Cum sabotează Guvernul Ponta agricultura românească

De foarte mult timp se vorbeşte despre agricultură ca despre o posibilă salvare a economiei naţionale, ca despre un motor economic pe care, dacă am şti să-l folosim cum trebuie, am fi în stare să generăm prosperitate pentru români. Acestea au devenit deja locuri comune în limbajul politicienilor, dar, deşi unanim acceptate, ele nu sunt dublate de acţiuni concrete pentru transformarea dezideratelor exprimate în realitate. Aşa se face că, deşi putem produce hrană pentru 80 de milioane de oameni, suntem importatori de alimente, iar străinii ne văd, pe bună dreptate, ca pe nişte nebuni. Ca să nu mai spunem că românii mănâncă produse alimentare de proastă calitate, multe la preţuri chiar mai mari decât occidentalii cu salarii de două-trei ori mai consistente.

Cum bine observa Preşedintele Băsescu, ne aflăm în situaţia în care declarăm un an agricol bun în funcţie de ploi. La noi este „după cum dă Dumnezeu”. Or, această stare de fapt este profund anormală într-o ţară în care Premierul şi ministrul de resort promit să transforme agricultura în vârful de lance al dezvoltării economice.Constat că, în ciuda declaraţiilor făcute continuu prin talk-show-urile prieteneşti, Guvernul USL nu numai ca nu face nimic pentru agricultură, dar ii pune si piedici in functie de interesele clicii din jurul puterii. Sistemul de irigaţii e la pământ şi nu se alocă bani către această direcţie. La fel cum nu se întâmplă absolut nimic în ceea ce priveşte pregătirea anului 2014, când străinii vor putea începe să cumpere terenuri agricole în România. Observ că, deşi liberalii (în frunte cu fostul ministru al Agriculturii Dan Motreanu) susţineau ideea unei Agenţii Naţionale care să aibă drept de preemţiune pentru achiziţionarea terenurilor agricole vândute de proprietarii români, nu s-a mai întâmplat nimic cu această idee lansată prima dată de Preşedintele Băsescu.

Ne vom trezi anul viitor că olandezii, francezii sau italienii cumpără pământurile de la ţăranii noştri, le lasă în pârloagă şi aduc în România alimente la preţuri mari, de proastă calitate. Spre deosebire de alte domenii, aici nu vor exista investiţii străine (sau nu prea multe), ci doar interese. Şi ce face în timpul acesta ministrul Daniel Constantin? Nimic, stă ascuns, nu care cumva să-l ia cineva la întrebări şi pe el de ce şi-a numit prietenii şi colegii de partid în fruntea APIA, după ce s-a dovedit că acolo se cereau şpăgi ce depăşesc milionul de euro.

USL s-a tot lăudat cu introducerea „impozitului pe pârloagă” (singurul astfel de impozit pe care l-ar susţine şi Preşedintele, şi PDL, şi opinia publică). Dar n-au făcut nimic în sensul ăsta. 40% din terenurile din România rămân nemuncite şi Executivul asistă pasiv. Cu gândul şi speranţa că va ploua. Şi în 2013 a plouat, au avut noroc, să spunem – producţia de cereale este foarte bună. Ce facem însă cu ea? O exportăm la un preţ mic (pentru că n-a plouat doar în România) şi, odată cu ea, şi toate subvenţiile acordate fermierilor români.

Dar cel mai rau lucru in acest moment este faptul ca au oprit acordarea certificatelor de depozit catre producatorii agricoli, ceea ce inseamna ca acestia sunt obligati sa vanda repede productia de anul acesta, la preturi mici, pentru a face rost de bani ca sa pregateasca noua recolta ori sa isi plateasca datoriile la banci. Ori cu certificatele respective, oamenii puteau lua credite de la banci si puteau astepta sa isi vanda productia cand pretul era unul mai bun. Castigatori aici, intermediarii care cumpara la preturi mici si exporta apoi cerealele la preturi mult mai mari. Nu vreau să fiu panicardă, dar situaţia este dezastruoasă. Dacă într-adevăr următoarea criză mondială va fi una alimentară, aşa cum se tot speculează, vom avea probleme încă mai mari decât la criza financiară începută în 2008. Pentru că, dacă acum ne-am mai descurcat fără credite, fără hrană nu putem trăi. Dar, evident, că asta nu este o preocupare pentru Victor Ponta. El are alte probleme acum, mult mai stringente: cum să scape de imaginea de socialist de caviar, iubitor de lux şi de concedii prin locaţii din cele mai exotice. Pe el nu-l interesează ce vor mânca românii peste 5-10 ani, ci despre ce se spune acum pe televizoare.

 

Nu aş vrea să închei înainte de a face două observaţii punctuale pe care le consider foarte importante:

1. Singurul lucru bun care s-a făcut în agricultura românească în ultimii ani a fost demararea programului anti-grindină în timpul guvernării Boc, care, folosit eficient, poate împiedica pierderi uriaşe pentru agricultura românească.
2. Observaţiile Preşedintelui Băsescu sunt de o foarte mare actualitate şi arată capacitatea de a genera atenţie în mass media, în condiţiile în care presa este are alte priorităţi în acest moment. Iată de ce militez în continuare atât de fervent pe o apropiere a PDL de şeful statului. Noi am fi beneficiarii direcţi ai unei asemenea mişcări.

10 thoughts on “Cum sabotează Guvernul Ponta agricultura românească

 1. Agricultura. De multe ori vazuta de clasa politica ca pe o salvare a tarii de la saracie, ori, de cele mai multe ori vazuta ca pe o povara! Spun povara deoarece implicarea in agricultura presupune munca multa, strategii de dezvoltare de la irigatii si pana la depozite moderne, silozuri, apoi, forta de munca stiind ca romanii s-au dezobisnuit sa munceasca chiar si la tara sunt multumiti cu ajutoarele de la stat, cu alocatiile de la copii, traind de pe o zi pe alta, refuzand sa mearga sa munceasca la asociatiile mari, la micii agricultori….Si toate acestea din cauza lipsei de motivare, incurajare din partea clasei politice. Tin mine ca PDL a avut ceva proiecte, au fost alaturi de agricultori, li se dadeau la timp subventiile, astazi guv Ponta uitand cu desavarsire sa-si indeplineasca obligatiile fata de ei! Ponta promitea luna de pe cer agricultorilor, si ca rasplata a numit pe lacheul lui Voiculescu mare ministru, cu sopul de a indeplini ordinile Varanului care detine mari suprafete agricole luate cu japca de la oameni!
  Si atunci, cu cine sa se faca agricultura in tara, daca guv Ponta inca n-a inceput sa guverneze? Mai grav este ca pun piedici la cei care vor sa faca ceva, fondurile europene sunt imposibil de accesat deoarece “ala micu'” de la minister, are cu totul alte preocupari, numai de agricultura nu-i arde! Ba mai mult umbla la dovezile din dosarele pe care le are Varanul cu min. Agriculturii si Ponta TACE!!!
  Am aflat ca Elena Udrea va investi in acest domeniu si ca este dispusa sa arate ca se poate face treaba. O vad in stare si am certitudinea ca va reusi. Vad in ea un viitor important investitor cu profit. Cum a reusit sa revolutioneze Turismul, asa va reusi si cu Agricultura! O sa vedeti……

 2. Elena Udrea inntr-un tur de forta prin tara, constata ca nimic nu s-a mai facut de la plecarea sa de la MDRT!
  Si atunci vin si o intreb pe croitoreasa comunista Grapini: de ce mai mananca banii statului daca nu face nimic? Pana cand tolerati fratilor impostura si nemunca acestor penali din guvernul Ponta? Ce v-ar trebui ca sa va treziti? Saraci sunteti, muritori de foame sunteti, prezentul si viitorul va este sumbru si totusi suportati sa fiti umiliti de mafia USL condusa de copia lui Iliescu si Nastase! Este greu de inteles natia asta atat de involuata! Atentie, ma refer la naucii care s-au lasat pacaliti de USL, si de Haznaua 3!

  ” Vizită la Băile Herculane (19 fotografii)
  Vizita mea la Băile Herculane a reprezentat un motiv de bucurie datorită reîntâlnirii cu Nicuşor Vasilescu, unul dintre cei mai buni primari din ţară.
  M-a întristat însă să constat de la faţa locului că Guvernul Ponta nu dă doi bani pe turismul românesc, în general, şi pe turismul balnear, în particular. După ce că dezastrul aici a început cu privatizările către Iosif Armaş, un PDSR-PSD-ist cu ştate vechi, care a lăsat totul în paragină, de un an şi jumătate, de când am plecat eu din Executiv, la Băile Herculane s-au făcut plăţi de doar 100.000 RON (mai puţin de 25 de mii de euro). Asta în condiţiile în care începusem investiţii de peste 34 de milioane de euro pentru resuscitarea acestei staţiuni, cândva perla Imperiului Austro-Ungar.
  Acest blocaj maladiv patronat de PSD are efecte imediate: firmele au intrat în insolvenţă sau faliment, angajaţii şi-au pierdut locurile de muncă, infrastructura a rămas deficitară. Iar asta se întâmplă peste tot în ţară, nu numai la Herculane. E clar că Victor Ponta n-a înţeles încă responsabilitatea funcţiei pe care o ocupă şi efectele pe care le are strategia aceasta care ţine România pe loc. Tot ce am făcut eu bun în trei ani în fruntea MDRT pentru turismul românesc este spulberat acum de nepăsarea şi incompetenţa actualului Guvern.
  M-aş fi aşteptat ca Sorin Frunzăverde, mai ales că acum este la PNL, să se bată mai mult pentru judeţ, să aducă aici fonduri şi să continue investiţiile începute, generatoare de locuri de muncă şi bunăstare. Văd însă că una vorbeşte în ieşirile publice şi alta face.”

 3. Ar fi bine ca PDL sa-si gaseasca un alt Basescu. Sau chiar mai multi 2-3. Nu poti sa stai in siajul lui Basescu ca partid mare de atata vreme fara sa vii cu nimic nou. Papahagi, Neamtu dintre tineri sunt 0 barat, iar RMU e etichetat deja de presa deci a cam pierdut startu. Eforturile dvs sunt de laudat da focusarea exclusiv pe Basescu nu tine mai ales ca Basescu s-a delimitat clar de PDL. Parerea mea, fireste, de la peluza 😀

  • Cu tinerii lupi ma refeream la cei de dreapta in general ca nu sunt in PDL.

  • Dupa parerea mea, MRU si Papahagi au potential de crestere, dar presa cacarista ( vorbind, generic, despre presa USL ) , are tot interesul sa ii defaimeze pe necacaristii care pot deveni importanti. CAZUL EMBLEMATIC ESTE CEL AL ELENEI UDREA.
   In privinta relatiei d-lui presedinte Basescu – PDL, anumite schimbari pot reinvia vechea relatie. IN POLITICA ESTE ALTA LOGICA DECAT IN VUATA DE ZI CU ZI.

  • Ce sa caute PDL? Au si inca un mare om de baza, competent, harnic, bun administrator, carismatic, cu experienta politica cat cuprinde, aduce voturi, este apreciata tot mai mult de lume, regretata de cand a plecat de la MDRT!
   Ce tot batei campii ca PDL nu are lider pe masura? Sau va aratati misoginismul cu taraita!!!!
   De ce trebuie neaparat un barbat, unde s-a dovedit ca o femeie nu poate fi mai buna in administratie, ca un barbat? Aceste lamentari ma scot din sarite. Spuneti fratilor daca aveti sange in instalatie ca Udrea e mai “barbat” decat toti barbatii din clasa politica si ca o sustinenti la presedintie fara sa va fie teama ca va bat nevestele cu coada de matura!

 4. La postul de televiziune PRO TV s-a afirmat ca Ministerul Educatiei A RENUNTAT LA 150 MILIOANE EURO FINANTARE EUROPEANA, DUPA CE POSTUL RESPECTIV A DESCOPERIT CA BANII ERAU DIRIJATI SPRE ANUMITE FIRME.
  SARITI PE EI PDL-ISTI !
  Ganditi-va ce ar fi facut ei, daca erau in opozitie si voi la putere, si ati fi facut asa ceva

 5. Si cum vrea Ponta sa pacaleasca si sa compromita PDL
  Asadar apropo de o intalnire PSD – PDL cred ca ce se spune mai jos este foarte corect caci la ce sa te astepti de la un hotzoman (plagiatorii sunt niste hotzomani):

  Mişcarea Populară: “PSD mimează dialogul”
  Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Adrian Papahagi, a făcut însă un apel către conducerea PDL pentru a nu cădea în capcana întinsă de Ponta, precizând că USL doar mimează dialogul.
  “În mod evident, Victor Ponta mimează dialogul, în condiţiile în care a demonstrat că majoritatea USL, care deţine 70% din Parlament, e abuzivă şi trece cu şenilele peste orice opinie contrară”, a arătat Papahagi. El a adăugat că ar fi trist ca PSD să-şi adauge la butonieră şi PDL, după ce a făcut deja acest lucru cu PNL. “Participând la discuţii cu Ponta, conducerea PDL ar legitima un guvern incompetent”, a conchis Papahagi.
  “Noi am încercat să vedem ce e în capul lor”
  Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu le atrage şi el atenţia democrat-liberalilor că invitaţia lui Victor Ponta este dubioasă. “Scriptul lui Ponta pentru întâlnirea cu PDL e deja scris. Se întâlnesc în spatele uşilor închise. Se iau doar imagini de atmosferă, ca să vadă lumea că Ponta e iubit şi de Opoziţie. La sfârşit fiecare iese la declaraţii de presă. PDL va bâigui ceva despre guvernul incompetent şi propunerile lor de scădere a impozitelor. Ponta va ieşi dezinvolt: Noi am încercat să vedem ce e în capul lor. Ne-au zis ceva de impozite reduse. Le-am explicat că asta va aduce un deficit de x miliarde şi nu ne-au spus de unde iau banii ăştia. Eh, asta e. Sunt băieţi buni, dar nu prea se pricep, a scris Lăzăroiu pe Facebook.

  Si faptul ca:

  “Un sondaj INSCOP de zilele trecute arăta că PDL ar avea 15,1% din intențiile de vot, Partidul Mișcarea Populară – 5,6%, iar alianța DA, care regrupează Forța Civică și PNȚCD, ar putea beneficia de sprijinul a 5,1% din votanți.
  În total, 25,8%.
  Cu aproape 10 procente mai mult decât scorul obținut de Alianța România Dreaptă la legislativele din decembrie.”

  este un lucru bun dar nu cred ca votantii PDL nu se vor deplasa in masura mai mare spre celelalte formatiuni de dreapta daca aceasta prostie se va produce.

  PS. Cand avem opinia pe care o avem despre astia nici-o discutie nu trebuie acceptata ci doar demisia. Asa ar spune seniorul Coposu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *