Când Ponta se bate cu cifrele. INS confirmă creşterea şomajului şi Ministerul Finanţelor reducerea investiţiilor

Când Preşedintele Băsescu i-a atras atenţia lui Victor Ponta că şomajul este în creştere, acesta din urmă s-a grăbit să replice amestecând ilogic (la fel ca şi în cazul acuzaţiei mele de ieri privind absorbţia fondurilor europene) cifre şi date care să creeze impresia că, la nivel minimal, înţelege ce se petrece în jurul lui. Aşa se face că l-a contrazis pe şeful statului cu argumentul stupefiant că, în luna iulie, cei care au intrat în şomaj sunt mai puţini decât cei care au ieşit! Aşa, şi??? Exclude însă această stare de fapt posibilitatea ca şomajul pe iulie 2013 să fie mai mare decât cel pe iunie sau decât şomajul din iulie 2012??? Nu. Dar arată perfect cât înţelege domnul Ponta din economie.

Datele făcute publice astăzi de INS confirmă ceea ce spunea Preşedintele: şomajul a crescut cu aproape 0,5% din momentul în care Ponta a devenit Premier şi până acum. Sunt cu 38.000 de şomeri mai mult decât în iulie 2012 sub măiastra guvernare USL. Asta este o realitate pe care nici şeful Guvernului şi nici strategii de comunicare ai PSD nu o pot deforma, oricât de mult s-ar strădui.

Şi, totuşi, există o variantă pentru Victor Ponta: să-l demită şi pe actualul şef al INS, Tudorel Andrei, pentru că nu i-a oferit cifrele pe care le voia, aşa cum s-a întâmplat în ianuarie cu Vergil Voineagu, care a fost dat afară pentru că n-a vrut să se implice de partea USL în lovitura de stat din vara trecută şi pentru că a calculat corect PIB-ul pe 2011, punctând o rată de creştere anuală a economiei mai mare decât va putea actuala Putere să producă vreodată. Atenţie mare, deci, cu cifrele furnizate, ca nu cumva să se supere Victor Ponta pentru că se dovedeşte complet depăşit de funcţia pe care o ocupă! Trag acest semnal de alarmă pentru că mă simt vinovată faţă de unii funcţionari ai Ministerului de Finanţe care ieri au fost muştruluiţi că nu au „coafat” datele din sinteza pe luna iulie a execuţiei bugetare.

Revenind la şomaj, creşterea era extrem de previzibilă dacă ne uităm la Bugetul conceput de USL la începutul anului şi la execuţia bugetară de după 7 luni. Au scăzut nivelul investiţiilor cu 2 miliarde de lei în ianuarie-iulie 2013 faţă de aceeaşi aceeaşi perioadă a anului trecut. De la 16,9 miliarde de lei cheltuiţi pentru proiecte importante de dezvoltare a infrastructurii la 14.9 miliarde lei înseamnă o scădere cu 0,5% a PIB-ului alocat în aceeaşi perioadă de timp, ajungându-se la 2,38% din PIB după 7 luni. Cifrele le găsiţi aici.

În ritmul acesta, abia dacă vom atinge 4%. Pentru a vă face o idee, în 2011, anul celei mai mari creşteri economice, s-au cheltuit 9 miliarde de euro, adică aproape 6,6% din PIB. Acele investiţii au generat o scădere considerabilă a şomajului, ajungându-se la nivelul de 6,9% când guvernarea a fost preluată de USL şi „cel mai popular politician”, Victor Ponta. Eu am citat corect, formularea este însă greşită! Cel mai populist politician ar fi fost adevărat.

Până în momentul în care nu se vor relua alocările bugetare pentru proiecte importante, care ajută deopotrivă firmele private şi generează locuri de muncă, şomajul va tot creşte. Sau, în orice caz, nu va scădea. Sper că, la nivelul Guvernului, să se mai găsească măcar vreo câţiva experţi care să aibă coloană verticală şi să-i explice Premierului că „fără investiţii, n-o să creăm în veci locuri de muncă!”

 

6 thoughts on “Când Ponta se bate cu cifrele. INS confirmă creşterea şomajului şi Ministerul Finanţelor reducerea investiţiilor

 1. Ei, acum tare-s curioasa sa vedem reactia lui Ponta, cu ce argumente va mai incerca sa apara public si sa demonteze ceea ce Elena Udrea a scris si astazi. Daca ieri tot ea a produs niscaiva deranjuri, Ponta reactionand imediat cu o serie de minciuni la cele spuse si de dl Basescu si de Udrea, maine am convingerea ca iar isi va cosmetiza cateva replici presarate cu umor de copil cretin si va minti cu un talent desavarsit deja devenit istorie, poporul si nu oricum, ci cu televizorul!

  P.s. A anuntat Kakarau la Mamaia, astazi, ca va aplica si el metoda lui Ponta, de a sta la tv de dimineata pana seara, impreuna cu ministrii lui! 🙂 🙂 Pai s anu te apuce rasu’?
  Deci, cu alte cuvinte guvernare 100% la tv, si munca mai da-o pe pustii, sa rabde prostimea ca d’aia e prostme, nu?

 2. Somajul e mult mai pronuntat decat se crede.In fapt cei care nu mai primesc acea indemnizatie de somaj…nu mai exista! E grav ce se intampla in Romania si mai grav e ca inca se da credit guvernarii usl care acuza fostele guvernari dar uita sa specifice ca au facut si ei parte din ele.Hidosenia si tembelicitatea de la cel mai inalt nivel par a deveni principii de viata in Romania.Puscariasi,interlopi si oameni cu probleme psihice serioase sunt sprijiniti de o masa ieftina si usor de manipulat.Romania incotro?Viitorul copiilor pe mana cui a intrat?

 3. Crin Antonescu:” Deseori, REGRET că nu sunt femeie.”

  hihihhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!

 4. @lulu
  nu ma pot opri din ras,suntem o tara de nebuni daca asta ajunge presedinte ! za fadar vrea sa devina za madar ! hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 5. Profeţiile prezidenţiabilului Antonescu în faţa tinerilor: “Când am intrat eu în politică, nu eram doar fresh, ci eram chiar virgin”(gandul)

  hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii… sa-l opreasca cineva ca spune tot ! hihihiiiiiiiiiiiiiii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *