Ce putem învăţa din fenomenul social-religios din aceste zile

Ne-am obşnuit ca, în fiecare an, zeci şi sute de mii de pelerini să vină la Iaşi pentru a se ruga la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Anul acesta numărul lor a fost şi mai mare decât în trecut. Explicaţia este faptul că tot mai mulţi români sunt tot mai lipsiţi de speranţă şi găsesc în religie ultima lor şansă. Tot mai mulţi nu mai cred în capacitatea statului de a găsi soluţii pentru o viaţă mai bună şi se indreaptă către Biserică.

Trebuie să înţelegem, clasa politică în primul rând, că avem de-a face cu cel mai mare protest social din România. Este evident că aşteptarea generată de promisiunile USL a dus, prin neîmplinirea lor, la deznădejdea multora care i-au crezut. Cu cât numărul celor care se îngrămădesc pentru a atinge racla este mai mare, cu atât este mai evident că avem un sistem sanitar tot mai prost, care nu e în stare să ofere perspectiva vindecării celor bolnavi, că Guvernul nu face faţă nevoii de locuri de munca, nevoii de a combate sărăcia lucie în care trăieşte o bună parte a populaţiei României. Eu îi invit pe toţi cei care analizează acest fenomen să-şi dea la o parte vălul de ipocrizie şi să vadă lucrurile aşa cum sunt: Biserica a devenit un refugiu pentru toţi cei care sunt lipsiţi de speranţe şi perspective.

În această logică, sunt de părere că statul laic ar trebui să construiască o relaţie mult mai pragmatică şi directă cu Biserica. Aşa cum văd eu lucrurile, multe dintre serviciile de protecţie socială destinate categoriilor defavorizate ar trebui mutate în zona aceasta, recunoscând astfel rolul jucat de BOR în societatea românească, dar şi organizarea mai bună a structurilor sale şi legătura mai puternică existentă cu oamenii saraci. Asta înseamnă şi ca Biserica să-şi asume formal acest rol social important şi, pornind de la credibilitatea mare pe care o are în rândul oamenilor, să facă mai mult decât să păstorească unul dintre cele mai credincioase popoare, care este gata să plătească oricând acatiste. Şi să facă asta fără să se transforme în agent politic, aşa cum s-a mai întâmplat în trecut.

În ceea ce priveşte prezenţa politicienilor la astfel de momente, eu cred că ea este nu necesară, ci obligatorie. Aleşii trebuie să fie alături de oameni, de cei care le-au acordat încrederea să îi reprezinte în toate momentele importante pentru ei. Eu am parcurs 1.000 de kilometri în două zile nu pentru voturi, căci nu sunt angrenată în vreo bătălie electorală, ci pentru că mă simt obligată să le fiu alături oamenilor la aceasta mare sărbătoare a Moldovei. E forma mea de respect şi recunoştinţă faţă de cei care mi-au acordat încrederea şi susţinerea, faţă de cei care şi-au pus speranţe în mine votându-mă anul trecut deputat de Roman.

Spre deosebire de cei din Guvern, eu am ajuns la timp pentru începerea slujbei şi nu m-am băgat în faţă la moaşte precum Ponta şi Dragnea. Si nici nu m-am supărat că Mitropolitul a mulţumit public Primului Ministru, primarului Iaşiului, preşedintelui CJ, prefectului, toţi de la USL, dar a omis să mă menţioneze. Asta deşi, când eu veneam la Iaşi să semnez contracte de 90 milioane de lei din bani europeni pentru reabilitarea Mitropoliei, a Bisericii Banu sau a monumentului Sfântu Sava, Ponta organiza mitinguri la Universitate împreună cu Voiculescu. Iau aceasta ca pe o dovada că Biserica şi statul pot avea un parteneriat. Important este ca el să fie în folosul poporului credincios.

 

 

11 thoughts on “Ce putem învăţa din fenomenul social-religios din aceste zile

 1. Ei si uite asa am aflat si noi ca nerecunostinta este si la inaltii prelati care, dupa ce s-au vazt cu sacii (banii) in caruta, au uitat de la cine au venit si cine i-a ascultat cand si-or fi spus pasul! Elena Udrea a fost! Deci sa retineti, NU a fost Ponta, nu a fost Dragnea si care or mai fi fost pe acolo strict din interes!
  Daca Mitropolitul, a fost atat de nerusinat si meschin, multumind lui Ponta care n-a facut nimic de cand este in politica, de cand este premier si-a “uitat” sa multumeasca celei care a dat 90 de milioane de lei din fonduri europene pentru trebuintele bisericilor, manastirilor, monumentelor, atunci ce pretentii sa mai avem de la cei care slujesc pe Dumnezeu, care inseamna sa slujesti si: corectitudinea, intelepciunea, recunoasterea, onestitate? Mi se pare foarte urat acest gest, chiar nu ma asteptam.
  Ce invataminte sa tragem noi de aici? Ce zicala s-ar potrivi ca sa nu jignim pe nimeni? Eu am in minte pe aia cu facerea de bine…..e grobiana, dar parca iti mai vine cateodata sa mai spui si ce gandesti cu adevarat,nu?
  Sa Primeasca atunci Ponta daca “Domnul” Mitropoliti a dat…..Bleahhhh!!!!!!

  • Cauta si dumneata despre campania 100 locuri de salvat si ai sa vezi ca e doar o picatura . Oricum, campania a adus multe voturi la USL si cu siguranta o sa fie folosita si la urmatoarele alegeri.

 2. 🙂 BOR n-are nici o tangenţă cu spiritul asistenţei sociale. O face de ceva timp, după 1989, scrâşnind din dinţi şi numai de teama eficienţei exemplelor date de cultele creştine concurente fiindcă ortodoxia e cu “sufletul nu cu fizicul”. Nu mai departe Vlădica de Roman, care foarte recent a cerut bani de la Consiliul Local să-şi tipărească o carte. Bani mulţi, cât să-mi fi asfaltat şi mie Primăria aleea… Şi mai am un exemplu: tot recent, un eveniment trist din Arhiepiscopia Romanului, a adunat sub fereastra mea toată preoţimea din zonă. Erau maşinile Audi câtă frunză, câtă iarbă, ca la nunţile nu spun cui. Hehe… Nu poţi să-i iei Audi cu datul…

  • 🙂 🙂 ca sa vezi ce baieti “buni” sunt asita de la BOR!

 3. Titulu mare, in GSP, ca oamenii dvs sunt anchetati pt gala lu’ Bute. Nu sunt tocmai fanul dvs, recunosc, dar sa fiti anchetati, pt ca ati mai facut si cate ceva bun, mi se pare aiurea de tot.

 4. Ref Privatizarea CFR Marfa
  Si daca statul adica noi contribuabilii vom plati penalitati la cine vor ajunge si cine va imparti acesti bani?

  • Cum cine Adrian impart banii, tot cei care au “manarit” aceasta privatizare de carton! Tu crezi ca ei nu stiau ca acest Gruia nu are atata banet? Si ca, pe piata de capital era refuzat? Udrea a spus in august raspicat, prin telefon, la Romania tv, ca stie sigur ca acest individ extrem de dubios nu are banii! Ei, a bagat cineva vestea la cutiuta? Ponta s-a alarmat cumva si eu nu stiu? As, de unde!

  • Lulu,
   Deci ii imparte Gruia cu complicii lui din guvern si desigur ca nu-l putem ocoli pe Ponta.
   Cred ca stii ca eu pun intrebari retorice ca sa ajunga si altii singurei la concluziile la care eu de foarte demult am ajuns
   🙂 🙂 🙂

 5. Parerea mea este ca trebuie sa cautam in sufletul nostru portita prin care daca incepem sa facem ceva, prin insasi natura umana si bunatatea caracteristica poporului roman, procesul respectiv sa se auto-intretina, sa atraga mai multi oameni si sa duca in primul rand la intoarcerea la Dumnezeu si doar ca efect secundar la imbunatatirea nivelului de trai. O idee ar fi sa primim cu bratele deschise batranii si bolnavii care vor sa gaseasca o oaza de liniste in Romania, ca oricum la noi e frumos si liniste la munte. Sa ne pese de ei cu dragostea de aproapele si sa facem din tara noastra singurul centru spiritual autentic al Europei. Nu prea vad alta solutie, unele tari sunt mult mai avansate tehnologic dar cam neglijente cu partea spirituala, dar iubirea aproapelui bate cred eu orice si atrage mii si mii de oameni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *