edward Aloysius Murphy, Jr. (1918 – 1990). În 1948, pe când lucra la Institutul de Tehnologie al United States Air Force, a declarat despre asistentul său că „Dacă are vreo posibilitate de a greși, o va face”. Murphy a considerat legea ca un principiu de bază al „proiectării preventive”, în care trebuie asumate cele mai defavorabile condiții de operare și funcționare, și s-a opus interpretării într-un mod amuzant a legii.

  De-a lungul timpului s-au adăugat o serie de alte „legi”, formând așa-numita murphologie:

  Legea lui Finagle: Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost, în cel mai defavorabil moment posibil.
  Preceptul lui Flanagan: Murphy a fost un optimist.
  Paradoxul lui Silverman: Dacă legea lui Murphy poate să greșească, va greși.
  Legea extinsă a lui Murphy: Dacă o serie de evenimente poate merge prost, va merge prost, în cea mai proastă secvență posibilă.

  01 Lois Générales

  02 Lois Technologiques

  03 Lois des BBS et des Connexions Informatiques

  04 Lois Militaires

  05 Lois de l’Amour

  06 Lois du Sexe

  07 Divers

  08 Lois incontournables de la vie quotidienne

  Lois de l’amour

  1. Les meilleur(e)s sont déja pris(es).

  2. Si la personne n’est pas prise, il y a une raison (correction de la 1e loi).

  3. Plus la personne est chouette, plus elle est éloignée de vous.

  4. Intelligence x Beauté x Disponibilité = Constante.

  5. L’amour qu’une personne vous porte est inversément proportionnel à l’amour que vous lui portez.

  6. L’argent n’achète pas l’amour, mais ça vous donne tout de même une sérieuse avance.

  7. Les meilleures choses dans le monde sont gratuites – et méritent chaque centime qu’elles valent.

  8. Toute acte sympathique a une réaction qui ne l’est pas tellement.

  9. Les chouettes types (filles) finissent leur boulot tard.

  10. Si cela semble trop beau pour être vrai, alors ça l’est probablement.

  11. La disponibilité est une fonction du temps. La minute où vous êtes interessé est la minute où l’autre trouve quelqu’un d’autre.

  12. Avant de trouver le prince charmant, il vous faudra embrasser beaucoup de grenouilles.

  13. Les qualités qui attirent une femme vers un homme sont en général celles qu’elle ne peut plus supporter quelques années plus tard.

  14. Un homme peut être heureux avec n’importe quelle femme… Tant qu’il ne l’aime pas.

  15. L’amour est la victoire de l’imagination sur l’intelligence.

  16. Il n’y a pas de différence entre un idiot et un savant lorsqu’ils tombent amoureux.

  17. Il vaut mieux avoir aimé et perdu cet amour que n’avoir jamais aimé du tout.

  18. Souriez… Les autres se demanderont à quoi vous pensez.

  • Fane, daca nu esti capabil sa le “traduci” in romaneste, las’o balta, ca te faci de kakao….

  • Katrina
   Fane are o calitate pe care multi dintre noi o privesc precum un text scris in sanscrită. Această calitate se numeste ,,perspectivă corectă asupra lucrurilor”.
   De ce spun că este corectă ? Pentru că este similară curentului de opinie ce se impune, mai mult sau mai puțin forțat de viață, la nivelul cancelariilor europene. Desigur că ea , perspectiva, nu este împărtășită de toată lumea, dar și părerile diferite, adică acelea care întăresc regula, merită tot respectul nostru. 😉

  • Radovene aveai charm şi erai chic dacă şi legile le traduceai în franţuză!
   🙂 🙂 🙂

  • ***diaconu Eusebiu – ca să vezi popo, ce mi-a spus aseară sclerozatu’ de Radoveanu incitat de cine crezi, de ZeV, un alt năluc: cică eu am nostalgii comuniste… Eu am scârbă de românii proşti, plecaţi din ţară, care vorbesc de patriotism în limba ţării de adopţie.
   Pentru cine şi de ce postează ăsta aici în limba franceză?

 9. Nu mai e un secret pentru nimeni ca Presedintele tarii a “invins” la alegeri datorita diasporei…..

  “Pe lista premiilor pentru excelenţă la Gala TVR Internaţional şi-au făcut loc şi William Brânză şi Riceard Badea, ambii parlamentari PDL pentru diaspora. Cei doi, preşedinte, respectiv prim-vicepreşedinte PDL Diaspora, au fost “recompensaţi” la propunerea Departamentului pentru Românii de pretutindeni, condus de Eugen Tomac, el însuşi prim-vicepreşedinte al organizaţiei democrat-liberalilor pentru străinătate.”

  “Senatorul PD-L Viorel Badea a fost denuntat penal de un italian care reclama faptul ca parlamentarul roman nu i-a inapoiat o datorie, in valoare de 6.000 de euro. Andrea Stefanelli, un afacerist italian, sustine Badea i-a cerut banii cu scopul de a deschide la Bucuresti o filiala a Uniunii Nationale a Consumatorilor, insa nu a realizat acest lucru, informeaza Gazeta Romaneasca. Dupa ce i-a dat banii, italianul a incercat sa ia legatura deseori cu Badea, insa senatorul i-a spus ca nu ii va restitui niciun ban. Denuntul a fost facut la Chestura din Siena. Presedintele PD-L Diaspora, William Brinza, a confirmat, pentru Ziare.com, ca incidentul este adevarat, desi il regreta. “Regret ca acest lucru se intampla intr-un moment delicat si de criza pentru noi cei din strainatate. E si mai neplacut ca e implicat un demnitar PD-L. Cred ca pana la urma se va gasi o cale astfel incat persoana respectiva sa primeasca ce a dat….”

  PS. Ce parinte isi boteaza copilul….Riceard ?

  • Katrina
   Problema nu constă în a defini ,,cine” a decis victoria Presedintelui. Mi se pare mai important de subliniat, că, a învins varianta mai bună pentru interesul pe termen lung al României.
   Iacătă că maghiarii, renunțând la o parte din fudulie, au recurs la reinvitarea FMI la Budapesta, pentru un eventual ,,acord preventiv”.
   Ia să vedem…CITEZ (21.1410.2011):
   ,,Ungaria a cerut luni Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) un posibil ajutor financiar printr-un program de precauţie, potrivit unui comunicat transmis de executivul european, citat de Mediafax.
   …………………………………………………………………………………
   Ungaria a convenit în octombrie 2008 un pachet de finanţare externă de 20 miliarde euro de la FMI, CE şi Banca Mondială. Guvernul de la Budapesta a accesat două treimi din împrumuturi, însă discuţiile cu FMI în cadrul acestui acord au fost întrerupte în luna iulie a anului trecut, după ce autorităţile ungare au optat să introducă o taxă specială pentru bănci, pentru a evita noi măsuri de austeritate.
   Între timp, Ungaria s-a lovit iarăşi de probleme. Săptămâna trecută, costurile de împrumut au crescut simţitor, iar forintul s-a depreciat până la un minim istoric. ”
   COMENTEZ:
   Parcă am am mai auzit asta, cu mult inainte si intr-o țară mai apropiată de noi decât Ungaria, nu-i așa ? 😉
   Sincer, îmi doresc că negocierile de la Budapesta să eșueze. De ce ? Un amic de-al meu, a fost , in această vară la HAJDUSZOBOSZLO , un oras situat in UNGARIA , langa DEBRECEN, unde este cel mai mare strand din Europa de Est, avand apa termala calda, strand interior si exterior, AQUAPARC.
   Amicul m-a invitat, sa-l insoțesc în același loc, la anul viitor, pe motiv că DACĂ se agravează criza în țara vecină, PREȚURILE SERVIICILOR VOR FI EXTREM DE AVANTAJOASE.
   Așa că, dragă Katrina, conchid : Lasă Doamne un sâmbure de fudulie in mintea domnului Viktor Orban, fă-l să se axeze pe discursul naționalist și să trimită FMI de unde a venit.
   🙂 🙂

  • Măi Katrino, ia fă matale bine şi explică-mi şi mie pe româneşte cu e chestia asta cu voturile diasporei?
   Dacă nu eşti în stare, ia fă stânga-n prejur şi fuga marş în ogrăzile pline cu crini!
   Nu mai deranja gazonul p-aci că la noi miroase a portocale nu a crini (adică a mort)!
   Şi încă ceva!
   Spune-i îngălatului ăla să-şi mai schimbe ciorapii şi să se mai spele pe dinţi!
   Că-i put şi ciorapii, îi pute şi gura de era să-mi vărs maţele acum vreo două zile!
   😀 😀 😀

  • ZeV

   Mi se rupe…de Ungaria si de cetatenii ei, nu este problema mea.
   In ceea ce priveste decizia alegerii presedintelui in Ro., este clar ca “puterea” decizionala a ales un personaj carismatic ( vezi si Obama) capabil sa duca electoratul cu presul, in directia dorita, viata electoratului necontand mai mult decat o ceapa degerata.

 10. Adevarat, dar si mai adevarat e ca sunt multi pafaristi care n-au ce cauta in functii de decizii si conducere. Cateodata e mai bine sa nu iei nici o decizie sau s-o iei cand esti sigur ca iese bine decat s-o iei disperat si aiurea. Indecizia nu inseamna mereu lipsa de curaj. S-au facut multe gafe in ultimii 10 ani care ar fi zguduit si o tara sanatoasa darmite una care invata sa mearga. Si pe langa deciziile aiurea s-au suprapus si manevrele baietilor destepti, capusele si intermediarii cu contractele lor avantajoase. Pentru ei 😀

 11. Într-o pauză de lucru la proiectul pe care îl elaborez în Autocad, am activat placa de captură video și am comutat pe iRTV.
  Ce să vezi ? O fătucă cu părul scurt și mintea în sincron, își relata, cu mult aplomb, impresiile ei , puternic irizate de extaz hormonal, de la târgul de turism organizat la BARCELONA.
  Desigur că succesul remarcabil al standului românesc, evident pentru o Europă întreagă, asaltat de o sumedemie de vizitatori atrasi de specificul culinar românesc dar și de brandul elegant de țară, nu a putut fi eludat, în întregime, de această oficină MIZERABILĂ de presă.
  Dar simpatica domnișorică a identificat o contrapondere : BRANDUL DE ȚARĂ al Norvegiei, constand din amplasarea , pe un fond natural difuz asociat cu legendelor vikingilor, AL UNUI NUD MASCULIN, întors cu spatele !
  Fătucii, i-au căzut pur și simplu plombele și, cu entuziasm, a elogiat …curajul și îndrăzneala norvegienilor , prin comparația cu frunza românească destinată să…acopere nu să dezvăluie (sic!)
  Domnul Agathon, intrat, prin legătură telefonică directă, cu prezentatoarea de la Realitatea, a încercat, cu delicatețe, să dilueze ridicolul acestei atitudini jenante ce ….dezgolește partizanatul penibil al unei întregi televiziuni pretins naționale, afirmând că România nu putea promova decât cel mult o miss, dar nu fără vestimentație, iar succesul României la Barcelona, oricum , nu poate fi pus la îndoială.
  Realizând fundătura, prezentatoarea a ,,dat-o” la repezeală pe …infrastructură și autostrăzi.
  Stau și mă întreb…oare cum ar fi receptat A3 și iRTV un brand de țară, constând, nu dintr-o frunză, ci dintr-un posterior apetisant al unei Eve neaoșe ? Ei, ce spuneți ? Mai rămânea ceva din doamna ministru după scărmăneala presei și linșajul mediatic total ?
  Doamne, câtă ipocrizie….îi recomand domnului ELAN să procedeze la schimbarea numelui televiziunii în….. IPOCRIZIA TV, sau, să o penalizeze pe fătuca reporteriță cu 90% din salariu (10% acoperă, oricum, un trai decent). Iar pe viitor, să se implice mai bine în selecția personalului reportericesc trimis, pe bani grei, prin ungherele și coclaurile europene.
  Nu de alta, dar si presa are, in egala masură cu statul, responsabilitati majore in promovarea imaginii României in lume.
  🙂 🙂 🙂

  • Beiiiiiiiiiiiiiii nărodule, n-ar fi mai bine să-i recomanzi să-şi cumpere vreo două trei sticle de lapte şi vr-o juma de kil de vaselină parfumată?

   Şi încă ceva băi ZeV:
   DE CÂND UN INDIVID CARE NU A FĂCUT ARMATA ÎN ROMÂNIA ARE DRETUL CA SĂ-ŞI PUNĂ HAITA DE ANGAJAŢI CA DE 1 DECEMBRIE SĂ PONEGREASCĂ ROMÂNIA ŞI ŞEFUL STATULUI? DE CÂND? CNA-UL CE PĂRERE ÎŞI FACE?

   În fond şi la urma urmei, ciopârţitul ăsta pe care l-a lăsat muierea pentru unul mai tânăr, ce este?
   American, elveţian, ţigan, evreu, patagonez?
   Că eu încă nu am priceput!

  • Recomandă-i mai bine să-şi ia 2-3 sticle cu lapte ş-o juma de kil de vaselină parfumată!
   (am impresia că mă dusei în spam deci am repostat esenţialul)
   🙂 🙂 🙂

 12. USL se plânge pe tv-uri că guvernul a călcat parlamentul în picioare. Minte… Guvernul a călcat în picioare numai opoziţia dar e scuzabil mai ales că oricui i se poate intampla ca, la un mment dat, să calce pe-un rahat…

 13. Doamna ministru,ultimul dv material,are insierat in el ceea ce indeobeste am putea numi,defectiunile’ democratiei,dar mai ales a individului prins intre LEGE-DREPTURI-OBLIGATII-.
  Sigur de departe,democratia nu este perfecta,ba as putea spune,dupa criza care ne seaca in acest moment as spune ca este imperfectiunea intruchipata,dar,cel putin deocamdata ceva mai eficient,pragmatic si util,ca forma politica nu avem.pt ca restul modelelor de-a lungul timpului si-au dat obstescul sfirsit si au permis democratiei sa cuprinda si sa inflacareze mintile.
  Este evident ca,orice societate democratica care vrea sa lucreze bine in interesul general,trebuie sa aibe cei trei piloni:
  -Lege
  -Individ
  -Societate
  intr-o pozitie de egalitate perfecta,pt ca orice dezechilibru,duce la distorsionari grave,care pur si simplu schimonosisesc democratia si o fac respingatoare.
  Si acum sa trecem de la cadrul general la celm particular al romaniei.Zilele astea am mai scris acest lucru,noi romanii,din nefericire a trebuit si trebuie sa facem democratie si capitalism ,fara capitalisti cu legi care vin din intunericul comunist si cu o socitate mult prea dispusa sa fie sub umbrela statului.
  Si acum chiar putem sa particularizam,si sa trecem la decidenti.
  Eu cred,repet e doar o parere,ca cea mai mare eroare,in lipsa deciziilor,in a lua masuri ,a fost este si probabil va fi ,in a elimina rapid oamenii despre care dv ati scris atit de sugestiv,adica ca astepta linistiti la adapostul privilegiilor sa treaca un mandat si inca unul ……….si tot asa.
  Pt ca lipsa de curaj in a-i elimina pe cei despre care tocmai ati vorbit,distorsioneaza o societate pt ca arata tuturor ca….LASA MA CA MERGE SI ASA’ si ca orice exemplu prost el se multiplica atit de rapid incit nici nu stii si nici nu simt cind aceste ,Lacuste’ au devenit adevarate valuri care lasa in urma lor desertul.
  Sunt convins ca veti intelege corect mesajul meu,pt ca jocul in echipa,presupune si un curaj colectiv,al echipei,nu-i suficient doar curajul unei persoane,fie el chiar TRAIAN BASESCU-asa ca echipa-PD-L,ar trebui zic eu sa fie mult mai curajoasa si o sa vedeti,rezultatele bune nu se vor lasa prea mult asteptate…….

 14. P.S.mi-ar fi placut sa scriu ceva si despre,Incremenirea in proiect’ o alta tara evidenta a societatii romanesti in ansamblul sau,as fi vrut sa scriu despre lipsa de apetenta fata de nou,de orice schimbare,si depre vestitul traditionalism romesc bine articulat in ortodoxie.
  Dar cel putin deocamdata n-am sa o fac si nici n-am sa pun fata in fata societatile ultraperformante neoprotestante si neoliberale cu socitatile traditionalist ortodoxe,incremenite in niste obicieuri la care nu vor sa renunte.
  Sigur e o disctuie si o analiza mult mai ampla si care pune estul intr-o postura de loc favorabila cu vestul protestant,dispus sa incerce,sa inoveze si sa scape de inhibitii.
  Si nu o fac pt ca eu inca cred ca asa,cum suntem INCREMENITI IN PROIECT,imobili si lasi,avem samsele noastre pt ca suntem un neam inteligent si in situatii limita ne-am sio ne vom misca bine.

 15. De vorbă cu Moş Nicolae… 😆

  – Mos Nicolae, va rog, sunt un biet amarat… aduceti-mi-o si mie in cismulite pe Oana Zavoranu .
  – Bine puiuţ, da’ de ce Oana?
  – Pentru ca este singura vedeta care a declarat ca face dragoste din mila…

 16. Aseara tirziu,la concurenta cu alte emisiuni care fac rating si deliciul telespectatorilor,Marian Vanghelie invitatul lui Ion Cristoiu,i-a aruncat manusa in obraz lui Victor Ponta provocindu-l la duel,obligindu-l sa-si arate fermitatea si consecventa.
  Pt ca ce a facut Vanghelie asera este pur si simplu rebeliune si atac ferm si direct la actualul lider PSD-Victor Ponta.
  Practic in acest moment Ponta este cu spatele la zid,are doar doua variante,isi arata muschii si il ia de guler pe Vanghelie si-l scoate in suturi in fund din PSD ,ori isi pune codita intre piciorutele lui subtirele si spasit va recunoaste ca nu este pregatit sa taie capetele celor tari din partid.
  Desi subiectul este unul dintre cele mai puternice si cu urmari de o gravitate rara,angajatii lui Vintu-Elan,si cei ai lui FELIX-Voiculescu,se feresc de el mai ceva ca de bolnavii de sida si refuza orice dezbatere pe acest subiect,ca si cum nici nu ar exiosta.
  Va dau doar un exemplu,cind,DANIEL OAJDEA,nu oarecare din PD-L,un ratacit facea vre-o declaratie mai tare,toate fatucile celor amintiti mai sus se buluceau cu microfoanele in botul parlamentarului,dar acum cind in discutie este un vicepres. PSD,STAPINUL ORGANIZATIOEI DE BUCURESTI,DAR SI A CELOR DIN GIURGIU,CALARASI SI BUZAU,presa intesata de servitori si servitoare tace.
  Ms rog e dreptul lor sa-si aleaga subiectele,dar acest lucru nu linistesc apele in PSD,unde va urma o lupta singeroasa,cu multe victime si pierderi masive de procente,asa ca nu pot spune altceva decit-ATITI-I DRACE……………….

  • Va dati seama ce viitor ne asteapta in conditiile in care Vanghelie vrea siguranta pentru ca se gandeste la viitorul lui, de asta se vrea in PSD sau in oricare partid si nu oricum, ci cu functii.

   Deci, viitorul lui Vanghelie e in politica, in politica mare a Romaniei, si nu la facut ceaune, la jucat ursul prin balciuri sau la cersit…

   Vanghelie face politica României. UDMR-istii aproba legile făcute de Vanghelie după ce îi şantajează pe politicienii români.
   Vă place, nu-i aşa?

  • Eheheheeee, când eu vă spuneam să-l lăsaţi p-alu’ Vanghele în pace acum vreo 2-3 luni, ştiam eu ce spun!
   🙂 🙂 🙂
   PONTA ARE O MARE DEFECŢIUNE ÎN BARDID!

   Şi încă ceva:
   NU VĂ MAI LUAŢI DE UNPR ZAPO, CĂ VĂ SPURC DE NU VĂ MAI SPALĂ TOT SOMEŞUL!
   🙂 🙂 🙂

 17. @Diaconu Eusebiu
  Bună ziua și ție
  1. O fi la tine ca la armată, dar aici, nu este armată si nu suntem…la tine.

  2. Daca tu esti greu de cap si nu pricepi, nu pe mine trebuie să mă invinuiesti. Asa a fost sa fie. Nimeni nu este perfect.
  ,,Eu nu repet de doua ori oentru o babă surdă” (motto folcloric românesc).

  3. Intrebarile pentru PDL adreseaza-le, in mod direct, partidului, nu prin intermediul meu.

  4. In ceea ce priveste intrebarile adresate mie, nu am decat un singur comment :
  Nu raspund la intrebari prostesti.
  In alt ordine de idei, ce mai faci ?
  😉 😉

  • ZeV, eşti o hahaleră precum sunt marea majoritate a portocaliilor din Iaşi!
   Numai gura de voi şi burtoiul plin.
   D-asta i se fâlfâie lu’ Nichita-n Iaşi şi face ce vrea muşchii lui.
   Lasă că vedeţi voi pe naiba!
   De n-o să vă bumbăcească tandemul Constantin Simirad & Tudor Ciuhodaru de-o să cântaţi precum pupezele în teiul lui Eminescu!
   🙂 🙂 🙂

   De făcut fac bine (căci aşa le fac eu totdeauna), doar că sunt un pic îngrijorat de încordarea din Iran.
   Mai ales de replica dură a chinezilor!

   Banc

   Cică preşedinţii României, Rusiei şi Americii se intâlnesc cu un vraci care avea leacuri pentru orice.

   Preşedintele României:
   Băi vraciule eu nu mai ştiu ce să mă fac că în România este invazie de corupţi!
   Bagă vraciul mâna în buzunar scoate o cutiuţă mică-mică şi-i-o dă.
   – Dar ce este în cutiuţă?
   întrebă românul.
   – Un corupt mic-mic-mic. Când ajungi în România deschizi cutia şi-i dai drumul. O să mănâce toţi corupţii!

   Preşedintele Rusiei.
   Băi vraciule eu nu mai ştiu ce să mă fac că în Rusia este invazie de ong-işti.
   Bagă vraciul mâna în buzunar scoate o cutiuţă mică-mică şi-i-o dă.
   – Dar ce este în cutiuţă?
   întrebă rusul.
   – Un ong-ist mic-mic-mic. Când ajungi în Rusia deschizi cutia şi-i dai drumul. O să mănâce toţi ong-iştii!

   Preşedintele Americii:
   Nu se întinde la vorbă şi explicaţii ci întreabă direct:
   – Vraciule, dar o cutiuţă mică-mică c-un chinez mic-mic-mic n-ai?

   Din întâmplare treceam p-acolo, aşa că m-am băgat şi io în seamă:
   – Vraciule dar o cutiuţă mică-mică c-o Monica Macovei-Gherghescu mică-mică-mică n-ai?
   ……
   Trilili-trilila
   M-anjurat de mamă al drracu vraci bătrân! Era Soroş!

 18. Principiul lui Pfeifer: Nu lua niciodată o decizie pe care poate s-o ia alt politician care da mai mult la BOR si da plase mai mari electoratului….
  Nimeni nu ţine evidenţa deciziilor pe care le iei ca politician roman, la urmatoarele alegeri vei fi din nou ales daca te aliezi cu BOR……

  • ***Katrina – dacă ai ajuns să copiezi paragrafe întregi la care tu să completezi cu unul, două cuvinte e grav, înseamnă că nu ai idei, nu ai ce spune. Şi, într-adevăr, mulţi ca tine, în faţa evidenţei, nu mai au cuvinte…

 19. @
  ZeV

  Voi fi la IASI inainte de 28.12 2011

  SPER SA CREAM CONDITIA A NE VEDEA !!!

  Astept detalii de RDV

  • PUTEM SA NE AUZIM LA TELEFON, VORBITI CU ADMINISTRATORUL DE SIT PENTRU A COMUNICA.

   DACA TIMPUL ESTE BUN VOI PUTEA VENI A BACAU

 20. ,,LECȚIA” JEAN MONNET
  Percepția absolut falsă asupra democrației a generalizat, în România, ideea că tot ce ne trece prin cap este perfect legitim și răspunde unui așazis drept fundamental. La ce a dus acest fenomen ? La debandadă pe scară largă, de a cărei influență malefică, nici liceele definite ca fiind de elită, nu au scăpat.
  Am trecut deseori prin grupuri scolare, sau chiar licee de tip ,,fanion”.
  Există , în școala românească, o masă semnificativă de copii buni dar cu posibilități materiale puține, o altă categorie de copii dopați PE BANI GREI cu informație inutilă și în fine, o alta, ÎN AMPLIFICARE, de elevi drogați, betivi, curve si chiulangii ! Excepțiile care merg la olimpiade nici nu le mai iau în calcul, datorită ponderii lor jenant de mici.
  Fi-ne-ar democrația de râs să ne fie, dacă habar n-avem cu ce se mănâncă acest concept , preocupați fiind doar de mațe , bani, sex, baruri, case, mașini și haine de fițe . Probabil că a intrat necuratul în sufletele noastre, transportat pe plaiurile mioritice dintr-un occident decadent, pe ,,aripile” ideilor promiscue ale toleranței zero pentru că așa este de… bonton. Sau, pur și simplu atâta ne duce capul deși ne place să credem că suntem altceva decât suntem.
  Poate că ar trebui ca DEMOCRAȚIA să devină…materie OBLIGATORIE la școală. După părerea mea, DEMOCRAȚIA SE ÎNVAȚĂ, exact ca la biserică. Nu coboară preotul la nivelul mireanului, VULGARIZÂND credința, ci vițeversa.
  Prin urmare, domnule Daniel Funeriu : BICIUL PE EI, că profesorul cu har trebuie (re)format, extrăgându-l, prin forță, din cercul vicios al mediocrității și drumului critic!
  Avem DREPTUL de a emite pretenții, ABIA DUPĂ ce ne consolidăm DISCERNĂMÂN TUL ȘI EDUCAȚIA.
  La liceele adolescenței unora dintre noi, luam poziție de drepți , pe holuri, în recreație, atunci când trecea ilustrul magister și vorbeam doar în șoaptă ! Eram mândri de uniformele noastre ! Asta înseamnă școală, nu zbierete, buluceală, minijupe, blugi rupți în cur, cercei în urechi, muzică de discotecă dată la maximum în clase, după care, constatăm că MUNCA este ultimul lucru din lume care preocupă absolventul. DACĂ ia bacalaureatul !
  Cum spuneam pentru amicii mei catâri, VIAȚA BATE FILMUL !
  Iacătă că liceul JEAN MONNET este pus in carantină, sub monitorizarea ministerului, iar conducerea trimisa acasă.
  ASTA s-a inteles, de catre elevi, profesori, lideri de sindicate si politicienii POPULISTI, din fenomenul numit SCOALA. Doar bani, bani, bani si iarasi bani ! Albi si/sau negri, drenați ,inclusiv, prin meditațiile imorale ale unor profesori care NU-ȘI FAC TREABA în timpul orelor !
  Eu, i-as da PE TOTI AFARA si i-as reangaja, PRIN CONCURS DUR, profesional si psihologic.
  Asa nu mai merge !

 21. În noaptea asta vine Moşu’ Nicolae. Cu vârguţa sau… punguţa?… Evident, punguţa cu bomboane.
  La mulţi ani de Sfântul Nicolae! 😆

 22. Sincer, ca român, am fost mulțumit de atitudinea RAȚIONALĂ a conaționalilor mei , domnii Ionel Blănculescu și Cezar Preda.
  Aceștia și-au exprimat cu demnitate opinia că derapajele de limbaj ale pastorului László Tőkés, cu prilejul zilei de 1 decembrie, TREBUIE PUR ȘI SIMPLU IGNORATE.
  Este exact ceea ce trebuie să facă, sau…să nu facă autoritățile, pentru care, altele sunt prioritățile într-o perioadă dificilă pentru lume.
  O nație puternică nu dă importanță elucubrațiilor unor bezmetici extremiști dornici de voturi la următoarele alegeri, ci, îi privește cu indulgența cu care…tratezi un bolnav cronic, dar care are și el dreptul la viață. 😉

  • ***ZeV scrie: ci, îi privește cu indulgența cu care…tratezi un bolnav
   Exoresia îmi aparţine, lătrău provocator…

 23. Ne apropiem cu pasi repezi, poate prea grabiti, de momentul Nasterii Domnului.
  Inceputul unui nou ciclu , un nou restart al Sperantei si al Purității, pe care trebuie să-l întâmpinăm cu inima curată. De aceea există Postul Crăciunului, spovedania și împărtășania. La spovedanie, preotul te întreabă, invariabil, dacă pizmuiești, dacă te-ai certat, dacă te înțelegi cu familia, dacă urăști pe cineva, dacă simți nemulțumire și/sau neîmplinire.
  Dacă îți mărturistești , cu onestitate, eventualele impulsuri negative, atunci, vei simți o mare ușurare, iar bucuria întâmpinării mirificei sărbători a Crăciunului va fi deplină.
  Scormonind prin ,,lada de gunoi” numită Internet, am găsit un material interesant despre invidie, scris de oameni ai bisericii. Să-l citim împreună, bineînțeles, dacă dorim acest lucru :
  CITEZ:

  ,,Centrul de formare şi consiliere
  Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil

  Arhiepiscopia Iaşilor

  Invidia – lanț greu ce încătușează inimi mici

  Între multe patimi și slăbiciuni ale vieții omenești, în mrejele cărora alunecă și se zbat mulți, se plimbă răutăcioasă și invidia. După Sfinții Părinți, cel stăpânit de patima invidiei își pierde liniștea și pacea sufletească, atât de necesare pentru o viață duhovnicească așezată pe rânduiala Glasului Evangheliei.
  Această stare apăsătoare a inimii se manifestă la început subtil ca o ușoară discrepanță dintre poziția ta și a celui care a reușit în anumite domenii de activitate și incapacitatea de a accepta și recunoaște reușita celuilalt. Apoi această stare de fapt se dezvoltă tot mai mult, depunându-se ca o funingine pe pereții inimii. Cel stăpânit de această frământare supraveghează mereu motive la cel pe care îl invidiază, pentru a-l condamna. Alții au definit această boală a sufletului ca incapacitatea de a înțelege starea de unitate a ființei umane, căci starea de bine a aproapelui ar trebui să ne bucure și invers.
  În momentul când ne cuprinde invidia, uităm toate lucrurile bune pe care Hristos Domnul în marea Lui bunătate ni le dăruiește. Noi întoarcem spatele binecuvântărilor pe care le avem, ne ținem mintea și sufletul pironit în răutăți, rumegând numai ceea ce nu suntem sau nu avem. Psihologii sunt de părere că invidia este o emoție atât de incomodă, încât de multe ori facem eforturi mari pentru a nu-i simți împunsăturile dureroase. Alegem rolul criticului, spunând că obiectul invidiei nu are nici o valoare. Însă un ascultător atent poate simți foarte repede invidia în astfel de critici disprețuitoare, care pot răni foarte tare persoana căreia îi sunt adresate.
  Invidia este, am putea spune, un păcat la modă. Dar cum și moda e trecătoare, ar trebui ca și invidia să plece la plimbare. Sfântul Vasile cel Mare afirmă că invidia este “tristețea pentru succesul aproapelui” și se opune iubirii aproapelui, „așa cum rugina mănâncă fierul, tot astfel invidia macină sufletul”, iar Sfântul Ioan Gură de Aur, afirmă că invidiosul “își face rău lui însuși înainte de a-l vătăma pe cel pe care îl invidiază, căci vrând să-l piardă pe altul se pierde pe sine însuși”.

 24. D-ră moderator, cred că este în spam un comentariu referitor la Crăciun si la semnificațiile acestei mari Sărbători.
  Mulțumesc anticipat.

 25. Doamna, nu vi se pare absurd sa luati bani de la educatie? Exista doctoranzi care si-au castigat dreptul la bursa, dar care au fost informati ca nu mai primesc bani pentru ca si asa ministerul a intarziat plata burselor cu 10 luni. Mnisterul condus de dumneavoastra a primit bani dupa ce au fost luati de la educatie. Cum poti face invatamant superior de calitate fara fonduri? Cum poti sa te deplasezi pentru cercetare daca nu ai bani?

 26. @ Silverstar : Matale spui ca PDL=PSD . Eu as zice ca nu este chiar asa din punct de vedere al timpului de asteptare sa se roteasca la guvernare . Acum ar fi timpul ca PDL sa lase si PSD-ul sa treaca la guvrnare . Pede alta parte ,ai dreptate , ambele partide , PDL si PSD , destul de recent au fost un singur partid ,si destul de blamat cum ca ar fi fost plin de comunisti , de securisti si multe alte categorii din vechime si care azi s-au revitalizat . Asa vorbeste lumea . Ar mai ramane Liberali , care nu sunt agreati nici de PDL , nici de PSD . Acestia sunt cei mai curati . Ei ce vor face ? Cu ei ce se va intampla ?

 27. Him,

  seamana a blog de blogerita obisnuita. ultima data cind am verificat erati ministru. S-a schimbat ceva intre timp ?!
  Daca vreti sa va pastrati alegatorii a-ti putea da, pe blog, si rezultate obtinute in ministerul dumneavoastra.

  vlad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *