Cer Premierului şi liderilor USL să nu participe la festivităţile prilejuite de FOTE 2013

Torţa Olimpică a Festivalului Olimpic European (FOTE 2013) a plecat astăzi din Bucureşti având ca destinaţie finală Braşovul. E un punct important care anunţă apropierea începerii evenimentului. Olimpiada de Tineret este cea mai mare competiţie sportivă organizată de ţara noastră în ultimii 30 de ani, de la Universiada de la Bucureşti din 1981.

Este evenimentul sportiv care ar fi trebuit să ţină capul de afiş al ştirilor de la noi şi să genereze o atenţie foarte mare asupra României şi a staţiunilor sale montane. Aşa cum bine spunea primarul Scripcaru, Comitetul Olimpic Internaţional are în calendarul său, la capitolul evenimente olimpice, următoarea enumerare: „Londra -2012, Braşov – 2013, Soci -2014”. Ceea ce, pentru o ţară ca România, este o reuşită uriaşă. Iată de ce evenimentul ar fi trebuit promovat pe toate canalele media interne şi internaţionale. Din păcate, din cauza neînţelegerii potenţialului uriaş al FOTE 2013 asupra turismului montan românesc, evenimentul este subminat de o promovare extrem de timidă, vina aparţinând în totalitate actualilor guvernanţi.

Ce să te aştepţi însă de la Guvernul USL când Premierul Victor Ponta nu ştie nici măcar cum s-au realizat investiţiile în infrastructură. Deunăzi, la Antena3, acesta acuza faptul că ar fi mai multe lucrări la „pârtii şi patinoare” realizate în mandatul meu de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului care nu ar fi fost încă plătite. Îl informez cu respect pe Prim-ministru, că a trecut mai bine de un an de când nu mai ocup o funcţie ministerială. Mai mult, între timp, USL a avut deja doi miniştri care ar fi putut să plătească respectivele lucrări, dar nu au făcut-o. Ştiu că nu înţelege prea bine cum vine treaba cu investiţiile, dar Victor Ponta ar trebui să afle că multe proiecte au caracter multianual, iar ele sunt plătite atunci când sunt finalizate. Deci, responsabilitatea achitării investiţiilor care nu au fost plătite în mandatul meu îi revine Guvernului pe care îl conduce. Nu ştiu însă în ce măsură acest lucru se va şi întâmpla, dat fiind faptul că toate alocările bugetare pentru infrastructura de turism montan de anul acesta însumează 18 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro).

Ca să-şi facă o ideea asupra costurilor necesare pentru dezvoltarea turismului montan, punctez faptul că investiţiile pentru infrastructura necesară FOTE au costat aproape 60 de milioane de euro. Din aceşti bani, s-au realizat:

 • La Braşov – un patinoar olimpic de 2.500 de locuri, s-au lărgit şi reabilitat 13,8 kilometri de pârtii în Poiană, s-au construit 5,3 kilometri de pârtii noi, un lac artificial de 2,8 hectare şi 150.000 de metri cubi pentru alimentarea a 16 kilometri de conducte de apă, 46 de tunuri cu elice şi 9 instalaţii hibride de producere a zăpezii artificiale.
 • La Râşnov – s-a construit cea mai mare trambulină din ţară (K90) cu telescaun şi sistem de iluminat nocturn, s-a făcut o nouă bază de biatlon şi o pârtie de 2,5 kilometri lungime.
 • La Buşteni – s-a construit o nouă bază pentru schi fond, domeniul schiabil s-a extins de la 3 kilometri la 14, s-a realizat pârtia de snowboard Kalinderu 2 şi o zonă de agrement Fun Park.
 • La Predeal – s-au lărgit şi reamenajat cele 5 pârtii, pârtia Subteleferic a fost adusă la standarde de competiţie internaţională şi s-a realizat o nouă bază de biatlon.
 • La Sinaia – s-a realizat cel mai lung sistem de transport pe cablu din România, de aproape 1,6 kilometri, de-a lungul acestuia construindu-se două noi pârtii, fiecare de 2 kilometri, în Valea Soarelului. De asemenea, s-a realizat un lac artificial de 50.000 de metri cubi, care va alimenta cele 40 de tunuri mobile pentru zăpadă artificială.

Toate aceste proiecte de investiţii se dovedesc deja viabile din punct de vedere economic, turismul montan românesc înregistrând creşteri de aproape 20% în ultimii doi ani, trăgând după el turismul în general, cu creşteri de peste 10% anual.

Cu toate că aceste reuşite ale mandatului meu de ministru sunt palpabile, iar românii pot beneficia de ele, în continuare sunt ţinta unor atacuri politice de la cel mai înalt nivel al puterii. Dacă Premierul României, Victor Ponta, consideră că aceste investiţii nu sunt importante, s-au aruncat banii degeaba şi nu ar trebui plătite, aşa cum a declarat recent, îi cer pe această cale, în mod oficial, să nu participe la ceremoniile prilejuite de FOTE 2013. Nici el şi nici miniştrii săi. Să se dezică de acest proiect pe care-l consideră „nociv” doar pentru că a fost pus în aplicare de Elena Udrea. Este lucrul decent de făcut, dar, cu siguranţă, Premierul nu se va da în lături de la discursuri triumfale privind reuşitele Guvernului USL.

Închei prin a puncta o declaraţie a Katerinei Nykova, supervizor din partea Comitetului Olimpic European: „În ceea ce priveşte construirea sau modernizarea bazelor sportive pentru competiţii, cu excepţia celui de-al doilea patinoar, cel din Poiana Braşov, care ne-a scos peri albi, toate au fost realizate la timp şi se prezintă excelent, din toate punctele de vedere”. Oare ce va înţelege Premierul din această declaraţie.

Vă întreb şi pe voi: credeţi că va participa la festivităţile FOTE?

 

 

 

29 thoughts on “Cer Premierului şi liderilor USL să nu participe la festivităţile prilejuite de FOTE 2013

 1. 😆 😆 😆 ,trebuie sa participe neaparat premierul ,este o manifestare importanta pentru miscarea olimpica si nu numai ,normal ar fi, sa fiti amandoi la deschidere ,ce-i asa mare lucru ? , lupta politica sa fie in parlament si pe bloguri , 😆 in manifestari din astea mondiale trebuie sa fiti uniti ,Ponta daca-i cavaler si recunoaste munca Elenei trebuie neaparat sa-i faca o invitatzie la deschidere ,sa vedem ? 😆 😆

  • Crezi ca un gaozar merita s-o aibe pe dna Udrea langa el?

  • Daca imi amintesc bine, mai in urma cu vreo citiva ani s-a deschis fabrica Ford. Am cautat si am gasit: “La lansarea Ford au urcat pe scena doar presedintele Ford Europa, John Fleming, si presedintele Traian Basescu.
   Seful statului l-a chemat, insa, pe scena pe fostul premier Tariceanu pentru poza de grup si i-a multumit ca a adus Ford in Romania.” Relatia din acea perioada dintre Basescu si Tariceanu este bine cunoscuta. Si totusi presedintele l-a chemat pe scena pe Tariceanu. Asa procedeaza un politician adevarat. Cea ce Ponta nu va fi niciodata.

 2. Evident participa si acum se lauda. Niste gaozari Elena, niste gaozari.

  Sper sa nu poti niciodata sa te imprietenesti cu asemenea exemplare umane chiar daca politica te va obliga sa lasi sa-ti fie sarutata mana sau sa negociezi cine stie ce.

  • Tu ai citit ce ai scris?
   80000m3=80 tone de apa; incercam sa aflam si densitatea apei?
   Asa, de curiozitate ;_)

 3. @ Elena Udrea

  Doamnă Udrea,
  Înţeleg că cereţi politicienilor să nu vină la FOTE… Dar sportivii? Sportivi pot veni?

  Păi asta ne învaţă spiritul olimpiadei? Sunt dezamăgit. Şi eu cred că sportul nu ar trebui politizat, şi eu cred că trebuie evitate discursurile politice la astfel de manifestări… dar de aici până la a nu participa ca spectator la FOTE… este cam mult.

  • Domnule Bibliotecaru, nu va faceti ca nu intelegeti despre ce este vorba! D-na Udrea cere premierului sa nu participe la evenimentele legate de FOTE 2013 pentru ca d-lui ” uita” faptul ca d-na Udrea are merite foarte mari in realizarea investitiilor legate de FOTE 2013.
   La posturile pro USL, nici nu s-a pomenit numele d-nei Udrea, legat de acest eveniment, In schimb se vorbeste de actualul ministru al turismului, cel care, probabil, viziteaza zona pentru a vedea daca se va putea organiza un nou concurs Miss PSD ( urmat de ” nebunii” cu castigatoarele concursului ), asa cum a facut in Delta.

  • @ PETRU

   Chiar eu spuneam că domnul Băsescu, deşi a spus de trei ori că mulţumeşte celor care s-au ocupat de infrastructura FOTE, nu a nominalizat-o pe doamna Udrea… lăsând să se înţeleagă că este vorba de actualul Guvern. Mă îndoiesc că ar putea fi un discurs politic în care cineva să se laude că a făcut ceva, ar fi lipsit de bun simţ, fie adevărat, fie neadevărat. Mie neliniştitor nu mi se pare un îndemn de a nu politiza o manifestare sportivă specială cum este un eveniment olimpic, ci cererea de A NU PARTICIPA. Dincolo de răutatea domniei voastre cu concursul miss PSD, important nu este ce anume cred eu sau nu cred eu, important este că oamenii politici sunt atât de jos în România încât chiar nu se mai pot controla în această “luptă politică”… este o luptă pe viaţă şi pe moarte în care “pagu-belelele” colaterale nu mai contează.

 4. …bey Oane ,NU te ridici de la glezna broastei in postari ,esti ros de invidie ,ranchiuna si alte frustrari , bagi numai raca si imbarligaturi ,nu-ti place conlucrarea si colaborarea nici in siritul olimpic ….,d-aia a pierdut pedeleul ,a avut sustinatori ca tine ,s-a terminat politica facuta cu parul …un lucru normal si firesc ,Ponta s-o invite pe Elena la Brasov ,amandoi sa dea startul intrecerilor ,ar da un exemplu de normalitate si poate i-ar calma si pe aplaudaci din astia ca TINE …. 😆 😆 ,toata lumea stie aportul considerabil al Elenei la construirea bazelor sportive de la Brasov si nu numai de acolo ….

 5. Oane ….intelege odata ,dusmanul Elenei nu-s uselistii ,astia o sa piarda pe mana lor ,daca-s prosti …actuala conducere a pedeului ii hiba ,mie imi convine ,nu i-am iubit pe portocalici niciodata 😆 😆 ,fiind un om neangajat politic ,imi dau seama de necesitatea une i opozitii puternice si vocale ,sa-i sanctzioneze pe astia de la putere ,d-aia vreau sa dispara echipa perdanta a lui Blaga ….. Elena noastra sa preia conducerea pedeului ,sa-l faca un partid MODERN ,european si performant ….vb. poetesei SA fie .

 6. Oare ne va contraria, soca Prim-ministru Victor Ponta ??? Să ne bazăm pe amabilitatea dînsului, fie ea si protocolară, de a participa si de a fi in prima linie la această olimpiadă sportivă europeană. Sigur, în anumite conditii, poate amabilitatea nu este usoară, poate chiar dificilă. Sper sa nu fie nepasator fata de acest eveniment sportiv si să încerce să uite, pentru o vreme, de guvernul din trecut, care l-a mai sîcîit uneori…Cred că va gasi solutia justă si într-un final, după participarea la FOTE 2013, să descopere si dînsul frumusetea acestei olimpiade care să-i dea acea aura de bucurie, precum Moise care coborind de pe munte, avea in jurul fruntii sale o aura luminoasa pentru că vazuse pe Dumnezeu. Să ne amintim de cuvintele lui Kant care spunea ca datoria virtutii este de a nu răspunde cu ură/încrincenare, pasivitate la ostilitătile din trecut sau ca răzbunare. Să apelam, mai des, la conciliere, ca o datorie a noastră umană.
  Eu cred că Prim-ministrul – Victor Ponra va participa la FOTE 2013. Cred că îi va pasa de aceasta competitie sportivă europeană. “Orgoliul este cel mai mare, cel mai cumplit si cel mai redutabil dintre dusmanii pe care poate să-i aibă cineva.” Juliana Mallart

 7. Se pun cateva intrebari pentru domnul Ponta:
  1,De ce nu este de acord cu eliberarea unor detinuti ce au sentinte de pana la 6 ani,in astea intrand infractiunile savarsite fara violenta si care nu reprezinta pericol public?
  2.De ce a marit taxele si impozitele locale?In campania electorala a ascuns cat s-a putut lucrul asta..
  3.De ce doreste falimentarea firmelor mici prin introducerea impozitului forfetar de 3% din cifra de afaceri?
  4.De ce nu s-a dus el la Bruxelles sa negocieze?In fond cam premierul trebuia sa fie prezent acolo.
  5.De ce azi afirma cu tarie un lucru si maine se intoarce 180grade?
  Mereu m-am gandit ca procurorul Ponta nu o sa die un premier bun.Nu are cum.Amesteca prea mult justitia cu politica si nu e deloc bine.

  • @ balbeck

   Nu mă aşteptam de la domnia voastră… 😆

   Ce treabă are premierul că eliberarea unor deţinuţi?
   Graţierea individuală o oferă preşedintele la cererea celui graţiat, graţierea colectivă o oferă parlamentul… ce treabă are domnul Ponta?

   Taxele şi impozitele locale s-a mărit prin lege, nu le-a mărit Ponta.

   Nu s-a dus la Bruxelles pentru că CCR a spus că nu se poate duce la Bruxelles decât cu mandat de la preşedinte.

   Cu falimentarea şi cu întoarcerea cu 180 de grade se poate discuta… dar despre restul?

 8. Eu consider ca ar trebui sa mearga cu totii sa vada la fata locului toata munca Elenei Udrea.
  Numai asa Ponta si ministrul actual vor putea vedea cum a muncit si care sunt rezultatele Elenei Udrea.
  Asa se va pune punct criticilor nefondate la adresa ei, numai asa isi vor roade unghiile cand vor vedea amploarea evenimentului si conditiile creeate datorita curajului ei de a investii in statiunile montane.
  Iata ca incep sa intre bani la buget. Asta si – a dotit E.U. Si, a reusit. Toate acestea le stie si Ponta, iar daca este cu adevarat barbat le va recunoaste public, daca nu, asta este, adevarul Elenei Udrea nu se poate ascunde, munca ei este incontestabila.

 9. Exista micrbuze ce duc clientii de la hotel pe partii gratis?In Bulgaria exista.Mi-a placut Bansko foarte mult.Dar nu era zapada,Am vazut ca preturile la apartamente sunt foarte mici.Am vazut apartament de doua camere in hoteluri cu piscina la 14.000 euro.Hotelierii vindeau camere din hotel.
  Era noiembrie.Am vizitat vreo 20 de hoteluri de 4-5 stele.Am dormit la 5 stele o saptamana.Piscina,jacuzzi,sauna,umeda,uscata…..si fitness.Mi-a placut foarte mult.
  Cel mai mult mi-a placut in Tailanda.Piscina,sauna,fitness,saci de box,minge de box la hotel.Mingea de box nu o loveam cu pumnii,ci cu picioarele.In saci dadeam pumni si picioare.

 10. Eu spun că aveți merite doamna Udrea, dar fiecare guvern s-a lăudat cu reușitele guvernului anterior, unul a început, celălalt a terminat. Așa că eu spun să meargă, Nu pentru războiul dintre partide ci pentru România. Măcar atât avem și noi, în rest prea multe realizări nu se văd în 20 de ani din partea nici unui guvern. Încă nu sunt canalizări, străzi de 100 de ani în municipii.
  Așa că eu m-aș bucura pentru România să fiți acolo la Brașov și dumneavoastră care ați început și domnul Ponta care a terminat. Cu respect.

  • Inca nu a terminat; cu Parlamentul actual, mai are cativa ani. Daca se grabeste, ne termina mai repede. Nu pe Berbecutz si nici pe Bibliotecaru; astia sunt DEJA terminati moral 🙂

 11. ana

  am urmarit cu atentie tot ce a realizat doamna Elena Udrea pe parcursul mandatului si asteptam cu emotie rezultatele. Minunea de la Rasnov ne-a incantat , Am lucrat in turism si stiu ce trebuie facut ca sa-i ajungem pe turci si bulgari la acest capitol. Daca se reusea constructia autostrazii Ploiesti _Brasov ar fi fost tare bine.Dna Anca Boagiu nu a fost lasata sa continue. Aceste doua femei au facut ce nu au facut altii in 20 de ani . felicitari .
  Felicitari doamna Udrea ca veti candida la sefia PDL si va uram succes.
  Cat despre deschiderea festivitatilor olimpice de la Brasov, in 17 februarie a.c. bine ar fi sa ne bucuram cu totii de acest eveniment. Domnul Pontasi nu numai , cu siguranta recunoaste meritele doamnei Udrea, pentru ca sunt vizibile. Atitudinea sportiva va fi pe primul loc in astfel de momente.

 12. Haideti la Brasov sa vedeti ce frumos este acolo ! F.O.T.E. va fi la inaltime.
  Felicitari doamna Udrea !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *