Cel mai mare lanţ uman din România, astăzi, 31 august, pe pârtia Voineasa (Transalpina Ski Resort)

Astăzi, voi fi la protestul de pe pârtia de la Voineasa, iniţiat pe Facebook de către grupul de iniţiativă „Noi vrem să schiem în România”. Prin această acţiune, participantii vor să sensibilizeze Guvernul pentru a încheia investiţia în Domeniul Schiabil Transalpina. Am acceptat cu drag şi interes invitaţia organizatorilor. În primul rând, pentru că este unul din proiectele demarate şi finanţate de mine în mandatul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. În al doilea rând, pentru că mă impresionează această premieră – faptul că oamenii au decis să ia atitudine, să se manifeste public pentru un scop general, ţintind să determine o reacţie din partea autorităţilor responsabile.

Este cu atât mai important pentru mine cu cât campania vine în sprijinul unei investiţii derulate în mandatul meu de ministru. Contează foarte mult ca, atunci când faci ceva împotriva tuturor criticilor adversarilor pe care îi ai, să vezi suportul celor cărora li se adresează efortul tău. Şi nu numai pentru un om politic!

Pârtia de la Voineasa este un proiect pe care l-am iniţiat în 2010, ca ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi face parte din strategia de dezvoltare a domeniului schiabil în România, strategie prin care am construit, ca ministru, 19 domenii schiabile în 10 judeţe, însumând mai bine de 100 de kilometri de pârtii. Ca să nu mai spun de zeci de kilometri de instalaţii de transport pe cablu, investiţii în servicii salvamont şi refugii turistice. Pentru prima dată, după Ceauşescu, cineva a decis şi chiar a investit în exploatarea potenţialului turistic generat de Munţii Carpaţi.

Investiţia de la Vidra avea o valoare de 35 de milioane de euro şi presupunea realizarea a 4 pârtii de schi cu o lungime totală de 9 km, prevăzute cu sistem de înzăpezire și instalații de transport pe cablu care totalizează peste 5 km (telescaun – 1800 m, teleschi – 733 m și o telegondola de 3 km cu stație intermediară). Tot în cadrul proiectului urmau să fie realizate spații adiacente pentru servicii, o parcare cu minim 350 locuri și un refugiu salvamont la cota 1975m.

Spre surprinderea, dar şi bucuria mea, firma care s-a ocupat de realizarea efectivă a lucrărilor s-a comportat nemţeşte – la sfârşitul primului an, 70% din proiect era deja finalizat. De altfel, deşi nu au fost deloc plătiţi în 2012, chiar dacă proiectul fusese bugetat, constructorii au finalizat 92% din proiect, până la momentul în care nu şi-au mai putut permite să suporte costurile din buzunarul propriu. Şi în condiţiile acestea în care lucrările nu sunt finalizate, iarna 2012-2013 a adus cu ea peste 100.000 de turişti care au folosit instalaţia de transport pe cablu. O cifră absolut impresionantă dacă ne gândim la infrastructura încă deficitară (mai trebuie refăcut şi modernizat DN7A între Brezoi şi Lupeni), la lipsa unor unităţi de cazare şi la faptul că nu a existat o publicitate foarte consistentă pentru Transalpina Ski Resort. Sunt absolut convinsă că, dacă lucrările ar fi finalizate, încă de anul acesta am asista la o triplare a acestor cifre.

Pentru ca proiectul să fie încheiat cu succes, mai este nevoie de aproximativ 7,8 milioane de euro + TVA, sumă care ar fi repede recuperată de stat – din impozite şi taxe atât la nivel local, cât şi la nivel central. De altfel, conservarea costă chiar mai mult decât aceste sume.

Pentru un Guvern care se laudă că are drept principală ţintă crearea de noi locuri de muncă, 3.000 de job-uri care ar putea apărea de pe urma Domeniului Schiabil Transalpina ar trebui să fie un argument cât se poate de serios în sprijinul acestei investiţii.

Şi pentru că, totuşi, nu avem de-a face cu un Guvern responsabil sau cu un Premier care să fie capabil să înţeleagă mersul economiei şi efectele sociale pe care le au aceste proiecte, cred că doar varianta cu protestele poate genera atenţie. Mai ales dată fiind goana nebună a lui Victor Ponta şi a apropiaţilor săi după imagine.

Iată de ce îmi pun speranţe în demersul grupului de iniţiativă „Noi vrem să schiem în România” şi iată de ce vă aştept la Vidra, începând cu ora 12.00, pentru a arăta că ne pasă de turismul românesc, ne pasă de locurile de muncă ale românilor şi putem să avem şi noi condiţii similare cu ceea ce vedem în Austria, Elveţia sau Franţa. Putem să dovedim că „şi la noi se poate”.

 

13 thoughts on “Cel mai mare lanţ uman din România, astăzi, 31 august, pe pârtia Voineasa (Transalpina Ski Resort)

 1. Suntem cu gandul acolo si felicit planul Elenei Udrea, de a participa la ceva unic, trebuie sa recunoaste, pentru Romania.
  Un lant uman ar trebui sa se nasca in toata tara si sa trezim romanii din apatie,delasare, inconstienta, sa le aratam ca mai avem o sansa sa scapam de cel MAI INCOMPETENT GUVERN postdecembrist!
  Dupa ce ca nu fac nimic, in loc sa se bucure ca ar putea sa mai creeze locuri de munca datorita proiectelor Elenei Udrea (iata si aici-3000), ei ce fac? Inchid, blocheaza si cu banii se lafaie ei datorita diverselor manevre financiare!
  Asta dovedeste ca NU LE PASA DE ROMANIA, DE DEZVOLTARE, DE EVOLUTIE, DE EMANCIPARE, DE A DEVENI EUROPENI!!!
  Vor doar sa leneveasca, sa fure, promoveaza NEMUNCA, mint la tv, guverneaza la tv, manipuleaza la tv.
  Asta ati vrut voi cei care fara minte, fara discernamant ati dat votul orbeste mafiei USL?

 2. Firma de care amintiti ar putea da in judecata guvernul?Sper ca da si sper sa o si faca pentru a putea termina lucrarea.

  Ar fi posibila o consultare a opiniei publice pe tema sa zicem Ce ne facem cu un PM bolnav psihic,sau cum sa il dam jos sau …las la latitudinea Dv. deoarece cu un asemenea individ ca nu ii pot spune om este greu de luptat !
  Aberatiile debitate la scoala de vara a tsd spun foarte multe….despre sanatatea lui mentala.

 3. ca la nebuni :

  dupa ce a semnat hotararea de guvern ca premier pentru exploatare… hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…

  Ponta: Votul meu de deputat va fi împotriva proiectului Roşia Montană

  • @ rasputin
   Noi ii consideram nebuni, ei ne considera tampiti (iertati-mi expresia).
   Nenorocirea e daca toata lumea are dreptate…. Si daca vom continua sa tot facem haz de necaz…
   O zi buna tuturor.

  • Acum paseaza pisica moarta de la PDL la USL si invers. Noi mergem la vot si o sa pasam si noi votul nostru in afara siglelor sau chiar pe cabina de vot. Multumit?

 4. Actiunea a avut rasunet si peste hotare, iar dr. Ponta ar trebui sa se trezeasca din ameteala care l-a cuprins dupa delirul de la Constanta, dupa toate privirile lacome, de adolescent, aruncate damelor de companie aruncate in ” lupta ” de Radu Pastaie si sa actioneze matur…in fond isi face un serviciu de imagine daca aproba cele 10 milioane de euro necesare finalizarii Transalpinei Elenei Udrea ! Dar, parca vad ca vor interveni PR-istii straini cu alta traznaie si il vom ” admira ” din nou pe acest Gica-contra al politicii umezindu-si buzele pentru a debita alte cretinatati ! Felicitari, Elena Udrea ! P.S. Profit de aceasta postare pentru a felicita sincer alta Elena, Basescu, cea care a dat nastere azi noapte unei fetite ! Sa-i traiasca, sa fie sanatoase si fericite ! Felicitari si bunicilor,rudelor, prietenilor lor !

 5. Unii vor sa schieze , altii sa scape de cianuri si unii vor razboaire in orient. A inceput circul de toamna.

 6. Dupa ce a sters pe jos cu Lolek si Bolek adineauri, diseara imediat editii speciale cu cei 2 care vor raspunde atacurilor lui Basescu 😀

  • Nu s-a trezit ce ai?! Doar ce s-a autoproclamat Presedintele Romaniei! 🙂 🙂 Asta-i mai tare decat Ceausescu! 🙂 🙂

 7. ma intereseaza doar sa va spun altceva.
  Elena Udrea, mor prea multe suflete nevinovate, sau sunt desfigurate pe viata de cainii maidanezi.
  Ieri un copil de patru ani a fost omorat de maidanezi in bucuresti in apropierea unui parc, poate ati aflat.
  E chiar imposibil sa scapam de ei, chiar am ajuns ca in época primitiva in 2013 sa traim cu frica cand iesim pe strazi? Chiar un va pasa si sunteti cu adevarat incapabili sa demarati ceva care sa rezolve asemenea nenorociri? Curtea constitutionala a refuzat aprobarea eutanasierii maidanezilor iar acestia ne OMOARA COPIII.
  Chiar asa am ajuns?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *