Cu banii de la prima rectificare bugetară pe plus, MDRT va începe să acopere arieratele

Rectificarea bugetară de acum două zile este a doua dupa cea din august, făcută pe plus în ultimii ani. Este rezultatul faptului că economia dă semne de însănătoşire. Orientarea fondurilor către investiţii în infrastructură şi crearea de noi locuri de muncă începe să dea rezultate, semn că drumul pe care păşim este corect. Cu cât avem mai mulţi români cu locuri de muncă, în stare să contribuie la bugetul asigurărilor sociale, ne va fi mai uşor să plătim pensii şi alte prestaţii sociale.

Dintr-o asemenea perspectivă, atacurile USL referitoare la modul în care s-a făcut rectificarea bugetară sunt populiste şi demagogice. Reprezentanţii opoziţiei continuă să facă promisiuni electorale nesustenabile de măriri de pensii şi salarii. Ce este mai grav e faptul că, drept surse de finanţare, opoziţia vorbeşte de alocări de resurse bugetare către capitole de cheltuieli către care de mult nu se mai alocă bani. Semn că nici măcar nu s-au documentat referitor la execuţia bugetară. De altfel, aceasta este o tară generalizată a liderilor opoziţiei: de cele mai multe ori, nu ştiu despre ce vorbesc.

Când anunţă intenţia de a reduce cheltuielile cu investiţii, reprezentanţii USL enunţă de fapt falimentul României. Fără noi locuri de muncă, fără o infrastructură mai bună, doar crescând cheltuielile aparatului bugetar şi a sistemului de pensii, fără să plătim datoriile actuale, România va ajunge rapid într-o situaţie foarte dificilă.

I-am auzit pe câţiva membri ai opoziţiei criticând faptul că MDRT ar fi primit mai mulţi bani la rectificarea bugetară – pentru prima dată de când sunt eu ministru. Ce uită însă să spună aceşti nou deveniţi analişti politico-economici e faptul că suma de 430 de milioane de lei alocată în plus MDRT nu acoperă nici măcar jumătate din plăţile pe care trebuie să le facem în contul firmelor care au lucrat pe datorie. Se vorbeşte mult despre eliminarea arieratelor, iar atunci când chiar se face  apar criticile. Când ai 610 milioane de lei de plată (facturi restante) numai către firmele care au lucrat la asfaltarea drumurilor judeţene şi locale, la reţelele de apă şi canalizare în mediul rural, la construirea de locuinţe pentru tineri prin ANL ori locuinţe sociale, o asemenea sumă câştigată din rectificarea bugetară este mică.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu a primit nici măcar jumătate din suma necesară pentru a plăti toate lucrările de investiţii angajate în ultimii 4-5 ani. În ultimii doi ani de mandat ai Guvernului Tăriceanu s-au deschis lucrări de miliarde de euro, fără însă ca vreun decident să se gândească de unde se vor găsi sursele de finanţare. Plătim datoriile lui Tăriceanu şi a Consiliilor Judeţene (predominant ale PSD şi PNL) – pentru că acestora li s-au aprobat în 2007 şi 2008 lucrări de investiţii, nu celor de la PDL. Mai mult, majoritatea investiţiilor se derulează prin CJ-uri, unde PSD şi PNL au şi în acest moment majoritatea preşedinţilor.

Plata arieratelor va avea un efect puternic pozitiv imediat asupra economiei: se vor păstra şi crea noi locuri de muncă, se va stopa falimentul a zeci de firme de construcţii şi, în cele din urmă, banii se vor întoarce la buget prin taxe şi impozite. Dacă la asta adaugăm şi faptul că plăţile făcute sunt în contul unor lucrări de maximă utilitate şi urgenţă, avem o imagine mai clară că plata unei părţi a arieratelor MDRT era absolut necesară.

Aceşti bani se constituie într-un adevărat balon de oxigen pentru domeniul construcţiilor din România, care este unul dintre principalele motoare ale creşterii economice. De altfel, un studiu al Eurostat plasează ţara noastră pe locul 4 în Uniunea Europeană la creşterea activităţii în domeniul construcţiilor în trimestrul al treilea al anului 2011. Față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea activității din sectorul construcțiilor a fost de 7,4%, cu 5,8% peste media europeană de 1,6%, un rol important avându-l MDRT, alături de alte ministere. Această repornire a construcţiilor reprezintă şansa cea mai mare a României de a se menţine pe drumul unei creşteri economice sustenabile în anii care urmează.

La final, aş vrea să dezumflu odată pentru totdeauna gogoaşa USL-istă privind PNDI. Este singurul program de o asemenea anvergură care începe să respecte sistemul normal dintr-o economie de piaţă. Sistemul credit-furnizor presupune că plăţile se vor face abia după încheierea lucrărilor de investiţii. La fel ca în cazul oricărui alt serviciu de care beneficiază o persoană obişnuită, plata se face la sfârşitul lucrării, nu înainte. Ceea ce înseamnă că anul viitor nu se vor face plăţi în contul PNDI. Ele vor începe din 2013. Deci, înainte să vorbească despre tăierea sumelor alocate PNDI în 2012,  populiştii USL-işti ar trebui să îşi facă lecţiile. Deşi faţă de unii dintre ei am mari îndoieli că sunt capabili să înţeleagă ceva din economie, chiar şi când li se scrie pe tablă.

 

6 thoughts on “Cu banii de la prima rectificare bugetară pe plus, MDRT va începe să acopere arieratele

 1. Se stie,ca orice bun manager,trebuie sa stie sa-si vinda cit mai bine marfa,si sa scoata profitul maxim din orice tranzactie.
  Doamna ministru,ELENA UDREA,ca despre ea este vorba face acest lucru cu ocazia aparitiei ultimului text,si pot spune ,din punctul meu de vedere ca o face cit se poate de bine,asa ca n-am in intentie sa mai comentez ceva in plus,mai ales ca subiectul in sine este unul destul de tehnic,si pt a intelege cum lucreaza toate rotitele din angrenajul complicat al sistemului economic trebuie sa fii familiarizat cu el.
  Asa ca,pt a nu intra in amanunte ,voi spune si eu ca o concluzie-MASURILE LUATE DE GUVERNUL EMIL BOC SI DE PRES. TRAIAN BASESCU SUNT CORECTE-si din cite se pare intr-o criza generalizata singurele care au stopat caderea si alunecarea romaniei spre prapastia spre care PNL SUSTINUT INTENS SI FRENETIC DE PSD ne impingeau intr-o veselie,doar pt ca indivizi precum CRIN ANTONESCU,CALIN POPESCU TARICEANU,sa intre in parlament de pe pozitiile 2 si trei.
  Pt ca toata lumea trebuie sa stie-ACUM PLATIM DATORIILE SI DOBINZILE ,FACUTE DE GUVERNUL TARICEANU SUSTINUT DE PSD,ACUM PLATIM MITA ELECTORALA PRACTICATA DE CEI AMINTITI IN 2008.

 2. O scurta trecere in revista a presei,dar si a blogurilor despre care se stie ca ar avea oaresce simpatii pedeliste,iti arata un lucru interesant,si anume,acesti simpatizanti portocalii,in acest moment se razboiesc la greu cu EMIL BOC,ELENA UDREA CHIAR TRAIAN BASESCU-incercind sa stoarca maximum din scandalul de coruptie generat de SORIN APOSTU-
  Culmea ,insa o atinge un jurnalist de la ROM.LIBERA,care nici mai mult nici mai putin spune fara nici o jena:
  EMIL BOC ,ELENA UDREA -dati-va deoparte si predati,BUTOANELE SI MANETELE DOAMNEI MONICA MACOVEI,pt ca nu-i asa,voi ati muncit pina acum,sub guvernarea voastra -JUSTITIA ISI FACE DATORIA,lovind acolo unde te astepti mai putin,si nu-i asa drept rasplata a faptului ca ati muncit,ati adus institutiile statului acolo unde le este locul,acum RIDICATI-VA DE PE SCAUNE SI LASATINE PE NOI,SA CULEGEM ROADELE SI SA FIM APLAUDATI LA SCENA DESCHISA.
  Asadar,toata vinzoleala asta suna a lovitura de palat,DE CATIFEA’ este adevarat,nu asa cum se intimpla in psd ,unde peretii sunt plini de singe si capetele taiate sunt rostogolite in fata celui mai nou sef,sigur alte obiceiuri,alti opameni alta educatie.
  Pina la urma,nu ar fi nimik rau in toata aceasta poveste cu ,IZ DE PUCI’ daca,in discutie s-ar afla oameni care au intr-adevar greutate si statura de ,OAMENI GREI POLITICI’
  Numai ca in cazul doamnei MACOVEI,nu putem spune acest lucru,chiar daca in perioada ministeriatului ,a reusit sa faca cite ceva,eu unul zic ca mult prea putin.
  Politic-DOAMNA MACOVEI NU EXISTA-in spatele ei,cu exceptia citor-va ,OENGISTI’ ai a vointei PD-L, de a o aduce in fata ,cu parere de rau,cam nu mai este nimeni.
  Ori ,in romania zilelor noastre ca sa fii P.M.-cineva trebuie sa te sustina,MISECUVENISMUL’ nu prea are trecere.
  Daca pe ,MISECUVENISTII PONTA ORI CRIN,sa zicem ii inteleg pt ca nu fac parte din PD-L,deci au toata libertatea sa viseze,pe cei care incearca punindu-se impotriva curentului sa o promoveze pe doamna MACOVEI IN CEA MAI IMPORTANTA FUNCTIE A STATULUI ,nu prea ii inteleg.

 3. Platiti,platiti,platiti dar,cand mai verificati ce s-a facut si cu ce firme s-a facut?
  Mai uitati-va si peste Teleorman cand platiti,de multi ani nu se intampla nimic in acest judet.Chiar toate sunt in regula ? Un intelept al zilelor noastre spunea prin 2005 :”redati Teleormanul Teleormanenilor “,credeti ca dupa 7 ani ,Teleormanul este al teleormanenilor ? Ce sa mai credem d.na Udrea ?

 4. citeam acum cateva luni in presa, ca ati luat hotararea de a incepe in aceasta toamna lucrarile la pasarela peste calea ferata si linia de centura din dreptul localitatii domnesti. mai este de actualitate acest proiect?

 5. In mun Braila printre numeroasele investitii facute prin programul REGIO se numara si reabilitarea b-dului Dorobantilor ,proiect la care am inteles ca s-a sistat finantarea ,oricare ar fi motivele sa ne inchipuim una dintre cele mai importante artere din oras,lunga de 5 km, care la ora actuala este numai santuri si cu liniile de tramvai scoase ,totul este numai santier ,si am inteles ca primaria Braila a dat ministerul in judecata pentru sistarea finantarii . Daca mai aveati ceva simpatizanti PDL in Braila riscati sa ii pierdeti si pe acestea in cazul sistarii tuturor lucrarilar !

 6. Idéea merita retinuta a unei initiative care isi propune incurajarea de a merge la vot in 2012, DEDUCTIA FISCALA.

  Intitulata “Recompensarea la participarea la alegeri cu o deductie fiscala” un gest diferit de cratita, galeata,micul si berea sau cartusul de tigari de contrabanda.

  Deductia poate fi de 100 RON pe vot si scurtin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *