Cifre economice si perspective politice

Institutul Naţional de Statistică a făcut ieri publice datele economice ale anului 2010. Două dintre ele sunt încurajatoare: creştere economică de 0,1% în trimestrul IV şi contracţie economică totală de 1,2%. Dacă la calculul total mai adăugăm şi inundaţiile din vara anului trecut, care ne-au costat 0,6% din PIB, ajungem la o scădere a PIB de doar 0,6%, deşi FMI estima o contracţie de 1,9%.

Putem interpreta datele ca pe un semnal că economia României începe să se stabilizeze. Mai mult, perspectivele unei creşteri economice în 2011 sunt cât se poate de concrete. Cu condiţia să alocăm bani către investiţii în infrastructură, creând noi locuri de muncă. Astfel vom scădea şi presiunea pe Bugetul Asigurărilor Sociale. Fără turbulenţe economice majore în regiune şi cu stabilitate politică internă, avansul economic de anul acesta poate fi chiar mai mare decât 1,5%, cât am estimat noi iniţial.

Nu sunt de neglijat nici lucrurile pe care am reuşit să le facem la începutul acestui an. Ne-am ţinut de cuvânt şi am mărit salariile bugetarilor cu 15% faţă de nivelul din octombrie 2010. Am purces şi la recalcularea pensiilor grupa I şi II, care a adus o creştere medie de 93 de lei. Sunt, deci, semnale că şi din punct de vedere social lucrurile se pot îndrepta.

Se impune o interpretare a cifrelor economice şi în cheie politică. Stabilitatea la care s-a ajuns este rezultatul pozitiv al măsurilor de reechilibrare bugetară pe care a trebuit să le aplice Guvernul anul trecut.

Politic, ne-a fost greu să propunem şi să susţinem măsurile de austeritate. De altfel, declinul înregistrat de PDL în încrederea românilor este rezultatul direct al măsurilor nepopulare pe care a trebuit să le luăm. Am fost însă responsabili până la capăt şi nu ne-am dedat la populisme discursive precum alianţa de stânga. Am ales să reprezentăm în continuare un electorat de dreapta perfect conştient de gravitatea situaţiei în care se afla România. Am ales o cale politică fără echivoc.

Problema care se pune acum este durata în care PDL va încasa dividendele politice ale echilibrării şi creşterii economiei. De obicei, căderea este bruscă, iar urcuşul este anevoios, mai ales când nu te abaţi de la principiile tale şi nu începi să arunci în stânga şi-n dreapta promisiuni privind creşteri nesustenabile de pensii şi salarii. Pentru că România nu şi le permite acum. Chiar pe fondul unei creşteri economice în 2011, timpul până când românii vor începe să resimtă în buzunarele proprii efectele poate fi mai mare.

Aceasta este şi logica dezbaterii asupra formulei guvernamentale pe care PDL o va susţine în continuare. Decizia este una de natură politică. Eu cred că trebuie să găsim o formulă în care să-i facem pe români să vadă mai repede lucrurile pozitive pe care le facem. Altfel, există riscul să lăsăm România în mâinile stângii nereformate, care, în două luni, va pune din nou economia pe butuci.

76 thoughts on “Cifre economice si perspective politice

 1. ***Moro – citeşte aici ce i-a spus PDL-istul Preşedintelui şi nu-ţi ma da poalele peste cap cum fac kivuţele când se iau la bătaie că nu le ajunge taraba. 😮

  Chiar atât de jos poate coborî un bărbat?… Şi spuneai că ai şi ceva şcoală… Probabil pe maidanul de la marginea satului. Ruşine, Moro, să umbli cu asemenea îmbârligături. Ruşine să te laşi aiurit şi aburit de Antene şi Realitatea tv…

 2. Mai mult decat probabil ca datele prezentate in articol sunt reale ….Dar personal ma deranjeaza cuvantul “stabilizare ” a economiei …raportata la care data ?Si de ce stabilizare si nu relansare,crestere usoara,minima ..dar crestere….dupa atata vreme de guvernare ?
  Apoi ..se iau in calcul pierderile de la inundatii dar nu se iau in calcul plata dobanzilor la imprumuturi externe si ratele plus dobanzi catre FMI ..
  “Dividendele politice ” PDLul le va incasa mult mai tarziu…pentru ca de regula le culeg cei ce urmeaza la putere si pentru ca cetatenii traiesc si voteaza prezentul si nu viitorul …
  Apoi “promisiunile ” de “cresteri” salariale bugetare de 15% aplicate la brut ..care maresc taxele aplicate tot la brut …Promisunea,acceptul PDL si hotararea CCR era ca de la 1 ianuarie sa se revina la salariile initiale …micsorate cu 25% ….PDL a introdus si aplicat rapid legea salarizarii unitare care legifera micsorarea cu 25% pour toujours ….urmand premeditat probabil sa se mareasca incetisor …sa aiba guvernul de unde mari si nu sa mareasca peste valoarea initiala a salariilor ..inainte de reducerea cu 25% ….Guvernul mai are inca de dat inapoi 10% ….s apoi poate sa spuna ca maresc salariile …
  Pe tot e bine …dar ..”rea tocmeala “….electorala si politica ….

 3. Despre care economie-i vorba că eu nu înţeleg în condiţiile în care, în România, nu mai avem nici fabrică de chiloţi şi, pe piaţă, până şi pătrunjelu-i adus din UE?…

 4. “Domnule presedinte, in jurul dumneavoastra rar creste si iarba. Mi-as dori sa gasim formula, iar dumneavoastra sa o agreati, a acelui premier care sa va zica argumentat si ‘NU’. Cand vom gasi acel om, iar dumneavoastra sa-l acceptati, partidul nostru va demonstra ca este capabil si de performante. Pentru ca, in momentul de fata, avem o mare problema.”(Ziare.com)
  …..SILVER….Am citit ….mai citeste si tu odata …eu am facut doar o extensie si la alti membri marcanti PDL sau mai putin marcanti dar merituosi care pot sa zica “nu” Presedintelui …actualmente si presedinte al PDL….sunt opiniile mele si am scris acolo ca am interpretat si am completat ….
  Am si ceva scoala cu chivutele devenite licentiate provenite din mediul rural …si “pe maidanele de la marginea satelor” ( Silver ..in interpretarea autorului ) ….
  SILVER..Cine-i ciudatenia aia PDL care a aparut si apare in acest moment la Realitatea TV?Parca-i de la Panopticum ….Oglinzile alea care deformeaza ….

 5. Am aflat …Este unul Talmacean(aprox) care talmaceste si rastalmaceste ca la circ ..ii lipseste mingiuta de pe nas

 6. JUDEX ….OK pentru postarea de pe pagina cealalta (articolul anterior ) ….Dar….cei care zic nu de la Bruxelles si posibil de aici din Romania spun nu conducerii PDL si nu Presedintelui Basescu ..adevaratul sef al PDL …Deci..la Presedinte ma refeream si nu actuala conducere PDL….
  “Dle Presedinte ……..care sa va zica argumentat si “NU ” …..iar Dstra sa agreati acest lucru si acea persoana …modificarea imi apartine….
  Deci pentru toti si pentru Silver…Ceea ce am auzit la Antena3 parca era o inregistrare si nu moderatorul care interpreta …

 7. ***Moro – nu ştiu… Nu-i cunosc pe cei de la PDL. Opoziţia da, o cunosc…

 8. ***M oro – m-am oprit din citit când am văzut că-i vorba despre cifre. Oricum, cifrele nu mă interesează… Şi chestia cu economia… Care? 😮 Ne otrăvesc cei din UE cu produse modificate genetic că la noi nici măcar pătrunjel nu se mai seamănă… 🙁

 9. Un 😆

  O familie de tineri merge în vizită la nişte prieteni mai în vârstă. Se pun la masă să mănânce. Bătrânul îi zice soţiei:
  – Luceafărul meu, adu felul întâi.
  După ce termină, bătrânul zice:
  – Frumoasa mea, adu felul doi.
  Dupa ce termină, bătrânul îi zice soţiei:
  – Iubirea mea, adu desertul.
  După masă femeile merg la bucătărie iar bărbaţii rămân singuri. Tânărul îl intreabă pe bătrân:
  – Cum de reuşeşti, după atâţia ani, să-i spui cuvinte aşa frumoase?
  – Să mor dacă mai ştiu cum o cheamă!

 10. Mi-a placut PDL istul cu opozitia in ceea ce a spus presei ….”nu incercati sa ma folositi” …
  E OK tipul …
  SILVER…..Politica economica a guvernului si a guvernelor de pana acum e cea pe care o simti in buzunar,poseta …dupa ce ai facut cumparaturi si ai achitat utilitatile …Portofelul e barometrul guvernamental …restul e ..”interes national” ….pe care-l suporta cine poate ,sub forma de gargara ….pentru parfumarea gurii si a mintii …..

 11. ***Moro – cu ceva timp în urmă, nu de mult, ai văzut că i-am propus doamnei Udrea să facem schimb o lună: eu să-i dau pensia, s-o văd cum se descurcă, ea să-mi dea salariul. Da’ n-a vrut… Mi-aş fi achitat căldura… Trebuie să-mi salvez apartamentul din iarnă. 😮

 12. Bestial: Azi, la Realitatea tv, Laura Chiriac: “Nicuşor Păduraru încarnează un val de nemulţumiri în PDL ?”

 13. Da, ati marit salariile cu 15%, dar ati scazut cu 25% … ati promis ca revin la nivelul initial … mincinosilor

 14. Un zâmbet la cafea 😆

  – De ce eşti aşa obosit şi trist?
  – Lucru… serviciu… iarăşi lucru… Dimineaţa şi seara…
  – Munceşti de mult timp în acest ritm infernal?
  – Mâine încep…

 15. Varianta la Zâmbetul de mai sus: “Dă-mi, Doamne! “

  Un Popă se ruga la Doamne Doamne:
  Preotul: “Doamne, mi-aș dori o nevastă frumoasă care să-mi dăruiască mulți copii.”
  Domnul: “Ia de aici, credinciosule.”
  Preotul: “Doamne, îmi doresc o casă unde să-mi cresc copiii şi o maşină încăpătoare cu care să-i duc la școală, să nu-mi fac griji.”
  Domnul: “Cum doreşte inima ta, credinciosule.”
  Preotul: “Amin Doamne, fie binecuvântat numele tău.”
  Şi, cum stătea Domnul cu Preotul la vorbă, zice Domnul:
  Domnul: “Credinciosule, hai că-ți mai dau ceva, vrei?”
  Preotul: “Da Doamne, vreaaaau, vreaaaau, vreaaaau, dă-mi… dă-mi… dă-mi!”
  Domnul: “Hai că-ți dau un loc de muncă să poți să-ți câștigi singur existența și cele ce mai ai tu nevoie.”
  Preotul: “Vai Doamne! … Văd că Ți s-a urcat băutura la cap. Hai, că eu mă ușchesc de-aici.” …La alt Doamne-Doamne…

 16. SILVER….Buna dimineata..Apropos de propunerea pe care i-ai facut-o Elenei Udrea …Nu Elena Udre e sau ar fi culpabila pe anumite segmente si efecte ale masurilor guvernului asupra cetatenilor …..As indrazni sa spun ca Elena Udrea gestioneaza MDRT…si nu o face rau mai ales ca are si cu ce …As merge mai departe si as spune ca nici un ministru din guvern nu poate fi acuzat …Nu degeaba se numeste executiv ,guvernul ..Ministrii au executat ceea ce s-a hotarat la nivel de partid ,acest partid a executat ceea ce au primit de la consilierii si Presedintele de la Cotroceni …a urmat doar directia impusa…..
  De aci incolo a intervenit proasta inspiratie ,ne profesionalismul si aplicarea mot a mot a masurilor propuse …fara,”interpretare”,”traducere”,adaptare la conditiile si situatiile specifice …….calcul asupra efectelor masurilor ,o minima predictibilitate …
  Ministri nu pot fi acuzati decat de indolenta si neimplicare personala la nivelul masurilor luate …deci nu pot fi acuzati pentru ca efectiv nu au facut nimic …au lucrat ca directorii si au semnat orice ca primarii …doar citind “titlul” hartiei …preambulul si motivatia ….
  Restul au facut cei mai jos si de secretarul de stat…contabilii acum “specialisti” ai guvernului …..pe care nu i-a interesat nimic in afara de efectele masurilor luate asupra bugetului tarii si cu cat au crescut incasarile la buget ….Rutinism birocratic asa cum a fost si esenta si modul in care s-au luat toate masurile de austeritate …in centrul carora nu a fost cetateanul prioritar ci statul …..de care se vorbeste pe aici ca nu ar trebui sa se implice prea mult in viata “cetatii” dar probabil au voie doar sa incaseseze nu si sa intoarca cetatenilor roadele muncii lor ..a puterii,guvernului si presedintiei…in slujba tarii si a cetateanului …..
  Toate de mai sus au fost caracteristicile guvernarii de pana acum ….Poate de aici incolo sa priveasca altfel ceea ce se petrece in Romania ..in economia ei si in viata cetatenilor ..

 17. ..”.nu o face rau , mai ales ca are si cu ce “….hihihih…moro simpatic esti…are si inca ce are….hihihi

 18. ***Moro – bună dimineaţa! 😆
  Nu m-am gândit că doamna Udrea e vinovata de măsurile nepopulare luate de guvern dar este şi dumneaei o verigă a acestui guvern şi eu, nu întâmplător, i-am propus schimbul: să vadă cum e să trăieşti o lună cu o pensie de profesor ca apoi, să povestească şi altora, colegiloe de guvernare, desigur. La rândul meu, aş fi vrut să mă răsfăţ şi eu o lună şi să-mi amintesc de vremurile de demult când… Ehei, ce bine mai era…
  Da’ dacă n-a vrut. Elena Udrea iese în pierdere, nu eu că eu am experienţă… 😮

 19. Niste cifre nu inseamna cresterea puterii de cumparare a romanilor,pe care ati scazut-o dramatic.

 20. Şeful Sindicatului Poliţiştilor a declarat că “Tata mi-a făcut cadou de sărbători 10.000 de euro.”
  Da’ oare tatăl lui trăieşte? Sau ca şi Mătuşa Tamara aaaaaa….

 21. Mi-a venit o idee: oare nu mă înfiază tatăl şefului? Om mă face şi pe mine…

 22. cum cei doi maimutoi antenescu si ponta au spus ca vor merge congresul udmr.ptr.a-i face jocul murdar si infect a lui felix si bombonel[nastase] de a-i convinge pe cei de la udmr.sa tradeze,ar trebui ca din partea puterii sa mearga chiar presedintele basescu alaturi de boc si de greiii pdl.si sa transmita populatiei mesaje de unitate a coalitiei si alaturi de unpr.si minoritati.

 23. ARESTAI-L PE VANTU PENTRU AMENINTAREA PRESEDINTELUI ROMANIEI.in orice tara a lumii daca un inculpat ar zice ce a zis VANTU la adresa presedintelui,ar fi fost arestat pe loc in tribunal.Deci justitia nu-si face treaba.Inseamna ca multi sint la mina mafiotului cu ajutorul lui TIMOFTE- care nu stiu ce “i sa pus in cafea” de a dat ortul popii imediat ce nu a mai fost seful SRI.

 24. Adrian NASTASE-SPRIJINITORUL DIN UMBRA A LUI VASILE BLAGA-

  Ca are un caracter infect si minciuna este modul sau de viata il stiam de mult.ce nu stiam despre ADRIAN NASTASE,este ca poate deveni cu atita usurinta un mitoman de rind din categoria ciutacilor ciuvicilor si a multor altora ca ei.
  N-am crezut ca de la inaltimea staturii de fost P.M. intr-un timp asa de scurt poti deveni o mica faptura mizerabila cu apucaturi de ,TATA’de pietareasa care lanseaza cele mai timpite zvonuri prin tirg.
  intotdeauna m-am opus idei conform careia daca esti aruncat intre porci,intr-un timp relativ scurt renunti la modul de exprimare uman si incepi sa grohai si sa traiesti ca cel mai ,MARE PORC’..
  Iata insa ca ,ACEST BOMBONEL EXCROC DE PROFESIE,ma contrazice brutal si-mi demonstreaza ca am prea multa incredere in oameni,lucru care in zilele noastre poate fi considerat un mare defect.
  cum sa-mi explic astfel ultima isprava a ,BLOGERULUI ADRIAN NASTASE’care nici mai mult nici mai putin declara ca este in posesia unui document conform caruia TRAIAN BASESCU,pt a-si mentine controlul asupra statului o va aduce pe elena udrea la sefia PD-L
  si o va desmena sa formeze guvernul.
  luat la intrebari de un jurnalist fostl P.M.a demostrat inca o data ca s-a nascut mitoman.
  in aceste conditii ma si intreb ,ce pretentii sa am de la micimanii PUIU SI C.MORO.daca seful lor e un mitoman banal.

 25. Despre neobrazarea pesedistilor se vorbeste de zeci de ani,toata lumea stie ca sunt cei mai mari ticalosi care fac umbra pe acest areal desenat pe harta ca fiind romania.
  si cu toate astea,spalatorii lor de serviciu,jurnalistii de realitatea si antene nu pomenesc o vorbulita despre mirsaviile pe care le fac,acum sub ochii nostrii trecind sub o tacere totala toate mizeriile la care se preteaza.
  daca pt a-i apara pe ticalosii lideri de sindicat-SOLDATI PESEDISTI INFILTRATI IN RINDUL MISCARII SINDICALISTE,trebuie sa joace la vedere,pt infiltrarea in instutii cheie a statului roman care au rolul de a APARA JUSTITIA,totul se desfasoara sub masa incercind sa fenteze legea si sa o ignore.
  astfel,CORINA DUMITRESCU,sotia senatorului pesedist dumitrescu VREA LA C.S.M.dar vrea sa fie si rector,si unde?????????????LA DIMITRIE CANTEMIR………..HOPAAAAAAAAAAAAA.
  Asadar o doamna care vrea sa-i ia de guler pe magistratii care incalca si nu respecta LEGEA,pt a-si satisface propiile ambitii trece peste lege cu tancul cu o seninatate demna de UN COPIL HANDICAPAT.
  Iata un caz-MODEL,SCOALA ASPUTEA SPUNE,care arata caracterul ordinar si mizerabil al pesedeilor.
  uite de aceea pesedeii nu trebuie sa mai ajunga la putere in urmatorii 50 de ani.

 26. zapa…la tine 50 de ani ,ii max. 1 an ,atunci o sa ajunga pesedeii si liberalii la butoane ,….papagalule…

 27. iluzii puiu,iluzii,dar tu ai dreptul sa visezi,oricum nu mai contezi,voi sunti trecut.ha,hi votul vostru nu se pune.

 28. zapa…m-am prins ,singurul tau venit ii de la pedelei ,te inteleg ,stiu sigur ca nu gandesti asa cum postezi …hhuhih…mai rau .Abia astept sa treaca alegerile sa vad ce mai postezi ….bey nebunule nu-l vezi pe Zebi ,Ghioca ,Onu si alti sustinatori de portocalici cum ii suduie cand trebuie ,tu niciodata ,d-aia esti papagal ,ce sa fac esti amicul meu …hihihihi…

 29. Pe cand un act normativ, lege ,etc care sa interzica profesorilor de a da meditatii elevilor la a caror clasa predau (la ceilalti sunt liberi sa mediteze), astfel incat unii elevi sa numai fie avatajati pe nedrept doar pentru ca , cotizeaza la profesor ?

 30. Cred ca ar trebui sa incepeti prin a da afara biroul de presa si sa angajati altii. V-ati gandit vreun moment ca aveti o mare problema, de 2-3 ani, cu acelasi tip de reactii insipide care nu plictisesc pe toata lumea? SChimbati oamenii de la comunicare!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 31. FRANK …..”Seful” Adrian Nastase este unul din cei mai mari oameni politici postdecembristi pe care i-a avut Romania …Cultura si inteligenta ta incape in buzunarul de la ceasul lui Adrian Nastase ….Insusi marele ,unicul si incoruptibilul politican Traian Basescu l-a laudat pe Adrian Nastase ……Faceti si voi astia mai mici ca Basescu,la fel….fiti buni,fiti drepti.. (si in fata lui Basescu) ….Mai ales ca tot Presedintele a recunoscut indirect ca Nastase nu a avut mafie ….prin faptul ca l-a adoptat pe maresalul Oprea ,despre care tot el zisese ca e “seful mafiei lui Nastase “….daca nu a existat sef ,nu a existat nici mafie …
  De fapt vad ca te doare si te irita ceea ce nu intelegi ,ceea ce nu poti atinge si orice persoana care e foarte departe de tine …ca intelect,cultura si functie ….Te doare si Blaga care e civilizat si educat ,echilibrat si vertical …atribute cu care tu nu prea te poti lauda …
  In schimb iti place Boulreanu ….sper ca nu e valabila in cazul tau ..”cine se aseamana se aduna “….pentru ca nu vei avea sansa niciodata sa stai alaturi ,macar in gand cu Nastase,Blaga dar si PDL istii Cristan Preda ,Avramescu ,Macovei ,TRU …..etc…
  Frank…Toata postarea a fost amicala …scrisa cu cele mai bune intentii fata de tine …

 32. FRANK..Apropos de postarea ta catre Puiu ….Mare dreptate ai….PDL si specialistii cotrocenisti si CSAT nu au “pus” votul nostru la socoteala …multe voturi nu le-au pus la socoteala …pentru ca nu le ajungeau toate diasporele din lume sa-l dea castigator pe Traian Basescu …..Noi suntem si trecut si viitor …la fel cum trecute sunt si alegerile prezidentiale pentru Dl Traian Basescu ….definitiv ….
  Cu ce va veti mai mandri la viitoarele prezidentiale ?De cele din 2012 nici nu mai vorbesc…sa nu postez funia din casa spanzuratului ….
  Cu prietenie …

 33. aveti sanse sa faceti ceva dupa ce da si opozitia tara de mamant inca o data. adica sa mai dati si voi de pamant cu tara. .

  salutari de la zurich

 34. Un 😆

  – Maricico, am auzit ca te-ai casatorit. Felicitari! Cum e?
  – Tot asa, draga, numai ca-i mai des…

 35. Şi de la economie este scăderea de popularitate…Dar asta o mai înţeleg , e criză , Guvernul bâjbâie , toată lumea îşi dă seama că e unul slab dar măcar are curaj . Pe mine şi pe multă lume deranjează foarte tare cazurile astea gen Păsat , Ridzi , multitudinea de căpuşe portocalii . Păi PDL chiar vrea să ajungă la imaginea unui PSD ?!
  Cum să spun , criză plus guvernare mediocră plus corupţie egal PNŢ .Să nu ajungeţi în marja de eroare a sondajelor . Asta cu vameşii e O.K. dar nu eşti credibil ca partid atâta timp cât aveţi o grămadă de puşlamale şi vă acoperiţi hoţii .

 36. De curiozitate întreb , n-am mai trecut demult pe aici …citeşte vreodată E.Udrea comentariile de pe blogul ăsta ? Eu , sincer , nu cred .

  Administrator:
  Doamna Udrea citeste comentariile cand timpul ii permite.
  Intrati in guestbook si veti vedea si raspunsuri date personal de doamna Udrea.

 37. Nu mai vorbiti de mogulul Vantu,vorbiti mai bine de mogulul Sebastian Ghita,ce e aparat de pdl.A finantat bine partidul…care?psd,pnl,pdl.

 38. Dle INGINERU’ ….Pe mine nu ma enerveaza Pasat ,Ritzi sau Roberta ….Ma enerveaza moralitatea si averile tuturor politicenilor …dobandite in timpul perioadei active de politicieni medii si la varf ….sau “mostenite “….
  In occidentul european ,in SUA ,Canada etc …departajarea sociala si averile s-au facut de-a lungul mai multor generatii …prin inteligenta ,intuitie de oportunitati,curaj mult ,risc etc etc …..la noi s-au facut in 20 de ani ..pe job politic,functii publice ,clientelism politic ..si o parte prin infractiune …E foarte mic procentul celor care au pornit cinstit la drum ,cu un capital curat sau pe credit …si multi din acest procent mic nu au reusit decat daca au intrat in concubinaj cu lumea politica sau interlopa ..restul ,unii au reusit sa supravietuiasca ,altii au disparut …putini au urcat catre varful ierarhiei in afaceri corect si respectand legea …altii care au pornit la drum cinstit si cu mare entuziasm au fost nevoiti sa se “prostitueze” moral si politic pentru a parveni …..deci tot in jurul lumii politice ne invartim cu totii ….o lume politica romaneasca precum un animal de prada …
  Ce mai conteaza un Pasat sau o Ritzi in plus …sau cativa baroni,bogati ai partidelor etc atunci cand toata societatea romaneasca in majoritatea ei cel putin e corupta ,gata oricand la servilism si oportunism….unii pentru imbogatire si altii pentru supravietuire ..?
  Inca de doua ori previziunea lui Brucan pentru a insanatosi societatea romaneasca …sau toate serviciile publice pana la ministere sa fie scoase la licitatie pe piata europeana..cu caiete de sarcini si calendare foarte exacte ,nerespectarea lor ducand la anularea contractelor …..Oare ce s-ar alege de “marile afaceri cu statul” in conditiile de mai sus ?Ce s-ar alege de averile politicienilor ,interlopilor romani si tigani,ce s-ar alege de dosarele din justitie si de cei implicati in ele ? Oricum ar fi ,am avea democratie ,respectarea drepturilor fundamentale ale omului ,si multa justitie …plus celelalte beneficii economice ,pace sociala si politica ,educatie si civilizatie ….economie de piata reala ….etc etc…

 39. @Frank says: …,,ce nu stiam despre ADRIAN NASTASE,este ca poate deveni cu atita usurinta un mitoman de rind din categoria ciutacilor ciuvicilor si a multor altora ca ei”….

  Frank, mi-am spus în barbă că azi mai fac pauză de blog, plictisit fiind de aceleași puncte puncte și…hihihi, dar m-ai distrat atât de tare, că nu mă pot abține.
  Păi cum se poate ca deținătorul de ouă în exces ( așa spune el 🙂 ) , lipsit din născare de gena conștientizării stării (proprii) de ridicol , să constituie pentru tine o sursă de mirare ??
  Un pomponel care se comportă precum un mucos de clasa întâia șturlubatic ce umblă cu pâra pe la d-na învățătoare că elevul Gigel a trimis (chipurile) un bilețel la cancelarie că vezi doamne pomponel ar fi de vină pentru că s-a furat feroneria de la geamul școlii, mai poate convinge și mira doar pe cineva în stare să dea pe gât dintr-o suflare ditamai căntălăul cu palincă de Bihor 🙂

 40. @cmoro
  Ce-i cu Pasat și Ridzi ? Din câte se știe și orice poate afla dacă dorește, cele două personaje politice au deja dosare penale în curs de instrumentare.
  În schimb, nu știu dacă toate dosarele lui Adrian Năstase își continuă mersul firesc spre ..înainte, adică spre instanțele judecătorești și deliberarea pe fond.
  PS
  Cum naiba se face că una și aceeași cohortă de avocați de milioane de euro îi apără doar pe Năstase, Patriciu, Vântu, Voiculescu, Becali, sau Dan Diaconescu (Direct) ?
  Mie, taaare-mi mai miroase a mafie.. 🙂
  Uite de aia există un Traian Băsescu, deși știu și constat că vă stă ca o bârnă în ochi….asta e….volens nolens, Grigorius aghiasma bibent. 🙂
  Vorba lui Zapa…și peste 50 de ani, Băsescu o să vă sperie ….în cealaltă lume.. 🙂
  Îți dai seama, cmoro, o întreagă veșnicie, te va bântui. 🙂

 41. Eu nu am inteles cine doreste sa fie schimbat Premierul ?
  D-l.Presedinte sau insasi D-l.Premier ?
  Si de ce acum, daca tot avem o crestere -mica, dar crestere- economica ?
  Se anunta “vremuri grele”, mai grele ?
  S-a uzat psihic actualul Premier sau PD-L-ul nu are alta varianta de Presedinte de partid ?
  Intreb.

  Iar daca tot e sa fie schimbat Premierul tarii mele/noastre, de ce exista atata incapatanare si nimeni nu-L propune pe “Feliz” , pe Dl.Prof.Dr.Ec.Vicepresedinte al Senatului Dan Voiculescu ?

  Sa vedem cum se descurca si la concret nu doar la teorie !

 42. Cam târziu, cam târziu, domnule Marica…….conform așteptărilor mele, ar fi trebuit încă de ieri să intrați în trendul inaugurat de Patriciu, Năstase, Vântu și toate pocitaniile mafiote din vechea gardă, respectiv să tunați și să fulgerați împotriva ,,antichristului”…deh, mai bine mai târziu decât foarte târziu….când poate veți fi după gratii 🙂
  Cred că e suficent atât, pentru că nu merită să ne concentrăm prea mult pe circăriile infractorilor.
  Dar trebuie să recunosc, că îmi este greu să pricep, cum se face că această haită de bolovani, șmecheri docți, infractori economici și slugi hămesite ale festinului postdecembrist, au un asemenea tupeu să pretindă conducerea, nu a unui coviltir, nu a unui car mortuar, nu a unui atelaj tras de haski, ci a unei ditamai țări, numită România.
  Sincer, deși poate mi-aș dori, nu mai simt acum nici un impuls nervos….doar o imensă silă amestecată cu milă…și multă compasiune pentru românii (încă) neinformați.

 43. Intelegeti acum, stimaţi colegi, de ce liderii de sindicat au fost atat de activi in primavara si toamna anului 2010 si cereau cu atata incrancenare demisia presedintelui si a guvernului PSD, indemnand salariatii, la violente?

  Liderii de sindicat voiau sa-si apere interesele folosindu-se de naivitatea membrilor de sindicat pe care pretind ca-i reprezinta.

  In acelaşi timp, liderii de sindicat nu voiau ca membrii de sindicat sa afle cat sunt ei de bogati, ce afaceri fac si cum si-au acumulat averile.

  De asta nu stie nimeni cand se aleg ei, de 20 de ani, lideri ai bugetarilor. Se aleg si se sprijina ei intre ei.

  Nu le pasa lor de bugetari, de cotizanţii care platesc, luna de luna, constiincios. Lor le pasa de ei si de cat de bine trebuie ei sa traiasca.

 44. ***ZeV – manipularea se vede din cosmos, fără binoclu, cu ochiul liber. Pute făcătura a mogul şi pute rău tare. Ăsta chiar crede că are putere şi că poate să facă ce “vrea” muşchii lui de om primitiv, needucat şi necizelat.

 45. ZEV….Pe omoarea mea ca personal mie Basescu mi-e indiferent ….si de aia nu-mi place de el …as fi preferat un Basescu special ca presedinte ..un Basescu care sa imi trezeasca respect si stima…..Nu stiu de ce ,sau stiu dar nu ma ostenesc pe acest gen de analiza a unei persoane ..dar Traian Basescu nu-mi trezeste nici cel mai mic respect ca om….De aia mi-e indiferent…..
  Ii recunosc insa abilitatea si intuitia politica ,siretenia si restul ….dar asta nu e respect asa ca nu ma va bantui deloc ..nici acum si nici mai tarziu ….Am sa ma intreb mereu altceva ..Cand se vor civiliza si educa romanii ? Cand se vor “europeniza ” real ….?

 46. Ei ,iata ca ia venit rindul si la dragul de C.MORO,si-mi rup un pic din placerile cotidiene si-i acord cite-va clipe din pretiosul meu timp,pretios ,spun pt ca daca bietul si insignifiantul moro,ar sti cit valoreaza o secunda din viata mea ,cu siguranta si-ar cere scuze ca exista,ca respira pe aceiasi planeta cu mine.
  asadar dragule,vad ca te zbati ,te bagi in seama,in bagi in fata tot felul de comentarii care mai de care mai ridicole,toate din ciclul ,CUM SA DEVIND CLOVNUL BLOGULUI’
  1.-incep prin ati spune ca nici TRAIAN BASESCU-nu-i perfect,are dreptul si el sa ,DEA GHERLE’ sa greseasca ,chiar uneori sa spuna prostii,asa ca e treaba lui ce crede despre ACEST HERMAFRODIT EXCROC DE PROFESIE,CARE ESTE MITOMANUL ADRIAN NASATASE.
  Eu unul sustin fara nici a reticenta-ADRIAN NASTASE ESTE CEL MAI TOXIC SI PERICULOS POLITICIAN ROMAN IN VIATA,poate il egaleaza doar DAN VOICULESCU,din rindul politicienilor iar din rindul mogulimii SORIN OVIDIU VINTU.
  2-Rautatea nativa,dorinta de razbunare si revansa tine romania de peste 6 ani intr-o stare de razboi permanent.prin manevre oculte,parsive,prin siretlicuri tipice pe portile orintului-,ACEST BOMBONEL TREBUIE ELIMINAT FARA MENAJAMENTE DE PE SCENA POLITICA,si aruncat acolo unde ii este locul ,urmare a faptelor lui.
  3.-referitor la inteligenta si educatia mea,repet inca o data,tu,trebuie sa fii mindtru ca accidental iti mai acord atentie,ne despart prea multe lucruri,dar in primul rind scolile pe care le-am absolvit,profesorii pe care i-am avut,si evident cartile pe care eu le-am citit ,iar tu cel mult le-ai vazut pe rafturile unor biblioteci,ori in vitrinele unor librarii,s-au poate pe standurile unor vinzatori ambulanti.
  dupa ce idei pui in circulatie,dovedesti zilnic ca esti un fariseu,un urecheist,care insira fara nici o noima,CUVINTE’nu intelegi nimic din ce se intimpla in lumea asta.
  esti spalaturul de cadavre si statui bolsevice ideal-REPRODUCI IDIOTENIILE UNOR JURNALISTI,din aceiasi tagma cu tine.
  4-cei ca tine si puiu de mult nu mai reprezentati nimik,tot zbuciumul vostr dizgratios ,celor ca mine cel mult ne poate smulge un zimbet condescendent si probabil o exclamatie de genul,PUTIN DA TOT PROSTI’
  In fiecare zi sunteti tot mai putini,pt ca asta-i viata,iar cei care nu au nimik cu modul vostru de a fi sunt tot mai multi.
  se vede ca traiesti intr-o lume imbicsita si restrinsa la dimensiunea unei conserve,pt ca daca ai avea accest la felul cum gindesc tinerii,studentii cred ca te-ai /v-ati impusca in secunda doi,cei ca tine.
  asa ca ramine cum stabilit-majoritatea covirsitoare dintre romani ii urasc pe ponta si antonescu,pt uriciunea lor sufleteasca si strimbaciunea caracterului lor infect.
  doar in sondajele penibile comandate de voiculescu si vintu-VOI ATI INVISN SI VETI INVINGE.IN REALITATE……………..SUNTI PE CHITUCI.

 47. @cmoro
  Nu minți cmoro…pe mine, pe silver , pe frank, pe judex, nu ne poți minți.
  Nu numai că Președintele României, domnul Traian Băsescu nu-ți este indiferent, ci dimpotrivă, este obsesia vieții tale, așa cum este pentru toți nostalgicii statului corupt care ,,dă” cât vor mușchii voștri de oameni crescuți, educați și încremeniți în proiectul comunist, chiar dacă eșuat. Pentru voi, cel puțin mental, el însă continuă.
  Vorbești de ,,economie de piață”, dar fie nu ai habar ce-i aia, fie înțelegi prin ea doar o adunătură de slugi care muncesc în sectorul privat de dimineața până seara, ca să țină în spate putregaiul totalitar pe care tu îl numești ,,sistem bugetar”.
  Vorbești de ,,democrație”, dar nu te oripilează că o ceată de derbedei pun de-o suspendare pentru că așa li se….. de dimineața, la prânz și seara.
  Vorbești de ,,instituții fundamentale în stat”, dar ți se pare normal ca justiția să fie călcată în picioare prin presiuni exercitate de partide politice obișnuite să controleze tot ce mișcă în această țară și să transceadă legea , bună doar pentru prostime.
  Vorbești de ,,libertate de expresie”, dar înțelegi prin asta doar dreptul vostru de a critica, manipula, amenința, suspenda și pune pumnul în gura adversarilor politici, inclusiv a bloggerilor gen Dan Badea, de a parazita blogurile altora, sau de a călca în picioare presa care ,,îndrăznește” timid să fie doar neutră și să critice constructiv.
  Și apropo, nu vorbi de onoarea-ți nereperată, cmoro….Nu cu mine.

 48. ZeV – un om căruia-i găseşti calităţi, nu-ţi poate fi indiferent.
  Oricât s-ar strădui Moro să ascundă, admiraţia lui faţă de preşedinte este transparentă.

 49. “Eu cred că trebuie să găsim o formulă în care să-i facem pe români să vadă mai repede lucrurile pozitive pe care le facem. ”

  Si cam care ar fi doamna Udrea acele lucruri pozitive pe care le-ati facut?
  -scaderea lefurilor?
  -scaderea puterii de cumparare?
  -80 de eurocenti kilogramul de cartofi?
  -85% din venituri duse pe utilitati si facturi?
  -triplarea pretului la medicamente?
  -aproape cea mai scumpa benzina din Europa,cu toate ca suntem producatori de petrol?
  -dublarea impozitelor pe masina si casa,cu toate ca euro a ramas in 2011 la fel ca in 2010 ca si valoare iar veniturile au scazut cu 40%?
  -desfiintarea spitalelor,alea amarate asa cum erau,macar aveai unde te duce?
  -desfiintarea scolilor?
  -vanzarea pe nimic din ceea ce s-a numit odata industrie?
  -jaful la care a fost supus bugetul Romaniei,prin transferarea acestuia catre firmele “portocalii”?
  -patinoarele si salile de sport din varf de munte si din satele pustii?
  -pastrarea unui imbecil in functia de prim-ministru,in ciuda faptului ca a dovedit ca este incapabil de a conduce un guvern?
  -turismul “infloritor” pe care cu onor il conduceti(-15%???)?
  -inchiderea a zeci de mii de firme mici si mijlocii?
  -furtul sistematic si institutionalizat,dus la rang de arta?
  -compararea cetateanului(parerea dumneavoastra) cu un animal de povara,sa zicem un bou de exemplu?
  -colectia dumneavoastra de “vuitoane”?
  Eu personal alte lucruri pozitive,nu prea vad.Daca stiti dumneavoastra,va rog sa mi le comunicati si mie.

 50. ZeV ..Nu-i nimic cu Pasat si Ritzi …..tocmai ca nu e …..prezumtia de nevinovatie planeaza asupra lor si in visele tale in ceea ce-i priveste …..Prezumtia de vinovatie planeaza asupra adversarilor politici ai regimului Basescu si PDL…..si in viziunile tale la fel….nu e prea cusher …..
  Mananca astia la terci pe TV uri despre averile liderilor de sindicat ..pe cand vom vorbi si noi despre averile politicienilor ?Curate,necurate ? Munca cinstita la greu …..hotie legalizata? Despre banii vazuti si nevazuti ai politicienilor ….Pe cand amice Zev ?

 51. moro…si a copiilor de politicieni ,cunosc eu pe unul care si-a luat o casa cu japca in Mihaileanu ,fata lui cea mare dupa 6 procese ca avocat din care 4 puse din oficiu de barou si-a cumparat un apartament de 1000000[un milion ] euroi intr-un cartier select din Bucuresti ,cea mica a lucrat la Luxenul care a primit contract cu primaria generala unde boss era pappa ,si lua 10000 euro pe luna si nici nu trecea pe acolo ,acum ii parlamentul UE si are multe succesuriiii….o seara faina cmoro…

 52. FRANK….Ai sa plesnesti de atata stiinta si dragoste de carte ….Nu stiu cum te suporti ,cum te duci cu atata greutate intelectuala pe tine…..Sigur e ca personal pe blog,in postarile tale eu vad doar cotoarele cartilor pe care probabil le-ai vazut prin librarii ….poate le-ai si atins ca pe fetishuri ,cu deosebita placere….
  Secunda supraevaluata de tine eu cred ca e doar o secunda eterna second hand in viata ta …secunda eterna intelectuala plina de etnobotanice …de unde si autoevaluarea ta ca persoana …plina de duiose si candoare exagerata ….
  Cand l-ai caricaturizat pe Adrian Nastase si l-ai numit a fi fost nociv pentru romani cred ca te-ai gandit in subconstient la Basescu ….Basescu ori da gherle si panseuri a la Gaga ori e cel pe care-l laudati voi si mereu are dreptate ….nu uita ca a vorbit si despre Ceausescu ca despre un model de conducator mare …cu conditia sa fi condus Romania numai 10 ani(parca spunea Dl Traian ,al carui urmas esti ..dupa cum ne spunea o distinsa Doamna)….Cred ca Basescu se gandea la el si la destinul sau de presedinte pe numai doua mandate ..destin obstructionat acum doar de Constitutie ..care evident trebuie schimbata …
  I-am vazut pe studenti si cum gandesc pe trepete si cu niste tepe in maini ..pregatite pentru Funeriu -PDL-Boc….azi la TV …sau a fost trucaj comandat ?Deci nu ma pot impusca pana nu le trag studentii teapa alor tai de la Cotroceni si din PDL la vot …Dupa aia nici atat ….ar fi absurd sa ma impusc de fericire ….
  Mai cred ca tu ai facut sondaje in satucul tau …unde majoritatea covarsitoare ii urasc pe Ponta si Crin Antonescu ..si-l iubesc abandonat pe Traian Basescu ….deci conserva intelectului si judecatii tale iti apartine …cu tot cu resturi …Poate ai facut sondajul cu “majoritatea covarsitoare” in biroul tau din sufragerie unde salariati tai …probabil doi au fost majoritatea covarsitoare si unul s-a abtinut ? Ai sondat-o si pe femeia de serviciu de pe scara blocului ? Ca ea nu e nici bugetara nici privatizata …
  Normal ca “ramane cum ai stabilit ” ….majoritatea ta covarsitoare va invinge …vezi sa nu ai probleme la numirea femeii de serviciu de pe scara deconcentrata si cu numirea celorlalti pe functii… care vor vota cu tine si cu PDL ul ….Pune-i sefi ,directori prin rotatie ..sa nu superi pe nimeni …pe ala care s-a abtinut da-l afara ….restructureaza-l…ramai cu doi dar buni…..
  Ramane cum am stabilit ….Esti un tip “special” la minte ….Daca te-ar citi Becali sau Vanghelie ar pali de invidie ca apare al treilea …..

 53. …IMAS-ul pe luna ianuarie …PSD -31%,PNL…26%…PD-L …15 %….inca un pic si se vede centura politica ….am rotunjit procentele ….

 54. moro …22,17…ma distrez de minune ….bietul zapaievici ,pacat ca nu pricepe nimic ,asta nici nu-i vinovat …ZeV-ecul ii periculos ,ii umbla mintea aia portocalie numai la rele si minciunele …..

 55. PUIU ….Si tie o seara faina….Am sa-l citesc maine pe Frank….e un tip care merge bine la micul dejun … sa te inveseleasca pe toata ziua…..Oare cum arata …? Maine fac un exercitiu de imaginatie pe postarile lui …sa incerc sa conturez imaginea personajului despre care stiu chiar de la el ca e superinteligent ,intoxicat si constipat de atata lectura pe bloguri si prin ziare online …superbogat …Chiar ..ma intreb ..daca e superbogat ..de ce-i mai trebuie PDL ul si Basescu la putere ? Tot eu raspund …cred ca din cauza “interesului national” din contabilitatea afacerilor sale cu piei de closca …de la care spera probabil urmasi pentru a popula Romania cu pui anticomunisti de mare viitor ..cu puf si mai tarziu..peste vreo 30 de ani… cand vor simti romanii binefacerile guvernarii Boc ….cu multe pene colorate infipte in pasarica matura de ipsos ,agatata de elastic….
  O seara frumoasa tuturor ….O mie de ani pace ….

 56. @cmoron:
  Ai spus aici unui coleg de blog: “Adrian Nastase este unul din cei mai mari oameni politici postdecembristi pe care i-a avut Romania …Cultura si inteligenta ta incape in buzunarul de la ceasul lui Adrian Nastase”.
  Sa lasam deoparte politica si caracterizarile de persoane, evident acesstea iti atrag criticile aspre ale mai tuturor celor de aici (in afara militianului sau spiruharetistului), nepatrunzand adevarul pro-fund al spuselor tale…
  Eu zic, insa, sa elaborezi mai mult asupra valoroasei dezvaluiri pe care ne-o faci in comentariul tau despre buzunarul de la ceasul lui Adrian Nastase, dupa cum zici, singurul dintre politicieni de care te simti foarte atasat si apropiat. Stiam ca dl Nastase este un pasionat colectionar, dar pasiunea pentru buzunare nu i-o banuiam (…evident, in sensul in care o dezvalui tu, adica atasate la un ceas). De exemplu, poti sa ne spui daca este mai sigur un buzunar la ceas decat la pantaloni, in cazul transportului in comun ? Sigur nu obiecteza nimeni din PSD ?

 57. Cum or fi, ca pregătire, profesorii universitari care şi-au ales ca lider sindical aşa o caricatura de om, şi prost, şi urât, şi involuat cum este acest Anton Hadăr?

 58. @Geta P.R. 19.52
  Cred că problema fundamentală pe care și-o pune acum PDL, este separarea funcției de premier de cea de șef al partidului. Personal, susțin de mult timp o astfel de opțiune.
  Dar mi se pare forțată schimbarea premierului acum, cînd sunt șanse de stabilizare și revigorare economică.
  Președintele României ar fi trebuit să marșeze pe un premier tehnocrat, imediat după alegeri. Acum, nu văd sensul. E ca și cum ar anula pe nedrept munca onestă și susținută orientată spre reformă a acestui politician de valoare, devotat interesului național, numit Emil Boc, făcând jocul detractorilor lui.
  Nu știm însă cu certitudine dacă aceasta își dorește președintele, sau doar presa speculează , în stilu-i caracteristic. Vom trăi și vom vedea.

 59. …azi m-am uitat la un film serial in reluare fiind la un cabinet dentar ,am mers mai repede si in sala de asteptare a cabinetului era serialul ,era unul corean cred ,Jumong era general ….nu asta vreau sa va zic ,era armurierul generalului ,unul simpatic foc ,cand l-am vazut nu stiu caru-i fapt l-am asemanat cu un user de pe blog ….am inceput sa rad in hohote din senin ,mai erau cate-va persoane acolo ,au crezut c-am bolunzat…mai tarziu am sa va zic numele bloggerului ,am sa urmaresc serialul…

  Administrator:
  Aveti un avertisment!
  La urmatoarea iesire de acest gen veti posta doar cu moderare.
  O seara buna!

 60. ***puiu – merită urmărit. N-am pierdut nici un episod. Cred că mai sunt 18 sau 19 episoade. E multă istorie de asta-mi place. Ştiu la ce personaj din film te referi dar e foarte devotat şi arată aşa pentru că a fost alcoolic şi, de dragul lui Jumong şi din respect desigur, s-a lăsat de băutură.