Construcţia locuinţelor ANL cu fonduri private

Guvernul a dat undă verde unui proiect pe care personal l-am iniţiat, care relansează construcţia de locuinţe ANL. Noutatea pe care o aduce proiectul, aprobat de Guvern în aprilie 2012, constă în faptul că lucrările de construcţii se vor efectua pe banii investitorilor privaţi, şi nu pe banii statului, ca până acum. Privaţii îşi vor amortiza mai apoi investiţiile din cotă parte din chirii.

Este vorba despre un proiect pilot derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin ANL. Programul se va realiza prin încheierea de contracte de concesiune de lucrări publice şi are scopul de a permite accesul la o locuinţă a persoanelor care nu au suficiente resurse pentru a o achiziţiona de pe piaţa liberă.

Sistemul pe care l-am gândit este avantajos pentru toate părţile implicate: tinerii vor putea obţine locuinţe cu chirii scăzute, privaţii fac o investiţie sigură, iar statul îşi îndeplineşte rolul social, dar stimulează şi economia.

Locuinţele vor fi închiriate persoanelor selecţionate în urma aplicării unei grile de criterii cu punctaje aferente. Cei care solicită locuinţă trebuie să nu aibă în proprietate sau în chirie o altă locuinţă în aceeaşi localitate, să deţină contract de muncă şi să aibă o vechime neîntreruptă de cel puţin un an. De asemenea, venitul mediu pe membru de familie pentru titularul cererii de locuinţă trebuie să fie de cel puţin 50% din salariul mediu brut pe economie, dar nu mai mare de 100% din salariul mediu brut pe economie.

Valoarea chiriei pentru o locuinţă obţinută prin acest program nu poate fi mai mare decât o treime din salariul mediu net pe economie. Sumele încasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat şi 20% din cuantum revine Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.

Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, sunt optimistă în privinţa succesului proiectelor de parteneriat public-privat. Estimez că, începand chiar din acest an, numărul locuinţelor pentru tineri construite în asociere între stat şi privat va începe să acopere cererea mare existentă acum. Mulţi dezvoltatori imobiliari doresc să investească într-un asemenea program, şi eu cred că programul poate să aibă imediat efecte cuantificabile.

2 thoughts on “Construcţia locuinţelor ANL cu fonduri private

  1. Buna ziua chiar e un proiect bine ales bine gandit , tinerii din ziua de azi au nevoie de asa ceva . Felicitari si mult succes pe viitor .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *